Dodaj do ulubionych

Брестская к

04.11.10, 12:44
Przed godzina obejrzalem film na pierwszym seansie w pierwszym dniu oficjalnego pokazu.
Typowy anty-hollywood w najlepszych tradycjach radzieckiego kina. Film o konkretnych wydarzeniach, bohaterach. Historyczne postacie, ich los. Ponad 2 godziny trzyma w takim napieciu ze nawet nie zauwazylem jak to szybko przelecialo. Film tak doskonalnie historyczny ze przyczepic sie mozna tylko do kapsli na butelkach (wtedy takich nie bylo) i film w kinie wieczorem 21.06.1941 roku w twierdzy pokazywali "Цирк" a nie "Веселые ребята".
A kulminacyjna scena jest rozstrzelanie pulkowego komisarza - Jefima Fomina:
Ефим Моисеевич Фомин - Zyd, komunista, komisarz. Jeden z organizatorow obrony twierdzy.
Tak wygladal prawdziwy bohater
a tutaj filmowy.
Kadry z filmu
i reklamowka
Szkoda ze w Polsce juz nie robia TAKICH filmow..
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Брестс 04.11.10, 13:02
      Chętnie bym to obejrzała, ciekawa czy i kiedy dotrze poza granice Rosji.

> Typowy anty-hollywood w najlepszych tradycjach radzieckiego kina.

Ooo, jest dużo podobieństw między kinem radzieckim a tym hollywoodzkim (zwłaszcza wcześniejszym) . Np. uderzająco podobny jest patos patriotyzmu i bohaterstwa oraz ostre granie na emocjach.
      • herr7 to koprodukcja... 04.11.10, 14:00
        Film kręcono w ko-produkcji z Białorusią. Kilka miesięcy temu czytałem komentarz na temat tego filmu. Autor zwracał uwagę, że film ten nakręcono wg. tradycyjnych radzieckich wzorów, gdzie od początku było wiadomo kto jest "swój" a kto "wróg". Taki film nie mógłby obecnie powstać w samej Rosji, gdzie filmowcy mają ambicje kręcić filmy dla "globalnego", czytaj zachodniego widza. Stąd w współczesnym radzieckim kinie poświęconym tematowi wojny własny dowódca jest zwykle przedstawiony jako głupiec, tchórz lub degenerat, lub wszystkim po trosze, będąc zwykle większym schwarz-charakterem niż sami Niemcy. Nie bez powodu z taką krytyką spotkał się ostatni film Nikity Michałkowa na ten temat. Dlatego też film poświęcony obronie Twierdzy Brzeskiej ma małe szanse przebicia się na Zachód, czyli do Polski czy Niemiec.
        • eva15 Re: to koprodukcja... 04.11.10, 14:43
          Dzięki za info. Do czego to doszło - teraz Białoruś musi dbać o mit pozytywny Rosji. Nie wiedziałam, że Michałkow dokonoał takiego samobiczowania, nie znam tego jego ostatniego filmu.
          • herr7 to prawda... 04.11.10, 14:57
            W Rosji kręci się filmy z myślą o stanowiącej 2% społeczeństwa liberalnej inteligencji, która preferuje rozumienie historii drugiej wojny światowej wg. zasady "komadiry duraki". To jest taka wersja, która zakłada że gdyby nie błędy Stalina i radzieckiego dowództwa to Hitlera pognaliby że hej...Ludzie ci nie rozumieją, a raczej nie chcą rozumieć, że zwycięstwo w wojnie z najlepszą armią świata, jaką był Wehrmacht było jedynie możliwe dzięki zdolnościom organizacyjnym i mobilizacyjnym państwa radzieckiego oraz kompetencji radzieckiego dowództwa i radzieckich liderów. Żeby to było łatwiej zrozumieć to wyobraź sobie Jelcyna lub Gorbaczowa na miejscu Stalina w lecie 41 r.

