Dodaj do ulubionych

Szukam dobrej lodówki

30.08.11, 21:36
Szukam fajnej, cichej lodówki z dużą zamrażarką, wysoką na ok. 180cm, do 2000-2500zł. Na rynku jest ich multum, możecie coś polecić albo odradzić? Podobno lepiej kupować sprzęty AGD produkowane w Polsce np. Mastercook, bo w razie awarii części są dużo tańsze, macie może jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Obserwuj wątek
    • gika_gkc Re: Szukam dobrej lodówki 31.08.11, 07:03
      jak kupisz liebherra to Ci części nie będą potrzebne wink
      ja korzystam od lat i jestem niezmiennie zadowolona
      część znajomych również i jeszcze nikt z nas nigdy nie musiał ich naprawiać
      • doxi_mara Re: Szukam dobrej lodówki 31.08.11, 08:00
        tylko w cenie sie nie zmiesci raczej smile

tez szukamy lodowki i znalazlam Boscha KGN 39VL20. w twojej cenie sie zmiescilam. w polsce sa tez dostepne smile

nasz stary Bosch chodzi juz jakies 20 lat, tez nigdy sie nie zepsul smile
    • jola_ep Re: Szukam dobrej lodówki 31.08.11, 09:29
      Niedawno kupowałam nową lodówkę. Ze zdobytych informacji wyszło mi, że obecnie to niemal loteria.

To, że stara lodówka ma 20 lat o niczym nie świadczy. Ja wyrzuciłam 16 letnie Ardo, bo mi się znudziło. A pretekstem była drobna awaria termostatu. Któż by teraz ośmielił się polecić lodówkę tej marki? wink

Dawniej były inne technologie: mniej awaryjne, ale droższe w produkcji. Stosowano inny gaz - freon, który znowu gwarantował dłuższą żywotność (i cichszą pracę).

Są oczywiście marki bardziej i mniej awaryjne. Ale dla producentów droższy sprzęt jest mniej opłacalny. Taki to produkuje jeszcze chyba tylko Miele...
      Koleżance fachowiec naprawiający zmywarkę odradził wymianę na nowy model tej samej firmy (znanej i cenionej).

Bardzo trudno jest określić, gdzie jest produkowana lodówka. W tej chwili najczęściej części sa produkowane w jednym kraju, a składane w innym. W różnych firmach są agregaty tego samego producenta itd. itp.
      Nie wiem, jak w przypadku lodówek, ale np. kupując pralkę firmy Bosch należało unikać pralek z pewnej serii, bo była składana w Turcji i okazała się wyjątkowo awaryjna. Firma wycofała się z tej produkcji, ale co wyprodukowano to już trafiło do naszych sklepów....

Dlatego polecam wybrać kilka marek i skoncentrowac się na wymaganych funkcjach oraz wyglądzie. W końcu będziemy do niej zaglądać parę razy dziennie smile

Pozdrawiam
      Jola
    • forumowiczekinc Re: Szukam dobrej lodówki 31.08.11, 14:17
      ja też przymierzam się do nowej lodówki bo mam 17-letnią i mała ale niestety nie chce sie zepsuć,z tego co mi mówią w sklepach to żywotność dziesiejszego sprzętu jest w granicach przedłużonej gwarancji którą oferują sklepy za dodatkową opłatą i z tego wniosek jest taki ze nie warto przepłacac ,wejdź sobie na strone firmową np. mastercooka -tam są /były promocje (mogłąbyś dostać jeszcze jakis drobny sprzęt dodatkowo przy zakupie lodówki),a tak poza tym napisz co wybrałaś i czy po zakupie jesteś zadowolona z nowej lodówki bo ja też ciągle nie mogę sie zdecydować
    • danuu Re: Szukam dobrej lodówki 31.08.11, 14:33
      Ja kupowałam 2 lata temu - zależało mi, żeby miała system no-frost i była w klasie energetycznej A - a te dwa kryteria często się wykluczają.
      W końcu po konsultacji z ekspertem zdecydowałam się na LG, bo ponoć ta firma wymyśliła system no-frost i w jej modelach działa wzorcowo. Po LG zgapili inni smile

Mam lodówkę LG 180 cm, z systemem no-frost, komorą na wędliny i sporą zamrażarką (3 szuflady). Użytkuję intensywnie od dwóch lat, nie dbam szczególnie o nią i nic się nie dzieje. Wybrałam taki matowy inox, jest dość efektowny. Mogę ją z czystym sumieniem polecić smile
      Aha, w sklepie netowym wtedy zapłaciłam 1800 z przesyłką. W zwykłym kosztowała 2400.
      • schiraz Re: Szukam dobrej lodówki 31.08.11, 14:51
        Ja również zdecydowałam się na LG z no-frost, mamy ją już trzeci rok i działa jak złoto. Ma 180 cm a kosztowała 1600 zł. Jedyne co przy niej robię to raz na jakiś czas myję płynem w środku, w zamrażalniku nie mam grama lodu czy śniegu. Minusem lodówek no-frost jest to, że produkty powinny być w pojemnikach lub foliach, system chłodzenia powietrzem ma to do siebie, że wysusza (plusem jest to, że pięknie suszy kiełbasy wink ). Podoba mi się też pięcioletnia gwarancja LG, na razie użyłam jej dwukrotnie - wzywałam serwis do przełożenia drzwi na drugą stronę, bo mają wbudowany wyświetlacz i nie można tego zrobić samemu. Serwis działa bardzo sprawnie, nigdy nie czekałam dłużej niż 3 dni, a mieszkam na wsi.
        • sylki Re: Szukam dobrej lodówki 31.08.11, 15:07
          kupilismy electroluxa po tym jak zepsuła nam sie beko - nie polecam.
          W zasadzie wiekszosc firm robi lodówki na podzespołach electroluxa.
          Przed beko miałam electroluxa, ale zamarzyła mi sie zmiana uncertain
          Nigdy wiecej nie zamierzam eksperymentowac pozostane wierna firmie na E wink
          • kasiak37 Re: Szukam dobrej lodówki 31.08.11, 17:21
            mialam elektroluxa intuition w klasie AA i bylam zadowolona-pojechal do mojej corki jako 2-latek.Teraz czekam na neff.
            • sajolina Re: Szukam dobrej lodówki 31.08.11, 20:20
              Ehh i dalej jestem w kropce....
              • nom73 Re: Szukam dobrej lodówki 31.08.11, 22:09
                sajolina napisała:

> Ehh i dalej jestem w kropce....

większość lodówek ma agregaty kilku firm, dwie z nich to Danfos i ACC. A reszta to wykończenie. smile
    • swessy Re: Szukam dobrej lodówki 23.04.14, 18:23
      My także będziemy szukać nowej lodówki, ale jednak w trochę mniejszej cenie, najlepiej tak do 1500 zł. Czy znajdzie się coś dobrego za taką kwotę?
      • ainafets Re: Szukam dobrej lodówki 23.04.14, 19:11
        swessy napisał(a):

> My także będziemy szukać nowej lodówki, ale jednak w trochę mniejszej cenie, najlepiej tak do 1500 zł. Czy znajdzie się coś dobrego za taką kwotę?

Polecam zakup przez sklep internetowy - jest trochę taniej. Ja tak kupiłam telewizor, lodówkę, pralkę. Kurier wniósł nową lodówkę (trzecie piętro), rozpakował, pooglądałam czy nie obita i dopiero wtedy zapłaciłam kurierowi. Wcześniej lodówki oglądałam w sklepach stacjonarnych, jak już wybrałam model, to zamówiłam przez net. Ja np. chciałam kupić z tych najwyższych, ale jak pooglądałam w sklepie to stwierdziłam, że nie dostanę do najwyższej półki. Myślę, że do 1500 zł spokojnie znajdziesz jakąś fajną lodówkę.
        • ainafets Re: Bosch daje 300 zł 24.04.14, 18:15
          Teraz jest jakaś promocja na produkty Boscha. Dają 300 zł w prezencie za zakup ich produktów, ale chyba tylko wybranych. Nie interesowałam się szczegółami, ale taką ofertę przysłali mi na e-maila.
          • kol.3 Re: Bosch daje 300 zł 26.04.14, 07:24
            Odkąd Bosch produkuje w Chinach jakość mu siadła.
      • sajolina Re: Szukam dobrej lodówki 25.04.14, 23:29
        My w końcu kupiliśmy LG w internetowym sklepie euro rtv i agd z dostawą, wniesieniem i podłączeniem. Jesteśmy zadowoleni, lodówka ma 2,5 roku.
    • rovalis Re: Szukam dobrej lodówki 27.05.14, 18:10
      Ja to nie miałbym nic przeciwko tańszej lodówce, ale czy tańsza może być dobra? Jakie jest wasze zdanie?
      • lavuss Re: Szukam dobrej lodówki 22.06.14, 11:32
        Może, jeśli będzie baz bajerów. Ważne, żeby była solidna. U nas stoi amica i nie ma z nią kłopotów, a wydawać nie musieliśmy dużo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka