toja3003 22.03.04, 17:16 Przepraszam bardzo autora tekstu, skadinad onegdaj blyskotliwego, ale bardzo blado wypada artykul skladajacy sie z samych znakow zapytania. Wiecej odwagi, moze chociaz jeden konkret albo wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iho Re: Koordynator ds. terroru IP: *.matras.pl / 212.160.157.* 22.03.04, 17:36 To Ja to napisz jakis wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 ok, mam wniosek 22.03.04, 17:44 ja nie musze pisac wnioskow, bo pracuje jako komentator Gazety Wyborczej a nie jako felietonista Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kraczkowski Re: Koordynator ds. terroru 22.03.04, 19:13 Gość portalu: iho napisał(a): > To Ja to napisz jakis wniosek. No, wniosek by sie znalazl. Unger nie uwaza terroryzmu Izraela za terroryzm. Wszak terroryzm Izraela jest od poczatku swietnie zorganizowany i wycelowany. Fakty jednak Ungera nie interesuja. A faktem jest tez, ze toczy sie sledztwo i jego wyniki nie sa ostatecznie znane. Chc wyglada na walke Arabow o wolnosc, to jednak jest znana taktyka USA i Izraela podszywanie sie pod innych i organizowanie terroru na ich konto. USA nie potrzebuja nikogo - gdyby chcialy zastraszyc cala UE, to zamach a Madrycie i upadek Aznara bylby takim gambitem: trace pionek Aznara, ale zyskuje zastraszenie UE i jestem poza podejszeniem, bo nikt nie pomysli, ze moglbym jako USA lub Izrael chciec upadku Aznara. Tymczasem dla mnie jako Izraela/USA wzniejszym jest podporzadkowanie sobie calej UE niz pomoc jednego Aznar´a. Piotr Kraczkowski CV: www.geocities.com/pkraczkowski/evitae.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpatent.htm www.geocities.com/pkraczkowski/politik/glinkpol.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpalesti.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Koordynator ds. terroru IP: 83.130.243.* 22.03.04, 21:31 to sie swietnie czyta. Moglbys to zrobic w odcinkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Koordynator ds. terroru IP: 12.24.244.* 22.03.04, 20:21 Ten artykol to czysta propaganda. Juz cos takiego przechodzilismy zaraz po 9/11. Wtedy Bush na gruzach WTC ( pod gruzami jeszcze sie ruszalo)wykorzystujac tragedie, ofiary i wbrew woli rodzin ofiar rozpoczal jak Don Kichot wojne ktora nie ma granic, niewidzialny przeciwnik i nie ma jej konca. Dlaczego nie zrobil nic zeby temu zapobiec, dlaczego zlekcewazyl raporty o planowanych atakach. A moze swiadomie poswiecil te 3000 ofiar. Bez 9/11 nie bylo by wojny z terroryzmem, ataku na Irak, zwiekszenia wydatkow na zbrojenia, slepego popierania awantur Izraela. Po ataku w Hiszpanii autor uwaza ze Ameryka i Europa powinny plynac tym samym statkiem. Panie Unger na Titanica, ktorym steruje Bush, Cheney, Wolfowitz i Perle nikt o zdrowym rozsadku sie nie pisze. I tylko raz i na krotko wszyscy byli i czuli sie "Amerykanami", jezeli juz sie nie czuja to wina tych od steru Titanica. Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: Koordynator ds. terroru 22.03.04, 21:17 czlowieku, co ty pierdolisz- amerykanie stworzyli talibow a jak przestali byc potrzebni to umyli rece i zapomnieli, 11 wrzesnia byl tylko ich wina, a potem wciagneli w swoje brudne wojny /brudne bo zalosnie umotywowane / kraje europy /polski nie mam na mysli bo to zadna europa a tylko szmata na kazde skiniecie waszyngtonu/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker Do Yawokima i jemu podobnych IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 23.03.04, 04:17 Amerykanie stworzyli talibow ?! A pozniej umyli rece ?! I oczywiscie sa odpowiedzialni za to jak Arabowie od zarania wiekow wychowuja swoje dzieci ?! I co pozniej te dzieci tj. robia specjalizuja sie w mordowaniu innych. No nie, to nieprawda to przeciez Amerykanie sa winni za masakre religijnych oponentow w Syrii, to Amerykanie sa winni za rewolucje i masakry w Iranie, to Amerykanie sa winni za zamordyzm w Sudanie i do niedawna w Iraku, to Amerykanie sa winni za masowe zbrodnie ludobojstwa popelniane na czarnej ludnosci na poludniu Sudanu, to Amerykanie sa winni za bestialskie morderstwa popelniane na cywilach w Algierii. No i oczywiscie to Amerykanie namowili Kadafiego, aby podlozyl bombe na pokladzie PanAm-u, aby pozniej moc zbombardowac "instalacje naftowe" w Libii, bo Shell, Mobil i inne koncerny nie mogly zdzierzyc libijskiej konkurencji, itd. itp. Czowieku dawno byles u psychiatry ? Nie upadles na glowke schodzac ze schodow ? Czy tez moze jestes synem Kim Dzong Ila ? Arabowi nie maja szacunku dla swoich kobiet, a co dopiero do innych narodow. To istoty o typowo rasistowskich pogladach wypelnione nienawiscia do innych i nie cierpiace wszystkiego co "inne". W krajach arabskich na porzadku dziennym sa scenki w ktorych maly Arab bije mala siostre, a ona nawet nie mysli aby sie bronic. Wszystkiemu zas przyglada sie matka, ktora nie interweniuje w obronie corki - tak to wlasnie Arabowie sa wychowywani. Przemoc od dziecka - to najbardziej charakterystyczna cecha Arabow. Nie czarujmy sie - islam od XII wieku jest wciaz w fazie inkwizycji z ktorej nie moze sie otrzasnac. Kobiety sa ponizane od urodzenia, ich istnienie wedlug Arabow to katastrofa - kobiece ciala to chodzace grzechy. Takie jest moje zdanie i prosze nie pisac, ze ja sie nie znam bo pisze z USA - to bedzie bowiem taki sam argument jak mowienie, ze tylko czarni politycy sa w stanie zrozumiec czarnych wyborcow, czy tez, ze tylko kobiety sa w stanie zrozumiec inne kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Do NYorkera IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 23.03.04, 08:10 Bardzo mi się podoba Twoja wypowiedź. Mam zakodowany w sobie podskórny strach przed islamem, i to nie po 11 września. Kiedy miałam 5 lat mama czytała mi "W pustymni i w puszczy", opisani przez Sienkiewicza Arabowie byli przerażający. Pewnie nikt do tej pory nie oskarżyłby Sienkiewicza o rasizm, po moim wyznaniu może. Podczas wojny w Iraku pokazywano zdjęcia ze szpitala arabskiego, przewodnik, może to był lekarz, demostrował do kamery rannych. Był rozkrzyczany i ordynarny, małą chorą dziewczynką prawie trząsł przed kamerą. Wiem, że jestem niesprawiedliwa, ale poczułam wówczas wściekłość i złość na niego, dlaczego on tak okropnie traktuje to dziecko. Nasi lekarze, nawet kiedy na co dzień bywają nie do końca w porządku, nigdy nie mieliby takich odruchów wobec dziecka, na dodatek dziecka chorego. Masz rację, oni od urodzenia nie wiedzą co to jest ciepło i miłość, tam dzieci się nie przytula, nie głaszcze i stąd później oglądamy wściekłą, dziką tłuszczę, dla której jedynym sposobem wyrażenia swoich uczuć jest nienawiść. A co do terrorystów. Nawet trudno nazwać ich islamistami, gdyż nie mają problemów z mordowaniem swoich. Ich taktyka to eliminacja życia doczesnego, pod każdą postacią. Dla nich liczy się jedynie Raj z churysami. Bez pomocy głównych imamów, którzy zaczęliby nauczać, że za tak straszne zbrodnie nie idzie się do Raju, świat zachodni wiele nie wskóra. Oni tego nie zrobią, boją się utraty posłuchu i autorytetu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kraczkowski Re: Do NYorkera 23.03.04, 10:31 Gość portalu: Polka napisał(a): > Kiedy miałam 5 lat mama czytała mi "W > pustymni i w puszczy", opisani przez Sienkiewicza Arabowie byli przerażający. > Pewnie nikt do tej pory nie oskarżyłby Sienkiewicza o rasizm, po moim wyznaniu > może. Podczas wojny w Iraku pokazywano zdjęcia ze szpitala arabskiego, > przewodnik, może to był lekarz, demostrował do kamery rannych. Był rozkrzyczany > i ordynarny, małą chorą dziewczynką prawie trząsł przed kamerą. Wiem, że jestem > niesprawiedliwa, ale poczułam wówczas wściekłość i złość na niego, dlaczego on > tak okropnie traktuje to dziecko. Uprzedzenia rasowe sa bardzo silne nawet w stosunku do mniejszosci, ktora zyje obok nas, w tym samym kraju, a wiec teoretycznie kazdy moglby sie zainteresowac i je sprawdzic. Np. w pogromie Zydow w Kielcach krotko po wojnie duza role odgrywalo przekonanie Polakow, ze Zydzi dokonuja "rytualnych mordow" na polskich dzieciach. Jesli taka brednia byla mozliwa w stosunku do Zydow zyjacych wsrod nas od tysiaca lat, to o ilez latwiej powstaja uprzedzenia wobec kultur odleglych i nieznanych? Nie znam tego lekarskiego przypadku, ale wiem, ze Izraelczycy celowo organizuja siec punktow kontrolnych dla Palesynczykow, tak zeby znienawidzili swych bojownikow o wolnosc, przez ktorycz rzekomo sa te kontrole niezbedne. Dochodzi do tego, ze dzieci rodza sie w kolejce na punkcie kontrolnym. Wczoraj Izrael zamordowal osobe slepa i sparalizowana, nie podejmujac nawet proby postawienia jej przed sadem - byla to demonstracja dla swiata, ze dla Izraela nie sa wazne zasady demokracji, lecz po prostu sila. Na premiera wybrali sobie Izraelczycy po raz kolejny morderce i terroryste. Taka kultura pani nie przeszkadza? Moge pani podac inny, inaczej niz pani opowiesc, przypadkowo dajacy sie dowiesc przyklad etyki lekarskiej arabskich lekarzy. Otoz w czasie ostatniej agresji na Irak do szpitala w Bagdadzie zolnierze Husseina przywiezli ranna w wypadku drogowym i nie przytomna zolnierke USA pania Lynch. Nie dobili jej jako ranna, tak jak to robia zolnierze USA (niedawno ujawnili to min. niemieccy dziennikarze przy pomocy video), lecz zadali sobie trud, by zawiezc rannego agresora do szpitala. Nastepnie poszli sobie, nie zostawili ani jednego zolnierza, by czekal az odzyska przytomosc i probowal ja przesluchac itp. Lekarze arabscy oddali jej wlasna krew, bo miala rzadka grupe. Nastepnie, bez obawy, ze zostana za to pociagnieci do odpowiedzialnosc przez rezim Husseina, ktory trzymal sie jeszcze u wladzy, kierujac sie tylko etyka, chcieli przekazac ja zolnierzom USA, ale ci ostrzelali ich sanitarke, wiec zawrocili, otoczyli mozliwie najlepsza opieka, uratowali jej tym zycie i przekazali wiadomosc Amerykanom, ze powinni przyjechac i ja zabrac, bo potrzebuje ona pilnie specjalistyczna pomoc. Arabowie sa kultura pelna temperamentu, i sa dlatego czesto zle rozumieni przez Zachod. Jesli np. Hussein glosil, ze "bedziemy brodzil we krwi naszych wrogow", to dla Arabow znaczy to tyle co gdyby powiedzial, ze im "dokopiemy". Nieco "gwaltownie" potraktowane dziecko odbiera to byc moze inaczej niz w Europie, moze poza Wlochami, bo tam tez podobno wszyscy sa raptowni, ale krotko, i zaraz zapominaja. Moze ten lekarz wiedzial, ze nie moze w danej sytuacji nakrzyczec na ojca, czy matke, ale wiedzial, ze musi troche gwlatownie zareagowac, bo inaczej prosci rodzice nie beda przestrzegac jego zalecen? > Nasi lekarze, nawet kiedy na co dzień bywają > nie do końca w porządku, nigdy nie mieliby takich odruchów wobec dziecka, na > dodatek dziecka chorego. No, korupcji wsrod lekarzy na Zachodzie nie brakuje. Wolabym, zeby lekarz sie i zdenerwowal, niz zeby aplikowal medycyne zla, ale dajaca mu wiecej pieniedzy. Znam przypadki polskich lekarzy, ktorzy wrzeszczeli na pacjentow, ale mieli ich zawsze duzo, bo byli swietmymi lekarzami, a ich pajenci mieli raka z powodu papierosow... > Masz rację, oni od urodzenia nie wiedzą co to jest > ciepło i miłość, tam dzieci się nie przytula, nie głaszcze i stąd później > oglądamy wściekłą, dziką tłuszczę, dla której jedynym sposobem wyrażenia swoich > uczuć jest nienawiść. To co pani napisala to prymitywizm. Uczucia milosci rodzicielskiej sa w znacznym zakresie uwarunkowane genetycznie i jednakowo silne w kazdej grupe ludzi - nie ma tu roznic miedzy Arabem a Europejczykiem. Jest psychoza wywolana tym, ze Arabowie w Palestynie sa ofiarami agresji ze strony ludzi, ktorzy przybyli do nich z Europy i wymordowali ich i przepedzili aby zarabowac ich ziemie i ich dobytek. A niedobitkow przesladuja na codzien okupacja. Takiej psychozy doznali Polacy na skutek pieciu lat okupacji. Izrael okupuje Palestynczykow od 1948 r., a juz wczesniej Palestynczycy musieli sie bronic przed syjonistycznym, dobrze udokumentowanym historycznie, choc celowo cenzurowanym w mediach, terroryzmem: Arabskie powstania przeciw nielegalnemu naplywowi syjonistow mialy miejsce w latach: 1904, 1920, 1921, 1929 i 1936-1939. Trudno tu miec pretensje do arabskich ofiar, lecz nalezy je miec do siebie - to my Europejczycy wypedzilismy czesc Europejczykow do Palestyny, a oni skoleji zle traktuja slabszych Arabow. Innym Arabom Zachod narzucil swych dyktatorow, by uniemozliwic powstanie arabskich demokracji, po tylko zalezni od Zachodu dyktatorzy sa zmuszeni sprzedawac rope tak tanio. Obiektywnie wiec biorac winni jestesmy my, Zachod. Zarzuty wobec Arabow nie maja w takiej sytuacji sensu - nawet jesli pewne elementy ich kultury nie sa do zaakceptowania, to trudno by mogli je zmienic w sytuacji gdy sa poddani zachodniej agresji. Jeden przyklad: Bomby Zachodu okaleczyly wiecej Arabow niz obcinanie niektorym rabusiom nog od poczatku Islamu do dzis. > A co do terrorystów. Nawet trudno nazwać ich islamistami, gdyż nie mają > problemów z mordowaniem swoich. Ich taktyka to eliminacja życia doczesnego, > pod każdą postacią. Dla nich liczy się jedynie Raj z churysami. Bez pomocy > głównych imamów, którzy zaczęliby nauczać, że za tak straszne zbrodnie nie > idzie się do Raju, świat zachodni wiele nie wskóra. Oni tego nie zrobią, boją > się utraty posłuchu i autorytetu. Takze tu kieruje sie pani uprzedzeniami. Ataki na cywilow sa Islamowi obce, Arabowie przejeli tu w bardzo niklym zakresie standardowa taktyke Zachodu. Atakowania cywilow nauczyl Arabow Zachod - szczegolnie jaskrawymi przykladami sa naloty min. polskich pilotow na niemieckie dzieci w drugiej wojnie swiatowej oraz zastosowanie przez "demokracje" USA broni masowego razenia przeciw ulicznym kawiarenkom, autobusom, malym dziewczynkom tulacym pluszowe misie itp. w Hiroszimie i Nagasaki. Nie inaczej postepowaly europejskie kolonialne bestie w ostatnich stu latach kolonialnego okupowania Arabow. Prawda jest taka, ze Zachod dokonal najbardziej odrazajacych bestialstw sposrod wszystkich kultur. Piotr Kraczkowski CV: www.geocities.com/pkraczkowski/evitae.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpatent.htm www.geocities.com/pkraczkowski/politik/glinkpol.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpalesti.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysy [...] IP: 207.181.167.* 23.03.04, 16:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Do Pana Piotra IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 23.03.04, 21:48 Szanowny Panie Piotrze!Co prawda na forum zwykło mówić się do siebie pre ty, ale niech będzie. Dodałam przy swojej refleksji na temat obrazu szpitala, jaki zobaczyłam w telewizji, że być może jestem niesprawiedliwa. Powiedziałam o swoich odczuciach, ale co do zakodowanej miłości do dzieci, byłabym już bardziej ostrożna. Pewien profesor powiedział, że wiek XX był wiekiem zwycięstwa uciśnionych wcześniej grup społecznych - niewolników /prawa obywatelskie czarnych w USA/, kobiet /feminizm/ i dzieci / beztresowe wychowanie/. To świadczy przeciwko Panu argumentacji o zakodowanej miłości rodzicielskiej. Odsyłam Pana do tomiku Różewicza "Matka odchodzi", gdzie zamieszczony jest pamiętnik jego matki - przedwojenne wspomnienia z polskiej wsi. Nie ma tam miłości, jest biologiczne traktowanie potomstwa na równi, a nawet gorzej, z trzodą chlewną, na zasadzie: jeśli dzieciak przeżyje, to niech żyje. Proponuję głębsze wczytanie się w literaturę XIX-wieczną, gdzie dosyć dobrze opisany jest los dziecka, nie tylko na wsi, ale i w tak zwanych dobrych domach. To dowód na to, że musiał nastąpić przełom cywilizacyjny, by dziecko stało się osobą / przypominam wielki wkład w dzieło Janusza Korczaka/. Być może w kulturze arabskiej ten przełom jeszcze nie nastąpił, zwłaszcza wobec dziewczynek, o czym napisał szalenie obrazowo NYorker. Pragnę zaznaczyć, że jestem przerażona tym co dzieje się w Palestynie i uważam wybór Sharona za poważny i nierozważny błąd Izraelczyków. Solidaryzuję się z Palestyńczykami, potępiając jednocześnie ślepy terroryzm jednej i drugiej strony. Nie byłam zwolenniczką ataku na Irak, również mam świadomość jak wiele Zachód dokonał złego na Bliskim Wschodzie; sztuczne wytyczanie granic przez Brytyjczyków, bez brania pod uwagę podziałów etnicznych, kastowych i religijnych poczytuję sobie za arogancję i krótkowzroczność. Ale prawdą też jest jakiś zadziwiający zastój cywilizacji islamskiej. Jeżeli zabrakłoby ropy, to co wówczas? Nie mają nic w zamian. Czy w ich traktowaniu kobiet nie widzi Pan nic złego? I na koniec. Mówiąc o terroryźmie powiedziałam, że tego nie można uznać za islam. Już funkcjonuje określenie islamizm. Dla mnie osobiście jest to czysty nihilizm negujący życie doczesne pod każdą postacią. Swoje doktryny wyciągnęli z Koranu interpretując według uznania, co w większej części znaczy dosłownie: w imię wiary można zabić. Chrześcijaństwo dokonało wielu zbrodni, papież już za wiele przepraszał. I może tu tkwi różnica pomiędzy Zachodem a Bliskim Wschodem - my już dojrzeliśmy do ekspiacji, oni chyba jeszcze nie. A może się mylę? Jeżeli tak, to bardzo proszę o kontrargumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kraczkowski Re: Do Pana Piotra 07.04.04, 13:09 Gość portalu: Polka napisał(a): > co do zakodowanej miłości do dzieci, byłabym już > bardziej ostrożna. Pewien profesor powiedział, że wiek XX był wiekiem > zwycięstwa uciśnionych wcześniej grup społecznych - niewolników /prawa > obywatelskie czarnych w USA/, kobiet /feminizm/ i dzieci / beztresowe > wychowanie/. To świadczy przeciwko Panu argumentacji o zakodowanej miłości > rodzicielskiej. Odsyłam Pana do tomiku Różewicza "Matka odchodzi", gdzie > zamieszczony jest pamiętnik jego matki - przedwojenne wspomnienia z polskiej > wsi. Nie ma tam miłości, jest biologiczne traktowanie potomstwa na równi, a > nawet gorzej, z trzodą chlewną, na zasadzie: jeśli dzieciak przeżyje, to niech > żyje. Proponuję głębsze wczytanie się w literaturę XIX-wieczną, gdzie dosyć > dobrze opisany jest los dziecka, nie tylko na wsi, ale i w tak zwanych dobrych > domach. To dowód na to, że musiał nastąpić przełom cywilizacyjny, by dziecko > stało się osobą / przypominam wielki wkład w dzieło Janusza Korczaka/. Być może > > w kulturze arabskiej ten przełom jeszcze nie nastąpił, zwłaszcza wobec > dziewczynek, o czym napisał szalenie obrazowo NYorker. Erich Fromm pokazal ("Sztuka milosci"), ze na Zachodzie okresla sie miloscia w wiekszosci wypadkow cos, co z miloscia nie ma nic wspolnego. Uwazam, ze postep o ktorym pani pisze ma faktycznie miejsce, ale nie oznacza automatycznie milosci. "Bezstresowe wychowanie" i zniesienie wyzysku, to rozne rzeczy. Polaczyla pani w jedna grupe nierownouprawnionych doroslych oraz dzieci. Ze stosunkiem do dzieci bywalo wszedzie roznie: na Zachodzie dzieci musialy jeszcze niedawno pracowac w nieludzkich warunkach. Dobrobyt nie oznacza milosci. Jesli poczyta pani powiesci Jacka Londona o Indianach, to to znajdzie pani wzruszajace opisy milosci wobec dzieci. Uwazam, ze nie inaczej jest wsrod Arabow, ktorzy padaja jedynie ofiara zachodnich uprzedzen i propagandy. > Pragnę zaznaczyć, że > jestem przerażona tym co dzieje się w Palestynie i uważam wybór Sharona za > poważny i nierozważny błąd Izraelczyków. Solidaryzuję się z Palestyńczykami, > potępiając jednocześnie ślepy terroryzm jednej i drugiej strony. To smieszne, prosze pani. Izrael mial i ma 0% prawa do istnienia na koszt Palestynczykow, a to upowaznia tych ostatnich do robienia z cywilami Izraela to co polscy piloci robili z niemieckimi dziecmi w czasie drugie wojny swiatowej: do rzucania na nich bomb. Bledem nie jest tylko Scharon, lecz sam Izrael. Arabowie nie zastosowali nawet 1% terroru, ktory jest dla pani nienaganny w stosunku do Hiroszima/Nagasaki, Drezna, Berlina, Hamburga. > Nie byłam > zwolenniczką ataku na Irak, również mam świadomość jak wiele Zachód dokonał > złego na Bliskim Wschodzie; sztuczne wytyczanie granic przez Brytyjczyków, bez > brania pod uwagę podziałów etnicznych, kastowych i religijnych poczytuję sobie > za arogancję i krótkowzroczność. Ale prawdą też jest jakiś zadziwiający zastój > cywilizacji islamskiej. Jeżeli zabrakłoby ropy, to co wówczas? Nie mają nic w > zamian. Bo Zachod wymusil swa polityka sytuacje, w ktorej Arabami wladaja uzaleznieni od Zachodu dyktatorzy. Niepodlegle panstwa arabskie sprzedawalyby rope drozej i przeprowadzily by reformy oraz rozwinely swoj przemysl. Jak by nie patrzec, zadna cywilizacja swiata nie ma tak ohydnej, tak barbarzynkiej i nieludzkiej historii co Zachod. > Czy w ich traktowaniu kobiet nie widzi Pan nic złego? O traktowaniu kobiet przez Arabow dowiaduje sie pani w sposob wyrywkowy za posrednictwem wypaczajacych mediow Zachodu. Niemniej ma pani racje, ze pewne rzeczy sa nie do zaakceptowania w ogole, niezaleznie od tego, ze na Zachodzie np. miliony kobiet sa wpedzane w prostytucje, sa uposledzone pod wzgeldem placy i awansu zmuszane presja do tortur odchudzania sie, operacji plastycznych itp. Zachod okleczyl swymi bombami wiecej Arabow niz islam od poczatku swego istnienia do konca tego tysiaclecia. Niemniej kary cielesne musza byc zniesione i wsrod Arabow, a kobitety musza miec pelne prawa ludzkie. To jednak o owiele latwiej byloby osiagnac w pokojowej wymianie kultur, a nie w stanie permanentnego zagrozenia Arabow przez Zachod. To my jestesmy wojskowo u nich, a nie oni u nas. > I na koniec. Mówiąc o terroryźmie powiedziałam, że tego nie można uznać za > islam. Już funkcjonuje określenie islamizm. Dla mnie osobiście jest to czysty > nihilizm negujący życie doczesne pod każdą postacią. Swoje doktryny wyciągnęli > z Koranu interpretując według uznania, co w większej części znaczy dosłownie: w > > imię wiary można zabić. Chrześcijaństwo dokonało wielu zbrodni, papież już za > wiele przepraszał. I może tu tkwi różnica pomiędzy Zachodem a Bliskim Wschodem > - my już dojrzeliśmy do ekspiacji, oni chyba jeszcze nie. A może się mylę? > Jeżeli tak, to bardzo proszę o kontrargumenty. Myli sie pani. USA szczyca sie tym, ze zabily swym atomowym terroryzmem a Hiroszima i Nagasaki wiecej cywilow, niz wszyscy Islamisci razem wzieci. Bez terrou Zachodu wobec Arabow, bez narzucania Arabom panstwa Europejczykow - Izraela - nie byloby Islamizmu. W szczegolnosci obecny Islamizm i jego terror zostaly wyprodukowane przez USA przeciwko ZSRR w Afganistanie, a potem nie zniknely, bo USA wykrecily sie od swej odpowiedzialnosci za Afganistan po wycofaniu sie ZSRR. Piotr Kraczkowski CV: www.geocities.com/pkraczkowski/evitae.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpatent.htm www.geocities.com/pkraczkowski/politik/glinkpol.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpalesti.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Szanowny Panie piotrze! IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 24.03.04, 08:01 Przeczytałam Pańskie cv, obejrzałam zdjęcie, co prawda nie rozumiem po co, bo z pewnością Panu pracy nie dam, ale jeżeli ktoś lubi uprawiać publicystyczny ekshibicjonizm to jego sprawa. Co do przedłużania życia człowieka mam wiele obaw i wątpliwości. Pierwszą z nich jest pytanie - po co? A cóż to za przyjemność tyle czasu mordować się na tym padole łez. Po drugie - przedłużenie ma zmniejszych populację. Populację zmniejsza już wyosko rozwinięta cywilizacja, czego dowodem biała rasa cierpiąca na niż demograficzny. Po trzecie - przedłużenie życia nie gwarantuje odpowiedniej sprawności fizycznej, co sam Pan sugeruje zmiejszeniem populacji, kto więc tych 300-letnich starców ma utrzymywać. Po czwarte - psychika człowieka jest na tyle krucha, że przypuszczam, iż długowieczność będzie skłaniać do autodestrukcji, czyli popełniania samobójstw czego ani Panu ani sobie nie życzę. Z pozdrowieniem Polka! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kraczkowski Re: Szanowny Panie piotrze! 07.04.04, 13:17 Gość portalu: Polka napisał(a): > Przeczytałam Pańskie cv, obejrzałam zdjęcie, co prawda nie rozumiem po co, bo z > > pewnością Panu pracy nie dam, ale jeżeli ktoś lubi uprawiać publicystyczny > ekshibicjonizm to jego sprawa. Nie sadze by mozna okreslac "ekshibicjonizmem" podawanie jako obywatel swego nazwiska i zdjecia w internecie. Kazdy obywatel jest politykiem i dziennikarzem. > Co do przedłużania życia człowieka mam wiele > obaw i wątpliwości. Pierwszą z nich jest pytanie - po co? A cóż to za > przyjemność tyle czasu mordować się na tym padole łez. Nik pani nie zmusi, tyle tylko, co pani zrobi, jesli sasiadka przedluzy sobie zycie? > Po drugie - przedłużenie > ma zmniejszych populację. Populację zmniejsza już wyosko rozwinięta > cywilizacja, czego dowodem biała rasa cierpiąca na niż demograficzny. Jesli wszedzie panowalaby gestosc zaludnienia jak w Holandii lub Japonii, to na Ziemi moze zyc 100 mld. ludzi. Dochodzi Mars, Ksiezyc, stacje orbitalne - nie ma problemu. >Po > trzecie - przedłużenie życia nie gwarantuje odpowiedniej sprawności fizycznej, > co sam Pan sugeruje zmiejszeniem populacji, kto więc tych 300-letnich starców > ma utrzymywać. Mozliwe jest przywrocenie mlodosci i witalnosci. Dzis produkcja dokonuje sie nie sila miesni, lecz wyksztalceniem rosnacym z wiekiem. > Po czwarte - psychika człowieka jest na tyle krucha, że > przypuszczam, iż długowieczność będzie skłaniać do autodestrukcji, czyli > popełniania samobójstw czego ani Panu ani sobie nie życzę. Z pozdrowieniem > Polka! U jednych jest krucha, a u innych nie. Piotr Kraczkowski CV: www.geocities.com/pkraczkowski/evitae.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpatent.htm www.geocities.com/pkraczkowski/politik/glinkpol.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpalesti.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysy dyzurni winni ! IP: 207.181.167.* 23.03.04, 16:09 OK, zawsze fajnie jest oskarzac innych, a juz najlepiej dyzurnych winnych za wszystko Zydow, Sharona, Busha, USA i Izrael. Izrael zajmuje 1/670 regionu zwanego bliskim wschodem !, jakiekolwiek pierd..nie o 'okropnej okupacji' jest wiec nie do rzeczy ! Jak latwo prosto i przyjemnie chowac glupi czerep w piasek i udawac, ze nie ma problemu ! Europa wraz ze swoja durna i kretynska polityka emigracyjna wychowala sobie wielomilionowa piata kolumne, ktora ani nie chce ani nie potrafi sie ucywilizowac, a za to przyniosla ze soba cale bliskowschodnie barbarzynstwo. Niewielu jest politykow w Europie ktorzy maja odwage zaadresowac ten problem po imieniu bo zaraz sa zakrzyczeni przez lewakow i idiotow epitetami zaczynajacymi sie na 'R'. Mordercy ktorzy wysadzili pociagi w Madrycie byli NIELEGALNYMI imigrantami do tego ZNANYMI policji od LAT. Policja nie zrobila NIC by nie byc posadzana o slowo zaczynajace sie na 'R'. Latwiej jest oskarzac Busha bo to i modne i bezpieczne. Jesli Europa mysli ze na Madrycie sie skonczy to jest w glebokim bledzie. A zamiast powolywac kolejnego biurokratycznego moloha, powinna zaczac od przetrzepania dzielnic gdzie mieszkaja mahmuty i zaczac deportowac nielegalnych, zamykac meczety, a reszcie dac do zrozumienia, albo nauczycie sie zyc w cywilizowanym swiecie albo wypier..ac ! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kraczkowski Re: dyzurni winni ! 07.04.04, 13:21 Gość portalu: Lysy napisał(a): > OK, zawsze fajnie jest oskarzac innych, a juz najlepiej dyzurnych winnych za > wszystko Zydow, Sharona, Busha, USA i Izrael. Izrael zajmuje 1/670 regionu > zwanego bliskim wschodem !, jakiekolwiek pierd..nie o 'okropnej okupacji' jest > wiec nie do rzeczy ! "Izrael zajmuje 1/670 regionu zwanego bliskim wschodem !", ale nie ma do tego prawa. Dla zagrabienia "1/670 regionu zwanego bliskim wschodem" Izrael posluguje sie wojna zaczepna, mordami politycznymi, wypedzeniem mieszkancow zyjacych od stuleci na tym "1/670 regionu zwanego bliskim wschodem", intrygami i oszustwem w ONZ oraz propaganda klamstw. Piotr Kraczkowski CV: www.geocities.com/pkraczkowski/evitae.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpatent.htm www.geocities.com/pkraczkowski/politik/glinkpol.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpalesti.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalan Re: Do Yawokima i jemu podobnych IP: *.193-201-80.adsl.skynet.be 23.03.04, 16:01 Do NewYorkera. Nie dyskutuj z "uzytecznymi idiotami". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Do Yawokima i jemu podobnych IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 23.03.04, 18:16 > Amerykanie stworzyli talibow ?! A pozniej umyli rece ?! Problem lezy w tym, ze nie jest to cos, co mozna opisac w czarno/bialych kolorach. Dodac do tego nalezy percepcje, ktora rzad MUSI wziac pod uwage podejmujac decyzje. Oczywiscie, ze Amerykanie nie 'stworzyli' Talibow. Ale na pewno pomogli stworzyc sytuacje, w ktorej Talibowie mogli zaistniec. A juz w szczegolnosci pozwolili na to, aby Talibowie doszli do wladzy w niemal czlym Afganistanie. To byl jeden z najwiekszych bledow Clintona i jego ekipy. Ale rowniez i Busha - teraz probuje on ratowac sytuacje, ze nie zadzialal przeciwko al Kaidzie i utrzymujacym ja Talibom poniewaz uznal plan Demokratow za niezbyt mocny. Ale nie wyjasnia to, dlaczego posylal talibom zapomogi pieniezne prze 11 wrzesnia! > to Amerykanie sa winni za rewolucje i masakry w Iranie Znow mozna tu dyskutowac. USA ingerowala w sprawy Iranu jeszcze w 1953 roku, pomagajac obalic premiera Mossadgh'a i instalujac szacha Pahlaviego. Byc moze, jak zwykle, intencje nie byly az tak zle, ale obrany sposob dzialania na pewno byl niedobry gdyz iranczycy zaczeli kojarzyc represje rozpoczete przez Pahlaviego i jego policje Savak z USA. Rewolucja Chomeiniego byla zas odpowiedzia na te wlasnie represje. > No i oczywiscie to Amerykanie namowili Kadafiego, aby > podlozyl bombe na pokladzie PanAm-u, aby pozniej moc zbombardowac "instalacje > naftowe" w Libii, bo Shell, Mobil i inne koncerny nie mogly zdzierzyc > libijskiej konkurencji, itd. itp. Hmmmm... jak to koledze powiedziec. Moze walne prosto z mostu. Szanowny kolega jest niedoinformowany. Ataki bombowe na Libie nie mialy NIC WSPOLNEGO z bomba podlozona w samolocie PanAmu. Byly one 'odwetem' za zbombardowanie dyskoteki w Niemczech, w ktorym to ataku zgineli zolnierze amerykanscy. Problem polega na tym, ze jest wysoce watpliwe, iz Libia brala udzial akurat w tym ataku. Byly agent Mossadu wyznaje, ze po zbombardowaniu dyskoteki (nie byla to bynajmniej ich akcja), Izrael wykorzystal zamieszanie aby skierowac podejrzenie na Kaddafiego i sprowokowac Reagana do dzialania (opisal on zreszta szczegolowo w jaki sposob 'przekonano' Amerykanow). Wiec pomimo iz nie mozna powiedziec, iz USA jest bezposrednio spowodowala pewne wydarzenia, byly one czasem efektem ubocznym dzialan Waszyngtonu, czemu nie mozna zaprzeczyc. Aha, zanim kolega zacznie oskarzac mnie o antyamerykanizm, zaznacze ze ja tez mieszkam i pisze z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Do Yawokima i jemu podobnych IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 07.04.04, 15:27 Wszystko cacy i dluga jednostronna lista "niedociagniec" Islamu ,... Pomijam nasz "niedociagniecia" i pytam - Co mnie ku#wa obchodzi jak oni traktuja swoje kobiety i mniejszosci narodowe w Sudanie czy Syrii , co mnie obchodzi ze Izrael nie umie sie dogadac z sasiadami , dlaczego ja finansuje ten uznany przez miedzynarodowa opinie jako zboczony , system apartheidu ,... Dlaczego Ameryka ma byc miedzynarodowym policjantem i kroplowka utrzymujaca przy zyciu parchow syjonistow ? Jak Anglia , Francja i Izrael interweniowali w Suezie po nacjonalizacji kanalu Eisenhauer stanal po wlasciwej stronie i kazal im sie wynosic ,... W rezultacie tego , mielismy przyjaciol w tym rejonie a kiedy wetknelismy nosa w '68 roku popierajac jednostronnie Izrael zaczely sie klopoty . Popieranie despotycznego systemu w tym rejonie i kilku despotow z szachem Iranu i Saudow dopelnilo miarki . Wytykanie palca Islamowi bez wziecia pod uwage naszego zachowania , jest bez sensu i pcha nas coraz glebiej w sytuacje bez ktorej z powodzeniem mozemy sie obejsc ,... Iraq jest tego przykladem . uklony =============================================================================== www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn?pagename=article&node=&contentId=A45652-2003Feb8¬Found=true Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudy Re: Koordynator ds. terroru IP: 62.233.192.* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 21:29 Najprzenikliwszy komentarz ostatnich wydarzen w jęz. polskim. Krótko i węzłowato. Czytajcie Ungera, uczcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Koordynator ds. terroru IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 07.04.04, 14:40 Terrorysci nie rodza sie na kamieniu , trzeba ich kreowac a najlepiej to popierajac despotow i despotyczne systemy . Moj rzad stworzyl je popierajac rodziny Pahlawich , Saudow ,... Nasze bezkrytyczne poparcie moralne i finansowe despotycznego i wiecznie "glodnego" syjonizmu kreowalo nam najwiecej wrogow . Termin terrorysta nie jest jednoznaczny ,... Dla jednych terrorysta dla drugich freedom fighter , "tak krawiec kraje jek mu material staje" i zeby temu zapobiec najlepiej nie wtykac nosa w nie swoje sprawy . uklony Odpowiedz Link Zgłoś