malutka19a 02.12.05, 22:54 mam rentesocjalna ichce podjac prace wiemze moge ale niewiem ile mogezarabiac???ile??? z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyspy_borneo Re: praca a renta socjalna 03.12.05, 20:18 zarobić możesz ile chcesz , najwyżej rentę Ci zawieszą. To jest straszne! Czy naprawdę młodzi ludzie chcą całe życie klepać biedę? Czy Waszym celem jest podejmowanie pracy tylko w celu dorobienia do renty ? Zdarza się, że szukam osób niepełnosprawnych do pracy ( przyznaję, że mi się to opłaca). I co ? młodzi ludzie chcą tylko DOROBIĆ.A ja poszukuję wówczas PRACOWNIKA,kandydaci z rentą socjalną uciekają zawsze w popłochu. Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 Bo taki jest system 03.12.05, 21:21 Bo taki jest gó..any system w naszej kochanej polsce. Renta dla osób niepełnosprawnych od urodzenia lub mogących jeszcze w jakiś sposób pracować (np dla osób po urazach kręgosłupa jeżdżących na wózkach) powinna być przyznawana na stałe i nie zależnie czy ktoś pracuje czy nie. Ona powinna służyć w celu wyrównania szans a więc pozwolić na zakup leków, cewników i środków pomocniczych które umożliwiają normalne funkconowanie w środowisku (czyli społeczeńśtwie niezależnie czy jadą do pracy, sklepu czy gdziekolwiek). Ja mam np także rentę i miałem uczniowską teraz przeszedłem na rodzinną po ojcu ale rachunek jest prosty. Opłacają mi się dwie sytuacje a właściwie 3. 1. Renta socjalna + rodzinna 2. Renta rodzinna + praca 3. Praca Ale teraz jakie są dochody: 1. 180zł + 900zł (na rękę) 2. 900zł + 900zł (w tym tylko 660zł pensji reszta dodatki) 3. powyżej 1800zł na rękę Ja akurat mam opcję numer 2. Poprostu ludziom się nie opłaca iść do pracy bo jeśli ja mam rentę (jakąkolwiek oprócz socjalnej) to mogę dorobić 1600zł brutto inaczej zaczynają mi odcinać rentę a po 3000zł brutto zabierają całość. Czyli albo mogę pracować za 1600 lub za 1600 plus renta conajmniej (pomiędzy tymi wartościami się nie opłaca bo mam zabieraną część renty). Pytanie który pracodawca da niepełnosprawnemu te 3000zł brutto?? żeby mu się opłacało pracować? U "socjalnych" wygląda jeszcze gorzej najniższa renta to chyba 560zł na rękę. Najniższa pensja to 890zł brutto czyli 550zł na rękę czy jakoś tak. A do renty można bodajże 600zł brutto dorobić. Nikt nie pójdzie za najniższą pensję pracować bo mu się to nie opłaca. gdyby dostał brutto 1500 to by miał koło 900-1000zł na rękę i by się zgodził ale pracować i mieć tyle co na rencie jest bez sensu. Dlatego wolą pracować na 1/2 etatu i mieć 440zł brutto czyli jakieś 250zł na rękę bo mają jeszcze rentę więc mają jakieś 700-800zł. Proste kalkulacje i tyle. Pracodwacy patrzą na nas tylko w kwestii "dotacji z pefronu" a nie jak na rzetelnego pracownika. Czyli "zgarnąć dotację z pefronu i płacić mniej na pfron a dać najniższą możliwą pensję którą pokryje także pfron". A może wyjść z inicjatywą. oprócz pensji z pfron dać od siebie tyle samo na pensję (osoba miałaby wynagrodzenie dwa razy wyżze niż najniższa kosztem najniższego dla pracodawcy). Przecież gdyby nie ten niepełnosprawny to i tak by musiał pracodawca "dać" pensję od siebie na pełnosprawnego pracownika. Motywacja dla pracownika byłaby naprewno dobra i by się chcetni znaleźli. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka19a Re: praca a renta socjalna 05.12.05, 00:06 ale ja chce pracowac niechodzi mi o kase Odpowiedz Link Zgłoś
blondyneczka_niebieskooka Re: praca a renta socjalna 03.12.05, 22:05 można zarobić: 30% średniego wynagrodzenia krajowego. Na dzień dzisiejszy średnie wynagrodzene to 2318,53zł 30% x 2318,53 = 695,56zł Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 Zapomniałaś blondyneczko 04.12.05, 01:38 Zapomniałaś napisać że brutto czyli na rękę coś koło 400zł. Odpowiedz Link Zgłoś
blondyneczka_niebieskooka Re: praca a renta socjalna 05.12.05, 08:47 hej oczywiście masz rację zawsze podaję kwoty brutto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś