Dodaj do ulubionych

80-letnia babcia kompromituje niemieckiego ministr

19.11.10, 20:30
spraw wewnetrznych?
Tagesspiegel podaje, ze atrape bomby znaleziona na lotnisku w Windhoek (Namibia) zostala prawdopodobnie zbudowana w Kaliforni.
Larry Copello, wlasciciel firmy, stwierdzil, ze produkowal przed 4-5 laty atrapy bomb w walizkach, a druty montowala jego babcia. Jego firma oferuje rozne "urzadzenia", sluzace do przeprowadzania testow bezpieczenstwa na lotniskach i w objektach publicznych.
W srodku walizki znajdowala sie kartka z nazwa jego firmy i numerem telefonu.
Tymczasem min. Thomas de Maizière (CDU) wystapil wczoraj okolo godz 19:15 w niemieckiej telewizji publicznej ZDF probujac uspokoic swoich obywateli. Wczesniej wyslal do Namibii pracownikow BKA, aby na miejscu sprawdzili podejrzana walizke.
W zwiazku z ostrzezenia o planowanych podobno przez islamistow w Niemczech w koncu listopada minister wzmocnil ochrone objektow publicznych i nakazal Bundespolizei paradowac z bronia maszynowa.
images.airliners.de/nachrichten/2009/9/polizist-1_dfbe57ca661eaf642accde485997da1d_470_317.jpg
Obserwuj wątek
    • polski_francuz De Maizière 19.11.10, 21:01
      ta wredna hugonota mi tez podpadl jak sie dal sfotografowac z policja po zwycieskim poscigu za polskimi zlodziejami jego samochodu. Zlodziejstwa nie popieram, ale to podkreslanie "polnische Diebe" byly bardzo nie fair.

Co do drutow i walizki to raczej rozumiem urzednikow. Ilosc bagazu jest taka, ze sie juz nie da kontrolowac. I jak ktos sie uprze wysadzic samolot w powietrze to wysadzi.

Stad ta panika

Pozdro

PF
      • szwampuch58 Re: De Maizière 19.11.10, 21:16
        Zapewniam cie ze da sie...malo tego kontroluje sie
        A pro po" Diebe" jak byli z Polski mial ich nazwac Francuzami czy Rosjanami?
        • polski_francuz Re: De Maizière 19.11.10, 21:19
          Diebe to Diebe, jak im narodowosc dokleisz to staje sie bardzo obrazliwe. Np. mimo, ze Niemcy sa rasistami jak diabli, czy ja mowie caly czas o niemieckich rasistach?

PF
          • szwampuch58 Re: De Maizière 19.11.10, 21:33
            ty nie mowisz ty bredzisz
            • polski_francuz Re: De Maizière 19.11.10, 21:48
              Wytlumacze zatem powoli.

Statystyki niemieckie pokazuje, ze co 3 Niemiec najbardziej nie lubi Polakow, nastepni sa chyba na liscie nielubionych Czesi (chyba co 9 czy 10 Niemiec ich nie lubi). Najwiecej tych nielubiacych jest w Landach bliskich Francji, Holandii i Belgii. Ci ludzie niezbyt znaja Polakow a kieruja sie glownie przesadami.

Z drugiej strony jednosc europejska zada by sie sasiedzi powoli zaczeli lubic. Pomoze to dzielic przyszlosc z wieksza przyjemnoscia.

Dlatego tez uznalem, ze pokazanie fotografii usmiechnietego hugonota w Spieglu jak mu policaje niemieccy odzyskali ukradziony samochod wskazujac na narodowosc zlodziei, byl objawem uczucia "dalismy im rade, bo jestemy lepsi". Podobne odczucia sieje po polskiej stronie pan Kaczynski. Odczucia szowinistyczne. Ktorym sie przeciwstawiam.

Zrozumiales juz czy mam moze jeszcze prosciej wytlumaczyc?

PF

• eva15 Re: De Maizière 19.11.10, 22:02
                Nieprawda. Statystyki mówią, że Polkaów najbardziej nie lubią w b. NRD, im dalej od PL tym mniejsza antypatia.
                • polski_francuz Lepiej uwierz 19.11.10, 22:12
                  bo te statystyke pokazano niedawno we wrzesniu chyba. Pisalismy o tym na forum o ile pamietam.

PF
                  • polski_francuz Voilà 19.11.10, 22:25
                    link:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80620,8171556,Sondaz__Polska_najbardziej_nielubianym_sasiadem_Niemiec.html
                    Pozdro

PF
              • szwampuch58 Re: De Maizière 19.11.10, 22:03
                papalapap zabojadzie ,faktem jest ze wszyscy kochaja"rasistow"
                www.20min.ch/news/ausland/story/20917836
                • polski_francuz Sprobujemy po linii szczerosci 19.11.10, 22:12
                  Spadaj gnoju.

PF
                  • szwampuch58 Re: Sprobujemy po linii szczerosci 19.11.10, 22:15
                    z przyjemnoscia,kretynie
      • mara571 podobno to najbardziej zaufany czlowiek 19.11.10, 21:52
        Merkel.
        Wiesz drogi polski_francuzie, ze Niemcy stali sie, chyba dzieki dobrobytowi, narodem bardzo strachliwym. Slowo Angst jest dzisiaj na ustach wszystkich. Najbardziej boja sie diagnozy nowotwor (ankieta kasy chorych), utraty pracy, elektrowni atomowych, zanieczyszczonego powietrza, zatrutej wody itd, itd...
        Wczoraj ujawniono, ze poszukuje sie gazu lupkowego w Nadrenii-Westfalii, dzisiaj w mediach pierwsze oznaki paniki: zatruja nam wode.
        Moglabym te przyklady mnozyc.
        Zastanawiam sie, czy wobec kiepskich notowan koalicji rzadzacej obecny alarm terrorystyczny nie jest graniem na wywolanie braku poczucia bezpieczenstwa.
        Aha komentarze o atrapie czytalam w dwoch miejscach: Tagesspiegel i Welt-online.
        Z Welt-online historie z amerykanska firma i babcia usunieto kolo 20.
        Wydawca Die Welt jest koncern Springera.
        • polski_francuz Sasiedzi ewoluuja 19.11.10, 22:00
          (mowie tu o Niemcach). Kilka elementow tej ewolucji:
          .starzenie sie spoleczenstwa;
          .boja sie rozsadzenia przez malo-uczacych sie Turkow (Deutschand schafft sich ab);
          .przestaja ufac swoim elitom (S21);
          .gdzie czytalem, ze Niemcy zazdroszcza Francuzom odwagi do strajkow...

Chyba nie jest to pozytywna ewolucja. Ale moze ja jeszcze niezbyt ja rozumiem. A moze, po prostu, staja sie narodem zamoznych prykow, ktorzy maja tyle do stracenia?

PF
          • mara571 i nie jest to ewolucja w pozytywnym kierunku 21.11.10, 12:01
            tu sie zgadzam.
            O twoich punktach napisze jeszcze pozniej.

Wracam do sianiu panki "terrorystycznej" w Niemczech.
            Przoduja w tym gazety Springera.
            www.welt.de/politik/deutschland/article11090229/Die-riskante-Schwaeche-deutscher-Sicherheitsbehoerden.html
            www.bild.de/BILD/politik/2010/11/21/anti-terror-schicht/bams-begleitet-zwei-bundespolizisten-auf-streife.html
            Dla mnie sytacja zaczyna powoli przypominac USA przed reelekcja Busha jr.
            Drugie zwyciestwo zagwarantowaly mu glosy tych strachliwych, ktorzy swiecie wierzyli, ze on jako prezydent potrafi ich uchronic przed nastepnym atakiem.
            I zgodzili sie nawet na ograniczenie amerykanskiej swietosci: praw obywatelsckich.

Koalicja CDU/CSU z FDP moze przegrac w przyszlym roku wybory w niektorych landach.
            Przegrana w BW oznaczalaby trzesienie ziemi i koniec Merkel.

Aktualnie szukaja dwoch osob, ktore podobno juz w Niemczech sa, tylko zapalnik/i jeszcze nie dotarly.
    • jorl PF 21.11.10, 15:13
      polski_francuz napisał:

> ta wredna hugonota mi tez podpadl jak sie dal sfotografowac z policja po zwycie
      > skim poscigu za polskimi zlodziejami jego samochodu. Zlodziejstwa nie popieram,
      > ale to podkreslanie "polnische Diebe" byly bardzo nie fair.

Jako ze znam media i niemieckie i polskie moge powiedziec ze niemieckie o Polakach wypowiadaja sie duzo lepiej jak polskie o Rosjanach. Ja wiem PF ze Tobie to akurat nie przeszkadza ale to tak troche zakrawa na filozofie Kalego u Ciebie, prawda?
      Ja to osobiscie nazywam plucie na Wschod.

> Co do drutow i walizki to raczej rozumiem urzednikow. Ilosc bagazu jest taka, z
      > e sie juz nie da kontrolowac. I jak ktos sie uprze wysadzic samolot w powietrze
      > to wysadzi.
      >
      > Stad ta panika

Sa kontrolowane i bagaze. Nieraz jak lecialem sluzbowo z walizka z urzadzeniami aby pokazac klientom bylem wywolywany do dokladnej kontroli. Tez z takim jakby odkurzaczem ktory "obwachiwal" urzadzenie potem analizowal sklad chemiczny na obecnosc srodkow wybuchowych.
      A w Chinach jak lecialem pomiedzy dwoma ich miastami to mi Chinczycy skonfiskowali maly zamkniety moj doskonaly szwajcarski scyzoryk. Zapomnialm wlozyc do walizki, wzielem do podrecznego no i niedawno musialm kupic nastepny bo tamten zostal w Chinach. Ale nie zamkneli jakby to zapewne w USA zrobili nawet nie do wyjasnienie.

Ja mysle ze te afery poprzedzaja przekomywanie spoleczenstwa niemieckiego do zgody na wprowadzenia tych scanerow rozbierajacych ludzi. Postarszyc i opory beda mniejsze.

Co do strachliwosci Niemcow. Wiec spotykalem turystow niemieckiech mowiacych OK wiadomo ze terrorysci czychaja ale przeciez nie damy sobie zabrac podrozowania po Swiecie. I sadzac po stytystykach duzo tak mysli.

Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka