14.02.12, 20:07
Gdzie zrobione te zdjecia?

fotoforum.gazeta.pl/photo/4/qd/nb/jeb1/YfbGsEiXoMEAo32nRX.jpg

fotoforum.gazeta.pl/photo/4/qd/nb/jeb1/Itt9IoSGPXjzbLQC8X.jpg

fotoforum.gazeta.pl/photo/4/qd/nb/jeb1/7mVehWvovRWveOqblX.jpg
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Zagadka. 14.02.12, 20:10
      Bystrzaki powiedzą rzecz jasna, że w Rosji, ale zdjęcia pewnie są z Polski. Ale mogą też być i z Niemiec - tam w międzyczasie nie ma już kasy na drogi i infrastrukturę.
      • igor_uk Re: Zagadka. 14.02.12, 20:13
        Ewa,czyli Twoja odpowiedz jest jaka?
        • eva15 Re: Zagadka. 14.02.12, 20:14
          A nagroda jaka?
          • igor_uk Re: Zagadka. 14.02.12, 20:17
            Moje cieplo slowo.
            • eva15 Re: Zagadka. 14.02.12, 20:18
              Nooo, liczyłam na więcej, ale niech Ci będzie.
              W Polsce, zabudowa nie jest typowa dla Niemiec.
              • igor_uk Re: Zagadka. 14.02.12, 20:21
                Niestety,Ewa .Nie zgadlas.
                Ale i tak na cieplo slowo zasluzylas.
    • zlotamajka Re: Zagadka. 14.02.12, 20:18
      Moze byc 5 pytan tak czy nie?
      • igor_uk Re: Zagadka. 14.02.12, 20:22
        Czemu nie?
        • zlotamajka Re: Zagadka. 14.02.12, 20:25
          Czy to jest w Europie?
          • igor_uk Re: Zagadka. 14.02.12, 20:31
            Tak.
            • igor_uk majka. 14.02.12, 20:37
              Z kazda podpowiedzia nagroda bedzie co raz chlodniejsza.
            • misterpee Re: Zagadka. - juz wiem! 14.02.12, 20:38
              Ewa powiedziala, nie w Polsce ! to naczy w Niemczech !
    • mara571 Re: Zagadka. 14.02.12, 20:39
      Polska odpada, bo nikt nie dalby sluzbom drogowym calego pomaranczowego kombinezonu. Najwyzej kurtke, a najczesciej to tylko kamizelka.
      Te zdjecia mogla powstac gdzies na we wschodnich landach Niemiec.

• igor_uk Schlagloch. 14.02.12, 20:56
        To slowo klucz do zagadki.
        Pierwszy kto dal odpowiedz prawidlowa byl miesterpee (20.38) ,mara dala rowniez odpowiedz prawidlowa,ale troche pozniej. Czyli wygral misterpee,zgodnie z tym co obiecalem,misterpee dostaje nagrode-cieple slowo.
        misterpee -masz to cieple slowo w nagrode - Kufajka.
        Ale i mara zasluzyla na nagrode pocieszenia - czapka uszatka
        • mara571 Re: Schlagloch. 14.02.12, 21:03
          przyjmuje, ale moja informacja byla bardziej precyzyjna.
          Dodam jeszcze, ze opierala sie na znajomosci drog z czasow DDR, bo one zostaly za Adolfa wybrukowane kostka granitowa i po 1990 pokryte cienka warstwa asfaltu.
          Dzieki za czapke. Mrozy sie na razie skonczyly, ale na karnawal bylaby jak znalazl.
          Jutro sie zaczyna szalenstwo i pijanstwo na Renem. O 11:11.
          Altweiber sie to nazywa.
          www.google.de/search?q=Altweiber&hl=de&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=8b06T4XvD4zGswbrvvjwBg&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBoQ_AUoAQ&biw=1366&bih=634
          Zwroc uwage na krawat.
          • mara571 przeprasz pojutrze 14.02.12, 21:05
            jutro jest sroda..
            • igor_uk Mara. 14.02.12, 21:09
              Chyba juz na tyle poznalas mnie,ze nie uwazasz chyba,ze temat tego watku zostal zamkniety?
              Jak myslisz,co ja chcialem powiedziec,zakladajac ten watek?
        • eva15 Re: Schlagloch. 14.02.12, 21:13
          Sorry, ale a pierwsza pisałam, że może to być w Niemczech, tylko architektura (domy w oddali) trochę mi nie pasowały.
          • igor_uk Re: Schlagloch. 14.02.12, 21:16
            Ewa,wybacz,ale potrzebna byla konkretna odpowiedz.
            Ale na cieple slowo,Ewa,u mnie zawsze mozesz liczyc.
            • igor_uk Ewa. 14.02.12, 21:18
              Ale konkurs trawa
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,133361727,133364063,Mara_.html
              Jak myslisz,co ja chcialem powiedziec,zakladajac ten watek?
              • eva15 Re: Ewa. 14.02.12, 21:24
                Mogłeś chcieć powiedzieć:
                A) Zachód się wali w gruzy
                B) przestańcie krytykować Rosję, u was nie lepiej.
                • igor_uk Re: Ewa. 14.02.12, 21:25
                  cieplo.
                  • eva15 Re: Ewa. 14.02.12, 21:28
                    C) Pilnujcie własnego (brudnego) nosa!
                    • igor_uk Re: Ewa. 14.02.12, 21:33
                      dziadek mroz -to podpowiedz.
                      • eva15 Re: Ewa. 14.02.12, 21:35
                        Gdyby w Niemczech były całą zimę rosyjskie mrozy, to by drogi całkiem rozwaliło!
                        • igor_uk Otoz to. 14.02.12, 21:40
                          Wystarczylo dwa tygodnia mrozow,a drogi szlak trafil .
                          Pod wzgledem budowwy drog,Rosja ma najgorsze warunki na calym Swiecie.Zaden,podkreslam,zaden Kraj na swiecie nie ma tak nieodpowiednich gruntow,jak i warunkow klimatycznych.I wlasnie grunty i warunki klimatyczne , wspolnie ,dzialaja tak zle na drogi rosyjskie.
                          jak tobie,czy innym bedzie ciekawo,moge rozwinac ten temat.Bo wbrew pozoram,to nie jest tak,jak pisza rusofoby,ze ruskie nie umieja drog budowac.Owszem,potrafia,ale koszty sa kilkakrotnie wyzsze niz gdzie kolwiek na Swiecie.
                          • des4 Re: Otoz to. 14.02.12, 21:50
                            jaaasne cieciu...tylko dlaczego w Kanadzie i na Alasce drogi są asfaltowe i gładkie?
                            • igor_uk desik. 14.02.12, 22:16
                              Chetnie odpowiem na twoje pytanie,ale tylko po tym,jak nauczysz sie zwracac sie grzecznie.
                          • eva15 Re: Otoz to. 14.02.12, 21:52
                            Ja to rozumiem, a głupkom i tak nie wytłumaczysz.
                          • mara571 Re: Otoz to. 14.02.12, 22:01
                            napisz wreszcie skad sa te zdjecia. Mnie wyglada na to na Ostlandy.
                            Tylko tam zachowala sie granitowa kostka z czasow AH, ktora pokryto cienkim asflatem.
                            A2, ktora znam jak wlasna kieszen, na wschodnim odcinku wytrzymuje bez szwanku bardzo intensywny ruch, szczegonie ciezkich ciezarowek.
                            Mrozy sa moze mniejsze, ale nawierzchnia jest bez zarzutu.
                            Ale zbudowano ja od nowa po zjednoczeniu.
                            • igor_uk Re: Otoz to. 14.02.12, 22:25
                              mara,dobrze kombinujesz(he,he),ale zdjecia pochodza z Lubecku,a to gdzies niedaleko Hamburga.Tam naliczono blisko 14 000 dzior,jak podaje TÜV Rheinland (wejdz na strone),w Niemcach od 30% do 40% wszystkich drog pilnie potrzebuja remontu.
                              • mara571 Lübeck czy Lubeck 14.02.12, 22:33
                                Lübeck to b. stare maisto i port nalezacy do Hansy, ktory lata swietnosci ma za soba.
                                Buddenbrockowie sie klaniaja. Zreszta rodzinne miasto noblisty.
                                Lubeck nie znalazlam.
                                Lübeck to po polsku Lubeka.
                                • igor_uk Re: Lübeck czy Lubeck 14.02.12, 22:37
                                  Mara,nu oczewiscie ze Lübeck .Ja nie mam niemieckiej klawiatury i uwazalem,ze domyslisz sie.Tym razem skopiowalem i wkleilem nazwe miasta.
                                  • mara571 Re: Lübeck czy Lubeck 14.02.12, 22:51
                                    OK
                                    To miasto jest bankrutem.
                                    • igor_uk Ale . 14.02.12, 23:03
                                      To miasto nie jest tak duze,zeby w nim miescilo sie od 30% do 40% wszystkich drog w Niemcach.
                                      • eva15 Re: Ale . 14.02.12, 23:28
                                        To znów dyskusja o zupełnie nieważnych szczegółach. Faktem jest, że drogi w Niemczech Zach. się walą. PKB Niemiec rośnie, ale kasa wypływa, są ważniejsze wydatki niż drogi, przeróżne międzynarodowe banki w Grecji muszą być regularnie karmione.
                          • zlotamajka Kanada 14.02.12, 23:06
                            Pod wzgledem budowwy drog,Rosja ma najgorsze warunki na calym Swiecie.Zaden,po
                            > dkreslam,zaden Kraj na swiecie nie ma tak nieodpowiednich gruntow,jak i warunk
                            > ow klimatycznych.
                            Nieprawda: KANADA nawet pod wzgledem obszarow no i kraje skandynawski moznaby powiedziec.
                            • igor_uk Re: Kanada 14.02.12, 23:23
                              majka ,nic bardziej mylnego.Dzis juz nic wiecej nie napisze,bo musze isc spac.Ale jutro o tym wiecej.OK?
                              • zlotamajka Re: Kanada 14.02.12, 23:37
                                To bedziesz musial mi wytlumaczyc. Bo tak pod wzgledem obszarow i klimatu to Kanada bardzo przypomina Rosje.
                                • igor_uk majka. 15.02.12, 19:10
                                  Czy nadal oczekujesz na wyjasnienie?
                                  • zlotamajka Re: majka. 15.02.12, 21:01
                                    Tak Igor nadal oczekuje na wyjasnienie. Stwierdzeniem ze Rosja ma inne warunki co do budowy drog niz Kanada mnie zaintrygowalo.
                                    • igor_uk Re: majka. 15.02.12, 21:22
                                      A mozesz najpierw odpowiedziec na pytanie,czy w Kanadzie uprawiaja kukurydze i soje?
                                      • zlotamajka Re: majka. 15.02.12, 21:35
                                        Przeciez znasz odpowiedz na to pytanie. Jednak bardzo zalezy od regionow. To sie dosc rozni.
                                        • zlotamajka Re: majka. 15.02.12, 21:36
                                          Kanada jest bardzo roznorodna co do klimatu. Nie mozna porownywac Southwestern Ontario do Alberta czy BC. A sa tez regiony arktyczne.
                                          • igor_uk Re: majka. 15.02.12, 22:29
                                            Wlasnie majka,o to i chodzi.W Kanadzie najwieksze skupiska ludzi mieszka w regionach,gdzie srednioroczna temperatura jest wyzsza od tej,ktora panuje ,chociaz by,w Moskwie o mniej wiecej 15 stopnie . W centarlnym regionie Rosji kukurydza ,owszem,uprawia sie,ale tylko jako zielony pokarm dla bydla.Jeden jedyny raz w moskiewskim okregu kukurydza dojrzala,to bylo w 1996 roku ,wtedy lato bylo wyjatkowo dlugie i upalne. O uprawach soji w Rosji w ogole nie marza .
                                            Ale sama temperatura nie odgrywa tak waznej roli,bo Ty nie zwrocilas uwagi na jeszcze jedna rzecz ,a mianowicie grunt.W Rosji to glina (ponad 86% arealu).
                                            Na glinie klasc asfalt,a nawet beton,to bardzo niewdzieczna sprawa.Glina ma to do siebie,ze bardzo dobrze wchlania wode,ale bardzo niechetnie jej pozbywa sie,a co za tym idzie,wystarcze mrozow,zeby woda w glinie zaczela powiekszac swoja objetosc,wywierajac cisnienie do 2 ton na cm kwadratowy.Nic tej sile nie jest wstanie oprzec sie.Jedyne wyjscie, robic bardzo gruba poduszke z piaska.Ale skad go wziac,jak wokol tylko glina? Dla tego jest dwa wyjscia,budowac,jak budowali zawsze -czyli drogi,ktore kazda wiosne trzeba naprawiac,lub dowozic piasek z Sahary (he,he) nu a wtedy koszty wzrastaja do nieprzyzwoicie wysokich rozmiarow,z czego pozniej wszysci sie smieja,nie majac wiekszego pojecia,dla czego tak jest.
                                            A tu masz material filmowy,ktory tobie pokaze ,ze ja nie klamie

• zlotamajka Re: majka. 15.02.12, 23:02
                                              Co do temperatur to nie wiem czy sie zgodze. Ottawa jest podobno druga najzimniejsza stolica swiata po Ulan Bator. Wiec nie wiem na jakie temperatury patrzyles. Przyznam Ci racje co do zaludnienia. Wiekszosc to pustki i nie ma wielu drog. Co do gleby to nie wiem ale wyzej poza Southwestern Ontario az do gor do Canadian Shield ktory ma cieka warstwe gleby a nizej skaly. Jak to wplywa na budowe drog nie wiem bo szczerze nie znam sie natym. Ale w Kanadzie co marzec sa wielkie dziury w drogach ktore potem cale lato naprawiaja. Czy gorzej niz w Rosji nie wiem bo porownania nie mam.
                                              • igor_uk Re: majka. 15.02.12, 23:35
                                                w Kanadzie co marzec sa wielkie dziury w drogach ktore potem cale lato naprawiaja. Czy gorzej niz w Rosji nie wiem bo porownania nie mam.

W Rosji gorzej.
                                      • zlotamajka Re: majka. 15.02.12, 22:11
                                        Wciaz czekam.
          • mara571 Sorry 14.02.12, 21:22
            napisalas:
            W Polsce, zabudowa nie jest typowa dla Niemiec.

• eva15 Re: Sorry 14.02.12, 21:26
              NAJPIERW napisałam, że mogą to być również Niemcy. Dopiero później dodałam, że zabudowa mi nie pasuje. bo to prawda.

Ale przez to, że dała,m te 2 kraje do wyboru Misterpee było już całkiem łatwo, zresztą powołał się na mnie.
              • misterpee Re: wygralem tylkondzieki Ewie i Igorowi 14.02.12, 21:46
                bo jezeli byly dwie mozliwosci i pierwsza odpowiedz Ewy byla zla, to tylko nalezalo szybo wskoczyc i dostac kufajke.
                w zamian biore was wszystkich do Lencois Maranhanses, od Sao Luis do Barrarinhas. Zwroccie uwage na przepiekne lotnisko dwumilionwego miasta Sao Luis. ( dla znawcow pieknych lotnisk) Kufaiki zostawcie w szafie.
                www.youtube.com/watch?v=ulmwe_1Idtk
                • eva15 Re: wygralem tylkondzieki Ewie i Igorowi 14.02.12, 21:55
                  Dzięki ale skorzystać nie mogę. Swięta krowa praw autorskich zabrania wstępu na tą stronę youtube w moim kraju.
              • mara571 Re: Sorry 14.02.12, 21:49
                dla biedniejszych regionow dosc typowa.
                Takie domy jednorodzinne budowano przed wojna. I wielu z nich nigdy nie zmodernizowano.
                Zreszta po wojnie tez powstalo ich sporo: widzialam takie w Westerwaldzie. Ale najwiecej jest ich na wschodzie.
                • eva15 Re: Sorry 14.02.12, 21:54
                  No właśnie, takie budynki to rzadkość, relikt przeszłości i mimo, iż myślałam o Niemczech (Polska to jednak byłoby za proste) to te domy mnie zmyliły.
                  • misterpee Re:podrozu dalszy ciag dla tych co moga 14.02.12, 22:52
                    Sao Luis jest stare i nowe, jest nowe, ale lotnisko jest gorsze niz we Wroclawiu. Nie szkodzi. Maranhao jest interesujacym stanem, Sao Luis jest historyczne i piekne, obok piekna i zruinowana Alcantara i przepiekny park narodowy Lencois, stad mozna lazikiem pojechac (12 godzin) na WSPANIALA PLAZE Jericoacoara.
                    www.youtube.com/watch?v=nnZ4jajh4ak
                    • eva15 Re:podrozu dalszy ciag dla tych co moga 14.02.12, 23:30
                      Jakoś nie ciągnie mnie Azja, ale Am. Płd. chciałabym kiedyś zwiedzić.
                      • misterpee Re:Mnie ciagne tam gdzie nie bylem. 15.02.12, 00:32
                        Nie ciagna mnie Japonia, Chiny i Australia, ale chcialbym zobaczyc Indie, Indochiny, Iran, cala poludniowp - wschodnia Azje. W Ameryce poludniowej zachod jest ciekawszy, rowniez Ameryka srodkowa. Wyspy Karaibskie nie , z wyjatkiem Kuby.
                        • eva15 Re:Mnie ciagne tam gdzie nie bylem. 15.02.12, 00:58
                          Wyspy Karaibskie z wyjątkiem Kuby to chyba mniej lub bardziej US-kolonia, faktycznie nic w tym ciekawego. Nie trzeba wyjeżdzać z domu....
                      • darekvtb Re:podrozu dalszy ciag dla tych co moga 15.02.12, 06:43
                        "Jakoś nie ciągnie mnie Azja.."
                        Doprawdy?
                        A nie chcialabys cos takiego zobaczyc naocznie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka