inka.pl 19.09.22, 02:13 Czy można mrozić dania od Pana Pomidora ? Ma ktoś doświadczenie ? Mam kilka sztuk na granicy daty przydatności a muszę na chwilę wyjechać i szkoda byłoby wyrzucić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaga9 Re: pytanie o mrożenie 19.09.22, 12:14 Tak sobie myślę, że takie dania są zapewne pasteryzowane, więc sądzę, że ani zamrożenie, ani zjedzenie ich do kilku dni po terminie (już wiemy, że daty przydatności do spożycia są w wielu przypadkach umowne) nie powinno im (ani Tobie) zaszkodzić. Wiadomo, że nie mrozi się tego, co już wcześniej było mrożone, no ale takie dania chyba nie były. Odpowiedz Link
inka.pl Re: pytanie o mrożenie 19.09.22, 15:40 Masz racje, dzięki. Zdarza mi się jeść coś po terminie i jest good Danie zamrożę „na zaś” najwyżej będzie wtopa warta eksperymentu. Odpowiedz Link
kaga9 Re: pytanie o mrożenie 19.09.22, 16:44 Też zjadam różne rzeczy po terminie, dlatego odważyłam się doradzać 😉 Odpowiedz Link
autumna Re: pytanie o mrożenie 21.09.22, 14:24 > nie mrozi się tego, co już wcześniej było mrożone W zasadzie można, o ile przed tym drugim zamrożeniem potrawa była poddana obróbce termicznej. Oczywiście w granicach rozsądku - np. nie mroziłabym ponownie czegoś, co po rozmrożeniu nr 1 przeleżało długo w lodówce i odwidziało mi się zjedzenie. Odpowiedz Link
kaga9 Re: pytanie o mrożenie 21.09.22, 15:09 O, patrz, nie wiedziałam. W sumie chyba zresztą nie miałam okazji, podwójne mrożenie chleba (na szczęście tylko kromki na próbę – i tak, oczywiście, nie był poddawany obróbce termicznej 😉) okazało się taką porażką smakową, że dalej nie szłam 😉 Odpowiedz Link