Michałkow naraził się części rosyjskich filmowców - chodzi, jak zwykle o pieniądze. Rosyjscy twórcy od zawsze mają dylemat psa - nie wiedzą czy lizać czy gryźć rękę która ich żywi. A Michałkow zrobił film, który miał na celu promować w Rosji rzecz wyklętą - staromodny rosyjski patriotyzm.
            • jk2007 Re: to prawda... 04.11.10, 15:25
              herr7 napisał:
              A Michałkow zrobił film, który miał na celu promować w Rosji rzecz wyklętą - staromodny rosyjski patriotyzm.

czyzby?
              Михалков снял фильм не о нашей войне, на русской земле, а об абстрактной войне на абстрактной земле.
              www.stringer.ru/publication.mhtml?Part=46&PubID=13362
              • herr7 Re: to prawda... 04.11.10, 16:09
                Nie wiem kto to napisał, ale wątpię czy był on uczestnikiem tamtych wydarzeń. Musiałby mieć z 90 lat...
                Co do wersji Michałkowa. Nie oglądałem tego filmu. Wydaje mi się, że zrobienie z niego "sequela" w stosunku do "Spalonych słońcem" z główną rolą samego Michałkowa było raczej marnym pomysłem. A wydarzenia lata 41 r. nadal czekają na sfilmowanie i wystarczy sięgnąć do wspomnień ludzi którzy je naprawdę przeżyli żeby mieć gotowy scenariusz. Bez potrzeby tworzenia "udziwleń" w rodzaju "Zastawy Żylina" czy "W czerwcu 41 r".
            • darekvtb Re: to prawda... 04.11.10, 18:56
              "A Michałkow zrobił film, który miał na celu promować w Rosji rzecz wyklętą - staromodny rosyjski patriotyzm."

Michalkow zrobil bzdure i zgarnal kupe szmalu. "Twierdza Brzeska" jest 10 razy tansza i o niebo lepsza. Film Michalkowa juz na wiosne opluli a teraz w porownaniu z "Twierdza.." wyglada jeszcze tragiczniej. Moj znajomy byl historykiem-konsultantem Michalkowa. Opowiadal mi jak sie czerwienil ze wstydu kiedy zobaczyl to, co Michalkow stworzyl.. To mialo baaardzo malo wspolnego z rzeczywistoscia WWII

A z pozostala trescia Twojego postu calkowicie sie zgadzam :-))
            • polski_francuz Jaja lidera a demokracja 04.11.10, 19:56
              "Żeby to było łatwiej zrozumieć to wyobraź sobie Jelcyna lub Gorbaczowa na miejscu Stalina w lecie 41 r."

Niesposob.

Ale tu jest caly dramat Rosji. Musi miec lidera by te miazmowate wiekszosc za morde wzial. I tu jest cala roznica miedzy nami a nimi. Bo u nas, ten lider z jajami (imie jego tez na J) jakos nie moze przejsc...

PF
              • jk2007 polscy ulani 04.11.10, 20:25

При взятии Парижа, в бою под Фершанпенуа также отличились уланы, которыми командовал польский татарин граф Ожаровский.
                kraevedenie.net/2009/04/27/ulan-vagizova/
    • malkontent6 Re: Брестс 04.11.10, 13:20
      darekvtb napisał:

> Typowy anty-hollywood

Co to jest anty-hollywood?
    • jk2007 Re: Брестс 04.11.10, 14:00
      b0gus.livejournal.com/60850.html
      b0gus.livejournal.com/61318.html
    • j-k rosyjski patriotyzm czy imperializm? 04.11.10, 15:46
      Twierdze w Modlinie, Deblinie, Zamosciu i Brzesciu
      budowano w tym samym stylu i w tym samym celu:
      - utrzymania panowania Imperium Rosyjskiego w Kraju Priwislanskim.

defilady niemiecko-rosyjskiej w Brzesciu w 1939 moze nie znasz?

Nic mi tych Rosjan nie szkoda.
      Gdy pada sie ofiarami wlasnej glupoty i zaborczosci
      (podpisujac pakt z Hitlerem)
      to potem zbiera sie tego owoce.
      • darekvtb Re: rosyjski patriotyzm czy imperializm? 04.11.10, 19:03
        "Nic mi tych Rosjan nie szkoda. "

Głupiś!
        Rozmawialem kiedys z Niemcem. Jego ojciec byl przeciwnikiem faszyzmu. Odmawial wstapienia do NSDAP. Za kare wyslali go na wschodni front. Zywy stamtad juz nie wrocil.
        Jego tez nie szkoda? On tez zaplacil za swoja glupote i zaborczosc?
        Rosjanie w twierdzy bronili swoich dzieci, zon i matek.
        A los Polski byl juz przesadzony w Monachium..
        • malkontent6 Re: rosyjski patriotyzm czy imperializm? 04.11.10, 19:08
          darekvtb napisał:

> A los Polski byl juz przesadzony w Monachium..

Nie, dopiero pod koniec sierpnia 1939 roku.
        • j-k rosyjski patriotyzm czy imperializm? cd. 04.11.10, 22:11
          darekvtb napisał:

> Głupiś!

idiotyś...
          Polacy w 1939 bronili tam swojej Niepodleglosci

a tylko to mnie interesuje.

polskojezycznym jestes ?
          jak misterpee ?

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K

• jk2007 glupota j-k jak zwykle 04.11.10, 19:32
        j-k napisał:
        > defilady niemiecko-rosyjskiej w Brzesciu w 1939 moze nie znasz?

nie bylo defilady
        gezesh.livejournal.com/25630.html
        • j-k oszustwa j-k2007 as usual 04.11.10, 22:15
          ty , hloopcze, jeste dziecieciem polskich osadnikow ?
          a co bylo w Brzesciu w pazdzierniku 1939 ?

spotkanie ruskich i niemieckich okupantow przy kawie ?
          • tornson Re: oszustwa j-k2007 as usual 07.11.10, 18:48
            j-k napisał:

> ty , hloopcze, jeste dziecieciem polskich osadnikow ?
            > a co bylo w Brzesciu w pazdzierniku 1939 ?
            >
            > spotkanie ruskich i niemieckich okupantow przy kawie ?
            Ustalano przebieg granicy i tyle, żadnych wspólnych parad, jak bredzi polska mitologia, nie było, nic poza sztywną kurtuazję takiej sytuacji.
            • j-k rosyjsko - niemiecka defilada w Brzesciu 1939 07.11.10, 20:43
              i zdjecia z niej sa ogolnie dostepne :)

brama.bereza.by.ru/nomer21/defilade.jpg
              Tfuj, jak zawsze, Dr . J.K.
    • jk2007 Re: Брестс 04.11.10, 19:35
      www.youtube.com/watch?v=hj96Ahlcak0&feature=player_embedded
      • j-k defilada rosyjsko-niemiecka Brzesc 1939 04.11.10, 22:19
        Dobraj Noczi :)

Tvoj, kak, vsiegda, Dr. J.K.

brama.bereza.by.ru/nomer21/defilade.jpg
    • jk2007 1939, 1945 04.11.10, 23:55
      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Armia_Czerwona%2CWehrmacht_23.09.1939_wsp%C3%B3lna_parada.jpg
      mechcorps.rkka.ru/files/spravochnik/personalii/krivoshein_sm.jpg
    • malkontent6 Ja też obejrzałem film wojenny. 05.11.10, 13:25
      Wczoraj wieczorem ponownie obejrzałem amerykański film wojenny "Enemy at the Gates".

Tym, którzy tego filmu nie oglądali powiem tylko, że jest to historia rywalizacji dwóch snajperów, rosyjskiego i niemieckiego, w czasie bitwy pod Stalingradem.

Nasi forumowi komsomolcy chyba nie zaakceptują tego filmu ze względu na jeden fragment. Czerwonoarmista, towarzysz broni rosyjskiego snajpera, wspomina swój pobyt w niemieckiej szkole dla strzelców wyborowych w czasach gdy ZSRR i Niemcy byli przyjaciółmi. Miał oczywiście na myśli okres 1939-41.
      • darekvtb Re: Ja też obejrzałem film wojenny. 06.11.10, 07:29
        "wspomina swój pobyt w niemieckiej szkole dla strzelców wyborowych"

Masz na mysli film 2001 roku? Ten sam o ktorym weterani Stalingradu napisali ze to kompletna bzura? Ja w 1993 lezalem w szpitalu w Petersburgu 3 tygodnie w jednej sali z weteranem Stalingradzkiej Bitwy. A Pan mi tu opowiada bajki na podstawie jakiegos bzdurnego filmu.. Nasze zrodla informacji sa tak dalece odmienne ze dyskusja wydaje sie bezsensowna. Ludzie nigdy nie odwiedzajacy Rosji czerpia wiedze o niej z filmow w stylu "Armageddon" (1998), gdzie na stacji orbitalnej zyje pijany Rosjanin w uszance.

Na demonstracjach 80-ch skandowalismy "Nie ogladaj telewizji, bo bedziesz mial w glowie glizdy". Po 25 latach haslo jest nadal aktualne.. Niestety :-(
        • walter622 Re: Ja też obejrzałem film wojenny. 06.11.10, 14:56
          darekvtb napisał:
          > A Pan mi tu opowiada bajki na podstawie jakiegoś bzdurnego filmu..
          Jaki bzdurny? Dla malkontenta to dokument całkowicie wiarygodny (kolejny spec od ruskiej
          historii, coś bredzący na podstawie filmików fabularnych). Dla niego to filmik jak najbardziej
          prawdziwy - białe niedźwiedzie zapieprzały po ulicach? - owszem, baby chodziły w kokosznikach? - a jakże, Ruscy pili wódę na umór i grali na bałałajkach - jak by nie było.
          To w czym rzecz - ten filmik dla malkontentów jest w pełni wiarygodnym "dokumentem historycznym" - na jego podstawie zaczną niedługo pisać doktoraty.

Tak na marginesie - sovieckich strzelców wyborowych nie szkolono w niemieckich jednostkach wojskowych - akurat to jest kompletna fikcja, z historią nie mająca niczego wspólnego.
          • malkontent6 Re: Ja też obejrzałem film wojenny. 06.11.10, 17:25
            walter622 napisał:

> To w czym rzecz - ten filmik dla malkontentów jest w pełni wiarygodnym "dokume
            > ntem historycznym" - na jego podstawie zaczną niedługo pisać doktoraty.

Wołodia, na Ciebie zawsze można liczyć. :)

W którym miejscu napisałem, że ten film to dokument historyczny?

A jeśli chodzi o żołnierzy Armii Czerwonej, to powiem Ci tylko tyle, że żyją jeszcze ludzie (w tym mój ojciec(, którzy ich pamiętają...

> Tak na marginesie - sovieckich strzelców wyborowych nie szkolono w niemieckich
            > jednostkach wojskowych - akurat to jest kompletna fikcja, z historią nie mając
            > a niczego wspólnego.

Uderz w stół... :)
            • walter622 Re: Ja też obejrzałem film wojenny. 07.11.10, 01:19
              malkontent6 napisał:
              > Uderz w stół... :)
              No to azbesciaku, zamiast pisać banialuki o swojej rodzince, konkretnie podaj w jakich jednostkach niemieckiej armii i kiedy szkolono sovieckich strzelców doborowych.
              Jak nie wiesz to spadaj i zajmuj się azbestem.
              • malkontent6 Re: Ja też obejrzałem film wojenny. 07.11.10, 14:51
                walter622 napisał:

> No to azbesciaku,

???

> w jakich jednostkach niemieckiej armii i kiedy szkolono sovieckich strzelców doborowych.

O, to jednak Rosjanie byli szkoleni przez Niemców. Ja nic o tym nie wiedziałem i niczego takiego nie sugerowałem.

> Jak nie wiesz to spadaj i zajmuj się azbestem.

Azbestem?
                • walter622 Re: Ja też obejrzałem film wojenny. 07.11.10, 15:32
                  malkontent6 napisał:
                  > O, to jednak Rosjanie byli szkoleni przez Niemców.

Azbeściaku. Nadal powtarzam swoje pytanie - w jakich jednostkach niemieckich i kiedy szkolono sovieckich strzelców doborowych?

>Ja nic o tym nie wiedziałem i niczego takiego nie sugerowałem.

Przeczytaj ze zrozumieniem swój post, a po tym rznij głupa z większym wdziękiem.
                  • malkontent6 Re: Ja też obejrzałem film wojenny. 07.11.10, 15:49
                    walter622 napisał:

> Przeczytaj ze zrozumieniem swój post,

Przeczytałem. Żadnej sugestii o szkoleniu czerwonoarmistów w niemieckich szkołach dla snajperów w mojej wypowiedzi nie znalazłem. Wołodia, podaj cytat, który Twoim zdaniem coś takiego sugeruje.
                    • walter622 Nudzisz 07.11.10, 17:59
                      malkontent6 napisał:
                      > Żadnej sugestii o szkoleniu czerwonoarmistów w niemieckich szkoł
                      > ach dla snajperów w mojej wypowiedzi nie znalazłem

Typowa skleroza - czyżby tak działa azbest na twój umysł ? Tak więc dla przypomnienia:

malkontent6 napisał:
                      "Czerwonoarmista, towarzysz broni rosyjskiego snajpera, wspomina swój pobyt w niemieckiej szkole dla strzelców wyborowych w czasach gdy ZSRR i Niemcy byli przyjaciółmi. Miał oczywiście na myśli okres 1939-41. "

Postawione pytanie nadal aktualne. Tylko bez żadnych sztuczek i rżnięcia głupa - podaj konkreciki .
                      • malkontent6 Wołodia!!! 07.11.10, 18:43
                        Opowiadałem treść filmu!

Filmy fabularne są fikcją, nawet jeśli są oparte na faktach autentycznych są zaledwie wizją scenarzysty i reżysera. Dotyczy to filmów amerykańskich i rosyjskich. I polskich też.

Wołodia, jeśli kiedykolwiek obejrzysz odcinek starego amerykańskiego serialu "Koń który mówi", nie ufaj swojemu komsomolskiemu przeczuciu i nie domagaj się ode mnie dowodu na to, że konie w Ameryce mówią ludzkim głosem. Bo nie mówią. :)
                        • walter622 Azbesciaku!!! 07.11.10, 19:02
                          besciaku!!!
                          > nie domagaj się o
                          > de mnie dowodu na to, że konie w Ameryce mówią ludzkim głosem.

Ależ ja nie potrzebuję takiego dowodu - wystarczy, że czytam twoje posty.
                          • malkontent6 Znaczenie słowa "azbeściak". 07.11.10, 22:34
                            Wołodia, wyjaśnij mi wreszcie do to znaczy.
        • malkontent6 Re: Ja też obejrzałem film wojenny. 06.11.10, 17:21
          Uderz w stół... :)

Daruś, w jakim wątku napisałem o filmie "Enemy at teh Gates"? W Twoim wątku o wojennym filmie rosyjskim. Powtarzam, w wątku o filmie fabularnym więc moja wypowiedź o innym filmie fabularnym jest na miejscu.

Nie kwestionowałem Twojej wypowiedzi na temat "Brześcia", który Ty oceniłeś jako " Film tak doskonalnie historyczny", nie kwestionuję, bo nie oglądałem tego dzieła i sprawy obrony tego miasta nie znam. Nie rozumiem tylko przyczym Twoich emocji na temat amerykańskiego filmu. To jest film fabularny, tak jak "Brześć", "Lecą żurawie", "Czterej pancerni i pies" itp. Aczkolwiek twórcy filmu twierdzą, że jest on oparty na autentycznych postaciach.
          • darekvtb Re: Ja też obejrzałem film wojenny. 07.11.10, 07:48
            Ja ogladalem oba filmy: "Брестская Крепость" i "Enemy at teh Gates".
            To tak jak porownywac film "Gandhi" (1982) i "Indiana Jones and the Temple of Doom" (1984).
            No bo w obu fabularnych filmach pokazuje Indie..
            • malkontent6 Re: Ja też obejrzałem film wojenny. 07.11.10, 14:53
              darekvtb napisał:

> Ja ogladalem oba filmy: "Брестскk
              > 2;я Крепость" i "Enemy at
              > teh Gates".

Obejrzałeś dwa filmy fabularne. Jeden Ci się podobał a drugi nie.
    • nihil-istka Baju , baju bedziem w sowieckim raju 06.11.10, 15:27
      ej dziadkowie komuny. Po co ten kit. W pierwszym okresie wojny ruskie woleli sie w niewolke oddawac niz walczyc za judeo-sowiet. Zeby Niemcy byli bardziej ludzcy, to cala sowiecka armia przeszla by na strone Niemcow w 1941 roku.
      W 1941 roku niemcy byli witani jako wyzwoliciele na ulicach Kijowa i innych ruskich miast.
      • darekvtb Re: Baju , baju bedziem w sowieckim raju 07.11.10, 07:43
        "W pierwszym okresie wojny ruskie woleli sie w niewolke oddawac niz walczyc za judeo-sowiet. Zeby Niemcy byli bardziej ludzcy, to cala sowiecka armia przeszla by na strone Niemcow w 1941 roku. W 1941 roku niemcy byli witani jako wyzwoliciele na ulicach Kijowa i innych ruskich miast."

Nie ogladaj telewizji, bo bedziesz mial w glowie glizdy! (c)
        Haslo demonstrantow lat 80-ch.

Pani zapewne wtedy nie bylo nawet w planach.. :-)))
        • nihil-istka Re: Baju , baju bedziem w sowieckim raju 07.11.10, 11:33
          System sowiecki zamordowal 60% sowieckich generalow i zamordowal sztucznym glodem 15 milionow Ukraincow. Nic dziwnego , ze dla umeczonych ludzi sowieckich Niemcy jawili sie jako
          wyzwoliciele z nieludzkiej niewoli bolszewizmu. Gdyby Niemcy okazali sie humanitarni -
          - cala sowiecka armia poddala by sie w 1941 roku.
          • walter622 Idiotyzmy blondynki "nihilistki" 07.11.10, 13:33
            nihil-istka napisała:
            > zamordowal sztucznym glodem

"Sztucznym głodem" ???!!! Co za debilne brednie - Droga blondynko "nihilistko" Wielki Głód był jak najbardziej prawdziwy, a nie silikonowy.

> glodem 15 milionow Ukraińców
            Wał śmiało od razu 50 milionów Ukraińców, co tam 150 milionów Ukraińców.
            Droga blondynko "nihilistko" Faktycznie zmarło z głodu 3,4 mln Ukraińców.
            No ale dla potrzeb tego forum mrzesz nawet napisać "...zamordowal sztucznym glodem
            > 1 500 milionow Ukraincow".
            • malkontent6 Re: Idiotyzmy blondynki "nihilistki" 07.11.10, 14:55
              walter622 napisał:

> Faktycznie zmarło z głodu 3,4 mln Ukraińców.

A kto ich zagłodził na śmierć?
            • nihil-istka Re: Idiotyzmy blondynki "nihilistki" 07.11.10, 17:10
              To bolszewicy zamoordowali sztucznie wywolanym glodem tylko 3.4 miliona Ukraincow?
              No naprawde , Ukraincy maja byc za to wdzieczni! Reszta co przetrwala te gehenne musiala pozerac wlasne dzieci. Stalin z biurem politycvznem ogladali to z wagonu restauracyjnego spec-pociagu.
              • walter622 Re: Idiotyzmy blondynki "nihilistki" 07.11.10, 17:37
                nihil-istka napisała:
                > To bolszewicy zamoordowali sztucznie wywolanym glodem tylko 3.4 miliona Ukraincow?

Typowe zdziwienie blondynki (LOL).

> Reszta co przetrwala te gehenne musiala pozerac wlasne dzieci.

15 - 3,4 = 11,6
                Rozumiem. Ukraińcy pożarli 11,6 mln własnych dzieci. (LOL)

> Stalin z biurem politycvznem ogladali to z wagonu
                > restauracyjnego spec-pociagu.

Może jakiś konkrecik?, czy tylko kolejne fantazje głupiutkiej blondynki.
    • mongolszuudan Re: Брестс 07.11.10, 12:43
      Фильм уже выложен на русских торрентсах - здесь, например: rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3246072. Правда, качество записи и звук ужасные - записывали в кинотеатре во время сеанса на плохую любительскую камеру.
      • mongolszuudan Re: Брестс 07.11.10, 13:04
        По моему, ничего особенного этот фильм не представляет. Ничуть не лучше и не особенно достоверней полузабытого уже фильма про защитников Брестской крепости начала 1990-ых "Я русский солдат", снятого по замечательной повести писателя Васильева "В списках не значился". www.youtube.com/watch?v=cVoD6i8jsy4
        • mongolszuudan Re: Брестс 07.11.10, 14:44
          А по своей трагичности, пафосу - в лучшем, эпическом смысле этого слова, и, как это не парадоксально, оптимизму, несомненно сильней фильм "Государственная граница: Часть 5 - Год 1941-й" (2 серия) - www.youtube.com/watch?v=xnq14EIQDcY. Хотя там речь идет не о Брестской крепости, а героическом сопротивлении горстки советских пограничников на безымянной (одной из тысяч) западных пограничных застав. Этот фильм, снятый в начале перестройки (1986 год) просто великолепный по игре актеров, которая больше чем игра - сама жизнь, абсолютно правдивый, без всякой пропагандистской чуши.
          • darekvtb Re: Брестс 07.11.10, 21:25
            Musze obejrzec i porownac..
            --
            • gringo68 prawda o obronie Brześcia 08.11.10, 13:02
              forum.gazeta.pl/forum/w,539,118425965,118425965,klamstwa_sowieckie_o_heroicznej_obronie_Brzescia.html
              fajnie obejrzeć coś co jest obiektywne i poczytać dyskusji ludzi którzy coś się znają niż bełkotać prosowiecką propagandę
              • mongolszuudan Re: prawda o obronie Brześcia 08.11.10, 13:49
                > fajnie obejrzeć coś co jest obiektywne i poczytać dyskusji ludzi którzy coś się
                > znają niż bełkotać prosowiecką propagandę

В дупу себе забей свою геббельсовскую пропаганду, поганая нацистская свинья.
                • malkontent6 Komsomolec. 08.11.10, 13:56
                  mongolszuudan napisał:

> В дупу себе за
                  > ;бей свою гебб
                  > ;ельсовскую п
                  > ропаганду, по
                  > ганая нацист&
                  > #1089;кая свинья.

Prawdziwy komsomolec.
                  • mongolszuudan Re: Komsomolec. 08.11.10, 14:25
                    Геббельс рад за тебя, Гиммлер тобой доволен и Гитлер шлет тебе с того света свою благодарность, говнюк фашистский. Прибей себе на жопу нацистский крест. Ты его заслужил.
                    • malkontent6 Re: Komsomolec. 08.11.10, 14:33
                      Przypominają mi się artykuły z Komsomolskiej Prawdy. Ten sam styl.
                      • mongolszuudan Re: Komsomolec. 08.11.10, 14:40
                        Ты мне припоминаешь Mein Kampf и Trybune Ludu в одном лице. Типичный malkontent, даже N 6 - сколько вас таких зомбированных пропагандистов выпускают на вашем неонацистском конвейере?
                        • gringo68 Re: Komsomolec. 08.11.10, 14:55
                          Masz rację, połowy ryb wzrosły w zeszłym roku o 14,5%
                          • malkontent6 Re: Komsomolec. 08.11.10, 15:07
                            Ich chyba uczą na na komsomolskich kursach, że oponentów należy nazywać faszystami. Przez kilkadziesiąt lat w czasach ZSRR tak robili i tak im już zostało.
                • gringo68 Re: prawda o obronie Brześcia 08.11.10, 14:53
                  Ja tobie też życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szcześliwego Nowego Roku.
                  • malkontent6 Re: prawda o obronie Brześcia 08.11.10, 15:07
                    Oni wczoraj świętowali rocznicę Rewolucji Październikowej. :)
                    • darekvtb Re: prawda o obronie Brześcia 08.11.10, 15:15
                      A we czwartek swieto wygnania Polakow z Kremla :-)))
                      • malkontent6 Re: prawda o obronie Brześcia 08.11.10, 15:18
                        Leczyli sobie kompleksy. :)
                        • mongolszuudan Re: prawda o obronie Brześcia 09.11.10, 09:16
                          malkontent6 napisał:

> Leczyli sobie kompleksy. :)

Какие комплексы, несчастный малконент? Нет у русских комплексов, которые следует лечить (нам за свою историю совершенно не стыдно - это история великого народа), комплексы своего ничтожества, безнадежной средневековой отсталости, мракобесия, подлости, извечного холуйства лечат на этом форуме недобитые фашистские холуи, доморощенные сионисты, лизуны эмигранты, внуки польских "героев бессмертной и эпической битвы в Монте-Кассино " и внуки бандеровских упырей и монгольскихъ солдат, которых полюбила за их экзотичность их бабушка, а также всякие малконенты.
                          • malkontent6 Re: prawda o obronie Brześcia 09.11.10, 14:17
                            mongolszuudan napisał:

> Нет у русских
                            > ; комплексов, l

Wszystkie Twoje wypowiedzi świadczą o tym, że masz kompleksy, obywatelu wielkiego narodu.
                          • grba "Faszystowski miecz wykuwał się w ZSRR" 16.11.10, 08:35
                            W 1991 roku ukazała się książka Djakowa i Buszujewej z mocnym tytułem "Faszystowski miecz wykuwał się w ZSRR" (Ю.Л. Дья­ков и Т.С. Бушуева «Фашистский меч ковался в СССР» М., 1991).
    • herr7 oto recenzja Isajewa 11.11.10, 20:30
      Aleksiej Isajew jest współczesnym rosyjskim historykiem piszącym o drugiej wojnie światowej. Oto jego pogląd na ten film:

www.rus-obr.ru/ru-club/8493
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka