madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 29.12.15, 22:30 Chciałam w tym roku spędzić go w kinie Ale powiedzieli, że to nie dla mnie Na basenie chciałam Jak wskoczyłam - wodę wychlapałam Tak więc będzie przed telewizorem Chociaż nudy - trochę się boję Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.15, 23:18 Shastliva Nova Godina - po bułgarsku Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.15, 23:19 Sretna Nova Godina - po Chorwacku Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.15, 23:21 Stastny Novy Rok - po czesku Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.15, 23:27 Mówi, się czasem że jaki Sylwester taki cały rok. Dlatego właśnie wszyscy chcą się bawić, tańczyć, spędzać czas z najbliższymi. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.15, 23:31 Podobno gdy kończy się stary rok powinniśmy być "na czysto" - długi mają być spłacone, zaległe sprawy pozałatwiane, spory wyjaśnione Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.15, 23:34 Mieszkanie lub dom należy ozdobić gałązkami jemioły, która zapewnia powodzenie w różnych dziedzinach życia. Ponadto pod jemiołą można się bezkarnie całować. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.15, 23:35 W ostatni dzień grudnia warto mieć pełną lodówkę i trochę zaskórniaków - wówczas nie zabraknie nam jedzenia ani pieniędzy przez najbliższy rok Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.15, 23:45 do portfela trzeba koniecznie włożyć łuski z wigilijnego karpia Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.15, 23:47 Przed balem należy do butów wsypać ziarenka maku - to nam zapewni powodzenie u płci przeciwnej Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.15, 23:49 W Danii o północy należy zeskoczyć z krzesła Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.15, 23:50 W Hiszpanii należy wraz z każdym uderzeniem zegara o północy zjeść jedno winogrono Odpowiedz Link
balzack Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.16, 23:31 Podobno nojlepi bawili sie w Katowicach Odpowiedz Link
marudny_smerf Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.16, 01:33 Wszystkiego najlepszego Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 22.11.17, 23:19 Szukałam nietypowych Sylwestrów, w zeszłym roku byłam w kinie i...było świetnie. Tym razem zainteresował mnie Sylwester w pociągu. Jest tylko jeden mały problem - trzeba dojechać do Krakowa a potem stamtąd wrócić. Organizatorzy zapewniają przejazd do Zakopanego, tam powitanie Nowego Roku kieliszkiem szampana. Jest też trochę wolnego czasu na nocny spacer po Zakopanym. Nie piszą czy spotkanie z niedźwiedziem jest wkalkulowane (taki głupi żart, ale może misie już będą spać?). Wcześniej pociąg zatrzymuje się na chwilę w Rabce i tam jest jakaś niespodzianka. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 22.11.17, 23:24 Drugą opcja, którą sobie ubzdurałam to....Sylwester na basenie Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 28.11.17, 16:08 Nie wiem czy już nie za późno ale ciągle szukam jakiegoś nietypowego Sylwestra. Nie mam dużo wymagań 1. Ma być oryginalnie 2. Ma być w miarę tanio 3. To ma być coś aby strój nie musiał być zbyt elegancki tutaj chodzi mi o to, że nie jakaś tam czarna, świecąca długa suknia tylko tak "normalnie" 4. Ma się zakończyć o takiej porze aby bezpiecznie wrócić do domu Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 28.11.17, 16:10 Wiem co mi zaraz powiecie - mam iść do takiej koleżanki u której będę mogła zanocować (bezpiecznie) na przyjęcie w piżamach (swobodny strój), (tanio) bo przyjęcie będzie składkowe. A oryginalność mam zostawić na następny rok. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 20.12.17, 21:54 Kolejny design - przed wczoraj rano jak zaczęli ja stawiać, jechaliśmy autobusem, wszyscy robili wielkie oczy i rozdziawiali gęby CO TO JEST? Scena ze srebrnych elementów wyglądała okropnie i przedziwne. Wczoraj jechałam wieczorem to to coś kolorowego dodało jej trochę blasku. Ale mnie by było szkoda wydawać takiej kasy na kolejny kicz. A potem pojawiają się pytania - co miasto robi nie tak, że nie może siebie wypromować Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 26.12.17, 22:15 Na szczęście, na zdrowie Na ten Nowy Rok: Bodaj się wam rodziła Pszeniczka i groch, Szczęśliwie w oborze, Co daj, Panie Boże! Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.12.17, 17:27 Następnie przygotuj kartkę brystolu, wstążki, guziki, stare przypinki, aplikacje, wsuwki i co tam jeszcze znajdziesz w krawieckim przyborniku. Potem wysyp wszystko na stół, połóż kartkę na środku, i mając w głowie swoje cele, zwizualizuj je za pomocą przedmiotów z przybornika. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.12.17, 17:41 Wszystkie rachunki za miniony rok zapłać jeszcze przed 31 grudnia, nawet jeśli termin płatności upływa później. Spłać długi, oddaj pożyczone rzeczy, żeby wejść w nowy rok z czystym (choćby i pustym) kontem. Uchronisz się w ten sposób przed nieuczciwymi dłużnikami i nie będziesz przez cały rok cierpieć na brak pieniędzy. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.12.17, 20:51 W sylwestra nie nakręcaj zegara! Zrób to dopiero po północy, dzięki czemu zapewnisz sobie pomyślność. Gdy wybije północ, wówczas najstarsza osoba w rodzinie powinna na chwilę szeroko otworzyć okno lub drzwi – w ten sposób zaprosi do środka Nowy Rok i życzliwe domowi duchy. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.12.17, 21:10 Zapamiętuj sny – te z kolejnych dwunastu nocy po Nowym Roku mówią o tym, co się wydarzy w ciągu dwunastu miesięcy. Te sprzed północy dotyczą zdarzeń w pierwszym półroczu,te po północy – w drugim. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 28.12.17, 12:37 SYLWESTER DLA DZIECI - Wyborcza - 28.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 28.12.17, 14:47 KOMUNIKACJA W SYLWESTRA -www.um.jaworzno - 28.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 29.12.17, 22:00 IMPREZA SYLWESTROWA W KATOWICACH - Radio Piekary - 29.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.17, 21:55 POLICJA PRZYPOMINA OSTROŻNIE Z FAJERWERKAMI - Wyborcza - 30.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.01.18, 19:50 Piosenki Wraz z ukazaniem się postaci Zapusta wraz z towarzyszami przed domem lub w drzwiach, przemawiają w izbie: „Gospodynie: Jedzie Zapust na koniu Wywija po moście, Frasują się komornice Co będą jeść w poście. Komornice: Stoi beczka śledzi, Niech każda je, w domu siedzi. Gospodynie: Jedzie Zapust na koniu Wywija po moście, Frasują się komornice Co będą pić w poście. Komornice: Stoi beczka piwa, Niech każda pije, póki żywa. Gospodynie: Jedzie Zapust na wozie, ciągnie mięso na powrozie: i przyjechał k`nam k`nam. Komornice: Krzyknął: chude gąski mam; Wypędzie ich na murawkę Niech zieloną szczypią trawkę, A tu zima, trawy nie ma! Gąski pozdychały, Gosposie się oblizały Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.01.18, 20:04 Dawniej w zapusty jedzono dużo tłustych dań, bardzo popularne były placki ziemniaczane. Jedzono wiele, jakby chciano zaspokoić głód przed zbliżającym się postem. Ludzie bardzo biedni starali się w tym dniu zjeść choć trochę mięsa wierząc w to, że kto w zapusty nie je mięsa, tego komary przez lato zjedzą. W tym czasie smażono też pączki, faworki i bliny. Taniec, zabawa, śpiewy, to nieodzowne elementy zapustne. Do dzisiaj zachował się tam zwyczaj chodzenia w zapusty przebierańców. Spotkać można wśród nich postacie z kolędowania, niedźwiedzia, konia, bociana, cygana czy żandarma. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.01.18, 20:08 Karnawał Notting Hill – coroczny festiwal trwający dwa dni (niedziela i poniedziałek, tzw. Bank Holiday Monday) w sierpniu w dzielnicy Notting Hill. Począwszy od 1959 impreza odbywała się w styczniu, a w 1965 przeniesiono ją na obecny termin. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.01.18, 20:33 100 litrów dekoracyjnej farby do malowania ciała Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.01.18, 20:44 Pochód Kurentów odwiedza mijane zagrody i domostwa odczyniając hałasem i dzwonieniem uroki i złe wpływy nagromadzone przez zimę. Kurenty kroczą pochyleni, rzucając na boki głowami w maskach i poruszając biodrami by wydobyć dźwięki z dzwonków, oraz trzaskają drewnianymi pałkami zwieńczonymi kolcami jeża. Kobiety ofiarują Kurentom chustki przywiązując je im do pasa, oraz naczynia gliniane tłuczone u ich stóp. Także Kurenty żartobliwie przymuszają napotkane młode kobiety do markowania z nimi kopulacji na drogach wiejskich, co potwierdza charakter obyczaju. Inny zwyczaj związany z Kurentowaniem, to rzucanie przez gospodynię garnkiem ze strychu domu za pierwszym obcym pojawiającym się rano w obejściu. Pochodowi towarzyszy czerwono lub czarno przybrany diabeł (hudič, zlodej, vrag) ubrany w sieć do łowienia dusz. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.01.18, 21:01 Sól św. Agaty. W dzień św. Agaty (dn. 5 lutego) święci kapłan podczas Mszy św. chleb i wodę, by była obroną w razie pożaru, jak to uczyniła św. Agata we włoskiem mieście Katanie. Lud polski przechowuje takie o tym dniu przysłowia: Chleb św. Agaty od ognia strzeże chaty. Gdzie święta Agata, bezpieczna tam chata. N a świętą Agatę, wysuszysz na słońcu szmatę. W dzień św. Agaty Jeśli słonko zajrzy do chaty, To wiosenka na świat pogląda z za zielonej kraty. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.01.18, 21:43 Że Polacy i Polki namiętnie lubieli tańczyć, o tem świadczą następujące wiersze: Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.01.18, 23:01 Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 27.01.18, 23:21 Był sobie pączek co nie miał rączek I okrąglutki był jak miesiączek Miał lukrowaną złocistą skórkę I w środku dziurkę na konfiturkę Wszyscy go lubią starsi i dzieci Na jego widok aż ślinka leci Lecz co naprawdę pączki są warte To przede wszystkim wie Tłusty Czwartek Tadeusz Śliwiak Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 29.12.21, 17:12 FAJERWERKI A BEZPIECZEŃSTWO - Moje Katowice - 29.12.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.22, 17:31 SYLWESTER. CIEPŁY POSIŁEK I PACZKI DLA POTRZEBUJĄCYCH - www.tvp.pl - 01.01.2022 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.01.22, 22:24 Różne barwy uzyskuje się przez spalenie różnych soli i metali. I tak kolor żółty powstaje przez spalenie sodu, zielony - baru Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 20:23 Plemię – Juda, pierwsze spośród plemion Izraela. Juda jest królem. Nazwa ta oznacza werbalne (jako że mowa jest zmysłem miesiąca nisan) złożenie podziękowań. Król rządzi swym ludem mocą słów, jak jest powiedziane „bowiem słowo króla jest jego władzą”. Zgodnie z Miszną Rosz haSzana nisan wyznacza „nowy rok dla królów” (1:1). Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 20:27 Elul jest dobrym czasem na to, by dać do sprawdzenia koszerność swojego tfilinu i mezuza jakiemuś akredytowanemu skrybie by upewnić się, że są w dobrym stanie i mogą nadal być używane. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 20:58 Sala balowa jest z reguły obszernym pomieszczeniem, wyższym niż pozostałe i obejmującym dwie kondygnacje. Sala balowa była pomieszczeniem reprezentacyjnym, świadczącym o statusie właściciela. Toteż w dawnych rezydencjach była bogato zdobiona freskami i sztukateriami. Do najokazalszych sal balowych w Polsce zaliczyć można sale na zamku w Rydzynie oraz w Łańcucie. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:10 Wraz z wybiciem północy kończy się zabawa i rozpoczyna się czas wielkiego postu. Zgodnie ze zwyczajem, we wtorek zapustny piecze się wyjątkowe ciasto, tzw. "popielnik". Ciasto to piecze się z reszty ciasta po pùrclach zôpùstnëch. Na Kaszubach bardzo przestrzega się dni postnych, dlatego też we wtorek zapustny dokładnie myje się wszystkie patelnie i garnki, w których było przygotowywane na zapusty mięso. Dawniej na czas postu patelnie wieszano na płocie lub na kominie. Głównym pożywieniem Kaszubów w czasie postu były krëpe, bùlwe i slëdze. Śledzie były stosunkowo tanie, więc gospodarze mogli sobie pozwolić na zakup całej beczki śledzi, które spożywano w czasie postu. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:33 W przeddzień święta, 13 dnia miesiąca adar wyznawców obowiązuje trwający od wschodu do zachodu słońca post[3], zwany „Postem Estery”. Wieczorem tego dnia oraz podczas porannych modłów (szacharit) w dniu święta w synagogach odczytywana jest spisana w zwoju pergaminowym (Megilla) Księga Estery (hebr. Megillat Ester). Sam zwój bywa składany jak list, co ma stanowić nawiązanie do wiadomości rozsyłanych przez Esterę i Mardocheusza do współwyznawcó Megillat Ester może publicznie czytać każdy wyznawca z wyłączeniem kobiet, upośledzonych i niepełnoletnich. Kobiety mają obowiązek wysłuchania Megilli. Gdy odczytywane jest imię Hamana, zebrani podnoszą wrzawę i kołaczą specjalnymi grzechotkami i kołatkami (jid. grager), zaś imiona dziesięciu synów Hamana są odczytywane jednym tchem, by podkreślić, że zginęli równocześnie. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 25.10.18, 00:47 Słyszycie 1 północ już bije, Rok stary w mgły się rozwiewa, Jak sen przepada... Krzyczmy : rok nowy niech żyje! I rwijmy z przyszłości drzewa Owoc, co wiecznie dojrzewa, A nie opada! Uderzmy w kielichy z winem I bratnie podajmy dłonie, Wszakże już czas! Choć różni stanem lub czynem Niech nas duch jeden owionie, I zadrzy miłością w łonie I złączy nas ! Spełnijmy puhary do dna I życzmy sobie nawzajem Szczęśliwych la t! Niech myśl powstanie swobodn I światło błyśnie nad krajem! Bogu w opiekę oddajem' Przyszłości kw iat! Spełnijmy toast na pomyślność Nowego Roku! Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 25.10.18, 00:59 Na Kolędę. Pochwalony w tej świetlicy! Daj Bóg pożyć zdrowo ! Przyszli my tu kolędnicy Z gwiazdą Trzechkrólową. A jak tu są dobre dzieci, Nad główkami im zaświeci, A jak nie ma — to się wróci Zaciemni się i zasmuci Gwiazda Trzechkrólową! A ta gwiazda szła z daleka Ścieżynką po niebie ; Pamiętała, że ją czeka Ziemia ta w potrzebie: Pamiętała o tym dworze, Przyniosła mu jasną zorzę; Pamiętała o tej chacie, Przyniosła jej kołacz w szacie, Gwiazda Trzechkrólową! A my gwiazdkę pozdrowili; Zawitaj w jasności !... Do siebie ją zaprosili Na kolędę w gości. Poszła z nami sierotami, Jaśniejąca promieniami, Poszła z nami w tę gościnę, Rzucająca blaski sine, Gwiazda Trzechkrólow Gdzie zajdziemy to zajdziemy, Witają nas wszędy, Ludzie radzi tej czeladzi, Co śpiewa kolędy ! Idziem sobie polem, drogą, w każdej chacie nas wspomogą, A przed nami idzie zorza, A nad nami jasność Boża. Gwiazda Ti zechkrólowa! (Mary a Konopnicka) Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.20, 13:22 SYLWESTER - Dziennik Zachodni - 01.01.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 18.12.20, 23:51 Ostatni Sylwester (zeszłoroczny) spędziłam w kinie. Zaczynało się o 20:00 ale organizatorzy prosili by przybyć trochę wcześniej. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.21, 17:11 MANIFESTACJE SYLWESTROWE NA RYNKU W KATOWICACH - www.katowice24.info - 31.12.2020//01.01.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.21, 17:46 KATOWICE. KOBIETA ZGINĘŁA W POŻARZE MIESZKANIA - Radio Zet - 01.01.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.21, 18:28 PODSUMOWANIE SYLWESTRA. CZY OBOSTRZENIA BYŁY PRZESTRZEGANE - Nasze Miasto - 01.01.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 02.01.21, 20:38 Za największy sylwester na świecie uważany jest ten organizowany przy Times Square w Nowym Jorku. Kulminacyjnym momentem wydarzenia jest tzw. ball drop, tzn. opuszczenie z jednego z okolicznych wieżowców kuli odliczającej ostatnie sekun-dy starego roku. Ceremonia z udziałem naj-większych gwiazd muzycznych przyciąga do miliona uczestników, a transmisja telewi-zyjna dociera do miliarda widzów Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.01.21, 14:32 Po kilku toastach Rossi zadumał się w Nowy Rok: – Jak piję alkohol, to dla ludzi od razu jestem alkoholik. Czemu jak piję fantę, to nikt mi nie mówi, że jestem fanta-styczny? Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 10.01.21, 16:55 wosku i ołowiu kształtu symbolicznych przedmiotów: to znowu słuchają dalekiego szczekania psów, a z której strony ono doleci, z tej przy będzie młodzian w zaloty. Jeśli z dwóch stron słychać psa, to swaty będą podwójne, jeśli panuje cisza, to rok w panieństwie przeminie, jeśli wreszcie głos idzie od strony cmentarza, oznacza to śmierć. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 10.01.21, 17:13 W niektórych okolicach Polski wieśniacy urządzają t. zw. szczodry wieczór. Kilku chłopców zbiera się w pewnem oznaczonem miejscu i z kijami w ręku, oraz latarką, udają się pod okna pierwszych go spodarzy wsi. Śpiewają co następuję: Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 22.01.21, 20:22 80 minut trwa pokaz jednej szkoły samby do której tancerze przygotowują się cały rok Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 22.01.21, 20:31 2 100 to cena biletu za miejsce w loży na sambodromie Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 30.12.21, 19:19 Będę jeść śniadania - najlepiej lekkostrawne, jajka, pasty rybne, kasza jaglana, chleb razowy, płatki owsiane, awokado, orzechy, siemię lniane. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.22, 18:48 Fajerwerki odpalaj wyłącznie na otwartej przestrzeni. Na drodze ładunku nie mogą znajdować się drzewa i linie wysokiego napięcia. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.01.22, 18:52 Również buddyści (w znacznej liczbie Chińczycy) świętują Nowy Rok w różnych terminach wahających się między styczniem a lutym. Kulminacyjnym momentem corocznych wydarzeń są tańce kukieł lwów i smoka Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.01.22, 18:56 Dla Izraela i Żydów obchody noworoczne przypadają we wrześniu. Ten czas poświęca się na modlitwy oraz zjedzenie jabłek w miodzie, które mają zapewnić słodkie życie. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 18.11.22, 18:58 CZARNE OLIWKI W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM hiszpańskie czarne oliwki przecier pomidorowy świeża bazylia mozzarella mała papryczka chilli oliwa z oliwek pomidory Połącz przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, kilka posiekanych listków bazylii oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę Chilli. Dodaj czarne oliwki i pokrojonego w kostkę pomidora, delikatnie wymieszaj. Podawaj z plackami pita Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 15.12.22, 18:47 Współcześnie, w dobie odformalniania męskiej garderoby, można zetknąć się z tzw. „nowoczesnym” smokingiem, w którym marynarka od smokingu zostaje zastąpiona kontrastową, najczęściej z jedwabnego lub bawełnianego aksamitu, wywodzącą się z bonżurki lub/i marynarki do palenia (aksamit doskonale wchłania dym, nie uwalniając przy tym nieprzyjemnego zapachu). Marynarka taka nie różni się wiele od typowej marynarki do smokingu. Najczęściej przyjmuje ciemne odcienie barw – czerń, granat, butelkowa zieleń, burgund. Nie jest konieczne, aby miała kontrastowe pokryte satyną lub rypsem klapy, choć wtedy uchodzi za mniej formalną, wówczas można do niej założyć czarne spotkanie bez lampasów, często w przypadku takiego smokingu widuje się również spodnie tartanowe (szkocka krata), nadto zakłada się kamizelkę lub pas hiszpański. Do takiego nowoczesnego smokingu prócz wymienionych wcześniej rodzajów obuwia, można założyć tzw. Albert slippers – wsuwane aksamitne buty na niskim obcasie, mogące nawiązywać kolorystycznie do barwy aksamitu marynarki, lub być czarne. Buty takie często mają wyszywane fantazyjne wzory – m.in. elementy flory, fauny, herby, inicjały noszącego. W przypadku tego rodzaju stroju można odstąpić od ciemnej jedwabnej muchy, zastępując ją innymi barwami lub aksamitną muchą (koniecznie samodzielnie zawiązaną). Taki typ stroju coraz częściej gości podczas rozdania Oscarów, Złotych Globów, stanowi świetną alternatywę na różnego typu spotkania kulturalne, towarzyskie, rodzinne, np. Wigilię, gdy noszenie garnituru wydaje się za mało formalne, zaś pełny smoking jest nazbyt formalny Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 15.12.22, 18:49 smoking w wersji tropikalnej, marynarka jednorzędowa jasna, koszula nieformalna (frakowe rzadko spotykane), pas (kamizelki rzadko spotykane); Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 15.12.22, 18:52 smoking ciemny, marynarka jednorzędowa z ostrymi klapami, koszula frakowa, kamizelka czarna; Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 15.12.22, 19:03 Od początku XIX wieku uznawany jest za najstarszy taniec narodowy, którego forma kultywowana wśród warstw wyższych stanowiła uszlachetnioną wersję tańców obecnych od wieków w polskim społeczeństwie. W Polsce XXI-wiecznej jest tańcem otwierającym szkolne bale, np. studniówki, komersy. Bywa również tańczony podczas innych uroczystości i rocznic. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 15:05 W epoce saskiej i stanisławowskiej polonez był tańcem otwierającym bale i najprawdopodobniej dotyczyło to również balów szkolnych z udziałem młodzieży. Zwyczaj celebrowania poloneza studniówkowego ma początek w pojawieniu się egzaminów dojrzałości, które po raz pierwszy wprowadzono z inicjatywy Wilhelma von Humboldta w 1812 roku w Prusach. Oprócz zaboru pruskiego wówczas odbyły się pierwsze egzaminy dojrzałości w szkołach polskich na terenie Księstwa Warszawskiego. Od 1834 roku pruski egzamin dojrzałości stał się dwuczęściowym (pisemnym i ustnym) oraz obowiązkowym dla osób starających się o przyjęcie na studia. W 1849 roku egzamin taki – pod nazwą „matura” – wprowadzono w Austrii, a w roku 1869 w Rosji, co ostatecznie objęło całość ziem polskich Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 15:10 Poloneza na studniówce tańczy się w strojach wieczorowych. Czasem otwierają go pary w polskich strojach narodowych (kontuszowych) lub pary w sukniach empirowych i mundurach z czasów Księstwa Warszawskiego[ Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 15:14 Nazwa tańca pochodzi od nazwy ziemi – Mazowsza, gdzie powstał jego ludowy pierwowzór – mazurek. Tańcem szlachty stał się on pod koniec XVI wieku i szybko zaczęto w nim widzieć uzewnętrznienie narodowego charakteru Polaków – przypisywano mu patriotyczno-rycerską ideologię. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 15:19 Walc – taniec wirowy pochodzenia niemieckiego o umiarkowanym tempie, w metrum 3/4 oraz budowie okresowej. Za prototyp walca uchodzą tzw. taniec niemiecki (niem. Deutscher Tanz, Deutsche) w takcie 3/8 oraz pokrewne lendler, Steirischer (zwany w Polsce sztajerkiem), Dreher czyli obracany oraz Roller czyli toczony. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 15:23 Ze względu na powstanie jego następcy, walca angielskiego, walc wiedeński jest czasem pomijany na turniejach w Anglii oraz Stanach Zjednoczonych. Taniec ten ze względu na prostotę podstawowych kroków nadaje się do nauki dla początkujących tancerzy. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 15:31 Walce stylizowane pisali wszyscy, a prostota formy pozwalała na wykorzystanie niektórych z nich jako tematu do wariacji – Anton Diabelli posłał swojego walca kilkudziesięciu kompozytorom z prośbą o napisanie jednej czy dwu wariacji na jego kanwie. Ludwig van Beethoven nadesłał 33 Wariacje na temat walca Diabellego op. 120. Karol Maria Weber w roku 1819 opublikował Zaproszenie do tańca, rondo koncertowe w formie łańcucha walców z introdukcją i kodą, w której przywołane są motywy wcześniej wykorzystane w utworze. Ta forma zostanie podjęta przez Józefa Lannera oraz rodzinę Straussów: Johanna ojca, Johanna syna, Józefa i Edwarda. W twórczości Straussów introdukcja często jest wolniejsza niż łańcuch walców, a nawet miewa inne metrum. Walce te są utworami koncertowymi, a o ich powodzeniu decyduje przede wszystkim świetna instrumentacja i sugestywny tytuł (Nad pięknym, modrym Dunajem; Kobieta, wino, śpiew). Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 15:40 Być może w każdej z tych etymologii tkwi źdźbło prawdy. Jedno nie podlega dyskusji: przed wiekami karnawał (albo raczej mięsopust, zapusty, ostatki) trwał początkowo krótko, dopiero później zaczęto tak nazywać długi okres zabaw, biesiad, balów, potańcówek lub prywatek czy kuligów zimowych, rozpoczynający się już nierzadko po Sylwestrze (’31 grudnia’) i Nowym Roku (nie czekano do święta Trzech Króli). Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 15:49 Zdaniem religioznawców był prastarym bogiem Latynów z okresu przedetruskiego, symbolizującym kult światła i słońca. Horacy podaje, że każdego poranka kapłani wzywali go imieniem Pater matutinus; jako taki łączony był też z italskim bóstwem brzasku i narodzin (Mater Matuta). W trakcie późniejszych przekształceń Janus stał się bogiem przemian i czasu, początku i końca, wszechrzeczy, źródeł, „niejako pierwszym bóstwem, twórcą bogów i ludzi. I nawet wówczas, kiedy Jowisz wyrósł na naczelnego boga Rzymian, Janus zachował część swojej godności: we wszystkich modłach wymieniano go na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 15:54 Bramy tego przybytku zamykano w czasie pokoju, a otwierano na czas zbrojnego konfliktu, żeby mogły tam przejść i otrzymać błogosławieństwo wojska udające się na wojnę. Wewnątrz stał posąg Janusa zwrócony twarzami na wschód i zachód. Szczególnej czci bóg doświadczał w momencie oficjalnego wypowiedzenia wojny, a także przy ceremonii zawarcia pokoju. Jego błogosławieństwa upraszał każdy konsul obejmujący swój urząd. Wzywano go słowami: Iane, fac aeternos pacem pacisque ministros! („Janusie, uczyń wiecznymi pokój i zsyłających pokój!”) Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 15:59 Losar – obchody tybetańskiego Nowego Roku, który wypada w pierwszy dzień po nowiu pierwszego miesiąca kalendarza tybetańskiego. Następująca po nim zabawa karnawałowa trwa przez tydzień. Obejmuje tańce, zawody konne i łucznicze, pikniki oraz palenie ognisk na szczytach wzgórz Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 17:25 W mieście położony jest także Wolong si (Klasztor Przyczajonego Smoka), klasztor buddyjski o ponad 1800-letniej historii. W Muzeum Beilin wystawiona jest tzw. stela z Xi’an z 781 informująca o misji nestoriańskiej (chrześcijańskiej), której tekst przetłumaczył w 1652 polski jezuita Michał Boym. Na przedmieściach stanowisko archeologiczne Banpo. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 17:28 Z biegiem czasu Święto Latarni stopniowo ewoluowało do obecnej formy. Kiedy buddyzm został wprowadzony do Chin podczas panowania Wschodniej Dynastii Han, cesarz zarządził, że w noc pełni księżyca pierwszego miesiąca księżycowego, latarnie powinny być zapalane na cześć Buddy, dodając do święta jeszcze jedno znaczenie. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 19:44 Pierwotnie związane było z tradycją zaratusztriańską. W czasach Achemenidów święto było okazją do złożenia hołdu królowi perskiemu przez delegacje wszystkich ludów wchodzących w skład Imperium Perskiego. Ceremonie odbywały się w Persepolis. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 20:12 pierwszy dzień nisan – początek liczenia miesięcy, rozpoczyna rok liturgiczny, symbolizuje początek wolności i formowania się narodu żydowskiego, Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 20:25 Elul (hebr: אלול) – dwunasty ostatni miesiąc żydowskiego kalendarza cywilnego, a szósty kalendarza religijnego. Przypada na miesiące sierpień-wrzesień w kalendarzu gregoriańskim. Liczy 29 dni. Na miesiąc Elul nie przypadają znaczące wydarzenia religijne. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 20:38 W krajach Azji Południowo-Wschodniej o dominacji buddyzmu do dziś używa się, głównie dla celów obrzędowo-religijnych, systemu liczenia lat według tzw. ery buddyjskiej. Jej początek wyznacza przyjmowany przez tradycję rok śmierci Siddharthy Gautamy z rodu Śiakjów, zwanego Buddą (sanskr. Buddha – „Przebudzony”, „Oświecony”), tj. rok 544 p.n.e. (według „historycznych” ustaleń miało to miejsce około 480 roku p.n.e.). Tak więc np. rok 2010 n.e. był rokiem 2554 według ery buddyjskiej. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:04 Przebieranie się w jajko Chłopcy przebierali się za różne zwierzęta (wół, tur, niedźwiedź, jajko, wilk) tworząc ich stroje lub zakładając na siebie ich skóry Oprócz zwierząt pojawiały się postacie Cyganów i Żydów Wśród parobków istniała tradycja, że jeden z nich przebierał się za żandarma, a inni za dziada i babę z dzieckiem, którzy to musieli słuchać rozkazów pierwszego. Było to około 20 chłopców[ Pojawiały się też postacie urzędników, żandarma, kozaka, sołtysa i muzykanta Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:07 Gospodynie: Jedzie Zapust na koniu Wywija po moście, Frasują się komornice Co będą pić w poście. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:18 Najlepiej za pomocą afirmacji, czyli pozytywnych myśli. Jak najczęściej powtarzaj, że jesteś szczęśliwa, a twoja podświadomość w to uwierzy. Mów: „jestem piękna i świetnie czuję się w swoim ciele”, „wspaniale bawię się na balach”. Afirmacje powinny być proste i krótkie, napisane w czasie teraźniejszym. Porozwieszaj je na lodówce, lustrze, zapisz w telefonie. Najlepszy czas na ich powtarzanie to nów i pełnia księżyca. Wtedy podświadomość jest szczególnie podatna i afirmacje mogą przynieść podwójny efekt. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:21 Kąpiel! Rozetrzyj w misce lub makutrze 3 łyżeczki goździków, 2 łyżeczki kwiatów lawendy, 2 łyżeczki rozmarynu, 2 porcje bazylii. Wysyp na kwadratowy kawałek materiału, zwiąż go sznurkiem. Saszetkę wrzuć do wanny z ciepłą wodą i zanurz się w niej na 15 minut. Wolisz prysznic? Zmocz woreczek i natrzyj się nim pod strumieniem wody jak kostką mydła. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:28 Kostium Gille'a – zakładany jedynie w dniu Mardi Gras – przysługuje jedynie mężczyznom, mieszkańcom miasta Binche przynajmniej od pięciu lat kostium to tunika i spodnie z juty, ozdobione 150 dekoracjami (gwiazdami, lwami i koronami). Tunika z przodu wypychana jest sianem i przepasywana żółto-czerwonym pasem z miedzianymi dzwoneczkami. Całości dopełnia biały koronkowy kołnierz ze złotymi frędzlami oraz biała czapka skrywająca włosy, na którą nakładany jest kapelusz ze strusich piór[4]. W dłoniach dzierżą tzw. ramon – zebrane w wiązki gałązki oraz koszyki, w których niosą pomarańcze Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 26.12.17, 15:45 Odpowiedź brzmi - w domu, w telewizorze Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 28.12.21, 19:33 Trzech studentów opowiada sobie o wrażeniach z Sylwestra. - Ja chłopaki byłem na Majorce - mówi pierwszy - jaki wypas! Plaża, drinki, dziewczyny w bikini... - A ja byłem w Alpach - mówi drugi - śnieg po pas, narty, a jakie panienki...mmmm - No stary a ty gdzie byłeś? - pytają milczącego dotąd trzeciego żaka. - Chłopaki ja byłem w tym samym pokoju, co wy ale ja nie paliłem tego świństwa... Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.22, 16:00 SYLWESTER W ZAKOPANYM, BEZ MASECZEK. ALE OGLĄDALNOŚĆ OK Gazeta - 01.01.2022 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 13:41 GALA ŚWIĄTECZNO KARNAWAŁOWA - www.tvp.pl - 16.12.2022 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 16:06 Chiński Nowy Rok „Święto Wiosny” – najważniejsze święto w kalendarzu chińskim, przypadające zmiennie między 21 stycznia a 20 lutego. Od najdawniejszych czasów jest w Chinach najważniejszym świętem publicznym i prywatnym, zapożyczyły je również zamieszkujące w Chinach mniejszości narodowe. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 20:31 W judaistycznej liturgii tego dnia obowiązuje odmówienie dodatkowej, składającej się z trzech części (Malchujot, Zichronot, Szofarot) modlitwy Musaf (hebr., „dodatek”; jid. מוסף musef). Charakterystyczną cechą liturgii tego dnia jest gra na trąbie szofar, co ma stanowić odniesienie do polecenia z Księgi Liczb (Lb 29,1) Dźwięk trąby ma wzywać wiernych do duchowego przebudzenia[3] i pokuty Ma także stanowić przypomnienie historii objawienia się Boga Mojżeszowi na Górze Synaj. Dźwięk szofaru rozlega się po każdej z trzech grup modlitw. Jeśli Rosz ha-Szana wypada w szabat, to dęcie w szofar nie jest wykonywane. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 20:45 Idź i się baw. Nowy rok w innym terminie? Nie wszyscy patrzą na styczniową zabawę przychylnym okiem. — Kiedyś chciałam się urwać z zajęć i iść na małankę, ale wykładowca nie był wyrozumiały — wspomina Maria Chomyn, studentka. — Powiedział: albo świętowanie, albo studiowanie. Ale mam zgodę dziekana na to świętowanie, więc nikt nic nie może mi zrobić. W tym roku było łatwiej. Usłyszałam: „idź i się baw, dziecko!” Małanki uwielbiam — to imprezy zupełnie inne od sylwestrów, bo bawimy się w swoim gronie. — Dlatego ja nigdy nie tańczyłem 31 grudnia — dodaje Jan Kajda. — Tego dnia mamy adwent, więc nie wypada się bawić. Nawet w wojsku brałem przepustki tylko na małanki. Nie wypada przecież szaleć w czasie postu. Ale podczas małanki — bardzo chętnie! Pierwsza w regionie małanka odbyła się w nocy z 9 na 10 stycznia w Górowie Iławeckim. Ostatnia planowana jest na 6 lutego w Kętrzynie. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:09 Sąsiedzi odwiedzają się w każdy dzień u kogoś innego. Każdy je wtedy do syta, podawane jest: mięso pieczone, placki, kiełbasy. We wtorek wieczerze je się wspólnie o 8 po czym tańczy się po domu lub podwórzu. Około 10 każdy udaje się do domu, o 12 domownicy wstają od stołu i każdy udaje się na spoczynek mówiąc: „post, post” Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:15 Nogi? Załóż sukienkę tuż za kolano. To sprawi, że będzie się kończyła tam, gdzie twoja łydka jest najszczuplejsza – i wskaże to miejsce wszystkim facetom. Nie chcesz się chwalić pajączkami na łydkach? Karnawał to jest czas, kiedy możesz spokojnie założyć suknię do samej ziemi. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:24 Coroczny festiwal w Londynie trwa dwa dni (niedziela i poniedziałek, tzw. Bank Holiday Monday) w sierpniu w dzielnicy Notting Hill. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:31 We wtorek rano mieszkańcy przebierają się. Pierwszy Gille opuszcza dom o świcie w towarzystwie dźwięków werbli i chodzi po mieście, zbierając innych Gilles. O 7:00 Gilles udają się na posiłek złożony z ostryg i szampana. Od 8:30 przebierańcy (Gilles, chłopi, arlekini i pierroci) zbierają się na Grand-Place. Gilles i chłopi noszą maski. Korowód udaje się do ratusza, gdzie z rąk lokalnych władz przebierańcy otrzymują jubileuszowe medale. Procesja karnawałowa rusza po południu o 15:00. Podczas pochodu Gilles mają na głowach kapelusze ze strusich piór i rozdają pomarańcze. O 20:00 korowód wraca tą samą trasą a o 21:00 rozpoczyna się pokaz sztucznych ogni na Grand-Place. Punktem kulminacyjnym karnawału jest wieczorny taniec Gilles na Grand Place. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 16.12.22, 21:38 W Wielkiej Brytanii (oraz Australii i Stanach Zjednoczonych) dzień Mardi Gras znany jest również pod nazwą "Pancake Tuesday" (z ang. naleśnikowy wtorek) lub "Shrove Tuesday" i jak nazwa wskazuje, jest okazją do spożycia naleśników. W Szwecji i innych krajach północnej Europy jada się semle. W Danii świętuje się ostatni poniedziałek karnawału – fastelavn (w Islandii pod nazwą bolludagur) Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 02.01.16, 14:43 Sylwester - wigilia Nowego Roku, noc z 31 grudnia na 1 stycznia, kiedy to świętuje się koniec starego roku i początek nowego, Noc hucznych bali, zabaw, toastów i sztucznych ogni. Samo święto pożegnania starego i powitania nowego roku narodziło się na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo obchodzono je tylko w bogatszych warstwach społeczeństwa. Stopniowo zwyczaj przesuwał się też do uboższych warstw społecznych. Na początku XX wieku pojawiły się lokalne zwyczaje przeżywania nocy sylwestrowej. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 02.02.16, 23:46 Zawsze i wszędzie dzień nowego roku był świetnie obchodzony i był uważany jako czas życzeń, upominków, oświadczeń. W tym czasie życzenia zastąpiły bileciki z życzeniami. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.02.16, 11:41 W owym czasie istniał też zwyczaj obierania Króla Migdałowego (grochowego) - zwyczaj pochodzący z Francji, zachowany w Polsce w wielu możnych domach. Zwyczaj polegał na tym, że w święto Trzech Króli rozdawano ciasto a komu się trafił kawałek z migdałem zostawał Królem. Dostawał wiązki kwiatów, dobierał sobie Królową. W XVII wieku zabawa ta stopniowo zanikała. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.02.16, 11:53 2 luty jest dniem ofiarowania pańskiego czyli oczyszczenia N.M.P, gromniczną zwanej iż w ten dzień święcone bywają świecie woskowe, które gromnicami zowią dla tego że wielu ma w nich nadzieję ochrony od gromu piorunów. Dawniej z zapaloną gromnicą obchodzono kąty domowe, gumna i obory. Dziś też koniec kolędy, przeto niegdyś jasełka w całej okolicy bywały wystawiane. W kościele na nieszporach chłopcy śpiewali pieści kolendne za co im z chóru jabłka, obwarzanki, orzechy, grzybki i śliwki suche rzucano. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.02.16, 12:17 9 lutego W 1888 przypadała NIEDZIELA STAROZAPUSTNA zwana też SIEDMDZIESIĄTNICA, dlatego że od niej wtedy post się zaczynał i do niej do Wielkiej Nocy blisko 70 dni się liczy. Z tejże przyczyny i nastęone NIEDZIELE - SZEŚĆDZIESIĄTNICA, PIĘĆDZIESIĄTNICA, CZTERDZIESTNICA były zwane. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.02.16, 12:37 W ostatnią niedziele lutego przypadała Niedziela Zapustna. Wyraz Zapust wywodzi się od wyrazu Pust, który oznaczał Bachusa - dzień ten określany był jako ostatni dzień pusty (rozpusty, pustoty) a post jakoby popust. Trzy dnie ostatnie do popielca, ostatki lb dnie szalone są zwane. Huczna wesołość od innych dni je odróżnia. Żarłoczne biesiady, uczty, na trzy zbyty wesołe zabawy,maszkary, tańce i widowiska zajmowały czas szalony. W Krakowie już w Tłusty Czwartek Cąber Babski się zaczynam. Zgromadzały się przekupki od staragarzów, dziewki i służebne, hultajki wszystkie razem w rynku pod orła. Tam obrawszy między sobą jedną, która rej wodzić czyli marszałkować miała, podzielone na roty zaczynały taniec z wielkim okrzykiem i śpiewając różne pieśni cąbrowe. Marszałkowa przodkowała. Obwód rynku był kołem tańca, któren robiły. Uciekali przed nimi młode chłopaki, bo gdy którego pochwycić zdołały przywiązywały go do kloca, mszcząc się że w bezżeńswie kończył zapusty. W wieniec go grochowy stroiły u przymuszały ciągnąc kloc po rynku krzycząc Cąber! Cąber! aż im się okupił. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.02.16, 12:51 Do zabaw zapustnych należały dialogi, które żaki szkolne wyprawiały w teatrach albo i w domach prywatnych, zwano je komedyjami. Wystawiały dialogi celne, przypadki z dziejów ale najwięcej rozśmieszały krotochwile, które oddzielały jeden akt od drugiego a czasem tych aktów było i 10. Pozwalano sobie wówczas na różne żarty ale ludzie byli skłonniejsi do śmiechu niż dzisiaj (to stwierdza autor artykułu opublikowanego w 1888 roku a jak to się ma do dzisiejszych czasów?) Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 06.02.16, 16:17 KATOWICKI KARNAWAŁ KOMEDII - Radio Katowice - 06.02.2016 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 29.11.16, 21:10 Mi tu sobie siedzirn wsiscy, Bardzo swoich serców blizcy, Gramy \v różne preferanse, I skikamy modne danse, 1. uż nie krzyczą katoliki, Ze mi naród bardzo dziki, Bo mi już podnieśli sobie I zupełnie w ich sposobie Różne wielkie robim bale \ V Karnawale, Więc kochąnv nasz gospo(Jarz, Mi tu jedząc wsistko co <lasz, Gdy masz wielk.i handel z kortern I ze świeżym już transportem, �Vikrzykamy z dobrem winem, Zyj nam długo z żoną, z synernl A gcly więcej dasz tej lurki, )[ogą także żyć i córki! Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 23.12.16, 23:30 A ja w tym roku wybieram się do....kina. Zdam relację jak wrócę. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.17, 22:06 SYLWESTER W KATOWICACH - Dziennik Zachodni - 31.12.2016 Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.17, 22:18 Dopiero dzisiaj wracałam od koleżanki po nocy Sylwestrowej. W Katowicach byłam pomiędzy godziną 12:30 a 14:30 - nie wiem jak było pod Spodkiem, być może było już posprzątane ale na "chlubie Katowic" czyli przepięknym (bleeeee) rynku oraz na ulicy Korfantego (obie strony) był syf, porozrzucane paczki po papierosach a nogi kleiły się do porozlewanych płynów, które można było rozpoznać po zapachach czyi mieliśmy kolejny model "sprzątania po Polsku" - to co widać to posprzątamy a to co już dalej to nas to nic nie obchodzi((( Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.12.22, 14:46 SAŁATA ZIEMNIACZANA 6 ziemniaków 4 jajka 2 cebule marynowane śliwki 2 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sól pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Obrać i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do miski, dodać cebulę (gruba kostka), połówki śliwek, ogórki starte na tarce o grubych oczkach. Majonez połączyć ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Wymieszać. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.12.22, 15:08 CIASTECZKA CYNAMONOWE 40 g mąki pszennej • 90 g cukru pudru • 90 g masła • łyżka zimnego mleka • łyżeczka mielonego cynamonu • pół łyżeczki mielonego imbiru • pół łyżeczki gałki muszkatołowej • jajko • opcjonalnie: cukier puder i sok z cytryny do zrobienia lukru Sposób przygotowania: Masło pokrój w kostkę. W misce wymieszaj cukier puder i przesianą mąkę. Dodaj masło i wbij jajko. Wsyp cynamon, imbir i gałkę. Na koniec dolej mleko. Składniki delikatnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i w naczyniu przykrytym folią spożywczą, następnie włóż do lodówki co najmniej na pół godziny (ale można i dłużej). Przygotuj stolnicę silikonową. Wyjmij ciasto z lodówki, krótko je zagnieć. Możesz rozwałkować od razu całe lub odrywać mniejsze kawałki i dopiero wtedy je spłaszczać na stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wytnij dowolne kształty. Możesz użyć do tego plastikowych wykrawaczy do ciasteczek. Za komplet dziewięciu foremek w Pepco zapłacisz zaledwie 5 zł, a dzięki nim nadasz swoim wypiekom wyjątkowości. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.12.22, 17:19 ROZGRZEWAJĄCY ROSÓŁ Golonki indycze - 750 g Porcja rosołowa z kaczki ze skrzydłami - 500 g Ćwiartki z kurczaka - 600 g Włoszczyzna - 500 g Imbir świeży kawałek Czosnek do smaku Liście laurowe - 2 szt. Ziele angielskie - 5 szt. Seler naciowy do smaku Jarzynka suszona do smaku Lubczyk świeży kilka listków Do garnka włożyć umyte porcje mięsa i zalać zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować na najmniejszym płomieniu przez 1,5 godziny. Dodać lubczyk, imbir, seler naciowy, pokrojoną w słupki włoszczyznę i jarzynkę. Gotować jeszcze półtorej godziny doprawiając w międzyczasie solą, pieprzem i pokrojonymi na ćwiartki ząbkami czosnku. Podawać z posiekanym koperkiem i dowolnym dodatkiem - ryż, makaron, tortellini, lane kluski. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 03.12.22, 18:01 Gotowy keks możemy polać białym lukrem Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.17, 22:57 Sałatka z kurczakiem z grilla i chimichurri Egzotycznego smaczku dodaje sos chimichurri. Sałatka ma tę dodatkową zaletę, że można ją przygotować wcześniej. Ziemniaki ugotuj w łupinach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Cukinie pokrój w grubą kostkę i posól. Na patelni obsmaż na oliwie pokrojoną cukinię; gdy zmięknie, dodaj ziemniaki i całość podsmaż, delikatnie mieszając, jeszcze przez chwilę, ostudź. Grillowane lub upieczone w piecyku piersi kurczaka pokrój w paseczki. Wymieszaj warzywa i mięso. Do majonezu dodaj sos chimichurri i cebulkę, wymieszaj i polej sałatkę. Podawaj schłodzoną. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.17, 23:06 Zupa rybna Może zdążymy podać ją, zanim wybije północ. Przepis pochodzi od Aurory – niani pracującej w domu mojego kuzyna Diego de Rosas w Buenos Aires. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i przesmaż przez około 3 minuty posiekane czosnek, cebulę i seler naciowy. Włóż oczyszczone i umyte łby rybie (lub gorsze fragmenty ryb), gałązkę kolendry i liście laurowe. Zalej około 3 l wody, posól i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Wyjmij głowy rybie i wybierz z nich mięso. Wywar przecedź i odstaw. Papryczkę chili opiecz, zdejmij skórkę, przetnij i usuń nasiona, opłucz i zmiksuj ze szklanką wywaru. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju, wlej zmiksowane chili, dodaj posiekane pomidory i gotuj około 4 minut. Wlej pozostały wywar, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i pokrojoną w słupki marchewkę, gotuj przez 15 minut. Włóż opłukane filety, dodaj oregano, sól i pieprz. Gotuj przez 15 minut. Można dodać mięso z głów rybich. Podając, do każdego talerza trzeba ostrożnie włożyć najpierw mięso ryby, aby się nie rozpadło i zalać zupą. Odpowiedz Link
madohora Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ 01.01.17, 23:13 ANANAS Cały ananas zetnij z wierzchołka i wydrąż do łupiny. Do czasu podania łupina powinna być trzymana w zamrażarce. Do zmrożonej łupiny ananasa włóż 2 kostki lodu. W osobnym naczyniu zmieszaj 1 część Campari, 2 części wódki i 2 części likieru mandarynkowego oraz przetarty miąższ z ananasa. Napełnij nimi łupinę. Odpowiedz Link