madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 17.12.15, 22:44 W Bożą noc, w tę jedną Bóg na świat się rodzi Ponad ziemią biedną Boże nocka schodzi W bożą noc zaklętą W białą baśń zimową Płynie mocą świętą Wielkie Niebios słowo W bożą noc, w noc cudów W Boże Narodziny Do zwaśnionych ludów Idzie płacz Dzieciny W bożą noc, w Zbawienia Świętą noc grudniową Archanielskie pienia Płyną w głusz zimową W bożą noc w tej chwili Gdzieś w biednej stajence Boże dziecię kwili W Matki na ręce W Bożą noc niech ludzi Boża łaska chroni Niech ich serca budzi Niech od zła obroni W bożą noc niech bratnie Raz zamilkną swary Niech szczezną ostatnie Ludzkiej krwi opary 1914 Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 17.12.15, 22:48 Idziemy do Was z życzeniem świątecznym Jak każe zwyczaj nasz stary, odwieczny Idziemy do Was niosąc słów orędzie Niech spokój z Wami i szczęśliwość będzie Niech błogosławi Bóg czyny i kroki Które stawiacie niech rozprasza mroki Niech w Narodzenie świętą chwilą bożą Nową się życie opromieni zorzą I z Nowym Rokiem co nam oto świta DO serc strwożonych niech pokój zawita Niech zginą wojny, zagasną pożogi A ludzkość wznosi nowe życia progi Nowego bytu niechaj zręby stawi A Bóg przedwieczny z niebios błogosławi Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 17.12.15, 23:39 Borowa Kolęda W bieli srebrzystej odwieczny bór śni baśń prastarą zimową. Śniegu zwały na polankach leżą tu i ówdzie tropem mieszkańców borowych znaczone. Mróz i martwota milczeniem skuła ziemię. Czasem jeno strzeli rozdarte mrozem drzewo, czasem śniegiem sypnie z wysokiego chojara. I znów cisz, głucha, martwa. Skonał dzień zimowy jak upiorne widma stoją ośnieżone drzewa a zwalone konary martwych olbrzymów leżą przysypane śniegiem. Piękną lecz groźną jest noc zimowa w lesie. A księżyc niesamowity blask kładzie, fioletu plamy rzuca na biały śnieg. Tajemnicą jakąś las kryje zimowy, coś idzie przez borową ciszę. jakaś wieść, jakiś lęk, jakieś utruchlenie. Powiało przez puszczę, znów śniegiem sypnęło. Księżyc cofnął swe blaski niesamowite, choć chmurą zasnuty. Wielką ciszę jeszcze zgęścił mrok. I naraz w tę jedyną w roku noc czary jakieś czy dziwy jęły się dziać w tym lesie martwym dotychczas i głuchym i skostniałym do mrozu. Zapłonął światłem bór, muzyką dziwną a cudną rozbrzmiała cisza, zwały śnieżne kształt kwiatów i liści przybrały a zwierz leśny dziki i trwożny, ponury i krwiożerczy w radosne się skupił gromady. Gdzieś z góry, z niebios głębi do leśnej muzyki dołączył się chór aniołów. I świat cały rozbrzmiał świętą, starą pieśnią. Przez ziemię przeszła radosna wieść - oto już w stajence betlejemskiej narodził się Bóg. Narodziło się Dziecię, Zbawca świata. Po wsiach i miastach kolendy bożą chwałę niosą a w borze głuchym wieść radosną drzewa drzewom podają. W lesie ośnieżonym, odwiecznym, w ostępach i jarach poszum jodeł i świerków głosi Narodziny Boże, głosi wieść odkupienia, pieśń zbawienia szumi. W noc świętą, jedyną w roku płynie leśna kolenda, bo wszak dziś moc truchleje. Olbrzymy leśne, śniegiem osypanie szumią w Boga Narodziny Borową kolendę/ Miączyński Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 17.12.15, 23:46 Zasiadając do stołu wigilijnego z opłatkiem w ręku,i życzeniami na ustach staramy się odpędzić od siebie wszystko co jest smutne i bolesne a idziemy myślą tylko do tego co jest nam otuchą i podnosi serce nasze. Pamiątka narodzin Zbawiciela ożywia i podsyca tradycje. Tradycja wigilijna jest jedną z najpiękniejszych. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 17.12.15, 23:49 Choinka - symbolizuje połączenie jednej radości i jednej nadziei naszej wsi z miastem. Prezenty, blask choinki są przypomnieniem dzieciństwa Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 17.12.15, 23:52 Święto to jest świętem rodzinnym, we wzruszeniu, radości zapominamy to co nas dzieli, troszczymy się o znajomych i bliźnich. Także tych co nie będą mieć swojego miejsca przy wigilijnym stole. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 17.12.15, 23:56 Idźmy za Gwiazdy blaskiem - Magów drogą Choć welon czarnych przesłania nas chmur Gdzie nad stajenką lichą, ubogą Aniołów śpiewa chór Idźmy za Gwiazdą - idźmy Magów śladem Choć mroźny powiew, łżę krysztali lód Gwiazdę na niebie zapali nam bladem Pan - przez miłości cud Idźmy za Gwiazdą - tam gdzie tłum pastuszy Czołem uderza o stajenki próg A złotą gwiazdkę zapali nam w duszy Na Pan - nasz Król - nasz Bóg! Chwała promienna mu na wysokości Gwiazd miliardami nie przestanie lśnić On nam rozpali gwiazdę swej miłości By trwać do końca - żyć Bożymir Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 18.12.15, 20:32 Gwiazdko Radomski1, dziś opiewam CieLie, Wezwawszy mojej ll1U"Y natchnionej l)Qmocy Tyś stokroć' jest piękniejszą od gwiazdek na niebie, Co barwami migo('ą podclas letniej nocy- Bo blask twój to nietylko pło11ące kinkiety l słońce elektryezne o bladym płomieniu, Lecz szlachetnej idei podniosle zalety, Za które cześć ci składam w serca uniesieniu! Ciebie miłość zrodziła przejrzystą, jak kryształ- Bez plamki i bez skazy, aby lud ubogi Przy pomuc.y Twej trochę. grosiwa skorzystał- By c.horobą złożeni mogli wstać, na nogi! Ty umiesz ląc,zyć, w sobie piękne z pożytecznem, l Lawić' lias zarazem i wspiewć ubóstwo; l świec.ić. i ogrzewać swem ciepłem serdecznem Jakby słońce na niebie, jak dobroci. bózt.wo! Wobec trgo któż zechce wpvijać się sianem l nie przyjdzie oglądać prawdziwyc.h twych cudów, Co sel"l'e napełniają ul zudem nieznanem . Wśród błahej prozy żyda i radomskich nudów?.,! O! spieszc.ie, Radomianie, przed Gwiazdki ołtarze, l składajde ofiary dla ubogiej braci; To dług ohywatelski czynić Wam dziś każe, A wieru.ie mi, że Wam się sowicie opłaci. Niedl świat cały zoba(;zy, coście czynić w stanie, Odbywając bez przerwy do resursy pochód, Gdy biedni z waszej rt:ki, zacni Rad nianie Otrzymają na Gwiazdkę wcale ladny doc1Iód! A pomnijcie też przytem, że ta Jednodnió,,'ka, Odbita w bardzo malej liczbie egzemplarzy, Ozdobiona płodami pióra i oló" ka U miech SZI zery wywoła na każdego twarz)'! Szczęśliwy, kto nabędzie to cenne w 'dallie, Bo wnet mu się rozjaśni pochmurne oblicze; A szczęśda tego tylko, Panu" ie i Panie, W szystkim Wam ze szczerego serca dzisiaj Życzę Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 18.12.15, 20:37 o Gwiazdeczko, coś błyszczała Ledwie kilka dni! Głowa z wspomnień oszalała Ciebie tylko śni!... Pięknych ocząt całe roje Oślepiły mnie! Gwiazdko, czemuż życie twoje Już s kończyło się, 'Gdzież ja ujrzę te usteczka. Jako listki róż, Gdy zagasła mi Gwiazdeczka I nie płonie już! Gdzież usłyszę metaliczny Głos dziewczęcych ust? Gdzie sznur ząbków biały, śliczny, Gdzie rzeźbiony biust?... Gdzież odetchnę milszą wonią, N " I ' . I b ? IZ I Jocey c u .... Ach już słyszę, jako dzwonią By mię złożyć w grób! Legł w mogiłę bym z ochotą, Bo pocóż mi życ? T am o Gwiazdce szczerozłotą Wspomnień snułbym nić!... Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.18, 14:13 Dawniej powinien był przyjść osobiście - obecnie wystarczy telefon. Ma to przynieść szczęście i pomyślność na cały rok Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.18, 14:24 Wszystkie danie muszą znaleźć się na nim jednocześnie. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 24.12.18, 21:43 Nie ma to jak nam wmówić, co my lubimy i czego chcemy Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 24.12.18, 22:27 TYLKO NA ŚLĄSKU PREZENT PRZYNOSI DZIECIATKO - Moje Katowice - 24.12.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 24.12.18, 22:32 SZOPKI BOŻONARODZENIOWE - Radio Maryja - 24.12.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 25.12.18, 20:35 MASZ ZA DUŻO JEDZENIA. PODZIEL SIĘ - Radio Olsztyn - 25.12.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 26.12.18, 15:09 Teraz naszła mnie taka refleksja - jedną Wigilię miałam za sobą wcześniej, drugą normalnie 24 grudnia a gdybym jeszcze jeździła na koniach to dzisiaj miałabym trzecią w stajni. Ciekawe co by mi dzisiaj powiedziały konie? Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 28.12.18, 19:59 OSTATNI DZIEŃ AKCJI PODZIEL SIĘ POSIŁKIEM Z BEZDOMNYMI - Radio Maryja - 28.12.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 30.12.18, 12:57 Dlaczego akurat kawał o bacy? Bo ze mną w tym roku jest podobnie. I nie mogę tego rozgryźć - czy to ja wszystko robię wolniej czy po prostu faktycznie mam mniej czasu. Prawda jest taka, że przybyło mi obowiązków i czasem nie wyrabiam. Albo źle sobie organizuję czas? Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 18:50 chińska wonton Pierożki podawane zazwyczaj w zupie Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 19:40 Kompot – napój owocowy z gotowanych owoców świeżych lub suszonych. Kompoty zaliczane są do grupy przetworów owocowych. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 19:47 Kompot z suszu dobrze gasi pragnienie. Posiada wysoką zawartość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu przyspiesza perystaltykę jelit. Zawiera witaminy A i B (w tym kwas foliowy), pewną ilość witaminy C (większość witaminy C zawartej w owocach ulega zniszczeniu podczas gotowania) oraz dużą ilość potasu . Suszone owoce zawierają także peptydy i żelazo. Należy uważać na kompoty przyrządzone z dużej ilości cukru. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 19:59 Najtrwalsze są tzw. pierniki dojrzewające. Surowe ciasto na piernik należy zostawić po wymieszaniu w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach). Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 20:03 Pierwszy cech pierników w Niemczech powstał prawdopodobnie w XV wieku[6]. Na początku XIX wieku w Niemczech zrodziła się tradycja wypiekania (budowania) bogato dekorowanych domków z piernika. Według jednej z teorii, została ona spopularyzowana na świecie dzięki bajce Jaś i Małgosia autorstwa braci Grimm (1812) Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 20:08 Ciasto o nazwie Piernik z marchwi, wypiekane w województwie łódzkim w okolicach Dmosina i Głowna, zostało wpisane 3 marca 2008 na Listę produktów tradycyjnych polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi[1]. Do jego wyrobu używa się marchwi w proporcji 1:1 w stosunku do mąki. Nie zawiera ono karmelu i piany ubitej z białek. Ciasto ma lekką, puszystą strukturę, na zewnątrz ma barwę od ciemnobrązowej do czarnej, a miąższ jest brązowy z rudymi refleksami. „Piernik z marchwi” wypiekany był w okolicznych gospodarstwach wiejskich na Boże Narodzenie, ale też i na biesiady okolicznościowe (np. z okazji darcia pierza lub wykopków ziemniaków) Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 20:47 Ontbijtkoek jest niskokaloryczny (308 kcal w 100 gramach), ubogi w tłuszcze (1,7 g w 100 g), zaś bogaty w błonnik (2,9 g w 100 g) zawiera mało soli, ale bardzo dużo cukru Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 20:59 Piernik lubelski w roku 2009 został laureatem Wojewódzkiego Lidera Smaku (konkurs organizowany przez Regionalną Izbę Gospodarczą w Lublinie), a w roku 2013 otrzymał „Perłę” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. W dniu 16 lipca 2009 został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę produktów tradycyjnych w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze” w województwie lubelskim Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 21:17 Impreza odbywa się w jednym z weekendów czerwca i trwa 1-2 dni. Jej organizatorem jest Fabryka Cukiernicza Kopernik i jej dyrektor Przemysław Myśliwy, a organizowana jest w Muzeum Etnograficznym i skansenie, na skraju toruńskiej Starówki. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 21:23 Muzeum składa się z trzech poziomów ekspozycji. Na zwiedzających czekają liczne atrakcje i niespodzianki, m.in. film o najsłynniejszym toruńskim pierniku, czyli „katarzynce”, wystawa prezentująca zabytkowe formy piernikarskie oraz piece do wypieku pierników, interaktywna książka kucharska zawierająca przepisy, multimedialna projekcja na temat produkcji pierników w Fabryce Cukierniczej „Kopernik” S.A., oraz „spotkanie” z dawnym właścicielem fabryki. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 21:30 Zarządzającymi muzeum są Elżbieta Olszewska oraz Andrzej Olszewski Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 21:36 Ciasto gęste, elastyczne i gładkie w dotyku; Piernik upieczony twardy, gładki, zaś lukier szorstki Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 21:44 Co roku w Polsce odbywają się liczne przeglądy i festiwale kolędowe, z których największym, gromadzącym kilkadziesiąt tysięcy wykonawców jest Ogólnopolski Festiwal Kolęd i Pastorałek w Będzinie. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 21:51 Pastorałka (łac. pastoralis „pasterski”) − rodzaj udramatyzowanej kolędy, wykonywana dawniej przez wędrownych muzyków i żaków, w której religijna tematyka bożonarodzeniowa poszerzona została o warstwę obyczajową. Także ludowa pieśń religijna o wesołym charakterze (utrzymana zazwyczaj w tonie sielankowym), związana z tematyką Bożego Narodzenia, wprowadzająca często wątek pasterski. W Polsce rozpowszechniona szczególnie od XVII wieku. Pastorałek raczej nie powinno wykonywać się podczas liturgii, ze względu na ich niskie walory teologiczne. Przykłady polskich pastorałek to: Lulajże, Jezuniu, Jezus malusieńki, Oj, maluśki, maluśki. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 22:28 Kościół katolicki w Polsce za czas odwiedzin duszpasterskich przyjął okres po świętach Bożego Narodzenia, zazwyczaj trwający do święta Ofiarowania Pańskiego (2 lutego). Prawo kanoniczne w tej kwestii nie określa czasu w ciągu roku, który byłby najbardziej odpowiedni na wizytę kapłanów. Podstawowym celem kolędy jest modlitwa księdza wraz z parafianami w ich domach, poświęcenie domu oraz błogosławieństwo dla rodziny na cały rok. Ponadto jest to okazja do bliższego poznania się między kapłanami i parafianami, rozmowy na tematy rodzinne i duszpasterskie oraz przedstawienie programu duszpasterskiego na najbliższy rok. W czasach, gdy katecheza nie odbywała się w szkołach, księża sprawdzali stan wiedzy religijnej dzieci i młodzieży. Zwyczajowo zostawia się pamiątkowe obrazki. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 22:36 Istotą kolędowania była obrzędowa wymiana darów. W zamian za życzenia przyjmowane jako pomyślna wróżba urodzaju i powodzenia, gospodarze obdarowywali kolędników świątecznymi smakołykami lub drobnymi datkami. Zarówno forma składania życzeń (śpiewanie, recytowanie, wykrzykiwanie), jak i towarzyszące jej działania (np. przedstawienia kolędnicze, tańce, popisy sprawności) oraz stroje (przebrania) uczestników obrzędu były niezwykle zróżnicowane i zależne od regionu i czasu Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 22:38 W Święto Trzech Króli często spotykano kolędujących chłopców, którzy przebrani byli za króla Kacpra, Melchiora i Baltazara. Zwyczaj ten był bardzo popularny pod koniec XIX w. Chłopcy nosili korony wykonane z papieru, a ich twarze umazane były sadzą. Na Pomorzu charakterystyczną cechą było hałasowanie przez kolędników diabelskimi skrzypcami oraz burczybasem. Burczybas nie był instrumentem stricte muzycznym, ale narzędziem, które stosowane było w zabiegach magicznych. Używano go w szczególnym czasie, a celem było odstraszenie złych mocy poprzez wydobywany dźwięk. Zdarzało się, że trzej królowie wędrowali z gwiazdą. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 22:42 Inną formą kolędowania jest chodzenie z niebem, które występuje we wsi Błonie pod Szczebrzeszynem w dniu św. Szczepana. Z kolędą domostwa odwiedzają trzej lub czterej chłopcy. Charakterystycznym atrybutem jest kula usadowiona na kiju ozdobiona motywami biblijnymi i ozdobnymi gwiazdkami, a wewnątrz kuli pali się świeczka. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 22:45 W 2006 roku w Polsce wyemitowano dwie monety okolicznościowe związane z kolędowaniem. Monety te miały nominały 2 zł i 20 zł (monetę o nominale 2 zł wyemitowano w nakładzie 600 000 sztuk, zaś monetę o nominale 20 zł wyemitowano w nakładzie 55 000 sztuk). Monety te wchodzą w skład serii monet Polski rok obrzędowy. W 2004 roku Narodowy Bank Republiki Białorusi wyemitował dwie monety okolicznościowe związane z kolędowaniem, monety te miały nominały 1 rubel białoruski i 20 rubli białoruskich. Monety te wchodzą w skład białoruskiej serii monet Święta i obrzędy Białorusinów. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 22:47 Z kozą, piszczałką i turoniem Gdy wieje wicher świętokrzyski I ponad strugą i nad błoniem Latają w mrozie białe listki, Z kozą, piszczałką i turoniem. Autor: Czesław Miłosz, Kolędnicy, 1949 Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 22:49 Termin carole pochodzi od greckiego khoraules (khoros = chór + auleo = grać na flecie). Rzymianie nazywali choraules flecistów towarzyszących chórowi. Owidiusz wymienia termin chorea, którym określa taniec z towarzyszeniem śpiewu. W Prowansji choreola była zdrobnieniem od chorea i oznaczała taniec grupowy. Termin ten przeszedł do francuskiego jako carole a do włoskiego jako carola i oznaczał w obu wypadkach śpiew ze specyficznym rodzajem tańca. Odpowiada temu angielski termin carol, który oznacza rodzaj śpiewu religijnego, prawie zawsze związanego z Bożym Narodzeniem. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 22:51 Carole przypomina także niektóre tańce plemienne wykonywane w kole. Najprostsze zaloty i związane z nimi tańce, krążenie chłopców dookoła dziewcząt ustawionych w kółko, posiadają te same cechy. Rytuały związane z płodnością i zapewnieniem dobrobytu, kult zmarłych i tańce wojenne niektórych regionów także przybierają formę tańca w kole i zazwyczaj towarzyszą im śpiewy. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 22:53 Obrzęd trwa od wieczora w sylwestra i kończy się w Nowy Rok w godzinach popołudniowych. Podczas tego obrzędu trwa kolędowanie połączone z życzeniami noworocznymi oraz robienie psikusów napotkanym przechodniom. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 22:56 Im dalej od Żywca zwyczaj ten przybiera formy spektaklu odradzającego się życia, którego kwintesencją jest taniec koni nad martwym-śpiącym niedźwiedziem lub macidulą, który zmartwychwstaje-budzi się ze snu zimowego. Zmieniają się również postacie występujące w grupach kolędniczych na rzecz postaci związanych z przyrodą: Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 09.12.21, 22:58 „Dziechciorz” – byli to najczęściej Słowacy lub Węgrzy handlujący dziechciem oraz wykonujący drobne naprawy w obejściu wiejskim (np. popularne kiedyś nitowanie garnków); często postać ta upodabnia się do Żyda. Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 19.12.15, 23:43 Św. JÓZEF. Czarna nocka skryła światy, Wicher mroźny wieje; Czyli znajdziem gdzie schronisko, Straciłem nadzieję. Każdy kryje się pod dachem, Biedny, czy bogaty, Nam dziś jeno, wędrownikom, Zbrakło własnej chaty MATKA BOŻA. Idziem dzionkiem, idziem nocką, Zmęczeniśmy srodze, Czas ci spocząć po podróży, Czas i mnie niebodze. A tu nigdzie prostej chaty, Ni wolnego kątka, Chyba jeno nas przygarną W stajence bydlątka św. JÓZEF (otwiera szopkę). Ha ? cóż począć, sił nie starczy Stać nocą wśród pola, Drzwi otwarte, wejdziein, spoczniem, Dziej się Boża wola Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 19.12.15, 23:45 WBIEGA KUBA (śpiewając). Pasałem ja krowy, Pasałem ja konie, Widziałem, jak rosło Żytko na zagonie, Widziałem, jak rosła Pszeniczka kochana, Wesołe mi życie, Danaż moja, dana! WCHODZI STACH (grając na fujarce.) Zielona wierzbina Wyrosła u zdroja; Z wierzbinym cię kręcił, Fujareczko moja. Dzwoń-że mi piosenkę, Dzwoń-że, rozśpiewana, Leć, głosie, po rosie, Danaż moja, dana WCHODZI JANEK (ze skrzypkami). Skrzypki moje, skrzypki, Zagrajcie od ucha, Słuchało nas słonko, Teraz miesiąc słucha. Od rana do nocy, Od nocy do rana Grajcie miło, skrzypki. Danaż moja, dana! WBIEGA BABTEK (za nim inni). Jak się macie? (do nadchodzących) A wy stamtąd Bywajcie, a żywo! Grzela, Maciek, masz chróst suchy? Antek, masz krzesiwo? Dzionek palił nas do syta, Teraz nocka chłodzi: Na pastwisku przy ognisku Bozegrzać się godzi. (Palą ogień, układają się dookoła, w głębi nad dachem szopki zapala się łuna, z za sceny śpiew): W żłobie leży, Któż pobieży Kolędować Małemu Jezusowi Chrystusowi, Dziś nam narodzonemu! Pastuszkowie, przybiegajcie, Jemu wdzięcznie zaśpiewajcie, JANEK (zrywając się). Słyszeliście? STACHO. Ktoś nas woła. KUBA. Skąd te dziwne głosy? BARTEK. Ziemia cała rozśpiewana, Śpiewają niebiosy! MACIEK. Przez powietrze w nocnym wietrze Pieśń się cudna wije. GRZELA (pokazując łunę), A tam w dali coś się pali, I pachną lilije! (Od prawej strony wchodzą aniołowie ze śpiewem): Narodził się dziś w stajence, Chociaż Pan i Król! Przyszedł leczyć ludzką nędzę; Może ludzki ból; Przyszedł spokój siać na świecie, Skąpanym od łez; Przyszedł dobrym nieść otuchę, Złemu łożyć kres; Krzewić miłość w sercach ludzkich I głosić przed światem, Że czy w chacie, czy w pałacu Człek człeku jest bratem, (znikają). GRZELA. Stachu, rety! STACH. Tak mi serce, Jako młotem, wali. MACIEK. Sen to dziwny, czyli jawa? KUBA. Już nikną w oddali. Skrzydła mieli bielusieńkie I przeczyste ręce, Powiadali coś o królu, Zrodzonym w stajence. BARTEK. Poszli zgodnie ku tej łunie, Co się złotem pali, A my, chłopcy, po próżnicy Czyż tu będziem stali? Pieśń wołała, pieśń kazała Nam pastuszkom bieżeć Z powitaniem, ze śpiewaniem, ? Trzeba pieśni wierzyć! Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 19.12.15, 23:46 III. Wnętrze stajenki, ? w żłobku Dzieciątko Jezus, ? nad Niem Matka Boża, ? w głębi św. Józef i aniołowie,?pod ściafią wół i osieł, ? na progu pastuszkowie. BARTEK. Święty Boże! Dzieciąteczko W żłobku pośród siana, Obok osieł i wół siwy Schylają kolana. JANEK. Nad Dzieciątkiem - niebożątkiem, Skrzyżowawszy dłonie, Pani śliczna, jako zorza, Chyli jasne skronie, Skronie jasne, przepasane Niby złotą tęczą. STACH. W głębi starzec siwobrody I anioły klęczą. GRZELA. Zamiast zamków i pałaców, Nędznej szopki ściany, Zamiast złota, szmatek zgrzebny, Z lnu szarego tkany. MACIEK. Bielusieńkie, malusieńkie, Jeno wziąć na ręce 1 zaśpiewać, by usnęło Przy wiejskiej piosence. # KUBA. Teraz, chłopcy, jak należy, Z pochylonem czołem, Posuwiście, uroczyście, Trza się zbliżyć społem; Stach fujarkę niechaj ima, Janek w skrzypkę brzęknie, A my pieśnią Dzieciąteczko Powitamy pięknie. (Klęka przed żłobkiem). Przyjmijże nas, Ty Dziecino, Idących z pokłonem, Witamy cię prostem sercem, Słowem nieuczonem. Nie stać ci nas na bogactwa, Nie stać na skarb złoty: Kwiat łąkowy, kropla rosy, To nasze klejnoty. Ubożuchny ci z nas każdy, Jako polne ptaszę, Więc przynosim serca nasze I piosenki nasze. CHÓR PASTUSZKÓW. Podnieś rękę, Boże Dziecię, Błogosław krainę miłą, W dobrych radach w dobrym bycie Wspieraj siłę jej Twą siłą, Dom nasz i majętność całą, I nasze wioski z miastami, A Słowo Ciałem się stało I mieszkało między nami Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:18 Około 65% Polaków zaczyna przygotowania na święta już na początku grudnia Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:19 Około 60% obdarowanych dostanie pod choinkę praktyczne prezenty Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:21 87% z nas uważa że świąteczną atmosferę tworzą dekoracje choinka, stroiki, bombki Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:24 Dawniej wierzono, że w Wigilię nie można rąbać drzewa bo przez cały rok może potem boleć głowa ani wbijać gwoździ bo będą boleć zęby Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:25 Żony w Wigilię powinny jeść kaszę - wówczas mężowie nie przepijali pieniędzy Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:29 Nie można dawać w prezencie ostrych przedmiotów np. broszek - bo to mogłoby spowodować "skaleczenie uczuć" - u mnie w domu ten przesąd niejako obowiązuje do dzisiaj i dotyczy nie tylko Dzieciątka (nie można dawać broszek, noży, widelców itp.) - ewentualnie trzeba takie rzeczy wykupić za grosik, dwa grosze Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:30 W Wigilię nie można rozwieszać prania bo to mogłoby spowodować, że ktoś umrze Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:31 Dawniej w Wigilię jedzono orzechy, by przez następy rok nie bolały nas zęby Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:32 Siedząc przy Wigilijnym stole trzeba spróbować po trochu każdej potrawy Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:34 W prezencie gwiazdkowym lepiej nie dawać butów czy kapci, gdyż to wróży odejście Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:36 Jedzenie grzybów miało zapewnić pieniądze - tak jak wkładana do dzisiaj do portfela łuska Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:38 W Wigilię nie można niczego pożyczać, by w następnym roku niczego nam nie brakowało Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:39 W Wigilię i Nowy Rok próg domu powinien przekroczyć mężczyzna Odpowiedz Link
balzack Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 28.12.15, 12:44 I na Święta i na Nowy Rok nojlepszego Odpowiedz Link
cusiew44 Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 28.12.15, 13:57 Przyszłam tutaj po kolędzie Czy dziś coś dobrego będzie Czy ze Świąt wam coś zostało Może być nawet bardzo mało Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 28.12.14, 15:24 ŚLĄSKIE SZOPKI - Radio Katowice - 28.12.2014 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 21.12.20, 17:21 "W owym czasie wyszło rozporządzenie Cezara Augusta żeby przeprowadzić spis ludności w całym państwie. Pierwszy ten spis odbył się wówczas gdy wielkorządcą Syrii był Kwiryniusz. Wybierali się więc wszyscy aby się zapisać, każdy do swojego miasta. Udał się także Józef z Galilei z miasta Nazaret do Judei, do miasta Dawidowego, zwanego Betlejem, ponieważ pochodził z domu i rodu Dawida żeby się dać zapisać z poślubioną Maryją, która była brzemienna. Kiedy tam przebywali nadszedł dla Maryi czas rozwiązania. Porodziła swego pierworodnego syna owinęła do w pieluszki i położyła w żłobie, gdyż nie było dla nich miejsca w gospodzie" Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 01.01.15, 23:58 ...Królu Herodzie, za twe zbytki pódź do piekła, boś ty brzydki SCENA Z SZOPKI 1926 ROK Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 03.01.15, 18:31 O l! ci idą po kolędzie, już ten zwyczaj jest nie wszędzie. Ja gdy byłem młody, hybki, na kolędach grałem skrzypki. Poodmrażał palce w nodze, skrzypce rozbił gdzieś na drodze, ktoś Heroda skradł z koszyka, taka dola kolędnika. Raz u Franka K ręciłyka, puszczono nas po kolędzie, (A miał w izbie z krową byka), Kolędujem jego Kun dzie, Piwowarek ruszył basa, a tu krowa z bykiem hasa, kolędujem, gra muzyka, krowa skacze koło byka, aż mu w oko róg wraziła, no i oko wykręciła, Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 30.05.15, 23:21 To są najpiękniejsze święta Zawsze o tym pamiętaj Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 13.12.18, 20:32 CORAZ WIĘCEJ SKLEPÓW REZYGNUJE ZE SPRZEDAŻY ŻYWEGO KARPIA - Moje Katowice - 13.12.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 14.12.18, 20:06 MNÓSTWO POMYSŁÓW NA PREZENTY NA STADIONIE ŚLĄSKIM - Wyborcza - 14.12.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 21.12.20, 17:42 Ruchoma szopka w Wambierzycach - najstarsza ruchoma szopka w Polsce, pochodzi z drugiej połowy XIX wieku. Można ją oglądać od maja do września codziennie od 9:00 do 18:00 oraz od października do kwietnia w godzinach od 10:00 do 15:45 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 14.12.18, 21:01 Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków warto wykorzystać w sezonie infekcyjnym. Najprostsza metoda: dodajmy je do herbaty, wypijmy i idźmy spać. Goździki potrafią złagodzić ból gardła, kaszel, a nawet udrożnić zatkany nos. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 14.12.18, 21:44 PIERNIKOWY DOMEK Z CIASTA PIERNIKOWEGO 4 szklanki mąki 4 żółtka 1 kostka masła 4 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 szklanka cukru Lukier: 1 białko 1 1/2 szklanki cukru pudru Dekoracja domku: lukier kolorowe cukierki czekoladki Składniki na ciasto wrzucamy do miski. Wszystko ze sobą dokładnie łączymy za pomocą robota. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, wówczas dzielimy je na dwie części jedną mniejszą na podstawę domku, a drugą na wycięcie kształtów domku. Ciasto na podstawę wałkujemy na grubość 0.5 cm i wycinamy prostokąt wielkości 20x30 cm. Drugi większy kawałek wałkujemy je na duży placek grubości około 0.5 cm. Z rozwałkowanego ciasta przy użyciu szablonów z papieru wycinamy kontury domku. Tak jak na zdjęciu. Ja domek zrobiłam na 9x9 cm mniejsze ściany domku, 12x12 cm dach domku, a boczne ściany te stożkowe 18x9 cm, z tym że 9cm w górę normalna ściana, a potem stożek jak na zdjęciu. Trochę to zagmatwane ale naprawdę jest to banalnie proste. Po wycięciu miodowe kształty domku przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20 minut. Jeszcze z ciepłego ciasta wycinamy drzwi i okna domku jak na zdjęciu. Kształt domku po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia Kiedy ciasto na domek przestygnie wówczas robimy lukier, czyli mieszamy łyżką białko z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita bardzo gęsta masa. Gęstość masy regulujemy dosypując cukru pudru. A teraz najgorsza robota czyli sklejanie domku przy pomocy lukru. Lukier przekładamy do szprycy lub jak nie macie to do woreczka i obcinamy jeden z rogów. . Na podstawie domku nakładamy lukier na brzegi ścian domku i je sklejamy. Kiedy nam ściany podeschną wówczas naklejamy dach domku. Następnie dowolnie ozdabiamy. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 14.12.18, 22:54 Przełam się ze zwierzakami Gdy nie chcesz wydawać kasy na weterynarza, poczęstuj czworołapych domowników opłatkiem. W wielu rejonach kraju wypiekany jest specjalny kolorowy opłatek, by się nim dzielić z bydlątkami. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 14.12.18, 23:00 Ozdoby choinkowe Powieś na drzewku orzechy, łakocie, miodowe pierniczki – to wszytko, by przyciągnąć bogactwo. A zajadanie się tymi smakołykami z choinki przyniesie z kolei dużo kasy. Również złote i czerwone kolory ozdób wróżą dostatek. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 16.12.18, 00:20 Pierwsze skojarzenie z jemiołą? Oczywiście namiętny pocałunek! Do tego wystarczy pęczek jej gałązek. Ale do ochronienia duszy i mienia potrzebne są aż trzy! Ta wiecznie zielona roślina dla magów i kapłanów była świętym zielem i potężnym talizmanem. Uchodziła za symbol płodności, nieśmiertelności, odrodzenia i mądrości. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 16.12.18, 00:41 A pod którym pęczkiem się całować? Pod każdym! Ma to przynieść szczęście zakochanym. Zgodnie z tą tradycją, która dotarła do nas z Anglii, mężczyzna po każdym pocałunku powinien zerwać jeden owoc z pęczka. Gdy zerwie wszystkie, przed nim szczęśliwe małżeństwo i wiele dzieci. Jeśli nie masz kogo obsypywać pocałunkami, jemioła pomoże ci zdobyć czyjeś serce. Podczas nowiu przyczep gałązkę do drzwi ukochanego, a po pełni zabierz i noś jak najbliżej serca. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 16.12.18, 16:33 • Ważna uwaga dla posiadaczy ogródków i działek. I duże wyzwanie dla właścicielek małych kuchni: strzeżcie się, by nie postawić na stole… garnka. W przeciwnym razie w waszych obejściach zagoszczą krety! Tym samym grozi rzucenie na stół czapki – ale do tego przecież żadna perfekcyjna pani domu nie dopuści. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 16.12.18, 23:21 KATOWICE, JARMARK BOŻONARODZENIOWY - Dziennik Zachodni - 16.12.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 06.12.21, 14:32 SPECJALNY MIKOŁAJKOWY TRAMWAJ PRZEJEDZIE PRZEZ BYTOM - www.bytomsko.pl - 06.12.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 06.12.21, 23:25 W Kościele katolickim wigilia jest częścią każdej uroczystości (w tym niedzieli). Na jej obchód składają się I nieszpory oraz msza wigilijna. Najważniejszą wigilią jest Wigilia Paschalna, którą św. Augustyn z Hippony określił jako matkę wszystkich świętych wigilii Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 06.12.21, 23:28 W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną), ryby, przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki z grzybami, kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki, chałka z kompotem z suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia. Na Śląsku potrawami wigilijnymi są moczka i makówki. Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych. Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie przestrzeganym, mimo że w wielu wyznaniach chrześcijańskich nie jest nakazany. Biskupi rzymskokatoliccy zachęcają do zachowania tego zwyczaju "ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce". Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 06.12.21, 23:30 W Belgii Wigilia jest dniem przeznaczonym na ceremonie religijne i jasełka. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 06.12.21, 23:32 Boliwijczycy w Wigilię święcą własnoręcznie wykonane figurki. Następnie trwa całonocna zabawa. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 06.12.21, 23:34 Motyw wigilii Bożego Narodzenia został wykorzystany przez Jacka Malczewskiego w obrazie olejnym Wigilia na Syberii z roku 1892. Obraz ten w 1980 stał się inspiracją dla Jacka Kaczmarskiego do napisania wiersza „Wigilia na Syberii” Wigilię przedstawił również Carl Larsson w akwareli namalowanej w roku 1904. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 08.12.21, 19:33 Przez pierwsze trzysta lat istnienia chrześcijaństwa narodziny Chrystusa miały znaczenie tylko ze względu na jego genealogię (por. Łk 3,23–38; Mt 1, 1–17), potwierdzającą, że jest Mesjaszem. Według nauczania Kościoła powszechnego pierwszym i głównym świętem chrześcijan była niedziela, jako wspomnienie misterium paschalnego. Od drugiego wieku doszedł doroczny obchód śmierci i zmartwychwstania Chrystusa – Wielkanoc. W Imperium Rzymskim niedzielne świętowanie Chrystusa-światłości nadało chrześcijański sens łacińskiej nazwie tego dnia: „dies solis” (dzień słońca, por. ang. Sunday, niem. Sonntag). Bożego Narodzenia nie obchodzono więc w tym pierwszym okresie i szczególnie nie interesowano się datą urodzin Jezusa Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 08.12.21, 19:40 Liturgiczne święto Bożego Narodzenia rozprzestrzeniło się począwszy od IV wieku w Kościele zachodnim szybko. Sprzyjało temu przyjęcie go na dworze cesarskim Konstantyna Wielkiego. Święto wspierało przyjęcie dogmatu o bóstwie Jezusa Chrystusa ogłoszonego przez Sobór nicejski I (325 r.) i tym samym było pomocą w walce z arianizmem, negującym boską naturę Chrystusa. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 08.12.21, 19:42 Świętowanie Wigilii ani tradycyjny post w tym dniu nie są wspólne wszystkim chrześcijanom, np. protestanci nie zachowali specjalnych przepisów odnośnie do jedzenia lub niejedzenia mięsa. Chrześcijan prawosławnych obowiązuje w tym dniu ścisły post, aż do kolacji wigilijnej. W Polsce również i mniejszości wyznaniowe przestrzegają wigilijnego postu ze względu na specyficzną tradycję kraju. Obowiązek postu zniesiono w Kościele katolickim w roku 1983 (Nowy kodeks prawa kanonicznego), w Polsce episkopat podtrzymywał post wigilijny specjalnym dokumentem aż do roku 2003 – od tego czasu post w Wigilię jest jedynie zalecany Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 08.12.21, 19:45 Nazwa święta wywodzi się od tradycyjnego, datującego się od średniowiecza zwyczaju darowania służbie lub biednym podarunków zapakowanych w pudełka (ang. box), według słownika oksfordzkiego „To give a Christmas-box (colloq.); whence boxing-day”, istnieje wiele tradycji ludowych wyjaśniających powstanie tego zwyczaju, większość z nich wiąże się z rozdawaniem prezentów, pieniędzy czy jedzenia zapakowanych w pudełka. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 08.12.21, 20:03 Większość symboli Bożego Narodzenia ma swoje źródło w wierzeniach pogańskich. Choinka od wieków była podczas przeróżnych świąt obwieszana świecidełkami. Ostrokrzew służył Celtom do obłaskawiania chochlików, a jemioła do praktyk okultystycznych. Również wyznawcy Mitry i osoby obchodzące rzymskie Saturnalia obdarowywały się prezentami. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 17.12.18, 21:35 Do nawlekania na nitki świetnie nadają się także owoce dzikiej róży – mają równie piękny jaskrawoczerwony kolor. Dla urozmaicenia dodajmy trochę suszonych śliwek i moreli, grzybów czy pokrojonych w talarki jabłek. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 17.12.18, 21:44 Ma duże liście, ładnie przebarwione na jesieni, i kosmate owocki zbite w owalną kiść. Powieszone na choince będą wyglądać jak wielkie bombki. Z tego, co zostanie, można zrobić świąteczny napój, nazywany w Ameryce Indian lemonade. Owoce zalewamy ciepłą wodą, która po godzinie nabierze kwaśnego, przyjemnego smaku. Jeśli ktoś ma ochotę na szybkie orzeźwienie, może wyssać sok bezpośrednio z owocu. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 17.12.18, 22:20 PIERNIK STAROPOLSKI 2 szklanki miodu •2 niepełne szklanki cukru •1 kostkę masła lub smalcu •1 kg i 1 szklankę mąki pszennej (tortowej) •3 jaja •3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej •1⁄2 szklanki mleka •szczyptę soli •po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru •po 1⁄2 łyżeczki pieprzu i goździków •1 czubatą łyżkę ciemnego kakao •1 szklankę posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych •1⁄2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej na cukrze •1⁄2 szklanki rodzynek. Miód, cukier i tłuszcz włóż do garnka, powoli podgrzewaj, stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie masę ochłodź i dodaj do niej mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Rodzynki umyj i osącz. Ciasto dobrze wyrób, pod koniec wyrabiania dodaj bakalie. Uformuj kulę, włóż ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj folią i okryj podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odłóż do leżakowania na 3 tygodnie w chłodne miejsce (np. na oknie, w spiżarni), ale nie do lodówki. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Ciasto wyłóż warstwą najwyżej 5 cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu placek owiń w ściereczkę i odstaw na 7-10 dni, aż ciasto zmięknie. Piernik przekrój na 2-3 warstwy, przełóż dobrymi powidłami lub masą orzechową i polej polewą czekoladową. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 17.12.18, 23:39 ★ZUPA RYBNA★ 800 g pstrąga lub dorsza, 2-3 marchewki, seler, 2 pietruszki, 4 ziemniaki, 1 mała cebula, sól, pieprz, korzeń lubczyku w proszku, natka pietruszki Ryby umyć, oczyścić, odfiletować. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać wodą. Lekko posolić i ugotować na nich wywar. Cebulę przekroić i opalić nad ogniem. Dodać do wywaru. Dołożyć oczyszczone części ryb i gotować przez 30 minut. Z ryb usunąć części ości. Zupę przelać przez sitko. Dodać do niej pokrojone kawałki ryb i pokrojone warzywa. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Doprawić solą, pieprzem l lubczykiem. Gotową zupę rozlać to talerzy i udekorować natką pietruszki. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 18.12.18, 16:25 WIGILIA DLA SAMOTNYCH W KATOWICACH - Nasze Miasto - 18.12.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 19.12.18, 00:51 JASEŁKA I KIERMASZ CHARYTATYWNY - Nasze Miasto - 18.12.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 19.12.18, 22:12 Drugim zapachem, który nieodzownie przypomina nam o świętach, są pierniczki. Kilka dni przed wigilią przygotujmy własnoręcznie robione ciastka piernikowe w kształcie Mikołaja, renifera czy choinki. Gdy rodzina zasiądzie w fotelach z ciepłą herbatą w ręku i zacznie zajadać się ciasteczkami, od razu atmosfera stanie się cieplejsza. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 19.12.18, 22:14 Podczas świątecznego śniadania idealnie sprawdzi się schab pieczony lub szynka wędzona Naturrino, przełożone sosem śmietanowo-chrzanowym, podane w towarzystwie marynowanych śliwek i orzechów. Opakowanie śmietany 36 proc. przyprawiamy solą i pieprzem, ubijamy aż zgęstnieje i dodajemy 2 łyżki tartego chrzanu. Sos wlewamy pomiędzy plastry schabu, a całość okraszamy pokrojonymi w kostkę marynowanymi śliwkami, posiekanymi orzechami i szczyptą przyprawy do piernika. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 21.12.18, 21:14 JARMARKI, KONCERTY I SEANS DLA NIEMOWLAKÓW - Wyborcza - 21.12.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 22.12.18, 19:52 LEGENDIA BĘDZIE CZYNNA W ŚWIĘTA I SYLWESTRA - Wyborcza - 22.12.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 16:58 Na świecie odławia się ok. 200 tys. ton karpia rocznie. W Polsce stanowi połowę odławianych ryb słodkowodnych. Przez wędkarzy uważany jest za rybę waleczną i przebiegłą. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 17:24 Barszcz ukraiński – zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w słupki. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 18:23 Na Ukrainie wareniki są najczęściej z farszem ziemniaczanym lub ziemniaczano-serowym. Także w Rosji wareniki są nadziewane farszem wegetariańskim z ziemniaków, grzybów, kapusty, sera białego albo wiśniami na słodko, a nie mięsem. Mięsem w Rosji nadziewane są pielmieni i manty. Wareniki różnią się od nich także rozmiarem, są znacznie większe niż pielmieni i mniejsze niż manty[3]. Pikantne wareniki są po ugotowaniu polewane roztopionym masłem lub podawane z porcją kwaśnej śmietany. Latem wareniki chętnie nadziewa się owocami[ Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 22.12.20, 16:40 WIECZERNIKOWA CHOINKA - Radio Katowice - 22.12.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 23.12.20, 11:56 POD CHOINKĄ NA OSIEDLU WITOSA LEŻĄ PREZENTY DLA POTRZEBUJĄCYCH - Wyborcza - 23.12.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 26.12.20, 14:20 ŚWIĄTECZNE ŻYCZENIA DLA SŁUCHACZY RADIA KATOWICE - Radio Katowice - 26.12.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 26.12.20, 19:13 Nieco później obyczaj ten przejął Kościół katolicki, rozpowszechniając go w krajach Europy Północnej i Środkowej. W XIX wieku choinka spopularyzowana została w Anglii i Francji, a potem w krajach Europy Południowej. Stała się w Europie najbardziej rozpoznawanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 28.12.20, 22:13 Także nasze domy są pełne świątecznego klimatu. Zmieniają one swój wygląd, pojawia się choinka, ozdoby, świąteczne wypieki i prezenty - wszystko po to aby podkreślić świąteczny charakter tych dni. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 03.01.21, 14:01 Toruń – kościół pw. św. Katarzy-ny,zbudowany w latach 1894 – 1897 z polecenia Departamentu Budow-nictwa Ministerstwa Wojny w Berli-nie. Jest to neogotycki jednonawo-wy kościół z transeptem o sklepieniu gwiaździstym. Początkowo ewangelic-ki, obecnie rzymskokatolicki, do 1920 roku był kościołem garnizonowym Armii Pruskiej, a następnie Wojska Polskiego. Posiada najwyższą w Toru-niu wieżę o wysokości 86 m. Na zdjęciu fragment szopki bożonarodzeniowej. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 03.01.21, 15:01 W kościele pod wezwaniem NMP „Na Piasku” we Wrocławiuprzez cały rok można oglądać rucho-mą szopkę. Jest dziełem stworzonym przez śp. ks. Kazimierza Błaszczyka – duszpasterza głuchoniemych i nie-widomych. Co roku świąteczna szop-ka jest nieco inna za sprawą 2000 róż-nych postaci i rekwizytów, a kilkaset rozświetlonych lampek stwarza niepo-wtarzalny nastrój. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 08.12.21, 23:08 Trzymano go w domu do Trzech Króli, a następnie rytualnie palono. W niektórych tradycjach (por. informacje w artykule Święto Godowe) trzymano go do wiosny, młócono i z jego ziaren dokonywano pierwszego wiosennego zasiewu. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 00:00 Wykonane są najczęściej z malowanej terakoty, rzadziej z korala lub muszli morskich. Scenerią jest architektura Neapolu bądź krajobraz jego okolic. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 00:03 Jasełka – widowiska o Bożym Narodzeniu wzorowane na średniowiecznych misteriach franciszkańskich, a ich nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa jasło oznaczającego żłób. Jasełka rzadziej mogą być nazywane także szopką, betlejemką, a na pograniczu polsko-ukraińskim wertepem. Do największych ulicznych jasełek na świecie zaliczany jest Orszak Trzech Króli[. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 16:39 Jeszcze w nowożytności królowie i magnaci obdarowywali poddanych prezentami. W domach bogatych mieszczan zwyczaj upowszechnił się w połowie XIX wieku. Od początku XX wieku prezenty stały się popularniejsze. Miały osobisty charakter. Praktyka ta była związana z prezentami dla dzieci od Świętego Mikołaja. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 16:54 Tradycyjnymi potrawami wigilijnymi są: karp makówki barszcz z uszkami pierogi z grzybami piernik kutia moczka kompot z suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki) makiełki ryba po grecku (ryba pokryta gotowaną, potartą marchewką) Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 17:12 karp koi – ozdobna odmiana w wielu wariantach z efektownym ubarwieniem – białe, zwykle z plamami pomarańczowymi, czerwonymi lub czarnymi. Często hodowana w ozdobnych zbiornikach przydomowych (stawach, sadzawkach i oczkach ogrodowych). Pochodzi z Japonii, ryba ma zwykle 30–40 cm długości, może dochodzić do 75 cm. Poszczególne odmiany hodowlane (ponad 100) różnią się zarówno ubarwieniem, jak i ułuszczeniem. Przebywa przy dnie, gdzie ryje podłoże i wygrzebuje pokarm. Żywi się głównie roślinami i glonami, a także drobnymi zwierzętami wodnymi. Jak wszystkie odmiany hodowlane, koi jest wrażliwy na zimną wodę; Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 17:22 barszcz z botwiną (z łodygami młodych liści buraczanych) Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 17:35 Żur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie mięsnego wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym, zwykle z mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 17:44 W „Kuchni polskiej” pod redakcją Stanisława Bergera zostały wymienione przepisy na następujące pierogi gotowane[: Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 17:46 Niektórzy smakosze szczególnie cenią pierogi ruskie gotowane, a następnie odsmażane. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 17:53 Ponadto w książce podano przepis na pierogi ruskie z ciasta drożdżowego pieczone w piekarniku. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 18:01 Według Andrzeja Bańkowskiego słowo pirogi (pierogi) i jemu podobne w innych językach bałtosłowiańskich (łot. pirags, lit. pyragas czy pierwotnie w języku polskim piróg) jest zapożyczeniem z dialektów uralskich (por. est. piirag). Druga hipoteza wskazuje na prasłowiańskie słowo pir – święto, uroczystość lub na słowo piera – rodzaj nadziewanego ciasta. Według jeszcze innej hipotezy do cząstki pier- dodano przyrostek -óg (jak w wyrazie twaróg) i zrodziło się słowo pieróg. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 18:11 O pierogach gotowanych i pieczonych w piecu („pirogi ruskie”) z serem, kapustą, cebulą, czernicami albo makiem, oraz pierogach knyszach, jako o potrawie prostego ludu polskiego, wspominał polski etnograf Łukasz Gołębiowski, opisując m.in. kuchnie, stoły, uczty i biesiady w 1830 roku. Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 18:18 Odpowiednikiem polskich pierogów gotowanych w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej są wareniki Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 18:43 Pierogi mogą być wyrabiane ręcznie lub automatycznie za pomocą maszyn na skalę przemysłową. Ręczne lepienie polega na wzięciu kawałka ciasta z nadzieniem do lewej ręki, lekkim naciśnięciu palcem wskazującym prawej ręki przy jednoczesnym zgięciu kawałka ciasta na połowę, dociśnięciu ciasta do nadzienia, aby usunąć powietrze, połączeniu brzegów ciasta ze sobą i dokładnym zlepieniu ich. Niedokładne zlepienie brzegów czy rozsmarowanie nadzienia między brzegami ciasta powoduje ich rozlepianie podczas gotowania i wypływanie nadzienia, zaś zamknięcie powietrza w pierogu sprawia, że pęcznieje on podczas gotowania, co obniża jego jakość, lub pęka. Gotowe surowe pierogi układa się rzędami na posypanych mąką stolnicach lub tacach i nakrywa czystymi ściereczkami, aby nie obeschły Odpowiedz Link
madohora Re: Kolędnicy 1926 rok 09.12.21, 18:46 Typowe polskie pierogi pieczone (czyli pszenne pieczywo, różnej wielkości, często wypiekane na drożdżach, wewnątrz którego znajduje się rozmaite nadzienie) w wersji wytrawnej: z kaszą jaglaną (Lubelskie, Łowickie), gryczaną (Lubelskie), z soczewicą (wschodnia Polska), z soją, z grzybami, z kapustą (pogranicze podlasko-lubelskie). Pierogi pieczone z nadzieniem słodkim: z twarogiem lub twarogiem z makiem (Podlasie), z marchwią (okolice Włodawy), a nawet tartymi burakami (okolice Radomia). Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.15, 17:17 Tylko co czwarty Polak wyśle na święta kartkę z życzeniami Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 23.12.16, 23:54 O gwiazdko złota, gwiazdko ukochana! Wyglądamy ciebie od samego rana Wyglądamy ciebie drobnemi szybkami Rychło się ukażesz wysoko nad nami Rychło nam zabłyśniesz, jak wtedyś błyszczała Gdy Marya Jezusa w żłóbku układała Rychło na rozsiejesz tysiące uciechy Rumiane jabłuszka, złociste orzechy Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 24.12.16, 00:25 Kolenda My przed wami dziś stajem Staroświeckim zwyczajem W Nowy Rok niesiem piosnkę w ofierze Gdy nadzieją duch rośnie Kolendujem radośnie Posłuchajcie nas szczerze Narodzony Syn Boży Niech swe serce otworzy Kędy skarb nieprzebrany, bogaty Niechaj Gwiazda Trzech Króli Promieniami otuli Wasze głowy i chaty Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 18.12.19, 17:50 KIERMASZ DOBROCZYNNY. ZBIÓRKA NA PAKISTAŃSKĄ SZKOŁĘ - Radio Katowice - 18.12.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 26.12.16, 11:24 W noc grudniową Noc grudniowa....śnieżyca... Wiatr z północnej dmie strony Tylko światło księżyca Przez chmur pada zasłony Wyją wilki po lesie Drży bór głuchy sosnowy A wichura w dal niesie Grozę nocy zimowej W tę noc ciemną i groźną Co kir* czarny rozpina Drogą śnieżną i mroźną Idzie mała Dziecina Dziwny blask u jej czoła Promieniście się żarzy Choć bez skrzydeł Anioła Wdzięk anielski ma w twarzy Ale cóż to za dziwy Na około się dzieją Bór się zatrząsł sędziwy Blask zapalał nad knieją I wszelki zwierz srogi Do stóp Dziecka się garnie Dziecię patrzy bez trwogi Na tę dziwną owczarnię I podnosi oczęta Ponad jasne swe czoło Błogosławiąc zwierzęta Bór zapadły i sioło.... I tych ludzi co w siole Pracą życie swe słodzą I te dzieci przy stole Co dziś Wilię obchodzą I tak kojąc ból, smutki Kochając serca na nowo Cześć ci Jezus malutki W tę noc śnieżną, grudniową Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 26.12.16, 12:16 Idzie stary wiarus do ludzi w kolędzie Witać nowe latko i śpiewać wam będzie Słuchajcie ludkowie Co wam wiarus powie Na kolędę, kolędę Małe dziecię Jezus w stajence się rodzi Wszystkich wyswobodził i nas wyswobodzi Jezus przybądź mały Woła naród cały Na kolędę, kolędę OJ przybędzie do nas niebieska Dziecina Zyska szczęście Polska Litwa, Ukraina Tylko z Nim trzymajmy Jemu chwałę dajmy Na kolęd,e, kolędę Śliczne słońce bije na niebie wysokim Skrzy się śnieżek biały na polu szerokim Bądź jak śnieżek biały Słońcem naród cały Na kolędę, kolędę Ojcze idź do pracy, domu pilnuj matko Dzieci hyc do szkoły, przyjdzie Nowe Latko Szczęścia i swobody Jedności i zgody Na kolędę, kolędę Życie Ojciec wielki, żyje Ojciec w niebie Wie, że naród polski w ostatniej potrzebie Ześle nam ratunek Na ciężki frasunek Na kolędę, kolędę Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 10.08.17, 15:19 DZISIAJ PRAWOSŁAWNI MAJĄ BOŻE NARODZENIE Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 22.11.17, 23:15 PONCZ SYLWESTROWY Z WINA Jest to tradycyjny napój, którym zwykle żegnamy stary, a witamy nowy rok. 1 funt cukru porąbać w kawałki, otrzeć o skórkę z paru pomarańcz i cytryn, nalać 1 litr lekkiego francuskiego lub reńskiego wina pół litra mocnego, białego araku, wcisnąć sok z pomarańcz i z cytryn do smaku, a zagotowawszy wlać do specyalnej wazy od ponczu i podać bardzo gorący do stołu. Potem w miarę potrzeby nalewać w małe wysokie szklaneczki, a komu poncz jest za silny, można rozpuścić gorącą wodą Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 28.11.17, 16:13 NA WIGILIĘ DLA BEZDOMNYCH POTRZEBNA TONA KARPIA - Gość - 28.11.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 29.11.17, 23:44 WIGILIA DLA SAMOTNYCH - Radio Maryja - 29.11.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 30.11.17, 00:31 WIGILIA DLA SAMOTNYCH - Dziennik Zachodni - 29.11.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: WIGILIA I BOŻE NARODZENIE 30.11.17, 21:18 W KATOWICACH AŻ TRZY JARMARKI, W CENTRUM NA NIKISZU I NA GISZOWCU - Dziennik Zachodni - 30.11.2017 Odpowiedz Link