Dodaj do ulubionych

Gazprom-swietlana przyszlosc!

23.06.11, 17:37
Wszedlem na forum i widze zalozony przez wojtusia watek o tym ,ze Gazprom nie chybnie padnie,a dupoliz amerykanski wrozy Rosjanam pozdychac z glodu z tego powodu,.
wojtus,czlowiek o niezmierzonym intelekcie(jak mozno zmierzyc to,czego nie ma?) ,zalinkowal artykul z "Dziennik.pl" ,z uwaznej lekrury ktorego wynika,ze caly ten gaz glupkowy,jest jednym wielkim picem.
I chociaz cos tam wspominaja o tym,ze koszty wydobycia tego gazu w USA wynosza 30-35$ za tys.m^,ale szybko okazuje sie,ze "Ostateczny koszt produkcji gazu – po uwzględnieniu wszystkich kosztów – sięga w Stanach Zjednoczonych średnio 150 dol."
To juz wrozy "Gazpromu" calkiem nie zla przyszlosc.
Ale czytamy dalej:
"U nas jednak osiągnięcie tego poziomu jest niemożliwe. "
Nu ,a dalej juz pisze sie tak,jak by autor artykula czytal moi posty na forum"Swiat" w tym temacie:
"polskie złoża są mniej zasobne od tych w USA. Aby więc uzyskać taką samą ilość gazu, może być potrzebna większa liczba odwiertów." I ja by tutaj dodalem,ze w US gaz lupkowy wydobywa sie z glebokosci 2000 metrow,w Polsce szukaja na glebokosci 4000 metrow.

Nu i co jeszcze przeszkadza Polsce byc konkurentem "Gazpromu" ,a temu ostatniemu pasc?
"Na niekorzyść naszego kraju przemawia też brak infrastruktury. W USA większość złóż gazu łupkowego jest eksploatowanych w miejscach, gdzie wcześniej wydobywano gaz konwencjonalny. Jest więc już tam gotowa infrastruktura do transportu paliwa. W naszym kraju rurociągi do większości złóż trzeba będzie dopiero wybudować."

Ciekawo,czu ten artykul nie sponsorowal "Gazprom"?
I juz calkowicie merytoryczne pytanie,czy te dwaj,o ktorych wspomnialem na poczatku,maja chiciaz by troche rozumu?
Obserwuj wątek
    • mara571 150 dolarow to swietlana przyszlosc? 23.06.11, 17:56
      dowcipnis z ciebie Igor.
      Tu sa ceny, ktorych zadal Gazprom w zeszlym roku od poszczegolnych krajow:
      www.energy-observer.com/?lang=en&p=news&type=2&id=1558
      Tu zapowiedzi na biezacy rok:
      www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/380574,Dyskretne-rozmowy-o-gazie-w-Pradze-Gazprom-podniesie-ceny-dla-Europy
      I ty sie ludzisz, ze nie bedzie sie oplacac wydobycie gazu w Polsce /Europie?
      Chinczcy takich cen tez nie zaplaca, sami zaczynaja wydobywac gaz lupkowy.

PS. Czytales moja odpowiedz?
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,126358098,126389264,Rosja_a_gaz_norweski.html
      • igor_uk Re: 150 dolarow to swietlana przyszlosc? 23.06.11, 18:29
        mara,nie dolaczaj sie do tych dwoch.
        Popierwszych,to cena w USA,a po drugich w artykule jest cos,co jakby wszystkim umyka sie,a mianowicie:
        "W USA większość złóż gazu łupkowego jest eksploatowanych w miejscach, gdzie wcześniej wydobywano gaz konwencjonalny."

Czyli z tego wynika,ze ten gaz jest w ilosciach przemyslowych tam,gdzie byl Gaz konwecjonalny.W jednym ze swoich postow wlasnie o tym pisalem,ze chociaz lupki sa wszedzie i gaz uwieziony jest rowniez wszedzie,ale nie wszedzie bedzie wydobycie oplacac sie,poniewaz dla powstania wiekszych ilosci gazu ,potrzebne odpowiednie warunki.Tam gdzie te warunki spewnione,to i mamy gaz konwecjonalny,a i gazu uwiezionego w lupkach jest sporo.

Co dotyczy twoich linkow,to moge cie wkleic z setke,ktore niezbicie dowodza,ze Gaz lupkowy zrobi z Polski pierwsza swiatowa potege,a moge cie wkleic z setke,z ktorych dowiesz sie,ze tylko inteligentny inaczej w ten gaz wierzy.
        Co,bedziemy walczyc na linki do sponsorowanych artykulow?
        • mara571 Re: 150 dolarow to swietlana przyszlosc? 23.06.11, 18:52
          Czy ty byles kiedykolwiek w Stanach Zjednoczonych? Chyba nie, bo wiedzialbys jakie odleglosci dziela poszczegolne siedliska ludzkie, gdzie gaz trzeba dostarczyc. Zreszta to jest porownywalne z dystansami w Rosji, gdzie nikt nawet nie pomysli, aby podcignac gaz do miasteczka, wsi, osady na dalekiej Syberii.
          Po drugie ja nigdzie nie twierdzilam, ze polski gaz lupkowy zrobi z Polski jakis Katar czy Norwegie, jak to lansuja media. Polsce wystarczy, ze bedzie miala gaz na wlasne potrzeby, nawet nie musi byc samowystarczalna.
          Wystarczy, ze bedzie miala kilka zrodel zaopatrzenia jak W.Brytania, ktora lezy b. daleko od Rosji, a mimo to placila w zeszlym roku tylko 191 $/1000cm podczas gdy Niemcy 271 a Polska 336.
          Gdybysmy mieli dostawy norweskie, ktore zablokowal komuch Miller, cena bylaby nizsza. Rosyjski wywiad tez w amerykanski gaz lupkowy nie wierzyl. A Gazprom szykowal sie do ekspancji na amerynaski rynek. Teraz Amerykanie sami eksportuja skroplony gaz.
          • igor_uk Re: 150 dolarow to swietlana przyszlosc? 23.06.11, 19:11
            mara,a co z tym najwazniejszym,ktore tak chetnie zwolennicy gazu lupkowego pomijaja?
            "W USA większość złóż gazu łupkowego jest eksploatowanych w miejscach, gdzie wcześniej wydobywano gaz konwencjonalny."
            Co dotyczy Wielkobrytanii,to ona ma swoi ,dosc spore ,zloze gaza.Czy nie wiedzialas o tym?
            A do tego,podana przez ciebie cena(191$) ,nigdy i nikim nie byla podtwierdzona.Kiedys cos o tym bylo w prasie,ze ssylka na anonimowego pracownika "Gazproma" i nic wiecej.
            Jak by ty,mara,miala oficjalne dane,z ktorych by wynikalo,ze wlasnie tyle Uk placi za gaz,bede cie niezmiernie wdzieczny.Poniewaz bardzo by chcialem wiedziec,kto mnie tak rabie na rachunkach za Gaz.
            • mara571 Re: 150 dolarow to swietlana przyszlosc? 23.06.11, 19:30
              przykro mi, ze nie dalam linkow do mojej dyskusji z eva15.
              Ale napisalam tobie, ze W.Brytania ma kilka zrodel: dokladnie wlasny i norweski gaz z M.Polnocnego i gazoport, gdzie juz nawet dostarczono skroplony gaz z USA. Z wlasnie dlatego placa tak malo.
              Jesli chodzi o domowe rachunki rowniez chetnie dowiedzialabym sie, kto nas tak rabie. Bo place 3 rachunki za gaz: niemiecki, polski w swoim domu (taryfa kuchenkowa) i de facto rodzicow (taryfa dla wiekszych obiorcow). Te polskie rachunki sa dla przecietnego Kowalskiego bez dobrej znajomosci matematyki nie do sprawdzenia. Moze cie pociesze, ale miesiecznie placimy gazownikom ( w sumie) od 400 do 500 euro.
              • igor_uk Re: 150 dolarow to swietlana przyszlosc? 23.06.11, 19:37
                mara,ja o tym wszystkim wiem,tylko nie wiem jednego,skad wziela sie cena 191$?
                Jak wiesz ,to podaj zrodlo,jak nie wiesz,to tak i napisz.
                • mara571 Re: 150 dolarow to swietlana przyszlosc? 23.06.11, 19:43
                  Ile razy jeszcze moge podawac:
                  www.energy-observer.com/?lang=en&p=news&type=2&id=1558
                  "24 lutego rosyjska agencja informacyjna Interfax ujawniła dane o średnich cenach rosyjskiego gazu w 2010 roku dla niektórych państw europejskich. Pokazują one duże zróżnicowanie cenowe: dla przykładu Wielka Brytania płaciła za gaz prawie dwa razy mniej aniżeli Węgry. Ceny rosyjskiego gazu w dużej mierze zależne były od konkurencji na rynku, dostępu do alternatywnych źródeł surowca oraz relacji poszczególnych kontrahentów z Gazpromem...."

www.osw.waw.pl/pl/publikacje/tydzien-na-wschodzie/2011-03-02/duze-zroznicowanie-cen-rosyjskiego-gazu-w-europie
                  Gazprom nie dementowal.
                  • igor_uk Re: 150 dolarow to swietlana przyszlosc? 23.06.11, 19:52

"In 2010 Russian gas monopolist Gazprom sold natural gas to the United Kingdom at USD 191 per 1000 cubic meters, reported Interfax, citing undisclosed sources.
                    He,he -cytujac anonimowe zrodlo.

mara,"dziekuje" za takie zrodlo.I to twoim zdaniem sa oficjalne dane?To nie dziwie sie,ze Ewa tak o tobie pisze.

p.s.mara,radze przed tym,jak cos napisac,przeczytac to,co pisze adwersaz.
                    "A do tego,podana przez ciebie cena(191$) ,nigdy i nikim nie byla podtwierdzona.Kiedys cos o tym bylo w prasie,ze ssylka na anonimowego pracownika "Gazproma" i nic wiecej. "
                    • mara571 Re: 150 dolarow to swietlana przyszlosc? 23.06.11, 19:58
                      nie moze zostac potwierdzona z prostej przyczyny:
                      w umowach z Gazpromem stoi klauzula zastrzegajaca ujawnienie sposobu ustalania cen. Niejeden niemiecki sad juz probowal sie tego dowiedziec.
                      Zwroc uwage, ze nie bylo dementi.
                      • igor_uk Re: 150 dolarow to swietlana przyszlosc? 23.06.11, 20:15
                        Czego nie bylo dementi?Ze nieorawdziwe ceny podali od anonimowego zrodla,powolujac sie na "Interfax"?mara,badz powazna.Jak by podali,ze "Gazprom " zabil miliony ludzi,a tak nie bylo,to napewno by dementi bylo.A co tu dementowac?
                        mara,czyli nie wiesz tak naprawde,ile za gaz placa Anglice.
    • przyjacielameryki Re: Gazprom-swietlana przyszlosc! 23.06.11, 18:01
      Komsomolec, a co mnie może obchodzić Gazprom???? Obecnie bulimy horrendalnie dużo za rosyjski gaz(najwięcej chyba w Europie) i to normalne że musimy w końcu to zmienić. Komsomolec i my to w końcu zmienimy niezależnie od tego czy Gazprom upadnie czy nie!
      • igor_uk Re: Gazprom-swietlana przyszlosc! 23.06.11, 18:32
        przyjacielamerykanski,moze tak i bedzie,ale ty nie dozyjesz swojej swietlanej przyszlosci.
        Przykro mi,ale ludzi nie zyja wiecznie.

p.s.jak masz cos na temat i z sensem,to chetnie podyskutuje,a jak masz tylko hasla propagandowe,to wal z tym na watek,gdzie "Gazprom" zdycha.
    • felusiak1 Re: Gazprom-swietlana przyszlosc! 23.06.11, 19:10
      nie może sięgać 150 dolarów gdyż tyle płaci się za gaz w hurcie, a wydobywcy z łupków nie są dotowani.
      ty igor lubisz bajki. nie rozumiesz, że gazprom już wkrótce straci pozycję monopolisty. chiny nie chcą zaakceptować 200 dolarów z 1000 metrów i właśnie okazało się, że mogą siedzieć na najbogatszych złożach łupkowego gazu.
      ty igor nie dostrzegasz, że rosja stoi w miejscu, że kilkunastu zauszników putina opanowało jego widzenie świata. jak długo jeszcze rosja będzie budować swój "dobrobyt" na eksporcie energii? energia, drewno i broń i nic poza tym. wręcz zenujące zważywszy potencjał i talent.
      • igor_uk Re: Gazprom-swietlana przyszlosc! 23.06.11, 19:14
        felus,umiesz otwierac linki?
        To nie ja pisze o tej cenie,a tylko autor artykula.
        • felusiak1 Re: Gazprom-swietlana przyszlosc! 23.06.11, 20:00
          jakby umiałem tych linków otwierać toby nie byłem taki durny i do tego prostytutką.
          • igor_uk Re: Gazprom-swietlana przyszlosc! 23.06.11, 20:16
            felus,tym razsem zainteresowales mnie.
      • herr7 to prawda, ale... 24.06.11, 08:06
        do wydobycia gazu łupkowego trzeba ogromnych ilości wody, która będzie potem zalegać głęboko w ziemi, czyli będzie stracona. Już widzę, jak Chińczycy, którym już teraz brakuje wody poświęcają jej zasoby na wydobycie gazu. Poza tym, czy mają tyle ziemi żeby przeznaczyć jej część pod wydobycie gazu? Jeżeli zasoby tego gazu znajdują się w zachodnich Chinach to pół biedy, ale jeżeli są we wschodniej gęsto zaludnionej części?
        Gaz łupkowy to taki straszak na Rosję w rodzaju "gwiezdnych wojen". Jeżeli Rosjanie będą naiwni to się dadzą na to złapać. Prawda jest jednak taka, że Rosja nie musi się śpieszyć z podpisaniem kontraktu z Chinami. Japonia chętnie kupi każdą jego ilość. Nie dzisiaj to za pięć lat.
        Drugą rzeczą którą muszą zrobić Rosjanie do gazyfikacja Rosji. To oznacza zmianę polityki przez rządzącą elitę względem własnego kraju, która przyzwyczaiła się do łatwych zysków. Gazyfikacja sprawi to, że z rynku zniknie ten gaz, który może spowodować spadek jego cen.

PS
        W ten wtorek rozmawiałem z kolegą z UMCS w Lublinie na temat ich gazowego "bogactwa". Wcale z tego powodu ludzie nie są szczęśliwi. Gdyby prognozy naszej mafii łupkowej się ziściły to utracimy najlepsze tereny rolnicze oraz zasoby przyrodnicze Roztocza i Kaszub.
        • igor_uk ale gdzie to- ale... 24.06.11, 16:00
          herr,napisales wszystko jasne i bez zadnych ukrytych mysli,to gdzie jest to ALE ?
          Masz racje z gazyfikacja Rosji,z tym ze to bardzo zlozony problem,a to ze wzgledu na wielkosc kraju. Ciagnac rure gazowa 200 km,zeby podlaczyc 10 domow,to nie oplaci sie w zaden sposob .Co innego gaz skroplony.To testowalo sie juz w latach 70-ch.Stawil sie w wiosce,czy nie wielkiej miejscowosci zbiornik z Gazem i dopiero od niego budowala sie siec przesylowa. Z tego co czytalem,do tego pomyslu powracaja,tym bardziej ,ze co raz wiecej w Rosji jest pobudowanych zakladow skraplania gazu.
    • borrka Docencie Igorka ! 23.06.11, 19:15
      Swietnie zdaje sobie sprawe, ze Matuszka zyje jedynie z wydobycia surowcow, z tego. co samo tryska z ziemi.
      No, to troszczy sie o rodakow.
      • igor_uk Re: Docencie Igorka ! 23.06.11, 19:41
        borcia,wlansie zdaje sobie sprawe z tego,ze twoja wiedza o matuszce,to tylko lektura GW,to widac,jak by ty nie probowales udawac z siebie eksperta.
        Czy ty mozesz podac dokladnie -ile wynosi eksport surowcow w GNP?
        • des4 podsumowując 23.06.11, 20:58
          ajgorku, rozumiem, że dobrze życzysz Polsce i będziesz się cieszyć, kiedy uda jej się rozwinąc wydobycie gazu pozwalające jej na dywersyfikację zaopatrzenia energetycznego i tańszego niż obecnie kupowany od Gazpromu, co pozwoli na obniżenie cen detalicznych dla odbiorców?
          • igor_uk Re: podsumowując 23.06.11, 21:15
            desik,jak najbardziej.Nic by mnie tak nie ucieszylo,jak obnizka cen.I to nie waznie,czy w UK,czy w Polsce,a co bedzie temu przyczyna,mnie zwisa.
            • des4 Re: podsumowując 23.06.11, 21:55
              dlatego ajgorku powinieneś kinbicować, aby w Polsce zloza gazu łupkowego okazały się obfite, a ich wydobycie bezpieczne i opłacalne

podobnie jak w innych krajach europejskich, np. na Ukrainie

tak?
              • igor_uk Re: podsumowując 23.06.11, 22:14
                desik,nie zapominaj,ze chociaz jestem obywatelem polskim,ale mentalnosc mam inna.Dla tego na zlosc babci,uszy nie odmroze.
                Jak napisalem,dla mnie liczy sie jedno,zeby moi rachunki za gaz byli mniejsze,a co bedzie tego powodem,mnie zwisa.
                Ile razy musze to powtrorzyc,zeby ty zrozumiales?
                Co,trudno z mysleniem?

p.s.nie wiem ,czy warto pisac na serio do ciebie,ale poniewaz to jest watek zalozony przez mnie,to cie nalezy sie szacunek,jak kazdemu gosciu.Dla tego napisze calkiem serio.Nie martwi mnie duza ilosc gazu w Europie i na calym Swiecie,ale na podstawie mojej wiedzy,mam obawy,ze to moze okazac sie kolejnym picem do naciagania naiwniakow.Co moze poskutkowac tym,ze moi rachunki beda jeszcze wyzsze.
                Powiedzmy,ze w tym pytaniu jestem pesymista,ale nie przeciwnikiem.
      • borrka Ja oczywiscie prowokuje. 24.06.11, 08:19
        Doceniam samodzielny dorobek Narodu Rosyjskiego, natomiast za zalosne uwazam podniecanie sie gazem i ropa, niczym poganiacze wielbladow. ktorym cos tryska z ziemi.

Powod do dumy, to efekty pracy.
        • igor_uk Re: Ja oczywiscie prowokuje. 24.06.11, 16:04
          borcia,jak widze ,w twoim przypadku rosyjskie przyslowie-yтрo вечерa мyдренее ,nie ma racji.ak weczorem pisales bzdety,tak i do samego rana z tego zaczales.
          Kto podnieca sie gazem i ropa?Rosjanie?Goowno prawda,Rosjanie wiedza,ze to maja i staraja sie z tego zrobic pozytek i nie tylko ekonomiczny.
          Podniecenie widac u Polakow,ktory dostaja orgazma na sama mysl,ze siedza na gazie.Co najsmieszniej,tego gazu jeszcze nikt nie widzial.
    • asmall4 Re: Gazprom-swietlana przyszlosc! 26.06.11, 13:04
      Kolejny prostacki PR web_brygady :)

Dzieciaki zajmijcie w końcu swoim życiem :)
      • igor_uk aSSmal na przepustce. 26.06.11, 13:08
        Szkoda,ze tak rzadko go wypuszczaja,widac stan go pogorszyl sie,dawniej czesciej pozwolali mu pisac na forum.
        • asmall4 Re: aSSmal na przepustce. 26.06.11, 13:34
          Naiwny Jegorku , ja po prostu mam swoje życie w przeciwieństwie do ciebie i reszty forumowych impotentów życiowych spod znaku web_brygady :)
          • igor_uk Re: aSSmal na przepustce. 26.06.11, 13:50
            Przeciez wiem,ze masz SWOJE zycie w SWOIM urojonym Swiecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka