Dodaj do ulubionych

Swiat sie broni.

21.01.12, 19:58
Kolejne panstwo podpisalo umowe z Iranem o rozliczenie za dostawy ropy w innej walucie,niz amerykanski dolar.Co wazno,to nie jest jakies male egzotyczne Panstwo,a tylko drugie Panstwo pod wzgledem liczebnosci na swiecie,do tego posiadajace bron nuklearna i uwazane za najliczniejsze Panstwo demokratyczne .Mowa idzie o Indie.To nastapilo wczoraj w Teheranie.W taki sposob kolejne Panstwo pokazala fucka Yankee,dajac do zrozumienia,gdzie widza ich sankcji wobec Irana. Co jest wazno dla Irana,indie oglosili,ze sa zainteresowane zwiekszeniem zakupu iranskiej ropy,co robi hipotetyczne europejskie sankcji po prostu groteska.

Czyli mamy taka sytuacje.Chiny ,Indie sa gotowe kupowac kazda ilosc iranskiej ropy.Chiny do tego oglosili,ze gotowe bronic Iran,Rosja rowniez oglosila,ze potraktuje atak na Iran,jako atak na swoi interesy .Wszystko wskazuje na to,ze Swiat ,a napewno jego wieksza czesc,daje do zrozumienia dermokratoram,ze maja dosc panoszenie sie tych ostatnich.
Sadzac po temu,co ostatnio robi Ameryka,przekaz zostal zrozumialy i przyjety z pokora.Wlasnie dla tego Amerykanie odwolali wspolne cwiczenia (Austere Challenge) z Izraelem .
malo tego,przedstawiciel Departament Stanu USA oglosil,ze Stany zrobia wszystko,zeby powstrzymac Izrael przed atakiem na celi na terytorium Irana.

p.s W podpisanej wczoraj umowie zaznaczono,ze rozliczenie za dostawy ropy beda odbywac sie w rupiach.Rowniez przypomnano,ze Indie sa drugim ,pod wzdgledem wielkosci,zaraz po Chinach,odbiorcem iranskiej ropy.W roku 2011 Indie kupili w Iranie ropy za 12 mlrd $.
Obserwuj wątek
    • romad2447 Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 20:10
      W USA nie brakuje antysemitow,Jimmy Carter,Ron Paul,bolszewik Obama.
      • kaszebe12 Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 20:11
        ...i Goldman , romad , zwlaszcza Goldman.
    • kaszebe12 Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 20:10
      To Hindusi tez sa faszystami ?
      • yurek11111 igorczik, znowu knujesz... :-))))) 21.01.12, 20:19

Twoje watki "smierdza" tandetna propaganda....
        Co chcesz wyartykulowac?
        Wyzszosc ruskiej demokracji nad amerykanska?
        Zacznij sie cieszyc jak Iran i Indie podpisza umowy rozliczeniowe w handku w rublach...:-)))))))
        • kaszebe12 Re: igorczik, znowu knujesz... :-))))) 21.01.12, 20:33
          Bo nasz system "demokratyczny" jest taki fajniutki , yurek ? - W Rosji , przynajmniej , Rusek jest dyktatorem Ruskich , u nas ? -Bildeberg .
          • kamandir_vzvoda Re: igorczik, znowu knujesz... :-))))) 22.01.12, 00:17
            kaszebe12 napisał:

> Bo nasz system "demokratyczny" jest taki fajniutki , yurek ? - W Rosji , przyna
            > jmniej , Rusek jest dyktatorem Ruskich , u nas ? -Bildeberg .

wcale nie, u nas tak wysocy przedstawiciele demokracji ajwaj nie występują. Paru rabinowitzow niskiej rangi to wsio co u nas rzadzi... zreszta KAPO w stylu wojtusia czy yurka mocno pilnuje zebys nie wyszedł z obozu.
            Demokratycznego.
    • felusiak1 нy прocтo ге 21.01.12, 20:31
      zabawne są twoje wpisy. wynika to z zupełnego niezrozumienia sytuacji. swiat sie nie broni, to iran sie broni. ropą handluje sie za dolary. można zapłacić w dowolnej walucie ale trzeba ponieść koszty wymiany. w tym wypadku te koszty poniesie iran. czyli koszt eksportu wzrośnie a zatem profit sie skurczy. teraz iran bedzie musiał znaleźć kogoś kto te rupie wymieni na dolary albo przyjmie jako zapłate.
      indie mogą wymienić dowolną ilość rupii na dolary ale iran tego nie może uczynić. na tym polegaja sankcje. iran nie może również rozliczać ropy w dolarach bo takie tranzakcje nie zostaną rozliczone przez FED.
      • zlotamajka Re: нy прocтo г 21.01.12, 21:05
        Przykro mi cie rozczarowac. Iran nie musi nic wymieniac na dolary. Moze przyjac zaplate "in kind" jak to robia w przypadku Chin a FED nie bedzie mial nic do tego.
        • eva15 Majka, feluś nie pojął, że 22.01.12, 01:50
          dolar pozostanie walutą przeliczeniową, ale nie rozliczeniową. To taka drobna różnica, ale jakże ważna, bo nie potrzeba nabywać dolarów, by dokonać transakcji.
    • j-k Swiat sie smieje. :) 21.01.12, 20:36
      igor-53uk napisał:
      W roku 2011 Indie kupili w Iranie ropy za 12 mlrd $.

przelicz to na rupie, bo jak dollar vel douar w indiach jusz nie obowiazuje,
      to niech viem, ile to jezd.
    • wojciech.2345 Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 21:10
      Iran będzie zmuszony kupować towary w Indiach.

Dobrze to wykombinowali Hindusi.
    • zlotamajka Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 21:12
      Rzeczywiscie imperium zdaje sie wycofywac bo widza ze Iran "is more than they can take". Co do sankcji to zdaje to one rownie mocno jak nie mocniej uderza w demokratow. W Europie najbardziej ucierpi Grecja i Wlochy ktore juz i tak w kryzysie beda mialy problem znalesc nowych dostawcow ropy i o duzo trudniejszy niz Iran ze znalezieniem odbiorcow. Jak to zreszta widac.
    • zlotamajka Re: felus. 21.01.12, 21:12
      Otoz to.
    • j-k hloopcze :) 21.01.12, 21:35
      ile razy mam ci pisac, ze rozumiem, jak jest cos do zrozumienia ?

w innym wypadku traktuje to forum jak posmiewisko

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
      ekonomista.
    • zlotamajka Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 21:37
      Rosja i Chiny i wogole kraje BRICS pokazaly swoja czerwona linie. Czas najwyzszy no i dziwo Stany zrozumialy ze to juz za duzo na raz. Czy calkiem odpuscili to b. watpie. Spodziewam sie nastepnego podejscia chociazby za kilka lat.

PS. Sprawa tarczy to nie a ma wiele wspolnego z wojskowym lobby a raczej z polityka zagraniczna USA. Wystarczy zapoznac sie z project New American Century. I ta policy nie zmieniala sie od lat jak nie od dziesiecioleci (a raczej jak sie zmienia to minimalnie naturalnie w odpowiedzi na zaistaniala sytuacje ale nigdy nie drastycznie).
    • zlotamajka Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 21:53
      Jakie sa te koszta to nie wiem ale sam pentagon chyba tego nie wie. Ale na pewno sa ogrome. Sam fakt ze sie na to decyduja w czasie kryzysu kiedy miliony amerykanow traca domy i prace pokazuje szalenstwo tego przeciewziecia.

Dlaczego daleko od siebie. Zdaje mi sie ze dlatego ze wiadomo ze tarczza bedzie cele nr. 1 razie jakies rozgrywki. Dlatego partycypacja PL jest tak glupia. Czy o to Ci chodzi Igor?
    • j-k maladjec... 21.01.12, 22:04
      jezeli na inne teksty powyzej progu evelein
      cie nie stac, to doprawdy nie moj problem.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
    • zlotamajka Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 22:09
      Igor, a z kim Ty rozmawiasz? ;)
      • zlotamajka Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 22:13
        I czy tego mniej wiecej nie napisalam? Choc fakt ze nie wymienilam glowic nuklearnych po imieniu, nie ma tu z czym polemizowac.
    • j-k Maladjec 21.01.12, 22:16
      nie stracili
      korekty zachowali na pozniej.
    • zlotamajka Re: majka. 21.01.12, 22:23
      No, no ... . Good come back. Ale radze sie miec na bacznosci ;). Wiem nasze nicki sa podobne i moga sie pomylic ale tresc postow to juz napewno nie.
    • yurek11111 staaarczeee-igorczik,osmieszasz sie wystarczajaco 21.01.12, 22:40

dlugo... :-)))))
      Wyjasnie ci,synonimem od glupca jest madry,nie starzec
      hloopcze-glupcze
      • zlotamajka Nie uzywaj slow ktorych najwyrazniej nie rozumiesz 22.01.12, 00:01
        Najpierw sie dowiedz co to synonim. A potem sie osmieszaj.
        • kamandir_vzvoda Re: Nie uzywaj slow ktorych najwyrazniej nie rozu 22.01.12, 02:05
          zlotamajka napisała:

> Najpierw sie dowiedz co to synonim. A potem sie osmieszaj.

antoniemu sie synonim jebnal ;)
    • malkontent6 Re: felus. 21.01.12, 22:56
      igor_uk napisał:

> Przeciez rozliczenie w rupiach pozwoli indyjskim firmam uniknac skutkow sankcji.

A co Irańczycy będą robić z tymi rupiami? Będą za nie kupować w Indiach wołowinę?
      • zlotamajka Re: felus. 21.01.12, 23:00
        A czemu sie tak martwisz?
    • felusiak1 pudło 21.01.12, 23:15
      sankcje finansowe nie dotyczą indii a firmy robiace interesy z iranem w jakiejkolwiek walucie podlegają innym sankcjom.
      Indie importują z Iranu za nieco ponad 12 mld (99%wartości to ropa) a eksportują do Iranu za mniej niż 2 mld. Z tego wynika, ze Iran bedzie miał 10 mld rupii, któr bedzie musiał wymienić na dolary.
      • mara571 Re: pudło 21.01.12, 23:21
        to nie tak ma leciec.
        Niemcy donosli o posrednictwie banku tureckiego. Poszukam ci linka jutro.
        Mamy masowy atak w sieci .
      • zlotamajka Re: pudło 21.01.12, 23:28
        Felus, a nie pomyslales ze Iran moze te rupies wymienic na np. yuany czy ruble i urzyc to do importu z Chin naprzyklad. Widac nie.

Czy te sankcje zostaly ustalone przez Rade Bezpieczenstwa (czyli wojny) NIE. Czyli jednostronne i nie maja bazy w prawie miedzynarodowym. Czyli zaden kraj nie musi sie ich trzymac. Na ile firm roznych krajow moze USA nalozyc sankcje i to szczegolnie jak chodzi o kraje jak Chiny i Indie. Chiny juz sa wkurzone ze na dwie zdaje sie firmy nalozono sankcje. Na ile im starczy myslisz cierpliwosci poki nie rzuca na rynek 3 tryliony zielonego smiecia. A to sie odbije na twojej kieszeni felus.
    • extremeconcept.pl Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 23:41
      Mam nadzieję, że wieści są autentyczne - nic tak nie poprawia libido jak środkowy palec wykierowany w reżim USA - zwany do niedawna demokracją. Swoją drogą ludzie wiedzą już doskonale - czym jest "wojna z terroryzmem" i jakie ofiary w ludności cywilnej za sobą niesie. A Hollywood... od dawna trzepie gnioty. Z PiaRu nici. Faker w stronę TVN CNN i reszty kierunkowych zakłamańców.
      • swiblowo Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 23:51
        extremeconcept.pl napisał:
        Swoją drogą lu
        > dzie wiedzą już doskonale - czym jest "wojna z terroryzmem" i jakie ofiary w lu

- A tam, wiedza. Gowno wiedza. Nic nie wiedza. Program w tv jaki bedzie wiedza.
    • zlotamajka Re: Swiat sie broni. 21.01.12, 23:47
      .Zreszta swiadectwu temu jest podskakiwania yureczka i Jasia,ktorym ta nowina popsula humor.I podnioslo cisnienie.

O felusiu nie wspominajac.
    • swiblowo Re: Swiat sie broni. 22.01.12, 01:23
      He,he szczeze mowiac, ja tez nie wszystko rozumiem. Jak podaja dane ekonomiczne - ni w zab. Skad im sie te hossy biora??
      • eva15 Nowy, wspaniały świat! 22.01.12, 01:58
        swiblowo napisała:

> He,he szczeze mowiac, ja tez nie wszystko rozumiem. Jak podaja dane ekonomiczne
        > - ni w zab. Skad im sie te hossy biora??

Ha, ha, Ty zapytaj. skąd się dziś na Zachodzie biorą? Tam dopiero są sztukmistrze, Ruskim jeszcze daleko do nich...
        • swiblowo O! Czesc Eva! 22.01.12, 02:03
          Wlasnie o nich mysle...kuglarze!
          • kamandir_vzvoda Re: O! Czesc Eva! 22.01.12, 02:09
            swiblowo napisała:

> Wlasnie o nich mysle...kuglarze!

sztukmistrze z Lublina...
            • swiblowo Re: O! Czesc Eva! 22.01.12, 02:21
              A ty, hmmmm... znasz jakies sztuczki, komandir;) ?
              • eva15 Re: O! Czesc Eva! 22.01.12, 02:26
                Kamandir przywołał klasyka- Singera.
                • kamandir_vzvoda Re: O! Czesc Eva! 22.01.12, 02:40
                  eva15 napisała:

> Kamandir przywołał klasyka- Singera.

i to byla ta sztuczka ;)
                  • kaszebe12 Re: O! Czesc Eva! 22.01.12, 08:46
                    Eeeeh ,pamietam te posty sprzed lat...ja , jako faszyzujacy anarchista wzywajacy do mikropolityki na necie , a demokrata j-k zapowiadajacy inwigilacje i kontrole "wyzsza" nad netem...wtedy nawet franca pef pisal do rzeczy.
                    • romad2447 Igor 22.01.12, 11:54
                      niech Iran zablokuje ciesnine Hormuz i zobaczymy ile czasu straca Amerykanie zeby ja odblokowac ?
    • przyjacielameryki Re: Swiat sie broni. 23.01.12, 12:54
      Ale brednie. Klasyczne sowieckie matactwa, półprawdy czy wręcz kłamstwa Igorek. Nie zmienisz już swojej sowieckiej duszy.

Ps. To kiedy Rosja, Chiny, Indie, Brazylia . . . . . . . . . . , zaczną rozliczać się w rublach???
      Cha!, cha!
      • igor_uk post p.a. 23.01.12, 17:39
        > Ale brednie. Klasyczne sowieckie matactwa, półprawdy czy wręcz kłamstwa Igorek. Nie zmienisz już swojej sowieckiej duszy.<

przyjaciel_ameryki,co w poscie,otwierajacym watek jest:
        1.sowieckim matactwem .
        2.Polprawda.
        3.Klamstwami.

I co to wszystko ma do mojej duszy,o ktorej nie masz zielonego pojecia?
        Czy potrafisz odpowiedziec na moi pytania,ale tylko konkretnie?
        Jako przyklad.
        Ja napisalem:
        "Kolejne panstwo podpisalo umowe z Iranem o rozliczenie za dostawy ropy w innej walucie,niz amerykanski dolar." , ty na to:

"Te slowa sa sowieckim matactwem,poniewaz mam wiarygodne zrodlo (podajesz to zrodlo),z ktorego wynika ,ze zadne Panstwo nie podpisalo z Iranem podobnej umowy".
        przyjacielameryki,potrafisz prowadzic dyskusje w taki sposob?Czy nadal bedziesz twierdzic,ze ja musze tobie uwierzyc na slowo,ze moj dziadek utopil sie w beczce z wodka?
        • przyjacielameryki Re: post p.a. 23.01.12, 17:51
          Igorek, ja nie mam zbyt dużo czasu na długie "dyskusje". Ale wiesz chyba dobrze, że walutą końcową w handlu a w szczególności na rynku ropy i gazu na świecie jest dolar a także euro i znaczenia nabiera juan. I to jest istota sprawy a nie propagandowe wykrzykiwanie że jakiś kraj odchodzi od dolara, bo nie odchodzi.
          • igor_uk Re: post p.a. 23.01.12, 17:58
            p.a.mam nadzieje,ze juz nie bedzisz do mnie zwraca sie,slowem Igorek.
            Co dotyczy tresci,to wybacz,jest bezwartosciowa.W zaden sposob nie udowodnil tego,ze moi slowa byli matactwem,czy klamstwem.
            p.a. nie potrafisz prowadzic dyskusji merytorycznie.potrafisz tylko przyklejac latki (sowiecka dusza),a jak dostaniesz odpowiedz w podobnym stylu,zaczynasz wrzeszczac,ze ktos ciebie obraza.
            Chociaz to co ty w swoim czasie zrobiles w stosunku do mojej rodziny,usprawiedliwia mnie ,w moich oczach,pisac o tobie wszystko ,co jest najgorsze na tym Swiecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka