Dodaj do ulubionych

Gadanie po proznicy

29.05.11, 07:38
tak, w wolnym tlumaczeniu, tytuluje Spiegel artykul o wizycie Obamy. Ktory przyjechal by "zrozumiec jak mozna pomoc mlodym demokracjom powstajacym na polnocy Afryki". Ale chyba sie niewiele dowiedzial, bo czolowy polski demokrata Walesa nie chcial sie nawet pofatygowac na "wspolna fotografie" bo juz ma na scianie duzo wspolnych fotografii.

No i pani Obamowa tez jakos nie chciala sie do polskich prymitywow fatygowac.

www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,765500,00.htm
Ton Spiegla kontrastuje z entuzjazmem polskich gazet on-line, ktore pisza o zlapaniu kontaktu:

www.polityka.pl/swiat/komentarze/1516330,1,po-wizycie-obamy-w-warszawie.read
Moze nam, po prostu, zazdroszcza tej wizyty jak sadzi Sikorski?

www.rp.pl/artykul/665384_Sikorski__Barack_Obama_poczul_Polske.html
I zrozum tu gdzie lezy prawda...

PF
Obserwuj wątek
    • you-know-who prawda? 29.05.11, 08:25
      prawda, pf-ie, jest taka: rosja+usa robia wspolne manewry z rosyjska lodzia podwodna, po raz pierwszy.

gadanie o przyjazni z polska byla za roosevelta. byly to klamstwa i polska sprzedano sojuzowi.

gadanie przyjazni z polska byla za roosevelta. bylo to mydlenie oczu i wycieranie sobie polska geby, z kogos w koncu musieli sobie zrobic "chcacych koalicjantow"
      jak to ladnie nazywali, w iraku.

gadanie przyjazni z polska jest i za obamy. sikorski pokrywa swoimi wypowiedziami tylko swoja bezsilnosc
      • you-know-who Re: prawda? 29.05.11, 08:26
        tak sie konczy cut-and-paste: w drugim zdaniu mialo byc o buszu nie roosevelcie :-))
      • polski_francuz Gra Stanow z Rosja 29.05.11, 08:48
        jest pewnie dalekosieznie przeciwko Chinom. W tej grze Polska nie jest nawet pionkiem.

Co do wiz masz racje, nie ma co pieprzyc po proznicy trzeba sie faktow trzymac. Nie ma wiz nie ma normalnych stosunkow ale wasalskie.

PF

• pimpus18 Słówka półgłówka 29.05.11, 08:52
      Tępy Wałęsa strzelił freudowską gafę i zdradził przy okazji co tam w takich spotkaniach jest najważniejsze... "wspólna fotografia".

Ja z kolei nie mogę zrozumieć: Jak to jest, że mimo tylu mądrych ludzi i światłych polityków - których nam wszyscy po prostu tak nieudolnie zazdroszczą - Pomroczna jest tak biednym, śmiesznym i zacofanym krajem?
      • polski_francuz Tepy? 29.05.11, 08:57
        zanalizowal sytuacje slusznie.

PF
      • misterpee Re: Walesa pokazal chlopski rozum 29.05.11, 09:06
        i zaskarbil sobie uniwersalne uznanie od Afganistanu i Izraela az po USA. Walesa ma wieksze szanse zostania Polskim prezydentem niz Obama nastepna kadencja. Lech dodal ze woli jechac na biblijna pielgrzymke do wloch niz zrobic sobie zdjecie z Obama. Brawo Lech ! Amerykanscy komentatyorzy sa zachwyceni.
        Trzeba przyznac ze puste ulice Warszawy , straznicy na dachach i cala atmosfera wizyty odbiegala daleko od wizyt poprzednich prezydentow USA w Polsce. Obama zlozyl wieniec przy pomniku bohaterow Ghetta, ale zapomnial o wiele wiekszym Powstaniu Warszawskim, a przedewszystkim zlekcewazyl prawdziwa stolice Polski - Krakow.

• igor_uk Re: Słówka półgłówka 29.05.11, 09:34
        pimpus18 napisał: Pomroczna jest tak biednym, śmiesznym i zacofanym krajem?

I to jest ta slynna polska hustawka .Lub Polska najlepsza na Swiecie lub calkowite dno.A prawda,jak zwykle,jest po srodku.
        pimpus,nie jest Polska a nie tak biedna,a nie tym bardziej tak smieszna i juz calkowicie nie mozno o Polsce powiedziec,ze jest zacofana,jak Ty to twierdzisz.Polska jest dosc duzym,jak na Europe,krajem o srednich mozliwosciach i jak by Polace mieli mniej kompleksow,to by bylo calkowicie dobrze.
      • eva15 Re: Słówka półgłówka 29.05.11, 10:34
        Tępy, bo nie chciał się sfotografować z Obamą? Mnie się tam podoba , że nie miał czasu.
      • eva15 Słówka półgłówka Komorowskiego 29.05.11, 12:19
        Jak słusznie zauważa pod artykułem Spiegla jeden z polsko-niemieckich internautów M. Obama nie przyjechała do Polski dzięki występom Komorowskiego w Waszyngtonie:

www.plotek.pl/plotek/1,78649,9035818,Dwie_wpadki_Komorowskiego_w_Stanach.html
    • polski_francuz Z trzygodzinnym opoznieniem 29.05.11, 11:57
      GW przeczytala i skomentowala Spiegla:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9685973,_Spiegel___Obama_w_Warszawie_zmeczony_i_wyobcowany.html
      Polacy na emigracji pracuja lepiej.

PF
      • herr7 w pełni się z panem zgadzam... 29.05.11, 23:01
        Ostatecznie, Amerykanie nie czytają Trylogii, żeby wiedzieć z jakim mocarstwem mają do czynienia....
        • swiblowo Re: w pełni się z panem zgadzam... 29.05.11, 23:31
          A ja z panem, herr7. Niezle z ta Trylogia. - musze zapamietac!
          • eva15 w pełni się z panem zgadzam. A ja nie. 30.05.11, 00:16
            swiblowo napisała:

> A ja z panem, herr7. Niezle z ta Trylogia. - musze zapamietac!

To nie tak. Amis co prawda Trylogii nie czytają, ale ich doradcy dobrze znający realia polskie przekazują władzom amerykańskim wiedzę wynikającą z Trylogii (i inie tylko z niej) odnośnie stanu polskiej duszy i polskich wrażliwości. Stąd u KAZDEGO prezydenta USA odwiedzającego PL tyle odniesień do bohaterskiej historii i tyle werbalnych masaży polskiego poczucia własnej wartości. Wizyty US-prezydentów w PL, to wizyty celnie trafiające w polski romantyzm, bujanie w obłolkach i zabawę w symbole. To jest wbrew pozorom dobrze przygotowane.
            • swiblowo Re: w pełni się z panem zgadzam. A ja nie. 30.05.11, 00:44
              Ja nie za bardzo trybie, co za bohaterska historie maja ci doradcy na mysli? Chyba nie skladaja wiencow na grobie Sobieskiego, moze na kopcu Kosciuszki?
              Odnosnie polskiego romantyzmu, to moze Barak byl umeczony perspektywa pograzenia sie w nim juz przy wychodzeniu z samolotu?

Troche "romantyzmu" dla Ciebie, co prawda w akcji. Konfiguracja taka: Ty lezysz, ja stoje.

www.youtube.com/watch?v=cVVmuYy-A2I
              - no i ja Ci to?
              • eva15 Re: w pełni się z panem zgadzam. A ja nie. 30.05.11, 01:00
                Pewnie, że nie. Kwiaty i ukłony składają pod Getten W-wskim. Ale Polsce dają poczucie bycia ważną, potężną i niezwyciężoną, jeśli chodzi o inwazję zła, (w domyśle ze wschodu). To krzepi serca nie gorzej niż Trylogia.

<Ty lezysz, ja stoje.

Ha, ha, obejrzałam. Jak mi tak dobrze zrobisz, to chętnie się podłożę. Kto by nie chciał?
                • swiblowo Re: w pełni się z panem zgadzam. A ja nie. 30.05.11, 01:16
                  eva15 napisała:
                  > Ha, ha, obejrzałam. Jak mi tak dobrze zrobisz, to chętnie się podłożę. Kto by n
                  > ie chciał?

- Ha, ha, zrobie. Wiec jestesmy umowieni?
                  Pozniej mozemy gdzies pojsc i polozyc wieniec. Pod sala gimnastyczna w ktorej pracuje Januszek np.
                  • eva15 Re: w pełni się z panem zgadzam. A ja nie. 30.05.11, 01:23
                    Później, po tym wszystkim, to ja już chyba nie wstanę, zapadnę w głęboki, rozmarzony sen.

Zresztą spróbuję to zrobić już teraz, dobranoc.
    • melord Jaki cel byl tej wizyty?? 30.05.11, 03:07
      z tego co czytam w polskiej prasie(w tutejszej i US nie znalazlem slowka) to rzeczywiscie
      byla jedynie okazja do zrobienia wspolnych zdjec i wymuszonych/wytrenowanych usmiechow w trakcie "mowy-trawy" o niczym.

czy warto bylo blokowac pol miasta w ciagu dwoch dni(to juz jakas psychoza) by kilkudziesieciu fotografow mialo zajecie??
      • polski_francuz Masaz duszy polskiej 30.05.11, 08:16
        ale i on sie nie udal bo Spiegel wszystko popsul...

PF
      • walter622 Re: Jaki cel byl tej wizyty?? 30.05.11, 18:34
        melord napisał:
        > czy warto bylo blokowac pol miasta w ciagu dwoch dni(to juz jakas psychoza)

Mieszkam w centrum Warszawy i wrażenia jak bym był w oblężonym Bejrucie.
        Jakich dwóch dni? Ten horror rozciągnęli na trzy dni - przedsmak zaczął się już w czwartek.
        Praktycznie od rana (i całą noc) warczały helikoptery, z ulic usuwano samochody, nawet w miejscach o których Obama nie wiedział ( i nadal nie wie), że istnieją.

Wzdłuż przejazdu samochodu pogoniono wszelkich gapiów - Obama musiał być wielce zdziwiony machając do mundurowych. Przypuszczam, że nawet biedny "przyjaciel",
        przy całej jego sympatii do Ameryki, nie miał szansy jej okazania.
        Kompletna klapa z transportem miejskim. Trasy zastępcze nawet nie zorganizowano - kierowca jednego takiego autobusu, jadącego nie wiadomo gdzie, stwierdził tylko, że "jedzie do przodu". W efekcie - przejazd z Śródmieścia na Pragę to eskapada na jakąś godzinę.
        Obama pożegnał Warszawę i odleciał, a autobusów jak nie było tak nie było przez kolejne
        pół dnia.
        Transport prywatny - podobny kataklizm. Ci co nie zaufali transportowi miejskiemu i zdecydowali się na przejazd własnym samochodem gorzko tego żałowali - wszystkie ulice zakorkowane. Innymi słowy - organizacyjna apokalipsa.

W tych warunkach nie dziwię się Wałęsie - on nawet jak by bardzo chciał to miał nikłe szanse dostania się na spotkanie z Obamą ( no chyba, że na piechotę).

Rozumiem - kwestie bezpieczeństwa. Ale na litość, to się robi w sposób profesjonalny i dyskretny. Wcześniej przyjeżdżali Prezydenci USA i przypuszczam, że też mieli zapewnione odpowiednie bezpieczeństwo, lecz czegoś takiego jak tym razem nie było - miasto normalnie funkcjonowało, kto chciał pomachać Buszowi to pomachał, a kto chciał po pracy dostać się do domu też nie miał żadnego kłopotu.
        • igor_uk Re: Jaki cel byl tej wizyty?? 30.05.11, 18:37
          walter,a w Londynie zadnej ulicy nie zamykali,tylko na czas przejazdu kolumny z Obama wstrzymywal sie ruch i tyle. Anglicy moga zgodzic sie na zamkniecie ruchu tylko w jednym przypadku - kiedy krolowa spotyka sie ze SWOIM narodem.
          • walter622 Re: Jaki cel byl tej wizyty?? 30.05.11, 19:23
            igor_uk napisał:
            > a w Londynie zadnej ulicy nie zamykali

Nie chodzi o to. Jeżeli trzeba zamknąć ulicę to trza. Problem w tym, że Warszawa to nie dwie ulice na krzyż - jeżeli się zamyka ulicę, to trzeba przewidzieć objazdy. Czego nie uczyniono.
            Jeżeli zmieniono trasy komunikacji miejskiej to kierowca powinien wiedzieć o tym, by nie jeździł po mieście jak niewidomy na hulajnodze. Jeżeli kasują przystanki komunikacji miejskiej to wypadało umieścić informację - ludzie na takich przystankach stali, nie rozumiejąc co się dzieje.
            Po prostu zabrakło wyobraźni i elementarnej organizacji. Kompletny bałagan. Jeżeli w ten sam sposób działano w zakresie organizacji bezpieczeństwa Obamy to nie mam pytań.
    • felusiak1 photo opportunity declined 30.05.11, 16:55
      w jakim celu obama przyjechal do polski? aby przykleic plastry na posiniaczonego przez siebie sojusznika. brawo walesa. obama wrzucil polske i czechy pod autobus i ucalowal sie z putinem w goracym uscisku. wybral gre w golfa zamiast pogrzebu a teraz zapragnal zrobic sobie zdjecie z walesa, takie co mozna pokazywac w kampanii wyborczej. fcuk him.
      bring back bush.
      • you-know-who Re: photo opportunity declined 30.05.11, 17:45
        > i ucalowal sie z putinem w goracym uscisku.

widze, ze sie dziwisz... a spodziewales sie konkretnie czego? przeciez busz, ktorego tak lubisz (mimo, ze wyrzucil w bloto tyle samo twoich pieniedzy co oblahbla,
        prowadzil podobna polityke zagraniczna, a byl przy tym intelektualnie bardzo ograniczony) robil w sprawie putina dokladnie to samo. nawet ich rodziny sie znaly i lubily, bez przerwy sie spotykali na rancho. te wszystkie napiecia na linii us-ru byly typowym zawracaniem glowy na potrzeby mediow. i nie chodzilo tu o urok putina, tylko o strategie i interes ameryki.

nastepny prezydent (-tka) usa bedzie kochac putina i rosje a ignorowac smieszne dla usa fanaberie polski dokladnie tak samo jak 100, 50 i 5 lat temu.

w polsce natomiast politycy beda walczyli pomiedzy soba twierdzac, ze to oni wlasnie zapewnili polsce bezpieczenstwo chowajac sie przed smiertelnym zagrozeniem ze strony putina/nastepcy pod spodnice usa. nie sadze zeby sikorski czy inni nie zauwazyli co jest grane. zadnych konkretow usa polsce nie daje, tylko ja wykorzystuje, a ich wyblagana obecnosc wojskowa (a rzad lub dwa rzedy wielkosci mnijesza niz w gruzji, nota bene) nie ma zadnego, nawet symbolicznego znaczenia dla kogokolwiek. wystarcza jedynie do produkji mitow w polsce i o to tu tak naprawde chyba chodzi. bo polska polityka wewnetrzna wymaga antyrosyjskosci, mimo blisko zerowego zainteresowania rosji polska, w dowolnym sensie.
        • misterpee Re: Jaki Walesa jest taki jest,chlopski rozum ma 30.05.11, 18:10
          tym samym spodobal sie i na prawicy i na lewicy, spodobal sie nawet salonowi.
          Ciekawe ze Jarek wybral ta okazje zeby poskarzyc sie na Putina i poplakac przy Obamie.
          Wizyta Obamy przy pomniku Smolenskim nawet w czesci nie rownowayla wizyty Medviedieva na pogrzebie nw Krakowie. Wtedy ulice i rynek Krakowski byly wypelnione ludzmi, nie bylo widac ochraniaczy ani polskich, ani zagranicznych. Obama byl strzezony przzez armie amerykanskich i polskich zandarmow, bezpieczenstwo w mkescie przypominalo stan wojenny.
          Do tego dowcipy Obamy o jego polskich chicagowskich korzeniach , byly szybko odzcztane w kontekscie zydowskich roszczen o odszkodowanie. Nie widze zadnegio sensu w tej kosztownej imprezie.
        • felusiak1 wierzę, że jesteś dobrym pilotem 31.05.11, 03:56
          francuski jest dobrym fizykiem ale i ty i on nie bardzo radzicie sobie poza.
          zapewniam cię, że nic mnie nie dziwi, głupote busza preferuje ponad mądrość obamy.
          twoje uwagisa całkowicie chybione. mylisz kurtuazję z miłoscią.
          • you-know-who Re: wierzę, że jesteś dobrym pilotem 31.05.11, 04:22
            wszyscy 3ej sobie jakos radzimy...
            czasem mylac brak kurtuazji z brakiem milosci...

a to ze preferujesz glupote busza, owszem, zauwazylem. czy to juz czas obstawiac typowania koni w wyscigu do fotela w 2012? mowie o stronie sloniowatej.. masz faworytow? pominmy osly, bo wiadomo kogo wystawiaja.
            • felusiak1 Re: wierzę, że jesteś dobrym pilotem 31.05.11, 16:22
              kurtuazjusz z ciebie niedoscigniony.
              faworyt? jest jeszcze zawczesnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka