Dodaj do ulubionych

Młynek, rozdrabniacz w zlewozmywaku

16.08.12, 14:59
Witam was drogie Panie. Polecono mi kiedyś inwestycje w rozdrabniacz do odpadków. Nie przekonałam się do tematu za bardzo, aż do wczoraj. Zobaczyłam sprzęt w akcji. Zostaliśmy zaproszeni na wyborną kolację, dwunastoosobową do kuzynki mojego męża. Wyobraźcie sobie ile nas czekało sprzątania, po takiej ilości osób… Oczywiście pomogłam jej w kuchni, ona spłukiwała talerze , ja wkładałam do zmywarki, gdy zobaczyłam co ląduje w zlewie, od razu wizualizowałam nadchodzący problem- przetykanie rur i czyszczenie odpływu. Co się okazało, wszystko elegancko zostało zmielone, wystarczy trochę wody i młynek pozostawia po odpadkach jedynie mętne wspomnienie. Zachwyciło mnie to. Postanowiłam zgłębić. Temat. Czy mogłybyście zatem polecić mi konkretny model? Pytałam, co prawda ale jej sprzęt kosztuje prawie 4 tys.! Może jest cos tańszego? Tak do 2 tys.? Maksymalnie 3?
Obserwuj wątek
    • elka2712 Re: Młynek, rozdrabniacz w zlewozmywaku 16.08.12, 18:43

ja mam młynek franke koszt ok 1 tys zł. Skąd Ci się wzięło 4 tys? Ja zakładała młynek ze zlewozmywakiem i rzeczywiści jest mega przydatny
    • budzik11 Re: Młynek, rozdrabniacz w zlewozmywaku 16.08.12, 21:20
      Ja mam "In sink erator M55", teraz można kupić za ok. tysiaka (mam go kilka lat, wtedy mniej kosztował), słabszy model (M45) z tego, co wujek google podpowiada kosztuje koło 6 stówek.
    • azonka1 Re: Młynek, rozdrabniacz w zlewozmywaku 16.08.12, 23:40
      my mamy rozdrabniacz Teka, od kilku lat spisuje się fantastycznie, na ceneo ok 700zł.
    • hamerykanka Re: Młynek, rozdrabniacz w zlewozmywaku 17.08.12, 01:53
      In sink erator to jedna z najlepszych firm. Tez go mam, o mocy 3/4 hp.
      Jesli bedziesz kupowac, warto popatrzec na rozne testy i funkcje np jak glosno chodzi (czasem sa glosne jak czolg, a z kolei niektore maja specjalne wygluszanie), im wieksza moc tym mniej mozliwosci ze sie zapcha i stanie; moj np tez ma funcje automatycznego wirowani aw druga strone i odtykania sie w razie zatkania.
    • ewciakos Re: Młynek, rozdrabniacz w zlewozmywaku 24.08.12, 10:30
      tak , znajdziesz ale orientuj się u sprawdzonych dostawców. Na rynku jest ogromna konkurencja , to jednak sprzęt kuchenny i tania cena może być bardzo złudna 4 tys. to jednak przesada… Jak sugerują inne forumowiczki, można dostać o wiele taniej. Ja kupiłam w Promat, który ma o wiele tańsze produkty ale w dobrych cenach, kupiłam jakich czas temu, nie mogę narzekać, mieli nawet kości.
    • princesswhitewolf Re: Młynek, rozdrabniacz w zlewozmywaku 24.08.12, 10:44
      Ja kupilam Franke, bo to rzetelna firma i sie nie psuje.

Tylko zasada jest taka ze uzywa sie tego nie do wszelakich odpadkow zywnosciowych ( mam na mysli obierki, skorupki) jakie powinny isc na kompost ( tudziez jak nie mozna to na smieci) bo to powoduje zwiekszenie ilosci szczurow i smrodu i zgnilizny w rurach odplywowych. Tego typu mlynki powinny byc tylko na "fafrocle" czyli wszystko to co normalnie zostaje na sitku i jest trudne do wylapania. Podejscie z szacunkiem do ekologii sie liczy. Mieszkajac w USA widzialam ludzi jacy miela wszystko lacznie z koscmi ( zgroza)

W sumie jesli masz zmywarke i nie planujesz calych obierek wrzucac to nie musi byc to jakis super mocny mlynek przemyslowy.
      Sa 2 rodzaje. Jeden sie wlacza sam pod ciezarem odpadkow, a drugi na przycisk na zlewie " na zyczenie". Mi bardziej odpowiadala ta druga forma

• ladyjane Re: Młynek, rozdrabniacz w zlewozmywaku 25.08.12, 15:02
      A czy potrzebna jest osobna komora zlewozmywaka, aby taki młynek zamontować?
      • princesswhitewolf Re: Młynek, rozdrabniacz w zlewozmywaku 26.08.12, 10:22
        nie . nie jest potrzeba osobna komora
    • tokota młynek Franke 26.08.12, 10:38
      mam już zamontowany w kuchni ale wprowadzkę dopiero planuje za m-ąc wiec chętnie podzielę się spostrzezeniami.
      Już wiem, ze chodzi dość cicho ale niestety, rzecz o której zupełnie nie pomyślałam, to młynek zajmuje prawie całe miejsce pod zlewem - tam miał stać kosz na śmieci a teraz koncepcja padła.

• budzik11 Re: młynek Franke 26.08.12, 15:32
        U mnie mieści się i kosz na śmieci i pojemnik na proszek do zmywarki, i rózna inna chemia i młynek i jeszcze sporo miejsca zostaje. Na górze zlew jednokomorowy, komora zwykłej wielkości i wszystko się pod spodem mieści. Ktoś kiedyś mnie prosił o pokazanie, jak to wygląda, więc mam zdjęcie:
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/jg/nj/czdy/3vbjABzTgCeQQ7pJ4X.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka