Dodaj do ulubionych

Afghan helicopter crash kills 31 US troops

06.08.11, 14:13
Jak podaje BBC News , w Afganistanie zostal zestrzelony amerykanski helikopter .Zginelo 38 osob w tym 31 amerykanskich komandosow i 7 afganskich zolnierze.

Jak widac do ostatecznego zniszczenia Talibana jest jeszcze bardzo dluga droga.Helikopter to nie ciezarowka i jego nie da sie zestrzelic "poradzieckim niewypalem" ,dla tego potrzebne sa nowoczesne srodki przeciwlotnicze.Widac talibowie ich posiadaja.

-
Obserwuj wątek
    • kaszebe12 Re: Afghan helicopter crash kills 31 US troops 06.08.11, 15:02
      To sie nazywa paradoksem nowoczesnosci. -Im bardziej sprzet jest nowoczesny , nafaszerowany elektronika , tym latwiej jest go zniszczyc jak najbardziej prostymi srodkami...
      -" Ostateczne zniszczenie Talibana" ? -Wiem , ze brzmi to glupio , ale JUESEJ i ich sluzacy te wojne przegrali dawno temu.-Zaden z celow wojny nie zostal osiagniety , ZADEN ! -Ale gospodarka afganska pnie sie w gore ;-tegoroczne zbiory maku sa ,podobno , rekordowe. -Po co ja sie wyplacam , by niuchac moja ,dobra , kaszubska tabake ?
      • igor_uk Re: Afghan helicopter crash kills 31 US troops 06.08.11, 17:21
        kaszebe,nie masz racji.Nie jest tak latwo stracic nowoczesny helikopter.Z byle kalacha go nie zestrzelisz,a i rakieta przestarzala,cos w rodzaju " ПЗРК Стрелa " ,zestrzelic nie da sie.Musi byc cos bardziej nowoczesnego.Jak widac taliby to maja.
        • kaszebe12 Re: Afghan helicopter crash kills 31 US troops 06.08.11, 17:36
          Ja ,wcale ,nie zaprzeczam. -Tylko zwrocilem uwage na pewien , coraz czesciej spotykany , paradoks. -Fakt...ciekawym , czym mogli wypieprzyc heliko ?
          • walter622 Witaj Kaszebe12 06.08.11, 17:45
            kaszebe12 napisał:

> Fakt...ciekawym , czym mogli wypieprzyc heliko ?

Może "sztuczna mgła" lub "skroplony hel" były by pomocne w rozwiązaniu tej zagadki ?
            A tak na poważnie - po ostatnich wydarzeniach w Libii (w tym wypatroszenia wojskowych składów) islamiści mają wystarczającą ilość pocisków ziemia-powietrze, tak więc tego typu
            informację będą coraz częściej się pojawiały.
            W tym szaleństwie jest metoda - królika, dzięki awanturze w Libii, solidnie dozbrojono i
            może nadal uciekać.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
            Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
            • kaszebe12 Hej , Walter ... 06.08.11, 17:56
              Istotny jest rezultat...- Pef, w temacie "Glod w rogu Afryki" ,przypomnial sceny z hameryckiej ucieczki z Somalii. -Widok jednego trupa Yankesa wystarczyl do "zszokowania" juesejowskiej opinii "publicznej". -Ilu Amerykancow juz padlo w Afganistanie ?
              • igor_uk Re: Hej , Walter ... 06.08.11, 18:12
                kaszebe,ale w Somali Amerykanie nic nie mieli do uzyskania.W Afganistanie,wyraznie widac,cos maja.
                • kaszebe12 Re: Hej , Walter ... 06.08.11, 18:37
                  To jest oczywiste, jak oczywiste jest , ze przegrali...
              • walter622 Re: Hej , 06.08.11, 18:59
                kaszebe12 napisał:
                > hameryckiej ucieczki z Somalii.
                Oni nie wiali - to był tylko "strategiczny manewr" mający na celu zmylenie przeciwnika.
                Na poważnie - koszty obecności w tamtym rejonie przeniesiono na "europejskich sojuszników" (o ile pamiętam - "operacja Atalanta", czy coś takiego) . I znów mamy do czynienia z klasycznym "królikiem" - zamiast skutecznie rozwiązać istniejący problem ( znacznie mniejszymi środkami) walczy się wyłącznie ze skutkami tego problemu, ewidentnie brnąc
                w kolejną ślepą uliczkę.

Przy tym jeżeli się sprawie bliżej przyjrzeć - jak na przykład na przykładzie epopei ze
                sławnym statkiem "Faina"- to dopiero ogarnia przerażenie.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
    • zlotamajka Re: Afghan helicopter crash kills 31 US troops 06.08.11, 19:13
      Ja juz to tez zauwazylam i kiedys nawet na forum wspomnialam piszac o Karzaiu. Zdaje sie pozna zima czy wczesna wiosna tego roku bylo strzelanie z rakiet jakis ( nie zanm sie na tych zbrojeniach) ale byly"missle lauchers" do Kandahar jak i na bazy USA/NATO. Z kilku baz nawet zwiali. To wedlug reportow presstv.
      • kanuk Re: Afghan helicopter crash kills 31 US troops 07.08.11, 19:08

helikopter spadl z powodu bledu pilota ,ktory byl w trudnym polozeniu ekonomicznym i depresji.
        no i na pokladzie mial NAVY SEALS ,tych slynnych ,co to sie wslawili. rzekomo. wiadomo.
        zlotamajka napisała:

> Ja juz to tez zauwazylam i kiedys nawet na forum wspomnialam piszac o Karzaiu.
        > Zdaje sie pozna zima czy wczesna wiosna tego roku bylo strzelanie z rakiet jak
        > is ( nie zanm sie na tych zbrojeniach) ale byly"missle lauchers" do Kandahar ja
        > k i na bazy USA/NATO. Z kilku baz nawet zwiali. To wedlug reportow presstv.
    • bogo2 Re: Afghan helicopter crash kills 31 US troops 07.08.11, 13:47
      nauczli sie z rambo3...

The film opens with Colonel Sam Trautman (Richard Crenna) returning to Thailand to once again enlist the help of Vietnam veteran John J. Rambo (Sylvester Stallone). After witnessing Rambo's victory in a stick fighting match, Trautman visits the construction site of the Buddhist temple Rambo is helping to build and asks Rambo to join him on a mission to Afghanistan. The mission is meant to supply weapons, including FIM-92 Stinger missiles, to Afghan rebels, the Mujahideen, who are fighting the Soviets in the Soviet-Afghan War.

en.wikipedia.org/wiki/FIM-92_Stinger

igor_uk napisał: (...)

(...)dla tego potrzebne sa nowoczesne srodki przeciwlotnicze.Widac talibowie
      > ich posiadaja.
      >
    • bogo2 nie afgan, tylko amerykanski helikopter.... 07.08.11, 14:20
      tak tylko..:)
      igor_uk napisał:

> Jak podaje BBC News
      >
      , w Afganistanie zostal zestrzelony amerykanski helikopter
      • igor_uk Re: nie afgan, tylko amerykanski helikopter.... 07.08.11, 14:28
        bogo2,przeciez to nie ja napisalem,a tylko BBC News.Coz,nawet tak szanowna stacja kreci.Bo przeciez dla odbiorcy tak lepiej brzmi-afganski helikopter okazal sie stracony.90% odbiorcow tej wiadomosci nawet nad tym nie zostanowi sie - coz,jakims dzikusam spadl helikopter ,a nam co do tego? Pozory objektywnosci okazali sie zachowany,a i ludzi w Swiecie anglosaskim nie sa niepotrzebnie stresowani.
        • bogo2 wydaje mi sie, ze to, ty napisales.....:) 07.08.11, 14:45
          no chyba, ze papuga jestes....:)!

igor_uk napisał:

> bogo2,przeciez to nie ja napisalem,a tylko BBC News.(...)
          • igor_uk Re: wydaje mi sie, ze to, ty napisales.....:) 07.08.11, 14:57
            bogo2 napisal:
            "no chyba, ze papuga jestes....:".
            Nie jestem papuga,poprostu potrafie zaznaczyc tekst,skopiowac ,a pozniej go wkleic.Zajecie bardzo trudne i stresujace.Tego papuga nie potrafi zrobic (he,he).
            • bogo2 sadzac,po tytule tego watku, to nie zaznaczyles..! 07.08.11, 15:55
              igor_uk napisał:

> bogo2 napisal:
              > "no chyba, ze papuga jestes....:".
              > Nie jestem papuga,poprostu potrafie zaznaczyc tekst,skopiowac ,a pozniej go wkl
              > eic(....)
              • igor_uk Re: sadzac,po tytule tego watku, to nie zaznaczyl 07.08.11, 16:05
                bogo2,tytul watku byl skopiowanym i wklejonym tytulem artykula,ale,jak to dosc czesto bywa, nastapila,w miedzyczasie,korekcja artykula.
    • jk2007 a może eksplozja bomby? 08.08.11, 15:26
      arhivar-rus.livejournal.com/267306.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka