1u 31.10.11, 20:45 Czy to święto jest typowo Polskie ? :> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva15 Re: wszystkich świętych 31.10.11, 20:53 1u napisał: > Czy to święto jest typowo Polskie ? :> Nie, ale w Polsce jest najpiękniejsze, mistyczne i zupełnie niepowtarzalne. Bardzo byłoby szkoda, gdby kretyński amerykański halloween je wyparł. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Wszelki duch... 31.10.11, 21:20 Ewciu, napisałaś coś pozytywnego o Polsce!!! Pierwszy raz od kiedy cię znam. Wypiję szampana aby uczcić to niezwykłe wydarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Wszelki duch... 31.10.11, 21:28 malkontent,bo ciebie nie bylo. A wlasnie,gdzie sie zapodziales? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Wszelki duch... 31.10.11, 21:42 Trochę podróżuję. Teraz jestem w Polsce. Wszystkich Swiętych... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Wszelki duch... 31.10.11, 23:40 A ja 12 listopada do Polski na tydzien lece. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Wszelki duch... Wszelki ! 01.11.11, 00:36 Wypij malkontencik na grobach, skoro ponoć jesteś w Polsce, wypij i za mnie, bo bardzo mi żal, że mnie tam nie ma w tym dniu. To przepięknie w Polsce świętowane święto i przepiękna tradycja, sami Polacy nie wiedzą , co mają, nie umieją tego "sprzedać". Inna rzecz, że dzisiejszy świat tak pięknego, mistycznego towaru nie kupuje, nie ma popytu. Dla mnie to wiecznie ciepły kącik w moim sercu, malkontencik. Więc pij za moje emocje! Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: wszystkich świętych 01.11.11, 10:25 eva15 napisała: > Nie, ale w Polsce jest najpiękniejsze, mistyczne i zupełnie niepowtarzalne. Bar > dzo byłoby szkoda, gdby kretyński amerykański halloween je wyparł. Mysle, ze nie wyprze. Jedno nie przeszkadza drugiemu. Halloween 31-szego pazdziernika, a Wszystkich Swietych 1-szego listopada. Halloween to dobra zabawa dla dzieci, a ze poziom umyslu dziecka nie jest tak wysoki jak u doroslego (grob gesagt "kretynski") to inna sprawa. I nie szkodzi. Jest za to najczesciej zabawny i sympatyczny. A i dla doroslego powrocic na chwile duchowo do czasow dziecinstwa nie zaszkodzi. Pamietam, ze w podstawowce lubilem rysowac twarze wampirow (na nudnych lekcjach) - wtedy byla to dzialalnosc "nielegalna". A dzis prosze - pelna wolnosc i w tej dziedzinie na Halloween - mozna "legalnie". Halloween ma podobno irlandzkie korzenie, a wiec europejskie ( nie "kretynskie"), a w Ameryce sie rowniez przyjal. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: wszystkich świętych 31.10.11, 20:53 Dla mnie tak. Nigdzie na Swiecie nie mialem takich przezyc,jak w Polsce w tym dniu. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: wszystkich świętych 31.10.11, 20:56 No właśnie, ja też. Nikt tak pięknie nie obchodzi tego święta. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: wszystkich świętych 31.10.11, 20:58 I to trzeba cenic .A nie malpowac cudzego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: wszystkich świętych 31.10.11, 21:07 Niepowtarzalne , piekne ,pelne ducha,jedyne takie na swiecie. -Pozwole sobie ,jedynie , na drobne wspomnienie z rosyjskiego cmentarza ,nieopodal Nicei.-Wszyscy przyszli z walowka,zagrychami i wodka , by sie dzielic ze zmarlymi , troche z nimi pogadulic , zjesc i wypic...-Wspomnienie nieco mgliste , bo ,s.p. ,babcia kolezanki miala mocniejsza,od mojej , glowe... Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan to przecież "Dziady" Adama M.! 31.10.11, 21:30 kaszebe12 napisał: ...-Pozwole sobie ,jedynie , na drobne wspomnienie z rosyjskiego cmentarza ,nieopodal Nicei.-Wszyscy przyszli z walowka,zagrychami i wodka , by sie dzielic ze zmarlymi , troche z nimi pogadulic , zjesc i wypic...-Wspomnienie nieco mgliste , bo ,s.p. ,babcia kolezanki miala mocniejsza,od mojej , glowe... W II Księdze "Dziadów" przedstawione są Zaduszki (czyli 2 listopada), dość wiernie przedstawiające staropogański zwyczaj spotykania się ze zmarłymi. Wspólna biesiada była tego elementem. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: to przecież "Dziady" Adama M.! 31.10.11, 21:32 Bogdan,to zadne "Dziady",a tylko prawoslawny zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan nieprawda, to nie jest zwyczaj prawosławny 31.10.11, 21:34 ale przez prawosłowie przejęty zwyczaj pogański, czyli przedchrześcijański Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: nieprawda, to nie jest zwyczaj prawosławny 31.10.11, 21:41 Bogdan,wszystko od czegos zaczelo sie.Wazno,kto teraz to kultywuje. A tylko w prawoslawnej Rosji,Ukrainie,Bialorusji to mozesz zobaczyc. Jak jest na Balkanch,nie mam pojecia.Moze rowniez tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan W Niemczech obchodzi się to 31.10.11, 21:33 w jedynie pięciu krajach związkowych. W Nadrenii-Westfalii w większości obchodzi się podobnie, jak u nas, ale też tam mieszkają w wysokim procencie ludzie o polskich korzeniach. Nawet, jeśli często nie są tego świadomi. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: wszystkich świętych 31.10.11, 21:31 kaszebe,to inne przezycie.Nie kazdy jest wstanie go przezyc.Ja,jako czlowiek nie pijacy,zawsze tylko zostawiam na grobie mamy kiliszek,zagryche nu i co zagryzc ,ale nie wiecej niz cwartke. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: wszystkich świętych 01.11.11, 07:29 To ty ,tez, jestes "nienormalny" , nie pijesz ? -Kiedys , w mojej siczy,wszyscy sasiedzi nagabywali zone pytajac ,na jaka chorobe cierpie..."?"...-"A bo Pani maz nie chce ,nawet,pyfka z nami wypic". Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: wszystkich świętych 01.11.11, 10:53 kaszebe12 napisał: > Niepowtarzalne , piekne ,pelne ducha,jedyne takie na swiecie choc w sumie smutne,brakuje go myslami sie na chwile wraca w ten dzien do kraju... Odpowiedz Link Zgłoś