Dodaj do ulubionych

Politainment

16.08.13, 21:38
Tu pisaliście, że polityka jest nudna (Zawle?).
Niestety. Jest b. ciekawa i coraz ciekawsza i coraz bardziej rozrywkowa. Ja bym wolał, żeby była nudna. Za to bardziej merytoryczna.
Dobra polityka, tzn. poważna i odpowiedzialna jest nudna. To jeden z jej znaków rozpoznawczych!
Obserwuj wątek
    • zawle Re: Politainment 16.08.13, 22:08
      wszystko zależy od tego, co kogo bawi. Przepraszam ale mam remont w mieszkaniusmile))
      • apersona Re: Politainment 17.08.13, 13:39
        ototo

Przyziemne sprawy własne nie dają czasu na ekscytację polityką
      • krol-czy-krolik Re: Politainment 17.08.13, 14:22
        Ode mnie DB + ciepła woda w kranie!!! smile
    • jeepwdyzlu Re: Politainment 18.08.13, 15:48
      Polityka nigdy nie jest nudna, ludzie mają zbyt dużo sprzecznych interesów, a sytuacja jest dynamiczna...
      Nawet w krajach takich jak Norwegia czy Finlandia nuda to tylko pozór, raczej przykrywka na nieujawnione napięcia...
      jeep
      • ilnyckyj Re: Politainment 18.08.13, 19:12
        Zależy co kogo nudzi i co kogo ciekawi. Ja staram się rozróżnić sprawy ważne od błahych i interesować tymi ważnymi. Wg. mnie jedną z najważniejszych spraw ostatniego czasu jest sprawa OFE i związanego z tym łatania coraz większej dziury budżetowej. Nie chcę panikować, ale to wszystko może zwiastować nadchodzącą katastrofę ekonomiczną, a co za tym idzie - polityczną. O tym się powinno, w tonie rzeczowym i zrozumiałym dla wszystkich, debatować jak najwięcej, bo racje są różne i podzielone. Katastrofa jest do uniknięcia, ale wszyscy muszą zrozumieć o co toczy się gra i co możemy zrobić, żeby wyjść z tej opresji obronną ręką. To naprawdę coś interesującego, coś od czego zależy nasza teraźniejszość i przyszłość.
        • basilisque Re: Politainment 18.08.13, 23:21
          Nie panikuj. Do Grecji nam daleko. Nie zarabiamy nawet połowy tego co oni!
          • jeepwdyzlu grillowanie 18.08.13, 23:31
            Tez uważam że sytuacja jest poważna - może generalnie gorsza niż w Grecji..
            Dlaczego? Bo Grecja ma euro, zatem pompuje się w nią setki - tak - setki miliardów euro...
            A my? Jesteśmy peryferiami Europy, w dodatku zależnymi od koniunktury w Niemczech.
            PO - o czym mało kto pamięta - dwukrotnie zwiększyłąa nasze zewnętrzne zadłużenie, wewnętrzne - minęliśmy bez cienia sprzeciwu próg ostrożnościowy (nigdy tego Vincentowi nie zapomnę), a teraz robimy skok na kasę. Tak, bo OFE to prawdziwy kapitał. Mój, Wasz. Prawdziwe pienądze tam są - nasze, nie rządu.
            Rzekomo wpłaty powiększają deficyt. Rzekomo - bo to nie była forsa rządu czy ZUSu tylko nasza!
            Tymczasem rząd ją wydawał a po miesiącach ją wpłacając - zwiększał deficyt. Ale to nie wina OFE tylko burdelu w finansach. I kreatywnej (dość prymitywnie) księgowości...
            Niestety, Polacy zajęci grillowaniem zatracili umiejętność zauważania rzeczy ważnych...
            jeep
            • essor Re: grillowanie 01.09.13, 21:26
              Może trochę upraszczasz sprawę OFE, ale zgadzam się, że to w tej chwili najważniejsza sprawa może nie bezpośrednio w polityce bo w gospodarce i finansach.
              Chodzi o pieniądze nasze (w Zusie - też są nasze) i to chodzi o wielkie kwoty ileś tam mld. PLN! Też czuję się niedoinformowany.
              Sprawy różne typu konflikty Gowin-Tusk-Schetyna, Pis, Palikot, SLD - to wszystko w sumie mało ważny cyrk, wobec tej rozgrywki, która decyduje o naszym losie.
              • jeepwdyzlu Re: grillowanie 02.09.13, 13:00
                w zusie nie ma pieniędzy
                tam są zapisy księgowe a zatem dług
                Przypomnę skąd się wzięły OFE
                To pieniądze PRACOWNIKA, wpłacane przez pracodwcę jak składka zdrowotna - uwaga - życzeniem Państwa na konto ZUS.
                I Państwo, zamiast je od razu przeksięgować na konta OFE - bo te pieniądze nie mały iść na konto ZUS - WYDAJE je, składki wpłaca z opóźnieniem i ryczy, że się zadłuża!
                Essor ja jestem Ci winien 100 zł
                Wpłacam je na konto administratora tego forum, po pół roku administrator z trudem Ci tą stówę wypłaca a potem wrzeszczy, że się zadłużył na 100 zł żeby je Tobie wpłacić.
                To Twoja wina?????

To DOKŁADNIE taki mechanizm!
                Zaprzeczysz?
                jeep
                • essor Re: grillowanie 04.09.13, 21:23
                  Zaraz, zaraz...
                  Przecież - czy do ZUS czy potem do OFE - tp idą MOJE pieniądze. Jak wpłacam do ZUS, czy OFE, czy do np. banku swoje pieniądze - to przecież żadna z tych instytucji ich nie trzyma w sejfie - tylko puszcza od razu w obrót. I taki OFE - za te moje pieniądze, które najpierw wpłaciłem do PAŃSTWOWEGO ZUS, wykupuje co - obligacje skarbu państwa! Czyli państwo wypuszcza z rąk te pieniądze, by prywatna firma za te same pieniądze wykupywała obligacje, czyli te same pieniądze wracają do skarbu państwa - minus procenty, które państwo musi wypłacać !
                  • jeepwdyzlu Re: grillowanie 05.09.13, 09:40
                    Błąd pierwszy - państwo obracało nie swoimi pieniędzmi czyli składkami OFE
                    Błąd drugi - jak dziś się okazuje - 60% inwestycji OFE było w papiery skarbowe - co jest gigantycznym skandalem - bo do zakupu obligacji po co sztaby fachowców?

Nie zmienia to faktu, ze PO robi skok na kasę - ZMUSZAJĄC OFE do likwidacji obligacji na 120 miliardów
                    Czyli najpierw je OFE zabierając...
                    Kradną tam tą forsę - bo to są realne papiery czyli prawdziwy dług...
                    Inaczej je kradną ale kradną!
                    j.
                    • apersona OFE i inne "dobre" uczynki polityków 06.09.13, 12:19
                      Dokładnie, państwo chce ukraść nasze pieniądze z OFE, a my się mamy podniecać finansowaniem in vitro czy matką Madzi.

Wywiad z Balcerowiczem o OFE i innych akcjach polityków:

"Rząd chce likwidować OFE, odbierać ludziom pieniądze, a ludzie nic!

Reakcja jest rzeczywiście znacznie słabsza niż na przykład w Bułgarii kilka lat temu. Choć tam próba zamachu na fundusze emerytalne była znacznie mniej radykalna niż w Polsce – to Bułgarzy potrafili ją zablokować. Protestowały związki zawodowe, opozycja. Rząd bułgarski złagodził propozycję. Nawet taki projekt ostatecznie odrzucił Trybunał Konstytucyjny. "

• essor Re: OFE i inne "dobre" uczynki polityków 07.09.13, 22:34
                        Zdaje mi się, że cały problem polega na tym, że WTEDY - tj. w 99 roku "się myślało", że ogólnie to będzie rosnąć, gospodarka, a z nią akcje na giełdzie a z nimi - inwestycje OFE (z naszych pieniędzy) - a tu niestety : Dupa Blada. Od 2008 wszystko spada. A tymczasem OFE zgarnęły te miliardy. Prezesi i zarządy zafundowały sobie gigantyczne premie (Z NASZYCH PIENIĘDZY). I dla większej pewności zakupiły to, co najlepiej pewne i oprocentowane w dobie kryzysu: czyli obligacje rządowe. Tylko się dziwię, że taki Balcerowicz, kiedy tworzył tę refomę (nb. z Buzkiem, Rostowskim etc.) - nie przewidział takiej sytuacji.
    • ilnyckyj Re: Politainment 11.01.14, 21:07
      Polecam TVN24 Bis. Nareszcie jakaś telewizja informacyjna nie goniąca za sensacjami, plotkami, próbująca rozmawiać na tematy ważne. Za to TVN24 - coraz bardziej w kierunku rozrywkowo-tabloidowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka