Dodaj do ulubionych

Z zainteresowaniem przeczytalam watek

17.07.07, 20:00
o planowanym zamknieciu Osrodka Rehabilitacyjnego.
Jako ze z niepelnosprawnymi osobami mam na codzien do czynienia (w Niemczech)
intryguje mnie pytanie: Czy istnieja w Polsce warsztaty/instytucje czy inne
jednostki, ktore zajmuja sie organizowaniem pracy/zajec czy innego rodzaju
opieki nad ciezko uposledzonymi ludzmi. Mam na mysli uposledzenia podobne jak
na zalaczonym zdjeciu (przypadkowo wyszukane w internecie):
www.fruehdiagnosezentrum.de/bibliothek/CP/bilder/huefte_vor_BtA.jpg
Przypuszczam, ze terapia zajeciowa "zarezerwowana" jest dla osob, ktore "cos
potrafia robic" (trudno znalezc mi trafniejsze okreslenie, przepraszam).
Moje pytanie: gdzie spedzaja "dzien pracy" osoby z powyzszego zdjecia?
Obserwuj wątek
    • iwona1959 Re: Z zainteresowaniem przeczytalam watek 18.07.07, 22:13
      Bylabym wdzieczna, jesli ktos odpowiedzialby mi na moje pytania i naswietlil
      sytuacje ludzi ciezko uposledzonych w Polsce.
      Z gory dziekuje.
    • iwona1959 Zwracam sie do specjalistow Centrum Integracja 20.07.07, 18:40
      z prosba o odpowiedz na moje pytania.
      Powiem nieco prowokacyjnie: nie wierze, zeby w Polsce nie bylo ludzi ciezko
      uposledzonych. Sa wszedzie - w krajach wysoko cywilizowanych i w krajach tzw. 3
      swiata. Czy przemilcza sie ich istnienie? A moze jak przed 70 laty chowani sa w
      kacie domu, zeby nikt o nich nie slyszal i ich nie widzial?
      Moje pytanie nie jest chyba zbyt skomplikowane. Chcialabym po prostu wiedziec
      jakie formy spedzenia czasu (poza domem) sa im proponowane i jaka instytucja
      zajmuje sie tego organizacja.

Licze na odpowiedz specjalistow albo innych osob, ktore maja pojecie o temacie.
      Dziekuje z gory i pozdrawiam.
    • iwona1959 Podnosze watek 30.07.07, 17:08
      Moja ciekawosc rosnie wprost proporcjonalnie do uplywu czasu.
      Dlaczego do tej pory nie znalazl sie nikt, kto moglby mi na moje pytania
      odpowiedziec?
      A moze jest to temat wstydliwy? A to przepraszam.
      Ciagle jednak licze na to, ze wypowie sie tu ktos kompetentny.
      Pozdrawiam serdecznie.
    • iwona1959 Probuje jeszcze raz. 04.08.07, 22:01
      Jestem pewna, ze moj watek zostal przeczytany przez pracownikow Integracji. Nie
      wiem dlaczego, ale do tej pory nikt na niego nie zareagowal.
      Bylabym zadowolona, nawet gdybym otrzymala odpowiedz "Temat wstydliwy, nie
      odpowiadamy na pytania w nim zadane, a poza tym w Polsce nie ma spastykow i
      osob ze znacznym ubytkiem inteligencji". To bylby przynajmniej znak, ze watki
      na forum brane sa (prawie) powaznie.
      A opinie moge juz sobie wyrobic sama.
      Pozdrawiam.
      • dobrakobieta3 Re: Probuje jeszcze raz. 04.08.07, 22:14
        No niestety, w takim razie nasuwa się pytanie - to czemu zawracasz głowę???

1. Dlaczego wy tak napastujecie tych ludzi z Integracji? Przecież oni nie mają
        ustawowej roli bycia specjalistami we WSZYSTKICH dziedzinach życia, prawa
        itd. .
        2. Twoje pytanie ewidentnie powinno być skierowane np. do PFRON-u, Rzecznika
        Praw Obywatelskich, Pełnomocnica Rządu ds. ON tudzież paru innych, konkretnych
        instytucji-fundacji etc.
        3. Gdyby temat naprawdę Ciebie interesował, skonktaktowałabyś się z jedną czy
        dwoma organizacjami, w którym ludzie nie mają czasu na pisanie w necie,
        ponieważ dnie i noce spędzają na pracy z ludźmi, o których pytasz. Oni
        najlepiej odpowiedzą na wszelkie pytania.
        4. Forum tego rodzaju służy wymianie poglądów-opinii-wiedzy pomiędzy wieloma
        ludźmi. Chyba lepiej, że nikt Ci głupot nie napisał i nie wprowadził w błąd?
        5. A co do meritum - zajrzyj chociażby na stronę fundacji Anny Dymnej, paru
        poznańskich ośrodków. Dzieje się coraz lepiej i w POlsce, aczkolwiek..., daleka
        droga... I nie wynika to ze złego prawa, ale pokuty, jaką Polacy w sobie
        jeszcze noszą - wciąż nie rozumiejąc odmienności osób nie w pełni sprawnych
        umysłowo, bojąc się ich świata, odsuwając w niebyt... To wszystko dobpiero w
        nas zmienia swój kształt, coraz więcej młodych osób otwiera pojedyncze drzwi do
        tych pięknych umysłów... Wiele WTZ-ów, pomimo uchybień w niektórych z nich,
        robi kawał dobrej roboty. Powstają już domy sensownej opieki, mające plan,
        zamysł i coraz lepszą kadrę.

Nie wiem, czemu tak się uparłaś akurat na to forum - nie jestem jego
        pracownicą, Boże broń:) Ale naprawdę nie muszą każdemu na wszystko udzielać
        takich odpowiedzi, jak ktoś oczekuję. Bo i czemu?
        • iwona1959 Dziekuje ci dobrakobieto. 04.08.07, 22:34
          Ciesze sie, ze mi odpisalas. Przyznaje, ze bylam "upierdliwa" i na koniec nieco
          prowokowalam, ale tym osiagnelam to, co wlasciwie chcialam. Dostalam odpowiedz.
          Pomijam punkty 1-3, bo nie dotycza tematu.
          Za to w punkcie 4 napisalas to, co ja sobie o tym forum wyobrazalam, tzn.
          wymiane pogladow-opinii-wiedzy. Dlatego zwrocilam sie na forum a nie od razu
          PFRON czy innych wyzszych instytucji. Nawet do Integracji zwrocilam sie dopiero
          chyba w trzecim watku, bo najpierw oczekiwalam, ze odezwie sie jakas osoba
          prywatna, ktory zechce sie podzielic swoja opinia-wiedza-pogladem na ten temat.
          Bardzo dziekuje ci za punkt 5. Dalas mi odpowiedz na moje pytania. Z pewnoscia
          sprobuje znalezc fundacje Anny Dymnej, z innymi osrodkami bedzie trudniej, bo
          nie wiem gdzie ich szukac. Ale dziekuje ci przynajmniej za wskazowki.

Pozdrawiam
    • niepelnosprawni.info Re: Z zainteresowaniem przeczytalam watek 06.08.07, 13:59
      W Polsce istnieją instytucje zajmujące się osobami niepełnosprawnymi, upośledzonymi umysłowo. Jedną z nich są np. Warsztaty Terapii Zajęciowej, które (jak czytamy na www.mpips.gov.pl/index.php?gid=232Ž ) stwarzającą osobom niepełnosprawnym niezdolnym do podjęcia pracy możliwość rehabilitacji społecznej i zawodowej w zakresie pozyskania lub przywracania umiejętności niezbędnych do podjęcia zatrudnienia. Warsztat nie jest placówką samodzielną, ale stanowi część większej struktury organizacyjnej wyposażonej w osobowość prawną lub posiadającej zdolność do czynności prawnych. Warsztaty mogą być organizowane przez fundacje, stowarzyszenia lub przez inne podmioty.
      Dodatkowo w Polsce działa szereg stowarzyszeń i fundacji zajmujących się rehabilitacją społeczną i zawodową osób upośledzonych umysłowo. Znależć je można na: bazy.ngo.pl/ .
      • dorota_elzbieta Iwona 06.08.07, 15:29
        Moim zdaniem dobrze, że Iwona tu zasięga opnii, toświadczy o Jej zainteresowaniu
        tematem. Wszakże to forum znajduje się w zakładce EKSPERCKIE :-)
        Pozdrawiam ciepło
        • iwona1959 Dziekuje 06.08.07, 17:03
          Dziekuje bardzo Integracji za rzeczowa odpowiedz na moje pytania i dorocie-
          elzbiecie za mile slowa i zrozumienie moich intencji.
          • dorota_elzbieta Re: Dziekuje 06.08.07, 17:44

Nie ma sprawy, jeśli masz, czy będziesz miała pytania, a będę mogła pomóc- po
            prostu napisz na maila gazetowego. Pozdrawiam i życzę miłego poniedziałku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka