Dodaj do ulubionych

Pytanie do księgowych

09.12.16, 10:49
Kochane pomóżcie , Koleżanka rozpoczęła pracę w nowej firmie i już na początku ma problem . Nie do końca wina leży po jej stronie ale stara się współpracować z dziewczyną poniekąd winną zaistniałej sytuacji .

Problem jest taki , dziewczyna wysłała towar do nowego Klienta , miała to być przesyłka pobraniowa , moja koleżanka jako osoba wystawiająca faktury w firmie sprawdziła na stronie kuriera ,że przesyłka doszła i wystawiła fakturę , gdzie w treści forma zapłaty jest pobranie i ,że zapłacono . Niestety okazało się , dziewczyna na liście przewozowym nie wpisała kwoty pobrania . Klient w rozmowie telefonicznej , stwierdził ,że on ma fakturę jako zapłaconą . Nie odpowiada na maile itp. I teraz pytanie czy koleżanka powinna do faktury wystawić notę korygującą z treścią po korekcie do zapłaty czy fakturę korygująca .Licząc ,ze kontrahent odbierze korespondencję . Ich księgowa jest na zwolnieniu lekarskim ale chciałyby też jakoś same ten problem załatwić bez rozgłosu ,na ile się oczywiście da. Ewentualnie może jest jakieś inne rozwiązanie .

Liczę na Waszą pomoc bo dziewczyny są kłębkiem nerwówo , nawet na dwie kwota do zwrotu byłaby nie mała.

pozdrawiam
julk_a33

Obserwuj wątek
    • solange1 Re: Pytanie do księgowych 09.12.16, 14:21
      Notę może wystawić tylko nabywca. Sprzedawca wystawia fakturę korygującą, gdzie wskazuje właściwą treść (na fakturze korygującej trzeba zmienić informację, że faktura została zapłacona - czyli np. podać termin zapłaty). Ponieważ nie zmniejszamy VATu należnego nie musimy mieć udokumentowanego odbioru takiej korekty, wystarczy potwierdzenie wysyłki. Niestety VAT od już wystawionej faktury trzeba zapłacić - nie ma podstaw do korekty do zera, chyba że klient zwróci towar.

Jeżeli klient jest VAT-owcem i odlicza VAT, to wchodzi w grę ulga na złe długi, tylko nie wiem, czy z innych dokumentów niż faktura wynika ustalony termin zapłaty. Jeżeli tak, to w braku zapłaty w określonym terminie klient nie będzie mógł sobie tego VAT-u odliczyć.

Niestety, jesli klient nie odbiera maili i telefonów, to pozostaje tylko droga formalna i oficjalna - wezwanie do zapłaty i ewentualnie potem ulga na złe długi w VAT.

To, że sprzedawca się pomylił co do formy zapłaty nie oznacza, że klient nie musi zapłacić za otrzymany towar.
      • julk_a33 Re: Pytanie do księgowych 12.12.16, 10:24
        Dziękuję za pomoc , informacje przekazałam koleżance .

pozdrawiam
        julk_a33
      • julk_a33 Re: Pytanie do księgowych 12.12.16, 16:14
        A co zrobić jeśli system fakturujący nie przyjmuje takiego rozwiązania . Przy zmianie jedynie formy płatności i określenia terminu zapłaty program wyświetla taki komunikat : Przed wybraniem numeru konta musisz dokonać modyfikacji pozycji! . Koleżanka mi pisze ,że musiałaby całkowicie wyzerować fakturę z pozycji i wtedy wychodzi kwota do zwrotu dla nabywcy , nawet jak wstawi konto firmowe jej firmy to przy wydruku jest w nawiasie ,że to konto nabywcy . A nie można po prostu na fakturze sprzedażowej poprawić formy płatności na przelew i określić terminu płatności . Czy wyzerować korektą wystawioną fakturę i ponownie wystawić fakturę sprzedaży z właściwą formą : przelew i podanym terminem zapłaty .

pozdrawiam
        julk_a33
        • solange1 Re: Pytanie do księgowych 12.12.16, 17:32
          Formalnie moim zdaniem nie ma podstaw do wyzerowania faktury. Na fakturze korygującej trzeba podać przyczynę korekty - nie wiem, jaka miałaby być wpisana w tym przypadku? Poza tym, żeby nie musieć płacić VAT-u z wystawionej faktury pierwotnej trzeba by mieć potwierdzenie odbioru faktury korygującej przez klienta.
          Zakładam, że cały czas mówimy o fakturze dokumentującej sprzedaż, a nie zapłatę zaliczki. Bo jeżeli ta pierwsza błędna faktura miała w treści zaliczkę, no to wtedy możemy twierdzić, że zaliczka nie została wpłacona, więc możliwa jest korekta do zera. Ale tu i tak musimy mieć potwierdzenie odbioru korekty przez klienta.
          Nie pomogę niestety z programem księgowym, to już kwestia czysto techniczna...
          • julk_a33 Re: Pytanie do księgowych 12.12.16, 18:06
            Koleżanka udostępniła mi konto wiec piszę już jako bezpośrednia zainteresowania . Dowiadywałam się u informatyka program , na którym pracuję nie ma możliwości skorygowania samej treści , tylko pozycje jako zwrot całkowity lub jeśli jest kilka pozycji to wybranych . Na fakturze jako forma płatności jest pobranie i ,że faktura została zapłacona. I na tym , bazuje odbiorca ,że ma na fakturze ,że za towar zapłacił. Stąd też moje pytanie czy mogę poprawić wystawiona fakturę na "do zapłaty" wszystko inne pozostałoby bez zmian , licząc oczywiście ,że kontrahent odbierze korespondencję .

pozdrawiam
            Karolina
            • solange1 Re: Pytanie do księgowych 13.12.16, 10:37
              Tak jak napisałam, formalnie w fakturze można zmienić samą informację o zapłacie (np. "pobranie - faktura zapłacona" na np. "do zapłaty ... zł w terminie"). Przepisy mówią, że fakturą korygującą można zmienić pomyłkę w "jakiejkolwiek innej pozycji".
              Jeśli program nie pozwala na samą tę operację (a każe np. dodatkowo zerować kwoty należności i podatku), no to jest ...powiedzmy niedopracowany smile Zwrotu towarów nie było, więc nie ma podstaw do korekty na tej podstawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka