Dodaj do ulubionych

Gaz łupkowy - jakieś korzyści?

12.02.12, 21:09
Zadawałem to pytanie dziesiątki razy. Wśród całej rzeszy dyskutantów nie znalazł się choćby jeden mędrzec zdolny odpowiedzieć na mistyczną zagadkę.

Pomińmy więc dyskusje związane ze szkodliwością szczelinowania hydraulicznego dla środowiska i organizmu ludzkiego.

Przyjmijmy, że w Polsce nie ma korupcji, sprzeniewieżeń, układów i łapówkarstwa, a media i etatowi internauci nie manipulują faktami.

Przypomnijmy o polskim - demokratycznym ustroju Państwa - w którym wszelkie uchwały i przedsięwzięcia muszą być jawne dla obywateli - podobnie jak treść wydawanych koncesji np na poszukiwanie wydobycie gazu łupkowego.

I zadajmy pytanie:

CO POLSKA -NASZ KRAJ I OBYWATELE- BĘDZIE MIAŁA Z WYDOBYCIA GAZU ŁUPKOWEGO NA OBECNYCH WARUNKACH?

Uprzedzam ignorantów, którzy cytują wypowiedzi PO odnośnie "niezależności energetycznej" - nie znając nawet jej definicji. Nie o tym jest temat. Nie o teoriach opracowanych na potrzeby marketingu. Nie o "niby" robieniu na złość Ruskim. Nie o teoriach zasłyszanych na podstawie medialnych wypowiedzi. Nie na obietnicach Tuska. PROSZĘ O ŹRÓDŁA - UCHWAŁY, USTAWY, DZIENNIKI. - zgodnie z Konstytucją RP winny być JAWNE - prawda?

Proszę, pomóżcie mi i wyprowadźcie mnie z zapewne błędnej teorii - że skupiacie się na rozdrabnianiu g*wna na pierwiastki zamiast najpierw skupić się na przedmiotowej formie - która jest i będzie g*wnem.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 12.02.12, 21:28
      extremeconcept.pl, a jakie sa obecne warunki?
      • extremeconcept.pl Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 00:01
        Igor - właśnie NIE WIEM - prócz dupoklepstwa w mediach - rząd nie przekazuje żadnych informacji, które brzmią "by żyło się lepiej" Ja dodaję do tego jedynie polską korupcję.
        • igor_uk Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 00:04
          Ja mam takie wrazenie,ze oni rowniez nie wiedza i tak naprawda zabardzo w te lupki nie wierza.
          • extremeconcept.pl Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 00:30
            Wie zapewne USA - które już przedstawiło ofertę handlową na nasz gaz całej Ejropie. Hollywood jawnie przyznaje, że polaczky wspomogą ich zginając się wpół i zapewniając 75% handlowej kopaliny dla całej gospodarki amerykańskiej (ryneek czyli sprzedaż). Jak więc k*rwa polaczkom się nie opłaca. Wierzysz, że Donaldinio nie strzelił parówy takiej personie jak el Obamas podczas negocjacji - broniąc polskiego majątku i spuścizny? Po rudoKaszubsku chyba....
    • felusiak1 Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 12.02.12, 21:35
      z wpisu wynika, że ty wszystko wiesz i masz niezbita racją. to tak jak siedzieć na wysokim koniu.
      upadek może być bolesny.
      Wszyscy wiemy, że działalność gospodarcza jest szkodliwa dla środowiska i organizmu zatem szkodliwość szczelinowania nie jest tu jakimś wybrykiem.
      Wyrażasz błedny pogląd o konstytucyjnej jawności. Kontrakty nie podlegają takim regułom.
      Generalnie nie są jawne czy to w Polsce czy w Niemczech czy też w USA. Kontrakty pomiędzy państwem a prywatnym przedsiebiorstwem zawierane są w wyniku przetargu a tu reguły są jednakowe dla wszystkich.
      Widzę, że masz problem egzystencjalny i nieco zamkniety umysł.
      W Polsce państwo jest właścicielem tego co pod ziemią ale nie trudni sie działalnościa gospodarczą. Nie ponosi kosztów eksploracji i eksploatacji. Pobiera natomiast opłaty od koncesji na eksplorację i tzw. royalties (generalnie 18% wartości) wydobytego surowca.
      Do tego dochodzą podatki od zysku przedsiebiorstwa i podatki od dochodów pracowników w tym przedsiebiorstwie zatrudnionych. Pomyslałeś o tym?
      • extremeconcept.pl Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 00:18
        Felusiak - odwalasz gniota. Kontrakty są wydane na przednioty dóbr publicznych - muszą więc być upublicznione, czy też poddane referendum. Poczytaj Konstytucję (taka niewielka książeczka niegdyś do znalezienia w każdej skrzynce na listy). SKĄD WZIĄŁEŚ 18% ????? Pierwsze słyszę - podaj źródło
        • felusiak1 Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 07:19
          Mylisz się i to bardzo. Kontrakt pomiedzy rzadem a prywatnym przedsiębiorcą nie musi być domena publiczną a tym bardziej poddawany pod referendum. Skąd takie przekonanie?
          W USA rząd zwykle żąda 18% royalties. Na prywatnej ziemi zwykle jest to 1/8 czyli 12.8%.
          Nie ma jednego źródła gdyż wysokość royalties to umowa pomiedzy straonami a nie odgórny przepis.
          • extremeconcept.pl Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 11:22
            Falusiak - odpowiedz więc na pytanie SKĄD WZIĄŁEŚ 18%?
            • br0fl0vski Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 12:12
              u mnie w kanadzie kontrakty rzadowe sa jawne (poza wojskowymi detalami) . felusiak mysli ze Polska to amerykanska korporacja stad wielo mu sie te 18%.
              • extremeconcept.pl Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 12:47
                Więc felusiak jest błędem. To by tłumaczyło jego rozmycie w głębi forum i brak odpowiedzi...
                • br0fl0vski Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 12:51
                  felusiak jest texanskim rebublikaninem moze na poludnie ode mnie rzeczywiscie panstwowe kontrakty z prywatnymi korporacjami sa tajne. to byloby bardzo dobre bo stwarzaloby doskonale legalne warunki do kantowania podatnikow . mnie juz w zyciu nic nie zdziwi. cala potega w semantyce. wszystko zalezy jak to sie nazywa
                  • felusiak1 Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 15:31
                    1. felusiak nie jest republikaninem.
                    2. w texasie nie ma federalnej ziemi.
                    ps. jest spora różnica pomiedzy tajne a niepubliczne.
                    • br0fl0vski Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 15:39
                      przyznam ze nie wiem jak jest u ciebie u mnie jest jawne bo bez tego bylyby kanty. na czym ta niejawnosc polega ? czy jak firma prywatna buduje szkole to nikomu si enie mowi za ile albo jak rzad kupuje sprzrt wojskowy to tez nikt nic nie wie? to jak ku... rtzad prowadzi ksiegowosc? czy tez wszystko jest niejawne?
                      • felusiak1 Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 14.02.12, 02:55
                        brof, daj spokój z emocjami. Tajne i niejawne to dwa zasadniczo róże pojęcia. Waunki przetargu są jawne i jednakowe dla wszystkich ale szczegółowy kontrakt nie musi być jawny z różnych przyczyn. Raz rząd federalny ma interes aby nieujawniać a innym razem prywatna firma. natomiast część dotycząca finansów kontraktu jest zawsze jawna ale zwykle napisana językiem, którega ani ja ani ty nie potrafimy rozszyfrować. Nie zapomnij, że każdy federalny department ma niezależnega kontrolera i komisje kongresu mają nieograniczony dostep.
                        nie ma przepisu nakazujacego ujawnianie wszystkiego szerokiej publice.
                        ps. w texasie zienia i to co pod nią są własnością prywatną a te kontrakty są zawsze poufne. tylko sąd może nakazać ich ujawnienie.
                        • br0fl0vski Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 14.02.12, 04:35
                          felusiak u mnie jest cos jak freedom of information act , musisz troche zaplacic i dostajesz dane. uzywalem to gdy na poczatku chcialem wykapowac jak je placi. oczywiscie kontrakty zawsze mozna obejsc poprzez exta dodawane pozniej. nie wiem jak jest tx . u mnie wszystko to crown land. w practyce funkcjonuje to tak jak dla indian, jak sie u nich cos znajdzie to sie ich przenosi.
                          wlasnosci absolutniej nie ma. jestes tenantem w rozumieniu prawa bez wzgledu na to jak masz papier. jak ci juz pisalem wgryzam sie teraz w prawo i semantyke i wychodzi na to ze ciagle jestesmy (wiekszosc) niewolnikami czy jak ja mowie chamami. zmieniono nam tylko definicje niewolnictwa wielokrotnie.
                          oczywiscie nigdy nie powiedza ci wszystkiego np jakies plany dotyczace tego co chca robiz za lat 20 czy 50 bo wtedy trudniej byloby robic wierchuszce kase.
                          • felusiak1 Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 14.02.12, 06:05
                            nie pamietam czy mieszkasz w NM czy w AZ ale na zachód od Texasu wszystko co pod ziemią jest rządu federalnego. prawo własności składa się z 4 elementów. surface,subsurface, air i water.z tego wynika, że jeden skrawek ziemi może mieć 4 wlaścicieli. a to zaprzecza twojemu twierdzeniu, że wszyscy jesteśmy tenantami.
                            nawet jeśli nie posiadasz subsurface rights to i tak możesz parę groszy zarobić jeśli wiercą na twoim. nie dostaniesz royalties ale możesz zażądać czynszu.
                            • br0fl0vski Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 14.02.12, 07:43
                              felusiak ja mieszkam w BC. kiedys tez tak myslalem jak ty. odkrylem ze koncept prawa wlasnosci jest inny stary jak ludzkosc. po prostu nic nie mozna posiadac tylko uzywac a pozwolenie na to uzywanie daje ci wierchuszka ktora to wladze ma od pana boga. te tytuly ziemskie to bufonada dla zmylenia chama. sa rozne kategorie , u mnie najwyzsza forma "wlasnosci" nazywa sie FEE SIMPLE ownership. co mnie dziwi ze nawet real estate brokerzy nie kumaja ze jest to land tenure. jest to tak zrecznie ukryta w semantyce i nawet ciezko pojac z black's dictionary w reku.

tu masz troche pie...z wiki
                              en.wikipedia.org/wiki/Land_tenure
                              en.wikipedia.org/wiki/Land_ownership_in_Canada
                              jednak najlepsze info jest w internetowym podziemiu
                              • felusiak1 Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 15.02.12, 02:02
                                mylisz pojęcia.
                                • br0fl0vski Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 15.02.12, 19:45
                                  zeby miec absolutna wlasnosc trzeba by byc sovereign. mam gdzies w chacie instrukcje do szukania tytulow wlasnosci i nawet tam stoi czarno na bialym ze crown ma asolutna wlasnosc.

to sa stare terminy prawne ze srednowiecza a moze i starsze. krol dawal ziemie wasalom na roznych warunkach. pogrzebie w papierach i ci to podrzuce, teraz nie mam czasu, sprawa ciekawa i maloznana. i jeszcze raz to pokazuje jak wazna jest semantyka.
          • extremeconcept.pl Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 12:46
            Felusiak - jak nie musi do ch*ja... Jakby Tusk sprzedawał rower z muzeum - nie musiałby. ALE SPRZEDAJE ZIEMIĘ - RAZEM Z OBYWATELAMI I PRAWEM GWARANTUJĄCYM ICH WYWŁASZCZENIE. TO MUSI BYĆ JAWNE W ŚWIETLE KONSTYTUCJI.

Więc twoim zdaniem nie musi? Etat stałego internauty posiadasz i pier*olisz, coby temat przyćmić.
            • br0fl0vski Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 13:01
              mnie u felusiaka , osobnika pilnego lecz niezdolniego, zawsze interesuje motyw
            • felusiak1 Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 15:25
              no i wyszło z ciebie ordynarne chamstwo. nie masz argumentu i uciekasz sie o przekleństw.
              widzisz robaczku ja mam gubą skorę i też jestem chamem... no może nie tak ordynarnym jak ty.
              ps. rząd nie sprzedaje ziemi lecz to co pod ziemią. myślę, że powinieneś zacząć od oświecenia siebie w temacie prawo własnośći.
              • br0fl0vski Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 15:28
                skad te 18%? z nowej ustawy ktorej tresci jak piesze mara nikt nie zna?
              • extremeconcept.pl Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 13.02.12, 16:44
                Patrzaj na warunki koncesji na poszukiwania / wydobycie GŁ. Własność się tutaj chowa. W świetle praw koncesyjnych dostajesz to, co na i pod ziemią. Właściciel koncesji może wywłaszczyć każdego mieszkańca na jej terenie.
                Felusiak - jestem chamem ordynarnym - ale nie hipokrytą jak Ty - odpowiesz na pytanie SKĄD WZIĄŁEŚ 18%?
                • felusiak1 Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 14.02.12, 04:13
                  A czy możesz podać link do tych warunków koncesji poszukiwania/wydobycia gazu łupkowego?
                  Każesz mi patrzeć na nie a nie mówisz gdzie szukać. Nigdy nie spotkałem się z koncesją mineralną obejmującą to co na powierzchni. Daj link to sobie poczytam.
                  Pytasz skad wziąłem 18%. To było zaraz po katastofie BP w zatoce meksykańskiej. Znalazłem wtedy stronę z Mineral Management Administration gdzie było wyraźnie napisane 18 i 1/4%.
                  Nie moge tej strony odnaleźć ale znalazłem artykuł w Market Watch gdzie mówi się o niemal 19%. Z tym, ze tak wysokie royalties są w odniesieniu do koncesji podmorskich. Koncesje ladowe to 12.5%. The U.S. currently charges a lower royalty rate for oil and gas on federal land than on federal waters. The rate for onshore development is 12.5%, while offshore development is close to 19%,
                  Znalazłem także w Federal Register takie oto zdanie Royalty Rate: 18\3/4\ percent(18.75%) royalty rate for blocks in all water depths
                  Federal Register to odpowiednik polskiego Dziennika Ustaw.
                  • extremeconcept.pl Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 14.02.12, 13:13
                    Felusiak - chyba żartujesz?! ZAJMUJESZ DYSKUSJE W SPRAWIE POLSKI BAZUJĄC NA PRAWIE AMERYKAŃSKIM?!!?!?!?
                    Proszę bardzo - oto link do źródła informacji:
                    www.mos.gov.pl/g2/big/2011_07/856261f5941ef74d75680ba05043a9d9.pdf
                    NADMIENIAM jednak, że koncesje na POSZUKIWANIA wydawano według STAREJ WERSJI USTAWY, która przewidywała jedynie od 1-3% zysku z wydobywanej kopaliny i większe możliwości wywłaszczeniowe. Przeczytaj - nie ma dużo....

Jak chcesz streszczenie: wolnemedia.net/ekologia/gaz-lupkowy/
                    Ciekieraut, cwaniaczku z Hollywood
                    • felusiak1 Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 14.02.12, 15:53
                      no widzisz. najpierw napisałem 18% z sufitu a teraz kiedy okazało się, że nie z sufitu to też niedobrze. ty musisz mieć rację. to ją sobie miej. mnie to ani ziebi ani grzeje.
                      To co zalikowałeś to jest zbyt dużo czytania a mnie brak na to cierpliwości.
                      donoszę, że mam z hollywood nic wspólnego.
                      • extremeconcept.pl Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 15.02.12, 16:10
                        Felusiak, mylisz się - zajeb*ście chciałbym, abyś to Ty miał rację, jednak wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że drastyczna wizja już wchodzi w życie. Nie chcę się mądrzyć, tylko pokazać ludziom takim, jak Ty - że wydobycie gazu łupkowego w Polsce to jawna manipulacja i Targowica. No, chyba, że ktoś płaci Tobie za etat internauty....
    • bleman na obecnych warunkach niewielkie 12.02.12, 21:55
      Powienien byc wprowadzony prosty i podobny jak w innych krajach podatek od wydobytego gazu i tyle. Jak np. w Norwegii.

Jak zwykle polscy politycy nie potrafia zrobic najprostrzej sprawy.

Swoja droga SLD, PIS jak i inne bartie rownie zle by to rozegraly. To jest typowe dla polskich politykow, zamiast wziac sprawdzone rozwiazania fiskalne z zagranicy, chcemy wymyslac swoje...
    • blueelvic Brak medrcow swiadczy tylko o jednym, ... 13.02.12, 00:57
      ze przerosles wszystkich o glowe. Zastrzezenia, podejrzenia i brak wiary w intencje oraz ekspertow .... sadze, ze z pytania pozostalo tylko g...
    • j-k GAZ 13.02.12, 11:24
      extremeconcept.pl napisał:
      > CO POLSKA -NASZ KRAJ I OBYWATELE- BĘDZIE MIAŁA Z WYDOBYCIA GAZU ŁUPKOWEGO NA OB
      > ECNYCH WARUNKACH?

GAZ.

wlasny. nie rosyjski.

Tfu(j), jak zawsze , Dr. J.K.
      chemik i ekonomista.
      • extremeconcept.pl Re: GAZ 13.02.12, 11:37
        J-k udzielasz się bez czytania treści - zaznaczyłem, że teorie wypowiedzi PO - odstawiamy w kąt. Jakim sposobem będziemy mieli ten własny gaz? USA będzie miało nasz gaz, skąd więc nar*chamy własnego? Zważ na to, co pisze Vigilante - w myśl polskiego PGiG - kto pierwszy zbada i udokumentuje złoża - tego koncesja na wydobycie. PRZYPOMNIJ sobie kłamstwa na temat "drogiej technologii" na która nie stać Polski - tymczasem nagle spod ziemi wyłażą POLSKIE firmy typu Geofizyka Toruń - i robią badania. Ot Ci now3a technologia, której uczył się jeszcze mój ojciec.
        J-k - odpowiedz więc i nie zasłaniaj się teczką w IPN - skąd będziemy mieli ten gaz?
        • j-k GAZ - przykro mi... 13.02.12, 11:54
          nie mam niestety czasu,
          by oswiecac kazdego...

musze oswiecac moje dzieciaki w szkole.
          to chyba nietrudne siegnac po dane ?
          koszty wydobycia gazu lupkowego sa konkurencyjne w USA.
          jezeli nie beda konkurencyjne w Polsze, to go nie bedzie.
          w koncu gazoport w Swinoujsciu bedzie gotowy za 2 lata.

bedzie mogl transportowac gaz w obie strony :)
          (jednak nie mysle, ze Polska bedzie wyprzedawac swoj majatek narodowy)
          a teraz wybacz, pogrzeb w Necie i lekcje odrabiaj sam.
          • extremeconcept.pl Re: GAZ - przykro mi... 13.02.12, 12:03
            j-k napisał:
            > koszty wydobycia gazu lupkowego sa konkurencyjne w USA.
            > jezeli nie beda konkurencyjne w Polsze, to go nie bedzie.

1. J-K - USA będzie wydobywać "swój" gaz w POLSCE - 75% ich kopaliny na handel.

2. Polska nie będzie wydobywać własnego gazu - ani rozliczać się w surowcu. Będzie mogła go KUPIĆ. Targowica Mk2. Stąd niniejszy topic.

3. To właśnie zjyebana groteska - USA się opłaca - nie opłaca się POLACZKOM.
            Tutaj nic się nie opłaca i opłaca się wszystko - wystarczy dać łapówę w odpowiednią stronę. Od autostrad, po EURO 2030.
            • br0fl0vski Re: GAZ - przykro mi... 13.02.12, 12:22
              POLAND REPUBLIC OF CIK#: 0000079312 (see all company filings)

State location: NY | Fiscal Year End: 0331

Business Address
              EMBASSY OF POLAND
              14 WALL STREET
              NEW YORK NY 10005

Mailing Address
              MINISTRY OF FINANCE UL SWIETEKRZISKA 12
              WARSAW POLAND R9 00916
            • przyjacielameryki Re: GAZ - przykro mi... 13.02.12, 15:54
              extremeconcept.pl napisał:

> j-k napisał:
              > > koszty wydobycia gazu lupkowego sa konkurencyjne w USA.
              > > jezeli nie beda konkurencyjne w Polsze, to go nie bedzie.
              >
              > 1. J-K - USA będzie wydobywać "swój" gaz w POLSCE - 75% ich kopaliny na handel.
              >
              >
              > 2. Polska nie będzie wydobywać własnego gazu - ani rozliczać się w surowcu. Będ
              > zie mogła go KUPIĆ. Targowica Mk2. Stąd niniejszy topic.
              >
              > 3. To właśnie zjyebana groteska - USA się opłaca - nie opłaca się POLACZKOM.
              > Tutaj nic się nie opłaca i opłaca się wszystko - wystarczy dać łapówę w odpowie
              > dnią stronę. Od autostrad, po EURO 2030.

Już wiesz, ze jesteś kompletnym nieukiem, dyletantem w sprawach gazu łupkowego i zwyczajnym chamidłem czy jeszcze nie dotarło???
              Najlepiej zacząć wszystko jeszcze raz i to od szkoły podstawowej. Hi, hi!!!
            • j-k Amerykanie wnosza wlasny kapital 13.02.12, 16:02
              know-how i ponosza ryzyko poszukiwan.

Kolejny, ktory chcialby - by robili to za darmo ?
              • extremeconcept.pl Re: Amerykanie wnosza wlasny kapital 13.02.12, 16:37
                ... By robili na siebie.

Tylko wtedy wizja tańszego gazu będzie realna
              • baxter-live Re: Amerykanie wnosza wlasny kapital 13.02.12, 22:57
                A propos owego mitycznego, rozdmuchiwanego przez amerykańsko-polskie gaz-lobby do gargantuicznych rozmiarów - "RYZYKA POSZUKIWAŃ" ...
                Nieprawda.
                To jeden z licznych Mitów Łapówkowych…o pardon! – Łupkowych!

Mających wytłumaczyć niezrozumiałe odsunięcie od łupkowych i w ogole - mineralnych trufli leżących pod polską ziemia - Polaków, na korzyść Obcego Koncernów i Banków.

Technologia Szczelinowania (owo znów legendarne , demonizowane "know-how") - znana jest w Polsce ( i nawet opatentowana!) od polowy lat 70-tych! Autor(nie pamiętam nazwiska) związany był z AGH Kraków.

Nieposiadanie stosownego sprzętu - nastepny Mit!
                Prawie 100% sprzętu, który pracuje obecnie w wierceniach za gazem łupkowym, na rzecz amerykańskich koncernów – to polskie firmy i polski sprzęt i polscy inżynierowie i technicy!.

Ryzyko poszukiwań - kolejny Mit!
                Mapa gazu - jak i innych kopalin - opracowana została juz za PRL-u!
                A p. Mariusz Orion Jędrysek, Pierwszy Geolog Kraju za rządu J. Kaczyńskiego, wywiózł ową Mapę - na prywatne tournee po zagranicznych salonach, chyba nie całkiem legalnie, gdyż owa Informacja Geologiczna jest niezwykle cennym , zdaje się, że nawet – CHRONIONYM PRAWEM - zbiorem wiedzy nt. miejsc wystepowania złóż, ich jakości, dostępności, perspektyw eksploatacji, sąsiadujących złóż itd., Jest dokumentem wypracowanym przez POKOLENIA GEOLOGÓW I WIELOLETNIE POSZUKIWANIA, opłaconym (tak same poszukiwania, jak np. wykształcenie biorących udzial w poszukiwaniach – geologów, amortyzacja sprzętu, sporządzanie map itd.) - opłaconym przez...cały naród, podatki pokoleń Polaków pracujących i żyjących w PRLu.!
                Jeśliby liczyć wartość owej Mapy Geologicznej wedle cennika Mariusza Jędryska i jego następców – oceniających wydatki amerykańskich koncernów na Poszukiwania Gazu Łupkowego, owa Informacja Geologiczna Polski, z ktorą Jędrysek wystepował prywatnie po świecie – zdaje się być warta ok. 200mld zl!
                Dokument tak cenny wędrował z p. Jędryskiem niczym jego osobista własność po gabinetach i salonach prywatnych świata
                Tak więc, dzięki p.Jędryskowi i udostępnieniu przez niego Obcym Koncernom – pełnej Informacji Geologicznej – upada Mit o „Gigantycznych Kosztach Poszukiwań Złóż Gazu Łupkowego” - poniesionych przez Obce Koncerny
                Są Złoża (np.Kutno), które miały 100% DOKŁADNĄ LOKALIZACJĘ I OPIS – pretendujące je do natychmiastowej eksploatacji i zostały w tym stanie gotowości do eksploatacji SPREZENTOWANE praktycznie ZA DARMO (przynajmniej oficjalnie) - amerykańskim koncernom.
                Za p. Jędryska i w wypadku złóż w okolicach Kutna jest to koncern FX Energy, który nie musiał w zw. z tym ponosić owych Legendarnych, Kosmicznych Kosztów, gdyż wszystko – otrzymał dosłownie na tacy. Ba! Sam się do tego przyznaje na swej anglojęzycznej stronie prezentującej koncern, jego cele i perspektywy:
                “Our drilling activities have been focused primarily on the core Fences area. We have focused on this core area because substantial gas reserves have already been discovered and developed by PGNiG.”
                („Nasze wiercenia są skoncentrowane głównie na złożach Koncesji Fences /na zachód od Kutna- przypis mój/). Zaangażowaliśmy się w te złoża z powodu znaczących rezerw gazowych, które już przedtem zostały odkryte i opracowane przez PGNiG „) ====http://www.fxenergy.com/overview.php

Nawet w swej autoprezentacji, koncern FX Energy przedstawia się międzynarodowej publiczności, jako koncern amerykański… SKONCENTROWANY na eksploatacji złóż Polski: czytamy na samym początku, w pierwszym zdaniu owej str. internetowej FX Energy:
                ” FX Energy, Inc., is an independent oil and gas company focused on Poland.”

A skąd to aż taka KONCENTRACJA na dalekiej od macierzystej siedziby koncernu w Salt Lake City, bidnej Polsce?!...
                Czy może dlatego, że w FX Energy dyrektorami są akurat…ha ha haaaa!!! - koledzy Jędryska po fachu - pp. Jerzy Maciołek i Zbigniew Tatys - onegdaj wieloletni pracownicy i decydenci Polskiego PGNiG, majacy juz dawno obszerną wiedzę nt. polskich złóż, pracujacy jednak od 20 lat dla Amerykanów?! , jak czytamy dalej na anglojęzycznej str. koncernu –

“Jerzy Maciołek jest dyrektorem Koncernu i prowadzi nasz zespół jako Vice Prezydent do spraw Międzynarodowych Poszukiwań. W 1995 r. zaangażował Koncern szczególnie w stronę zainteresowania Polską, gdzie miał rozpoznane możliwości poszukiwań, co jest dziś naszym wielkim atutem. Pan Maciołek miał ponad 25-letnie doświadczenie jako geofizyk m.in. PGNiG (Polskie Górnictwo Naftowe i Gazowe)
                Naszym Krajowym Menagerem w Polsce jest Zbigniew Tatys były Generalny Dyrektor Działu Poszukiwań i Produkcji w PGNiG. W ciągu swej 20-letniej kariery w PGNiG, przeszedł stanowiska od inżyniera produkcji do VicePrezesa PGNiG – przed swą emerytura. Pan Tatys ma unikalne kwalifikacje, by poprowadzić nasz koncern od firmy poszukiwawczej do producenta gazu i nafty w Polsce” ======= http://www.fxenergy.com/overview.php

(Wyraźnie Koncern daje do zrozumienia, że ho ho ho! – jacy to liderzy prowadzą nasza Firmę w głąb obiecującej polskiej dżungli! – ludzie z samego Centrum interesujących nas Kokosów!)

Wychodzi więc na to, że chłopcy już w 1995r. krążyli jak sępy wokół Polski i jej – znanych im z pracy w PGNiG – zasobów mineralnych (skoro w oficjalnej autoreklamie – ich obecny, amerykański koncern całkiem normalnie o tym wspomina!).
                Wychodzi też na to, że jednak mimo owego sępiego krążenia, do 2005r. – nie bardzo im się udało przeniknąć do…w każdym razie – skutecznych w działaniu – kręgów władzy, decydujących o dopuszczeniu Obcego Kapitalu , Obcych Koncernów do złóż naturalnych Polski.
                I oto za rzadów patrioty – Jaroslawa Kaczyńskiego i Pierwszego Geologa jego rzadu – p. Mariusza Oriona Jędryska, mury pękają i taki FX Energy, całkowicie amerykański (prócz dwóch kolegów po fachu Jędryska, Polaków jak najbardziej, a nawet dyrektorów koncernu – z życiorysem związanym jednak z polskim PGNiG)- dostaje praktycznie ZA DARMO – rozeznane wcześniej doskonale przez owo właśnie PGNiG - bogate złoża polskiego gazu
                Wyobraźmy sobie: rozeszła się wieść w rodzinie światowych sępów paliwowych –
                " Heeej! W Polsce rozdają ZA DARMO złoża tamtejszych , postbolszewickich złóż gazu, ropy i wszelkich bogactw mineralnych! Sa tam goście, co aż się napraszają, byśmy się tam zlecieli i rozszarpali, co się da! kra ! kraaa! Jest facet – Jędrysek, co jeździ po Londynach i innych miejscach na świecie i szuka dużych, hojnych sępów!! Kra! Spoko! Samo państwo - nie wyciągnie żadnej łapy. Kra!! Bo ten Jędrysek i nasze papugi od PRu już przygotowały wersje , że ten nasz sępi nalot na ową bidną Polske – to będzie Wielka Łaska dla tej całej Polski! I dla tych niekumajacych nic a nic – Polaczków! Ale to poczciwiny!
                Zapewniono nas , że nawet ichni Jastrząb z Torunia został odpowiednio napchany farszem pt. Geotermia Toruńska – by nie nadawał się do podskakiwania , a tym bardziej – latania. Najpierw łykał Ideę, ( w końcu to Jastrząb Duchowny) , Ideę -sprytnie podłożoną do toruńskiego gniazda właśnie w okolicach 2005 r.! potem już realizacja Idei więc - twarde realia finansowe, które nawet Jastrzębiom stępiają szpony, he he …Za Jędryska, Mesjasza Toruńskiej Geotermii, Toruński Jastrząb Rydzyk – skoczy w sam ogień piekielny!”
                Media oficjalne, świeckie to betka, zadanie żenująco łatwe dla wprawionych w gry rynkowe, polityczne nawet – koncernów. Z resztą polskojęzyczne mass-media są często posiadane przez ten właśnie ObcyKapitał, który spokrewniony jest z kapitałem Koncernów (i Banków kredytujących Koncerny –
                • br0fl0vski w tym szalenstwie jest metoda 13.02.12, 23:16

W Polsce żółty kruszec występuje głównie w Sudetach i Karkonoszach. Do najbardziej znanych od wieków ośrodków górnictwa należą: Złotoryja, Lwówek Śląski, Legnickie Pole, Złoty Stok i Głuchołazy. Na złoto natrafiono również w rejonie Tatr, Pienin oraz Gór Świętokrzyskich. W 1996 r. na Dolnym Śląsku wytyczono 33 działki złotonośne (każda ma ok. 96 km kw.). Pierwsze koncesje na poszukiwanie i rozpoznawanie złóż złota otrzymały koncerny górnicze z Irlandii, Australii i Ameryki Północnej.

www.bankier.pl/wiadomosc/W-Polsce-znajduja-sie-najbogatsze-zloza-zlota-w-Europie-582652.html
                  www.bibula.com/?p=13266
                  www.wprost.pl/ar/13654/Zloto-dla-cierpliwych/
                • eva15 Polska mitami stoi, hej głupki hop na łupki! 13.02.12, 23:18
                  I to jest wszystko, co się na ten temat da powiedzieć.
                • extremeconcept.pl Re: Amerykanie wnosza wlasny kapital 14.02.12, 13:01
                  Baxter- bardzo dziękuję za konkretne streszczenie bez politycznego g*wna.

I mamy odpowiedź na pytanie - co będzie z tego miała Polska - o Polakach nie wspominając.
                  Od siebie dodam, iż polski patent odnoście technologii zakładał użycie JEDYNIE wody i piasku BEZ CHEMII. Obecne wspomaganie procesu góvnem trawiącym skałę - to wynalazek USA - zapewniający "maksymalizację zysków"

O złożach gazu łupkowego wiedział mój ojciec w wieku liceum - To właśnie te wyniki prognoz co do ilości gazu przekazały polskie-pseudo-media. Wiedział o nich każdy związany z geodezją w owym okresie. Pomimo mniej szkodliwej, niż teraz technologii - nawet Ruscy nie zdecydowali się na niszczenie środowiska - zatrzymując informacje o złożach "na czarną godzinę"

W chwili obecnej - żadne z województw NIE MA NAWET GEOLOGA zorientowanego w temacie (a ja znam jednego, który pluje w twarz PO i MOS).

Tymczasem widze, że większość uzytkowników forum - UDZIELAJĄCYCH SIĘ W TEMACIE WYDOBYCIA GAZU ŁUPKOWEGO - mieszka na stałe poza granicami naszego kraju. Etaty internautów są w modzie....
              • mara571 przyjrzyj sie Jasiu jak zdenerwowales 13.02.12, 23:16
                concepcika.
                Dzisiaj zafundowal sobie brata-blizniaka o nicku "baxter-live"
                • br0fl0vski Re: przyjrzyj sie Jasiu jak zdenerwowales 13.02.12, 23:22
                  forum.gazeta.pl/forum/w,50,133296631,133311749,Re_GAZ_przykro_mi_.html
                  • mara571 Re: przyjrzyj sie Jasiu jak zdenerwowales 13.02.12, 23:48
                    a czy ty wiesz, rozumiesz o co chodzi?
                    • br0fl0vski Re: przyjrzyj sie Jasiu jak zdenerwowales 13.02.12, 23:51
                      a jak myslisz moja dorga tow. ksiezniczko?
                      • mara571 Re: przyjrzyj sie Jasiu jak zdenerwowales 13.02.12, 23:54
                        skoro wiesz o co chodzi, to nie powinno byc problemu sensacie.
                        • br0fl0vski Re: przyjrzyj sie Jasiu jak zdenerwowales 14.02.12, 00:25
                          problemu nie mam bo ja juz nie mieszkam, nawet nie odwiedzam. i nawel mnie to juz nic nie obchodz. narod stracil rozum
                      • br0fl0vski PS 14.02.12, 14:02
                        a ty tow. ksiezniczko nie masz pojecia co to znaczy
                        • mara571 cos pozno otworzyles informacje 14.02.12, 19:26
                          zawarte w twoim linku.
                          Ja nie jestem zachwycona i wiem co to oznacza. Spojrz co dzisiaj napisal Igor z tryumfem:
                          forum.gazeta.pl/forum/w,50,133358942,133358942,_Oni_juz_oddai_swoj_glos_na_Putina_.html
                          • igor_uk Re: cos pozno otworzyles informacje 14.02.12, 19:33
                            mara,z zadnym triumfem . To co napisalem,tylko podtwierdza fakt,ze na Zachodzie powazni ludzi wiedza, kto jest gwarantem stabilnosci w Rosji.
                            • mara571 Re: cos pozno otworzyles informacje 14.02.12, 19:47
                              widzisz br0f dal link do informacji o polskich obligacjach. Aukcje 23 marca i 23 listopada tego roku.
                              Jemu jest to obojetne, jak sam napisal, ale mnie nie, ze znowu trzeba pozyczac.
                              Najbardziej go oburzylo, ze polska ambasada w USA ma punkt informacyjny na Wall Street w Nowym Jorku.
                              Budynek ambasady polskiej w Waszyngtonie DC znajduje sie coprawda w najlepszej dzielnicy Georgetown, ale tam bankierzy i zarzadzajacy funduszami przychodza rzadko. I glownie na przyjecia.
                          • br0fl0vski Re: cos pozno otworzyles informacje 14.02.12, 19:56
                            tow. ksiezniczko niestety myslisz co najwyzej 1 wymiarowo. niech i tak bedzie , na forum to i tak wystarczy
                            • mara571 Re: cos pozno otworzyles informacje 14.02.12, 20:06
                              tow brof.
                              nie mysle jednowymiarowo.
                              Co gorsza, metoda infalcji pozwalajaca zmniejszyc ciezar dlugu w przypadku Polski nie bedzie funkcjonowala, bo spora czesc dlugu jest w innych walutach.
                              • br0fl0vski Re: cos pozno otworzyles informacje 14.02.12, 20:16
                                moja droga nie masz kompletnie pojecia o ja mowie, niech i tak bedzie.
                                jednak plantacja jest dobrym rozwiazaniem.
                                • mara571 Re: cos pozno otworzyles informacje 14.02.12, 20:18
                                  to sprecyzuj o czym mowisz.
                                  • br0fl0vski Re: cos pozno otworzyles informacje 14.02.12, 20:26
                                    nie ma sensu, forum jest miejcem gdzie rzuca sie temat jak frisbee rzuca sie psom, forum zajmuje sie posuwaniem praktycznie tych samych xujowin z jednego konca w drugi z tym samym skutkiem, strata czasu. czas zrobic sobie przerwe
                • eva15 Mara tak trzymaj! 13.02.12, 23:29
                  Wierz sobie dalej, że gaz łupkowy jest w ręku Polaków i uczyni z PL potęgę tak wielką, że Gazprom padnie. Tak trzymaj, bez takich wierzących Amis musieliby się zwijać z Polski z podkulonym ogonem.
                  • extremeconcept.pl Re: Mara tak trzymaj! 14.02.12, 13:16
                    Mara nie wierzy w takie parchlupy. Zamiennie - sama przyznała, że ma w dupsku Polskę - zależy jej jedynie na pożytkach dla UE - czyli NIEMIEC, w których zamieszkuje. Po części ją rozumiem, jednak celowe judzenie - to co innego i wymaga klapsa.

Nie wiem, czy to reguła zatrudnienia w UE, jednak etaty internautów-na-etatach są bardzo popularne - większość udzielających się użytkowników forum - mieszka poza granicami Polski.
                    • felusiak1 Re: Mara tak trzymaj! 14.02.12, 15:55
                      extremeconcept.pl napisał: większość udzielających się użytkowników forum - mieszka
                      > poza granicami Polski.

zapomniałeś dodać, że spiskują na korzyść wroga. tylko komsomolcy trzymaja stronę Polski.
                      • j-k Bo im Polsza mocno lezy na sercu :) n/t 15.02.12, 16:18

felusiak1 napisał:
                        zapomniałeś dodać, że spiskują na korzyść wroga. tylko komsomolcy trzymaja stro
                        > nę Polski.
                        >
    • extremeconcept.pl Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 19.02.12, 01:51
      www.youtube.com/watch?v=0ltXG79e7cM
      www.youtube.com/watch?v=851VhFvjxkg
      Oto wasza "niezależność energetyczna". Bez sensu nawet komentować Targowicy, jaką zgotował nam rząd Tuska.

Poczekajmy więc na komentarze internautów-na-etatach, którzy mają pensję z obrony wydobycia łupków.
      • felusiak1 Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 19.02.12, 16:31
        znowu naogladałeś się agitpropagandy.
        bardzo przypadł mi do gustu halliburton.
        jeden szkopuł w tej propagandówce. halliburton nie zajmuje sie eksploracją i eksploatacją.
        a cheney nie ma z tą firmą nic wspólnego od sierpnia 2000.
        • extremeconcept.pl Re: Gaz łupkowy - jakieś korzyści? 20.02.12, 16:20
          Felusiak - masz rację - Halliburton ma od tego własne konsorcja. Już dawno udowodniłeś, że nie jesteś internautą z przypadku. Angole, Bułgarzy, Francuzi, Niemcy to idioci. Filmy to propaganda - jedynie my, Polacy i Danald Tuski wiemy co najlepsze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka