Dodaj do ulubionych

Potrawy z grzybów

04.09.09, 23:28
zamknięty
GRZYBY KONIUSZEGO

1 kg prawdziwków lub pieczarek, 10 dag masła lub margaryny, 20 dag żółtego
sera, 2 żółtka, 2-4 łyżki musztardy, sól i pieprz do smaku

Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, połączyć z masłem i startym
serem, żółtkami, musztardą i przyprawami. Przełożyć do naczynia i upiec w
gorącym piekarniku. Podawać z ryżem lub ziemniakami z wody lub jako dodatek do
różnych mięs

/Przepis pochodzi Z "Kuchni Cesarskiej" /
    • madohora Re: Potrawy z grzybów 04.09.09, 23:36
      zamknięty
      PIECZARKI NADZIEWANE PO CESARSKU

      50 dag pieczarek, tłuszcz, 10 dag szynki konserwowej, jajko ugotowane na twardo,
      5 dag sosu majonezowego, 2/3 szklanki kremowej śmietanki, 8 dag zmielonej
      papryki konserwowej, 4 dag orzechów włoskich bez łupin, sól, pieprz, cukier i
      sok z cytryny do smaku

      Pieczarki oczyścić, opłukać, odciąć człony, drobno je pokrajać, usmażyć,
      wystudzić i zemleć razem z szynką oraz jajkiem, połączyć z majonezem, doprawić.
      Kapelusze włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować, wyjąć, wystudzić, napełnić
      przygotowanym nadzieniem, ułożyć na półmisku, obłożyć dekoracyjnie bitą śmietaną
      wymieszaną z papryką. Posypać sparzonymi, obranymi ze skórki oraz posiekanymi
      orzechami. Podawać zaraz po przygotowaniu.

      /Przepis pochodzi z "Kuchni Cesarskiej"/
      • madohora Re: Potrawy z grzybów 11.09.09, 14:26
        zamknięty
        KULEBIAK

        3 szklanki mąki,
        2 łyżki śmietany,
        1 jajko,
        łyżek margaryny,
        pół łyżki cukru,
        sól, pieprz,
        1 kg grzybów,
        6 łyżek tartej bułki,
        3 łyżki śmietany,
        4 łyżki oleju,
        2 cebule, Grzyby oczyścić, umyć i poszatkować. Cebulę umyć, obrać, pokroić w
        drobną kostkę i usmażyć na oleju. Dodać poszatkowane grzyby, posolić i posypać
        pieprzem. Dusić około 25 minut. Ostudzić. Dodać do masy bułkę tartą i całe
        jajko. Ze składników ciasta zagnieść ciasto. Odstawić je na 1/2 godziny do
        lodówki. Rozwałkować. Nałożyć wzdłuż ciasta nadzienie, zawinąć brzegi. Uformować
        z całości podłużny kształt. Posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok.
        30 minut.
      • madohora Re: Potrawy z grzybów 11.09.09, 14:35
        zamknięty
        SCHAB Z GRZYBAMI

        4 niegrube plastry schabu bez kości,
        1 cebula,
        30 dag grzybów leśnych np. mrożonych,
        1 duży kubek kwaśnej śmietany,
        sól, pieprz,majeranek,
        olej do smażenia, 1. Poszatkowaną cebule podsmażyć na oleju
        2. Dodać grzyby i plastry mięsa, doprawić i smażyć aż płyn z grzybów odparuje ,
        mięso obracać.
        3. Smietanę dodać bezpośrednio na patelnię i dusić bez przykrycia około 10 min,
        mięso obracać co jakiś czas.
        4. Powstały sos śmietanowy pysznie smakuje z ziemniakami lub makaronem
      • madohora Re: Potrawy z grzybów 11.09.09, 14:58
        zamknięty
        ZRAZY Z GRZYBAMI

        1,10 kg wołowiny na zrazy,
        3 dag mąki,
        4-5 dag suzonych grzybów,
        15 dag szynki wędzonej,
        8 dag papryki konserwowej,
        2 jajka ugotowane na twardo,
        mała puszeczka koncentratu pomidorowego,
        3/4 szklanki śmietany,,
        tłuszcz do smażenia,,
        sól, pieprz,,
        vegeta, 1. Mięso umyć, usunąć błonę, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem
        zwilżonym wodą na cieniutkie plastry Oprószyć przyprawami. 2. Grzyby namoczyć,
        ugotować do miękkości. Wyjąć, pokroić w paseczki. Razem z szynką, papryką i
        cząstkami jajka ułożyć na przygotowanym mięsie. Zwinąć roladki. Spiąć
        wykałaczkami. 3. Roladki oprószyć mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.
        Podlać wywarem z grzybów, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod
        koniec duszenia do zrazów dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym.
        Sos przyprawić do smaku. Podawać z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą lub z
        kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami.