Dodaj do ulubionych

pecunia non olet

26.11.11, 16:37
Firmy rosyjskie robią biznes na terenach okupowanych przez NATO.
I Kreml na to idzie.

www.ekonomia24.pl/artykul/532090,760587-Rosjaninie-wierca-gleboko-w-Iraku.html
Obserwuj wątek
    • tojabogdan albo: pecunia non omlet 26.11.11, 16:48
      czyli każdy orze, jak może, a życie nie zna próżni,
      wyścig o podział tortu zwanego Libią też już się zaczął
    • mongolszuudan Re: pecunia non olet 26.11.11, 16:48
      Nie fakt. U radzieckich rubli co drukowali w 1961-1990 latach ma zapach. Kazdy zna kto kiedys trzymal ich w rekach.
      • wojciech.2345 Re: pecunia non olet 26.11.11, 16:50
        mongolszuudan napisał:
        > Nie fakt. U radzieckich rubli co drukowali w 1961-1990 latach ma zapach. Kazdy
        > zna kto kiedys trzymal ich w rekach.
        -----------------
        Ja trzymałem w rękach banknot 500 rubli carskich.
        Mamy taki w rodzinie.

Czym się różnią te banknoty?
        • mongolszuudan Re: pecunia non olet 26.11.11, 17:04
          Nie jestem specjalista. Papier u carskich nie mial zapacha. I carskie peniadzie byli takimi wielkimi jak stalinowskie onucze po reformioe 1948 roku (ktore nawet byli bardzo podobnymi do caeskich), a pieniadze wzoru 1961 roku miali bardzo maly rozmiar i do ostatnego roku istnienia ZSRR zdaje sie nie bylo banknotow wiecej niz 25 rubli. A twoi carskie 500 rubli nic nie kosztuja nawet u kolekcjonerow. Juz pisalem kiedys o tym.
          • romrus Re: pecunia non olet 26.11.11, 17:14
            mongolszuudan napisał:

> do ostatnego roku istnienia ZSRR zdaje sie nie bylo banknotow wiecej niz 25 rubli.

Oszlalesz?

Zielona 50-ka i setka koloru piaska.
            Jak to mozna zapomniec.
            www.russian-money.ru/PaperMoney.aspx?id=7
            • mongolszuudan Re: pecunia non olet 26.11.11, 17:22
              Byla taka. Pamietam naturalnie. Tylko nie wspomnie w jakim roce zaczeli ja drukowac. A szukac w interniecie leniwie. Komu to trzeba sam lekko odszukaje taka informacje. Ja sluzylem w wojsku w 1988-90 latach, mialem tam zaplate szeregowca 7 rubli w miesiac i takich ogromnych banknotow naturalnie i we snie nie widzialem.
              • igor_uk Aleksandr. 26.11.11, 17:29
                50-ka,jak i 100-ka,zaczeli drukowac wraz z reforma pienjedzna w 1961 roku.Czyz by byles z tak biednej rodziny,ze takich pienjedzy nie widziales?(шyткa)
                Tu masz wszystko o banknotach.
                • mongolszuudan Re: Aleksandr. 26.11.11, 18:05
                  Naturalnie nie pomnie. Ja mlody byl przy ZSRR i spekulantem albo podziemnym milionerzem tez nie bylem. I u rodziczow w kiszeniach tez nic nie szukalem. Chyba ich bylo malo. I w kasy, gdzie dawali zaplate przysylali ich bardzo rzadko. Jesli to byli nie zlote kopalni i nie naftowa Polnoc. Jesli specjalnie nie brales w Sberbankie kasy zeby kupic kwartire albo samochod. Rzeczewiscie widzialem takie pieniadzie tylko juz w 1990-ch. Przed armia ja nie zbyt dlugo pracowalem, stypendium w fabrycznej szkole byl sam pomnisz jaki. Jednak wyobrazam sobie uczucia tego pracownika na zakladzie albo chlopa z kolchoza komu dawali cale jego zaplate 1 albo 2 banknotami, ktore gdzies w wiejskim sklepu nie mozna bylo natychmiast rozmieniac zeby kupic sobie zasluzonej wody ognista. Sam pomnie swoi uczucia juz z 1990-ch lat kiedy dawali zaplate kiedys 1 banknota, ktora nie brali ani w jednym bliskim kioskie, albo przeciwne - tysiecami banknotow rozsypiu bez opakowania lub wydawali ciebie 10 kg metala. Ile brzydkosci pomyslisz w takim razie o kasirsze.
    • wojciech.2345 Re: pecunia non olet 26.11.11, 20:27
      Wygląda na to, że Kreml wspiera NATO.

Co o tym myślisz Krokodylu?
      • romrus Re: pecunia non olet 26.11.11, 21:09
        wojciech.2345 napisał:
        > Wygląda na to, że Kreml wspiera NATO.

Nie.
        To NATO wspiera Kreml.
        Kazda operacja NATO skutkuje wzrostem cen na surowce, a Rosja dostaje koncesje w pokonanych przez NATO krajach.

Teraz kolej na Libie.

Za pieniedzy zachodnich podatnikow cena ropy zostala podniesiona z 60~ do 100~ w cziagu jednego miesiaca. Czekamy na kolejny koncesje.
        • wojciech.2345 Re: pecunia non olet 26.11.11, 21:57
          romrus napisał:
          > To NATO wspiera Kreml.
          > Kazda operacja NATO skutkuje wzrostem cen na surowce, a Rosja dostaje koncesje
          > w pokonanych przez NATO krajach.
          -------------------------------
          Czyli Kreml mówi Jankesom zaatakujcie kraj X i w tym kraju
          biznes rosyjski dostaje osłonę wojsk NATO.

Dobrze Cię rozumiem?
          • romrus Re: pecunia non olet 26.11.11, 22:28
            wojciech.2345 napisał:
            > Czyli Kreml mówi Jankesom zaatakujcie kraj X i w tym kraju
            > biznes rosyjski dostaje osłonę wojsk NATO.
            > Dobrze Cię rozumiem?

Jak zawsze, nie.

Kreml mowi Jankiesom tylko ze potrebuje wiecej pieniadzy na zbrojenia, a kraj to im wolno samim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka