Dodaj do ulubionych

Ruda Śląska Halemba

• madohora1 Re: Ruda Śląska Halemba 23.05.12, 14:15
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/Tx5QbmKaIiQpB2CHTB.jpg
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.09.17, 19:50
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2HJODeT7XkTb2i9OMX.jpg
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 01.03.18, 22:46
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/0gabRrahsT35aR3chX.png
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 16:49
        A drugi temat - to ślady I wojny światowej w tamtych okolicach - bardzo dużo chodzenia po lasach, gdzie zachowały się obeliski, kamienia a nawet cmentarz z tamtego okresu. Już mi się kuzyn deklarował że podejmie się zadana.
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 16:49
        A z bliższych - Śląskie pałace - temat, który nie każdemu jest bliski
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 16:50
        I coś co prosiaczki lubią najbardziej - drewniane kościółki na Śląsku i w Małopolsce.
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 16:52
        Zapomniałam, bo z tych dalszych to Kraków ale tym razem takie miejsca, których nie odwiedza się na co dzień. Od lat mam w planach Cmentarz Rakowicki - podobno zachowały się grobowce rodziny Mieroszewskich (Jan i Aleksander Mieroszewski byli związani z Mysłowicacmi i Janowem)
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 16:56
        Czyli trzeba spokojnie przeczekać "czwartą falę" i może gdzieś ruszyć.
        • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 18:56
          Fajne te Twoje plany...
          Zazdroszczę energii.

Nie. Nie znam historii Mieroszewskich, ale za to do Nowego Wiśnicza jeździłem "za bajtla" na kolonie z kopalni ojca.
          Zamek, rynek, na rynku mały sklepik Żyda z szalunkową wagą na której ważył cukierki, potem księgarnia, kino i szloła w której spaliśmy...
          Kiedyś życie było proste, to i wymagania były mniejsze... 🙂
          • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 21:13
            Czytałem w wiki o Modzelewskim.
            Gdyby nie to, że przeniósł się do Wa-wy, to nigdy by go nie złapali, bo śledztwo zostało wcześniej zawieszone.
            Straszny typ...😨
            • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 21:46
              Napisałam, że sprawa dotyka(ła) osobiście naszą rodzinę. Być może w ogóle by nie wpadł, gdyby nie to że w Warszawie pokłócił się z sąsiadką co było dalej to czytałeś. Gdy przyjechała policja to "pękł" i przyznał się do wszystkich zbrodni, które popełnił w Gałkówku i nie tylko.
              • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 21:48
                Tak było podobno, pro Pani...😉
                • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 21:59
                  Natomiast jeżeli chodzi o miejsce gdzie dokonał najwięcej zabójstw to dla kogoś takiego "żyć nie umierać" - Gałkówek dzielił się na Gałkówek, Gałków Duży, Gałków Mały i Kolonię Borowa. Na Borową z dworca w Gałkówku trzeba było dojść pieszo albo ktoś podjeżdżał wozem konnym. Wówczas była to miejscowość o charakterze rolniczym. Jak wyglądała droga. Najpierw przechodziło się przez pole zboża. Latem rosło dość wysoko (ja byłam mała, więc mogłam ocenić niewłaściwie). Potem było kawałek lasu a dopiero potem droga. I to tak około 3 km. Dzisiaj już to wygląda inaczej, ale wtedy. Na Borową nie dojeżdżały żadne środki lokomocji, ludzie nie mieli samochodów. Tak więc ludzie wracające z pracy byli skazane na tę drogę. Owszem, można było przejść dookoła ale wówczas droga wydłużała się do 5 km.
                  • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:07
                    Teściu pochodzi ze wsi na Kujawach.
                    Do większej miejscowości dojeżdżał PKS (pekaesa, jak mawiała Babcia), potem zaś 3,5 km przez las do wsi...
                    Tak onegdaj bywało... 😉

Środek lokomocji : nóżki, lub rower, bo taryfa po wiejskiej, piaszczystej drodze nie pojedzie...

Dziś do wsi prowadzi piękna, asfaltowa droga z chodnikiem... 😊
                    • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:12
                      Fajne te foty.
                      Lubię klimat wsi, ale tyllo na krótki wypoczynek.
                      Brakuje mi wielkomiejskiego zgiełku...

Żona też kocha wieś.
                      Mówi, że ją wycisza...😉
                    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:13
                      A zajrzałeś w wątek powyżej?big_grin. Tam widać tę piękną, asfaltową drogę...
                      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:18
                        Ja mam koleżankę, która mieszka w Zachodniopomorskim, bardzo blisko Mrzeżyna ale na wsi. Tam do dzisiaj nie jeżdżą autobusy PKS. Ostatni szkolny autobus zlikwiodwano w latach 90-tych, bo zostali tylko "starzy ludzie" no i kilka takich jak moja koleżanka. Z Trzebiatowa do miejscowości jest 6 km, ale droga dzieli się tak - 3 km do Nowielic (duża stadnina koni), gdzie dojeżdża PKS. Gdyby nie ta stadnina to może i tutaj zlikwidowano by autobusy. A potem 3 km na piechotkę albo rowerem - bo tam już nic nie dojeżdża ani nawet nie przejeżdża przez ten rejon. Dzisiaj prawie każdy ma samochód ale też jest problem.
                        • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:24
                          WSZYSTKIE obejrzałem...
                          Kościółek też...
                          Wzięło.mnie na wiocję, chyba...

Miejsce zapomniane przez Pana Boga (jak w tryptyku o wsi na kresach - "U Pana Boga..." jak u Twojej kumpeli. 🙃
                          • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:25
                            Ale już jako emerytka ?
                            • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:39
                              Jako emerytka to może. Chociaż ja wolę góry niż morzebig_grin. Ale musiałabym mieć sprawne nogi, bo 15 minut przez las i Mrzeżyno - to by kusiłosmile
                              • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:41
                                Tylko, że w tej wiosze w Zachodniopomorskim to sklep przyjeżdża do wsi. Nie ma kościoła - proboszcz z sąsiedniej wsi odprawia jedno nabożeństwo w niedzielę, w dawnej (opuszczonej) Świetlicy Ludowej czy jak to się tam nazywało.
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:00
        GAŁKÓWEK
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:01
        TUTAJ JEST OBECNA DROGA Z KOŚCIOŁA NA CMENTARZ W GAŁKÓWKU, TE ZIELONE I W TLE WIDAĆ KOŚCIÓŁ
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:19
        Na wakacje świetne warunki, cisza, spokój...nad morze 15 minut przez las. Ale mieszkać tam na co dzień? To już nie na "dzisiejsze czasy"
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:41
        To już bym wolała Gałkówek, tam przynajmniej jest stacja kolejowasmile
        • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:46
          Zawsze jest jakaś altetnatywa... 😇

TEŻ wolimy góry !!!

Domek w Beskidach ? 🙂
          • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 22:57
            smilesmilesmilesmile
            • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 23:06
              No i GIT... 😉
              • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 18.10.21, 23:11
                Zgłębiłem tajemnice historii Nowego Wiśnicza.
                Okazuje się, że w przeszłości mieszkało tam wielu Żydów.

Jako ciekawostka napiszę, że swoje szkice w mieście malował sam Jan Matejko, co jest w poniższym materiale...

brzesko-briegel.pl/2020/12/11/rodzina-kohane-hamelsdorf-manheimer/

Bardzo ciekawe rzeczy, o których milczano podczas naszych kolonii... 🙂
                • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 18.10.21, 23:49
                  Tak. Historia jest bardzo ciekawa. Ta wycieczka była łączona Bochnia - Kopalnia Soli w Bochni i Nowy Wiśnicz. Mieliśmy bardzo mało czasu i wybór - Zamek, albo Koryznówka (Muzeum Pamiątek po Janie Matejce) lub spacer po rynku. Jako że byłam pierwszy raz wybrałam zamek. Ale to było bardzo, bardzo mało czasu.
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 18.10.21, 23:52
        A skąd się tam wzięłam?. Dość dużo poczytałam na temat historii Nowego Wiśnicza. Tych domów już nie ma ale mam publikację o architekturze drewnianej i tak zamieszczono kilka rycin Matejki właśnie drewnianych domów z Nowego Wiśnicza. Chodzi o pewne szczegóły architektoniczne a na tych rycinach są dość dokładne.
        • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 00:01
          Mieliście dużo do obejrzenia w krótkim czasie.
          Ja lubie się wycieczką delektować, przez co inni mnie zawsze "pospieszają"...

Chyba kiedyś się wybiorę przez setyment.
          Inaczej świat przyjmuje się dorosłym, jak dzieckiem.

Te wspomnienia Żyda z Brzeska na filmie są bardzo wzruszające...

brzesko-briegel.pl/2020/11/30/dov-landau-moje-brzesko/

Sam z rodziny przetrwał holocaust...

Szkoda, że w owym czasie nikt nie wsponinał o tym...

Zrobiłem się na starość sentymentalny chyba.
          • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 00:03
            Ładnie to ujęłaś... 🙂
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 18.10.21, 23:55
        I tak sobie siedziałam i myślałam, że warto by było pojechać i zobaczyć na własne oczy. Ale bez samochodu - kicha - bo obecnie jest tam bardzo zły dojazd komunikacją publiczną. I...przypadkowo weszłam na stronę PTTK - a tam akurat taka wycieczka. No to żal było nie pojechać. Wycieczka była bardzo udana ale mimo wszystko mam pewien niedosyt i chętnie bym się wybrała jeszcze raz aby pooglądać te dodatkowe rzeczy o których czytałam.
        • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 18.10.21, 23:57
          My mamy bardzo dużo takich miejsc, o których się nie wie że są aż tak ciekawe. Zawsze nas ciągnie "gdzieś daleko" a nie skupiamy się na tym co mamy w zasięgu ręki.
          • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 00:07
            Pamiętam taką sytuację lata temu. Moja koleżanka uczyła się angielskiego - i standard, opisz jak spędziłaś wakacje. Wówczas tak nam się jakoś udało, że obie byłyśmy na wakacjach najpierw w Szklarskiej Porębie i Karpaczu a potem jeszcze kilka dni w Tyliczu. Do Tylicza ktoś nas zaprosił. Mieszkałyśmy w domku jak z "Ani z Zielonego Wzgórza" i pokoik miałyśmy na poddaszu.
            W Karpaczu Przepiękna Świątynia Wang, wspinaczka po górach. A w Tyliczu spław - ja to jestem taki typ, że boję się wody - ale takiej okazji nie przepuszczę. Potem również wycieczka po górach i....to już wymyśliłyśmy same i to przez przypadek - śladem cerkwi prawosławnych z rozmową z popem. W tamtych czasach w Tyliczu było tak jak "U pana Boga za piecem". I proboszcz i pop żyli w zgodzie. Przepiękne i ciekawe wakacje, które do dzisiaj wspominam z sentymentem i mogłabym je opisywać w każdym języku. A moja koleżanka miała problem - bo...oni wszyscy byli za granicą a ja tylko w naszych górachsad
            • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 00:20
              Zazdroszczę polotu...

Preferujemy podobny typ wypoczynku, tylko ja nie potrafiłbym na poczekaniu wymyśleć az tylu atrakcji...

Karpacz - zimowy obóz (zimowisko dla "starszaków"), jak i Kudowa... 😊
              • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 00:57
                Zimowisko Duszniki i obóz zimowy ! 🙂
                • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 10:56
                  Co do Tylicza to ktoś nas tam zaprosił i to on nam zapewniał rozrywki. Zaprowadził nas też do popa - ja trochę interesuję się prawosławiem, wiec to miał być taki bonus dla mnie. No i tutaj się zaczęła wycieczka po cerkwiach i cmentarzach prawosławnych. Tak w ogóle to interesują mnie wszystkie religie.
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 11:00
        Co do wyjazdów z dzieciństwa to Ustka, Słupsk, okolice Nowego Warpna - obóz konny a potem co roku nasza poczciwa Wisła albo Ustroń. Mieliśmy też fajną przygodę i to ze specjalnymi przepustkami na kilkudniowy przejazd konny Szlakiem Orlich Gniazd. Konie przywieziono na miejsce a my potem dalej w drogę. Spanie pod gołym niebem tj, w namiotach.....To była nagroda za pracę na rzecz klubu i okazało się, że jesteśmy najlepsi z najlepszychsmile
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 11:05
        A potem miałam pracę, która polegała na ciągłych wyjazdach. Szef wiedział co mnie "rajcuje" i zawsze tak mi ustawiał grafik abym mogła przy okazji coś zwiedzić. Albo gdy akurat jechaliśmy razem to wcielał się w rolę mojego przewodnika. Firma mieściła się w Kielcach więc - Jędrzejów, Chęciny, Busko Zdrój, Pińczów, Piotrków Trybunalski - ale tylko rynek, wtedy jeszcze nie znałam historii Damazego Macochasmile, Radom, Skarżysko - Kamienna, Ostrowiec Świętokrzyski, bardzo często Kraków. Tylko że czasem te wyjazdy trwały tylko kilka godzin więc nie wszystko dało się ogarnąć w tak krótkim czasie.
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 11:07
        Było za fajnie i firma padłasad A tak poważnie to jeszcze nie był czas na tego rodzaju prywatne firmy. Mój szef wyprzedził epokę - to było za wcześnie. W tych czasach może by się inaczej skończyło.
        • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 11:17
          Coś się kończy, coś zaczyna...

Zazdroszczę tych wyjazdów, choć z innej perspektywy takich kilkudniowych delegacji z pracy, patrzą na to współmałżonkowie...

Te "mądrości" z podwórka mojego szwagra, gdzie miał powiedziane wyraźnie :
          - Koniec z wyjazdami !!!
          No i na szali szefowi postawił to, albo przejście do konkurencji...
          • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 11:22
            Nasze chłopaki zjeździli całe Zachodnie Wybrzeże.
            Kolonie w Dźwirzynie, nasomiast ja nigdy tam nie byłem...🙂
            • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 11:42
              bobik-jedyn napisał:

> Nasze chłopaki zjeździli całe Zachodnie Wybrzeże.
              > Kolonie w Dźwirzynie, nasomiast ja nigdy tam nie byłem...🙂

Pisałam jakiś czas temu o pewnej wiosce w okolicach Mrzeżyna. Od pewnego czasu też wakacje spędzałam w Zachodniopomorskim. Ta koleżanka, która wylądowała na tej wsi wcześniej mieszkała w Trzebiatowie i małej wsi na trasie do Rewala i Niechorza. Ale tam autobusy jeżdżą i miała przystanek pod samym domemsmile. Tak więc co rok, co dwa lata wakacje spędzałam u niej. Ja tylko podróżuję a oni z mężem co kilka lat zmieniali mieszkanie i miejscowość - więc udało mi się "zaliczyć" trochę więcej miast. On miał z kolei taką pracę ze służbowymi mieszkaniami, zmiana pracy łączyła się z kolejnym służbowym mieszkaniem w kolejnej miejscowości. W pewnym momencie koleżanka miała dość, przede wszystkim ze względu na dzieci i wylądowali na tej wiosce - bo trafiła im się okazja że tanio kupili dom.
    • madohora1 Re: Ruda Śląska Halemba 23.05.12, 14:18
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/LyR1JHoANJLY4JMxTB.jpg
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 11:45
        Parę lat temu miałam faje wakacjo - pracęsmile. Zaliczyłam Władysławowo - nigdy więcej!!!, jak dla mnie za dużo ludzi. Znajomy robił jakąś publikację i wziął mnie z sobą aby mu przeprowadzić wywiady wśród ludzi. Potem byłam w Drohiczynie i Białymstoku. A potem opiekowałam się babcią znajomego - w ramach mojego urlopu - i wysłał nas właśnie do Dźwirzyna.
        • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 19.10.21, 11:46
          Takie wakacje już mi się nie powtórzą. I to nie jest pesymizm. Bo taka rzecz się zdarza raz....
    • madohora1 Re: Ruda Śląska Halemba 23.05.12, 14:18
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/9TCSN5uoJy2KQnLIJB.jpg
    • madohora1 Re: Ruda Śląska Halemba 23.05.12, 14:19
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/yOoMQu95HWkBfVOwoB.jpg
    • madohora1 Re: Ruda Śląska Halemba 23.05.12, 14:19
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/p0n21kkacZtuJb7FGB.jpg
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 10.07.12, 11:45
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/GQ3gaH5bobJ04ZoiRB_1.jpg
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 04.10.12, 18:56
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.12.12, 15:48
      A na Halembie można dostać po gębiesmile
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 07.02.13, 22:57
      https://www.google.pl/maps/vt/data=Ay5GWBeob_WIPLDYoIWcfVXxvZu9XwJ55OX7Ag,032LxjGk6wLxYma_k1NfI2XS19CLB7rjodPIDG7M3ejIWLPGYRHoO9X7akz9HBrSbbsa0fBlxSNzjA
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 12.04.13, 21:20

• madohora Re: Ruda Śląska Halemba 25.07.13, 11:08

• madohora2 Re: Ruda Śląska Halemba 23.01.14, 10:29
        • madohora2 Re: Ruda Śląska Halemba 23.01.14, 10:29
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 26.04.14, 17:27
      https://www.google.pl/maps/vt/data=Ay5GWBeob_WIPLDYoIWcfVXxvZu9XwJ55OX7Ag,032LxjGk6wLxYma_k1NfI2XS19CLB7rjodPIDG7M3ejIWLPGYRHoO9X7akz9HBrSbbsa0fBlxSNzjA
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 10.07.14, 20:52

• madohora Re: Ruda Śląska Halemba 03.11.14, 02:48

• madohora Re: Ruda Śląska Halemba 03.02.15, 21:40

• madohora Re: Ruda Śląska Halemba 02.06.15, 23:18

• madohora Re: Ruda Śląska Halemba 03.06.15, 22:02
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/VW6dZw85bKLZ7hGQVB.jpg
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 04.06.15, 20:47
      DLACZEGO PŁONIE TEREN PO ELEKTROWNI HALEMBA - Gazeta.pl - 04.06.2015
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 26.08.15, 00:06
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 07.11.16, 11:08
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 01.04.17, 00:28
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 29.07.17, 17:18
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 04.09.17, 21:37
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.09.17, 19:50
      Ja się nudziłam na Halembie
      No i dostałam tam po gębie
      To była zapłata za marudzenie
      I za to że się nie poddałam weniewink
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 16:47
        Drugie były okolice Łodzi. Tutaj dwa tematy - ślady wampira Modzelewskiego. To sprawa nieco prywatna, bo Modzelewski zamordował naszą krewną (mnie jeszcze wtedy nie było na świecie). Nie wiem czy coś ci się o nim obiło o uszy?
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 16:55
        W najbliższym czasie mam w planach Krzeszowice i Klasztor w Czernej - tylko nie wiem kiedy będzie ten "najbliższy czas"
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 20.10.21, 18:51
        Pójdę trochę w bok. Zaraziłam kogoś turystyką - taką niskopienną - i muszę z dumą przyznać, że na dzień dzisiejszy "uczeń przerósł mistrza"big_grin
        • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 20.10.21, 18:52
          Mnie się coś "zacięło w tym względzie" a ten ktoś ma takie pomysły, że tylko mu pozazdrościć fantazjibig_grin
          • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 20.10.21, 19:42
            Domyślam się, że to Twój syn, bądź ktoś równie bliski ?

Dobre relacje trzeba stale pielęgnować, ale i szanować przestrzeń i odmienne myśleni tej drugiej osoby, bo przecież on(a) może mieć swoje odmienne hobby...😉
            • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 20.10.21, 19:49
              Nikt z rodziny. Ktoś kto się na początku ode mnie uczył pewnych rzeczy. Nie jestem ani nauczycielem ani jakimś tam autorytetem. Miałam kilka ciekawych pomysłów jeżeli chodzi o wycieczki czy to w góry czy po Górnym Śląsku i ta osoba teraz prowadzi swoje autorskie wycieczkibig_grin
              • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 20.10.21, 20:05
                Musicie z racji wspólnych zaintetesowań po prostu się dobrze dogadywać.

Może trza było się w ten projekt mocniej zaangażować ?

Nie...
                NIC nie mówię...

Wiem, że z czegoś trzeba żyć...
                Same doskonałe pomysły kokosów nie przynoszą...
                Proza życia... 😉
                • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 20.10.21, 20:15
                  No dobra...miałam swoje autorskie programy w ramach których oprowadzałam wycieczki - mam potrzebne do tego uprawnienia. Było to dla mnie dodatkowe zajęcie, czasem płatne czasem nie. Pomysły są, slajdy i inne rzeczy też są. Mam nadzieję, że jeszcze do tego wrócę. Dlaczego przerwałam? Proza życia - zachorowali moi rodzice, moje wyniki z badań też nie były najlepsze i musiałam odpuścić.
                  • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 20.10.21, 20:36
                    Kobieta wielu talentów...

Chapeau bas... 🤣
                    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 21.10.21, 14:46
                      Jeżeli się robi coś co się lubi to wszystko przychodzi łatwiej
                      • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 21.10.21, 14:56
                        Fajna, głeboka sentencja...

Coś podobnego dziś słyszałem :

• bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 21.10.21, 14:58
                          Najważniejsze, to znaleźć TO coś i konsekwentnie dążyć do celu...

Wielki Szacun... (znowu się powtarzam) 🙂
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 31.01.22, 16:12
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/RYdgUwFaa5fXUy7G2X.png
        • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 31.01.22, 23:00
          Droga Pani Redaktor :

To zdjęcie z "Halembskiej" strony już dziś gdzieś widziałem...

• bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 01.02.22, 00:27
            A to pałacyk rodowy z 19-tego wieku.
            Tu chodziłem na zajęcia plastyczne...
            • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 01.02.22, 00:29
              MDK-a mijało się idąc doliną rzeki Kłodnica na... amfiteatr z tzw. "Muszli"...
              Tam przyjeżdżał Dżem swoją "nyską", popijając tanie wino... 😉
              • bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 01.02.22, 00:31
                Oto ona...
      • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 03.02.23, 23:26
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/ckBD9NLF1cbzFRyxX.jpg
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 02.10.17, 13:17
      *
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 28.02.18, 23:18
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/eb24c5H6FDPZXb6z2X.png
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 01.03.18, 22:16
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/aoQhbb0KiFbzYdcPPB.png
    • madohora Re: Ruda Śląska Halemba 11.05.18, 20:12