21.11.11, 20:07
wyglada na to, ze Francja straci swoj AAA rating.

I tak juz mamy 3.5 % stope procentowa za 10-letnie pozyczki panstwowe niz Niemcy. Podatki wzrosna (:

PF

Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Adieu AAA 21.11.11, 20:08
      Czyli ta "plotka" była balonem próbnym.

Szkoda.
      • polski_francuz Ano 21.11.11, 20:11
        Prezydent bedzie nieszczesliwy, ze to za jego prezydentury sie zdarzylo. Budzet sie zacznie kurczyc o pieniadze na badania bedzie trudniej...

PF
        • wojciech.2345 Re: Ano 21.11.11, 20:19
          polski_francuz napisał:
          > Prezydent bedzie nieszczesliwy, ze to za jego prezydentury sie zdarzylo. Budzet
          > sie zacznie kurczyc o pieniadze na badania bedzie trudniej...
          -----------------
          W Polsce też jest ciekawie. Tusk zapowiedział emerytury dla obu płci w wieku 67 lat.
          Statystyczny polski mężczyzna umiera w wieku 71 lat.

No i jak się tu nie cieszyć.
          • polski_francuz Rente 21.11.11, 20:26
            wprowadzil chyba Bismarck w latach 1870-tych. Wiesz jak ustalil wiek przechodzenia na rente? Aapytal sie jaka jest srednia dlugosc zycia. Dodal rok czy dwa i tak ustalil ten wiek.

Wracamy powoli do zrodel.

PF
            • wojciech.2345 Re: Rente 21.11.11, 20:38
              W Polsce jest nadal duże bezrobocie.
              Widzę sporo przypadków gdy ludziom do emerytury brakuje kilku lat.
              Nikt ich nie chce zatrudnić.

Koszmar.
              • polski_francuz Kryzys 21.11.11, 20:42
                jest wszedzie Wojciechu. Ekonomia polska zatrudnia jeszcze mlodych a w Hiszpanii ponad 40 % mlodych jest bez pracy.

Starszych w pracy nie chca bo wola zatrudnic mlodych by im mniej za te sama prace placic. Kapitalizm w calej swojej krasie.

PF
                • wojciech.2345 Re: Kryzys 21.11.11, 20:47
                  Zgoda kryzys, ale widzisz ci ludzie nie mieli z czego odłożyć na stare
                  lata. Komuna nie pozwalała się wzbogacić. Sam wiesz jak to było.

Gdyby Tusk powiedział o swoich zamiarach w trakcie kampanii wyborczej,
                  to byłby dzisiaj bezrobotny. No bo komu potrzebny pracownik pracujący
                  3 dni w tygodniu?
                  • br0fl0vski Re: Kryzys 22.11.11, 15:00
                    Wojtek jak to sie mowi jak nie urok to sraczka. Ciekawe czy twoim dzieciom i wnukom uda cie odlozyc w sytuacji gdy najlepszy system jest reanimowany z podatkow. nie martw sie, juz pomyslano o takich jak ty. sledz uwaznie przemiany w systemie opieki zdrowotnej. Prawdopodobnie uda sie obnizyc z tych 71 lat granice przejscia d inny wymiar. dostaniez kupon znizkowy na eutanazjie. tak wiec emerytury nikt ci nie odbierze , dostaniesz ja po smierci.
          • mara571 pozwolisz, ze zycytuje niemieckie przyslowie 21.11.11, 20:42
            "Es wird nichts so heiss gegessen, wie es gekocht wird"
            Nie jada sie tak goraco, jak sie gotuje.
            Zaloze sie, ze wtrakcie dyskusji rzad bedzie musial troche ustapic.
            Np. wprowadzic lata skladkowe. W Niemczech jest 45 lat i ukonczenie ilus tam lat.
            Mnie drazni, ze nikt nie mysli nad opcjami: np ostatnie yx lat mozesz pracowac w wariancie pol etatu pol emerytury.
            Dla kobiet widze pilna potrzebe uwzglednienia liczby urodzonych dzieci. Obciazen kobiet bezdzietnych nie mozna porownywac z tymi, ktore maja kobiety wychowujace dzieci.
            • felusiak1 ponownie społeczna inżynieria 21.11.11, 21:06
              państwo nie ma obowiazku zapewnienia emerytur tak jak nie ma obowiazku ubezpieczania zycia lub samochodu. ale skoro państwo wzięło na siebie zapewnienie emerytur na stare lata to jest to swego rodzaju społeczny kontrakt z tym, że ów kontrakt stracił kontakt z rzeczywistością. kiedy w usa wprowadzono emerytury w latach 30-tych średnia długość życia wynosiła 65 lat. wiek emerytalny wynosił i nadal wynosi 65 lat. w efekcie stworzono program socjalny, którgo koszt przekracza wydolność gospodarki. dodajmy do tego koszt opieki medycznej i bank jest rozbity a sejf rozpruty. moim zdaniem nie ma innego wyjścia niż podniesienie wieku emerytalnego i jedyne zróżnicowanie to charakter pracy. umysłowi 71+- lat, fizyczni 65+-.
              uważam też, że emerytury powinny byś zprywatyzowane. każdy sobie odkłada na emeryture.
              może to być obowiązkowa powinność nakazana ustawą w zamian za gwarancje utrzymania wartości odłożonych pieniędzy.
              mara jak doszłaś do tych kobiet z dziećmi? i co to ma do emerytur i wieku. jak uwzgledniasz dzieci to powinnaś uwzględnić krótszą nogę, pod górkę do szkoły i daleko do pracy (tramwaj i dwa autobusy) no i ci którzy jeździli taksówka muszą dopracować ekstra 2 lata.
              • mara571 wiesz felusiak zalozmy watek o systemach emerytaln 21.11.11, 21:19
                ych na swiecie.
                Bo temat jest naprawde tego warty.
                Jak doszlam do tego z tymi kobietami?
                Po pierwsze sama to przezylam, ale moj los to byl pryszcz w porownaniu np. z wlokniarkami lodzkimi pracujacymi na trzy zmiany.
                No to kto zaklada watek ty czy ja.
                PS w watku PF o islamie napisalam do ciebie i ciekawa jestem twojej odpowiedzi.
                • felusiak1 Re: wiesz felusiak zalozmy watek o systemach emer 21.11.11, 22:09
                  znam się tylko an systemie amerykańskim plus jestem toksyczny wobec tego będzie lepiej jeśli ty założysz wątek.
                  • mara571 Re: wiesz felusiak zalozmy watek o systemach emer 21.11.11, 22:25
                    trujacy?
                    A to niby dlaczego?
                    Watek zaloze jutro, jak przezyje jutrzejsze przedpoludnie.
                    • felusiak1 Re: wiesz felusiak zalozmy watek o systemach emer 21.11.11, 22:43
                      efka z goldmańką, brof i vigilant a potem misterpee na mnie naskoczą zanim ktoś z głową zdąży się wpisać.
                      działam na nich jak płachta...czerwona.
              • melord Re: ponownie społeczna inżynieria 21.11.11, 21:48
                felusiak1 napisał:

> państwo nie ma obowiazku zapewnienia emerytur tak jak nie ma obowiazku ubezpiec
                > zania zycia lub samochodu.

owszem ma...skoro przez cale pracujace zycie zabiera 30-40%podatku
                powinno zapewnic podstwowe ubezpieczenie i emeryture na poziomie powiedzmy socjalnego minimum
                zatrudniajac pracownika w AU musze ubezpieczyc go w pracy + placic na jego fundusz emerytalny,panstwo ma wiec obowiazek spelnic te warunki w stosunku do mnie

(z tym samochodem ciala dales felusiak...w bambuko zaczynasz z ludmi pogrywac)

na szczescie w AU tak jest,wszyscy bez wzgledu czy pracuja czy nie maja medicare(opieke lekarska ze szpitalem wlacznie) jak rowniez emeryture kiedy skoncza 65 lat(nie trzeba nawet jednego dnia w zyciu przepracowac)...niezbyt wysoka ale jest
                • felusiak1 Re: ponownie społeczna inżynieria 21.11.11, 22:08
                  ty melord piszesz o stanie faktycznym. państwo wzieło na siebie rolę ubezpieczyciela i dobroczyńcy jakiś czas temu określając warunki i zmuszając wszystkich w drodze ustawy do zaakceptowania i w tym kontekście to co piszesz ma sens.
                  mnie chodzi o coś innego. zadam ci pytanie czy państwo ma obowiazek ubezpieczania.
                  moim zdaniem nie ma. nic nie stoi na przeszkodzie aby każdy obywatel posiadał konto emerytalne i odkładał to co daje dzisiaj państwu.
                  emerytury są rodzajem ubezpieczenia tak jak ubezpieczenie samochodu lub życia. doraźne składki służą jako fundusz z którego wypłaca się poszkodowanym. wiem, że zaraz powiesz, że emeryci to nie poszkodowani. zgoda ale mechanizm jest identyczny. podobnie jest z ubezpieczeniami medycznymi.
                  • melord Re: ponownie społeczna inżynieria 21.11.11, 22:30
                    natura czlowieka jest bagatelizowac pewne sprawy,wrecz olewac szczegolnie gdy jest mlody...

powiedzmy zamiast 30% podatku,panstwo zabierze 20% reszte kazdy powiniem wplacic na jakis fundusz emerytalny,ubezpieczenie zdrowotne.......pytam sie ilu to zrobi????
                    zeby wiec nie miec kolejek bezdomnych i glodnych,panstwo powinno wziasc na swoje barki
                    tak podstawowe ubezpieczenie jak i minimalna emeryture.

• felusiak1 Re: ponownie społeczna inżynieria 22.11.11, 00:40
                      innymi słowy wierzysz, że władza wie lepiej. no cóż różnimy się pogladami w tym temacie.
                      uważam też, że państwo oprócz zmuszania ma całą gamę innych środków do wymuszania lub wywoływania reakcji i zachowań. ale wtedy państwo musi zejść z wysokiego konia, pana życie i śmierci, który zawsze wie lepiej.
                      w usa nikt nikogo nie zmusza do odkładania na prywatne emerytury a mimo to ludzie masowo to czynią.
          • j-k Ano tak. 21.11.11, 21:23

> W Polsce też jest ciekawie. Tusk zapowiedział emerytury dla obu płci w wieku 67
            > lat.
            > Statystyczny polski mężczyzna umiera w wieku 71 lat.

A Polska kobieta w wieku lat ca. 80.

A bronic nalezy to, co jest do obrony.
            wydluzenie wieku pracy kobiet jest i tak spoznionym posunieciem.
        • polski_francuz Moody's 21.11.11, 20:20
          chwali za to Polske. Nie wszyscy sa nieszczesliwi.

PF
    • felusiak1 Re: Adieu AAA 21.11.11, 20:19
      francuski napisał: Podatki wzrosna (:

ale to nic nie da a jedynie pogłebi kryzys. i wtedy wasza władza urodzi nową ideę.... podniesie podatki nazywając je inwestycją w świetlaną przyszłość francji a to jeszcze bardziej pogłębi kryzys. w tym momencie nastapi szyderczy smiech ludu.
      powiem tak kiedy na 100 osób pracuje 50 i każdy płaci 10 euro to rząd ma 500. podniesie podatem do 12 euro i wtedy bedzie miał 600. tak wygląda ekonomia w wydaniu socjalistów. nie dopuszczają myśli, że podniesienie podatku do 12 euro sprawi, że zatrudnienie spadnie do
      45 osób i wyjdzie z tego nie 600 a tylko 540. nie dopuszczają myśli, że podniesienie zatrudnienia do 60 osób i obniżenie podatku do 9 euro przyniesie 540.
      • polski_francuz Mam pomysl 21.11.11, 20:24
        a moze tak obnizymy stope kredytowa na budowe domow. Ludzi, ktoryc na to nie stac zaczna kupowac, ruszy budownictwo, meble...

Ze tedy droga to wiemy bo swietni eksperci amerykanscy nam ja pokazali.

PF
        • felusiak1 Re: Mam pomysl 21.11.11, 20:50
          znowu wypisujesz banialuki. to nie stopa procentowa spowodowała, że ludzie których nie stać kupowali domy. to celowa polityka rzadu, który zmusił banki do udzielania im pozyczek.
          ta sama stopa była na wszystko od odkurzacza poprzez samochód po pałac.
          • polski_francuz W 2004 21.11.11, 21:11
            "the Greenspan-led Federal Reserve initiated a series of interest cuts that brought down the Federal Funds rate to 1% in 2004."

Ja place ponad 4 %/rok za pozyczke dom. Francuski rzecz jasna.

PF
            • felusiak1 Re: W 2004 21.11.11, 21:50
              federal funds to jest oprocentowanie na pożyczkę od wieczora do rana (tzw. overnight) pomiedzy bankami i nie determinuje wysokości oprocentowania pożyczek hipotecznych.
              Prime Lending Rate albo Prime Rate determinuje oprocentowanie hipoteki a ta w 2004 wahała sie pomiedzy 4% a 5.25%. w 2004 można było zaciągnąć pożyczkę na dom na 5.58%.
              W tej chwili można dostać pożyczkę na 4.25%.
              Twoje 4% wyglada jak dobry deal.
            • melord Re: W 2004 21.11.11, 22:08
              polski_francuz napisał:

> Ja place ponad 4 %/rok za pozyczke dom. Francuski rzecz jasna.
              >
              > PF

hmm...tutaj ok 6.5%
              teraz rozumiem dlaczego moj bank ANZ ( nie najwiekszy zreszta) mial za ubiegly rok
              profit $5mld AU a jego szef wyplate cos ok 15mln
              • polski_francuz Re: W 2004 21.11.11, 22:17
                banki francuskie byly dosc zdrowe. Tak myslalem dopoki nie przyczytalem ile forsy zainwestowali w pozyczki panstwowe Grecji i Wloch.

Teraz SG i BNParibas zwalniaja pracownikow.

A te golden parachutes to i tutaj maja. Zupelny idiotyzm.

Ide spac to wariatuncio Kuba sie uwzial na mnie. Moze dana wroci? Mialby wiecej radochy a ja wiecej spokoju:)

PF

P.S. Ja bylem chyba w Westpac czy cos podobnego....
                • felusiak1 Re: W 2004 21.11.11, 22:30
                  pamiętaj, że pożyczka rządu jest najbezpieczniejszą inwestycją, tak bezpieczną, że bank nie musi posiadać na jej zabezpieczenie własnego kapitału. batem banki chetnie w te instrumenty inwestują a jeśli dodasz do tego, że są to pożyczki nominowane w euro..... a to była superbezpieczna waluta, nie tak jak papierowy dolar... to sam widzisz jak zwodnicze bywają
                  założenia.
                  • polski_francuz Gdzie jada emigranci 23.11.11, 07:42
                    jakims wskaznikiem jest. I oni wola Europe.

PF
    • pimpus18 No to by, by, euro 21.11.11, 22:08
      Jeśli żabojady mają już problemy sami ze sobą i ich samych trzeba będzie wyciągać za dupę z gówna, to na te wszystkie fundusze stabilizacyjne i rytualne ratowanie Grecji zupełnie nie będzie kasy.

Na to nawet Kitajce i Putin się nie dołożą - aż takimi kretynami nie są.

Już musi każdy ciemniak widzieć, że to euro nie działa i nigdy działać nie będzie.

Czym szybciej to gó... wyląduje w szambie historii, tym lepiej!
    • eva15 Razem toniemy, idą czasy komisarzy bankowych 21.11.11, 22:40
      To, że Francja straci AAA, to już powoli wg wszelkich znaków na niebie i ziemi oczywista oczywistość, którą parę tygodni temu na tym forum przewidziałam, co wcale nie było trudne. Ten kryzys jest bowiem po to, by dorwać się do jądra eurolandu (i EU) a nie po to, by upupić mało ważną Grecję albo inną Portugalię. Jak od dawna piszę, Grecja była tylko preludium, najsłabszym, więc najszybciej zaatakowanym ogniwem.

Zakompleksionym gospodarczo wobec Niemiec Francuzom pozostaje na pociechę, że razem z nimi utoną Niemcy. Mitterand przeforsował wprowadzenie euro, jako chomąta na ekonomiczny pysk połączonych Niemiec. Liczył na to, że to Niemcy osłabi, a Francję wreszcie wzmocni, no i przeliczył się. Francja padnie skutkiem tego genialnego pomysłu prezydenta M. , ale przynajmniej fajnie, że zaraz później padną Niemcy. Skoro nie można dorównać do lepszych, dobrze jest, jak można ich pociągnąć w dół.

Oba kraje znajdą się na koniec pod czułą opieką bankierów z Goldmana Sachsa ( w porywach i FED) , jaką otrzymały już Grecja i Włochy.
      To będzie ten nowy planowany, spójny euroland - tym razem zarządzany nie przez komisarzy ludowych typu eks-komunista/maoista Barroso, lecz przez komisarzy bankowych.

Ciekawe, czy to jest to, czego Mitterand pragnął dla Francji.....

• pimpus18 Re: Razem toniemy, idą czasy komisarzy bankowych 21.11.11, 22:52
        Trochę skromności, o tym wszystkim można było przeczytać już przed laty. No nie u Sarrazina.

Niemcy mogłyby same wyjść z tego znajdującego się już w agonii euro.

Dla wszystkich byłoby to najlepszym z możliwych rozwiązań.

Jak się to posypie nie będzie już czym zarządzać.

Nie ma pieniędzy, nie ma miłości.
        • eva15 Re: Razem toniemy, idą czasy komisarzy bankowych 21.11.11, 22:57
          Niemcy wyjść nie mogły i nie mogą, jak tego nie rozumiesz, to trudno dyskutować.
          • pimpus18 Re: Razem toniemy, idą czasy komisarzy bankowych 21.11.11, 23:16
            A jak Ty zaklinasz rzeczywistość, to masz duży problem. Przy lekturze Sarrazina to nie przeszkadza.

A jakby tak myślali Kopernik, Galileusz, Einstein i wielu, wielu innych, to dzisiaj miałabyś na głowie zupełnie inne troski.

I nie musiałabyś się tak wymądrzać.

• eva15 Re: Razem toniemy, idą czasy komisarzy bankowych 21.11.11, 23:18
              Masz rację, jak zawsze.
      • walter622 Witaj Evo 21.11.11, 22:54

Z innej beczki . Co w Niemczech podano odnośnie wieczornej decyzji rządu egipskiego
        (podali się do dymisji) ?

Przy okazji - poczta nie doszła.
        • eva15 Witaj Walterze, 21.11.11, 23:01
          miałam ciężki i b. długi dzień, nawet nie oglądałam tv wiadomości. Poczta doszła, ale nie miałam kiedy odpowiedzieć, przepraszam. Może jutro będzie trochę lepiej, a już na pewno w weekend, ja żyję jak kangur - skokowo, raz jest spokojnie, raz nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka