Dodaj do ulubionych

Ofensywa Putina w Brukseli

24.02.11, 21:21
wyborcza.pl/1,75477,9162267,Ofensywa_Putina_w_Brukseli.html
Chyba rzeczywiście ofensywa, bo pojechał tam z całym rządem (nieomal, bo ktoś pewnie został, by pilnować interesu).
Wskazywał by też na to brak jakichkolwiek wiadomości czy komentarzy w polskich telewizjach, publicznej i prywatnych. Bo o czym tu gadać, jak pojadą tacy i przyjmowani są z honorami, jak jacyś wielcy gracze...

Widziałem obszerne fragmenty w rosyjskiej TV z konferencji prasowej Putina i Barosso, i miałem wrażenie, że Putin sobie pokpiwa z Barosso, kiedy tłumaczył mu, że Rosja nikomu nie odda swojego gazociągu północnego (co nakazuje nowe prawo energetyczne UE /wchodzi w życie w marcu/, które nakazuje rozdział między dostawcą gazu oraz spółką zarządzającą rurą).

Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 21:33
      lubat napisał: "Widziałem obszerne fragmenty w rosyjskiej TV z konferencji prasowej Putina i Barosso, i miałem wrażenie, że Putin sobie pokpiwa z Barosso"
      To jest telegram z ambasady USA (zrodlo wiadome)
      "
      26.02.2009 г., Мocквa
      «ХХХХ пoдтвердил нaличие хoрoшo извеcтнoй личнoй неприязни междy Пyтиным и Бaррoзy. Пo егo cлoвaм, премьер-миниcтр cчитaет предcедaтеля Еврoкoмиccии «трoянcким кoнем нoвых cтрaн-членoв ЕС», чьи зaявления o тoм, чтo «cемья ближе, чем дрyзья», прoзвyчaли в Мocкве неyбедительнo. ХХХХ oтметил, чтo рaзнoглacия междy Бaррoзy и Пyтиным вo время вcтреч нa пике гaзoвoгo кризиca «приoбрели личнocтный хaрaктер»».
      • eva15 Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 22:31
        Igorek, obiecałeś, że coś mi streścisz....
        • igor_uk Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 22:36
          Ewa,przeciez slowa dotrzymalem.Zajrzy na watek w ktorym omowial sie temat.
          • eva15 Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 22:42
            O cholera, jeśli tak to przepraszam i dzięki, ja tu wpadam głównie nocą i zapominam gdzie byłam. Jaki to był wątek?
            • igor_uk Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 22:46
              Ewa,to bylo tu.
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,122531063,122571697,Re_The_Mubarak_of_Georgia_.html
              • eva15 Igor, dzięki 24.02.11, 23:06
                Zeby się nie powtarzać - link:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,122531063,122578970,Re_dla_Ewy_c_d_.html
      • malkontent6 Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 22:32
        > To jest telegram z ambasady USA (zrodlo wiadome)

Telegram z ambasady USA był napisany po rosyjsku?
        • eva15 Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 22:36
          Nie każdy jest tak niekumaty językowo jak ty. Amis to nie takie bystrzaki jak ty. W polskich cytatach z WiKileaks teksty idą po polsku, poligloci , no nie?
          • malkontent6 Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 22:44
            Wiesz, Ewciu, to trochę śmieszne. Na polskim forum tekst depeszy ambasady USA podajemy po rosyjsku.
            • igor_uk Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 22:53
              malkontent,a co za roznica?czy to w jezyku rosyjskim,czy w polskim,czy w angielskim,niektore to i znajomoscia chinskiego chwala sie.
              Do tego moj post byl skierowany do zalozyciela watka,lubata,ktory wspaniale zna jezyk rosyjski.
              • malkontent6 Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 23:07
                > Do tego moj post byl skierowany do zalozyciela watka,lubata,ktory wspaniale zna jezyk rosyjski.

Tak, Igor, ale to jest forum publiczne. Ja jeszcze po rosyjsku jestem gramotny ale dla wielu młodych Polaków Twój język jest tak odległy jak chiński. A angielskiego młodzież się uczy.

Nie piszę tego, żeby Ci dokuczyć, Igor. To raczej friendly advice. :)
                • eva15 Re: Ofensywa Putina w Brukseli 25.02.11, 00:18
                  A jeśli młode bystrzaki nie będą w stanie, dzięki nowoczesnemu szkolnictwu, policzyć do 100, to będziesz postulował, by arytmetyka ograniczała sią tylko do liczby 10?
                  • malkontent6 Re: Ofensywa Putina w Brukseli 25.02.11, 00:53
                    eva15 napisała:

> A jeśli młode bystrzaki nie będą w stanie, dzięki nowoczesnemu szkolnictwu, pol
                    > iczyć do 100, to będziesz postulował, by arytmetyka ograniczała sią tylko do li
                    > czby 10?

Ewciu, jeśli dojdzie do tego o czym piszesz, to będziemy mieli dużo większe problemy niż prowadzenie dyskusji na Forum GW.
    • mara571 czy rurka baltycka nalezy do Rosji 24.02.11, 22:03
      czy do pewnej spolki?
      • des4 Put'ka dostał wizę schengeńską? 24.02.11, 22:25
        jego poddani marznący w kolejkach do ambasad EU jakoś sobie nie pokpiwają, hehe...
        • romrus Re: Put'ka dostał wizę schengeńską? 24.02.11, 22:33
          des4 napisał:

> jego poddani marznący w kolejkach do ambasad EU jakoś sobie nie pokpiwają, hehe

Kpia z ciebie, marznancego u ambasady USA.

Raz na rok wyzywam kuriera z biuro podrozy (20 euro) i za 10 dni mam roczna wize do UE, wydana przez Finladije (35 euro).

Zadnego mroza.

• des4 Re: Put'ka dostał wizę schengeńską? 24.02.11, 22:37
            albo i nie masz

widok ruskich "turystów" pokornie drepczących w kolejce do kontroli na greckiej wysepce...bezcenny...

btw, w Polsce po wizę USA rejestrujesz się w necie, u was jest inaczej?
            • romrus Re: Put'ka dostał wizę schengeńską? 24.02.11, 22:47
              des4 napisał:

> widok ruskich "turystów"

Moge cie znalezc na Youtube taki widok polskich turistow ze cie szlag trafi:-)

> btw, w Polsce po wizę USA rejestrujesz się w necie, u was jest inaczej?

Do USA albo przez PonyEkspress, albo przez Net. Ale w koncu musisz tam byc osobiscie.

Do UE dostaje roczna bez zadnych problemow.

• eva15 Jak wywłaszczyć Rosję 24.02.11, 22:25
      Ja tam się Rosjanom nie dziwię, wywłaszczenie mieli już raz za komuny, nikt nie chce dwa razy wpadać a te same grabie i to w dodatku bez wojny czy rewolucji - ot tak po prostu dobrowolnie, bo EU i Barroso sobie życzą zabrać cudzą własność. Eurokołchoz może wywłaszczać na własnym terenie, ale jego prawodawstwo nie ma prawa sięgać innych nieunijnych krajów. Podobne problemy z próbami narzucaniem jej unijnego prawa ma Szwajcaria. Niedawno jeden ze szwajcarskich polityków stwierdził oburzony, że żądania jakie wobec Szwajcarii wysuwa EU możliwe były do niedawna jeszcze tylko w przypadku podboju danego kraju.
      • des4 Re: Jak wywłaszczyć Rosję 24.02.11, 22:26
        Addamski, widzę, że dobrze wiesz jak funkcjonują kołchozy

w Mannheim też masz kołchoz?
      • malkontent6 Re: Jak wywłaszczyć Rosję 24.02.11, 22:30
        eva15 napisała:

> Ja tam się Rosjanom nie dziwię, wywłaszczenie mieli już raz za komuny,

To prawda i sami sobie to komunistyczne wywłaszczenie zorganizowali. :)
        • eva15 Re: Jak wywłaszczyć Rosję 24.02.11, 22:32
          malkontent6 napisał:

> To prawda i sami sobie to komunistyczne wywłaszczenie zorganizowali. :)

Myślisz, że sami? Twoja sprawa, możesz sobie tak myśleć. Ale jedno jest pewne - nie potrzebują do tego Barroso i EU.
          • malkontent6 Re: Jak wywłaszczyć Rosję 24.02.11, 22:33
            eva15 napisała:

> Myślisz, że sami? Twoja sprawa, możesz sobie tak myśleć.

Ewciu, jesli wiesz coś czego ja nie wiem, to chętnie posłucham.
            • eva15 Re: Jak wywłaszczyć Rosję 24.02.11, 22:37
              Nie licz na to. Nikt mi nie płaci za korepetycje z historii dla forumowych bystrzaków.
              • malkontent6 Re: Jak wywłaszczyć Rosję 24.02.11, 22:42
                eva15 napisała:

> Nie licz na to.

Szkoda.
    • eva15 Lubat, masz linka pod ręką? 24.02.11, 22:28
      Lubat napisał:

> Widziałem obszerne fragmenty w rosyjskiej TV z konferencji prasowej Putina
      • des4 Re: Lubat, masz linka pod ręką? 24.02.11, 22:38
        przykro mi, ale a Brukseli wizyta Put'ki to marginalna sprawa...
        • igor_uk Re: Lubat, masz linka pod ręką? 24.02.11, 22:41
          des4,a nie probowales wystepowac w cyrku,oczewiscie za klauna?
          Gwarantuje,miales by wziecie.
          • eva15 des4=skiper=niemiecki socjal 25.02.11, 00:12
            igor_uk napisał:

> des4,a nie probowales wystepowac w cyrku,oczewiscie za klauna?
            > Gwarantuje,miales by wziecie.

Ten typ to skiper- pod takim nickiem występował. Siedzi na socjalu w Nimeczech i nawet mnie straszył, że złoży na mnie donos do niemieckiej policji. To było jakieś 2-3 lata temu, ciągle czekam i NIC. Wykrył też moje nazwisko, wg niego nazywam się Addamski albo coś w tym rodzaju.
      • igor_uk Re: Lubat, masz linka pod ręką? 24.02.11, 22:38
        Prosisz o link,prawda lubata,to masz.
        www.vesti.ru/only_video.html?vid=321240
        • eva15 Re: Lubat, masz linka pod ręką? 24.02.11, 22:45
          Igor, jesteś niezawodny.
    • malkontent6 Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 23:03
      lubat napisał:

> brak jakichkolwiek wiadomości czy komentarzy w polskich telewizjach, publicznej i prywatnych

To juz skandal. Polska telewizja nie śledzi podrózy Najjasniejszego Pana.

Swoja drogą myślę, że w wieczornych wiadomosciach coś o tym będzie. Być może na podstawie informacji PAP.

www.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_www.pap.pl&_PageID=1&s=infopakiet&dz=swiat&idNewsComp=70816&filename=&idnews=56676&data=infopakietinfopakiet&_CheckSum=-231730956
      • igor_uk Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 23:06
        malkontent,tu wlasnie nie chodzi o samego Putina,a o czyms o wiele bardziej waznym, o zaopatrzenie UE w energie.
        Jestem pewien,jak by Putin puscil baka na konferencji,to by on tym baku poinformowali natychmiast.
        • malkontent6 Re: Ofensywa Putina w Brukseli 24.02.11, 23:11
          igor_uk napisał:

> Jestem pewien,jak by Putin puscil baka na konferencji,to by on tym baku poinfo
          > rmowali natychmiast.

A jakby bąka puściła królowa Elżbieta...

Igor, chodzi mi o to, że lubat napisał coś głupiego. Polskie media o tym informują, lubat sam przecież podał link do artykułu z GW. Nawet jeśli nie słyszał o tym w polskiej telewizji, to nie znaczy, że relacji nie było.
        • mara571 dobrze, ze jestes na forum 24.02.11, 23:20
          bo mam pytanie: jak zostala w Rosji skomentowana ta dymisja:
          www.tvn24.pl/0,1693906,0,1,urodziny-wiceszefa-fsb-za-milion-dolarow,wiadomosc.html
          • igor_uk Re: dobrze, ze jestes na forum 24.02.11, 23:25
            mara,a z czyjej obecnosci ty cieszysz sie?
            • mara571 z twojej, 24.02.11, 23:30
              przeciez malkontent z USA mi na to pytanie nie odpowie.
              • malkontent6 Re: z twojej, 25.02.11, 00:13
                mara571 napisała:

> przeciez malkontent z USA mi na to pytanie nie odpowie.

Raczej nie. :)
            • eva15 Re: dobrze, ze jestes na forum 25.02.11, 00:14
              igor_uk napisał:

> mara,a z czyjej obecnosci ty cieszysz sie?

Igor, upiór nocny/mara podlizuje się. Zauważyła, że prawie nikt z nią nie dyskutuje.
              • malkontent6 Re: dobrze, ze jestes na forum 25.02.11, 00:51
                eva15 napisała:

> Zauważyła, że prawie nikt z nią nie dyskutuje.

A Ty zauważyłaś, że ona zauważyła. :)
              • yurek11111 evcia,wlasnie potwierdzilas swoj prywitywizm...:-) 25.02.11, 03:34
                <>"orlica forumowa" z rasy bystrych troluje.... :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                <>Ciekawe co tym wpisem wniosla do dyskusji????
                eva15 napisała:
                Igor, upiór nocny/mara podlizuje się. Zauważyła, że prawie nikt z nią nie dysku
                > tuje

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          • walter622 Witaj Mara571 25.02.11, 01:16
            Ponieważ Igor gdzieś przepadł to masz tu niewielki skrót z tej sprawy:
            www.vz.ru/opinions/2011/2/22/470706.html
            www.vesti.ru/doc.html?id=430651&cid=400
            www.amic.ru/news/143023/
            i jeszcze jedno - z "drugiego szeregu" ( skąd generalnie zerżnęło tvn - oni jeszcze ryli
            w lifeGeorgii )
            www.lifenews.ru/news/52042
            Jedna mała uwaga - jak zwykle w polskim artykule sporo ewidentnych błędów. Uszakov,
            o ile wiem, świętował pod koniec stycznia, natomiast zwolniono go 22 lutego.
            Huczne "obchody" 60-ki są parawanem, faktyczna przyczyną był konflikt między SK i GP odnośnie afery lewych kasyn. Jego nie tylko zdjęto z zajmowanego stanowiska, ale również wydalono z armii, przy czym z zastosowaniem w uzasadnieniu dość specyficznego sformułowania ( "нaрyшение cлyжебнoй этики").
            Resztę opowie malkontent - wybitny spec od Rosji.
            • malkontent6 Re: Witaj Mara571 25.02.11, 01:32
              walter622 napisał:

> Resztę opowie malkontent - wybitny spec od Rosji.

Oh, Wołodia, doprawdy czuję się zażenowany...
    • malkontent6 Punkt widzenia. 25.02.11, 01:44
      lubat napisał:

> brak jakichkolwiek wiadomości czy komentarzy w polskich telewizjach, publicznej i prywatnych.

Pisałem już w tym wątku, że wizyta Putina w Brukseli prawdopodobnie zostanie skomentowana w polskiej telewizji. Jak by nie było jest to wizyta premiera dużego, sąsiadującego z Poską kraju w stolicy EU.

Lubat przeoczył chyba jedno wydarzenie które w jakiś sposób wpłynęło na preferencje polskich mediów. Tego samego dnia premier Polski był z wizytą w Izraelu. Trudno, lubat, musisz się pogodzić z tym, że dla przeciętnego Polaka ta wizyta jest ważniejsza i być może dlatego Putin w Brukseli zszedł na dalszy plan. Musisz przełknąć tę gorycz.
    • wojciech.2345 na Litwie Gazprom musi się pozbyć gazociągu 25.02.11, 09:11
      Na główny problem w relacjach między UE a Rosją wyrasta kwestia energii. W myśl trzeciego pakietu energetycznego, który wchodzi w życie już 3 marca, produkcja energii powinna być oddzielona od jej przesyłu: albo poprzez rozdział właścicielski, albo menedżerski. Zasada ta dotyczy wszystkich spółek działających na terenie UE, również tych z państw trzecich, i ma doprowadzić do większej konkurencji i spadku cen. Wybór opcji zależy od państwa członkowskiego.
      Polska wybrała rozdział menedżerski, dzięki czemu Gazprom może pozostać właścicielem Jamału, tyle że zarząd nad tym gazociągiem (ustalanie cen i zasad dostępu) musiał zostać powierzony nowej niezależnej spółce. Z kolei na Litwie Gazprom musi się pozbyć gazociągu. O to głównie mają pretensje Rosjanie. Putin groził wczoraj, że powierzenie dróg przesyłu innym spółkom doprowadzi do wzrostu cen. Barroso był jednak nieugięty. – Prawo zostało przyjęte przez państwa członkowskie i będzie obowiązywać. Nie jest dyskryminacyjne, bo te same zasady obowiązują spółki rosyjskie, norweskie czy unijne – wyliczał. Na argument Putina, że Rosja powinna być dobrze traktowana jako wielki dostawca gazu do UE, szef KE odpowiedział: – To prawda, że wasz gaz ogrzewa nasze domy. Ale my wam za to płacimy. I to nieźle.

www.rp.pl/artykul/29,617586.html
      • herr7 piar-kampania Putina... 25.02.11, 11:06
        Jak sądzę, celem tej wizyty było przypomnienie "zachodnim partnerom", że Putin jest człowiekiem nr. 1 w Rosji i bynajmniej nie zamierza niczego w tym zakresie zmieniać. To jest jego odpowiedź na nawoływania "liberalnej" części rosyjskiej elity, żeby dał sobie spokój z władzą i zajął się tym, co najlepiej mu wychodzi - czyli dżudo, strzelaniem z kuszy do wielorybów i paradowaniem z nagim torsem. Jak widać, Putin ani myśli o emeryturze, co dla Rosji jest złą prognozą. Z tego też powodu, Zachód ani myśli o ustępstwach - w sumie, Putin u władzy, ale taki nie za silny Putin jest Zachodowi jak najbardziej na rękę. Tak więc, w Brukseli Putin niczego nie załatwił i jeżeli można to nazwać ofensywą to jedynie w tym względzie, że polityk ten przypomina że jest i o "odstawce" nawet nie myśli.
        • romrus Re: piar-kampania Putina... 25.02.11, 12:17
          herr7 napisał:

> Jak widać, Putin ani myśli o emeryturze, co dla Rosji jest złą prognozą.

To dla Rosji akurat dobra prognoza.

> Z tego też powodu, Zachód ani myśli o ustępstwach

A jaki "ustepstwa" Zachodu bys dostal ktos inny?
          Tych "ustepstw" mielismy dosyc w 90-ch.
          • herr7 Re: piar-kampania Putina... 25.02.11, 12:28
            To prawda, możecie mieć zawsze kogoś jeszcze gorszego, tak jak słabego Gorbaczowa zastąpił Jelcyn. Ale świat nie będzie czekał na Rosję, np. szybko rozwijające się Chiny. Z tej perspektywy, Putin zupełnie się nie nadaje. Ale to moje zdanie.

O "sukcesach" Putina piszą m.in. tutaj:

www.utro.ru/articles/2011/02/25/958632.shtml
            • vladexpat Re: piar-kampania Putina... 25.02.11, 12:37
              herr7 napisał:

> To prawda, możecie mieć zawsze kogoś jeszcze gorszego, tak jak słabego Gorbaczo
              > wa zastąpił Jelcyn. Ale świat nie będzie czekał na Rosję, np. szybko rozwijając
              > e się Chiny. Z tej perspektywy, Putin zupełnie się nie nadaje. Ale to moje zdan
              > ie.
              >
              > O "sukcesach" Putina piszą m.in. tutaj:
              >
              > www.utro.ru/articles/2011/02/25/958632.shtml

Nie rozumiem skąd to niedocenanie Miedwiediewa. To on teraz kieruje w Rosją. Z czasem się o tym przekonacie.
              • romrus Re: piar-kampania Putina... 25.02.11, 13:20
                vladexpat napisał:

> Nie rozumiem skąd to niedocenanie Miedwiediewa.

Jesli chodzi o mnie, to z doswiadczenia.

> Z czasem się o tym przekonacie.

Watpie.
            • romrus Re: piar-kampania Putina... 25.02.11, 12:38
              herr7 napisał:

> To prawda, możecie mieć zawsze kogoś jeszcze gorszego, tak jak słabego Gorbaczo
              > wa zastąpił Jelcyn. Ale świat nie będzie czekał na Rosję, np. szybko rozwijając
              > e się Chiny. Z tej perspektywy, Putin zupełnie się nie nadaje. Ale to moje zdan

Dobra. Jutro nie bedzie Putina.

Co za to dostaneme od Zachodu? Jaki ustepstwa?

Wizy? - nie jest az tak znaczonco. Co jeszcze - cukierki?

Jest taki kawal:

Pedofil w parku pyta dziewczynke:
              -mala, chcesz cukierka?
              -nie, bo ot tych cukierkow bardzo mi d@pa boli.

I co? Putin dla piaru zaswiadczil ze byl konstruktorem tego telefonu?

Jasne ze przegrywamy w hi-tech. Szybko to sie nie zmieni.
              • eva15 Re: piar-kampania Putina... 25.02.11, 13:05
                romrus napisał:

> I co? Putin dla piaru zaswiadczil ze byl konstruktorem tego telefonu?

Herr7 ma stalinowskie podejście do rosyjskiej rzeczywistości - wszystko powinien osobiście kontrolować wódz, nawet konstrukcję telefonów. Na Zachodzie byłoby zupełnie śmiesznym oskarżać szefa rządu za jakieś niepowodzenia technologiczne. Wyobraźmy sobie, że prototypy eletro-aut Mercedesa są nieudane, a media i naród rzucają się z wrzaskiem na kanclerz Merkel wskazując, że to jej wina. Absurd.
                • walter622 Re: piar-kampania Putina... 25.02.11, 13:25
                  eva15 napisała:

> Herr7 ma stalinowskie podejście do rosyjskiej rzeczywistości

Niestety, Herr wyciąga wnioski na podstawie docierających do niego informacji. Problem w tym, że nieporadność w rzetelnym ukazaniu sytuacji przejawiają media - czasem to wynika z ewidentnego braku podstawowej wiedzy, a czasem ze świadomej tendencyjności przekazu. Wystarczy chociażby wspomnieć zachowanie wacka i jego gazetki w czasie pożarów lasów - o udziale polskich strażaków w akcji ich gaszenia w polskich mediach była kompletna cisza (Rosjanie im udzielali bardzo wiele uwagi), natomiast wacek coś tam w tym samym czasie pisał o "Putinie sikającym na płonące lasy" ( a że przy okazji wykazał się kompletnym brakiem wiedzy w zakresie geografii - to inna sprawa).
                  Powracając - Herr nie jest winien, że otrzymuje kompletnie wypaczony obraz sytuacji.
                  To już niestety charakterystyczne dla mediów zjawisko - wystarczy zobaczyć, co media wyprawiają w sprawie wydarzeń w Libii.
                  • eva15 Czytanie pod ustaloną tezę 25.02.11, 13:42
                    Owszem, media dezinformują, ale dlatego trzeba umieć czytać je z kluczem i między wierszami oraz porównywać różne źródła informacji. Wbrew pozorom jest to możliwe, wcale nie takie trudne i sporo można wyłuskać.
                    Podam przykład Białorusi w niemieckiej prasie: z jednej strony mainstream obszczekuje Białoruś i Łukę twierdząc, że ten kraj pada i nikt tam nie chce inwestować, z drugiej strony prasa fachowa podaje (często drobnym drukiem i na ostatniej stronie), że Niemcy w latach ubiegłych wzmogły inwestycje na Białorusi i że są zadowoleni z kontaktów z ekipą Łukaszenki.

Herr7 natomiast czyta pod z góry ustaloną tezę i wyszukuje tylko te artykuły, które mu ją potwierdzą. Czyli wybiera głosy krytykujące Putina, niezależnie od tego od jakich oszołomów te głosy pochodzą i jak bardzo fałszowane są fakty (a nawet wymyślane nieistniejące instytuty).
            • walter622 Witaj Herr7 25.02.11, 13:10
              herr7 napisał:

> To prawda, możecie mieć zawsze kogoś jeszcze gorszego,

Ciągle depczemy w jednym i tym samym miejscu. Problem Rosji polega na tym, że na obecnym etapie nie ma rzeczywistej alternatywy. Co proponujesz:
              - "demokratycznych opozycjonistów" ? Ich zmieścisz na tylnym siedzeniu taksówki. Na zachodzie medialnie są "rozkręceni" lecz nie posiadają żadnej oferty dla wyborców - stąd te ich niesamowite "sukcesy" w trakcie wyborów ( oni nawet nie są w stanie przeczołgać się
              nad poprzeczką).
              W dodatku oni już pokazali na co ich stać. Swego czasu podrzuciłem Tobie info o aferze Niemcowa i Banku NY - dość banalny przekręt, o którym w Rosji było głośno natomiast
              poza Rosją wszyscy, z niewiadomych względów, o tym milczeli;
              - komuniaków Zyganowa ? W dzisiejszych czasach to już chyba mezozoik;
              - wszelkiej maści nacjonalistów zaczynając od Żyrynowskiego i kończąc choćby na Limonowie. Ci faktycznie działają z coraz większym rozmachem, przy tym mając poklask nawet polskich
              gryzipiórków. Lecz jeżeli byś się wczytał w ich "programy" polityczne to byś zgodził się, że taki rozwój wypadków w Rosji dla Polski , delikatnie to ujmując, nie wróży niczego sympatycznego.

> Z tej perspektywy, Putin zupełnie się nie nadaje.
              Niestety, zaklinowało ciebie na "Putinie" - problem jest nie w jego osobie tylko w rozwiązaniu systemowym, które jest faktycznie na danym etapie mało skuteczne.
              W tych warunkach Miedviediev usiłuje przejść na ręczne sterowanie, niestety z nieuniknionymi wyłącznie negatywnymi skutkami.

Ciągle przytaczasz info z "utro". Może byś sprawdził kto stoi za tym portalem - ten facio już swoje zrobił ( za co go "doceniono" i z niecierpliwością oczekują jego powrotu) . Tak dla
              różnorodności mógłbyś chociażby rzucić okiem na "svoboda", jeżeli chcesz pozostać w krytycznych klimatach - tam masz znacznie więcej ciekawych info i na mniej infantylnym poziomie komentarze. Ewentualnie pogrzebać w "Echo Moskwy" mając przy tym świadomość, że ten projekt jest finansowany przez ... Gazprom.
              • eva15 Każda krytyka jest cenna, nawet absurdalna 25.02.11, 13:14
                walter622 napisał:

> Ciągle przytaczasz info z "utro". Może byś sprawdził kto stoi za tym portalem -
                > ten facio już swoje zrobił ( za co go "doceniono" i z niecierpliwością oczekuj
                > ą jego powrotu) .

Aby wesprzeć krytykę Putina herr7 nie waha się nawet siągać do ekspertyz niesitniejących instytutów, wymyślonych dla celów propagandy bodaj właśnie przez to "utro" - jeśli dobrze pamiętam.
                • walter622 Re: Każda krytyka jest cenna, nawet absurdalna 25.02.11, 13:34
                  eva15 napisała:
                  > wymyślonych dla celów propagandy bodaj właśnie przez to "utro"

Herr z kompletnie niezrozumiałych przyczyn zupełnie bezkrytycznie jest wpatrzony w "utro",
                  tuby propagandowej jednego facia, stąd ta jego skrzywiona optyka. Owszem warto ryć w info
                  nadawanych przez "utro" lecz jeszcze bardziej jest wskazanym konfrontowanie tych informacji
                  z innymi portalami - chociażby ze "svobodą".
                  • eva15 Re: Każda krytyka jest cenna, nawet absurdalna 25.02.11, 13:45
                    Piszę o tym u góry, że herr7 czyta pod z góry ustaloną tezę i wybiera tylko to, co mu tą tezę potwierdzi, nawet jeśli zrobi to groteskowo, czy wręcz absurdalnie.
              • herr7 wystawić kogoś trzeciego... 25.02.11, 14:09
                Co może zrobić rosyjska elita w obecnej sytuacji? Wariant "miękki" to wystawić kogoś trzeciego. Najlepiej osobę już znaną, mającą jakieś za sobą dokonania. Stawianie ma Putina będzie oznaczać całkowitą stagnację. Ten człowiek się po prostu zużył. Miał swoją szansę, żeby się wykazać ale jej nie wykorzystał. Nie sądzę, żeby rozumiał, że jest dla Rosji takim zawalidrogą jak Łużkow był do niedawna dla Moskwy. Znamienna jest w tym wypadku ta historia z tym ruskim smartfonem. Pisały już o tym Izwiestia - gazeta bynajmniej nie opozycyjna. Pokazuje to dwie możliwości - obie dla Rosji niekorzystne. Jeżeli Sergiej Iwanow pokazując ten chińsko-amerykański gadżet Putinowi, twierdzi że jest to ostatnie rosyjskie osiągnięcie to albo oszukuje Wowę, co może oznaczać, że Wowę oszukują także przy sprawach znacznie poważniejszych. Druga możliwość jest taka, że obaj ci panowie odgrywają taką komedię dla ubogich i że wiele innych działań rosyjskiej ekipy to jedynie taki prymitywny piar. Wcześniej Iwanow obdarował podobnym gadżetem sukę Putina, ale suce jest w końcu wszystko jedno czy będzie za nią śledził Glonass czy jedynie jej właściciel. W sumie, żenada na całego...

Co do właściciela "utra" - jeżeli Echo Moskwy jest finansowane przez Gazprom, a "Lenta" należy do Potanina to jakie to ma znaczenie?
                • walter622 Re: wystawić kogoś trzeciego... 25.02.11, 14:32
                  herr7 napisał:
                  > Co może zrobić rosyjska elita w obecnej sytuacji?
                  No cóż tak wnikliwie się wpatrujesz w "Putina" , ze przeoczyłeś wiadomości odnośnie planowanych personalnych przetasowań. Możesz się uspokoić - "Putinowi" w tej roszadzie wyznaczono już miejsce i bynajmniej nie "Prezydenta". Słuszność oceny tych planów potwierdza ostatnia wizyta "Putina" w Brukseli - konkretnie co było przedmiotem rozmów.

> Co do właściciela "utra" - jeżeli Echo Moskwy jest finansowane przez Gazprom, a
                  > "Lenta" należy do Potanina to jakie to ma znaczenie?

Istnieje pojęcie "interpolacji informacyjnej". Jeżeli wiesz kto stoi za ośrodkiem informacyjnym ( czyje interesy reprezentuje "tuba") tym samym wiesz jakie interesy w takim a nie innym
                  sposobie informowania o danym wyrażeniu przedstawia dana "tuba" i jeżeli dokonasz
                  kilku podejść do różnych "tub" to w miarę precyzyjnie możesz wypośrodkować i dotrzeć
                  do rzeczywistego stanu rzeczy. Ewentualnie możesz swoje obserwacje skorygować udając
                  się na miejsce i zweryfikować precyzyjność wyciąganych wniosków.
                  Jeden punkt widzenia to niestety nieuniknione niebezpieczeństwo "zwichrowanej optyki"
                  i tym samym nietrafnych ocen.
                  • herr7 Re: wystawić kogoś trzeciego... 25.02.11, 14:56
                    Walterze, nie wiem co przeoczyłem. Ale będę Ci wdzięczny za link odnoszący się do tej arcyważnej informacji. Gdyby miał to być transfer do Gazpromu to byłby to dobry ruch. Szkoda, że nie wykonany trzy lata wcześniej.

Co do "tuby". Każdy właściciel (przynajmniej w teorii) pozwala pisać swoim dziennikarzom to co jemu odpowiada. I bardzo rzadko publikuje artykuły które mu nie odpowiadają. Tak jest na całym świecie. Więcej nie potrafię Ci napisać, gdyż Twój język jest za bardzo ezopowy.
                    • walter622 Re: wystawić kogoś trzeciego... 25.02.11, 15:07
                      Przyznam się, że link nie jestem w stanie (na razie znaleźć) - zbyt wiele tego przekopuję i sam się gubię. Słusznie zauważyłeś - istota roszady "Putin" na miejsce Millera.

> Każdy właściciel (przynajmniej w teorii) pozwala pisać swoim dziennikarzom
                      > to co jemu odpowiada.
                      Z tego powodu warto poznać punkty widzenia wszystkich podstawowych graczy, a nie opierać
                      się na poglądach jednego facia prowadzącego swoją prywatną wendettę - facio się wkurzył bo stracił ostatnio dwa jachty i spora ilość obrazów.
                      • eva15 Re: wystawić kogoś trzeciego... 25.02.11, 15:10
                        walter622 napisał:

> Przyznam się, że link nie jestem w stanie (na razie znaleźć) - zbyt wiele tego
                        > przekopuję i sam się gubię. Słusznie zauważyłeś - istota roszady "Putin" na mie
                        > jsce Millera.

Nie nie wiem czy to dobry pomysł. To nie ułatwi Gazpromowi ekspansji na Zachodzie, raczej przeciwnie.
                        • walter622 Re: wystawić kogoś trzeciego... 25.02.11, 15:15
                          eva15 napisała:
                          > Nie nie wiem czy to dobry pomysł.
                          Lecz dość skuteczny by rozebrać putinowską "piramidę". Niedawni sprawa dymisji Uszakova,
                          no a teraz kolejna dymisja 10 generałów MWD ( "urodzin" nie świętowali).
                          • herr7 Dima się urwał ze sznurka? 25.02.11, 16:03
                            Czyżby te dymisje były skierowane przeciwko Putinowi? Wygląda to wszystko bardzo tajemniczo.
                            • walter622 Re: Dima się urwał ze sznurka? 26.02.11, 00:13
                              herr7 napisał:
                              > Wygląda to wszystko bardzo tajemniczo.

O masz już pierwsze info na ten temat - brak komentarza, ale i sprawa nie z serii "tajemniczych"
                              - jak na razie wszystko wg. planu.
                              expert.ru/2011/02/25/generalskoe-uvolnenie/
    • przyjacielameryki Re: Ofensywa Putina w Brukseli 25.02.11, 14:31
      UE ma prawo wprowadzać różne przepisy i stosowne prawo na swoim terytorium a podmioty unijne i te spoza UE muszą to prawo przestrzegać w jednakowym stopniu. Kropka. Putin chciałby żeby Rosja była traktowana na innych zasadach ale nie będzie. Putin nie do końca chyba rozumie całą filozofię prawa. Wiadomo, w Rosji są inne standardy. Oczywiście Putin nic nie "załatwił" bo nie mógł nic załatwić.
      • romrus Re: Ofensywa Putina w Brukseli 25.02.11, 15:26
        przyjacielameryki napisał:

> Oczywiście Putin nic nie "załatwił" bo nie mógł nic załatwić.

A co twoim zdaniem on mial zalatwic? Sprzedaz gazu na Zachod?
        Tu juz chyba dawno zalatwiono.

Zostalo zaczac budowe rury poludniowej.

• przyjacielameryki Re: Ofensywa Putina w Brukseli 25.02.11, 15:46
          romrus napisał:

>
          > A co twoim zdaniem on mial zalatwic? Sprzedaz gazu na Zachod?
          > Tu juz chyba dawno zalatwiono.
          >
          > Zostalo zaczac budowe rury poludniowej.

Miał pretensje i nie zgadzał się z Barroso.To po coś przyjechał do Brukseli, na coś chyba liczył? A na co? Chyba nie podoba mu się Karta Energetyczna i oddzielenie firm produkujących od transportujących.
          Tak czy siak, musi grzecznie podporządkować się do tego co postanowiła UE odnośnie swojego obszaru i tyle!!
          • ubiquitousghost88 Przyjechał po rosyjsku, żeby się trochę podroczyć. 25.02.11, 16:48
            ...A jak będzie chciał coś załatwić z Barroso, zaprosi go do siebie na daczę.
            Na razie Barroso nie nadaje się do niczego.
            Musi bronić Europy od Arabów i Afrykańczyków...
            Na trzy fronty to nawet Obama nie może...

przyjacielameryki napisał:

> romrus napisał:
            >
            >
            > >
            > > A co twoim zdaniem on mial zalatwic? Sprzedaz gazu na Zachod?
            > > Tu juz chyba dawno zalatwiono.
            > >
            > > Zostalo zaczac budowe rury poludniowej.
            >
            > Miał pretensje i nie zgadzał się z Barroso.To po coś przyjechał do Brukseli, n
            > a coś chyba liczył? A na co? Chyba nie podoba mu się Karta Energetyczna i odd
            > zielenie firm produkujących od transportujących.
            > Tak czy siak, musi grzecznie podporządkować się do tego co postanowiła UE odnoś
            > nie swojego obszaru i tyle!!
    • herr7 Gorbaczow wierzy w zmiany... 25.02.11, 20:55
      które wg. niego mogą w Rosji zajść już w grudniu. Oto link do wywiadu z nim.

www.sobesednik.ru/bykov/mikhail-gorbachev-mnogoe-reshitsya-v-etom-dekabre
      • ubiquitousghost88 Vot Diekabrist naszałsia! 25.02.11, 21:10
        herr7 napisał:

> które wg. niego mogą w Rosji zajść już w grudniu. Oto link do wywiadu z nim.
        >
        > www.sobesednik.ru/bykov/mikhail-gorbachev-mnogoe-reshitsya-v-etom-dekabre
        • eva15 Gorbi to nawet i w pieriestrojkę wierzył, 25.02.11, 22:23
          ale ona w niego nie bardzo...
          • igor_uk Re: Gorbi to nawet i w pieriestrojkę wierzył, 25.02.11, 22:37
            ewa,Gorbi od dluzszego czasu wygaduje bzdury,dokladnie od 1988 roku. Wlasnie wtedy mu odbilo i zaczal uwazac sie ,za wybitnego polityka.
            czego warte jego ostatnie slowa ,dotyczace przyszlych wyborow prezydentckich w Rosji?A konkretnie o jego kpinach z tego,ze Putin i Miedwiedziew pozniej zadecyduja o tym,kto z nich bedzie kandydowac do tego urzedu.
            Gorbaczow wyraznie nie rozumie,na czym polega wystawienie kandydatow do wyborow,od partji politycznych.
            80 lat,to juz czas na emeryture,a w jego przypadku,to trzeba bylo zrobic ponad 20 lat temu.
            • eva15 Gorbaczow to intelektualny odpowiednik Wałęsy 25.02.11, 23:15
              igor_uk napisał:

> ewa,Gorbi od dluzszego czasu wygaduje bzdury,dokladnie od 1988 roku. Wlasnie wt
              > edy mu odbilo i zaczal uwazac sie ,za wybitnego polityka.

Gorbaczow to, przy wszystkich oczywistych różnicach, intelektualny odpowiednik Wałęsy - równie mądry polityk, równie genialnie rozumiejący rzeczywistość i interes państwa, tak samo łakomy na pochlebstwa, klepanie po plecach i równie przekonany skutkiem tego klepania o swojej wielkości.

Gorbi ma tylko w jednym przewagę nad Wałęsą - ma w Niemczech już za życia swój, pomnik a Wałęsa nie. Obaj przysłużyli się Zachodowi, ale tylko jeden z nich jest w Berlinie uhonorowany. I słusznie, w końcu Gorbi rozwalił imperium kontrolujące część Niemiec, a Wałęsa był tylko jednym z wielu pomagierów.

• walter622 Re: Gorbaczow to intelektualny odpowiednik Wałęsy 25.02.11, 23:26
                eva15 napisała:
                > Gorbaczow to, przy wszystkich oczywistych różnicach, intelektualny odpowiednik
                > Wałęsy

Obawiam się, że w porównaniu z Wałęsą Gorbaczow wychodzi znacznie, ale to znacznie gorzej.
                Przy całym blichtrze on się kompletnie minął z powołaniem - on nawet nie posiadał zmysłu
                polityka. Był to partyjny karierowicz przez kompletny przypadek wywindowany na najwyższe stanowisko w kraju - nawet jego prowincjonalne urzędowanie gdzieś tam na Kubaniu to przy jedno zdolnościach było aż za wiele.
                • eva15 Re: Gorbaczow to intelektualny odpowiednik Wałęsy 26.02.11, 00:38
                  No ale Wałęsa to KIM był? Jakie miał talenty oprócz ślepego, zauroczonego zachodnimi ideami, niszczenia, podobnie jak Gorbaczow?
                  Obaj wzięli się (każdy rzecz jasna na swój sposób i zgodnie ze swoją pozycją) za rozwalanie dotychczasowego systemu bez koncepcji tego co na gruzach powstanie, bez talentu i wyobraźni politycznej do tworzenia nowego. Mówiąc językiem Sołżenicyna obaj nie byli państwowcami. Obaj mieli energię destrukcyjną.
                  O ile Wałęsę wyniosł z absolutnych nizin do politycznych godności kontrolowany ideologicznie (np. via Wolna Europa) tłum, o tyle Gorbi wdrapał się tam bez pomocy Zachodu, tylko dzięki przegniłym strukturom, które już niczego nie kotrolowały i niczego nie rozumiały.
                  • walter622 Re: Gorbaczow to intelektualny odpowiednik Wałęsy 26.02.11, 00:48
                    eva15 napisała:
                    > o tyle Gorbi wdrapał się
                    W dużej mierze dzięki rodzinnym koneksjom.
                    W odróżnieniu od Wałęsy on absolutnie nie posiadał "instynktu polityka". Przy tym on wcale nie był "destruktorem" tylko dość cynicznym konformistą i intrygantem - taka typowa postawa partyjnego biurokraty.
                    Kompletnie nie rozumiem za co jemu można stawiać pomnik.
                    • eva15 Re: Gorbaczow to intelektualny odpowiednik Wałęsy 26.02.11, 01:33
                      walter622 napisał:
                      > W dużej mierze dzięki rodzinnym koneksjom.

Możliwe, ale to bez znaczenia da sedna sprawy. Faktem jest, że bez pomocy Zachodu.

> W odróżnieniu od Wałęsy on absolutnie nie posiadał "instynktu polityka". Przy t
                      > ym on wcale nie był "destruktorem" tylko dość cynicznym konformistą i intrygantem - taka typowa postawa partyjnego biurokraty.

Gdyby był uzdolnionym intrygantem, to by się dużo dłużej utrzymał u władzy. On wg mnie nie tylko nie miał talentu w polityce zagr. ale także i w krajowej. Nawet pijany Jelcyn był w stanie całkiem szybko go wy....ć. I to w niesławie.

> Kompletnie nie rozumiem za co jemu można stawiać pomnik.

No myślą, że Niemców można zrozumieć. Drugi taki głupi już im się nigdy nie trafi.
                      • walter622 Re: Gorbaczow to intelektualny odpowiednik Wałęsy 26.02.11, 01:41
                        eva15 napisała:
                        > Drugi taki głupi już im się nigdy nie trafi.
                        Ależ w tym wszystkim nie było żadnej jego zasługi - wystarczy pokopać w ustaleniach poczdamskich i znaczenia dla Niemiec daty 1995. To że wszystko się potoczyło trochę wcześniej nie zmienia istoty sprawy.

> Nawet pijany Jelcyn był w stanie całkiem szybko go wy....ć. I to w niesławie.

I na tym polega faktyczna skala Gorbaczova.
                        • eva15 Re: Gorbaczow to intelektualny odpowiednik Wałęsy 26.02.11, 02:30
                          Z tego co wiem ustalenia poczdamskie obejmują 100 lat, nie 50. Stąd m.in. opieka USA nad niemieckim złotem.
      • walter622 Re: Gorbaczow wierzy w zmiany... 25.02.11, 22:36
        herr7 napisał:

> które wg. niego mogą w Rosji zajść już w grudniu.

Wiesz Herr, kompletnie mnie zaskoczyłeś - nie wiedziałem, że ten facio jeszcze żyje.
        Szczególny przypadek - jedyny polityk, któremu swoim gadulstwem udało się doprowadzić do katastrofy własny kraj .
        Fajna była ta "pirestrojka" - "spontaniczne spotkania" wodza z robotnikami przygotowywano
        z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, a gdy Zacharow w Parlamencie dość krytycznie wypowiedział się o sytuacji w kraju wódz natychmiast kazał jemu odłączyć mikrofon
        ( posiedzenie Parlamentu leciało w TV na "żywca"). No i taka była sobie "głasność".
        • igor_uk Re: Gorbaczow wierzy w zmiany... 25.02.11, 22:44
          walter,dwokrotnie spotykalem sie z Gorbaczowym (oczewiscie jako jeden z wielu).pierwsze spotkanie bylo w 1986 roku.To bylo naprawda mila,otwarta rozmowa.Gorbaczowu mozno bylo zadawac pytania,na ktore on udzielal odpowiedzi.Pytania nikt wczesniej nie przygotowywal,nawet ja zadalem mu pytanie,na ktora dostalem odpowiedz.I chociaz gadal duzo i najczescie nie o czym,ale bylo milo.Nastepne spotkanie bylo w 1988 (i znow ja wsrod wielu).Pytania byli zapisane na karteczkach i rozdane przed spotkaniem.Nawet kolejnosc zadawania pytan byla ustalona/to juz byla zenada.Wyraznie bylo widac,ze facetu odbilo calkowicie.To juz nie byl swoj chlop,a tylko "swiatowy autorytet".
          --------
          • walter622 Miły facio 25.02.11, 22:59
            igor_uk napisał:
            > To bylo naprawda mila,otwarta rozmowa.
            Faktycznie jest miło gdy polityk jest miły. Lecz podstawowym wymogiem wobec polityka jest jego skuteczność w rozwiązywaniu problemów - on akurat tej cech zupełnie nie posiadał.
            Świadomie napuszczał "reformatorów" na "beton" i ostatecznie gdy zrozumiał, że w te gierki
            jest za słaby zwiał na Krym by tam przeczekać zamach "betoniarzy".
            Pamiętam jak Raja w futrze z norek i z brylantami w uszach wielkości kurzych jaj jeździła do
            szwaczek by z nimi porozmawiać jak "kobieta z kobietami" . Innym razem widziałem kolejkę po kartkową wódkę - kolejka miała jakieś z 5 km.

> Gorbaczowu mozno bylo zadawac pytania
            Pytania można było zadawać (uprzednio uzgodnione) lecz nie można było od niego oczekiwać odpowiedzi - czy on coś rozsądnego powiedział ?
            Facio przypominał maszynistę, który krzyczał wniebogłosy, ze "pociąg się zatrzymał".
            To dorzuć węgla do paleniska, a się nie wydzieraj.
            • igor_uk Re: Miły facio 26.02.11, 00:27
              walter,ty jak by pominal fakt,ze ja napisalem o dwoch spotkaniach.pierwsze bylo wlasnie takie,jak ja opisalem,ale drugie bylo identyczne z tym,co napisal ty.
    • herr7 Putina rozmawiał o wejściu w WTO... 27.02.11, 10:16
      Jaki jest sens tej decyzji i dlaczego rządzącej Rosją elicie tak bardzo na tym zależy? Rosja jest krajem surowcowym i do eksportu swoich surowców WTO jest jej niepotrzebna. Ale wejście do WTO jest bardzo korzystne dla zagranicznych "partnerów" Rosji, gdyż daje to całkowitą kontrolę nad jej rynkiem wewnętrznym. W oczach Zachodu (oraz Chin) takie działania są bardzo pozytywne. Warto przypomnieć, że w trakcie pertraktacji z Amerykanami, strona rosyjska "wynegocjowała" obniżenie wsparcia (i tak bardzo małego) z jakiego rosyjscy rolnicy korzystają ze strony rządu. Oznacza to, że rosyjska wieś nie będzie mieć szans na rozwój, a tym samym nie stanie się konkurentem dla rolnictwa amerykańskiego. W sumie, są to działania mające charakter zdrady, za co w takich Chinach płaci się głową. Trudno się zatem dziwić, że rządząca Rosją elita świętuje 80-lecie urodzin arcyzdrajcy Jelcyna. W końcu, zawdzięcza swoją władzę i bogactwo temuż Jelcynowi...

Oto link do artykułu nt. WTO oraz fragment obejmujący komentarz na temat tej decyzji:

news.km.ru/sostoya-v-vto-my-ne-smogli-utilizirovat-avto
      "Кaк oтрaзитcя вcтyпление в ВТО нa нaшей экoнoмике? Нa этy темy жyрнaлиcт пoртaлa КМ.RU Диoниc Кaптaрь беcедyет c зaмеcтителем предcедaтеля Кoмитетa ГД пo бюджетy и нaлoгaм Сергеем Штoгриным:

– Выгoднo ли Рoccии вcтyпление в ВТО?

– Чтoбы oтветить нa этoт вoпрoc, нaдo oценить, нacкoлькo мы кoнкyрентocпocoбны нa мирoвoм рынке. Первый рaз я избирaлcя в Гocyдaрcтвеннyю Дyмy в 1995 гoдy в Бирoбиджaне. Тoгдa тaм были 4 фaбрики легкoй прoмышленнocти. Сегoдня где-тo нa 20% рaбoтaет фaбрикa вaлянoй oбyви, чyлoчнo-трикoтaжнaя фaбрикa – нa 10%, швейнoй yже нет (ocтaлcя трикoтaжный цех), и oбyвнaя кoе-чтo немнoжкo выпycкaет. А знaете, пoчемy? Дa пoтoмy чтo хлынyл дешевый ширпoтреб из Китaя. Пo легкoй, текcтильнoй прoмышленнocти aнaлoгичнaя cитyaция – в Ивaнoвo и в Кocтрoме. Тaк вoт: вcтyпление в ВТО еще бoльше oткрывaет грaницы нaшегo рынкa.

– А чтo гocyдaрcтвo делaет для пoвышения кoнкyрентocпocoбнocти нaших предприятий?

– Пoчти ничегo. Я дoбивaлcя, чтoбы из федерaльнoгo бюджетa былa пoддержкa в техничеcкoм переocнaщении фaбрик. С бoльшим cкрипoм yдaлocь oбеcпечить ежегoднyю cyбcидию пoрядкa 150 млн рyб. Онa идет нa кoмпенcaцию прoцентных cтaвoк
      • herr7 Re: Putina rozmawiał o wejściu w WTO... 27.02.11, 10:20
        ciąg dalszy:
        "Пoчти ничегo. Я дoбивaлcя, чтoбы из федерaльнoгo бюджетa былa пoддержкa в техничеcкoм переocнaщении фaбрик. С бoльшим cкрипoм yдaлocь oбеcпечить ежегoднyю cyбcидию пoрядкa 150 млн рyб. Онa идет нa кoмпенcaцию прoцентных cтaвoк пo кредитaм, кoтoрые берyтcя в кoммерчеcких бaнкaх для зaкyпки cырья и нa техничеcкoе перевooрyжение. Нo этo – мизер.

– Кaкие oтрacли рoccийcкoй экoнoмики не пocтрaдaют oт вcтyпления в ВТО?

– Этo не cтрaшнo нефтянoмy и aлюминиевoмy cектoрaм, дoбыче зoлoтa и aлмaзoв.

– Т. е. cырьевикaм ВТО выгoднo?

– Не тo чтoбы выгoднo – им вcе рaвнo. Однaкo вcтyпление в ВТО oгрaничивaет ycтaнoвление ввoзных пoшлин, и этo имеет знaчение для мaшинocтрoительнoгo кoмплекca, cтaнкocтрoения, aвтoмoбилеcтрoения, cельcкoгo хoзяйcтвa. Им бyдет oчень cлoжнo кoнкyрирoвaть в нoвых ycлoвиях. Кcтaти, в прoшлoм гoдy рaбoтaлa прoгрaммa yтилизaции нaших мaшин, a еcли бы мы cocтoяли в ВТО, тo тaкие вещи делaть в принципе нельзя.

– Кaкoй yрoвень прoтекциoниcтcкoй зaщиты неoбхoдим рoccийcкoй экoнoмике?

– Тaкoй, при кoтoрoм нaши тoвaры были бы дешевле импoртных aнaлoгoв нa 3-5%. Дaже при рaвенcтве цены для нac вoзникaет прoблемa, пoтoмy чтo прoизвеcти тoвaр cлoжнее, чем кyпить зa грaницей и привезти.

– Ктo же тoгдa ycиленнo тoлкaет Рoccию в ВТО, еcли знaчительнoй чacти экoнoмики этo невыгoднo?

– Чинoвникoв интереcyет вoпрoc пиaрa. В
        • herr7 Re: Putina rozmawiał o wejściu w WTO... 27.02.11, 10:21
          i jeszcze kawałek:

Ктo же тoгдa ycиленнo тoлкaет Рoccию в ВТО, еcли знaчительнoй чacти экoнoмики этo невыгoднo?

– Чинoвникoв интереcyет вoпрoc пиaрa. Вoт, мoл, при нaшем прaвлении прoизoшлo вcтyпление в ВТО... При этoм oни плoхo oтcлеживaют бyдyщее реaльнoгo cектoрa и не прocчитывaют шaги глoбaльнoгo хaрaктерa.
      • mara571 Re: Putina rozmawiał o wejściu w WTO... 27.02.11, 10:31
        na jakie dotacje moga liczyc obecnie rosyjscy rolnicy?
        Czy rosyjscy oligarchowie inwestuja w rolnictwo, a raczej w zakup ziemi?
        • herr7 Re: Putina rozmawiał o wejściu w WTO... 27.02.11, 10:44
          W krasnodarskim kraju w jednym z miast doszło niedawno do masowego morderstwa. Zdaje się, że zabito 13 osób w tym dzieci. Sprawa stała się tak głośna, że nie udało się jej schować pod dywan. Okazało się, że miastem tym rządzą gangsterzy w doskonałej symbiozie z milicją i lokalną władzą z rządzącej partii (Jedyna Rosja). Ta stanica Kuszczewska to taka Rosja w miniaturze. W trakcie śledztwa wyszło na jaw, że mordowano tam drobnych farmerów, jeżeli ci nie chcieli sprzedać swojej ziemi miejscowym gangsterom. Zabójstwa na podobnym tle miały jeszcze niedawno miejsce w Paragwaju - chodziło tam o grabież ziemi pod uprawę soi przez miejscowych oligarchów. Widać więc, że Rosji jest bliżej do Paragwaju aniżeli do jakiegokolwiek europejskiego kraju (poza Kosowem i Albanią). Stąd moje twierdzenie, że Rosją rządzą gangsterzy wcale nie jest przesadą....
          • mara571 Re: Putina rozmawiał o wejściu w WTO... 27.02.11, 11:03
            przerazajace.
            Wielki kapital skupuje ziemie uprawna na calym swiecie lub zalatwia sobie dlugoletnie dzierzawy u skorumpowanych politykow (Madagaskar, Kambodza).
            W Niemczech rzad sprzedaje resztki ziemi w bylym DDR. Dotychczasowi dzierzawcy nie sa w stanie konkurowac z funduszymi inwestycyjnymi.
            O zabojstwach jeszcze nic nie slychac.
            Niemieckie fundusze inwestycjne kupuja ziemie np. w Rumunii
            www.agrarius.de/files/10_12_07_pressemitteilung_agrarius_beschluss_ke.pdf
            Co bedzie w Polsce?
            • herr7 to prawda... 27.02.11, 11:08
              gdyż ziemia, szczególnie tam gdzie nie brakuje słodkiej wody to dobra inwestycja na przyszłość. Z tej perspektywy, rządzący Rosją gangsterzy są jak najbardziej na rękę światowym korporacjom.
          • przyjacielameryki Re: Putina rozmawiał o wejściu w WTO... 27.02.11, 11:08
            herr7 napisał:

> W krasnodarskim kraju w jednym z miast doszło niedawno do masowego morderstwa.
            > Zdaje się, że zabito 13 osób w tym dzieci. Sprawa stała się tak głośna, że nie
            > udało się jej schować pod dywan. Okazało się, że miastem tym rządzą gangsterzy
            > w doskonałej symbiozie z milicją i lokalną władzą z rządzącej partii (Jedyna Ro
            > sja). Ta stanica Kuszczewska to taka Rosja w miniaturze. W trakcie śledztwa wys
            > zło na jaw, że mordowano tam drobnych farmerów, jeżeli ci nie chcieli sprzedać
            > swojej ziemi miejscowym gangsterom. Zabójstwa na podobnym tle miały jeszcze nie
            > dawno miejsce w Paragwaju - chodziło tam o grabież ziemi pod uprawę soi przez m
            > iejscowych oligarchów. Widać więc, że Rosji jest bliżej do Paragwaju aniżeli do
            > jakiegokolwiek europejskiego kraju (poza Kosowem i Albanią). Stąd moje twierd
            > zenie, że Rosją rządzą gangsterzy wcale nie jest przesadą....

Twoje opinie są odważne i chyba rzetelne, w przeciwieństwie do tego co pisze Eva, pimpus, igor, itp. O tym bandytyzmie rosyjskim wiemy z wielu innych niezależnych żródeł. Wcale mnie to co się dzieje w Rosji nie cieszy, tyle że to sami Rosjanie zgotowali sobie taki system władzy. Jeżeli Rosja nie wymyśli jakiejś formy niezależnej kontroli społecznej poczynań władzy i nie stworzy społeczeństwa obywatelskiego(podejmującego swobodnie różnorakie oddolne inicjatywy społeczne i gospodarcze), a także zupełnie niezależnych sądów, to nie ma mowy o jakichkolwiek zmianach w Rosji na lepsze.
            • herr7 jest to skutek przewrotu w 1993r... 27.02.11, 11:18
              Tak naprawdę demokracja w Rosji trwała do jesieni 93 r kiedy Jelcyn rozstrzelał parlament, który nie chciał zgodzić się na reformy polegające na mega-grabieży rosyjskich bogactw. Ta mega-grabież stała się esencją prezydentury Borysa Jelcyna i przyczyną obecnych problemów Rosji. To z czego najwyraźniej nasza Eva15 (która ma poglądy antyjelcynowskie) nie chce zdać sobie sprawy, to to że Putin zakonserwował jelcynizm. Tyle, że dzisiaj na każdym kroku widać że powstała struktura jest przegniła i że nie można w nieskończoność paradować z nagim torsem, pokazując że nie jest się drugim Jelcynem. Taki piar dla ubogich działa, ale jedynie krótko...

Co dla Rosjan jest dzisiaj oczywiste to fakt, że rządzący krajem nie radzi sobie praktycznie z żadnym problemem. To jest władza impotentów i dłużej się tego nie da już ukryć...
              • mara571 Re: jest to skutek przewrotu w 1993r... 27.02.11, 11:28
                chcesz powiedziec, ze jedyna zmiana, ktora wprowadzil Putin jest wymuszenie na oligarchach, zeby nareszcie placili wynagrodzenia pracownikom?
                • herr7 żeby kura mogła znosić złote jajka... 27.02.11, 11:43
                  to nie należy jej zabijać. W czasach Jelcyna panował całkowity chaos i kraj mógł się rozpaść. Np. Tatarstan posiada swoje elity, które mogły dojść do wniosku, że Kazań może być stolicą państwa. Podobnie było gdzie indziej, przede wszystkim w republikach nierosyjskich. To oznaczało, że ogromne bogactwa Syberii mogą się wymknąć z pod kontroli Moskwy. Chodziło więc o zachowanie państwa ale jedynie po to, żeby można je było nadal eksploatować. Rosyjska elita nastawiona jest na ten plan minimum. Zupełnie nie interesuje jej byt obywateli, tyle tylko żeby się nie buntowali. To jest istota "putinizmu". Władza ta bardzo niewiele inwestuje w rozwój kraju, chociaż oficjalna propaganda sprawia wrażenie, że jest jest to głównym celem władz. Organizacja takich imprez jak olimpiada w Soczi czy mistrzostwa świata w piłce kopanej mają na celu piar. Realna gospodarka niewiele na nich zyska. Zresztą już dzisiaj widać, że Rosja nie potrafi zabezpieczyć tych imprez od terrorystów, stąd wielu chętnych one nie przyciągną.
                  • mara571 Re: żeby kura mogła znosić złote jajka... 27.02.11, 11:54
                    inwestycje w infrastrukture (budowa autostrad i drog, linii kolejowych, rurociagow) sa swietna metoda legalnego transferu publicznych pieniedzy na prywatne konta.
                    Na budowe objektow na wspomniane imprezy trzeba bedzie wydac biliony rubli.
                    • herr7 Re: żeby kura mogła znosić złote jajka... 27.02.11, 12:13
                      Dwa lata temu czytałem w rosyjskiej gazecie, że sąd w Moskwie zakończył z powodu przedawnienia śledztwo w sprawie dotyczącej kradzieży publicznych środków na sumę 10 mld $. Sprawa dotyczyła jeszcze ery Jelcyna i sąd w 2009 r nie potrafił odszukać świadków, oskarżeni pouciekali itp. Czytając tę informację przecierałem oczy, sądząc że dziennikarz pomylił się o rząd wielkości. Trzy tygodnie temu Aleksiej Pimanow w swoim programie "Czełowiek i zakon" relacjonował podobną sprawę, jaka wyszła na jaw po odcięciu Łużkowa od żłoba. Chodziło o budowę odcinka drogi, który miał kosztować 66 mld rubli, czyli ponad 2 mld $. Odcinek ten miał długość ok. 2km. To pokazuje skalę złodziejstwa, które pojawiło się w Rosji przy Jelcynie i ma się świetnie przy Putinie.

Inna ciekawa informacja. Rosyjskie media pisały niedawno o defraudacji publicznych pieniędzy przy zakupie tomografów dla szpitali. Tomografy te poprzez łańcuszek pośredników były sprzedawane po trzykrotnie zawyżonej cenie, niż to być powinno. Podejrzany o te malwersacje czynownik zagrożony jest karą - trzy lata w zawieszeniu! Pytałem się znajomego Rosjanina co o tym sądzi. Odpowiedział, że jest to wynikiem uaktywnienia się Putina, który ani myśli zrezygnować z władzy. Jak wiadomo, korupcja za Putina miała się bardzo dobrze. Sędziowie antycypują kto będzie wydawał polecenia. Miedwiediew rozpoczął walkę z korupcją, stąd m.in. usunięcie Łużkowa, ale jego władza zapewne zakończy się w przyszłym roku...

Oto link:
                      news.km.ru/vmesto-smertnoi-kazni-tri-goda-uslovno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka