Dodaj do ulubionych

Wilija, naszych strumieni rodzica

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.02, 23:27
caly tekst, in Polish and German

www.recmusic.org/lieder/v/various/loewe50.1.html

Wilija na starej fotografii www.kresy.co.uk/Images/village_life1

Gorace lato nad Wilejka www.kresy.co.uk/Images/village_life2

Chata nad Wilejka www.kresy.co.uk/Images/village2_main.gif

Schematyczna mapa Litwy, z Wilnem i rzeka Wilia:
wiem.onet.pl/wiem/bmp/49944-3783.gif

Budynek szkoly podstawowej w Wilikiszkach. Nie patrz ze to Wilikiszki tylko
obejrzyj sobie architekture, tak drzewiej ludzie dworki budowali, takze w twoim
Czarnym Borze.

www.wspolnota-polska.org.pl/images/biuletyn/2001/wrzesien/33.jpg

W twoich okolicach mieszkaja takze muslimowie, a konkretnie Tatarzy. Oto oni
dzisiaj:

www.przyjazn.lt/archiwum/2000_46/46-tatar.gif

Obserwuj wątek
    • Gość: Helga Re: Troche informacji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.02, 00:42
      05.04.1944 w Czarnym Borze Armia Krajowa zorganizowala akcje na pociag
      pasazerski przewozacy policje litewska i niemieckich zolnierzy. W sklad
      oddzialu AK wchodzila ludnosc miejscowa. Najprawdopodobniej oddzial ten
      wchodzil w sklad & Brygady AK, a jego dowodca byl porucznik Wilhelm Tupikowski
      pseudonim „Wilhelm”. W tym rejonie operowala takze 3 Brygada AK, ktora toczyla
      ciezkie boje wlasnie pod Czarnym Borem. Jej koniec jest bardzo dramatyczny -
      czesc zolniezy zabito, czesc internowano i wywieziono do gulagu w Kaludze,
      reszta rozproszyla sie. Zolnierzom 3 Brygady postawiono symboliczny grob na
      Cmentarzu Powozkowskim w Warszawie.

Tu masz fotke historyczna: Pluton zwiadu konnego 3 Brygady w Turgielach, 9
      kwietnia 1944 r. Na pierwszym planie Komendant Okręgu „Wilk”, oraz dowódca 3
      Brygady „Szczerbiec”. Fot. Z. Siemaszko.

www.armiakrajowa.pl/album-zdjecia/3br.jpg

Rzad Republiki Litewskiej w dniu 3 maja 1999 podjal uchwale nr 515 "O programie
      drugiego etapu reformy jednostek administracyjno-terytorialnych", zgodnie z
      ktora przed wyborami samorzadowymi podwilenskie tereny historycznie
      zamieszkale przez wiekszosciowo zwarte skupiska ludnosci polskiej przylaczyc do
      jednostek terytorialnych w wiekszosci zamieszkalych przez ludnosc litewska.
      Chodzilo o zmiany na niekorzysc mniejszosci etnicznych. Tym sposobem Gmina
      Czarny Bor zostala przylaczona bezposrednio do gminy Wilno. Wtedy Ambasadorem
      Rzeczypospolitej Polskiej na Litwie byla prof. Eufemia Teichmann, ale jej
      interwencje nic nie daly.

• Gość: Egon Re: Troche informacji IP: *.proxy.aol.com 05.02.02, 01:05
        Gość portalu: Helga napisał(a):

> 05.04.1944 w Czarnym Borze Armia Krajowa zorganizowala akcje na pociag
        > pasazerski przewozacy policje litewska i niemieckich zolnierzy. W sklad
        > oddzialu AK wchodzila ludnosc miejscowa. Najprawdopodobniej oddzial ten
        > wchodzil w sklad & Brygady AK, a jego dowodca byl porucznik Wilhelm Tupikowski
        > pseudonim „Wilhelm”. W tym rejonie operowala takze 3 Brygada AK, kt
        > ora toczyla
        > ciezkie boje wlasnie pod Czarnym Borem. Jej koniec jest bardzo dramatyczny -
        > czesc zolniezy zabito, czesc internowano i wywieziono do gulagu w Kaludze,
        > reszta rozproszyla sie. Zolnierzom 3 Brygady postawiono symboliczny grob na
        > Cmentarzu Powozkowskim w Warszawie.
        >
        > Tu masz fotke historyczna: Pluton zwiadu konnego 3 Brygady w Turgielach, 9
        > kwietnia 1944 r. Na pierwszym planie Komendant Okręgu „Wilk”, oraz
        > dowódca 3
        > Brygady „Szczerbiec”. Fot. Z. Siemaszko.
        >
        > <a href="http://www.armiakrajowa.pl/album-zdjecia/3br.jpg">www.armiakrajowa.pl/
        > album-zdjecia/3br.jpg</a>
        >
        > _____________
        >
        > Rzad Republiki Litewskiej w dniu 3 maja 1999 podjal uchwale nr 515 "O programie
        >
        > drugiego etapu reformy jednostek administracyjno-terytorialnych", zgodnie z
        > ktora przed wyborami samorzadowymi podwilenskie tereny historycznie
        > zamieszkale przez wiekszosciowo zwarte skupiska ludnosci polskiej przylaczyc do
        >
        > jednostek terytorialnych w wiekszosci zamieszkalych przez ludnosc litewska.
        > Chodzilo o zmiany na niekorzysc mniejszosci etnicznych. Tym sposobem Gmina
        > Czarny Bor zostala przylaczona bezposrednio do gminy Wilno. Wtedy Ambasadorem
        > Rzeczypospolitej Polskiej na Litwie byla prof. Eufemia Teichmann, ale jej
        > interwencje nic nie daly.
        >

Hallo Helga! Dziekuje Ci bardzo! Odwalilas kawal roboty ! Mam do Ciebie prosbe!
        Skoro juz tak daleko wglebilas sie w te sprawy,to moze pomozesz mi w znalezieniu
        jakiejkolwiek informacji na temat losu ,jednej bliskiej mi osoby z AK,z tego
        wlasnie oddzialu o pseudonimie " Zegarmistrz".Czas tej akcji w Czarnym
        Borze,dokladnie potwierdza sie z czasem jego zaginiecia ! Jezeli gdziekolwiek
        znajdziesz jakas informacje na temat tego pseudonimu,prosze Cie,daj mi znac
        natychmiast! Moze przez glupi przypadek,dowiemy sie czegos,co nas gnebi od lat
        dlugich... Z gory Ci dziekuje za Twoje zaangazowanie sie w moje
        prosby,pzdr.Helga !
        • Gość: Helga Re: Troche informacji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.02, 01:09
          Mowilam, ze jestem mistrz.:)

Ten Zegarmiestrz bral udzial w akcji z pociagiem, tak? Pytam dla pewnosci.
          • Gość: Egon Re: Troche informacji IP: *.proxy.aol.com 05.02.02, 01:27

> Mowilam, ze jestem mistrz.:)
            >
            > Ten Zegarmiestrz bral udzial w akcji z pociagiem, tak? Pytam dla pewnosci.

Nie jestem pewien tego,ale byl w tym oddziale! Czas tej akcji jak ci wczesniel
            napomknalem,pokrywa sie co do joty z czasem jego zaginiecia !
            • _helga Re: Troche informacji 05.02.02, 01:29
              ok. bedziemy szukac. To potrwa, bo listy sa offline.
    • _helga Padles przy tym kompie czy co? 05.02.02, 01:27
      Tu masz moje konto. Zaloguj sie jak czlowiek i pokaz mi swoje konto. Chyba ze
      jest ci wszystko jedno ilu bedzie czytelnikow twojej historii rodzinnej. Jesli
      masz cos wiecej na tego partyzanta, to mi napisz. Jakies daty moze? nazwisko
      dowodcy? W jakiej byl brygadzie? Jesli nie, to tez mozna sobie poradzic, ale
      bedzie dluzej.
      • Gość: Egon Re: Padles przy tym kompie czy co? IP: *.proxy.aol.com 05.02.02, 01:38
        _helga napisał(a):

> Tu masz moje konto. Zaloguj sie jak czlowiek i pokaz mi swoje konto. Chyba ze
        > jest ci wszystko jedno ilu bedzie czytelnikow twojej historii rodzinnej. Jesli
        > masz cos wiecej na tego partyzanta, to mi napisz. Jakies daty moze? nazwisko
        > dowodcy? W jakiej byl brygadzie? Jesli nie, to tez mozna sobie poradzic, ale
        > bedzie dluzej.

Wybacz mi Helga,ale to za powazna sprawa,aby sie logowac! Sam pseudonim,nazwiska
        prawdziwego nie ujawni,ale moze jest ktos na interze,kto sie kiedykolwiek spotkal
        z takim kims !
        • _helga Re: Padles przy tym kompie czy co? 05.02.02, 01:48
          Hi hii? Nie lapie? Mi chodzi o to, ze predzej czy pozniej moge dojsc do
          konkretow. I wydawaloby sie ze jest lepiej, jak ci je na skrzynke wysle niz
          opublikuje dla wszystkich. Mam na mysli skrzynke w gazecie wyborczej po prostu.

Albo sobie zaloz jakies nowe konto w GW i napisz nieprawdziwe dane personalne, ze
          jestes dama niepismienna urodzona w 1900 roku, zamieszkala w Brudnikach Dolnych.
          Namiar przeslesz na moja skrzynke i nikt nie bedzie wiedzial.

Gość portalu: Egon napisał(a):

> _helga napisał(a):
          >
          > > Tu masz moje konto. Zaloguj sie jak czlowiek i pokaz mi swoje konto. Chyba
          > ze
          > > jest ci wszystko jedno ilu bedzie czytelnikow twojej historii rodzinnej. J
          > esli
          > > masz cos wiecej na tego partyzanta, to mi napisz. Jakies daty moze? nazwis
          > ko
          > > dowodcy? W jakiej byl brygadzie? Jesli nie, to tez mozna sobie poradzic, a
          > le
          > > bedzie dluzej.
          >
          > Wybacz mi Helga,ale to za powazna sprawa,aby sie logowac! Sam pseudonim,nazwisk
          > a
          > prawdziwego nie ujawni,ale moze jest ktos na interze,kto sie kiedykolwiek spotk
          > al
          > z takim kims !

• Gość: ethanol Re: Wilija, naszych strumieni rodzica IP: 151.112.27.* 05.02.02, 02:46
      wasze "kresy" to sa istotnie na wschodzie, ale bliskim wschodzie
    • Gość: Helga Re: Wilija, naszych strumieni rodzica -----------2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 01:51
      Dostaniesz kawalek w swoim narzeczu plemiennym:

Approximately 1.5 million Jewish officers and soldiers in the ranks of the
      Allied regular armies, in Underground national resistance movements, and in
      Partisan units participated in all theatres of the war fighting the Nazi Foe
      and Axis Powers. They fought bravely, proved their heroism, showed courage and
      dedication in their struggle. Their valor made a significant and impressive
      contribution to the ultimate victory of the Allied Forces in World War II.
      Nearly 200.000 Polish Jews fought against Nazi Germany in the ranks of the
      Polish Armies on Polish soil and in Exile. They defended Poland in September
      1939 against the German aggression. They fought in the Polish Armies in exile;
      in the 1940 defense of France, in the Middle East, in North Africa and in
      Italy. While serving in the Polish Tank Corps, Air Force and Navy they
      participated, together with the RAF and British Royal Navy, in the Normandy
      Landings.

Dorwalam sie do czesciowych list imiennych zydowskich zolnierzy w armii
      polskiej (bez sowietow oczywiscie), wraz z AK, ktorzy polegli na polu bitwy. I
      tu jest pies pogrzebany. Jak wszystko co jest z tamtego okresu listy te sa w
      bardzo duzym balaganie, a do tego czesciowe. Rubryki to imie, nazwisko,
      stopien, data smierci, gdzie. Nie ma nawet jednolitej numeracji, wiec nie wiem
      ile tego mam, a nie bede liczyc. Postowac tego tez nie bede, bo jak
      przeczytales ta liczbe powyzej, to wiesz, ze by mnie zabanowali za zapychanie
      serwera. A poza tym ja nawet dla najlepszego przyjaciela nie bede tych list
      przepisywac!
      • Gość: Helga Re: Kalendarium 7 Brygady AK -----------2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 01:57
        Sa to schematyczne dzieje 7 brygady AK, w ktorych znajdziesz takze wymieniona
        bitwe. Jesli wiesz kiedy twoj krewny wstapil do AK, to bedziesz wiedzial co
        najprawdopodobniej robil do momentu zaginiecia.

02.02.1944 Ropieje - Powołanie Oddziału Partyzanckiego (7 Brygady), na bazie
        działającego na terenie ... oddziału pod dowództwem bosmana Jana Czerwińskiego
        ps. „Żuk”. Komendę nad nowo powstałą jednostką objął por. Wilhelm Tupikowski
        ps. „Wilhelm”.

Do połowy 03.1944 - Trwa organizacja terenu, służb i siatki
        konspiracyjnej. Istotny nacisk kładzie się na ćwiczenia wojskowe. Mają także
        miejsce potyczki z bandami rabunkowymi z Puszczy Rudnickiej. Oddział w takich
        wypadkach reaguje na wezwania miejscowej ludności.

21.03.1944 Biała Waka - Ma miejsce rozbrojenie oddziału Organizacji Todt,
        składającego się głównie z Holendrów. Oddział ten nadzorował Zakład Przeróbki
        Torfu, będący obozem pracy przymusowej. Akcja przygotowana w oparciu o dane
        zebrane przez wywiad 7 Brygady, została przeprowadzona wraz z kompanią 3
        Brygady „Szczerbca”.

27.03.1944 r Kiewliszki - Ma miejsce próba rozbrojenia policjantów
        litewskich z tamtejszego posterunku. Wobec braku reakcji ze strony litewskiej
        na wezwanie do poddania, wywiązała się walka. W jej wyniku wszyscy Litwini
        zginęli.

30.03.1994 Nowe Troki - Wspólna z 3 Brygadą „Szczerbca” akcja zdobywania
        miasta. 7 Brygada osłania operację od strony Landwarowa.

05.04.1944 Czarny Bór - Akcja na pociąg pasażerski przewożący policję
        litewskich i żołnierzy niemieckich.

12.04.1944 Skorbuciany - Odparcie ataku wojsk niemieckich na miejsce
        postoju Brygady.

Do końca 04.1944 Marcele, Popiszki, Rudniki, Zwierzyniec, Jurgielany -
        Obrona ludności tych wsi przed rabunkami band z Puszczy Rudnickiej. Akcje
        przeprowadzane były na wezwania ludności tych wsi

09.05.1944 Majątek Landwarów - Nieudana akcja rekwizycyjna. Celem były
        konie dla drużyny zwiadu.

12.05.1944 Majątek Bosadzka - Akcja rekwizycyjna. Celem były także konie
        dla drużyny zwiadu.

14.05.1944 Majątek Porubanek – Kolejna akcja rekwizycyjna.

16.05.1944 Majątek Soleniki - Rozbrojenie oddziału wojska niemieckiego,
        stacjonującego w majątku.

30.05.1944 Wielkie Pole - Atak na bunkry ochrony mostu kolejowego na
        linii kolejowej Wilno-Jaszuny. Zniszczono bunkry i koszary załogi.

08.06.1944 Połuknia - Nieudana akcja zdobycia bunkrów drogowych,
        obsadzonych przez załogę niemiecką.

19.06.1944 Jaszuny - Akcja rekwizycyjna przeprowadzona wspólnie z
        Oddziałem Partyzanckim „Frycza” na niemiecki magazyn bomb lotniczych.

Do końca 06.1944 - Akcje i zasadzki na drogach i szosach przechodzących
        przez teren działań Brygady, na kolumny samochodowe wojsk niemieckich.

03.07.1944 Porubanek - Nieudana akcja na majątek, celem rozbrojenia
        stacjonującego tam dużego oddziału wojsk niemieckich.

08.07.1944 Chazbiejowecze - Akcja na szosie przeciwko kolumnie
        samochodowej.

10.07.1944 okolice Rudziszek - Demobilizacja i przejście do konspiracji
        Brygady na rozkaz Dowódcy I Zgrupowania mjr „Pohoreckiego”.

11.07.1944 Sorok Tatary, Skorbuciany - Ponowna mobilizacja oraz powołanie
        do Brygady żołnierzy konspiracji z Ośrodków Dywersyjno-Partyzanckich:
        Landwarów, Ropieje i Jurgielany

18.07.1944 Piłokańce - Okrążenie przez wojska NKWD żołnierzy Brygady,
        rozbrojenie i aresztowanie a następnie pod konwojem odprowadzenie do obozu w
        Miednikach Królewskich

28.07.1944 - Przeprowadzenie pod konwojem wojsk NKWD do stacji kolejowej
        Kiena. Załadowanie do wagonów towarowych i wywiezienie do Kaługi.
        • Gość: Egon Re: Kalendarium 7 Brygady AK -----------2 IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 02:09

> Sa to schematyczne dzieje 7 brygady AK, w ktorych znajdziesz takze wymieniona
          > bitwe. Jesli wiesz kiedy twoj krewny wstapil do AK, to bedziesz wiedzial co
          > najprawdopodobniej robil do momentu zaginiecia.
          >
          >
          > 02.02.1944 Ropieje - Powołanie Oddziału Partyzanckiego (7 Brygady), na bazie
          > działającego na terenie ... oddziału pod dowództwem bosmana Jana Czerwińskiego
          > ps. „Żuk”. Komendę nad nowo powstałą jednostką objął por. Wilhelm T
          > upikowski
          > ps. „Wilhelm”.
          >
          > Do połowy 03.1944 - Trwa organizacja terenu, służb i siatki
          > konspiracyjnej. Istotny nacisk kładzie się na ćwiczenia wojskowe. Mają także
          > miejsce potyczki z bandami rabunkowymi z Puszczy Rudnickiej. Oddział w takich
          >
          > wypadkach reaguje na wezwania miejscowej ludności.
          >
          > 21.03.1944 Biała Waka - Ma miejsce rozbrojenie oddziału Organizacji Todt,
          >
          > składającego się głównie z Holendrów. Oddział ten nadzorował Zakład Przeróbki
          > Torfu, będący obozem pracy przymusowej. Akcja przygotowana w oparciu o dane
          > zebrane przez wywiad 7 Brygady, została przeprowadzona wraz z kompanią 3
          > Brygady „Szczerbca”.
          >
          > 27.03.1944 r Kiewliszki - Ma miejsce próba rozbrojenia policjantów
          > litewskich z tamtejszego posterunku. Wobec braku reakcji ze strony litewskiej
          > na wezwanie do poddania, wywiązała się walka. W jej wyniku wszyscy Litwini
          > zginęli.
          >
          > 30.03.1994 Nowe Troki - Wspólna z 3 Brygadą „Szczerbca” akcja
          > zdobywania
          > miasta. 7 Brygada osłania operację od strony Landwarowa.
          >
          > 05.04.1944 Czarny Bór - Akcja na pociąg pasażerski przewożący policję
          > litewskich i żołnierzy niemieckich.
          >
          > 12.04.1944 Skorbuciany - Odparcie ataku wojsk niemieckich na miejsce
          > postoju Brygady.
          >
          > Do końca 04.1944 Marcele, Popiszki, Rudniki, Zwierzyniec, Jurgielany -
          > Obrona ludności tych wsi przed rabunkami band z Puszczy Rudnickiej. Akcje
          > przeprowadzane były na wezwania ludności tych wsi
          >
          > 09.05.1944 Majątek Landwarów - Nieudana akcja rekwizycyjna. Celem były
          > konie dla drużyny zwiadu.
          >
          > 12.05.1944 Majątek Bosadzka - Akcja rekwizycyjna. Celem były także konie
          >
          > dla drużyny zwiadu.
          >
          > 14.05.1944 Majątek Porubanek – Kolejna akcja rekwizycyjna.
          >
          > 16.05.1944 Majątek Soleniki - Rozbrojenie oddziału wojska niemieckiego,
          > stacjonującego w majątku.
          >
          > 30.05.1944 Wielkie Pole - Atak na bunkry ochrony mostu kolejowego na
          > linii kolejowej Wilno-Jaszuny. Zniszczono bunkry i koszary załogi.
          >
          > 08.06.1944 Połuknia - Nieudana akcja zdobycia bunkrów drogowych,
          > obsadzonych przez załogę niemiecką.
          >
          > 19.06.1944 Jaszuny - Akcja rekwizycyjna przeprowadzona wspólnie z
          > Oddziałem Partyzanckim „Frycza” na niemiecki magazyn bomb lotniczyc
          > h.
          >
          > Do końca 06.1944 - Akcje i zasadzki na drogach i szosach przechodzących
          > przez teren działań Brygady, na kolumny samochodowe wojsk niemieckich.
          >
          > 03.07.1944 Porubanek - Nieudana akcja na majątek, celem rozbrojenia
          > stacjonującego tam dużego oddziału wojsk niemieckich.
          >
          > 08.07.1944 Chazbiejowecze - Akcja na szosie przeciwko kolumnie
          > samochodowej.
          >
          > 10.07.1944 okolice Rudziszek - Demobilizacja i przejście do konspiracji
          > Brygady na rozkaz Dowódcy I Zgrupowania mjr „Pohoreckiego”.
          >
          > 11.07.1944 Sorok Tatary, Skorbuciany - Ponowna mobilizacja oraz powołanie
          >
          > do Brygady żołnierzy konspiracji z Ośrodków Dywersyjno-Partyzanckich:
          > Landwarów, Ropieje i Jurgielany
          >
          > 18.07.1944 Piłokańce - Okrążenie przez wojska NKWD żołnierzy Brygady,
          > rozbrojenie i aresztowanie a następnie pod konwojem odprowadzenie do obozu w
          > Miednikach Królewskich
          >
          > 28.07.1944 - Przeprowadzenie pod konwojem wojsk NKWD do stacji kolejowej
          > Kiena. Załadowanie do wagonów towarowych i wywiezienie do Kaługi.

Dzieki Helga za kalendarium,skopiowalem,podam starszyznie.Pzdr.
      • Gość: Egon Re: Wilija, naszych strumieni rodzica -----------2 IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 02:00

> Dostaniesz kawalek w swoim narzeczu plemiennym:
        >
        > Approximately 1.5 million Jewish officers and soldiers in the ranks of the
        > Allied regular armies, in Underground national resistance movements, and in
        > Partisan units participated in all theatres of the war fighting the Nazi Foe
        > and Axis Powers. They fought bravely, proved their heroism, showed courage and
        > dedication in their struggle. Their valor made a significant and impressive
        > contribution to the ultimate victory of the Allied Forces in World War II.
        > Nearly 200.000 Polish Jews fought against Nazi Germany in the ranks of the
        > Polish Armies on Polish soil and in Exile. They defended Poland in September
        > 1939 against the German aggression. They fought in the Polish Armies in exile;
        > in the 1940 defense of France, in the Middle East, in North Africa and in
        > Italy. While serving in the Polish Tank Corps, Air Force and Navy they
        > participated, together with the RAF and British Royal Navy, in the Normandy
        > Landings.
        >
        >
        > Dorwalam sie do czesciowych list imiennych zydowskich zolnierzy w armii
        > polskiej (bez sowietow oczywiscie), wraz z AK, ktorzy polegli na polu bitwy. I
        > tu jest pies pogrzebany. Jak wszystko co jest z tamtego okresu listy te sa w
        > bardzo duzym balaganie, a do tego czesciowe. Rubryki to imie, nazwisko,
        > stopien, data smierci, gdzie. Nie ma nawet jednolitej numeracji, wiec nie wiem
        > ile tego mam, a nie bede liczyc. Postowac tego tez nie bede, bo jak
        > przeczytales ta liczbe powyzej, to wiesz, ze by mnie zabanowali za zapychanie
        > serwera. A poza tym ja nawet dla najlepszego przyjaciela nie bede tych list
        > przepisywac!

Skad masz te dane ? Moze jakis link ? Dzieki Helga !
        • Gość: Helga Re: Wilija, naszych strumieni rodzica -----------2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 02:05
          Zartujesz sobie? Jakie linki?!!!! Do tych papierzysk co je mam przed soba? Ale
          niech ci bedzie, sprawdze czy cos jest on line, sprawdze tego goscia od
          martyrologii. Poczekaj.

> Gość portalu: Helga napisał(a):
          >
          > > Dostaniesz kawalek w swoim narzeczu plemiennym:
          > >
          > > Approximately 1.5 million Jewish officers and soldiers in the ranks of the
          >
          > > Allied regular armies, in Underground national resistance movements, and i
          > n
          > > Partisan units participated in all theatres of the war fighting the Nazi F
          > oe
          > > and Axis Powers. They fought bravely, proved their heroism, showed courage
          > and
          > > dedication in their struggle. Their valor made a significant and impressiv
          > e
          > > contribution to the ultimate victory of the Allied Forces in World War II.
          > > Nearly 200.000 Polish Jews fought against Nazi Germany in the ranks of the
          >
          > > Polish Armies on Polish soil and in Exile. They defended Poland in Septemb
          > er
          > > 1939 against the German aggression. They fought in the Polish Armies in ex
          > ile;
          > > in the 1940 defense of France, in the Middle East, in North Africa and in
          > > Italy. While serving in the Polish Tank Corps, Air Force and Navy they
          > > participated, together with the RAF and British Royal Navy, in the Normand
          > y
          > > Landings.
          > >
          > >
          > > Dorwalam sie do czesciowych list imiennych zydowskich zolnierzy w armii
          > > polskiej (bez sowietow oczywiscie), wraz z AK, ktorzy polegli na polu bitw
          > y. I
          > > tu jest pies pogrzebany. Jak wszystko co jest z tamtego okresu listy te sa
          > w
          > > bardzo duzym balaganie, a do tego czesciowe. Rubryki to imie, nazwisko,
          > > stopien, data smierci, gdzie. Nie ma nawet jednolitej numeracji, wiec nie
          > wiem
          > > ile tego mam, a nie bede liczyc. Postowac tego tez nie bede, bo jak
          > > przeczytales ta liczbe powyzej, to wiesz, ze by mnie zabanowali za zapycha
          > nie
          > > serwera. A poza tym ja nawet dla najlepszego przyjaciela nie bede tych lis
          > t
          > > przepisywac!
          >
          > Skad masz te dane ? Moze jakis link ? Dzieki Helga !

• Gość: Helga Re: Wilija, naszych strumieni rodzica -----------2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 02:25
            To ty nie wiesz ze przedwojenne wojsko polskie mialo nawet swojego rabina? I ze
            na przyklad w Katyniu tez leza pomordowani zolnierze zydowscy?

A jesli chodzi o twojego krewnego, to w tamtych okolicach operowala jeszcze 3
            brygada. Czesto ze soba wspolpracowaly. Nie wiem, czy konkretnie przy tej
            bitwie, bo tu nic nie ma.

Musze cie zmarwic co do losow twojego krewnego. W tamtych okolicach dzialaly
            rowniez oddzialy partyzancki sowieckiej. Ich zadaniem bylo pacyfikowanie AK, co
            w praktyce polegalo na napasciach na mniejsze grupy AK i tzw. 'rozbrajaniu',
            ktore konczylo sie albo natychmiastowa smiercia, albo zsylka do gulagu. Twoj
            krewny wcale nie musial umrzec natychmiast (jak rozumiem wiecie tylko ze
            zaginal). Mogl jeszcze jakis czas zyc i umrzec na zsylce.

Jesli chodzi o gulagi, to w odniesieniu do tych 'rozbrajanych' AKowcow
            najczesciej pojawia sie oboz w Kaludze, ale pare razy trafilam tez na
            odniesienia do Workuty.

Tego goscia znalazlam, jest strona i pare fotek, troche wiecej niz mialam on
            paper, bo to byl tylko cytat. Ale autor niepotrzebnie biadoli na tutejszych
            historykow, bo oni akurat pisza takie rzeczy. Tyle, ze faktycznie nie ma takiej
            ksiazki tematycznej po polsku. Sadzac zreszta po tym co widze, tez sie
            specjalnie nie wysilil, bo porzadny material historyczny powinien byc jakos
            uporzadkowany. Ale niech mu bedzie. Nie czepiam sie.

www.geocities.com/Paris/Rue/4017/meirtchak/volume5.htm

• Gość: Egon Dziekuje ci Helga ! IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 02:50
              Nie znalazlem tego nazwiska na liscie ! Ale warto bylo by zaznajomic z nia
              niektorych Vistow i jemu podobnych,aby uwierzyli,ze jednak wiecej Zydow za
              Polske zycie oddalo,anizeli Arabow ! Co o tym sadzisz ?
              • Gość: ethanol Re: Dziekuje ci Helga ! IP: 151.112.27.* 06.02.02, 03:11
                zaraz w7yjdzie na to , ze cale AK zlozone z Zydow bylo - a w 39' to tylko Zydzi
                bronili Polski - ech HISTORIA
                • Gość: Helga Re: Dziekuje ci Helga ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 03:12
                  Gość portalu: ethanol napisał(a):

> zaraz w7yjdzie na to , ze cale AK zlozone z Zydow bylo - a w 39' to tylko Zydzi
                  >
                  > bronili Polski - ech HISTORIA

Etanol, a ty w jakim narzeczu potrafisz sie porozumiewac? Jak u ciebie z
                  angielskim?

• Gość: ethanol Re: Dziekuje ci Helga ! IP: 151.112.27.* 06.02.02, 03:27
                    >
                    > Etanol, a ty w jakim narzeczu potrafisz sie porozumiewac? Jak u ciebie z
                    > angielskim?
                    >

Angol i rosyjski moze byc - tylko czy w polskim zadnych info nie mozesz
                    znalezc ????
                • Gość: Egon Re: Dziekuje ci Helga ! IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 03:24

> zaraz w7yjdzie na to , ze cale AK zlozone z Zydow bylo - a w 39' to tylko Zydzi
                  >
                  > bronili Polski - ech HISTORIA

Moze nie cale,ale 51 % z pewnoscia,GAZIE TRUJACY !!!
              • Gość: Helga Re: Dziekuje ci Helga ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 03:11
                Faktem jest, ze szkoda, ze nie ma jednej porzadnej monografii na ten temat, tylko
                sie szuka po kawalkach w roznych ksiazkach. To robi wrazenie. Ci idioci jakby to
                obejrzeli to by sie skonczylo na proszkach na uspokojenie:)

Ale w sumie to jest to, o czym caly czas mowie, ze przedwojenna Polska byla
                naprawde panstwem wielokulturowym i wieloetnicznym, a jedyna koncepcje narodu
                jaka mamy, to koncepcje polityczna, a nie etniczna. Dokladnie tak samo jak USA.
                Tyle ze ten eksperyment sie u nas za wczesnie zaczal.

Pomysl na polskosc pod katem kryterium etnicznego to dopiero po Hitlerze i
                Stalinie. Hitler to wiesz. A czytales "O polityce narodowosciowej" Stalina?

:))))))))))

> Nie znalazlem tego nazwiska na liscie ! Ale warto bylo by zaznajomic z nia
                > niektorych Vistow i jemu podobnych,aby uwierzyli,ze jednak wiecej Zydow za
                > Polske zycie oddalo,anizeli Arabow ! Co o tym sadzisz ?

• Gość: Egon Helga? Pozwolilas..... IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 03:27
                  durniowi o nicku ethanol nos jego osmarkany do naszej dyskusji wtykac ?
    • Gość: ethanol Moze to Helga zainteresuje ??? Tez na Kresach IP: 151.112.27.* 06.02.02, 03:29
      "In 1944, probably in January, the Polish village of Koniuchy was wiped out by
      partisans from the ,,Lithuanian brigade'', under the command of Jacob Penner
      and Shmuel Kaplinsky. The village was not fortified, and the villagers had
      only a few old rifles. Children, women and old men were killed in cold blood. A
      total of about 130 men were killed.

After the war, some of the partisans boasted of the crime (including Chaim
      Lazaar, Israel Weiss, and Rich Cohen). Nobody was ever charged for this crime. "

• Gość: Egon Re: Moze to Helga zainteresuje ??? Tez na Kresach IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 03:35

> "In 1944, probably in January, the Polish village of Koniuchy was wiped out by
        > partisans from the ,,Lithuanian brigade'', under the command of Jacob Penner
        > and Shmuel Kaplinsky. The village was not fortified, and the villagers had
        > only a few old rifles. Children, women and old men were killed in cold blood. A
        >
        > total of about 130 men were killed.
        >
        > After the war, some of the partisans boasted of the crime (including Chaim
        > Lazaar, Israel Weiss, and Rich Cohen). Nobody was ever charged for this crime.
        > "
        >

Wo hast du das gefunden? Tell me please ! Twoj dziadek volksdeutsch ci lopata
        takie pierdoly do lba twojego pustego wladowal ? Du schweinhund ?
        • Gość: ethanol Re: Moze to Helga zainteresuje ??? Tez na Kresach IP: 151.112.27.* 06.02.02, 03:38
          Ruhe dumkopf Judeschweine !!!!!

Zaraz ci podam link do tej strony to ci portki z wrazenia opadna jak zobaczysz
          co za instytucja to pisze
          • Gość: Egon Re: Moze to Helga zainteresuje ??? Tez na Kresach IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 04:04

> Ruhe dumkopf Judeschweine !!!!!
            >
            > Zaraz ci podam link do tej strony to ci portki z wrazenia opadna jak zobaczysz
            > co za instytucja to pisze

Mein du lieber Gott,was ist "dumkopf Judeschweine" ? Bist du ok ? Or maybe,bist
            du das schwein aus JEDWABNE? Brauchst du ANY PROOFS ? OH YEHHHH? WILLST DU DAS
            SEHEN ? LOOK AT YOUR FUCKEN MOUTH IN THE MIRROR(made in P.R.
            L.) !!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: Helga Re: Egon, przepraszam! Zasnelam w wannie!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 05:01
              Naprawde! Obudzilam sie jak mi kra lodowa zaczela po tej pianie plywac! Nie
              wiem czy tam jestes, czy nie. Chwile poczekam, zeby ci powiedziec dobranoc.
              Twoje posty przeczytam rano.

:)))))))))))
              • Gość: Egon Re: Egon, przepraszam! Zasnelam w wannie!!!!!! IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 05:13

> Naprawde! Obudzilam sie jak mi kra lodowa zaczela po tej pianie plywac! Nie
                > wiem czy tam jestes, czy nie. Chwile poczekam, zeby ci powiedziec dobranoc.
                > Twoje posty przeczytam rano.
                >
                > :)))))))))))

Good night Helga,spij spokojnie i z Bogiem,ktory nad NAMI czuwa !
    • Gość: ethanol Re: Wilija, naszych strumieni rodzica IP: 151.112.27.* 06.02.02, 03:58
      www.us-israel.org/jsource/Holocaust/Rudniki.html

From Wikipedia, the free encyclopedia
      www.wikipedia.com/wiki/Massacre_in_Koniuchy

„— Moja matka pamięta tę tragedię, także inne starsze kobiety nie zapomniały
      tego straszliwego mordu — mówi Teresa Mielko z parafii Bieniakonie, do której
      należą także Koniuchy (...). Ona sama urodziła się już po wojnie. Pamięta także
      mogiły pomordowanych w Komuchach na miejscowym cmentarzu (...). Do tej pory
      nikt nie interesował się tragedią. Władza sowiecka ze zrozumiałych względów
      wolała ukryć tę sprawę. Zupełnie inaczej potraktowali mord w Koniuchach jego
      sprawcy mieszkający po wojnie w USA i Izraelu. Chaim Lazar w książce
      Destruction und Resistance, wydanej w Nowym Jorku w 1985 r., pisał: »Sztab
      brygady zdecydował zrównać Koniuchy z ziemią, aby dać przykład innym. Pewnego
      wieczoru 120 najlepszych partyzantów ze wszystkich obozów, uzbrojonych w
      najlepszą broń, wyruszyło w stronę tej wsi. Między nimi było około 50 Żydów,
      którymi dowodził Jaakow (kalub) Prenner. O północy dotarli w okolicę wioski i
      zajęli pozycje wyjściowe. Mieli rozkaz, aby nie darować nikomu życia. Nawet
      bydło i nierogacizna miały być wybite (...). Sygnał dano tuż przed wschodem
      słońca. W ciągu kilku minut okrążono wieś z trzech stron. Z czwartej strony
      była rzeka, a jedyny most był w rękach partyzantów. Przygotowanymi zawczasu
      pochodniami partyzanci palili domy, stajnie, magazyny, gęsto ostrzeliwując
      siedliska ludzkie (...). Półnadzy chłopi wyskakiwali przez okna i usiłowali
      uciec. Ale zewsząd czekały ich śmiertelne pociski. Wielu z nich wskoczyło do
      rzeki, aby przepłynąć na drugą stronę, ale tam też spotkał ich taki sam los.
      Zadanie wykonano w krótkim czasie. Sześćdziesiąt gospodarstw chłopskich, w
      których mieszkało około 300 osób, zniszczono. Nie uratował się nikt«"

Eckman, Lester Samuel, and Chaim Lazar. The Jewish Resistance: The History of
      the Jewish Partisans in Lithuania and White Russia During the Nazi Occupation,
      1940-1945. New York: Shengold, 1977.

"Soviet Partisan Destruction of Koniuchy

The Brigade Headquarters decided to raze Koniuchy to the ground to set an
      example to others. One evening a hundred and twenty of the best partisans from
      all the camps, armed with the best weapons, set out in the direction of the
      village. There were about 50 Jews among them headed by Yaakov Prenner.
      The order was not to leave
      anything alive. Even livestock was to be killed and all property was to be
      destroyed. The signal was given just before dawn. Within minutes the village
      was surrounded on three sides. With torches prepared in advance, the partisans
      burned down the houses, stables, and granaries, while opening heavy fire on the
      houses. Half-naked peasants jumped out of windows and sought escape. But
      everywhere fatal bullets awaited them. Many jumped in the river, but they too
      met the same fate.
      The mission was accomplished within a short while. Sixty households, about 300
      people, were destroyed with no survivors.

Chaim Lazar in Destruction and Resistance "
      www.geocities.com/CapitolHill/Parliament/6764/1944.html

• Gość: ethanol Re: Wilija, naszych strumieni rodzica IP: 151.112.27.* 06.02.02, 04:38
      Mein Gottschen !!! Weisst du nicht was bedeuted "dumkopf". Das ist deine Leben.
      Du hast gumkopf geboren und du wirst dumkopf sterben. Verstehst du das ???
      Musst du mischen englich mit deutshe Sprache ??? Eine Problemen ???
      hie hie hie
      • Gość: Egon Re: Wilija, naszych strumieni rodzica IP: *.proxy.aol.com 06.02.02, 05:08

> Mein Gottschen !!! Weisst du nicht was bedeuted "dumkopf". Das ist deine Leben.
        >
        > Du hast gumkopf geboren und du wirst dumkopf sterben. Verstehst du das ???
        > Musst du mischen englich mit deutshe Sprache ??? Eine Problemen ???
        > hie hie hie

DUMMKOPF pederasto sie pisze !!!! Kapnales sie nareszcie? DUMMKOPF Ty SCHWULU !
        HAST DU UNDERSTAND DU POL...... SCHWEIN ? NIEMALS "englich" BUT ENGLISCH KURWO
        NIEMYTA PISZE SIE." EINE PROBLEMEN"? DO SZKOLY GNOJU SMIERDZACY NIEMIECKIEJ
        POJDZ,to tam ci bydle w gumiakach polskich ,gnojem smierdzacymi,unsere little
        kinder gardlo gwiazda i swastyka poderzna !!! UNDERSTOOD, POL ....E DZIAD
        KUREWSKI ?????
        • Gość: ethanol Re: Wilija, naszych strumieni rodzica IP: 151.112.27.* 06.02.02, 05:24
          ot - parch rodem z Koniuch sie odezwal
          z karabinkiem przewieszonym przez cherlawa
          klateczke strzelajacy do bezbronnych luidzi
          a przy lekkim tupnieciu noga pazrtyzantow POLSKICH
          speireralajacy gdzie popadnie pod skrzydelka umilowanej
          Armii Czerwonej
          Sczezniez parchu jak na bydlaka przystalo
          Ze ta lachudre kryminalna jeszcze Swieta Ziemia nosi to cud.
          Ale moze juz niedlugo sie wam dobiora do dupy - bo juz caly swiat
          ma was powyzej dziurek w nosie
          Tak to z parchami jest
    • Gość: Helga Akcje bojowe maj-czerwiec 1944 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.02, 00:21
      Po rozgromieniu korpusu generala Plechaviciusa oddzialy AK kontynuowaly
      dzialania zbrojne umacniajac zdobycze terenowe i szykujac sie do akcji "Burza".

30 maja 7 Brygada 'Wilhelma'sila jednego plutonu opanowala w poblizu Czarnego
      Boru pociag towarowo-osobowy jadacy z Wilna do Jaszun, ktorym nastepnie
      partyzanci przejechali przez most na rzeze Rudomince w okolicy Wielkiego Pola
      (8 km na poludnie od Czarnego Boru) i zaatakowali niemiecki bunkier strzegacy
      mostu. Nieprzyjaciel wycofal sie tracac 4 zabitych i zostawiajac karabin
      maszynowy. Polegl jeden zolnierz 7 Brygady.

W czerwcu rowniez nastapil szczyt walk polsko-litewskich i pogromow. Zaczelo
      sie w Glinciszkach kolo Podbrzezia, w majatku Jelenskich, przymusowo
      administrowanym przez Landbewirtschaftungsgsgesellschaft Ostland (LO). Nad
      ranem 20 czerwca patrol 5 Brygady dowodzony przez Antoniego Rymsze "Maksa"
      urzadzil kolo Glinciszek zasadzke, w ktora wpadl litewski oddzial policyjny,
      tracac 4 zaitych. Kilka godz. pozniej z Podbrzezia przybyl oddzial 258
      batalionu litewskiego pod dowodztwem por. Polekauskasa i zabito po 10 Polakow
      za 1 Litwina, rozstrzeliwujac ich partiami.

Tego typu akcji odwetowych przeciwko ludnosci cywilnej bylo wiele, gdyz w tym
      okresie dochodzilo juz nie tylko do potyczek miedzy AK a odzialami niemieckimi
      i litewskimi, a do regularnych strat, w ktorych AK stopniowo przejmowala
      kontrole nad terenem. Schwytanych partyzantow albo rozstrzeliwano na miejscu,
      albo przewozono do specjalnych punktow przesluchan.

Na razie nic wiecej nie mam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka