Dodaj do ulubionych

Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom

14.09.11, 21:44
Europy i USA, ale na określonych warunkach.
Spotkanie w Dalian (letni odpowiednik słynnych spotkań w Davos) zdominował kryzys euro i rosnące zadłuzenie amerykańskiej gospodarki.
Chiny są gotowe pomóc, domagają się od Europy formalnego uznania ich gospodarki za gospodarkę rynkową, z określonymi wynikającymi z tego faktu przywilejami, od USA domagają otwarcia dla chińskich inwestycji.
A w sumie jak to się porobiło.
Jeszcze niedawno w najśmielszych futurystycznych wizjach nikomu takie odwrócenie ról nie przyszło do głowy.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 21:55
      Hm, dłużnik Polski nr 2.
      CHINY - 738 mln zł .

forum.gazeta.pl/forum/w,50,127576036,127576036,Komu_Polska_pozycza_pieniadze_.html
      • igor_uk Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 22:08
        wojciech,czy mozno byc takim bufonem?Podawac liczby ,a jako pdtwierdzenie tych liczb,wklejac link do swojej ze wypowiedzi.
        wojtus, a czy nie mogles po prostu wkleic link z pierwicznym zrodlem?
        • wojciech.2345 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 22:15
          igor_uk napisał:
          > wojciech,czy mozno byc takim bufonem?Podawac liczby ,a jako pdtwierdzenie tych
          > liczb,wklejac link do swojej ze wypowiedzi.
          > wojtus, a czy nie mogles po prostu wkleic link z pierwicznym zrodlem?
          ----------------
          Igor,
          to byłoby niewygodne, bo ci dłużnicy są na różnych stronach info.
          Ja to zebrałem w listę.

To jest ułatwienie dla czytającego.
          • mlody747 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 22:18
            Wojtek, to są drobne chyba? A kto jest na 18 miejscu? Czy można się spodziewać, ze to ty, bo jest to koszt tylko jednego domu jednorodzinnego w Polsce?
            • wojciech.2345 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 22:20
              To są wszystkie pozycje.

Pozycji 18 nie było w tym info.
              • mlody747 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 22:30
                Wiem, ze nie było 18 pozycji. Dlatego pytałem czy ty nie jesteś zadłużony do Polski, bo wygląda te 17 wyliczonych pozycji, jak zadłużenie prywatne a nie jakiś państw.

PS. Tak przy okazji. W Ameryce 1 milion ma 6 zer, 1 bilion 9 zer, 1 trylion 12 zer itd.
                • mara571 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 22:37
                  to wiemy, ale prosimy o przyjecie europejskiego systemu na polskim forum.
                  Oczywiscie poza orginalnymi cytatami anglieskimi.
                  • mlody747 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 22:50
                    Mara, ja się z tobą zgadzam. Tak przy okazji, mogla byś napisać odpowiednie liczby w europejskim systemie?
                    • mara571 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 22:53
                      1 MILIARD 9 zer, 1 BILION 12 zer itd.
                      • mlody747 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:04
                        Dziękuje Mara. To się zawsze myli po pewnym czasie.
                • wojciech.2345 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 22:41
                  mlody747 napisał:
                  > Wiem, ze nie było 18 pozycji. Dlatego pytałem czy ty nie jesteś zadłużony do Polski, bo wygląda te 17 wyliczonych pozycji, jak zadłużenie prywatne a nie jakiś
                  > państw.
                  ------------------------------------------------
                  Te liczby są śmieszne.
                  Gdyby nie pozycja 2 (Chiny), to nie zainteresowałoby mnie to info.

Co do Chin, to jest jeszcze jeden problem.
                  Liczby pokazujące ich rozwój są bardzo podejrzane.
                  Prawdopodobnie są znacznie niższe.
      • mara571 Niemcy tez udzielaja Chinom pomocy 14.09.11, 22:35
        ramach swojego programu pomocy dla krajow trzeciego swiata.
        W roku 2008 postanowiono nie rozpoczynac nowych programow, ale stare jeszcze sa kontyuowane.
        www.auswaertiges-amt.de/DE/Aussenpolitik/Laender/Laenderinfos/China/Bilateral_node.html
        • pimpus18 Re: Niemcy tez udzielaja Chinom pomocy 14.09.11, 23:01
          mara571 napisała:

> ramach swojego programu pomocy dla krajow trzeciego swiata.
          > W roku 2008 postanowiono nie rozpoczynac nowych programow, ale stare jeszcze sa
          > kontyuowane.
          > rel="nofollow">www.auswaertiges-amt.de/DE/Aussenpolitik/Laender/Laenderinfos/China/Bilateral_node.html

Rada Wzajemnej Pomocy!

Czy to już kiedyś nie było?
        • tojabogdan tzw. pomoc udzielana Chinom przez Niemcy 15.09.11, 22:45
          to nic innego jak subwencjonowanie własnego eksportu, wspieranie w ten sposób własnej gospodarki
          • mara571 Re: tzw. pomoc udzielana Chinom przez Niemcy 15.09.11, 23:00
            jz nie. To sa jakies projekty w najbiedniejszych terenach Chin np. zwiazane z pozyskiwaniem wody.
    • mlody747 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 22:03
      A komu z elit mogło by zależeć na takiej pomocy, jak kryzys jest przez nich zaplanowany?

PS. Z rodzaju śmiesznych zdążeń. Pismo Święte opisuje w Księdze Rodzaju 3800lat temu. Przewidziano 7 letni nieurodzaj, wiec zaczęto gromadzić zboża. Jak przyszedł nieurodzaj, to sprzedano cześć zboża narodowi Egiptu, ale nie wypuszczono do obiegu pieniędzy w ten sposób zebranych(dzisiejsze banki-nie pożyczają pomimo uzyskanych pomocy). Wtedy ludzie ciągle głodowali w następnym roku, co ich zmusiło do sprzedaży bydła hodowlanego. W następnym roku, już nie mieli co sprzedać, wiec sprzedali siebie do niewoli do Faraona Egiptu(obecnie sprzedadzą się do NWO).
      • pimpus18 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:00
        Młody, co ty będziesz na starość robić, jak już dziś wali ci na dekiel z Księgą Rodzaju?

Kto kogo sprzedał do faraona i jak się on nazywał?

Ramzes czy Kryzys?
        • igor_uk Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:03
          pimpusik,a moze bez takich wstepow?mlody nie raz deklarowal,ze jest osoba wierzaca i chooj cie to powinno obchodzic.Mozesz wysmiewac jego poglady ekonomiczne i polityczne,ale od wiary wara.
          • pimpus18 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:18
            igor_uk napisał:

> pimpusik,a moze bez takich wstepow?mlody nie raz deklarowal,ze jest osoba wierz
            > aca i chooj cie to powinno obchodzic.Mozesz wysmiewac jego poglady ekonomiczne
            > i polityczne,ale od wiary wara.

Już ci pisałem, że nie cierpię tępych religijnych palantów. Fides rzadko kiedy idzie w parze z ratio.

A moje poglądy z koleji są moją sprawą i xuj ci do nich.

O ekonomii nic nie napisał, tylko o jakiś faraonach.

• igor_uk Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:37
              pimpusik,a nie slowem nie wspomnialem o twoich pogladach wlasnie dla tego,ze chooj mnie oni obchodza.
              • pimpus18 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:45
                igor_uk napisał:

> pimpusik,a nie slowem nie wspomnialem o twoich pogladach wlasnie dla tego,ze ch
                > ooj mnie oni obchodza.

Ciemniaków w ogóle mało co obchodzi.
                • igor_uk Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:46
                  A czy uwazasz,ze swiatlych ludzi powinni obchodzic poglady szurnietych?
          • mlody747 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:25
            Igor, ja się nie obrażam. Oczywiście religij to ja nie cenie. Szczególnie te kościoły kontrolowane przez państwo(są to prawie wszystkie). Do tej śmiesznej z pozoru historyjki jeszcze jedno można dodać. Elity są bardzo moralnymi ludźmi(dla siebie oczywiście-wierzą, ze są potomkami np. Jezusa Chrystusa) i wierzą, ze maja przyzwolenie do Boga na rządzenie. Uważają, ze muszą szanować każdego człowieka podległemu temu Bogowi, bo ma on prawa uzyskane od niego. Nie podlegli Bogu tych praw nie maja i elity uważają, ze tacy ludzie im właśnie podlegają na zasadzie niewolnictwa. Ci ludzie w trzecim roku głodu (z powyższego przykładu) oddali się w niewole, czyli przestali być podwładnymi Boga (przestali go uznawać i jego prawa) i przyjęli prawa i zarządzenia Faraona. Dla elit jest to super ważne i cale ich prawo jakim się kierują, tym prostym zasadza myślenia podlega. Sorry Igor, ze ciebie teraz może uraziłem jak jesteś nie wierzącym, ale czasami lepiej poznać ich myślenie. Watek jest oparty na warze, ze elity chcą uniknąć kryzysu w EUROPIE lub USA.
            • pimpus18 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:37
              To bardzo proste:

Co faraońskie faraonowi, a co boskie Bogu.

Oni tam wtedy byli bardzo zacofani.

Religijne elity to są dopiero superpalanty
              • mlody747 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:49
                Napisałeś: "Religijne elity to są dopiero superpalanty". To nie religijne elity to elity rządzące światem(Np. Książę Anglii). Zacofany to ty jesteś Pimpus. Jak nie wierzysz, to zwróć uwagę np. ile musisz napisać aby się wypowiedzieć na cokolwiek. Światli ludzie(np. ci z tamtych czasów) objaśnia ci co chcą w kilku zadnich, czego nie zrozumiesz oczywiście.
                • pimpus18 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:59
                  > Napisałeś: "Religijne elity to są dopiero superpalanty". To nie religijne elity
                  > to elity rządzące światem(Np. Książę Anglii).

Kto to taki ten Książę Anglii?

Jesteś młody i głupi, a jak chcesz ze mną dyskutować, to może zastanów się najpierw - na jaki temat.

Ja wierzę, jak najbardziej - ale nie w ciemniaków!
            • igor_uk Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:38
              mlody,nie obraziles mnie.
              • pimpus18 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:45
                igor_uk napisał:

> mlody,nie obraziles mnie.

Cieszą się. Znowu ci się udało.
                • mlody747 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 14.09.11, 23:51
                  Pimpus, ja nie zamierzam napadać Igora. Z nim bardzo łatwo się rozmawia.
                  • pimpus18 Re: Chiny proponują pomoc upadającym gospodarkom 15.09.11, 00:04
                    mlody747 napisał:

> Pimpus, ja nie zamierzam napadać Igora. Z nim bardzo łatwo się rozmawia.

Spróbuj wybrać jakiś trochę trudniejszy temat.
                    • igor_uk Mlody. 15.09.11, 00:20
                      mlody,nie boj sie.Zaden temat,jak by trudny nie byl,ze mna mozno obgadac bez zadnych problemow.Tylko wazno pamjetac o pare rzeczach,jak ,naprzyklad,chcesz porazmawiac ze mna o Szekspirze,to najpierw przeczytaj dziela tego wybitnego dramaturga.Jak chcesz porazmawiac na temat podatku konsumpcyjnego,to musisz umiec dac odpowiedz na kazde moje pytanie,na jak by idyotyczne ono nie wygladalo na pierwszy rzut oka.Nu i przedewszystkim,postaraj sie zazyc cos na uspokojenie nerwow,jak jestes takim samym nerwusem,jak pimpusik.
    • zlotamajka Juz az tak nie proponuja 14.09.11, 23:53
      Wen Jiabao wyraznie powiedzial ze Chiny nie sa kredytorem ostatniej instancji i ze z dlugami Europa musi w wiekszosci poradzic sobie sama. Chiny pomoga ale tu stawiaja warunki wrecz banksterskie: ciecia i jeszcze raz ciecie plus wyprzedaz majatku narodowego.
      Nie wyglada to zbyt atrakcyjnie czy wrecz na pomoc.

rt.com/news/china-eu-debt-crisis-us-537/
      • pimpus18 Re: Juz az tak nie proponuja 15.09.11, 00:02
        Jak będą od tych żółtych kurdupli się zadłużać i jeszcze więcej tego worthless junk importować, to już widzię tę świetlaną przyszłość.

Komuchy stawiają banksterskie warunki?

Co na to Karl Marx?

• zlotamajka Re: Juz az tak nie proponuja 15.09.11, 00:16
          Chiny sa bardziej kapitalistyczne od kapitalistow. A w kapitalizmie rzadzi lichwa. Marx zdaje sie nie byl za lichwa. Choc moge sie mylic. Od czasu szkoly nie zagladalam.
          • pimpus18 Re: Juz az tak nie proponuja 15.09.11, 00:23
            zlotamajka napisała:

> Chiny sa bardziej kapitalistyczne od kapitalistow. A w kapitalizmie rzadzi lic
            > hwa. Marx zdaje sie nie byl za lichwa. Choc moge sie mylic. Od czasu szkoly n
            > ie zagladalam.

Czy tam nie rządzi partia komunistyczna?
            Oczywiście, Marx nie był za lichwą. Jest chyba widoczne dla każdego myślącego, że mimo jego wszystkich osiągnięć, jego filozofia zupełnie nie przystaje do współczesnego świata.
            Zresztą tak jak chrześciaństwo.
            Nauki ekonomiczne były i są cały czas na usługach panującej doktryny politycznej.
            Nie do pomyślenia, żeby coś takiego mogło się zdarzyć z matematyką, fizyką, chemią itd.
      • j-k likwidacja dollara 15.09.11, 00:20
        i przejscie na "Amero"
        to zaden problem
        by Chiny zostaly z reka w nocniku :)
        • pimpus18 Re: likwidacja dollara 15.09.11, 00:32
          j-k napisał:

> i przejscie na "Amero"
          > to zaden problem
          > by Chiny zostaly z reka w nocniku :)

Jebnij się deklem od kibla w ten tępy łeb.

Jeszcze mądrego związkowca nie widziałem.
          • j-k Re: likwidacja dollara 15.09.11, 00:38
            Jeszcze mądrego związkowca nie widziałem.

okullary :)
            madrego ignoranta ekonomicznego
            tez nie widzialem :)

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
            ekonomista.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka