01.01.13, 21:11
To pojęcie wiąże się z bardzo pozytywnymi i wzniosłymi ideałami. Jednak okazuje się wzbudza zastrzeżenia. Ze strony katolickiej. Zapewne chodzi o wywyższanie człowieka nad Bogiem. Czyli w podtekście - ateizm. Nie zgadzam się z takim ujęciem, mimo to przyznać trzeba, że ma ono swoje podstawy. Przede wszystkim idea humanizmu sięga czasów przedchrześcijańskich, a mianowicie kultury antycznej Grecji i Rzymu, a z tym katolicy mieli zawsze problem.
Obserwuj wątek
    • bartos29 Re: Humanizm 02.01.13, 18:15
      Paradoks polega na tym, że chrześcijaństwo nie jest oryginalną, pierwotną religią, lecz wynikło z kontynuacji judaizmu od niego przejmując treści przedchrześcijańskie (Stary Testament). Z drugiej strony bóg-człowiek jakim był Jezus - to właśnie jakiś refleks antycznego humanizmu, w którym świat boski bardzo przenikał się ze światem ludzkim. Dlatego też nie można przeciwstawiać humanizmu chrześcijaństwu, bo ono w samym swoim źródle jest humanistyczne.
      • jo_ember Re: Humanizm 03.01.13, 16:01
        Kiedyś to był humanizm socjalistyczny, czyli forma walki z Kościołem. Stąd te nieprzyjemne, ale uzasadnione skojarzenia.
        • ilnyckyj Re: Humanizm 04.01.13, 20:57
          "Humanizm socjalistyczny" - to fakt istniał taki produkt nowo-mowy komunistycznej. Humanizm w ogóle - wyrażał tzw. wiarę w człowieka w jego wrodzoną dobroć. Co może pachnie naiwniactwem, lecz korzenie ma w chrześcijaństwie, a drugiej kolejności w kulturze antycznej. Chrześcijaństwo ewangeliczne jest przepełnione humanizmem. Do tego humanizmu odwoływały się wszystkie idee odnowienia wiary, począwszy od Św. Franciszka z Asyżu.
          • apersona Re: Humanizm 05.01.13, 20:42
            Indywidualizm też w niektórych katolickich kręgach jawił się jako Zuo, i te kręgi się poszerzyły a może KK się skurczył?
            • basilisque Re: Humanizm 05.01.13, 23:03
              Dla KK wszystko, co choćby w niewielkim stopniu może odciągnąć ludzi od Boga (a w praktyce - od kościoła) to Zło
              • pomer_anya Re: Humanizm 06.01.13, 10:48
                Trzeba też sobie powiedzieć, że nihilizm i bylejakość życia przyciąga ludzi z powrotem do kościoła (czyli - do boga)
                • basilisque Re: Humanizm 08.01.13, 22:54
                  Tak. "Trudno nie wierzyć w nic". A jeszcze trudniej udawać, że się wierzy, gdy się nie wierzy.
                  • bartos29 Re: Humanizm 14.01.13, 19:49
                    basilisque napisał:

> Tak. "Trudno nie wierzyć w nic". A jeszcze trudniej udawać, że się wierzy, gdy
                    > się nie wierzy.

Przeciwnie. Trudno zmuszać się do wiary, gdy się nie wierzy. Ja nie chcę i nie muszę wierzyć (w rozumieniu religijnym tego słowa, nie - potocznym, jak np. wiara, że doktor wypisał właściwą receptę). Wolę po prostu: wiedzieć.

• apersona Re: Humanizm 16.01.13, 12:34
                      znaczy wierzysz w wiedzę smile
                      • basilisque Re: Humanizm 16.01.13, 23:01
                        apersona napisała:

> znaczy wierzysz w wiedzę smile
                        Dobre!
                        Ale czy rzeczywiście nie ma różnicy między wiedzą a wiarą? I czy "wierzę" oznacza to samo co "wiem"? Moim zdaniem - jednak nie.
                      • krol-czy-krolik Re: Humanizm 17.01.13, 16:41
                        A ja np. wiem, że nie wierzę smile
                        • zawle Re: Humanizm 17.01.13, 18:27
                          Wierzę że wiem wink ???
                          • krol-czy-krolik Re: Humanizm 27.02.13, 16:37
                            Nie. Jak wiem - to nie wierzę. Wierzę - albo nie - w to czego nie wiem, albo nie jestem pewien.

DB (wiarygodna) od Rabbita
                            • zawle Re: Humanizm 27.02.13, 22:25
                              krol-czy-krolik napisał:

> Nie. Jak wiem - to nie wierzę. Wierzę - albo nie - w to czego nie wiem, albo ni
                              > e jestem pewien.

A jak dowiesz się że miałeś niepełne dane i wiedziałeś ŹLE, to następnym razem też wiesz, czy wierzysz że tym razem wiesz?
                              • ilnyckyj Re: Humanizm 28.02.13, 20:48
                                zawle napisała:

> krol-czy-krolik napisał:
                                >
                                > > Nie. Jak wiem - to nie wierzę. Wierzę - albo nie - w to czego nie wiem, a
                                > lbo ni
                                > > e jestem pewien.
                                >
                                > A jak dowiesz się że miałeś niepełne dane i wiedziałeś ŹLE, to następnym razem
                                > też wiesz, czy wierzysz że tym razem wiesz?

Ja np. jak nie jestem pewien - to ani nie wiem ani nie wierzę. Tzn. po prostu: nie wiem!
                                • w.ell Re: Humanizm 10.03.13, 13:06
                                  Wiedza opiera się na faktach. Wiara - niekoniecznie.
                                  • krol-czy-krolik Re: Humanizm 11.03.13, 16:44
                                    w.ell napisała:

> Wiedza opiera się na faktach. Wiara - niekoniecznie.

Ale - pamiętaj, Well - wiara czyni cuda! A wiedza? Najwyżej może te cuda obalić...

DB ( pełna wiary ) od Rabbita
                                    • basilisque Re: Humanizm 25.03.13, 22:16
                                      krol-czy-krolik napisał:

> w.ell napisała:
                                      >
                                      > > Wiedza opiera się na faktach. Wiara - niekoniecznie.
                                      >
                                      > Ale - pamiętaj, Well - wiara czyni cuda! A wiedza? Najwyżej może te cuda obalić

Brawo Królik! To Ci się udało...
                                      Tym razem DB - dla Ciebie
                                      > ...
                                      >
                                      > DB ( pełna wiary ) od Rabbita
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka