01.11.10, 21:07
Moja 3mieseiczna córka ma lewa nerke zdwojona, pracujaca na 17%, prawa na 83% w sumie mamy 100% :)jestesmy juz po scyntygrafii, czekamy na cystoskopie, ale Basia ma nawracajacy ZUM, wiec i tamto forum jest nasze, Na pewno mamy powdójny moczowod i refluks bo sa zmiany pozapalne w tej lewj nerce... czekamy na szczegółowe badania, ale musimy byc "jałowe" a teraz doszedł katar i rotawirus...
pocieszciemnie jakos, bo u nas i nerki i cału ukł.moczowy sa złe... a mała ma 3 mieisiace,
wada nie wykryta w okresie plodowym. wyszło przy przypadkowym badaniu moczu, w 9tyg zycia,mała nie orączkowała tylko słabo pzrybierała na wadze...
Obserwuj wątek
    • pluskotka Re: witam 04.11.10, 13:42
      Mogę cię pocieszyć tylko w sprawie procentowej funkcji nerek, bo sama mam taką przypadłość. U mnie w wieku 5 lat odkryli, że nerki pracują po 27% i 73%. Być może z wiekiem to się zmieni, po 15 latach od tamtego momentu jest już 35% i 65%. W każdym razie, to właściwie nie utrudnia w żaden sposób życia, mi samej przysporzyło tylko nadciśnienie.
      Nerka zdwojona? Czyli, że trzy na USG widać? Też taką teorię na mnie mieli, ale okazało się to jednorazową pomyłką radiologa. :)
    • krystof666 Re: witam 08.06.11, 15:17
      Kurcze ciężki problem... mam nadzieje że wszystko będzie dobrze....jeżeli ci coś pomoże to wejdz na tą stronkę nerki.info.pl może dowiesz się coś więcej o samych nerkach.... ja sam mam teraz juz 2 letniego Frania... więc wiem co czujesz... i jak sie boisz o swoje dziecko.. ale mówie Ci nie mart się bo tylko dziecko bardziej denerwujesz bo dziecko to wyczuwa... wszystko bedzie dobrze...:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka