joasiiik24 01.09.03, 18:22 chce sie dowiedziec o zasadzie dziecziczenia tej choroby(jestem w 5 tyg cizay)i moja 10 letnia siostra jest chora na ta chorobe.czy moje dziecko tez moze byc obciazone genetycznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: achondroplazja.... 02.09.03, 13:41 Achondroplazja może powstać w dwojaki sposób: może zostać odziedziczona lub powstać w wyniku mutacji, która nastąpiła w komórce jajowej lub plemniku. Jeżeli jedno z rodziców cierpi na achondroplazję, to prawdopodobieństwo, że dziecko ją odziedziczy wynosi 50%, natomiast, jeśli obydwoje rodzice mają achondroplazję, to ryzyko wystąpienia choroby dziecka jest oczywiście jeszcze większe (75%). Ok. 80% przypadków achondroplazji spowodowanych jest mutacją komórki jajowej lub plemnika, które brały udział w zapłodnieniu. Prawdopodobieństwo, że w rodzinie, w której jest dziecko z achondroplazją powstałą w ten sposób, urodzi się drugie chore dziecko jest wyjątkowo małe. Są to tylko ogólne informacje, aby rozwiać swoje wątpliwości warto by skontaktować się z poradnią genetyczną. Jeśli nie wie Pani, gdzie w pobliżu Pani miejsca zamieszkania znajduje się taka poradnia, zachęcam do odwiedzenia strony www.rejestrzoz.gov.pl, gdzie znajduje się lista adresowa placówek leczniczych z całej Polski. Centrum Informacyjne dla Osób Niepełnosprawnych Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik24 Re: achondroplazja.... 02.09.03, 16:38 deziekuje bardzo za odpowiedz....dodam, ze rodzice sa zdrowi i nie bylo wczesniej nikogo z taka choroba w rodzinie. dziekuje serdecznie, troche sie uspokoilam pozdrawiam przyszla mama Odpowiedz Link Zgłoś
ololek1610 Re: achondroplazja.... 22.10.03, 12:44 Ja mam pytanie. Moja siostra 4,5 - letnia ma podejrzenie achonroplazji i chciałabym wiedzieć o niej jak najwięcej jak to wszystko wygląda w praktyce. Czy sa jakieś realne sposoby leczenia no i czy nie ogranicza to sprawności ruchowej. w tej chwili oprócz niskiego wzrostu nie widać "gołym okiem" żadnych objawów, ale lekarze są pewni na 80%. Bardzo prosze o wszelkie informacje. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ololek1610 Re: achondroplazja.... 22.10.03, 12:41 Mam pytanie, jeśli można. Moja siostra 4,5 letnia ma podejrzenie tej choroby i chciałabym dowiedzieć się wszystkiego co tylko można o niej, jak to wygląda w praktyce. Jakie są objawy i czy są jakieś możliwości leczenia, czy można z nią funkcjonowac całkiem normalnie, bo teraz nie jest ograniczona ruchowo w żaden sposób. Bardzo proszę o wszelkie informacje i z góry dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: achondroplazja.... 24.10.03, 11:45 Polecamy jedyne znane nam stowarzyszenie zrzeszające osoby z tą chorobą. Co prawda zrzesza ono osoby dorosłe, sądzimy jednak, ze uzyska Pan tam co najmniej wskazówki, gdzie szukać potrzebnych informacji. POLSKIE STOWARZYSZENIE OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH NISKIEGO WZROSTU 01-651 Warszawa, Gwiaździsta 27/245 tel. 0*22 833-36-76 e-mail: psonnw@idn.org.pl Centrum Informacyjne dla Osób Niepełnosprawnych Odpowiedz Link Zgłoś