18.07.11, 19:38
Anglojęzyczna wersja instrukcji do wydanej przez IPN gry "Kolejki"

Instytut Pamięci Narodowej wydał angielskie tłumaczenie instrukcji do gry planszowej "Kolejki". Z powodu dużego zainteresowania grą, IPN zdecydował też o wypuszczeniu na rynek jej drugiej edycji.

Gra opowiada o realiach życia codziennego w latach schyłkowego PRL. Zadanie graczy, których może być od 2 do 5, wydaje się proste. Muszą wysłać swoją, złożona z pięciu pionków, "rodzinę" do sklepów na planszy i zdobyć wszystkie towary z wylosowanej listy zakupów. Problem polega jednak na tym, że półki w pięciu osiedlowych sklepach są puste.

"Zainteresowanie pierwszą edycją naszej gry było bardzo duże. Zniknęła ze sklepów w przeciągu kilku godzin" - wyjaśnił pracownik Biura Edukacji Publicznej IPN Karol Madaj. Zaznaczył, że gra spodobała się nie tylko Polakom. "Kolejka" sprzedawana była w Wielkiej Brytanii, USA, a także w takich krajach jak Gwatemala i Japonia, a nakład pierwszej edycji szybko się wyczerpał. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu IPN przygotował więc dodruk gry, który pod koniec ubiegłego tygodnia trafił do sklepów. Jednocześnie ukaże się tłumaczenie na język angielski instrukcji do gry.

"W USA wiadomość o grze często tytułowano +A History Lesson in a Box+ (Lekcja historii w pudełku)" - powiedział Madaj. Pracownik IPN przyznał również, że spotkał się z komentarzami zagranicznych nauczycieli, którzy doceniali, że mogą w "Kolejkę" zagrać ze swoimi uczniami, a przez to lepiej tłumaczyć im realia socjalistycznej gospodarki. Kłopotliwy okazał się jednak brak tłumaczenia na język angielski.
...
"O publikacji edukacyjnej IPN donosiły media w ponad 150 krajach świata - powiedział dr Andrzej Zawistowski, zastępca dyrektora Biura Edukacji Publicznej IPN i konsultant merytoryczny gry. - Informacje o +Kolejce+ pojawiły się na kilkudziesięciu tysiącach witryn internetowych, a także w stacjach radiowych i telewizyjnych oraz w prasie. Uwagę poświęciły jej globalne serwisy informacyjne, m.in. BBC, CNN i Fox News. W doniesieniach podkreślano innowacyjność pomysłu, jaką była edukacja poprzez grę planszową".

wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/346393,anglojezyczna-wersja-instrukcji-do-wydanej-przez-ipn-gry-kolejki.html
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 link do opisu gry 18.07.11, 19:39
      www.ipn.gov.pl/portal/pl/737/14096/Gra_Kolejka.html
      • polski_francuz Wybacz 18.07.11, 19:52
        ze tylko troche na temat.

Odtajniono dokumenty NATO pokazujace, ze nikt nie zamierzal ruszyc d...y, by Polske bronic. Dobrze byloby, zeby szalency z Solidarnosci z lata 81 roku sie wypowiedzieli na co narazali Polakow.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9968357,NATO_odtajnia_dokumenty__USA_dokladnie_monitorowaly.html
        Analiza NATO by tez taka, ze Popieluszke zamordowali ci, ktorzy chciali porazki generala Jaruzelskiego.

Mnie jakos instynkt mowil, ze to uczciwy czlowiek.

PF
        • wojciech.2345 Re: Wybacz 18.07.11, 20:07
          polski_francuz napisał:
          > Odtajniono dokumenty NATO pokazujace, ze nikt nie zamierzal ruszyc d...y, by Polske bronic. Dobrze byloby, zeby szalency z Solidarnosci z lata 81 roku sie wypowiedzieli na co narazali Polakow.
          ----------------------------
          Mogę mówić za siebie. Dla mnie to było zawsze oczywiste, że NATO będzie bierne. Jako ciekawostkę z tamtych czasów mogę powiedzieć, że bez przerwy dyplomaci z ambasad w Warszawie pytali - dlaczego Polacy nie stawili czynnego oporu? Im się to nie mieściło w głowie. Powiem cynicznie. Zachód uważał, że to dobrze jak się imperium sowieckie wewnętrznie wykrwawi. Nie postrzegano Polski jako byt odrębny politycznie. Niestety.
          > Analiza NATO by tez taka, ze Popieluszke zamordowali ci, ktorzy chciali porazki
          > generala Jaruzelskiego.
          Z tym się zgadzam.
          ---------------------------
          > Mnie jakos instynkt mowil, ze to uczciwy czlowiek.
          ---------------------------
          Dla mnie to nadal kremlowski janczar.
        • felusiak1 nu francuski wam cóś jest 18.07.11, 21:27
          przecież nikt nie oczekiwał interwencji nato w 1981 roku. cóś tobie odbiwa.
          wszak znamy doświadczenia węgier i czechosłowacji. daj ty mnie francuski jakiś link do tego narażania przez solidarność.
          analiza nato jest taka, że "powszechcnie uważa się iż zamordowanie popiełuszki przez ub miało na celu sprowokowanie zamieszek przez tych, którrzy nie zgadzali się z polityką łagodności i normalizacji prowadzoną przez jaruzelskiego, tych którzy wierzyli że jaruzelski nie był wystarczająco twardy i energiczny w zniewalaniu opozycji."
          www.msz.gov.pl/files/docs/komunikaty/2011NATO/S_MN/84.11.27_PO%2884%29118-ENG-OP.pdf
          • mara571 pamietam z tamtych czasow jedynie 18.07.11, 21:43
            obawy o sowiecka inwazje.
            Zamordowanie Popieluszki bylo pozniej. Wczesniej zamordowano 9 gornikow 16 grudnia 1981 roku. Jerzy Gruba zmarl w dosc mlodym wieku w roku 1991 i pewnie nigdy sie nie dowiemy, kto naprawde wydal rozkaz strzelania ostra amunicja.
            • melord Re: pamietam z tamtych czasow jedynie 18.07.11, 23:51
              mara571 napisała:

> obawy o sowiecka inwazje.

ja rowniez...wrecz obawy o IV rozbior Polski
              pamietam rowniez ,strajki,wiece, zablokowane drogi i ulice przez strajkujacych, pisanie niedorzecznych postulatow w zakladach pracy i gdzie tylko popadnie...pracy zero lub niewiele.....poczatek rozkladu polskiej gospodarki ktora trwala nastepne iles lat.
              pamietam ciecia w moim bloku(W-wa osiedle Zelazna Brama) ktory zostal szefem
              "solidarnosci cieciow" okolicznych blokow i wywiesil na drzwiach wejsciowych swoje postulaty.
              rok 1981 to rok ogolnopolskiej anarchii....mialem tego dosyc i wyjechalem z kraju

wracajac do gry....dziwi mnie,ze Polska i ludzie tam mieszkajacy(autorzy gry) nie maja nic lepszego do roboty niz osmieszanie kraju
              czasy byly ciezkie ale to nie powod by rozglaszac to na swiat i robic z tego zabawe,czyli kpic z siebie samego

zalaczam tekst Ziemkiewicza....na inny temat ale analogie mozna znalezc
              fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/o-wyzszosci-prl-nad-iii-rp,1668602
          • polski_francuz Jaki link 18.07.11, 22:43
            felusiak. Ja to pisze z pamieci.

A ty bys sie raczej wstydzil za egoizm amerykanskowo egoizma, a!

PF
            • wojciech.2345 Re: Jaki link 19.07.11, 13:29
              polski_francuz napisał:
              > felusiak. Ja to pisze z pamieci.
              >
              > A ty bys sie raczej wstydzil za egoizm amerykanskowo egoizma, a!
              PF-ie
              W 1939r. Polska wierzyła naiwnie w sojusz z Anglią i Francją.
              W 1956r. Węgry też w coś wierzyły. Wiadomo.

W 1981r. sprawa była jasna.
              Wsparcie medialne i humanitarne tak, i nic więcej.
    • mara571 nie sadzisz, ze furore moglaby zrobic 18.07.11, 20:47
      wersja rosyjska?
      Oczywiscie nie tylko przetlumaczona, ale dostosowana do radzieckich realiow.
      • wojciech.2345 Re: nie sadzisz, ze furore moglaby zrobic 18.07.11, 20:56
        mara571 napisała:
        > wersja rosyjska?
        > Oczywiscie nie tylko przetlumaczona, ale dostosowana do radzieckich realiow.
        --------------------------
        A wiesz, że nie pomyślałem o tym?
        To jest gra w jakiś sposób z naturalnym modelem.
        Można by dorzucić karty opisujące różnego rodzaju łapówki.

Chyba IPN jest kompletnie zaskoczony popularnością gry.
      • igor_uk Re: nie sadzisz, ze furore moglaby zrobic 18.07.11, 20:57
        mara,z linka wojtusia:
        dwie tekturowe plansze do gry
        32 drewniane pionki w 8 kolorach
        50 kart kolejki w 5 kolorach
        5 kart listy zakupów
        60 kart towarów w 5 kolorach
        15 kart dostawy towaru w 5 kolorach
        5 kart pomocy graczy w 5 kolorach
        broszurę z instrukcją i opracowaniem historycznym
        płytę z dwoma filmami dokumentalnymi o rzeczywistości kolejkowej

Chlopaki z IPN zyja latami koomuny.

mara,cos takiego napewno nie zrobi zadnej furory w Rosji,zreszta jak i nigdzie indziej.
        Watpie,zeby i w Polsce ta gra stala sie popularna.Nigdzie zadnej wzmianki o liczbie sprzedanych zestawow do gry nie znalazlem.
        Jak juz,to powinni zrobic gre komputerowa,to moze wnuki wojtusia by wtedy chetnie w to pobawili sie.
        • wojciech.2345 Re: nie sadzisz, ze furore moglaby zrobic 18.07.11, 21:05
          www.gazetawroclawska.pl/stronaglowna/373708,gra-kolejka-podbija-swiat-zdjecia,id,t.html?cookie=1
          • igor_uk Re: nie sadzisz, ze furore moglaby zrobic 18.07.11, 21:17
            Ile zestawow sprzedano?
            Mnie sponsorowane artykuly nie interesuja.
            • wojciech.2345 Re: nie sadzisz, ze furore moglaby zrobic 18.07.11, 21:23
              Zobacz. Znalazłem coś dla Ciebie.

www.news.com.au/entertainment/celebrity/is-this-the-worlds-most-boring-board-game/story-e6frfmqi-1225997819774
              • igor_uk Re: nie sadzisz, ze furore moglaby zrobic 18.07.11, 21:39
                wojutus, tytul artykula z podanego przez ciebie llinka ,to ten,co specialnie dla mnie znlazles:
                "Kolejka the world's most boring board game " ("Kolejka Najnudniejsza gra planszowa")

wojtus,nu chyba po dyskusji.Neprawdaz?
                Ale ja rowniez cos znalazlem dla ciebie.
                "Ожидaетcя, чтo "Очередь" пocтyпит в прoдaжy в Пoльше в феврaле 2011 гoдa. Вcегo бyдет выпyщенo три тыcячи экземплярoв игры."
                • wojciech.2345 Re: nie sadzisz, ze furore moglaby zrobic 18.07.11, 21:47
                  Drogie Dziecko,
                  widzisz okazało się, że masz rację.
                  I co wtedy Wojtuś robi?

Jak najszybciej kasuje w dyskusji przegraną pozycję.
                  Na przegranych pozycjach trzeba jak najkrócej.

Doświadczenie z giełdy.
                  • igor_uk Re: nie sadzisz, ze furore moglaby zrobic 18.07.11, 22:22
                    Coz,mozno i tak uznac przegrana.
        • wojciech.2345 BBC 18.07.11, 21:07
          www.bbc.co.uk/news/world-europe-12380433
    • wojciech.2345 bar mleczny 18.07.11, 21:16
      www.youtube.com/watch?v=g4GpuOeKNBU&feature=player_embedded#at=29
    • felusiak1 czerwony sztandar 18.07.11, 21:38
      w 1981 roku kupowałem codziennie w empiku czerwony sztandar, organ kpzr, jaczejka vilnius.
      miałem powycinane setki artykułów ale niestety zostało to wszystko w polsce i gdzieś przepadło.
      dzisiaj byłby to skarb. tam pisano jakie rzeczy dzieją się w polsce, o których w polsce nikt nie słyszał. pamiętam, że w kwietniu 1981 gazeta oznajmiła, że solidarność zniszczyła wszystkie drogowskazy i wszczęla incydenty na granicy z zssr atakując pograniczników strzegacych granicy raju na ziemi.

pl.wikipedia.org/wiki/Czerwony_Sztandar_%28Wilno%29
      • wojciech.2345 Re: czerwony sztandar 18.07.11, 21:44
        Niestety nie pamiętam tytułu gazety.
        Była rubryka osiągnięcia nauki w wiadomym kraju.
        Pamiętam jedną z informacji.

Naukowcy z wiadomego kraju nauczyli lwa być wegetarianinem.

Szkoda, że nie zachowałem tego.
      • malkontent6 Re: czerwony sztandar 18.07.11, 22:43
        A ja kupowałem wtedy Rzeczywiśtość (tygodnik Zjednoczenia Grunwald) i Żołnierza Wolności. Ileż to uciechy dawało czytanie tych organów. :)
        • wojciech.2345 Re: czerwony sztandar 18.07.11, 22:53
          A pamiętasz filmowe dramaty miłosne?

Fabuła.
          On i ona pracują w kołchozie. Ona wyrabia 135% normy, a on
          tylko 120%. On musi wyrobić więcej od niej - przynajmniej 140%.
          No ale mu jakoś nie idzie.

No i się tak męczy i męczy chłopina prawie do końca filmu.
          • malkontent6 Re: czerwony sztandar 19.07.11, 00:32
            To se nevrati. :)
    • wojciech.2345 ocena gry - najnudniejsza gra na świecie 18.07.11, 22:29
      Szkoda.
      Oto info.

Kolejka the worlds most boring board game
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka