Dodaj do ulubionych

odpadłem, cytat roku :))))

25.11.11, 07:52
"Komunizm chciał zniszczyć indywidualizm i wolność człowieka, ale uwalniając go od gonienia za pieni ądzem, jak żaden system przyczynił się do jego rozwoju duchowego. Stąd taki rozkwit kultury wyższej, której dziś nie sposób odnaleźć."

skopiowałem do sygnaturki :D

Obserwuj wątek
    • kaszebe12 Re: odpadłem, cytat roku :)))) 25.11.11, 07:56
      W mlodych latach mialem zwyczaj mawiac , ze roznica miedzy kapitalizmem , a psedokomunizmem polega na tym , ze w tym pierwszym istnieje wolnosc slowa , a w drugim wolnosc mysli.
    • romrus Re: odpadłem, cytat roku :)))) 25.11.11, 07:58
      wtopek napisał:
      > "Komunizm chciał zniszczyć indywidualizm i wolność człowieka, ale uwalniając go
      > od gonienia za pieni ądzem, jak żaden system przyczynił się do jego rozwoju du
      > chowego. Stąd taki rozkwit kultury wyższej, której dziś nie sposób odnaleźć."

Wiesz, to naprawde brzmi smiesznie.

Paradoksem natomiast jest to, ze kino rosijskie, jak rowniez polskie, upadli razem z komuna.
      • kaszebe12 Re: odpadłem, cytat roku :)))) 25.11.11, 08:06
        Dla mnie wypowiedz wtopka nie jest taka smieszna , a skoro piszesz o kinie...-ono , jako jedno z pierwszych , padlo ofiara globalizacji.
        • romrus Re: odpadłem, cytat roku :)))) 25.11.11, 08:09
          kaszebe12 napisał:
          > Dla mnie wypowiedz wtopka nie jest taka smieszna , a skoro piszesz o kinie...-o
          > no , jako jedno z pierwszych , padlo ofiara globalizacji.

Kino to tylko przyklad((((.
          • kaszebe12 Re: odpadłem, cytat roku :)))) 25.11.11, 08:11
            ...wymowny przyklad.
      • borrka Wspolczesne kino rosyjskie... 25.11.11, 08:24
        Jest o niebo lepsze, niz pelne chorego patosu, monotematyczne, straszliwie upolitycznione kino sowieckie.
        Na palcach jednej reki mozna bylo policzyc wartosciowe pozycje.

Niemniej, teza o kulturotworczej roli komuny, paradoksaknie nie jest calkiem glupia.
        Z braku innych rozrywek ludzie sporo czytali, tv nie byla tak beznadziejna sieczka dla mas idiotow, a teatr dostepny.

Dzis wystarczy spojrzec na ksiazki "dla ludu" i repertuar kin.
        Jesli motloch karmi sie Cosmo, Sylwestrem Stalone i komiksami, staje sie motlochem do kwadratu.
        • romrus Re: Wspolczesne kino rosyjskie... 25.11.11, 08:32
          borrka napisał:

> pelne chorego patosu, monotematyczne, straszliwie upolitycznione kino sowieckie.

Tarkowski?

> Na palcach jednej reki mozna bylo policzyc wartosciowe pozycje.

To akurat swiadczy o poziomie twojej wiedzy.

Kino polskie tez zostalo lepsze niz za komune?
          • borrka Ja nie oceniam kina CCCP pod katem swych wspomnien 25.11.11, 08:56
            Obiektywnie bylo tragiczne.
            Pojedyncze udane filmy nic nie zmienia.

Co Tarkowski ?
            Andriej Rublow jest jego jedynym dobrym filmem stworzonym w CCCP.
            Zagraniczne nie byly sowieckie.

Dotyczy to w jakim stopniu kina polskiego.
            Pewnie go po prostu nie znasz, lecz wyglaszasz oceny.
            • romrus Re: Ja nie oceniam kina CCCP pod katem swych wspo 25.11.11, 09:13
              borrka napisał:
              > Obiektywnie bylo tragiczne.
              > Pojedyncze udane filmy nic nie zmienia.
              > Co Tarkowski ?
              > Andriej Rublow jest jego jedynym dobrym filmem stworzonym w CCCP.
              > Zagraniczne nie byly sowieckie.

I o to chodzi, mam na mysli poziom wiedzy.
              Wyjechal w 1984.
              Tu masz filmografie:
              ru.wikipedia.org/wiki/%D2%E0%F0%EA%EE%E2%F1%EA%E8%E9_%C0.
              I co, znaffco? Duzo filmow zagranicznych?

>Dotyczy to w jakim stopniu kina polskiego.
              > Pewnie go po prostu nie znasz,

Ha-ha:-)

>lecz wyglaszasz oceny.

Nie mam prawa na swoje zdanie?

Byc jak borrat:-)
              • borrka Wyjechal wczesniej. 25.11.11, 09:46
                Nawet z Wikipedii nie potrafisz korzystac, co mnie, przyznam, szczegolnie nie dziwi.
                I jak zwykle komsomolec, sprowdzasz dyskusje do maniackiego rozwazania szczegolow.
                Tarkowski - nie lubie jego filmow - to jakby oceniac kulture amerykanska jedynie na podstawie Andy Warhola.

Zobacz moze, ile filmow wyprodukowano w Sowietach, a ile nakrecil tam Tarkowski.
                Smieszne.
                • romrus Re: Wyjechal wczesniej. 25.11.11, 16:46
                  borrka napisał:

Kolejna plama.

> Nawet z Wikipedii nie potrafisz korzystac, co mnie, przyznam, szczegolnie nie dziwi.

Dokladnie tak jest, nawet tego nie potrafisz.

"6 мaртa 1982 гoдa yехaл в Итaлию для рaбoты нaд фильмoм «Нocтaльгия» Андрея Арcеньевичa Тaркoвcкoгo. 10 июля 1984 гoдa нa преcc-кoнференции в Милaне Андрей зaявил o cвoем невoзврaщении в Сoветcкий Сoюз."

"Nostalgia" to jego pierwszy film, ktory mozna uznac za zagraniczny, o polowe.

> I jak zwykle komsomolec,

Jak zwykle, banderowcu, naiwperw p@dolnesz jakas glupote, a potem zaczynasz sie wywijac.

> Tarkowski - nie lubie jego filmow -

W cale mnie to dziwi, dla ciebie zbyt skomplikowany.
                  Pozatem mysle ze a nie jednego nie widzialesz.

• borrka Dla sowkow... 25.11.11, 16:58
                    Wyjazd za granice zaczyna sie od oficjalej "zdrady" Matuszki ?
          • johnny-kalesony Re: Wspolczesne kino rosyjskie... 25.11.11, 12:38
            Kieślowski swoje najlepsze filmy nakręcił w latach 90' na przykład. Poza tym - dopatrywanie się zasług komuny w tej materii jest potężnym nadużyciem. To kwestia pokoleniowa. Najlepsza generacja to lata 50-60, a więc ludzie wychowani jeszcze przed wojną. Has, Morgenstern, Polański, Skolimowski (Wajdy nie lubię, nie rozumiem zupełnie jego wielkości) - oni wszyscy robili filmy WBREW komunie. W tym sensie zasługi komuny rzeczywiście można w jakiś przewrotny sposób uznać.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • przyjacielameryki Re: Wspolczesne kino rosyjskie... 25.11.11, 13:13
              johnny-kalesony napisał:

> Kieślowski swoje najlepsze filmy nakręcił w latach 90' na przykład. Poza tym -
              > dopatrywanie się zasług komuny w tej materii jest potężnym nadużyciem. To kwest
              > ia pokoleniowa. Najlepsza generacja to lata 50-60, a więc ludzie wychowani jesz
              > cze przed wojną. Has, Morgenstern, Polański, Skolimowski (Wajdy nie lubię, nie
              > rozumiem zupełnie jego wielkości) - oni wszyscy robili filmy WBREW komunie. W t
              > ym sensie zasługi komuny rzeczywiście można w jakiś przewrotny sposób uznać.
              >
              >
              > Pozdrawiam
              > Keep Rockin'

Komuna, zamordyzm i absurdy systemu mobilizowały, motywowały i buntowały twórców filmowych. Tamci wybitni twórcy to również pokolenie wojenne i powojenne co również miało wpływ na ich wartości, wrażliwość i postrzeganie świata. Polska miała dobre tradycje filmowe a szkoła Filmowa w Łodzi była jedną z lepszych na świecie o czym wielokrotnie mówił Polański. To wszystko złożyło się na dobry polski film w czasach świetności ludu pracującego miast i wsi. Tyle, że to nie dzięki komunizmowi ci twórcy mogli tworzyć a tylko w tym czasie tworzyli.
              W tamtych latach również kino włoskie, francuskie i hiszpańskie było bardzo ciekawe i tego kina też już nie ma. Następują również normalne zmiany pokoleniowe a tematyka i filozofia współczesnego kina musi być w związku z tym inna, musi odpowiadać na współczesne problemy i tak się dzieje!

• des4 Re: Wspolczesne kino rosyjskie... 25.11.11, 13:30
                to było wybitnie ynteletualne kino tzw. moralnego niepokoju, z braku pomyslów, technologii i funduszy udające wybitną kontrpropozycję dla hollywoodzkiej papki

szarobure tonacje, dylematy ynteligentów w gomułkowskich dziuplach, kiep w popielniczce i 15-minutowe ujęcia idących nóg (to akurat z jakieś sowieckiego arcydzieła)

jedyne co dawało się wtedy oglądać to Potop i Bareja
      • ygosu Re: odpadłem, cytat roku :)))) 27.11.11, 21:00
        Wiele rzeczy upadło razem z komuną, kino na pewno też.
    • wojciech.2345 Re: odpadłem, cytat roku :)))) 25.11.11, 09:38
      Osiągnięciem komunizmu była siermiężność,
      która w dłuższym dystansie zabija subtelność,
      wartości wyższe, ... .

Eva nie rozumie tego do dzisiaj.
      • borrka Jedyny osiagnieciem komuny... 25.11.11, 09:49
        Byl powszechniejszy dostep do kultury.
        Pisze powszechniejszy, nie powszechny.

Jestem do ostatnie krwi antykomunista, ale fakty pozostaja faktami.
        • de_oakville Czitali tołstyje knigi... 25.11.11, 12:26
          ... aby uciec duchowo od ponurej i szarej rzeczywistosci. Biedy i "niszcziety" Myslami byli nie u siebie, tylko "dans la lune" (na Ksiezycu) jak mowia Francuzi. I rozwinelo to u niektorych do dzis bardziej majaczenia, anizeli prawdziwe poczucie rzeczywistosci i kultury. Ale fakty faktami - Gagarin pierwszy polecial w kosmos, mozna bylo posluchac piosenek i o Walentynie i o Gagarinie. A dzis mozemy posluchac tyko Gaggi, Rinn juz nie (Gagga:Rinn).
    • j-k Ja tam komunie jestem wdzieczny 25.11.11, 14:08
      Nauczylem sie w niej paru rzeczy :
      - pozorowania roboty, ktora to umiejetnosc bardzo przydaje sie w kapitalizmie.
      - spozywania alkoholu po sniadaniu, a nie po obiedzie. zadnemu policjantowi nie przyjdzie tu
      do glowy, ze rowerzysta moze juz po sniadaniu jezdzic pijany, wiec w sobotnie przedpoludnia
      w takim stanie spokojnie udaje sie roverem na zakupy.
    • malkontent6 Re: odpadłem, cytat roku :)))) 25.11.11, 16:44
      Tak, ja też na tę wypowiedź panny Ewy zwróciłem wczoraj uwagę, to zupełny odlot. Dlatego tak ją wszyscy kochamy. :)

Od siebie dodam tylko link:
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,130987902,130996794,Drogi_C_k.html
      • mara571 Re: odpadłem, cytat roku :)))) 25.11.11, 18:18
        najwazniejsze: Putin zrozumial.
        I to wystarczy za wszystko...
      • wojciech.2345 Re: odpadłem, cytat roku :)))) 25.11.11, 19:25
        malkontent6 napisał:
        > Tak, ja też na tę wypowiedź panny Ewy zwróciłem wczoraj uwagę, to zupełny odlot. Dlatego tak ją wszyscy kochamy. :)
        ------------------------
        Ona czasami nie rozumie postów na które odpowiada.

Chyba to wina diety.
    • wojciech.2345 off topic 25.11.11, 22:11
      Kiedyś starałem się napisać coś głupiego tak by
      ktoś z jaczejki zrobił sobie z tego sygnaturkę.

Niestety nie udało mi się.

Podoba mi się taka myśl naszej bohaterki:
      "Polacy zamiast kraść intelektualne rozwiązania np. z zakresu IT i je twórczo rozwijać, kradli gotowe auta, dla czystej konsumpcji"

Taką sygnaturkę miał kiedyś PF.
      • romrus Re: off topic 25.11.11, 22:38
        wojciech.2345 napisał:
        > "Polacy zamiast kraść intelektualne rozwiązania np. z zakresu IT i je twórczo
        > rozwijać, kradli gotowe auta, dla czystej konsumpcji"

"Jedź do Polski, Twoje auto już tam jest" :-)
        www.youtube.com/watch?v=4997mBYlUkc
        • malkontent6 Re: off topic 25.11.11, 22:57
          Jedź do Rosji, Twój zegarek już tam jest.
        • des4 Re: off topic 25.11.11, 22:57
          czekając na przerzucenie na wschód....
        • wojciech.2345 Re: off topic 25.11.11, 23:04
          Posłuchaj Romrus,
          chyba nigdy nie było tak dobrych relacji miedzy Polakami
          i Niemcami jak dzisiaj.

Nie rozumiesz UE.
          • romrus Re: off topic 25.11.11, 23:16
            wojciech.2345 napisał:
            > chyba nigdy nie było tak dobrych relacji miedzy Polakami i Niemcami jak dzisiaj.

Nie watpie:-)
            www.youtube.com/watch?v=SQeNoY1oK4M&feature=related
            > Nie rozumiesz UE.

A muse?:-)
            • wojciech.2345 Re: off topic 25.11.11, 23:20
              romrus napisał:

> wojciech.2345 napisał:
              > > chyba nigdy nie było tak dobrych relacji miedzy Polakami i Niemcami jak d
              > zisiaj.
              >
              > Nie watpie:-)
              > www.youtube.com/watch?v=SQeNoY1oK4M&feature=related
              > > Nie rozumiesz UE.
              >
              > A muse?:-)
              -----------------------------
              Jeśli o tym piszesz na polskim forum, to powinieneś.
              • romrus Re: off topic 25.11.11, 23:26
                wojciech.2345 napisał:
                > Jeśli o tym piszesz na polskim forum, to powinieneś.

O czym "o tym"?

Wlasnie dlatego jestem na polskim forum zeby Ty mnie wszystko o UE wyjasnil, a nie udawal madrala.

Przeciez Polacy od tego sa zeby Ruskich cywilizowac:-)
                • wojciech.2345 Re: off topic 25.11.11, 23:29
                  romrus napisał:
                  > Przeciez Polacy od tego sa zeby Ruskich cywilizowac:-)
                  ---------------------
                  Cytujesz Łunina.
                  • romrus Re: off topic 25.11.11, 23:37
                    wojciech.2345 napisał:
                    > romrus napisał:
                    > > Przeciez Polacy od tego sa zeby Ruskich cywilizowac:-)
                    > ---------------------
                    > Cytujesz Łunina.

Ciebie cytuje, tylko i wylacznie ciebie.
                    Lunin to postac mitologiczna.
                    • wojciech.2345 Re: off topic 25.11.11, 23:39
                      romrus napisał:
                      > Ciebie cytuje, tylko i wylacznie ciebie.
                      > Lunin to postac mitologiczna.
                      ---------------------------
                      Łunin to świetny rosyjski analityk sprzed 200 lat.
                      • romrus Re: off topic 25.11.11, 23:42
                        wojciech.2345 napisał:
                        > Łunin to świetny rosyjski analityk sprzed 200 lat.

Nie zaprzeczam, tyle ze oprocz Ciebie go nikt nie czytal, ja tez.
                        • wojciech.2345 Re: off topic 25.11.11, 23:47
                          romrus napisał:

> wojciech.2345 napisał:
                          > > Łunin to świetny rosyjski analityk sprzed 200 lat.
                          >
                          > Nie zaprzeczam, tyle ze oprocz Ciebie go nikt nie czytal, ja tez.
                          ------------------
                          No właśnie. Czekam na forum na jakiegoś Rosjanina, który zna
                          historię rosyjskiej myśli politycznej.

Może kiedyś się pojawi.
                          • romrus Re: off topic 26.11.11, 00:29
                            wojciech.2345 napisał:
                            > No właśnie. Czekam na forum na jakiegoś Rosjanina, który zna
                            > historię rosyjskiej myśli politycznej.
                            > Może kiedyś się pojawi.

Z ciekawosci znazlazlem "Listy do siostry" Lunina.
                            Jest zdecydowanym idealista, jak wszyscy z powstania grudniowego.
                            Nie ma nic o Polske czy Polakach, przewaznie pisze o koniecznosci wprowadzenia wolnosci dla rosijkich chlopow.
                            Sa jesze "Listy do Wolkonskich", tego jeszcze nie czytalem.

Ale jedna wypowiedz mnie zaskoczyla:

"Przy obecnym porzadku rzeczy w Rosji jest swoja opozicja, ale ona sie wyraza w podrozy do zagranicy lub pobytu w Moskwie i sklada sie z ludzi, ktorzy pokazali swoja niezdolnosc lub nakradli na sluzbie".

170 lat minelo, ale opozicja w Rosji jest wciaz dokladnie taka sama:-)
          • borrka To glownie zawisc. 25.11.11, 23:21
            Jest sporo Rosjan rozumiejacych idee Unii i takich warto by miec w Europie - bez watpienia wywarliby pozytywny wplyw na kretynstwo korporacyjnego wyscigu szczurow.
            Jest wiele sowkow typu forumowego Czeka i oni tylko dysza z zawisci...
            • romrus Re: To glownie zawisc. 25.11.11, 23:23
              borrka napisał:
              > Jest wiele sowkow typu forumowego Czeka i oni tylko dysza z zawisci...

...do czego?
              • borrka Do piekna zycia w Europie. 25.11.11, 23:26
                Nie ma na swiecie piekniejszego miejsca, niz Europa.
                • romrus Re: Do piekna zycia w Europie. 25.11.11, 23:36
                  borrka napisał:
                  > Nie ma na swiecie piekniejszego miejsca, niz Europa.

PA z toba sie nie zgodzi:-)

Zycie w Europie jest pieknie, nie zaprzeczam.

Ale moim zdaniem za to trza za drogo placic.

Kupe zakazow, zbyt duzo przepisow, zycie zbyt zaregulowane, palic nie wolno, trza miec karte plywacka, rowerowa, wedkarska i chyba na prawo puscic baka tez.

Wole rosijska anarchie i wolnosc, nawet korupcja to tez w jakims stopniu wolnosc.
                  Tylko w Rosji moge sie pozwolic nakleic gliniarzowi 1000 rub. na leb i powiedziec: sp@dalaj.

Na trzecim tygodniu pobytu w UE mi sie zaczyna nudzic, przy tym ze oczewiscie lubie jezdic.
                  Na Silwersta z synami bede we Wloszach.
                  • eva15 Wolność, której już nie ma 25.11.11, 23:57
                    romrus napisał:

> Ale moim zdaniem za to trza za drogo placic.
                    > Kupe zakazow, zbyt duzo przepisow, zycie zbyt zaregulowane, palic nie wolno, tr
                    > za miec karte plywacka, rowerowa, wedkarska i chyba na prawo puscic baka tez.

No i jeszcze nie wolno używać innych niż nakazane przez EU żarówek, banany są prostowane, jabłka sortowane, a każda kura stempluje swojej jaja i podaje ich wielkość, jak się kura pomyli, to ma przerąbane.

Najzabawniejsze jest to, że zachodni Europejczycy są przekonani, że to wszystko dla ich dobra i że TO jest wolność a Polacy przejmują to bezkrytycznie, bo też chcą być światowi i wolni.

> Wole rosijska anarchie i wolnosc, nawet korupcja to tez w jakims stopniu wolnosc.
                    > Tylko w Rosji moge sie pozwolic nakleic gliniarzowi 1000 rub. na leb i powiedziec: sp@dalaj.

Na Zachodzie korupcja jest nie mniejsza, tylko prawnie usankcjonowana. I tak np. koncerny farmaceutyczne zamiast dawać wziatkę prymitywnie pod stołem, fundują lekarzom "konferencje" i "szkolenia" na Karaibach, razem z całą rodziną. Posłuszni politycy dostają w USA serię świetnie płatnych wykładów, to, że mówią studentom głupoty, bo taki jest stan ich umysłów, to nikomu nie przeszkadza. Wszak ci studenci też nie powinni zbyt dużo samodzielnie myśleć, oni są przyszłymi żołnierzami systemu, a wiadomo - żołnierz ma być dobrze wyszkolony, a od myślenia jest generalicja/wierchuszka.

> Na trzecim tygodniu pobytu w UE mi sie zaczyna nudzic, przy tym ze oczewiscie lubie jezdic.
                    > Na Silwersta z synami bede we Wloszach.

Zachodnia dekadencja ma swój urok, ale jest to urok Tytanika z głośną muzyką i pięknymi stojami.
                    • malkontent6 Re: Wolność, której już nie ma 26.11.11, 02:53
                      Wnioskuję z tego, że źle ci na tym Zachodzie.
                  • malkontent6 Re: Do piekna zycia w Europie. 26.11.11, 02:55
                    romrus napisał:

> Na Silwersta z synami bede we Wloszach.

No to w komuniźmie, zdaniem Ewci, było lepiej bo wtedy nie musiałeś gonić za pieniądzem i mogłes uniknąć Sylwestra we Włoszech.
                    • romrus Re: Do piekna zycia w Europie. 26.11.11, 10:44
                      malkontent6 napisał:
                      > No to w komuniźmie, zdaniem Ewci, było lepiej bo wtedy nie musiałeś gonić za pieniądzem i mogłes uniknąć Sylwestra we Włoszech.

Komunizma, Malkontent, nikt nie widzial, bo on byl tak samo realny, jak raj, nawet socjalismu nie bylo, byla komuna, a to zupewnie cos innego.

Zwolennikem komuny nie jestem, chociaz uznaje ze miala swoje zalety, naiwaznejszej z ktorych byl powszechny i rowny dostep do wyksztalczenia i kultury.
                      Na dzisejsze zycie w dzikim rosijskim kapitalizmie nie narzekam i w wyszcigach szczurow jestem na dobrej pozicji, dzienki akurat dobremu wyksztalczeniu, ktore dostal za komune zadarmo.

Uwazam jednak ze za ty zalety trza bylo tez placic za drogo - idioticznymi przepisami, zelazna kurtyna, powszechna kontrola za kazdym twoim ruchem.
                      • borrka Z "uroczą" beztroska... 26.11.11, 11:08
                        "Zapominasz" o milionach ofiar rosyjskiego komunizmu.
                        Waszych ofiar i ofiar wsrod Was.
                        • mara571 Re: Z "uroczą" beztroska... 26.11.11, 11:27
                          dla Romrusa, Igora czy Evy istnieja tylko czasy L. Brezniewa.
                          Smutne jest, ze dla wiekszosci Rosjan tez.
                          Ilu czlonkow liczy Memorial?
                          • romrus Re: Z "uroczą" beztroska... 26.11.11, 12:21
                            mara571 napisała:
                            > dla Romrusa, Igora czy Evy istnieja tylko czasy L. Brezniewa.

Czyzby?

Moj dziadek byl rozsrzelany, babca siedziala 15 lat w lagru.
                            Ale ile mozna walkowac ten temat?
                            Stalin zmarl prawie 60 lat temu. Komuna padla 20 lat temu. To juz historia.
                            Za Iwana Groznego czy Piotra Wielkiego tez zginelo wiele Rosjan, mam na codzien o tym plakac?

> Smutne jest, ze dla wiekszosci Rosjan tez.

Mnie smutno nie jest.
                            Beda miec mniej depresji i patrzyc w przyszlosc, a plakac o przeszlosci.
                            To Polska swiadomosc sie opiera na martyrologach, rosijska nie.

> Ilu czlonkow liczy Memorial?

Co roku mniej.
                            Dzialalnosc Memorialu miala wielkie znaczenie przy zlomie komuny 20 lat temu.
                            Od 1995-6 roku zamiast Memorialu dziala Prokuratura rosijska, ktora ludziam na dom dostarcza swiadestwa o rehabilitacji i prawie na ulgi socjalny z tego powodu.
                            Memorial stracil znaczenie.
                            • mara571 Re: Z "uroczą" beztroska... 26.11.11, 18:08
                              przykro mi, ze tego nie rozumiesz.
                              Tu nie chodzi o martyrologie, chociaz przyznaje, ze sa tacy Polacy, ktorzy sie do nie sklaniaja.
                              Wazna jest pamiec narodu o swojej prawdziwej historii.
                              Jako memento mori. Zeby mlodzi wiedzieli do czego prowadzi "jedyna sluszna idea" i jedyny wodz.Bo niestety w ZSSR dlugo poszkodowani przez stalinstow ludzie, ktorym udalo sie przezyc, bali sie o tym co przezyli mowic.

Ba wielu dlugo wierzylo, ze jednak cos zle zrobili skoro ich ukarano. Skad mieli wiedziec, ze NKWD mialo "plany" do wykonania, ilu wrogow ludu trzeba zlapac i osadzic.

To dotyczy takze wspolczesnej historii. Niemiecka telewizja publiczna ZDF wyslala w teren bus wyposazony w aparature, ktory stawal w publicznym miejscu. Kazdy mogl wejsc i opowiedziec jakas historie ze swojego zycia, ktora miala zwiazek z historia Niemiec.
                              Jeszcze lepsze jest nagrywanie bez rejestracji obrazu. Ludzie mowia bardziej spontanicznie, nei martwia o to jak wygladaja.

"Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości. "
                              J.Pilsudzki
                              • romrus Re: Z "uroczą" beztroska... 26.11.11, 18:54
                                mara571 napisała:
                                > przykro mi, ze tego nie rozumiesz.
                                >To dotyczy takze wspolczesnej historii. Niemiecka telewizja publiczna ZDF wyslala w teren bus wyposazony w aparature, ktory stawal w publicznym miejscu. Kazdy mogl wejsc i opowiedziec jakas historie ze swojego zycia, ktora miala zwiazek z historia Niemiec.

Czego nie rozumiem? Ze trza wiedziec prawde?
                                Rozumiem. Pytam tylko ile mozna walkowac ten sam temat.
                                Propaganda u wielu ludzi ma skutki dokladnie odwrotny, kiedy mi zaczynaja cos wbijac do glowy zrobie dokladnie na odwrot.

Stalinistow w kazdym razie nic nie przekona, zaden propagandowy autobus.

> "Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości. "
                                > J.Pilsudzki

Pan Pilsudzli mowi o szacunku, a nie o tym trza caly czas mowic o negatiwnych stronach swojej historii.
                                Watpie ze by marszalek osadzal wyprawe Polakow na Moskwe czy smierc czerwonoarmistow w polskich lagrach i w dodatku robil to publicznie na codzien.

Tak samo nie rozumie tych kto u nas walkuje temat smierci czerwonoarmistow w Polsce, to bylo 90 lat temu, bylo-minelo. Co teraz?
                                • mara571 Re: Z "uroczą" beztroska... 26.11.11, 19:11
                                  nie zrozumiales co napisalam.

Nie widze potrzeby mowic o przeszlosci caly czas. Widze potrzebe dokumentowania przezyc ludzi, ktorych byli swiadkami, brali udzial w waznych wydarzeniach, nawet jesli one mialy znaczenie lokalne.
                                  Tak rozumiem misje Memorialu: udokumentowac co sie jeszcze da.
                                  Kiedys ludzie pisali pamietniki, dzisiaj robi to niewielu. Mamy za to inne mozliwosci.
                                  Czy zastanawiales cie, ze przydalaby sie dokumentacja wydarzen z Pitra w ktorych sam brales udzial?
                                  Za 50 lat, bez opowiesci swiadkow mozna bedzie napisac o tych wrzesniowo-pazdziernikowych wydarzeniach kazda bzdure.
                                  • romrus Re: Z "uroczą" beztroska... 26.11.11, 19:21
                                    mara571 napisała:
                                    > nie zrozumiales co napisalam.
                                    > Nie widze potrzeby mowic o przeszlosci caly czas. Widze potrzebe dokumentowania
                                    > przezyc ludzi, ktorych byli swiadkami, brali udzial w waznych wydarzeniach, na
                                    > wet jesli one mialy znaczenie lokalne.
                                    > Tak rozumiem misje Memorialu: udokumentowac co sie jeszcze da.

Teraz zrozumialem. To rzeczewiscie ma sens

> Czy zastanawiales cie, ze przydalaby sie dokumentacja wydarzen z Pitra w ktorych sam brales udzial?

Jesli masz na mysli 19.08.1991 to o tym wszystko chyba jest napisane.

Jesli masz na mysli pozdniejszy wydarzenia, w ktorych tez bralem udzial, to nawet ja wole o nich zapomniec.
                                    Dokumentacja o tym sie znajduje w setkach spraw karnych o wojnach gangow w Petersburgu.
                                    Tydzien temu dostrzelili pare mamutow z tam tej pory, jedego znalem osobiscie 20 lat.

• mara571 Re: Z "uroczą" beztroska... 26.11.11, 19:31
                                      romrus napisał:

> > Czy zastanawiales cie, ze przydalaby sie dokumentacja wydarzen z Pitra w
                                      > ktorych sam brales udzial?
                                      >
                                      > Jesli masz na mysli 19.08.1991 to o tym wszystko chyba jest napisane.
                                      Napisane przez dziennikarzy lub historykow?
                                      Czy jest np. film dokumentalny, w ktorym uczestnicy opowiadaja o swoim udziale. Z perspektywy czasu. O swoich motywach, dlaczego tam poszli i jakie mieli nadzieje.
                                      To jest wazne i bezcenne.

• romrus Re: Z "uroczą" beztroska... 26.11.11, 19:34
                                        mara571 napisała:
                                        > Napisane przez dziennikarzy lub historykow?
                                        > Czy jest np. film dokumentalny, w ktorym uczestnicy opowiadaja o swoim udziale
                                        > . Z perspektywy czasu. O swoich motywach, dlaczego tam poszli i jakie mieli nadzieje.
                                        > To jest wazne i bezcenne.

Nie wiem czy znajde link, ale ogladalem w TV dokumentalny film z wywiadami zwyklych uczeszcznikow.
                                        Dobry byl.
                                        • mara571 Re: Z "uroczą" beztroska... 26.11.11, 19:37
                                          dzieki za dyskusje.
                              • eva15 Mara, ucz się - Piłsudski, Piłsudski, Piłsudski 26.11.11, 20:15
                                mara571 napisała:

> "Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości. "
                                > J.Pilsudzki

Owszem mara znajomość historii i jej czołowych postaci jest ważna:

Piłsudski, mara, Piłsudski. Tak się ten cytowany przez ciebie bohater nazywał.
                                Zacznij naukę od siebie, później doradzaj innym.
                                • mara571 Re: Mara, ucz się - Piłsudski, Piłsudski, Piłsu 26.11.11, 20:23
                                  dzieki za poprawke.
                                  Tego typu blad zdarza mi sie nieslychanie rzadko.
                                  • eva15 Re: Mara, ucz się - Piłsudski, Piłsudski, Piłsu 26.11.11, 20:28
                                    Tylko mi nie opowiadaj, że to literówka, bo to zupełnie niemożliwe.
                                    Niestety wielu Polaków pisze, jak słyszy, czyli Piłsudzki, zamiast Piłsudski, typowy błąd z braku douczenia.
                      • malkontent6 Re: Do piekna zycia w Europie. 26.11.11, 17:30
                        romrus napisał:

> powszechny i rowny dostep do wyksztalczenia i kultury.

Teraz w Rosji nie macie dostępu do kultury czy nie ma kultury?

> dzienki akurat dobremu wyksztalczeniu, ktore dostal za komune zadarmo.

Za darmo. Nauczyciele pracowali za darmo? :)
                        • romrus Re: Do piekna zycia w Europie. 26.11.11, 17:52
                          malkontent6 napisał:
                          > Teraz w Rosji nie macie dostępu do kultury czy nie ma kultury?

Wyksztacenie zostalo przewaznie platnym.
                          Kogos stac, kogos nie stac.
                          Ja za dwoch synow place, a ktos nie moze.

> Za darmo. Nauczyciele pracowali za darmo? :)

Nie rzni glupa.
                          Studenci sie uczyli za darmo.
                          • mara571 to relatywne 26.11.11, 18:17
                            czesnego sie nie placilo w czasach PRL.
                            Ale moich rodzicow kosztowalo niemalo moje studia poza miejscem zamieszkania w drogim miescie uniwersyteckim.
                            Z moimi dziecmi bylo to samo: zadnego czesnego ( zdazyli przed wprowdzeniem), ale wydalismy majatek na mieszkanie, ksiazki, dojazdy i wszystko co do zycia potrzebne.
                            PS Do dzisiaj nie musisz placic, kiedy dostaniesz sie na normalne, dzienne studia w panstwowej uczelni w Polsce na podstawie wynikow matury.
                            • romrus Re: to relatywne 26.11.11, 18:39
                              mara571 napisała:
                              > czesnego sie nie placilo w czasach PRL.
                              > Ale moich rodzicow kosztowalo niemalo moje studia poza miejscem zamieszkania w
                              > drogim miescie uniwersyteckim.

W ZSSR mieszkanie w hostel, nie pamientam jak po polsku, bylo tez besplatne, dostawali stipendium 40 rub. to bylo gdzies okolo 25% sredniej wyplaty w kraju, ja dostawalem 55 z powodu dobrych wynikow.

> PS Do dzisiaj nie musisz placic, kiedy dostaniesz sie na normalne, dzienne studia w panstwowej uczelni w Polsce na podstawie wynikow matury.

U nas teraz tez to mozliwe.
                              Tyle ze nie do kazdej uczelni, bo w niekturych na miejsca budzetowy konkurs siega niebios, wiec jak chcesz do dobrej uczelni i na popularny zawod - bedziesz placil.

• mara571 Re: to relatywne 26.11.11, 18:42
                                dom z pokojami dla studenttow to akademik.
                                • eva15 Re: to relatywne 26.11.11, 20:33
                                  mara571 napisała:

> dom z pokojami dla studenttow to akademik.

A akademik po rosyjsku to naukowiec.
                              • eva15 Złe wzorce 26.11.11, 20:34
                                romrus napisał:

> U nas teraz tez to mozliwe.
                                > Tyle ze nie do kazdej uczelni, bo w niekturych na miejsca budzetowy konkurs sie
                                > ga niebios, wiec jak chcesz do dobrej uczelni i na popularny zawod - bedziesz placil.

Czyli przejęliście złe zachodnie wzorce.
                • eva15 Borrcia cieciem u dzwi całej Europy 25.11.11, 23:44
                  borrka napisał:

> Nie ma na swiecie piekniejszego miejsca, niz Europa.

Kup se atlas, większość zamieszkałej/zasiedlonej Rosji leży w Europie. Nie tobie ją tam wpuszczać chyba, że wynajdziesz koło od nowa i wrzaśniesz; "urra, eureka".
              • des4 Re: To glownie zawisc. 25.11.11, 23:27
                a chociażby, że nie mają równych krawężników i koszy do sortowania śmieci
                • romrus Re: To glownie zawisc. 25.11.11, 23:39
                  des4 napisał:
                  > koszy do sortowania śmieci

To prawdziwy powod dla zawisci do zebrakow z UE.
                  Europejski zebraki maja wygodniej niz rosijskie:-)
              • wojciech.2345 Re: To glownie zawisc. 25.11.11, 23:38
                romrus napisał:
                > borrka napisał:
                > > Jest wiele sowkow typu forumowego Czeka i oni tylko dysza z zawisci...
                >
                > ...do czego?
                ---------------------
                Nigdy w historii nie było tak dobrych relacji Polski z sąsiadami.

UE teraz to klub gentlemanów.
                • romrus Re: To glownie zawisc. 25.11.11, 23:41
                  wojciech.2345 napisał:
                  > Nigdy w historii nie było tak dobrych relacji Polski z sąsiadami.
                  > UE teraz to klub gentlemanów.

Sami gentelmeny:-)
                  praca.wp.pl/title,Holenderski-europosel-nie-chcemy-rumunskich-zebrakow-i-bezrobotnych-Polakow,wid,13580069,wiadomosc-zagranica.html?ticaid=1d728
            • eva15 Borrcia jako cieć u drzwi EU 25.11.11, 23:41
              borrka napisał:

> Jest sporo Rosjan rozumiejacych idee Unii i takich warto by miec w Europie

Polska już przyjmowała do EU (i NATO!) Gruzję i Ukrainę. Więc może lepiej z Rosjanami się wstrzymaj, bo wyjdzie jak zawsze.
              • wojciech.2345 Re: Borrcia jako cieć u drzwi EU 25.11.11, 23:45
                eva15 napisała:
                > Polska już przyjmowała do EU (i NATO!) Gruzję i Ukrainę. Więc może lepiej z Rosjanami się wstrzymaj, bo wyjdzie jak zawsze.
                --------------------
                Ukraina będzie w UE.
                Rosja może zaoferować Ukrainie to co zwykle -

biedę.
              • borrka Rosjanie , ktorych znasz Efciu.... 25.11.11, 23:47
                To Wolgadojcze z Kazachstanu, ze skosnymi oczyma.
                Ja znam setki bardziej reprezentatywnych i zaluje, ze nie sa czlonkami Unii.
                Wywarliby korzystny wplyw, nawet jesli nie od razu.
                • igor_uk Re: Rosjanie , ktorych znasz Efciu.... 25.11.11, 23:54
                  borcia,a nie mowilem,ze jestes falszywy?
                  • wojciech.2345 Re: Rosjanie , ktorych znasz Efciu.... 25.11.11, 23:58
                    igor_uk napisał:
                    > borcia,a nie mowilem,ze jestes falszywy?
                    ------------------
                    Igorku,
                    myślę, że wielu Rosjan chciałoby u siebie UE.
                    Na forum też mamy takiego Rosjanina.

Nazywa się Igor_uk.
                • eva15 Niemcy, które znasz, to kraj miniony i wydumany 26.11.11, 00:07

Niemcy, które ty znasz, to kraj miniony i wydumany w twej wyobraźni. Pochodzi to przypuszczalnie z okresu, gdy pewnie handlowałeś na Polenmarkt w Berlinie albo kupowałeś na szrocie auta. Stąd ta wg ciebie państwowa poczta, zakaz przyjmowania obcokrajowców do służby państwej i cały szereg innych równie pociesznych "odkryć". Do nich zaliczają się również twoi "skośnoocy" Niemcy z Kazachstanu.

> Ja znam setki bardziej reprezentatywnych i zaluje, ze nie sa czlonkami Unii.
                  > Wywarliby korzystny wplyw, nawet jesli nie od razu.

Może masz na myśli Niemcowa i spółkę, ha, ha. Sęk w tym, że nikt ich na Zachodzie nie potrzebuje, oni są Zachodowi potrzebni w Rosji i tylko wtedy mają dla niego wartość.
                  • j-k Niemcy, to kraj miniony - zawsze tak uwazalem. 26.11.11, 00:33
                    eva15 napisała:
                    Niemcy, które ty znasz, to kraj miniony i wydumany w twej wyobraźni.

1/3 dzieci urodzonych w Schwedt nad Odra (bylem , znam , pracowalem nawet tam)

to Polacy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka