pawles Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku 07.05.04, 16:04 Gość portalu: Katon napisał(a): > Nieprawdopodobne... a więc na wojnie można zginąć? Nieraz pisałem na tych > łamach: z awantury irackiej należy się wycofać. Po pierwsze - podobno już jest po wojnie, a to co się w tej chwili dzieje w Iraku nazywa się: misja pokojowa. Po drugie - zginął cywil - a nie żołnierz. Po trzecie - był nieuzbrojony. To sie nazywa zbrodnia, a nie wojna !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kx [link] Nie dziwie sie, ze nie opublikowali zdjec IP: 82.160.29.* 07.05.04, 16:05 www.middle-east-online.com/pictures/big/_9931_polish-7-5-2004.jpg UWAGA! Bardzo drastyczne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsch ból wielki IP: *.lodz.mm.pl 07.05.04, 16:06 może się mylę, ale mam wrażenie, że ktoś kto w taki sposób, jak p.Waldemar przedstawiał wojnę, musi ogromnie miłować pokój. przestaje być ona czymś odległym, sensacyjką z pierwszych stron gazet, a zaczyna jawić się jak coś bardzo osobistego, co nie tylko dotyczy możnych tego świata, lecz i maluczkich, takich jak my, wplątanych w zawirowania wielkiej polityki. odczuwam olbrzymi żal, stratę. zginął ktoś o wielkim profesjonalizmie i kulturze osobistej. pragnę połączyć się w bólu z jego bliskimi i dalekimi. ból, żal i łzy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonidas Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:08 Bardzo mi przykro, ze niektorzy ludzie w kazdej tragedii widza jedynie polityke. Zginal wspanialy czlowiek i dziennikarz. Uhonorujmy go chociaz w ten sposob, iz nie bedziemy nad jego smiercia pluc na siebie jadem. Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku 07.05.04, 16:09 Waldemar Milewicz dla mnie byl najlepszym polskim korespondentem wojennym!! taka byla jego praca!! chcial byc w centrum dzialan, to byla jego pasja, tym zyl!! OGROMNE WYRAZY WSPOLCZUCIA RODZINIE i Waldemara Milewicza i Mounira Bouamrane!!! jestem w szoku i caly czas slysze glos Waldemara M. z TV... szok... Odpowiedz Link Zgłoś
macio25 Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku 07.05.04, 16:09 Zginął jeden z najbardzie obiektywnych dziennikarzy Telewizji Polskiej, a może i w całej Polsce, przykro jest usłyszeć takie wiadomości w radiu. "Dziwny jest ten świat" kojarzy się nie tylko z Niemenem ale też z Milewiczem. Zarówno tekst piosenki jak i programy Milewicza są bardzo wymowne, w sumie dopiero teraz, gdy zginął człowiek przeze mnie bardzo lubiany i ceniony-poczułem dopiero teraz jak wiele kosztuje polskie zaangażowanie w Iraku. Obyśmy nigdy o NIM nie zapomnieli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 07.05.04, 16:11 to jest kolejny dowód głupoty śmierdzących arabów. Milewicz był ich obrońcą - miał lewicowe poglądy i często jego relacje przedstawiały w korzystnym świetle tych arabskch "bojowników". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Genie Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.traco.pl / 195.117.15.* 07.05.04, 16:15 ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KJML umarł wielki człowiek IP: *.chello.pl / *.chello.pl 07.05.04, 16:17 zginął wielki profesjonalista, jak na ironie zawsze dobrze piszacy o Irakijczykach Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm nie komentujcie, oddajcie Jemu Cześć 07.05.04, 16:18 odszedł wybitny Dziennikarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioootrek Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:20 Swieczka dla p. Milewicza ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BartekM Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.devs.futuro.pl 07.05.04, 16:21 Szkoda wielka... Zawodowcem byl i basta, malo takich w naszej TVP. Czesc Jego pamieci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_KooBa Ale wy jesteście tępi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:21 Drażni mnie niemiłosiernie treść niektórych opinii. Przecież Waldemar Milewicz (świeć Panie nad jego duszą) pojechałby do Iraku niezależnie od tego, czy polskie wojska stacjonowałyby tam, czy nie! To był jego zawó, to była jego pasja. A to, że zginął wielki człowiek też nie podlega dyskusji, więc po co się z tym sprzeczać. Najszczersze wyrazy współczucia dla rodzin zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 a miejscowe nie wiedza, ze zabili Milewicza IP: 195.70.208.* 07.05.04, 16:23 a moze ktos im podpowiedzial? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Tak wlasnie - to arcor ip- okupuje to forum IP: *.ifn-magdeburg.de 07.05.04, 17:05 polskiej gazety. Slugusa arcora na elektrowstrzasy- moze by sie ktos tym zajal? Domaga sie sprawiedliwosci dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziggy Re: DLACZEGO TERRORYSCI NIE WYCOFALI SIE IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.04, 16:29 DLACZEGO TERRORYSCI NIE WYCOFALI SIE z ataku na World Trade Center??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Szkoda... IP: 5.3.1R* / 195.75.14.* 07.05.04, 16:30 Milewicz to jeden z najprzych polskich dziennikarzy. zawsze go niezmiernie cenilam. Jaka szkoda, ze juz nigdy nie uslyszymy - Bagdad, Waldemar Milewicz Wiadomosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a odwal si glupi ...u IP: *.client.comcast.net 07.05.04, 16:33 nie interesuje nikogo co ty powiedziales. A reportezy powinni jezdzic tylko z wojskowa eskorta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Wstrząsająca wiadomość! Zawsze mi, szkoda jak IP: *.core.virnet.pl 07.05.04, 17:12 tacy ludzie odchodzą przedwcześnie.Był pracowity, pełen pasji. Żal,że już nie zobaczymy jego reportaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Baba Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 17:12 Islam to dzicz. I nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mara Niestety to prawda! IP: 156.17.101.* 07.05.04, 17:12 Wiadomośc bez oficjalnego potwierdzenia i nazwiska dawała nadzieję, że to może nieprawda. Takie odczucia miałam po pierszym komunikacie. A jednak rzeczywistośc okazała się straszniejsza niż przypuszczenia. Jeszcze nie mogę uwierzyć, że to się stało naprawdę. Różnie można odbierać było Milewicza. Czasem irytował mnie Jego zbyt pompatyczny ton relacji, ale zawsze mówiłam - jest świetny, trzeba to przyznać, profesjonalista do szpiku kości, odwaga granicząca z brakiem wyobraźni. Drugiego takiego długo by szukać. Zawsze kiedy były Jego relacje nie oparłam się temu ażeby ich wysłuchać, wiedziałam, że będą niebanalne, czasem nawet drastycznie prawdziwe i mało spotykane, z samego jądra wydarzeń. Żal, żal i jeszcze raz żal - człowieka, dziennikarza, bliskiej osoby rodzinie i przyjaciołom. Serdecznie wszystkim współczuję i składam najszczersze wyrazy współczucia i kondolencje. Mógł robić coś innego, bezpieczniejszego, ale robił to co było Jego pasją, niestety zapłacił za to życiem. Nieistone dla mnie są Jego preferencje polityczne. Cześć Jego pamięci, świeć Panie nad Jego duszą, niech spoczywa w pokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREG Taka szkoda ze Milewicz nie zyje. IP: *.rose2.brandeis.edu 07.05.04, 17:20 Bardzo lubilem jego korespondencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efdisk Zginal smiercia korespondenta wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 17:20 Tak to sie musialo skonczyc - normalna kolej rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valhala Jądro ciemności IP: *.net 07.05.04, 17:26 Człowiek, który od lat próbował zrozumieć istotę zła na świecie sam stał się ofiarą systemu śmierci i nienawiści. Jego śmierć jest argumentem do walki ze złem (teroryzmem, fanatyzmem religijnym itp.) Schowany za swoim religijnym czy ideologicznym alibi, nihilista uderza, sieje terror. "Zabijam, więc jestem". "Proklamujemy powszechne zniszczenie... Dlaczego ta idea tak nęci tłumy?... Puścimy w ruch pożary, puścimy w ruch legendy... Zacznie się zamęt... jak nigdy dotąd na świecie" objawił się nam ani islam, ani fundamentalizm, ani nędza Trzeciego Świata, lecz nihilizm. Wszystko jedno, czy podszyty religijną, czy areligijną motywacją. To nie ma znaczenia. "Nihilista religijny uważa się za miecz Wszechmogącego i wślizguje się w nieomylną wolę boską, nihilista-ateista ją sobie uzurpuje: kto ma odwagę się zabić, jest Bogiem". Autorzy zamachu z 11 września niczego nie żądali, nie podali motywów, nie postawili ultimatum, nie domagali się rewindykacji. Jeśli przemoc, która pochłonęła ofiary World Trade Center, niczego się nie domaga, to znaczy, że domaga się wszystkiego, zastrasza społeczeństwa, zniewala lękiem. Odrzucam myślenie - pojawiające się w analizach lewicujących obserwatorów - które wskazuje na to, iż nędza, ubóstwo, analfabetyzm, wykluczenie stworzyły kontekst, w którym niemożliwe stało się możliwe. Polityka zagraniczna Waszyngtonu miała udział w pielęgnowaniu gleby, na której mógł wyrosnąć potwór taki, jak Osama ben Laden. "Podczas gdy Europa drzemała, jak to ma w zwyczaju, Stany Zjednoczone zbroiły afgańskich fundamentalistów, odmawiając pomocy umiarkowanym bojownikom. Gdyby komendant Ahmad Szah Massud dostał poparcie (...) mogę się założyć, że Bliźniaczki nadal górowałyby nad Nowym Jorkiem. Tysiące Amerykanów padło ofiarą nie chwilowego błędu polityczno-strategicznego, lecz chronicznej ślepoty". Widzieliśmy wydarzenia, które pokazują globalny charakter nowego konfliktu, gdzie nie ma już podziału na czas wojny i pokoju, armie i ludność cywilną. Także terroryści, z Osamą ibn Ladenem na czele, wyłamują się ze stereotypów; najczęściej są ludźmi wychowanymi w kręgu kultury zachodniej, niedotkniętymi bezpośrednio biedą Trzeciego Świata. Ich ataków nie da się wytłumaczyć ani starciem odmiennych kultur, jak chciał Samuel Huntington w klasycznym już „Zderzeniu cywilizacji”, ani walką „dżihadu z McŚwiatem”, jak ujmowano ten konflikt w innej znanej formule. Kim więc są terroryści – najwięksi dziś wrogowie ludzkości? To nihiliści – „bohaterzy agresji bez hamulca i celu, atakujących nie takich czy innych ludzi, lecz wszystkich” Celem zdrowo myślących jest zmienianie i wskazywanie argumentów, w imię których trzeba ratować świat przed tymi, co twierdzą, że nie ma w nim dobra wspólnego i że wszystko jest dozwolone. Nie jest to łatwe, bowiem „każda wojna wymaga pewnej dozy terroryzmu po obu stronach”. Ale czas łatwych odpowiedzi się skończył. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_1979 Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku 07.05.04, 17:32 Chciałabym złożyć najszczersze kondolencje rodzinie Pana Waldemara Milewicza. Zginął jeden z najlepszych a zrazem nielicznych dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś