Dodaj do ulubionych

pytanie o mrożenie

19.09.22, 02:13
Czy można mrozić dania od Pana Pomidora ? Ma ktoś doświadczenie ? Mam kilka sztuk na granicy daty przydatności a muszę na chwilę wyjechać i szkoda byłoby wyrzucić.
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: pytanie o mrożenie 19.09.22, 12:14
      Tak sobie myślę, że takie dania są zapewne pasteryzowane, więc sądzę, że ani zamrożenie, ani zjedzenie ich do kilku dni po terminie (już wiemy, że daty przydatności do spożycia są w wielu przypadkach umowne) nie powinno im (ani Tobie) zaszkodzić. Wiadomo, że nie mrozi się tego, co już wcześniej było mrożone, no ale takie dania chyba nie były.
      • inka.pl Re: pytanie o mrożenie 19.09.22, 15:40
        Masz racje, dzięki. Zdarza mi się jeść coś po terminie i jest good smile Danie zamrożę „na zaś” najwyżej będzie wtopa warta eksperymentu.
        • kaga9 Re: pytanie o mrożenie 19.09.22, 16:44
          Też zjadam różne rzeczy po terminie, dlatego odważyłam się doradzać 😉
      • autumna Re: pytanie o mrożenie 21.09.22, 14:24
        > nie mrozi się tego, co już wcześniej było mrożone

W zasadzie można, o ile przed tym drugim zamrożeniem potrawa była poddana obróbce termicznej. Oczywiście w granicach rozsądku - np. nie mroziłabym ponownie czegoś, co po rozmrożeniu nr 1 przeleżało długo w lodówce i odwidziało mi się zjedzenie.
        • kaga9 Re: pytanie o mrożenie 21.09.22, 15:09
          O, patrz, nie wiedziałam. W sumie chyba zresztą nie miałam okazji, podwójne mrożenie chleba (na szczęście tylko kromki na próbę – i tak, oczywiście, nie był poddawany obróbce termicznej 😉) okazało się taką porażką smakową, że dalej nie szłam 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka