Gość: JOrl hawk IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.04, 22:05 Gość portalu: hawk napisał(a): > A kto tu Tomsonowa traktuje poważnie!!?? Hej, są tu tacy?? > > ... > > cisza... Pisze duzo lepiej jak wielu innych na tym forum. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Putin: Rozpad ZSRR ogólnonarodową tragedią IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.04, 22:30 Pod wieloma aspektami Putin ma racej. Jednak dla Azji Srdokowej i Kazachstanu, Zakuakazia, Moldawii, Ukrainy i Bialorusi ostatnie 12 lat to staly niemal regres. I dotyczy to ich rdzennych narodow. Rosjanie je zamieszkujacy - najmniej w Armenii moze z 2%, ale juz w Kzachstanie i Kirgizji w 1991 r. stanowili wiekszosc!! - jednoznacznie odebrali jako utrate ojczyzny i wielu rzucilo wszystko co przez lata wypacowalo i ucieklo do Rosji pozostawiajac swoj heimat by uzyc niemieckiego okreslenia.Dotyczy to nie tylko gospodarki, praw socjalnych ale i wbrew oczekiwaniom praw politycznych. istnienie Zwiazku oznaczaloby, iz peryferie kroczylyby kursem wyznaczonym przez Moskwe. Trudno przypuszczac by mozliwe bylyby wowczas tak represyjne rezimy jak obecnie na Bialorusi, Turkmenistanie i Uzbekistanie. Moze jest i w Rosi demokracjs sterowana, ale i tak w zaden sposob nie da sie tego porownac z rzadami Turkmenbaszy czy Karimowa. Obawa przed demokratyzacja, ktora postepowalaby z Moskwy byla glowna przyczyna dlaczego wladcy Azji Srodkowej i Kazachstanu opowiedzieli sie za niepodlegloscia. Zal ZSRR takze w kontekscie sportowym. Mieli takie silne reprezentacje! Sasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Zgadzam sie Sasza we wszystkim IP: 195.208.237.* 14.02.04, 09:38 Cyba ktos tu na forum wzial powaznie tendencyjny i nieobjektywny artykul GW o mowie Putina. Otoz tak naprawde powiedzial "Sadze ze dla wiekszosci obywateli bZSRR rozwal ZSRR byl tragedia [czy ktos z tym NIE zgadza sie ???], wiekszosc z nich niczego nie zyskali od rozwalu [tutaj juz mozna polemizowac ,ale i tak mial chyba racje, bo wiekszosc bylych obywateli ZSRR - napewno ponad polowa, a moze nawet 2/3 zyje nieporownywanie gorzej niz za czasow ZSRR" ... Wiec panowie rusofoby, fanatycy GW - odwalcie sie od Purina. Facet, jak zawze, mowi do rzeczy... czego nie mozna powiedziec o GW ;)) Pozdro Sasza. P.S> W sporcie mamy nie najgorzej, ale moglo by byc i lepiej... Bedziesz ogladal Loko-Monaco 24tego ? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Re: Zgadzam sie Sasza we wszystkim 14.02.04, 10:23 Wlasnie, o tym nawet zapomnialem. Przemowienie Putina trwalo prawie pol- godziny, pare jego zdan o ZSSR bylo poza tym przemowieniem - jako odpowiedz na pytanie; GW zas przedstawila tak, jakby tylko ta jedna kwestja zostala poruszona w tym przemowieniu. Kto chce zobaczyc, niech zwroci sie do "zrodlowego" tekstu, zobaczy, co mowil Putin i wtedy niech powie, z czym nie zgadza sie... Ale - czy wiekszosc tutaj interesuje jakas "prawda"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Nowy etap historii. IP: 80.51.233.* 14.02.04, 10:49 Wiekszosci czytelnikow GW nie interesuje specjalnie Wasza tragedia. Natomiast rozpad najbardziej znienawidzonej formacji politycznej w dziejach Europy musi cieszyc kazdego Europejczyka. Cieszy tym wiecej, im blizej Was zyjemy. Teraz rysuje sie nareszcie wariant optymalny - Rosja dostawca surowcow i rynek zbytu, jako formacja cywilizacyjana ciazaca ku Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
jbb3 Re: Nowy etap historii. 15.02.04, 05:33 Bor'ka, Nie wiem czy Jelcyn sam rekomendowal W. Putina na premiera { co bylo droga do prezydentury )czy tez Go do tego zmuszono, faktem jest ze wybor byl znakomity. Jest prawda ze Rosja dostarcza surowce: rope, gaz,metale rzadkie. Jest rowniez prawda ze Rosja poza ustabilizowaniem platnosci pensji,emerytur ( chociaz malych ),regularnych splat dlugow rowniez inwestuje. Jak to robi, to przeczytaj uwaznie artytkul ktory Tobie i podobnym polecam. Moze Ci sie w tej kosci ( uzywam parafrazy Gen. Lebiedzia na temat glowy ) cos rozjasni. www.rosbaltnews.com/2003/11/12/64145.html Czy to Ci sie podoba, czy nie, Rosja zmierza do potegi ekonomicznej a jako znaczaca cywilizacja europejska istnieje od przeszlo tysiaca lat (to tak dla przypomnienia ). jbb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Burzliwy wzrost IP: 130.219.0.* 15.02.04, 09:38 Rosja ma tak daleko do potegi ekonomicznej, jak do zalogowego lotu na Wielka Niedzwiedzice i smieszne jest mowienie o jakims burzliwym rozwoju. Wystarczy rzucic okiem na dpublikowane dane statystyczne Zjednoczonych Emiratow Matuszki Rosieji... Ekonomicznie poprawa wskaznikow wynika z wysokich cen ropy, a potencjal rosyjskiej gospodarki odpowiada np Holandii. Jakaz to potega ? Pieniadze z ropy sa inwestowane dosc nieprofesjonalnie, a na pewno nierownomiernie, jedynie w pewnych regionach , czesciowo za granica z braku ufnosci do stabilizacji wewnetrznej i MOZLIWOSCI szybkich inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjolog Re: Zgadzam sie Sasza we wszystkim IP: 212.122.76.* 17.02.04, 13:06 Na Twoim miejscu nie wypowiadalbym sie lepiej na temat prawdy (przynajmniej w poszczegolnych kwestiach), no najwyzej, ze masz na mysli ta w stylu gazety "Pravda":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Zgadzam sie Sasza we wszystkim IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.04, 20:46 Privietiki Misza! W Polsce nie lubia Putina i wygaduja o nim niestworzone rzeczy z jednego powodu. Nie pozwolil sie rozwalic Rosji, o czym wiele matolow u nas mysli. Nie wiem czy uda mi sie obejrzec Loko. We wtorek jestem totalnie zajety, ale moze chociaz jedna polowe uda mi sie gdzies w pubie obejrzc. Bardziej jednak chcialbym zobaczyc Spartaka z Malorca. Oby krasno-bielyje przypomnieli sobie dawne lata swietnosci. Poka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Priwet IP: 195.208.237.* 15.02.04, 18:45 Zdorowa Sasza! > W Polsce nie lubia Putina i wygaduja o nim niestworzone rzeczy z jednego > powodu. Nie pozwolil sie rozwalic Rosji, o czym wiele matolow u nas mysli. Wele Polakow sadzi w stylu - lepiej dla Rosji - Gorzej dla POlski. Wiadomo ze Putin podpada pod ta kategorie jak ulal ;)) > Nie wiem czy uda mi sie obejrzec Loko. We wtorek jestem totalnie zajety, ale > moze chociaz jedna polowe uda mi sie gdzies w pubie obejrzc. Bardziej jednak > chcialbym zobaczyc Spartaka z Malorca. Oby krasno-bielyje przypomnieli sobie > dawne lata swietnosci. Ja tez ide do clubu Premjer Liga z kumplami ogladac Loko. Spartak bede ogladal w domu, bo niestety nie za wiele tu w Rostowie fanow Spartaka... Pokeda! Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszedalej Re: Zgadzam sie Sasza we wszystkim IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.02.04, 10:19 ZSRR to byla potega kolonialna ktora gnebila podbite narody. Przyszedl czas dekolonizacji i skonczylo sie. Natomiast Putin to zwykly aparatczyk. Szkoda mi go bo nic nie znaczy a mysli, ze jest kims wielkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszedalej Re: Putin: Rozpad ZSRR ogólnonarodową tragedią IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.02.04, 10:16 > Zal ZSRR takze w kontekscie sportowym. Mieli takie silne reprezentacje! Zal? Ja tam kibicowalem zawsze naszym, nie ruskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Do Europejczyka Bor"ka IP: 195.70.208.* 14.02.04, 11:15 Czy stac bedzie Polsce na rosyjskie surowce? A na rynku zbytu polskie towary zostali wyparte przez niemieckie i z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Re: Do Europejczyka Bor"ka 14.02.04, 11:46 Dzieki za odpowiedz Bor'kie. Ja juz boje sie mu pisac, nawet czasami bardzo mi sie chce, zeby ceny na rope spadly. Bo jezeli do tego nie dojdzie w najblzszym czasie - zwarjuje chlopak. Juz ponad rok czeka na to. Prawie w kazdym liscie promienuje nadzieja - i nic z tego... A co do Europejskosci - chyba ma gleboki uraz do mnie, bo kiedys na podstawie faktu, ze ma korzenia bialorusa (sam o tym pisal), nie moze byc prawdziewym polakiem i ma wiecej "krzyczec" na forum, zeby zasluzyc na tytul "prawdziwego polaka i europejczyka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borrka Terra, stary Druhu... IP: *.garwolin.sdi.tpnet.pl / *.garwolin.sdi.tpnet.pl 14.02.04, 14:59 Drogi Terra, zastanawia mnie Twoja dziwna niechec do Bialorusinow. To przeciez na ogol mili, pracowici ludzie. Jesli tyko uda im sie uwolnic spod Waszego wplywu, moga wiele osiagnac. A ropa, no coz moze niedlugo sprobujemy importu kaspijskiej. Pewnie slyszeliscie, Przyjaciele o decyzji Ukrainy odnosnie rurociagu. Polska ma faktycznie globoki deficyt handlu zagranicznego z Rosja i kazda alternatywa jest korzystna. Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Re: Wilk tambowski tobie... 15.02.04, 11:01 Wiesz, jak nie chce mi sie odpowiadac.. (bo nie nadaje sie na psychiatre). Ale (blogoslawienni ubodzy..). Skad, ciekaw jestem, wywnioskowales o mojej niecheci do bialorusinow. Z mego listu to nie wynika. Z wielkim szacunkiem odnosze sie do nich. Tym bardziej, ze w wiekszosci - przyznaja sie do tego, ze sa bialorusinami (jak rosjanie w panstwach baltyckich nie wyrzekaja sie tego, ze sa rosjanami) i nie probuja byc "polakami", "amerykanami" itd, nawet "czyms wiecej", nizeli polak albo amerykanin... Znow ropa... Wiec sprobujcie. Tym bardziej, ze juz przez dluzszy czas juz "probujecie" czy norwieska czy irakska rope. Moze powiesz, jaka z nich "lepsza". PS. Patrzyles, zreszta, jak ma przebiegac rurociag od morza Kaspijskiego, po drugiej strone morza Czarnego (zobacz, w GW byla mapa)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Wilk tambowski tobie... IP: 130.219.0.* 15.02.04, 11:19 Lubie to powiezenie i czesto odwoluje sie do Tambowa... Ciesze sie rowniez, iz cenisz Bialorusinow. Ja rowniez ich szanuje, a wiec dochodzimy do konsensusu. Jesli idzie o Wasza rope, to czysto technicznie Urals jest gorszy od arabskiej , czy kaspijskiej, bo silnie zasiarczony. Dlatego tez sprzedajecie ja nieco taniej, niz 'light Arabian'. Ale to nie o to mi chodzi. Kazde panstwo dazy do zroznicowania zrodel zaopetrzenia w gaz i rope, aby nie byc zaleznym od jednego, szczegolnie tak niepewnego jak Rosja, partnera. Dochodzi koniecznosc pewnego zrownowazenia obrotow w handlu zagranicznym z Rosja. Jestem pewien, iz kiedy jak sie na to zanosi, w Polsce do wladzy dojdzie centro- prawica, te alternatywne dostawy osiagna 30...50% ropy. Z gazem trudniej ze wzgledu na dlugoterminowe kontrakty. Generalnie, nic nie wskazuje na jakis szczegolny wzrost polskiego exportu do Rosji, a wiec reorientacja importu jest konieczna. O handlu z Rosja ciagle sie mowi, ale nie ma on dla nikogo kluczowego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tysprowda Re: Putin: Rozpad ZSRR ogólnonarodową tragedią IP: 216.127.82.* 14.02.04, 13:32 Moja wizja to rozwiazanie prawie wszystkich problemow w Europie i na swiecie: Unia Europejska od Atlantyku do Pacyfiku z 250 milionami Slowian. Oby jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukraine Re: Putin: Rozpad ZSRR ogólnonarodową tragedią IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.02.04, 17:35 Jak mozna miec taka tesknote? Przeciez ZSRR to bylo imperium zla, zamordowano miliony ludzi. Teraz czas na rozpad Federacji Rosyjskiej, bo to tez takie sobie gowienko, pozostale po ZSRR, przypomina mysz z ambicjami slonia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszedalej Re: Putin: Rozpad ZSRR ogólnonarodową tragedią IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.02.04, 10:26 Zgadzam sie w pelni. ZSRR to byl chory, zbrodniczy twor. Kazda trzezwo myslaca osoba to przyzna. Jego rozpad to byl jeden z piekniejszych momentow w historii Europy i swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Re: Putin: Rozpad ZSRR ogólnonarodową tragedią 15.02.04, 10:51 Powiedziales dokladnie jak bylo napisane w starych radzieckich podrecznikach, tylko z mala zmiana "USA - imperium zla". Wiec w takich kategoriach niczym nie roznisz sie od najbardziej ambitnych przedstawicieli radz. ideologii. Przenies sie (w myslach do ZSSR w rok 1937). Co robilbys z takimi "mocnymi" przekonaniami, gdybys tam mieszkal? Pisalbys listy anonimowe na sasiedzi?... > Teraz czas na rozpad Federacji Rosyjskiej za pozno... Pociag juz odjechal. Tym rozpadem juz nie "swieci". I wlasnie to wywoluje histerie niektorych "autorow"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Ciekawe co na to Lotwa, Estonia i Litwa .... IP: 195.157.48.* 15.02.04, 17:59 ... podejrzewam ze w tych 3 krajach obywatelom wystapily na oczy lzy, gdy pomysleli sobie ze moze Rasija ich znowu przygarnie, otworzy swoje bazy wojskowe na terenie ich respublik i jeszcze przysle jablka i slodycze dla ich glodujacych dzieci .... Oj Putin, Putin do wiezienia a nie do palacu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tysprowda Re: Ciekawe co na to Lotwa, Estonia i Litwa .... IP: 216.127.82.* 16.02.04, 14:48 A jakze, wyzwolicielskie wojska rosyjskie nie beda bombardowac stolic tych republik jak amerykansyny Bagdadu, a ludnosc bedzie ich witac kwiatami i czekoladkmi. Przeciez mieszka tam duzo przesladowanych Rosjan. Kwiaty i czekoladki beda autentyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Co powiedział Putin IP: *.ibch.poznan.pl 15.02.04, 19:25 Putin powiedział jedną bardzo istotną rzecz nt. swojego następcy, ktorego on w swoim czasie wskaże. Oznacza to, że następcą Putina będzie prawdopodobnie człowiek ktory zapewni kontynuację polityki Kremla. Kto nim będzie, wyjasnie się po wyborach gdy Putin przedstawi swoją ekipę. System ten będzie solą w oku wszelkiej masci demokratom, ale w sytuacji Rosji wydaje się być jedynym racjonalnym. Wymagać będzie jedynie polityka dużego formatu, nie takiego Aleksandra Kwasniewskiego, ale kogos kto nie ucieka od rozwiązywania problemów i odpowiedzialnosci za sprawowaną władzę. Rosja wówczas lepiej wyjdzie na swojej "kulawej demokracji" niz np. Polska na "prawdziwej demokracji". Tęskonty za ZSRR są na terenie postradzieckim powszechne. Nie potrzeba chyba dodawać, ze w czasach radzieckich mieszkańcy takich republik Azji Centralnej mieli więcej praw niż obecnie w ich "suwerennych" krajach. Wygrali jedynie mieszkańcy państw bałtyckich, o ile nie będą przesadzać z nacjonalizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Zgadzam sie w calosci IP: *.ats51.donpac.ru 16.02.04, 09:46 My - Rosjanie - po prostu nie potrzebujemy tzw. zachodniej demokracji. Jest przeciwna naszej mentalnosci i charakteru - potrzebujemy mocnej, twardej wlady, ktora by dbala o wszystkim i o kazdym... Bez takiej wladzy w Rosji bedzie totalny balagan - patrzcie na rzady Jelcyna. Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marina Re: Zgadzam sie w calosci IP: *.NET / *.stella.net.pl 16.02.04, 20:14 To co powiedzial Putin, faktycznie jest prawda.Byl ZSSR i wszystkim bylo dobrze i spokojnie 0% inflacji, praca, mieszkania, urlopy.Prawda,ze wprawie nikt nie jezdzil "Mercedesem",ale bardzo milo zylo sie.Ludzi byli bardzo mili i zyczliwi,nikt nikogo nie mordowal, nikt nikomu nie wlazil z butami w zycie. Teraz jest inaczej, calkiem inaczej.Ja osobiscie, jako rosyjanka jestem bardzo zadowolona,ze jest Rosja, jestem bardzo przeciwna dolonczeniu Bialorusi,i tak nie bedzie jak wczesniej, a Rosji nie potrzebne nowe dzieci,ona juz babcza i powinna zajac sie soba.A co do Putina - to jedyny prezydent Rosji do ktorego mam wielki szaconek i moj maz(Polak),bardzo czesto bywamy w Rosji i i tylko moge jemu podzenkowac, ze moja matka ma na czas emeryture i taka na jaka zarobila.A o biedze mozecie tutaj zachlystnac sie, ale takiej biedy jaka w Polsce widze, to Kuba moze pozazdroscic.Na Kubie tez bylam, widzialam.Tam mydlo na kartki, ale kazdy ma, a w Polsce po mydlo, cukier,chleb,margaryne i kase na wieczne oddanie sasiadki pukaja po drzwiach. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jastrzab Re: Zgadzam sie w calosci IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 16.02.04, 20:52 wykazujesz typowa mentalnosc rosyjska (radziecka ??) - ja nie mam to niech inni tez nie maja. Dlatego Rosja pozostanie tak samo zacofanym kraikiem jak byla 100 lat temu. Srednia zycia mezczyzny w Rosji jest 58.5 lat - najnizsza we wsztkich krajach "rozwinietych" i jak tak dalej pojdzie bedzie was ruskich 100 mln w roku 2050 - ja nie mam nic przeciwko temu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Swietny przyklad! IP: 130.219.0.* 16.02.04, 21:04 Ten post jest dosc interesujacy z psychologicznego punktu widzenia. Prawdziwy, czy tez fikcyjny, z kuchni politruka Terry. Bardzo trafnie ukazuje rosyjska mentalnosc, ktora nie rozumie pojecia prawdomownosci. Ot bylo trudno, ale jest juz dobrze, a wy macie kubanska nedze. Ja nawet nie bede polemizowal z przeslaniem - zwroccie jednak uwage na sprytne nagromadzenie nieprawdziwych twierdzen i konkluzje, prostacka, lecz zapadajaca w pamiec. Jest w tym cos z demagogii "Samoobrony". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jastrzab Re: Swietny przyklad! IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 16.02.04, 21:22 ten rosyjski narod stoworzony do "kartek". Beda wszystko mieli na kartki to juz swietnie (no towarzysze partyjnie moga isc dostac oczywiscie wiecej..). Najwazniejsze aby nikt nie mial za duzo i zeby przypadkiem sie nie bogacili. Rozdac gowno rownomiernie - aby wszyscy mieli .. g. Odpowiedz Link Zgłoś
padshah Marina, co Ty opowiadasz?! 19.02.04, 21:00 Nie pomyślałaś nigdy, że gdyby w Rosji była demokracja to może szybszy byłby też rozwój gospodarczy? Co by złego nie powiedzieć o demokracji, to sprzyja ona mechanizmom warunkującym taki właśnie pomyślny rozwój. Może czasami odbywa sie to wolniej, bo do jednego celu trzeba iść różnymi drogami, a przynajmniej: zanim ruszy się w drogę, trzeba wysłuchać co inni mają na ten temat do powiedzenia. Ale, в конце концов ;) zmniejsza to ryzyko późniejszych niepokojów społecznych. Rzeczywiście w Rosji demokracji nie można wprowadzić z dnia na dzień ze względu na długą tradycję autorytaryzmu, ale powinna być ona celem, byc może nawet pozornie odległym. Наконец бопрос: Почему, если такая здесь в Польше беда, не бернёшься со своим мужем в Россию?..... Всего доброго :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jastrzab Re: Zgadzam sie w calosci IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 16.02.04, 20:47 > My - Rosjanie - po prostu nie potrzebujemy tzw. zachodniej demokracji i wy ruscy jeszcze jednego nie potrzebujecie - silnej klasy sredniej i wzglednego dobrobytu. Wystarcza wam babuszki w chustkach i wychodki za stodola i branie wody ze studni. Wot od czasow caratu malo co sie zmienilo - po licha wam ta rewolucja byla potrzebna ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Zgadzam sie w calosci IP: *.ats51.donpac.ru 17.02.04, 11:52 Gość portalu: jastrzab napisał(a): > i wy ruscy jeszcze jednego nie potrzebujecie - silnej klasy sredniej i > wzglednego dobrobytu. Wystarcza wam babuszki w chustkach i wychodki za stodola > i branie wody ze studni. Wot od czasow caratu malo co sie zmienilo - po licha > wam ta rewolucja byla potrzebna ?? Jak i demokracja przyszla z zachodu za zachdonie pieniadze. Tacy jak ty cieszyli sie z rozwalu przez bolszewikow Imperii Rosyjskiej jak i rozwalu przez "demokratow" ZSRR Jeszcze bardziej chcielibyscie rozwalu Rosji, ale jak u nas mowia "Pozdno Wasja - trup ostyl ;)))" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Milo Cie spotkac na forum.. IP: 130.219.0.* 17.02.04, 12:23 Czy nie przyszlo Ci kiedys, Miszenka, do Twej inteligentnej glowki, ze to normalne ? Tak, ludzie ciesza sie , gdy upada ich przesladowca, taki jak Imperium Rosyjskie, III Rzesza, Sowiety. To calkiem normalne. Stosunek Polakow do Rosji w etnicznym wydaniu jest inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jastrzab Re: Zgadzam sie w calosci IP: *.arc.nasa.gov 17.02.04, 23:23 > Tacy jak ty cieszyli sie z rozwalu przez bolszewikow Imperii Rosyjskiej jak i r > ozwalu przez "demokratow" ZSRR > Jeszcze bardziej chcielibyscie rozwalu Rosji, ale jak u nas mowia > "Pozdno Wasja - trup ostyl ;)))" Zamiast zastanawic sie kto sie z czego cieszy na waszym miejscu powiaznie zastanowilbym sie kto jest "odpowiedzialny" za stan Rosji przez ostatnie 100 lat. Czy wy nie macie jakis wewnetrznych sabotazystow ? Tak wielki kraj i bogaty w mineraly zepchniety na margines swiatowej gospodarki. Ja bym szukal tych winnych wsrod Was. Odpowiedz Link Zgłoś
padshah Pytanie 17.02.04, 13:11 które długo pewnie jeszcze pozostanie otwarte: Czy nie lepiej byłoby, gdyby Rosja (w tych czy innych granicach...) poszła raczej "drogą chińską", czyli skupiła się na gospodarce, a nie na rozwoju demokracji. Wydaje mi się, że w krajach bez tradycji demokratycznych trudno jest budowac demokrację z pustym żołądkiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
padshah Optymalne rozwiązanie? 17.02.04, 13:28 A może ZSRR w szczątkowej formie: Rosja plus Białoruś i Azja Srodkowa, bez Pribałtyki i Zakaukazia. Na pewno byłoby to bardziej "miękkie lądowanie" pod względem ekonomicznym, a i psychologicznym również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Optymalne rozwiązanie? IP: *.ats51.donpac.ru 17.02.04, 14:14 padshah napisał: > A może ZSRR w szczątkowej formie: Rosja plus Białoruś i Azja Srodkowa, bez > Pribałtyki i Zakaukazia. Na pewno byłoby to bardziej "miękkie lądowanie" pod > względem ekonomicznym, a i psychologicznym również. 1) ZSRR to napewno nie bedzie, bo nie ma respublik radzieckich ;)) 2) pod wzgledem ekonomicznym bylo by gorzej, bo Bialorus (juz nei mowiac o Azji) stoi znacznie nizej w sensie gospodarki niz Rosja. Uwazam ze dziesiejsza sytuacja jest najlepsza - militarna wspolpraca z Azja (Tadzykistan, Armenia, Kazachsytan i Turkmenistan) i Bialorusia przy jednoczesnym wykupieniu wszystkiego co jest rentabelne w tych panstwach - rurociagi, elektrownie, fabtyki itd. Niech beda naszymi neokoloniami jak Pld. Ameryka dla USA. W sensie globalnym musimy zjednoczyc sie z Chinami - w tym widze przyszlosc Rosji jako supermocarstwa. Swoja droga w zeszlym tygodniu na dalekim wschodzie zostali przeprowadzone pierwsze za 30 lat wspolne cwiczenia Rosji i Chin ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka A co z trojedinstwem ? IP: 130.219.0.* 17.02.04, 14:54 Misza kochany, co za napad szczerosci ! Ja zawsze mowilem, ze Bialorus jest dla Was jedynie neokolonia... No,ale czy politruk Terra to pochwali ? A co do reszty to jasne: Russki z Kitajcom bratia na wiek. Stalin i Mao sluszajut nas ! Odpowiedz Link Zgłoś
padshah Re: Optymalne rozwiązanie? 19.02.04, 20:46 Gość portalu: Misza napisał(a): > Uwazam ze dziesiejsza sytuacja jest najlepsza - militarna wspolpraca z Azja (Ta > dzykistan, Armenia, Kazachsytan i Turkmenistan) i Bialorusia przy jednoczesnym > wykupieniu wszystkiego co jest rentabelne w tych panstwach - rurociagi, elektro > wnie, fabtyki itd. > > Niech beda naszymi neokoloniami jak Pld. Ameryka dla USA. > Конечно, Мишка! "Курица не птица, Польша че заграница..." ;) Odpowiedz Link Zgłoś
padshah Czy ZSRR mógł przetrwać? 19.02.04, 21:08 Moim zdaniem mógł, gdyby w porę stał się NAPRAWDĘ związkiem-federacją wolnych i suwerennych republik (nieważna w tym wypadku nazwa, mogłaby zostać stara...). Gdyby nie tylko Rosjanie, ale także Tadżycy, Uzbecy, Turkmeni i inni czuli, że ich głos się liczy, a jednocześnie wiedzieli, że mają odpowiedni margines autonomii i wolności NIE TYLKO NA PAPIERZE. Wtedy nikt na siłe nie pchałby się do pełnej niepodległości, która rzeczywiście wielu, zwłaszcza środkowoazjatyckim narodom, nic dobrego nie przyniosła..... Odpowiedz Link Zgłoś