Dodaj do ulubionych

Co przyrządzacie na święta?

12.12.11, 09:35
podzielcie się Waszymi sprawdzonymi przepisami na dania ze świątecznego stołu, nie musi to być nic wyszukanego, po prostu smaczne i nie bardzo pracochłonnesmile
mogą to być dania zarówno obiadowe jak i zimne przekąski
Obserwuj wątek
    • misiowazona Re: Co przyrządzacie na święta? 12.12.11, 11:30
      Śledzie w oleju pokrojone w kawałeczki z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Kilka dni muszą postac w słoiku w lodówce i przejść smakiem i już są gotowe do jedzenia.Bardzo dobre.
    • budzik11 Re: Co przyrządzacie na święta? 12.12.11, 19:46
      W Wigilię zrobię
      - barszcz z uszkami
      - śledzie w oleju z cytryną, cebulą, jabłkiem i śmietaną
      - smażony łosoś albo albo pstrąg (zależy co mąż zamówi)
      - piernik staropolski.
      W pozostałe dwa dni odwiedzamy rodzinę i mamy chrzciny, więc stołujemy się "u ludzi" wink Na śniadania i kolację upiekę karkówkę lub schab wg tego przepisu: kuchniasowy.blox.pl/2011/10/Domowa-wedlina.html i tradycyjna sałatka jarzynowa.
      • sowa_nie_sowa Re: Co przyrządzacie na święta? 13.12.11, 13:21
        Wow, miło znaleźć przepis z mojego blogasmile
        Pozdrawiam!
        • budzik11 Re: Co przyrządzacie na święta? 15.12.11, 16:29
          A znalazłam go na forum chusty.info smile
        • araceli Re: Co przyrządzacie na święta? 20.12.11, 10:52
          sowa_nie_sowa napisała:
          > Wow, miło znaleźć przepis z mojego blogasmile
          > Pozdrawiam!

Tan przepis już 3 lata temu widziałam na Galerii Potraw wink
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89039871,89039871,0,2.html?v=2
          • sowa_nie_sowa Re: Co przyrządzacie na święta? 20.12.11, 11:31
            Przepis nie jest mój i krąży po necie od dawna, dlatego napisałam, że miło znaleźć przepis z "mojego" bloga, a nie "mój" przepis.
            Pozdrawiam smile
    • alicez Re: Co przyrządzacie na święta? 12.12.11, 20:52
      Mój wielki hit śledziowy czyli śledzie po fińsku (powiem tylko, ze jednym ze składników sosu jest...cukier puder), ryba po grecku z czerwonym winem i makowiec z jabłkami - to tylko potrawy, które odbiegają od tradycyjnej wizji wigilijnej potrawy smile Bo poza tym to tradycyjnie: barszcz, uszka, krokiety, karp, kutia, ryba w galarecie, rolmopsy, śledzie opiekane w zalewie i inne wariacje na temat śledzi. Jeśli ktoś będzie zainteresowany którymś przepisem, to chętnie się podzielę smile
      • kasia_de Re: Co przyrządzacie na święta? 12.12.11, 21:07
        śledzie po fińsku poproszę smile
        • alicez Re: Co przyrządzacie na święta? 12.12.11, 21:28
          Podaję składniki choć ja robię te śledzie wiele lat na tak zwane oko:
          6-8 filetów śledziowych, mleko do moczenia śledzi
          - 1 szklanka gęstej śmietany
          - 1 cebula bardzo drobno posiekana
          - zielony groszek (ja dodaje tylko trochę do dekoracji, bo nie lubię, ale w oryginalnym przepisie jest go sporo)
          - 1 spora łyżka ostrej musztardy Dijon
          - 2 łyżki curry (lub więcej jak ktoś lubi)
          - 1 łyżeczka soku z cytryny
          - 2 łyżki cukru pudru
          Śledzie namoczyć na noc, odsączyć, pokroić, zmiksować składniki, zalać sosem śledzie, zostawić na parę godzin w lodówce.
      • hela6 Re: Co przyrządzacie na święta? 12.12.11, 21:10
        Śledzie po polsku /w śmietanie/ też podsypuje się cukrem pudrem szczodrze.
    • kasiak37 Re: Co przyrządzacie na święta? 15.12.11, 20:19
      robie wigilie, wiec u mnie:
      zupa grzybowa z makaronem;
      karp panierowany,ziemniaczki z koperkiem;
      kapusta z grochem.
      Bedzie jeszcze deser(moze tiramisu).
      To wszystko.Gdyby bylo wiecej,znaczy tak prawdziwie po polsku,tubalcy by padli przy stole z niemocywink
      • kasia_wp Re: Co przyrządzacie na święta? 15.12.11, 20:44
        A jakie ciasta przygotowujecie, oprócz polecanego tu i ówdzie piernika?
        • johana75 Re: Co przyrządzacie na święta? 15.12.11, 21:13
          U mnie obowiązkowo sernik i szarlotka.
          A na wigilię ryba po grecku, śledzie w oleju, koreczki śledziowe smażone w sosie pomidorowo-paprykowym, barszcz, smażona ryba i w occie. Poza tym sałatka, bigos i pieczeń z karkówki z farszem(jeszcze nie wiem jakim ).
          • pamana Re: Co przyrządzacie na święta? 15.12.11, 21:29
            Wigilia:barszcz ,kluski ziemniaczane z sosem winno-rodzynkowym (zamiast tradycyjnych raczej pierogów),kapusta,śledzie.
            Słodkie kupne z ulubionej cukierni.
            Reszta dni -dojadamy resztki plus obiad jakaś karkówka czy polędwiczki wieprzowe.
            p.
            • martyjanna Re: Co przyrządzacie na święta? 15.12.11, 22:45
              a jakie to są kluski ziemniaczane z sosem winno-rodzynkowym ? brzmi apetycznie , można prosić przepis ?
          • merci77 Re: Co przyrządzacie na święta? 18.12.11, 23:31
            u nas zgodnie z tradycją rodzinna beda na pewno placuszki wigilijne z sosem grzybowym.Uwielbiam je.
            ja z tych niejedzacych ryb wcale,wiec zadnego dania z rybkami ja osobiscie nie robie,a rodzinka cos ma przyniesc swojegosmile
            a z ciast robię ciasto marchewkowe,aromatyczne i smakuje troszkę piernikowato z polewa z ciemnej czekolady ustrojone polowkami orzechow wloskich.
            • anulla_m Re: Do merci77 24.12.11, 13:37
              czy ja mogę prosić o info co to za placuszki wigilijne?
              • merci77 Re: Do merci77 25.12.11, 22:03
                pewnie juz po fakcie,ale moze na nast rok sie przydasmile
                placuszki wigilijne robię tak: ok 2 kg ziemniakow nalezy ugotowac,ubic lub jak ostygną zmielic, dodac 2-3 jajka i mąki ok 0,5 kg, sol, szyko mieszac ręką by ciasto nie było za "luzne" formowac w ręku i klasc na rozgrzana patelnie.Pisze ze szybko nalezy je formowac i smazyc bo ciasto robi sie rzadsze gdy za dlugo lezy.
                Zwykle robię je przed Wigilia i mroze,a potem w piekarniku podgrzewac,podaje z sosem grzybowym.

• lukrecjabo Re: Co przyrządzacie na święta? 16.12.11, 14:24
          Z ciast to Shreka, bo niedawno nauczyłam się robić i mam nadzieję, że mi wyjdziewink
    • dolmadakia Re: Co przyrządzacie na święta? 15.12.11, 22:17
      Ja Hanyska jestem,więc u mnie Wigilia śląsko-polska ze względu na mężczyzn.Śledzie z jabłkiem,zupa grzybowa i barszcz /obie zupy z uszkami grzybowymi/ pierogi z kapustą i grzybami,karp smażony i karp w miodzie.Na deser obowiązkowo makówki,pierniki i /czasem,bo jem tylko ja i moja mama/ moczka.
    • wadera3 Re: Co przyrządzacie na święta? 15.12.11, 23:48
      Tradycyjnie, jeden raz i, nigdy więcej w roku, kapusta z grzybami, barszcz z uszkami, kapusta z grochem, karp w galarecie, kompot z suszu, łamańce i piernik z małymi pierniczkami. To co jada się u mnie częściej, a będzie i w Święta to:śledzie(nie wiem jakie bo syn i synowa mają robić), bigos, jakaś pieczeń, strucla makowa, ciasto drożdżowe, sernik.
      No i w tym roku pierwszy raz własnoręcznie wędzone mięsiwa.
      • marionaud_1 Re: Co przyrządzacie na święta? 18.12.11, 22:07
        Ja jestem tradycjonalistką i pamiętam, czego mnie babcia nauczała: że na Boże Narodzenie serwuje się to, co onegdaj (a nawet wczesniej) można było przechować przez zimę w spiżarni zwykłego polskiego domu, albo i upolować w lesie, rzece lub zagrodzie. A zatem: bez ryb morskich a raczej karp, szczupak łowione w przeręblu oraz śledź, który solony w beczce mógł być przechowywany. Zupa grzybowa lub barszcz i wszystkie odmiany potraw z kapusty : grzybami, grochem praz pierogi z takim nadzieneim. Ciasta na bazie miodu i maku oraz suszonych owoców i bakalii - zatem makowiec, keks, piernik - ale nie sernik (bo nieurodzaj zimowy na mleko) i nie szarlotka. Mogła jeszcze być kutia lub łamańce z makiem.
        A sernik - na Wielkanoc.
        • antytalentka Re: Co przyrządzacie na święta? 20.12.11, 08:27
          Nas Babcia nauczyła tego samego, więc zestaw jest podobny do Twojego.
          • gosza26 Re: Co przyrządzacie na święta? 20.12.11, 09:35
            ja makówki/makiełki robię szybko i na słodko, ale plusem jest to,że jest to w święta desersmile Kluski mieszam z masą makową , dodaję skórkę pomarańczową czasami orzechy i miód
    • elioli Re: Co przyrządzacie na święta? 19.12.11, 23:49
      Ja z tych co bardzo lubia swieta i gotowanie smile
      Beda u nas zupy grzybowa, barszcz, zurek i z czerwonej fasoli (ale gotuje male ilosci), bedzie kapusta z grzybami, kulebiak do barszczu, krokiety, salatka jarzynowa i dla dzieci rybka panierowana, a dla malza i mnie pstrag. Sledzie robie z cebula i pieprzem, beda tez kuleczki rybne w zalewie. Bigos juz sie mrozi smile Feta z ziolami i papryczka chili w oliwie juz tez jest. W drugi dzien swiat bedziemy miec gosci wiec bedzie indyk z ziemniaczkami pieczonymi w gesim tluszczu.
      Pierniczki dzieci juz ozdobily smile Zrobie strucle z makiem i sernik, i crumble z owocami lesnymi.
    • fruzia80 Re: Co przyrządzacie na święta? 20.12.11, 01:42
      w zeszłym roku wigilię miałam u siebie, na stole postawiłam tradycyjne potrawy, w tym roku jedziemy do rodziców, więc mam więcej luzu. No ale z pustymi rękami nie pojadę, tym bardziej , że dwa kolejne dni świąt spędzamy ze znajomymi u mnie w domu. A więc po kilku latach doświadczeń żadnej potrawy nie przygotowuję w dniu wigilii.

W tym dniu z moimi dzieciakami przygotowujemy prezenty i ozdoby dla zwierzątek w lesie - proszę się nie nabijać- robimy bombki z jabłek, łańcuchy z resztek w lodówce i wszystkiego, co ma jakieś kolory i da się zjeść i z tym jedziemy do najbliższego paśnika w lesie i robimy wigilię dla zwierzaków i tym stroimy kilka choinek w lesie.

Potem składamy kilka wizyt rodzince (dalszej) i znajomym w naszym miasteczku i dzielimy się opłatkiem.

Dopiero późnym popołudniem zabieram się za przygotowanie wcześniej przygotowanej uczty.

W tym roku będzie skromnie, w poprzednich było lepiej, ale też nic nie robiłam na ostatnią chwilę.

Wigilia jest w sobotę

- W zeszłym tygodniu zrobiłam PIEROGI ruskie i z kapustą i grzybami i zamroziłam. W sobotę rano wyjmę z zamrażarki, po odmrożeniu część ugotuję, poleję cebulką podsmażoną na oleju, część pierogów podsmażę na oleju. Przygotuję to w domu, wrzucę w naczynia żaroodp., część w jakieś półmiski, zawinę folią aluminiową

- RYBA PO GRECKU - przygotuję w czwartek, zwykle staram się robić w pojemnikach, na których mogę w lodówce postawić inne dania.

- KURCZAK W OCCIE - to oczywiście nie na wigilię, ale na następne dni. Znam wiele nazw tej rewelacyjnej potrawy,ja nazywam ją po swojemu. Przygotuję też kilka dni przed Świętami. To danie może spokojnie stać w lodówce i z każdym dniem jest coraz lepsze. Jako przekąska po świąteczym obżarstwie - rewelacja.
      Ja osobiście wolę udka, ale większość mojej rodziny woli skrzydełka, więc zrobię mieszankę.
      Udka lub skrzydełka (po odcięciu lotek) obgotowuję (z wywaru oczywiście zawsze jeszcze zupka jakaś wyjdzie), jak wystygną i obciekną - obtaczam w jajku i w bułce i podsmażam na patelni na rumiano. Potem układam w pólmisku.
      Gotuję zalewę: 4 szklanki wody, 1 szklanki octu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, ziele, listek. Jak ktoś woli, to może dodać więcej octu.
      Zalewam tym ułożone w półmisku udka i/skrzydłka.
      Oczywiście możecie sobie tak przygotować w ten sposób każdy inny rodzaj mięsa

KAPUSTA Z PIECZARKAMI - gotuję 1 kg kiszonej (najpierw ją przepłukuję) kapusty ok. pół godz. Odczedzam. Do rondla wrzucam kostkę masła, ok. 3 pokrojone cebule (można więcej), ok 05, kg pieczarek, wszystko podsmażam na maśle, potem dorzucam cebulę i duszę ok 0,5. godz. Może nie brzmi jakoś super apetycznie, ale jest to naprawdę rewelacyjny dodatek do innich dań zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dla mnie super smakuje nawet bez niczego.

No i jeszcze kilka innych pierdółek przygotuję, pewnie standart to mój sernik- jedyne ciasto jakie mi od lat wychodzi.

Pochodzę z rodziny, gdzie nigdy niczego na stole wigilijnym nie zabrakło, rodzinkę mamy dużą i często Święta obchodzimy w dużym gronie. Z dziecinwa pamiętam, że wszystkie ciotki cos przygotowały, a kolacja wigilijna zwykle była u nas, bo mieliśmy największe mieszkanie. A moja mama kochana mama całkowicie anty -asertywna najwięcej zawsze brała na swoje barki. I nie miała czasu przygotowywać Świąt razem z dziećmi.
      Fajnie wspominam Święta z dzieciństwa, ale chyba taką mam jakąś traumę, że na stole mogą być 2 dania mniej, ale cały dzień Wigilii poświęcam moim dzieciakom.
      • poziomka_84 Re: Co przyrządzacie na święta? 20.12.11, 10:07
        > W tym dniu z moimi dzieciakami przygotowujemy prezenty i ozdoby dla zwierzątek
        > w lesie

Fruzia, to bardzo piękny zwyczaj i dzieciaki na pewno będą całe życie pamiętały, że w dzień wigilii miały mamę dla siebie, a nie w kuchni smile właśnie sobie wyobraziłam, jak to może wyglądać i pierwszy raz w tym roku poczułam tzw. magię świąt smile
    • pyzzi Re: Co przyrządzacie na święta? 20.12.11, 10:24
      Schab pieczony nadziewany polędwiczką.
      Natartą przyprawami polędwiczkę albo dwie trzeba tylko wcześniej zamrozić i taką wsunąć w kieszeń naciętą głęboko w schabie. Można dopchać bakalie i brzoskwinie z puszki. Koniec schabu mocno związać, schab upiec w rękawie. Jeść na zimno w plastrach.
      • mitta Re: Co przyrządzacie na święta? 20.12.11, 22:22
        U nas obowiązkowo na Wigilę musi być zupa rybna z łazankami (barszcz z uszkami również, ale to zwyczaj współmałżonków)) oraz kapusta nie z grochem, ale z fasolą jaś. No i makiełki z migdałem - taka wróżba, kto go dostanie będzie miał szczęście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka