amelia205 26.03.08, 15:30 Mam 22 lata, jestem osobą niepełnosprawną - II grupa, umiarkowany. Lekarz ds Kierowców nie zakwalifikował mnie na kurs prawa jazdy. Czy moge ubiegac sie o kupno samochodu przez opiekuna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: Sprawny dojazd?? 27.03.08, 12:14 Niestety program „Sprawny dojazd przewiduje” możliwość dofinansowania zakupu samochodu dla 3 grup osób: Pilotażowy program „SPRAWNY DOJAZD – pomoc w nabyciu przez osoby niepełnosprawne samochodu osobowego oraz w uzyskaniu prawa jazdy kategorii B” tekst jednolity - załącznik do uchwały Rady Nadzorczej nr 1/2008 z 18 stycznia 2008 r. VI. Adresaci programu i warunki uczestnictwa w programie 1. Adresatami programu w obszarze A są: 1. zatrudnione lub uczące się, pełnoletnie osoby niepełnosprawne w wieku aktywności zawodowej, legitymujące się prawem jazdy kategorii B, posiadające ważne orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie równoważne, wydane z powodu dysfunkcji narządu ruchu z zastrzeżeniem postanowień rozdziału VII ust.6, 2. niepełnoletnie dzieci niepełnosprawne, posiadające ważne orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli wymagają rehabilitacji leczniczej, a jeden z rodziców lub opiekun prawny posiada prawo jazdy kategorii B, 3. zatrudnione lub uczące się, pełnoletnie osoby niepełnosprawne w wieku aktywności zawodowej, posiadające znaczny stopień niepełnosprawności lub orzeczenie równoważne, które ze względów zdrowotnych nie posiadają prawa jazdy z Pani opisu wynika, iż nie kwalifikuje się Pani do żadnej z tych grup. Odpowiedz Link Zgłoś