Dodaj do ulubionych

Gorbi strikes back!

28.01.12, 11:26
Pierwszy - i zarazem ostatni, żeby było oszczędniej - prezydent ZSRR, niejaki Michał Gorbaczow próbuje od jakiegoś czasu efektywnie naprawiać sytuację w następnym kraju - Rosji.
Uważa pewnie, że uda mu się równie skutecznie jak w przyp. państwa sowieckiego.

Opierając się na wszechogromny autorytet wśród zwykłych Rosjan, którzy zawdzięczają mu Wolność, Pokój i Demokrację (oraz 300 gatunków kiełbasy w każdym sklepie), publikuje różne eksperckie, epokowe dzieła publicystyczne.

W prasie rosyjskiej. Jak najbardziej - wg światłych opinii myślicieli zachodnich i polskich zajmujących się Rosją - "totalitarnej" i "zniewolonej". Tym razem w Nowoj Gazecie.

Ja już wiem jak jest z tą "totalitarną" prasą rosyjską. Kiedy piszemy ogólnie o tym kraju, musimy zawsze podkreślać, że prasa jest "zniewolona". Jeśli chcemy przyfasolić Putinowi - w wielu krajach Europy Śr.-Wsch to narodowy sport - wtedy piszemy o "opozycyjnych" mediach, np. Echo Moskwy, kanał telewizyjny Deszcz, Nowaja Gazeta, Ren-TV, itp., itp. wobec "totalitarnego reżimu".

www.novayagazeta.ru/politics/50680.html
albo skrót tego przydługiego artykułu:
www.lenta.ru/news/2012/01/28/gorby/
O co chodzi Gorbiemu?
Chodzi o referendum, który miałby zakończyć epokę "samodierżawia" w polityce.
Restauracja, przywrócenie demokracji prawdziwej. Jak rozumiem - tej z lat 90-ych, innej w Rosji nigdy nie było. I już chyba nie będzie.
Wymiana konstytucji z roku 1993 - która została przyjęta w specyficznych, trudnych warunkach - na inną, lepszą.
Zmiana systemu politycznego Rosji. Całkowita. Żeby się "ruskim" modernizacja udała, gospodarcza i w ogóle. Bo bez tego, to ani rusz... nic nie wyjdzie.
Jeśli dobrze pojąłem zagmatwane wywody Gorbiego - chodzi mu o to, żeby Rosja przestała być republiką prezydencką, stała się parlamentarną. Popularne hasło wśród postępowej, prozachodniej rosyjskiej inteligencji.
Myślę, że takie pomysły Gorbiego podyktowane są szczerą chęcią dbania o dobrobyt narodu rosyjskiego - rozproszenie włądzy ustawodawczej i wykonawczej, rewolucja polityczna w tym kraju w roku 2012 na pewni przyniesie Rosjanom spokój, wzrost dochodów, stabilizację i "demokrację".
Obserwuj wątek
    • czlowiek_ksiazka Dlaczego Gorbi nie reformuje Zachód? 28.01.12, 11:37
      Gorbi jest niewątpliwie wybitnym myślicielem, a w polityce osiągnął wszystko, że tak powiem, he he...

Jak przystało na prawdziwego patriotę rosyjskiego - Gorbi cieszy się niemal boskim poważaniem w krajach Zachodu. Państwa Zachodu przeżywają obecnie jeden z poważniejszych kryzysów w swojej historii. Znacznie poważniejszy niż "ruskie konwulsje".
      Dlaczego Gorbi nie chce wesprzeć swoim niemal nieograniczonym autorytetem reform w UE i Ameryce?
      W Stanach jest jak jest, rośnie kosmiczny dług, policja pałuje demokratycznie i polewa słusznym gazem manifestantów Occupy'sów - czemu Gorbi nie proponuje Amerykanom odstąpienia od reguł republiki prezydenckiej?
      Francji pierwszy bogać raz w historii obniżono rating, jest kryzys, ludność pali auta na przedmieściach - Gorbi, walnij wstępniaka w "LE Figaro" i zaproponuj żabo-pożeraczom, żeby wywrócili 5 republikę! Na pewno cię wysłuchają!
      • czlowiek_ksiazka jeszcze uwaga (moja) o Gorbim 28.01.12, 11:58
        Obiektywnie i poważnie rzecz ujmując, to Gorbi jest jednym, chyba najbardziej?, znienawidzonym przez większość Rosjan żyjącym politykiem.

Oczywiście uwaga ta nie odnosi się do prozachodniej inteligencji rosyjskiej z miast - ta, mniej więcej od początku XIX w., od epoki Czaądajewa, ma inne, bardzo specyficzne poglądy na temat Rosji, pro-gorbaczowskie - jej trądyćyjnie ukształtowanej kultury, historii, itp.

Sądzę, że ogół Rosjan bardziej nienawidzi Gorbaczowa niż nawet Jelcyna. Mają w sumie za co go nie kochać. W 1985 r. tylko lunatycy mogli przewidzieć co czeka "ruskich" w ludobójczych latach 90-ych - a co było następstwem epoki reform Gorbiego. Można przeprow. reformy, a można "reformy" czy inną nieprzemyślaną katastrojkę.
        Państwo sowieckie musiało być zmienione, zreformowane - ale w 1985 r. "ruskie" nie stały jeszcze w kolejce po chleb, w 1990 r. - już raczej tak.
        ZSRR również mógł i powinien był być zmieniony - ale nie w wyniku lokalnych wojen i innych zbrodni, które się tym wszystkim biednym Kirgizom czy innym Ukraińcom do dzisiaj(!) czkawką odbijają!

Gdybym był przeciętnym "ruskiem" miałbym pewność, że robiąc zawsze odwrotnie niż sugeruje to Gorbi - postepuję słusznie i właściwie.
    • j-k Nie mysl tyle. 28.01.12, 11:40
      Rosjanie to tez normalni ludzie.
      Do tego Europejczycy, a nie Amerykanie
      i na demokracje prawdziwa, a nie "republikanska"
      zasluguja.
      • czlowiek_ksiazka Re: Nie mysl tyle. 28.01.12, 11:41
        A cóż ta za cudo: "demokracja prawdziwa"!? :)
        Coś jak w starożytnej Grecji czy w Polsce współczesnej? :)
        • j-k Re: Nie mysl tyle. 28.01.12, 11:48
          czlowiek_ksiazka napisała:

> A cóż ta za cudo: "demokracja prawdziwa"!? :)
          > Coś jak w starożytnej Grecji czy w Polsce współczesnej? :)

nie cuduj.
          europejska, a nie "republikanska"
          • czlowiek_ksiazka Re: Nie mysl tyle. 28.01.12, 12:00
            Psieprasiam, czy "demokracja europejska" to wtedy kiedy policja może demokratycznie lać pałami i gazować, a rządy krajów bombardować z powietrza terrorystów i innych "terrorystów"?
            • j-k Re: Nie mysl tyle. 28.01.12, 19:05

> Psieprasiam, czy "demokracja europejska" to wtedy kiedy policja może demokratyc
              > znie lać pałami i gazować, a rządy krajów bombardować z powietrza terrorystów i
              > innych "terrorystów"?

Oczywiscie, w mysl zasady "wolnosc wasza - ropa nasza"
              ale jak nie pasi - to mozesz sie przesiasc na rover
    • borrka Jestes Ruskim, bukwar ? 28.01.12, 11:44
      Jesli nie, to co masz do gadania na ten temat ?
      Bez porownania wieksze prawo oceny przysluguje "prozachodniej" inteligencji rosyjskiej, bo to ICH Kraj.
      Niby z jakiego tytulu mowisz Ruskim, co dla nich dobre , a co zle ?
      Gorbaczow ma racje, badz nie, ale twoje zdanie nie liczy sie przesadnie.

Matuszka w smiertelnym niebezpieczenstwie, chyba , ze poslucha bukwara z forum Swiat :)))
      • czlowiek_ksiazka Re: lobo szperacz w rozporkach 28.01.12, 12:05
        Te, lobo od banderów, pooglądaj se, he he:
        v-tretyakov.livejournal.com/588861.html
        • borrka Bukwar, to nie tusowka czekistow ! 28.01.12, 12:13
          Wiem, ze jestes z ludu pracujacego, ale sie hamuj.
          Jakie masz prawo wystepowac w imieniu Ruskich, a szczegolnie ich inteligencji ?
          Juz co jak co, ale z inteligencja mi sie nie kojarzysz :)))
          • kamandir_vzvoda ukrainska klasa średnia a lumpenproletariat? 28.01.12, 23:27
            borrka napisał:

> Jakie masz prawo wystepowac w imieniu Ruskich, a szczegolnie ich inteligencji ?
            a zdecydowanie większe niz ty w imieniu klasy średniej i Ukrainy ;)
        • mara571 tytul postu godny czlowieka sowieckiego! 28.01.12, 12:54
          Wyraz wysokiej kultury lewicowego pseudointelektualisty.
          Bravo !
          • igor_uk Mara. 28.01.12, 13:02
            Ja bylem czlowiekiem sowieckim.I borrka byl czlowiekiem sowieckim.Sacharow byl czlowiekiem sowieskim,a i Gorbaczow,ktoremu ten watek jest poswiecony,byl czlowiekiem sowieckim.Czlowiekiem sowieckim byl Stalin i ofiary jego rezimu tez byl sowieckimi ludzmi.Zrzucialas wszystko do kupy,wykazujac sie plytkoscia.
            • mara571 Igor 28.01.12, 13:19
              przepraszam.
              Mialam na mysli homo sovieticus.
              Jak zyczelam czytac gazety i tygodniki, ktore kupowali rodzice, bo innych nie bylo, bylo tam pelno "zagladania w rozporek".
              Niechec to takich metod zostala mi na cale zycie.
            • czlowiek_ksiazka demokratyczna i sowiecka mara 28.01.12, 21:41
              Igorze - tęga głowa forumowa, mózgowiec-myśliciel-mędrzec (w jednym) mara widzi ziarnko piasku w cudzym ślepiu, a nie widzi belki w swoim.

Kiedy przeróżne stwory internetowe - azbesty, malkontenty czy inne lobotomy sprawdzają w co drugim poście w ordynarny sposób moją etniczność(!?) na forum Świat (co to ma wspólnego z moimi postami??!) - a więc zaglądają mi de facto w rozporek: Żyd, a może Rosjanin... myślą?, milczy "demokratka"-mara jak zaklęta i nic złego w tym nie widzi!

To się nazywa - świeży narybek "demokratyczny". Świeży, a pewnie stareńki i za przeproszeniem głupiutki :)
              • igor_uk Re: demokratyczna i sowiecka mara 28.01.12, 22:13
                czlowiek_ksiazka,Mara nie jest zla kobieta,jest po prostu lojalna .
              • borrka Ja tam nie jestem przesadnie elegancki, bukwar. 28.01.12, 23:09
                Bardziej jak Igorek, co matem na swym forum jedzie:)

No wiec, bukwar, a kogo obchodzi "koszernosc" (badz nie) autora tych pretensjonalnych i smiertelnie nudnych glupot ?
                Starozakonni pisza ciekawiej, niz ty, wiec nie przezywaj i sam sie sprawdz w sensie Schwanzvisite.
                To cie zrelaksuje na chwile.
                • igor_uk Re: Ja tam nie jestem przesadnie elegancki, bukwa 29.01.12, 11:15
                  och borrka,borrka.jakij ze ty jestes swolocznoj czlowieczek,maly i podly.
      • romrus Ja jestem Ruskim 28.01.12, 13:56
        borrka napisał:
        > Bez porownania wieksze prawo oceny przysluguje "prozachodniej" inteligencji rosyjskiej, bo to ICH Kraj.

A dlaczego, kochany, wieksze prawo oceny przysluguje "prozachodniej", a nie prorosijskiej i antizachodniej inteligencji rosyjskiej?

Ilosc tyj "prozachodniej" jest znana - ~3% glosujacych na Jabloko i gora 2% glosujacych na Prawoje Dielo.

Rosja to ich kraj?
        Rosja to NASZ kraj.

A Gorbi ze swoimi radami nich spada.
        Nie naleze do tych, kto go nienawidzi, uwazam ze chcial zrobic lepiej dla kraju, ale byl na tyle nezdolny, ze potrafil spiepszyc wszystko.

Pusty jak beben demagog,nezdolny do niczego, nawet rozmawiac po rosijsku bez bladow i akcentu.

Polityczny zombi.
        • borrka Nie zrozumiales. 28.01.12, 14:09
          Kazdej inteligencji przysluguje rowne prawo, pod warunkiem, ze jest ruska.
          Bukwar twierdzi, iz jest Eskimosem, a ja twierdze, ze nie jest inteligentem.

Mnie, jako zydowskiemu banderowcowi, przysluguje prawo nabijania sie z ambicji drugiej swiezosci.
          Nic wiecej.
          • romrus Tym nie mniej 28.01.12, 15:44
            borrka napisał:
            > Kazdej inteligencji przysluguje rowne prawo, pod warunkiem, ze jest ruska.

Juz nie zle.

> Bukwar twierdzi, iz jest Eskimosem, a ja twierdze, ze nie jest inteligentem.
            > Mnie, jako zydowskiemu banderowcowi, przysluguje prawo nabijania sie z ambicji drugiej swiezosci.

Nie wiem kto z was jest Eskimoskim ineteligentem, jednak jego ocena Gorbi jest sluszna.

Gorbi - to podwojne posmiewisko.
            Jedno posmiewisko on sam robi z siebie, drugie posmiewisko z siebie robi Zachod, kiedy go traktuje powaznie.

Trza nie miec poczucia godnosci, zeby cos tam gadac po opublikowaniu zdiecia, na ktorym wyraznie widac ze ma po prostu nasrane w gaciach.

gdb.rferl.org/4D89EEA5-C1D9-4BEE-BB8E-B59785BE771E_mw800_s.jpg
            W dodatku, to co ma w gaciach - ma wylacznie dzienki swojemu wlasnemu doboru wspolpracownikow, ktorzy zamknieli w Forosie.
            Facio potrafi spieprzyc wszystko, czego dotknie.

P.S. Facet musi nie miec wstydu, zeby cos gadac o koniecznosci negocjacji z opozicja, dobrowolnego odejscia wladzy, przy tym ze to ON OSOBISCIE odpowiada za rzez w Tbilisi, ofiary w Wilnie i "Krwawy styczen" w Baku.
      • malkontent6 On jest komsomolcem. 28.01.12, 15:16
        ZSRR mógł otwarcie uważać za swoją ojczyznę. A Rosję już tylko po cichu, w domu. Dlatego tak żałuje upadku imperium.
    • lubat Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 11:57
      Tak się jakoś złożyło, że Gorbi jakby skoordynował ten swój światły wkład w rozwój demokracji w Rosji z dzisiejszą ciekawą dyskusją w ramach cyklu tv "Нaциoнaльный интереc" prowadzonego przez Dmitrija Kisieliowa.

Tematem była właśnie "demokratyzacja" Rosji poprzez finansowanie całych grup wpływu przez ... a gdzież by tam, nie przez CIA. Chociaż przez tę charytatywną organizację to finansowanie jest koordynowane, to pieniądze są z zupełnie innych kwitów, czysto wypranych.

To oczywiście nic nowego, ale dla mnie było dosyć dużym zaskoczeniem jaka jest skala tego "demokratyzowania". Jeśli wierzyć dyskutantom, to są to miliardy dutków.
      • czlowiek_ksiazka Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 12:02
        Chodzi, czy może nawet biega ci o ten program?:
        russia.tv/video.html?tvpreg_id=115682&cid=&d=0&mid=14
        • de_oakville Re: Gorbaczow - sympatyczny czlowiek 28.01.12, 12:11
          Przede wszystkim usmiechniety, a nie przesadnie powazny. A dodatkowo, w jego usmiechu nie bylo jakiegos "podwojnego dna".
          • czlowiek_ksiazka Re: Gorbaczow - PRZEsympatyczny czlowiek :)) 28.01.12, 12:16
            Cudny, szczery uśmiech i inteligentny wyraz twarzy Gorbiego powala! :)
            A jak się cudnie prezydent wysławiać potrafi, fiu fiu! :))

Ja myślę, że Rosją powinny z klucza rządzić tacy właśnie "sympatyczni" ludzie! :)
            • igor_uk ksiazka. 28.01.12, 12:58
              Zbyt wiele ludzi w ZSRR widzialo i inna (moze prawdziwa?) twarz tego czlowieka,ktory nie mogac nic zrobic,zaczynal wsciekac sie i chamic,jak zwykly burak,bo i robil sie wtedy czerwony.
          • igor_uk de_oakville 28.01.12, 12:52
            Roznimy sie z toba tyle,ze ty zawze wypowiadasz sie w sprawach,o ktorych wiesz bardo malo (moze dla tego piszesz duzo,ale w sumie nie o czym).
            Jaki Gorbaczow byl "milym czlowiekiem",wiedzial dobrze Akademik Saharov,ktoremu ten "usmiechniety demokrata" nie pozolal dojsc do glosu . O tym jaki Gorbczow jest "milym czlowiekiem,kilkakroitnie pisalem i ja,a ja tym roznie sie od ciebie,ze Gorbaczowa mialem "szczescie" obserwowac na zywo i chociaz w dosc licznym gronie,ale bez kamer .
            Reszte szacunku do tego "polityka" stracilem wtedy,kiedy on zaczal reklamowac Pizze - logiczny koniec dla czlowieka,ktory nie potrafil zrobic nic.Bo widzisz li,ZSRR nie dla tego rozpadl sie,ze Gorbaczow tego chcial,a tylko dla tego,ze Gorbaczow zabral sie za to,czego nie powinienen byl nawet dotknac,poniewaz do tego nie mial zadnych przedyspozycji.Gorbaczow okazal sie partaczem-budowlancem,ktory zamiast tego,zeby odremontowac dom,jego NIECHCACY zburzyl.
            • de_oakville Re: de_oakville 28.01.12, 14:43
              igor_uk napisał:

> Roznimy sie z toba tyle,ze ty zawze wypowiadasz sie w sprawach,o ktorych wiesz
              > bardo malo (moze dla tego piszesz duzo,ale w sumie nie o czym).

Bardzo malo wiem, bardzo malo napisalem - 2 zdania. Ze usmiech Gorbaczowa mi sie podoba.
              Ty lepiej wiesz ode mnie, czy mi sie podoba? Nie sadze.
      • czlowiek_ksiazka b. ciekawy program lubata - polecam! 28.01.12, 12:19
        Słucham od -nastu minut o czym gaworzą Rosjanie w "totalitarnym" studio - bardzo interesujące info!

M. in. o tym w jaki sposób Amerykanie bronią się przed "wyzwalającymi" "charytatywnymi" pieniędzmi z zagranicy przeznaczonymi na różne około-polityczne cele w USA! "Ruskie" mają u kogo się uczyć!
        • eva15 Re: b. ciekawy program lubata - polecam! 28.01.12, 12:35
          Ja zawsze chętnie słucham Twoich i Lubatowych zaleceń, co warto czytać czy oglądać. Ale jak z tym wszystkim nadążyć??? Miejcie LITOSC, skoro zobaczyliście coś mądrego/ciekawego dajcie streszczenie, please.
          • czlowiek_ksiazka Re: b. ciekawy program lubata - polecam! 28.01.12, 12:41
            Słuchaj audycji, droga evo15 - ta trwa ok. 45 minut!
            A w międzyczasie zajmuj się tym czym zajmują się prawdziwi NKWDziści - torturuj prozachodnich liberałów rosyjskich :) lub obieraj ziemniaki, pardon Kartofeln!, na kolacje! :)
            • eva15 Re: b. ciekawy program lubata - polecam! 28.01.12, 12:48
              Eee, wykręcasz się od pomocy bliźniemu swemu!
              No trudno, spróbuję może późnym popułudniem, teraz muszę wkrótce odejść całkowicie od kompa.
    • eva15 Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 12:29
      A może Gorbi pracuje jednak p cichu dla Putina?. Znając estymę tego wielkiego rozwalacza Rosji w narodzie można podejrzewać, że nikt tak dobrze jak on (Gorbi) nie obrzydzi Rosjanom pomysłów zmian systemu rządzenia krajem.

Ale może raczej jest tak, że Gorbi utrzymywany via Fundacja przez Niemcy i USA musi wyrobić swoją normę "oświecanie" ciemnych Ruskich.
      • borrka Niechaj mnie Efcia o wiersze wręcz prosi ! 28.01.12, 12:35
        Нy o чем c тoбoй гoвoрить?
        Бcе рaвнo ты пoрешь aхинею,
        Лyчше я пoйдy к ребятaм пить -
        У ребят еcть мыcли пoвaжнее.

У ребят cерьезный рaзгoвoр,
        Нaпример, o тoм, ктo пьет cильнее,
        У ребят ширoкий крyгoзoр
        От лaрькa дo нaшей бaкaлеи.

Рaзгoвoр y нac и прям и грyб,
        Две прoблемы мы решaем глoткoй:
        Где дocтaть недocтaющий рyпь
        И кoмy пoтoм бежaть зa вoдкoй.
        • eva15 Re: Niechaj mnie Efcia o wiersze wręcz prosi ! 28.01.12, 12:39
          Rozumiem, borrcia, twe cierpienia, na kacu ma się tylko jedną myśl.
          • borrka Jestem banderowcem abstynentem. 28.01.12, 12:43
            Tak wiec, szukaj glebszej glebi w utworach klasykow, Efciu.
            • eva15 Re: Jestem banderowcem abstynentem. 28.01.12, 12:47
              Głębia są twoje złośliwostki, traktuję je z przymrużeniem oka i z humorem. Tak długo, jak długo nie próbujesz mi oszczerczo wkładać cudzych słów w usta oraz piętnować mnie jako antysemitę za użycie określeń "bank centralny i jego niezależność" .
              • borrka Posluchaj oryginalu, Efciu. 28.01.12, 12:50
                www.youtube.com/watch?v=gLoV2yeFz1g&feature=watch_response
                To jest genialne, jesli idzie o stosunek do niewiast.
                I klip oddaje istote meskich przewag.
                • borrka Zwroc uwage na trzy palce na pole . 28.01.12, 12:52
                  To klasyka kultury sowieckiej: przed "gastronomem" szukamy wspolnikow do flaszki "na troich".
                  • eva15 Re: Zwroc uwage na trzy palce na pole . 28.01.12, 12:58
                    O flaszce na 3 śpiewał też zdaje się i w innej piosence.
                • eva15 Re: Posluchaj oryginalu, Efciu. 28.01.12, 12:56
                  Obawiam się, że aluzji borrcia nie poniał. Wysocki raczej wyśmiewa "wyższość" pijackich bełkotów w oparach alkoholu. Stać go było, widać, na autoironię.
                  • eva15 Re: Posluchaj oryginalu, Efciu. 28.01.12, 12:57
                    Miałam na myśli "wyższość" pijackich, męskich bełkotów.
                    • borrka Oj, ktoś inny nie ponial:) 28.01.12, 13:00

• eva15 Re: Oj, ktoś inny nie ponial:) Może 28.01.12, 13:05
                        Prawdziwe dzieło daje obszar do wielu interperetacji, ha, ha.
                        • czlowiek_ksiazka Re: Oj, ktoś inny nie ponial:) Może 28.01.12, 23:16
                          Wtrącę się w waszą cenną wymianę zdań, towarzyszko, z groteskowym lobotomem i powtórzę - odnosząc się do analizowanego "prawdziwego dzieła" Gorbiego - że te wszystkie mądrości nie mogły się z definicji urodzić w łepetynie tęgiego prezia ZSRS.

Zobaczysz, że tego typu apele w miarę zbliżania się feralnej daty - zaczną coraz częściej pojawiać się na łamach specjalistycznej prasy prorosyjskiej he he ...

Tylko to Zachodnim zostało... :)
                          • borrka Juz po "relaksie", bukwar ? 28.01.12, 23:20

• eva15 Towarzyszu C_k 28.01.12, 23:58
                            Nie wsparliście mnie ( mimo iż prosiłam) w kwestii przekazu informacji, przeceniliście najwyraźnie moje możliwości. Tu tow. Lubat wykazał się większym wyczuciem sytuacji oceniając mnie chyba bardziej realnie niż Wy, czyli rozumiejąc, że nie jestem alfą i omegą i nawet mnie pomoc bywa jednak potrzebna. No ale jakby nie patrzał Wasze zachowanie jest komplementem od moim aderesem, Wy najwyraźnie ufacie, że ja mogę wszystko i zawsze o każdej porze dnia i nocy!

Co do meritum:

Gorbi JEST projektem zachodnim (Niemiec i USA via Fundacja dla.. czegoś tam) i to co teraz się dzieje, to jego już zupełnie ostatni bój. Idą nowi, młodzi, nieskażeni odium komuny i czasów jelcynowskich. Idzie czas Nawalnych wszelkiej maści .
                            • czlowiek_ksiazka Re: Towarzyszu C_k 29.01.12, 00:14
                              Do not underestimate the power of the Dark Side, evo15! :)

"Ruskie" "totalitarne" mają swój tandem - Niedźwiedzia i Putina, a "ruskie" "demokratyczne" - swój, Gorbiego i Nawalnego.

Decydujące starcie - 4 lutego, prawie w dzień (demokratycznie) zakochanych, he he...
                              Tego dnia - wielka manifa u "ruskich", ponoć będą obalać Kreml :)

Smierim naszi pozicii, towarzyszko, za 1 tydzień! :)
            • mongolszuudan Re: Jestem banderowcem abstynentem. 28.01.12, 13:17
              Pomnisz klasykow - to dobrze. A pomnisz od czego zmarl Wysocki? Nie badz takim jak on!!!! Nie bardem, aktorem - to ciebie ani w zadnym wypadku nie grozi. Alkoholikem i narkomanem.
              • borrka Alkoholizm i narkomania, to nie dla mnie. 28.01.12, 13:29
                Mongolczik, gdy juz pojdziemy was wyzwalac (od Was samych) musze byc sprawny i gotowy.
                Zaraz na basen pora.
                Z KBK-AK mam 30/30 na 200 metrow.
                Ogniem ciaglym tez niezle.
                Wyzwole twoja psychuszke.
                • eva15 Re: Alkoholizm i narkomania, to nie dla mnie. 28.01.12, 13:36
                  Ha, ha najpierw wyzwól swą własną psychuszkę, a raczej wyzwól swą główkę od niej. Jak w główce wszystko się poukłada, wtedy ruszysz a Ruskich. No ale wtedy to już nie będziesz chciał.
                  • borrka Nie moge sprawic zawodu Mongolczikowi... 28.01.12, 13:43
                    On czeka, biedactwo oswobozdienia.

Zreszta, Efciu, jako niewiasta nie zrozumiesz, co znaczy dowodzenie plutonem rozpoznania dla faceta :)))
                    A moze dywersantem zostane, ze wzgledu na jezyk ?
                    Ja sie nie pomyle, jak wasze chlopaki w Ardenach, gdy przebrani za GIs mowili "petrol" na benzyne i Amis ich wylapali.
                • mongolszuudan Re: Alkoholizm i narkomania, to nie dla mnie. 28.01.12, 14:00
                  Zdaje sie, ze ty sam napisal ten swoj bred wprost z psychuszki. A twoj basen - to sanitariusze ze w dany moment robia ciebie kolejny zastrzyk i ciagna ciebie pod mrozny prysznic widzac twoj szal po tym jak ty przeczytales moj niewinny przyjacielski post. Ty tam napewno nie tylko zaplewales caly monitor lecz i oscikal sie i zesral sie od wscieklosci, przygotowujac do pochodu na mnie z banderowskim sztandarzem uzbrojony swoim nocnikem z ekskrementami. Nie chodz na mnie z wojna teraz. U nas prognoz obiecaje w najblizsze dni -40. Jajca sobie odmrozisz. Nie gniewaj sie na mnie bardzo. Poniewaz nie wiedzialem ze tu juz leczysz sie od alkoholizma i narkomanii.
                  • mongolszuudan Re: Alkoholizm i narkomania, to nie dla mnie. 28.01.12, 14:05
                    Jajca odmrozisz - to nie bieda. Oni ciebie wszystko jedno juz bez potrzebnosci. A jezeli dupe odmrozisz - gdzie ciebie sanitariusze beda robic nastepny zastrzyk? Biada!
      • czlowiek_ksiazka Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 12:39
        Pewnie tak. Proszę jeszcze pamiętać, że za chwilkę, za miesiąc - wybory prezydenckie, a aktywność ośrodków propagujących Jedynie Słuszne Poglądy bardzo słaba i w ogóle nikła...

Kryzys, kryzys evo15 na Zachodzie, a potem wszyscy będą poniewczasie żałować i wzruszać ramionami...

Ja - znany na forum "ruskożerca" :) - myślę, że jeśli mielibyśmy porozmawiać o sednie sprawy, czyli reformie systemu politycznego w Rosji, to konstytucja z roku 1993 jest wyjątkowo wdzięcznym obiektem analiz.

Nie jestem jakimś szczególnym zwolennikiem zapisów w niej zawartych (czy w ogóle w ten sposób można rozmawiać o konstytucjach?), ale wielu "ruskich" prawników - pro"totalitarnych" i tych "wolnych" - uważa, że to jeden z niewielu politycznych know-how, które się "ruskim" udały w latach 90-ych. Funkcjonujący know-how.

Tak, wielu sądzi, że mocna prezydencka republika to najlepszy - nie tylko obecnie - sposób na zarządzanie ogromną i zdywersyfikowaną Rosją (podobnie jak w USA - a Ameryce dochodzi jeszcze szeroki zakres autonomii stanowych; w Rosji zresztą też republiki "stanowe" mają swoje pełnomocnictwa!). Ustrój parlamentarny - z przewagą Dumy - pierwszy krok w kierunku rozchwiania i destabilizacji Rosji.
        • eva15 Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 12:44
          Trzeba Amis przyznać, że dobrze zrozumieli istotę rządzenia Rosją (faktycznie są tu podobieństwa do USA) i wysmażyli im, Rosjanom, bądź mocno pomogli wysmażyć za Jelcyna tą, obowiązującą po dziś dzień konstytucję.
          Z jednym się tylko Amis wyłożyli - konstytucja była przewidziana dla takich "demokratów"jak Jelcyn i później jego podobni mu następcy. Kto mógł przewidzieć, że Putin się znarowi? Tak więc dobry instrument dostał się w niewłaściwe ręce.
          • czlowiek_ksiazka Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 12:51
            O, i pewnie o to w tym chodziło! :)
            Nie wszystko czego tkną się amis jest spartaczone! :)

Powtarzam za Putinem :) - kto by się w 2000 r. spodziewał, że "ruskie" będą w tym a nie innym miejscu za ok. 10 lat...! A Zachód - dreptał w miejscu...

Gorbi nie jest - w mojej opinii - wystarczająco inteligentny, żeby smażyć tekściory takie jak w Nowej Gazecie. Może to jest stawka Zachodnich, może światli demokraci myślą tak - wpłynąć na wybory prezydenckie nie jest łatwo, środki są ograniczone, kryzys, ale można zmienić ustrój Rosji - pozbawić ją silnego politycznego prezydenckiego przywództwa...

Jeszcze jeden bonus:
            Białorusinka z państwa Baćki wygrała Australian Open
            www.lenta.ru/news/2012/01/28/masha/
            Drugie miejsce zajęła "totalitarna" Rosjanka Szarapowa

Mężczyzni - liderem rankingu jest Serb Novak. Może wygrać Australian Open.

Słowianie rządzą w tenisie ziemnym! :)
            • eva15 Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 13:04

> Gorbi nie jest - w mojej opinii - wystarczająco inteligentny, żeby smażyć tekśc
              > iory takie jak w Nowej Gazecie. Może to jest stawka Zachodnich, może światli de
              > mokraci myślą tak - wpłynąć na wybory prezydenckie nie jest łatwo, środki są og
              > raniczone, kryzys, ale można zmienić ustrój Rosji - pozbawić ją silnego politycznego prezydenckiego przywództwa...

Tak, słuszne spostrzeżenie. Jak nie kijem to pałą, jakąś metodę trzeba znaleźć. Skoro dobry dla Zachodu isntrument (konstytucja) dostał się w niewłaściwe ręce i niesposób usunąć właściciela tych rąk od władzy, to trzeba próbować wyrwać mu ten instrument z łap...

Podobnie zrobiono ze sprawami narodowościowymi. Skoro nie udało się oderwać republik kaukaskich od Rosji, rozpoczęto próby podburzania Rosjan przeciw Kaukazcom i nnym narodom nierosyjskim.

Jak nie kijem, to pałą.
            • lubat Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 13:08

> Słowianie rządzą w tenisie ziemnym! :)

W piłkę ręcznie rzucaną też im nieźle wychodzi (przynajmniej niektórym), tylko my jakoś desłowianizujemy się;)
              • eva15 Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 13:12
                Lubat, Ty mi lepiej opowiedz, co było w ruskim programie, bo C_k się znarowił i nie chce pomóc bliźniemu swemu (swej bliźniej).
                • lubat Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 14:14
                  eva15 napisała:

> Lubat, Ty mi lepiej opowiedz, co było w ruskim programie, bo C_k się znarowił i
                  > nie chce pomóc bliźniemu swemu (swej bliźniej).

Prawdę mówiąc, aby zdać relację, musiał bym to przesłuchać jeszcze raz. I to nie tylko dlatego, że z powodu gorącej atmosfery w studio czasami kilku uczestników i prowadzący mówili jednocześnie (tak się spolonizowali?).
                  Dużą część audycji zajęło analizowanie, jak takie sponsorowanie z zagranicy wygląda w USA, że jest to drobiazgowo uregulowane prawnie, komu wolno z tego korzystać, a komu pod żadnym pozorem nie wolno (np. parlamentarzystom, czy w ogóle politykom). Amerykańskie ustawodawstwo w tym zakresie zostało wprowadzone jeszcze w latach 30-tych właśnie w celu eliminacji wpływów Niemieckich i radzieckich.

Mimo ścisłych reglamentacji "sponsorowania" różnych dziedzin amerykańskiego życia, nie ma większych przeszkód dla sponsorów zagranicznych. Jednak nie do pomyślenia jest, by to było nieznane dla opinii publicznej. Tam każdy "sponsorowany" ma prawny obowiązek poinformować publicznie, że np. dany tekst, badanie, czy jakakolwiek inna działalność jest opłacona z tego czy innego źródła.

Trudność w dokładnym zrelacjonowaniu polega też na tym, że trzeba by mieć przed oczami schemat przepływu kasy sponsorskiej (nie tylko z USA), który mieli dyskutanci w studio. I omawiali, jak i od kogo płynie ta kasa. A odbiorców jest (co mnie zaskoczyło) podobno setki tysięcy - od bardzo znanych i wpływowych, do zupełnie małych i znanych tylko w maleńkich społecznościach. Wspomnieli też o tym, że kasa płynie nie tylko z USA, ale i z Europy czy Chin. Oczywiście w szczytnych celach rozwoju demokracji lub kultury, szczególnie z Chin (to już mój komentarz;).

Były tony samokrytyki, że gdyby państwo rosyjskie finansowało właściwie wszystkie te organizacje sponsorowane z zewnatrz, to nie było by tak łatwo tym obcym.
                  Podano przykład z lat 90-tych, kiedy państwo rosyjskie praktycznie oddało sprawę pisania i wydawania szkolnych podręczników do historii, a w efekcie kilka roczników szkolnych uczyło się, że wkład ZSRR w rozgromienie III Rzeszy był marginalny, a przykładowo, bitwa stalingradzka była mało znaczącym epizodem w porównaniu z wysiłkiem wojennym USA.

No i była mowa o wielu rosyjskich(?) organizacjach walczących z "dyktaturą" Putina, o których nikt poza fachowcami nie wie, że są w 100% na garnuszku zachodnich demokratyzatorów.
                  • eva15 Spasibo Lubacie! 28.01.12, 22:39
                    Spasibo Wam, towarzyszu, na Was można liczyć! My tu na naszym odcinku wszystkim naraz nie możemy się zajmować, czego inny towarzysz, C_K, chyba nie zrozumiał i nas przecenia.

A tak swoją drogą na miejscu Putina po przejęciu władzy na Kremlu oglłosiłabym pokornie, że chcę się uczyć od najlepszych i skopiowałabym US- prawo odnośnie działalności zagranicznych sponsorów. Brazylia na wprowadzenie przez USA przepisów odnośnie wjazdów do tego raju odpowiedziała dokładną kopią tychże. To rozsądne i nienagannie demokratyczne rozwiązanie.
                    • borrka Bedzie okazja, Efciu ! 28.01.12, 23:13
                      Ale tylko wobec bratniej Turcji, ktora drastycznie zaostrzyla przepisy wizowe dla Rosjan...
                      No, tez cos!
                      Czyzby chcieli sie odciac od "wielkiego rynku"?
                      • eva15 Re: Bedzie okazja, Efciu ! 28.01.12, 23:33
                        Nie wiem, co zrobiła bratnia Turcja i czemu, nie wiszę cały czas na necie. Ale wolałabym poważne linki - , zapewe znasz się nie tylko na Niemczech, Rosji, UKrainie ale także i Turcji, ale ja mam problem niewiernego Tomasza.
                      • lubat Re: Bedzie okazja, Efciu ! 29.01.12, 11:13
                        borrka napisał:

> Ale tylko wobec bratniej Turcji, ktora drastycznie zaostrzyla przepisy wizowe d
                        > la Rosjan...
                        > No, tez cos!
                        > Czyzby chcieli sie odciac od "wielkiego rynku"?

Borat, a czy zechciał byś poprzeć to jakimś kwitem? Bo wedle mojej wiedzy Rosjanie nie potrzebują żadnej wizy przy wjeździe do Turcji od kwietnia 2011, a i przedtem wizę dostawali przy wysiadaniu z samolotu automatycznie, za symbolicznego tureckiego lira, czy kilka lir.

Aby się przekonać, wystarczy zagooglować: визы в Тyрцию. Przykładowo to:

www.turizm.ru/turkey/i-visa.html
                        • igor_uk borrka,to tylko lizun. 29.01.12, 11:19
                          Nie posiada zadnej wiedzy,w zadnym temacie.Gdy go tkniesz morda ,to obraza sie i ucieka na basen,lub zaczyna skarzyc sie na kadym watku,ze jego obrazili.Maly nikczemny czlowieczek,jak kazdy,ktory wstydzi sie przyznac sie do swojego pochodzenia.
                          Skad by borrcia mogl wiedziec o tym,ze Rosjanie nie potrzebuja wiz,zeby odwiedzic Turcje turystycznie?Przeciez Ukraincy nadal musza starac sie o wize,to borrka mysli,ze i Rosjanie rowniez.
                        • borrka Ograniczenia dotycza dopuszczalnego okresu pobytu. 29.01.12, 11:20
                          Ze wzgledu na ochrone rynku pracy, Turcja ograniczyla okres pobytu do 30 dni, bylo bodajze 60.
                          Posuniecie dziwne, bo uderzy raczej w zamozniejszych Rosjan.
                          A link znajdz sobie sam na Lenta.ru.
                          • igor_uk borrka. 29.01.12, 12:35
                            Jestes naprawda nie kumaptym gosciem.
                            Turcja zniosla dla Rosjan posiadanie wizy,czyli wystarcze miecc wazny paszport i kazdy obywatel Rosji moze wjechac na teren Turcji na okres do 30 dni.przed tym byl obowiazek otrzymac wize,wprost na lotnisku,wazna przez 60 dni i kosztujaca 20$.Co najwazniejsze w tym wszystkim,ze nikt nie zabroni zamozniejszym Rosjanam starac sie nie tylko o wize na dluzszy czas,a jak rowniez o pozwolenie na pobyt staly,jak ktos sobie zyczy.
                            Wprawie 100% Rosjan odwiedza Turcje turystcznie,zazwyczaj gora dwa tygodnia.30 dni za darmo i bez zadnych formalnosci,czyli stania w kolejce p wize na lotnisku,to duze ulatwienie,ale dla ciebie,to resrykcji.Jestes kretaczem i nieukiem.
                            • borrka Ciesze sie, ze przeczytales Lente.ru. 29.01.12, 12:43
                              No to wiesz, ze artykul uwaza ograniczenie do 30 dni i koniecznosc wystepowania o przedluzenie, za restrykcje.
                              Normalnie wolno bezwizowo przebywac 90 dni.
                              To norma ruchu bezwizowego.
                              Teze o 100% Rosjan jezdzacych turystycznie do Turcji, nalezaloby udowodnic.
                              Moim zdaniem, to nie jest prawda.
                            • eva15 Dla borrci dzień bez kłamstwa, to dzień stracony 29.01.12, 12:46
                              igor_uk napisał:

> Jestes naprawda nie kumaptym gosciem.
                              > Turcja zniosla dla Rosjan posiadanie wizy,czyli wystarcze miecc wazny paszport
                              > i kazdy obywatel Rosji moze wjechac na teren Turcji na okres do 30 dni.przed ty
                              > m byl obowiazek otrzymac wize,wprost na lotnisku,wazna przez 60 dni i kosztujac
                              > a 20$.Co najwazniejsze w tym wszystkim,ze nikt nie zabroni zamozniejszym Rosjan
                              > am starac sie nie tylko o wize na dluzszy czas,a jak rowniez o pozwolenie na p
                              > obyt staly,jak ktos sobie zyczy.
                              > Wprawie 100% Rosjan odwiedza Turcje turystcznie,zazwyczaj gora dwa tygodnia.30
                              > dni za darmo i bez zadnych formalnosci,czyli stania w kolejce p wize na lotnisk
                              > u,to duze ulatwienie,ale dla ciebie,to resrykcji.Jestes kretaczem i nieukiem.

On jest klamczuchem i manipulatorem.
                          • lubat Re: Ograniczenia dotycza dopuszczalnego okresu po 29.01.12, 13:33
                            borrka napisał:

> Ze wzgledu na ochrone rynku pracy, Turcja ograniczyla okres pobytu do 30 dni, b
                            > ylo bodajze 60.
                            > Posuniecie dziwne, bo uderzy raczej w zamozniejszych Rosjan.

Zamożniejsi Rosjanie to:
                            - mają w doopie Turcję i wyjeżdżają na Antyle lub do własnych posiadłości na wybrzeżu Hiszpanii,
                            - nie muszą zabiegać o wizę, to wizy o nich zabiegają!

> A link znajdz sobie sam na Lenta.ru.

Sprawdziłem, tak dla swojej pewności, czy czegoś nie przeoczyłem. Rezultat do przewidzenia - borat łże.
            • mongolszuudan Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 13:23

> Powtarzam za Putinem :) - kto by się w 2000 r. spodziewał, że "ruskie" będą w t
              > ym a nie innym miejscu za ok. 10 lat...! A Zachód - dreptał w miejscu...

Nieprawda!!! Baba Lera wszystko znala!!!!!

Waleria Nowodworska: 'Juz w 1993 r. narod byl podzielony mniej wiecej po polowie. Wydarzenia przed Bialym Domem byly zakonczeniem rosyjskiej wojny domowej zamrozonej w 1920 r., ktora po ponad 70. latach wydala z siebie ostatni spazm. Jelcyn, wyprowadzajac czolgi przeciwko puczystom, powstrzymal wybuch nowej wojny domowej. Byc moze Jelcyna popierala wowczas mniejszosc Rosjan, ale byla ona bardziej aktywna. Wiekszosci zabraklo mestwa, zeby pojsc pod Bialy Dom, niektorym zabraklo pieniedzy i czasu, zeby dojechac do Moskwy. Nasza mniejszosc okazala sie bardziej dzielna od ich wiekszosci i dlatego w rezultacie wygrala. Owczesna wiekszosc, ktora w 1993 r. siedziala cicho, teraz wychodzi z cienia. To ona zaglosowala na Putina w wyborach prezydenckich 2000 r., to ona wybrala kilka miesiecy wczesniej Dume, w ktorej zdecydowana wiekszosc ma lewica. Demokraci zostali pokonani przez demokracje. Decyzja, w ktora strone ma isc Rosja - na Wschod czy na Zachod - podejmowana jest demokratycznie w kazdych wyborach. Na razie opcja prozachodnia zdecydowanie przegrywa.'
            • malkontent6 Re: Gorbi strikes back! 28.01.12, 15:35

> Słowianie rządzą w tenisie ziemnym! :)

I do tego prawosławni. Ta wiadomość chyba osłodzi gorycz twojego dnia spowodowaną gadaniem Gorbiego.
    • zlotamajka God help us all 28.01.12, 13:54
      jesli Gorbi bedzie tak ratowal Rosje jak ZSSR. Raz sie wykazal i drugi raz lepiej niech nie probuje.
      • kamandir_vzvoda Re: God help us all 28.01.12, 23:28
        zlotamajka napisała:

> jesli Gorbi bedzie tak ratowal Rosje jak ZSSR. Raz sie wykazal i drugi raz lep
        > iej niech nie probuje.

Gorbiego, Walense i Balcerowicza wysłać do USA niech ich naprawiaja ;)
    • malkontent6 Gorycz kosomolskiego życia. 28.01.12, 15:10
      Można wamtylko współczuć. Wasz kraj, ojczyzna wszystkich komunistów na świecie, przestał istnieć. A Gorbi, ten zdrajca waszych idei, nadal się mądrzy. Stalin wiedział co z takimi zrobić.
      • mongolszuudan Re: Gorycz kosomolskiego życia. 28.01.12, 22:07
        Przestal istniec kapitalistyczny kraj ZSRR, w ktorym zadnego duchu komunizmu nie bylo jesli nie od smierci Stalina, to od Brezniewa - to dokladnie. Komunistyczne Chiny z Korea Polnocnej istnieja dotychczas.
        • mongolszuudan Re: Gorycz kosomolskiego życia. 28.01.12, 22:09
          I tam bardzo duzo komsomolcow - przynajmniej w 10 razy wieciej niz ich bylo w ZSRR.
      • mongolszuudan Re: Gorycz kosomolskiego życia. 28.01.12, 22:12
        A co tam marudzi ze swojej trumny polityczny trup i upiorz Gorbie to nikogo na swiecie nie obchodzi.
        • jabbaryt To że Rosjanom Rosja podoba się coraz mniej 29.01.12, 00:01
          nie dziwi.
          Rosja ekonomicznie to 'waste of space'. Nie wiem jak długo jeszcze Rosjanie będą tolerowali oligarchiczno-kgbowską klikę która z Rosji zrobiła surowcową półkolonię, z której wywożone są najpierw surowce a potem pieniadze z nich uzyskane.
          Oczywiście nadal jest mało Rosjan którzy realnie oceniają sytuację- wiekszość z nich jest zaczadzona imperialną propagandą i wierzy że Rosja jest 'strategicznym konkurentem wobec USA'
    • przyjacielameryki Re: Gorbi strikes back! 30.01.12, 09:21
      Rosja to chory kraj a Rosjanie żyją w zafałszowanej rzeczywistości. To skutek propagandy i wielowiekowego zniewolenia ciała i duszy. Rosjanie cały czas wierzą w mocarstwowość swojego kraju, nie potrafią zupełnie rzeczowo ocenić świata i na tym tle pozycji i miejsca własnego kraju. Wybitnego Rosjanina jakim był Gorbaczow nienawidzą ale jednocześnie nie przeszkadza im władza mieszanki KGB-owców, oligarchów i zwyczajnych przestępców okradających ich własny kraj. Jaka może być przyszłość takiego kraju??
      To zdumiewające, że z taką łatwością daje się w Rosji wiarę przestępcom, demagogom i propagandystom a nienawidzi się reformatorów, ludzi krytycznie oceniających Rosję ale często po to żeby ja naprawiać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka