Dodaj do ulubionych

zakup komputera

31.08.06, 12:46
Mam dziecko autystyczne z przyznanym stopniem niepełnosprawności(znaczny).w
tym roku kupiłam komputer dla dziecka (PEFRON nie dotował mi zakupu). W
związku z tym mam pytanie - czy rozliczając się z Urzędem Skarbowym będę
mogła odliczyć zakup komputera? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: zakup komputera 31.08.06, 13:24
      Obawiam się, że w tej sprawie będzie Pani musiała wystąpić do urzędu skarbowego
      na piśmie o wykładnię prawa podatkowego. Występuje się na podstawie art 14a
      Ordynacji podatkowej do właściwego US.

USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa:
      Art. 14a. (20) § 1. Stosownie do swojej właściwości naczelnik urzędu
      skarbowego, naczelnik urzędu celnego lub wójt, burmistrz (prezydent miasta),
      starosta albo marszałek województwa na pisemny wniosek podatnika, płatnika lub
      inkasenta mają obowiązek udzielić pisemnej interpretacji co do zakresu i
      sposobu zastosowania prawa podatkowego w ich indywidualnych sprawach, w których
      nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie
      przed sądem administracyjnym. § 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się do
      właściwego naczelnika urzędu skarbowego, naczelnika urzędu celnego lub wójta,
      burmistrza (prezydenta miasta), starosty albo marszałka województwa. Składając
      wniosek, podatnik, płatnik lub inkasent jest obowiązany do wyczerpującego
      przedstawienia stanu faktycznego oraz własnego stanowiska w sprawie. § 3.
      Interpretacja, o której mowa w § 1, zawiera ocenę prawną stanowiska pytającego
      z przytoczeniem przepisów prawa. § 4. Udzielenie interpretacji co do zakresu i
      sposobu zastosowania prawa podatkowego, o której mowa w § 1, następuje w drodze
      postanowienia, na które przysługuje zażalenie. § 5. Do załatwienia wniosku, o
      którym mowa w § 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 169 § 1 i 2 oraz art.
      170 § 1, z tym że w razie gdy wniosek nie został uzupełniony w wyznaczonym
      terminie, nie mają zastosowania przepisy art. 14b § 3.
      • isztar7 Re: zakup komputera 05.09.06, 10:23
        Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka