25.09.11, 07:45
czyli niepiekna rola szwajcarskich posrednikow w handlu surowcami:

www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,787321,00.html
Okazuje sie, ze branza surowcowa a w niej firmy jak " Glencore (Platz 1), Trafigura (3), Xstrata (7) und Mercuria (8)" mialy obroty w 2010 - 145 mld U$ a wiec wiecej niz flagowe firmy Szwajcarii jak Nestlé und Novartis.

Kopalnie miedzi a Afryce sa deficytowe a szwajcarskie firmy surowcowe maja zyski. Jak to jest mozliwe?

Odpowiedz na to daje nowa ksiazka "Rohstoff – Das gefährlichste Geschäft der Schweiz" czyli Surowce - najniebezpieczniejszy byznes Szajcarii:

www.evb.ch/p19349.html
PF
Obserwuj wątek
    • mara571 Re: Pijawki 25.09.11, 08:13
      proponuje dodatkowa lekture:
      Glencore
      blog.zeitenwende.ch/hansruedi-ramsauer/was-ist-nur-mit-glencore-los/ (problemy w 2008)
      zalozyciel glencore:
      de.wikipedia.org/wiki/Marc_RichGlasberg
      en.wikipedia.org/wiki/Ivan_GlasenbergTrafigura
      www.taz.de/!42749/
      • igor_uk Pijawki? 25.09.11, 08:55
        A niby czemu ?Przeciez istota kapitalizmu jest priorytet zysku indywidualnego nad dobrem spolecznym. Na ile mnie wiadomo,w Szwajcarii nikt kapitalizma nie obalil,a co za tym idzie nie mozno potepiac szwajcarskie firmy w tym,ze robia wszystko,zeby powiekszyc swoi zyski.
      • polski_francuz Chcialas powiedziec 25.09.11, 09:30
        Marc Rich pewnie?

Zyciorys, jak pisze Spiegele, godny scenariusza filmowego.

PF
      • mara571 errata 25.09.11, 09:49
        Popelnilam blad i linki prowadza do nikad.
        Dlatego jeszcze raz
        de.wikipedia.org/wiki/Marc_Rich lub en.wikipedia.org/wiki/Marc_Rich

en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Glasenberg
    • felusiak1 Re: Pijawki 25.09.11, 08:51
      to jest po niemiecku a ja nie potrafię. gugiel też nie potrafi.
      odnoszę wrażenie, że gnisz za sensacją. wiesz, kiedy ja sprzedam ci coś za 100 złotych, coś co kupiłem za 100 to mam obroty ale nie mam zysku.
      nestle i novartis to prawie 45 mld zysku a ta zapodana przez ciebie czwórka nie osiaga 4 mld.
      powiem ci tak: exxon ma prawie 400 mld obrotów i 30 mld zysku a apple ma 60 mld obrotów i 15 mld zysku. innymi słowy margines zysku dla apple wynosi 25% a dla exxon 8%. Ale exxon jest pijawką a apple to dobroczyńca ludzkości.
      • polski_francuz Zysk a obroty 25.09.11, 09:27
        Obroty tlmaczenie z niemieckiego slowa Umsatz. Po angielsku znaczy turnover a po francusku Chiffres d'Aaffaires.

W ksiegowosci, przynajmniej tej ktora praktokowalem jako manager malej firmy, obroty byly suma wszytkich faktur. By dojsc do zysku trzeba z obrotow odjac, koszta wlasne, podatki, faktury niesplacone...

Poszukaj obrotow nestlé i novartis to pogadamy dalej.

PF
        • polski_francuz Errata 25.09.11, 09:34
          ...to tlumaczenie...d'Affaires...praktykowalem...

Masz troche czasu na odpowiedz felustein bo mnie zona sport poranny wzywa.

PF
          • felusiak1 felustein? 25.09.11, 16:34
            towarzyszu francuskij nie mogę pozostać dłużny.
            obroty to po angielsku evenue a nie turnover.
            nestle 110 mld franków
            novartis 51 mld dolarów
            • polski_francuz Walute 25.09.11, 21:03
              bys juz mogl ujednolicic i podsumowac, a.

Po angielsku i po amerykansku jest tak samo "evenue"?

PF
      • mara571 gugiel potrafi 25.09.11, 10:01
        http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=de&u=http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,787321,00.html&ei=MN5-TsWKG8is8gP-oPSbAQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&sqi=2&ved=0CCcQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DBlutsauger%2Bder%2BDritten%2BWelt%26hl%3Den%26biw%3D1366%26bih%3D585%26prmd%3Dimvns

Dlaczego Marc Rich byl poszukiwany przez FBI i byl na liscie FBI Ten Most Wanted Fugitives?
        • felusiak1 Re: gugiel potrafi 25.09.11, 16:43
          mara, ja wiem jak tłumaczyć używając gugla. rzecz w tym, że tłumaczenie to czysty gibberish.
          trzeba się domyślać i domyslać bo zdanie nie ma sensu.
          Marc Rich był goniony za tranzakcje handlowe z iranem a to było i nadal jest nielegalne w USA. Ale potem Bill Clinton udzielił mu rozgrzeszenia.
          Wygląda na to, że jest to streszczenie sensacyjnej książki. Rzecz jasna autor założył tezę i bez trudu ją udowodnił. commodity traders to pijawki i towarzysz francuski w to wszystko uwierzył.
          • mara571 Re: gugiel nie potrafi 25.09.11, 18:59
            masz racje.
            No to skrot: ksiazka ma tytul "Rohstoff - das gefährlichste Geschäft der Schweiz" Surowiec- najbardziej niebezpieczny busnes w Szwajcarii.
            Wydana jest przez pozarzadowa organizacje Erklärung von Bern, ktora od lat tropi Glencore.
            Glowny zarzut machinacje podatkowe w Zambii, gdzie Glencore ma posiada od roku 2000 najwieksza w Afryce hute miedzi, ktora jest od lat "deficytowa". Nic dziwnego, skoro na uslugach Gelncore sa najlepsi adwokaci i ksiegowi, a firma na filie w oazach podatkowych (Bermudy i Wyspy Dziewicze).
            Zambia zlecila firmom Grant Thornton i Econ Pövry w roku 2010 zbadanie ksiag tej huty.
            Audytorzy doszli do wniosku, ze Glencore sztucznie podnosi koszty w Zambii i cene produktu oblicza po cenach nierynkowych.
            Ludzie z EvB twierdza, ze w ramach pomocy rozwojowej kraje Trzeciego Swiata dostaly 129 mld dolarow w zeszlym roku. Tymczasem Raymond W. Baker obliczyl, ze w roku 2005 dzieki kreatywnej ksiegowosci te kraje stracily 250 do 350 mld $.
            W Zambii wplywa do kasy panstwowej zaledwie 5 % zyskow za eksportowane surowce; w Norwegii jest to 70%.
            Kilka organizacji pozarzadowych zlozylo skarge zbiorowa w przedstawicielstwach OECD w Szwajcarii i Kanadzie przeciwko Glencore. Chodzi o postepowanie koncernu sprzeczne z zaleceniami OECD.

Od siebie dodam, ze identyczne praktyki stosuja w Polsce koncerny handlowe odkad skonczyly sie ich zwolnienia podatkowe.

• felusiak1 Re: gugiel nie potrafi 25.09.11, 20:11
              czyli jest to napisany na zamówienie paszkwil. tak jak myślałem.
              to jest tak jak algore opisuje globalne ocieplenie. tak jest i basta. a kto sie nie zgadza ten jest nazistą.
              • mara571 dlaczego paszkwil? 25.09.11, 20:13

• felusiak1 Re: dlaczego paszkwil? 25.09.11, 20:24
                  bo ngo nie są bezstronne. tak jak algore nie jest bezstronny. to grupy nacisku inaczej lobby.
              • felusiak1 ps 25.09.11, 20:23
                zastanawia mnie dlaczego rząd zambii zatrudnił firmę econ pyori. firma zajmuje sie doradztwem a nie ksiegowością. myslę, że w takich wypadkach wynajmuje się ksiegowych z reputacją a nie konsulting.
                fakt, że ktoś oskarża nie oznacza, że oskarżenie jest prawdziwe.
                jesli rzeczywiście glencore masuje ksiegi to jest to przestępstwo kryminalne ścigane z urzędu.
                czy glencore jest ścigany za masowanie ksiąg w zambii? zapewne nie jest ale jest scigany przez (dam sobie głowę odciąć) antyglobalistyczne ugrupowania naprawiaczy swiata i czynienia szczęścia na ziemi.
                ciekaw jestem jak to się skończy.
                • mara571 Re: ps 25.09.11, 20:57
                  napisano, ze ksiegi sprawdzala firma Grant Thornton.
                  Dziwi mnie twoje stanowisko: zyski z bogactw naturalnych powinny sluzyc przede wszystkim obywatelom kraju, ktory je posiada. Korzystaja z tego obywatele Australii, Kanady, Norwegii, Arabii Saudyjskiej czy Kuwejtu.
                  Dlaczego tego prawa odmawia sie innym krajom, szczegolnie w Afryce.
                  bank Swiatowy i MFW zalecaja, zgodnie z neoliberalna dokryna prywatyzacje wszystkiego.
                  Kupuja wielcy inwestorzy, ktorzy potem nie zamierzaja placic podatkow.
                  I swietnie wiedza jak to robic.
                  • felusiak1 Re: ps 26.09.11, 15:51
                    nie jest tak jak piszesz. zacznijmy od tego, że państwo otrzymuje 18% wartości eksploatowanego surowca w postaci tzw. royalties. nie ponosi przy tym kosztu. czysty zysk.
                    zatrudnieni przy tym ludzie płacą podatki od dochodów. surowiec jest eksportowany a od tego są opłaty za koncesje itd itp. dopiero po odliczeniu wszystkich kosztów firma osiaga zysk. od tego zysku płaci się podatek i jest on dzielony pomiedzy akcjonariuszy w postaci dywidend. od tego też placi sie podatek. zrozumiałem, że rząd zambii wynajął księgowych do przeprowadzenia audytu glencore. audyt coś wykazał. zastanawia mnie dlaczego nie ma żadnej akcji kryminalnej. być może rząd zambii jest skrajnie skorumpowany i teraz stara sie zatuszować sprawę. zastanawia mnie dlaczego grupy aktywistów-antygobalistów wypisuja paszkwile i wnoszą sprawę do oecd a nie do sądów. poddaję w watpliwość intencje aktywistów.
                    • mara571 Glencore nie wydobywa rudy tylko 26.09.11, 22:11
                      ja przerabia w Zambii w najwiekszej hucie miedzi w Afryce.
                      royalties odpada. Kopalnie naleza do innych firm.
                      Jak wysokie moga byc podatki pracownikow, ktorzy zarabiaja ca 200 $ miesiecznie?
                      Jak moze przynosic straty huta, ktora sprzedaje swoj produkt po 10 tys $ za tone (2010), placac pracownikom grosze?
                      Znalazlam jeszcze ten artykul w FAZ:
                      www.faz.net/artikel/C30563/sambia-kupfer-als-segen-und-fluch-30034900.html
                      z 23. wrzesnia 2007 .
                      Wtedy eksportowano z Zambii miedz o wartosci 2 mld $ rocznie, a kasa panstwowa dostawala zaledwie 0,3 % tej sumy. Inwestowano w nowe kopalnie mniej wiecej taka sama sume. Wtedy uzgodniono, ze w przyszlosci rzad dostanie od 3 do 5 %.
                      O 18% royalties nie ma mowy. To nie USA.
    • kamandir_vzvoda ajwaj pfciu skonczy z antysemityzmem! 25.09.11, 12:25
      polski_francuz napisał:

> Kopalnie miedzi a Afryce sa deficytowe a szwajcarskie firmy surowcowe maja zysk
      > i. Jak to jest mozliwe?

my wszyscy versztejen, ze taki biznes to cymes. A kto by sie murzunami przejmowal toz to ogje sa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka