Dodaj do ulubionych

Dla Fredzia

14.06.04, 12:47
Kilka tematow, ktore napewno potrafisz rozwinac lezy jeszcze odlogiem.
Napisz o tym tak ciekawie jak ty to potrafisz.
Jak ci tematow zabraknie to zawsze mozesz na mnie liczyc.

Na rozgrzewke masz tu pierwsze trzy

1. Zydzi przeciw Krzyzakom pod Grunwaldem.
2. Husaria zydowska pod Wiedniem
3. Dywizjon 444- Zydzi nad Anglia.

powodzenia Fred

Obserwuj wątek
    • fredzio54 Re: Dla Fredzia 14.06.04, 12:56
      bigobserver napisał:

> Kilka tematow, ktore napewno potrafisz rozwinac lezy jeszcze odlogiem.
      > Napisz o tym tak ciekawie jak ty to potrafisz.
      > Jak ci tematow zabraknie to zawsze mozesz na mnie liczyc.
      >
      > Na rozgrzewke masz tu pierwsze trzy
      >
      > 1. Zydzi przeciw Krzyzakom pod Grunwaldem.
      > 2. Husaria zydowska pod Wiedniem
      > 3. Dywizjon 444- Zydzi nad Anglia.
      >
      > powodzenia Fred
      >
      Napewno yzdy tam nie wojowali bo koscial katolicki ciemna zabronil zydow jako
      zolnierzy
      wiem ze moje predziatki olyke i Luck w 1647 przeciwko chmelnickiego bronili
      a kosaki uciekli. wiem Ze kolo 1000 Zydow wojowali na Bresteczko w 1649
      wiem ze moj Straszy wojek oddal Olyke Polaka jako dowdca Zydowskich strzelcow a
      polacy podziekowali nam progromy halerczykow !
      wiem z moj Tatus wyzwolil Wroclaw a polacy go potem wypedzili !
      Wiem z Berek Joselewicz wojowal dla Polaki ale w 1807 polacy wzeli udzial na
      balu i zostawili plk Zydowskiego 6 godzin sam wojowac.
      Wiem ze Legion Mickiewicza byl zydowski

Frajer byl kto dla was wojowal ! teraz mamy Izrael i IDF
      • fredzio44 Efi 14.06.04, 16:22
        zajrzyj do skrzynki
    • bigobserver Re: Dla Fredzia 14.06.04, 13:02
      Jakos nie lubisz Polakow wiec mam propozycje alternatywne

1. Inwazja Zydow w Normandii
      2. Przelom na froncie wschodnim- Zydzi pokonuja Niemcow pod Stalingradem

Teraz lepiej ?
      • fredzio54 Re: Dla Fredzia 14.06.04, 13:44
        bigobserver napisał:

> Jakos nie lubisz Polakow wiec mam propozycje alternatywne
        >
        > 1. Inwazja Zydow w Normandii
        > 2. Przelom na froncie wschodnim- Zydzi pokonuja Niemcow pod Stalingradem
        >
        >
        > Teraz lepiej ?
        na normadi wiecej zydow wojowali niz polakow polacy sluzyli w Wehrmachtu i SS
        nawet w CNN wydzielismy groby poleglych zydowskich zolnierzy
        a Na Stalingrad tez zydy wojowali ten Oficer sowjecki co wzol Von Paulusa w
        niewoli byl zyd
        nawet w Stalingradzie Dwpdca Pancery byl zyd, apolacy na tej bitwie sluzyli
        w Wehrmacht znalezli sie w niewoli potem sluzli u rola ziemierskiego
        • Gość: dana33 do fredzia i bigobservera IP: *.bb.netvision.net.il 14.06.04, 13:48
          nu, chlopcy, you made my day!!!! :)
        • rzyd Re: Dla Fredzia 14.06.04, 13:49
          to nie Polska miala 4 armie aliancka a rzydy. rzydy zdobyly cala normandie a
          monte cassino zdobylo 850 rzydow czyli 43.
          • fredzio54 Re: Dla Fredzia 14.06.04, 13:55
            rzyd napisał:

> to nie Polska miala 4 armie aliancka a rzydy. rzydy zdobyly cala normandie a
            > monte cassino zdobylo 850 rzydow czyli 43.
            wiem na jednej bitwie powstanie geta warszawskiego
            zydy wojowali polacy chostowali a polki siedzli z hitlerowacami na kawke
            a w noce sluzyli ich jako matracy
            Sa narodu ze umja wojowac a wy polacy nie nalezycie sie do nich !
            • Gość: dana33 Re: Dla Fredzia IP: *.bb.netvision.net.il 14.06.04, 14:03
              fredziu, ciut przesasdzasz. polacy davka umieli sie bic i to czasem dosc
              desperacko. nawet w beznadziejnych sytuacjach nie poddawali sie. tak ze
              wszystko ladnie, ale ciut sie zagalopowales... :)
              • fredzio54 Re: Dla Fredzia 14.06.04, 14:14
                Gość portalu: dana33 napisał(a):

> fredziu, ciut przesasdzasz. polacy davka umieli sie bic i to czasem dosc
                > desperacko. nawet w beznadziejnych sytuacjach nie poddawali sie. tak ze
                > wszystko ladnie, ale ciut sie zagalopowales... :)
                gdzie wojowali uciekli z bitwy jak zajocy
                Germanim lkachu otam be alicha !
                moze wojowali na kylicha a jak butelki byli puste do odali sie albo do wani
                albo do adolfa
                • Gość: dana33 Re: Dla Fredzia IP: *.bb.netvision.net.il 14.06.04, 14:19
                  fredziu szeli, ale mnie moj tate opowiadal cos innego.... kielich kielichem,
                  ale wojowac tez umieli. moze nie zawsze wygrywali, ale napewno nie zwiewali i
                  zostawiali za soba buty jak nasi sasiedzi. badz sprawiedliwy, fredziu... :)
                  • fredzio54 Re: Dla Fredzia 14.06.04, 14:42

> fredziu szeli, ale mnie moj tate opowiadal cos innego.... kielich kielichem,
                    > ale wojowac tez umieli. moze nie zawsze wygrywali, ale napewno nie zwiewali i
                    > zostawiali za soba buty jak nasi sasiedzi. badz sprawiedliwy, fredziu... :)
                    masz racje nie wojowali tak zle jak nasze sasiadzie zostawili za soba
                    buty :))))))))) mam gdzies w miklat jakoms pamiatke :))))))
                    • Gość: dana33 Re: Dla Fredzia IP: *.bb.netvision.net.il 14.06.04, 14:55
                      fredziu!!!! co znaczy gdzies i co znaczy w miklat???? to trzeba porzadnie
                      zapakowac, zeby dlugo zachowac mozna, to pamiatka histeryczna, cos ty!!!!
                      wnukom bedziesz pokazywal! a tez naszym guciom i splitom i drzewieckim, jako
                      dowod bohaterstwa naszych sasiadow.... :)
                    • Gość: Tomek44 Re: Dla Fredzia IP: 213.8.97.* 14.06.04, 15:20
                      Fredzio, a o Zaglobie zapomniales. On to potrafil sie bic!!! W jednej rece
                      kufel, w drugiej szabla, a w trzeciej dziewucha. Nawet nasi tak nie potrafia.
                      • Gość: dana33 Re: Dla Fredzia IP: *.bb.netvision.net.il 14.06.04, 15:25
                        tomeczku, ale zagloba mial babcie zydowke. sprawdzilam.
                        • Gość: wszystkojednokto Re: Dla Fredzia IP: *.chello.pl 14.06.04, 15:39
                          to była ta prababcia Fredzia spod Ołyki
                      • fredzio54 Re: Dla Fredzia 15.06.04, 06:59
                        Gość portalu: Tomek44 napisał(a):

> Fredzio, a o Zaglobie zapomniales. On to potrafil sie bic!!! W jednej rece
                        > kufel, w drugiej szabla, a w trzeciej dziewucha. Nawet nasi tak nie
                        potrafia.
                        a w czwartej kylich wodki, to jak mogli sie bojowac
        • Gość: sp;lit Re: Dla Fredzia IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.06.04, 22:21
          Oj frecie-jelopo ,... Zydzi z ktorych ty taki dumny , o ktorych wspominasz
          wloczyli sie z kramami i burdelami na kolkach za wojskiem a nie z szabelka :)

A w Normandy to ci twoi ziomkowie musieli byc niesmiertelni , bo gwiazdy Dawida
          nie uswiadczysz a jak Spielberg krecil "Saving sergent Rayn" musial postawic
          (poczatek filmu) kawalek gowna ze steropianu przypominajace gwiazde Dawida bo
          nie mogl nic znalezc . Miejscowi Francuzi dali mu dwie godziny , zeby usunal
          ten crap , z grozba ze jak nie posluch to oni sami to zrobia . Miejscowa
          policja tez nie pomogla :)

===============================================================================

images.google.com/images?q=normandy%20cemetary&hl=en&lr=&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Na zydowskim fimie "A bridge too far" Written by William Goldman from the book
          by Cornelius Ryan , Produced by Joseph and Richard Levine , a w rzeczywistosci
          na sile wcieleni Slazacy i niemieccy Pomerancy znajacy jezyk polski brali
          udzial w akcji dywersyjnej (Mojej dziewczyny ojciec z Opolszczyzny sluzyl w
          Afryce wcielony na sile) Ci co mieli obiekcje mieli wyboru ; Front , albo pod
          sciane przed pluton egzekucyjny .

uklony

polacy sluzyli w Wehrmachtu i SS

• Gość: wszystkojednokto ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka n/t IP: *.chello.pl 14.06.04, 14:15
      • Gość: rachelka Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.twcny.rr.com 14.06.04, 15:11
        mnie sie wydaje,ze jedno co dobre Polacy zrobili to ,ze wykopali tatusia fredzia
        z Polski.Teraz zajmuje sie nim zaklad psychiatryczno-geriatryczny w izraelu a
        nie u nas.
        Co za ulga i koszty tansze.
        • Gość: chuchem Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 15:13
          :P o rachelka i pan wszystkojednokto - i tak nie ma mozgu :) wiec po co sie
          zadreczac szukaniem!
          • Gość: rachelka Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.twcny.rr.com 14.06.04, 15:19
            Gość portalu: chuchem napisał(a):

> :P o rachelka i pan wszystkojednokto - i tak nie ma mozgu :) wiec po co sie
            > zadreczac szukaniem!
            hej po czy to swoj swego pozna,jedno co mam lepsze to nie chuchem staruchem
        • Gość: wszystkojednokto Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.chello.pl 14.06.04, 15:18
          ale przyznaj Rchelko , że bez Fredzia byłoby tu smutno i duszno,lekki powiew
          humoru ala Monty Pyton to coś co zawsze preferowałem.Nie to co ten kafar poniżej
          • Gość: rachelka Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.twcny.rr.com 14.06.04, 15:22
            Gość portalu: wszystkojednokto napisał(a):

> ale przyznaj Rchelko , że bez Fredzia byłoby tu smutno i duszno,lekki powiew
            > humoru ala Monty Pyton to coś co zawsze preferowałem.Nie to co ten kafar poniże
            > j

tu sa rozni laureaci nagrody nobla za inteligencje,fredzio jest jednym z nich i
            tym najbardziej uposledzonym,ale ma duze towarzystwo swoich.Na szczescie
            wiekszosc nich jest poza Polaska wiec taniej dla nas:)))
            • Gość: dana33 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.bb.netvision.net.il 14.06.04, 15:28
              rachelko szmachelko, nix farsztejn, z jakiej ciemnej wsi pojechalas od usa?
              tys ograniczona strasznie, tylko zydy i pieniadze ci w glowie. idz do splita,
              ona ma szeroka reke, on karmi i nas i indian, to wykarmi i ciebie tez.
              • Gość: rachelka Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.twcny.rr.com 14.06.04, 15:50

> rachelko szmachelko, nix farsztejn, z jakiej ciemnej wsi pojechalas od usa?
                > tys ograniczona strasznie, tylko zydy i pieniadze ci w glowie. idz do splita,
                > ona ma szeroka reke, on karmi i nas i indian, to wykarmi i ciebie tez.
                ej dana toz to my razem z tes samej wsi pochodzim,juz mnie nie pamietasz ,zawsze
                bylas ta starsza i glupsza,ale nie taka stara,zeby ci mozg odjelo,musialas go
                stracic przy fredziu i im podobnych
                • Gość: dana33 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.broadband.actcom.net.il 14.06.04, 19:17
                  rachelko szmachelko, ja nie ze wsi, ja z miasta wojewodzkiego lodzi. ja nie
                  glupia i nie stara. mozg to mi napewno odjelo bo inaczej to bym na tym forum
                  slowa jednego nie pisala.
                  • Gość: rachelka Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.twcny.rr.com 14.06.04, 19:21

> rachelko szmachelko, ja nie ze wsi, ja z miasta wojewodzkiego lodzi. ja nie
                    > glupia i nie stara. mozg to mi napewno odjelo bo inaczej to bym na tym forum
                    > slowa jednego nie pisala
                    jak ty z miasta to i ja z miasta a jak ci mozg odjelo i nie stary ty to zabierz
                    sie do roboty i poducz sie.zawsze jest czas na rozum,wzory masz najlepsze kolo
                    siebie wiec jest z jakiego zrodla czerpac.
              • fredzio54 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka 15.06.04, 07:06

> rachelko szmachelko, nix farsztejn, z jakiej ciemnej wsi pojechalas od usa?
                > tys ograniczona strasznie, tylko zydy i pieniadze ci w glowie. idz do splita,
                > ona ma szeroka reke, on karmi i nas i indian, to wykarmi i ciebie tez.
                sa polki z wsi ze nigdy tampax albo zmywalka uzywali czy jestes taka Rachelka
                moj polski ideal jest Kasia figura albo Izabela Trojonowska
                • Gość: rachelka Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.twcny.rr.com 15.06.04, 13:25
                  fredzio54 napisał:
                  > sa polki z wsi ze nigdy tampax albo zmywalka uzywali czy jestes taka Rachelka
                  > moj polski ideal jest Kasia figura albo Izabela Trojonowska
                  jest ich pelno ale one nie dla ciebie szmundzioku,nie dla psa kielbasa,idz sobie
                  swoje grube salcie szczypac, to ci wystarczy,he,he
            • Gość: Tomek44 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: 213.8.97.* 14.06.04, 15:32
              Wole byc w parti Fredzia niz w Chrzescijanskiej Unii Jednosci.
              Zydowska Unia Jednosci nigdy nie zdradza. A poza tym nawet skrot partyjny mamy
              ladniejszy.
              • Gość: wszystkojednokto Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.chello.pl 14.06.04, 15:36
                na pewno smaczniejszy,przypomina ze jeszcze nie jadłem obiadu
                a propos co to za Ch.U.J ?
                • Gość: Tomek44 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: 5.5R* / 213.8.97.* 14.06.04, 16:13
                  To nie wymysl, choc przyznam, ze tutaj uzylem w innym znaczeniu. Kiedy ostatnio
                  bylem w Polsce, to opowiadali mi znajomi(nie Zydzi bynajmniej), ze byla taka
                  partia, ale musiala zmienic nazwe spowodu skrotu. Bardzo mi sie to spodobalo.
                  To jak slynne Wartosci Chrzescijanskie czyli WC
                  • Gość: rachelka Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.twcny.rr.com 14.06.04, 16:21
                    > To jak slynne Wartosci Chrzescijanskie czyli WC
                    jak oryginalnie ,ze zyd zawsze smieje sie z chrzescijan a nigdy ze swojego rebe,
                    nie wiem po co przyjezdzasz do Polski, lepiej siedz w swoim raju i swinguj sie
                    przed swoja sciana
                    • Gość: Tomek44 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: 5.5R* / 213.8.97.* 14.06.04, 16:25
                      Ale ja chce swingowac pod twoja sciana. Zabronione?
                      I jeszcze ci cos zdradze, glosowalem na Leppera, a moja zona na Lige Polskich
                      Rodzin. Zawsze bedziemy glosowac. Zabronione?
                      • Gość: rachelka Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.twcny.rr.com 14.06.04, 16:29
                        swinguj ,gdzie chcesz tylko nie jecz na chrzescijan,glosuj tez na kogo
                        chcesz.Gratuluje wyboru Leppera :to twoj poziom,ledwo mowi,nie mysli i godnie
                        reprezentuje solidny trzon spoleczny.
                        • Gość: Tomek44 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: 5.5R* / 213.8.97.* 14.06.04, 16:34
                          Dlatego na niego glosowalem. To moj lider. Jestem dumny z mojego wyboru.
                          Ja nie jecze na chrzescijan, bo to moi mlodsi bracia, a ja osobiscie jestem z
                          prostej linii Jezusa i Marii, poniewaz pochodze z rodu Dawidowego. Wiec
                          obrazajac mnie, grzeszysz.
                          • Gość: rachelka Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.twcny.rr.com 14.06.04, 16:43
                            ja ciebie nie obrazam a to raczej ty sie sam obrazasz skoro jestes z "prostej
                            linii", uwazaj bardziej na niuanse slowne,skoro chcesz tak usilnie polemizowac.
                            • Gość: Tomek44 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: 5.5R* / 213.8.97.* 14.06.04, 18:08
                              ???
                    • Gość: dana33 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.broadband.actcom.net.il 14.06.04, 19:19
                      rachelko szmachelko, ty nie masz pojecia o zydach, my sie smiejemy ze
                      wszystkiego, i z naszego rebe, i z naszych sasiadow, i z nas samych i z ciebie
                      tez. to forum to tez powod do smiechu.
                    • fredzio54 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka 15.06.04, 07:13
                      Gość portalu: rachelka napisał(a):

> Gość portalu: Tomek44 napisał(a):
                      > > To jak slynne Wartosci Chrzescijanskie czyli WC
                      > jak oryginalnie ,ze zyd zawsze smieje sie z chrzescijan a nigdy ze swojego
                      rebe
                      > ,
                      > nie wiem po co przyjezdzasz do Polski, lepiej siedz w swoim raju i swinguj sie
                      > przed swoja sciana
                      ja sie tez smieje z rabi z "szasz partie" i a najwiecej z waszych ksiedzi i te
                      co maja okrogla lyse "galchim" , madla sie do 3 bozy co sa na koncu jednego ?
                      nie pamniemja ? lo mewin ?
                  • Gość: wszystkojednokto Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.chello.pl 14.06.04, 18:28
                    WC zawsze bedzie mi sie kojarzyło raczej z Winstonem Churchilem-to był gość
                    A w Polsce raczej mów :kibel,klop
                  • fredzio54 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka 15.06.04, 07:09

> To nie wymysl, choc przyznam, ze tutaj uzylem w innym znaczeniu. Kiedy
                    ostatnio
                    >
                    > bylem w Polsce, to opowiadali mi znajomi(nie Zydzi bynajmniej), ze byla taka
                    > partia, ale musiala zmienic nazwe spowodu skrotu. Bardzo mi sie to spodobalo.
                    > To jak slynne Wartosci Chrzescijanskie czyli WC
                    Wartosci Chrzescijanskie czto eta ?
                    burdeli ? wojny ? awoda zara oboze zaglady, pelno forsy i bogatswo watikana ?
                    wielu koscialy bogate z zlotym i srebrym ale bez szchina bez Boga
          • Gość: dana33 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.bb.netvision.net.il 14.06.04, 15:23
            drogi ktosiu. zaczynam cie lubic. jestem obok mnie jedynym, ktory umie docenic
            fredzia. a fredzio jest pierwsza klasa, zapewniam cie.
            • Gość: wszystkojednokto Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.chello.pl 14.06.04, 15:34
              no jasne Danus, popatrz sama na tego STRASZY WOJEK,wiem że to lapsus,ale ile
              radości,i te pradziadki versus Chmielnicki.Ktoś musi powiedzieć Fredziowi,ze
              ludzie tak długo nie żyją,bo merytorycznie co było pod Ołyką w 1648 to można by
              długo,ale czy warto?:)
              • Gość: dana33 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.broadband.actcom.net.il 14.06.04, 19:23
                ktosiu drogi. fredzio dal nam tutaj do zrozumienia, ze jego drzewo
                genealogiczne (nie myl z krzeslem ginekologicznym, nawet jak tu i tu w gre
                wchodzi i drzewo i gene i logia) siega olyki i jeszcze przed tem. ty sie
                zajmowal kiedys swoim drzewem? nie? sprobuj, dowiesz sie moze, ze twoj pra pra
                i fredzia ramie ramie w olyce..... nu, o mesko-zenskich przygodach w olyce nie
                bede ci tu opowiadac.... :)
                • Gość: wszystkojednokto Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.chello.pl 14.06.04, 19:50
                  Każdy ma swoje drzewo Danuś,wierzbę albo oliwkę.Fredzia drzewo bardziej
                  drzewniane bo wy jesteście naród księgi i tam cała Ołyka spisana,Trembowla
                  pewnoe też.Ale w tym sęk(to taka dziura w drewnianej desce)żeby z tego drzewa
                  zejść bo wszyscy sąsiedzi(och jak nie cierpię tego słowa)już zeszli.
                  I właśnie a propo tego gdzie jest Fredzio?
                  • Gość: dana33 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.broadband.actcom.net.il 14.06.04, 21:31
                    fredzio pewnie odpoczywa. ale ty mi tu zabiles sek (ty co myslisz, ze ja tego
                    nie znam? pies? piesek? to bylo i ciagle jest genialne, nie?) ty mnie
                    natychmiastowo poinformujesz w tej chwili co to trembowla, to ja ci cos napisze
                    na ten temat.....
                    • Gość: wszystkojednokto Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.chello.pl 14.06.04, 22:11
                      Trembowla,takie miasteczko na zielonej Ukrainie ,od Kazimierza Wielkiego w
                      Polsce.
                      • Gość: dana33 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.broadband.actcom.net.il 14.06.04, 22:26
                        aha, dzieki. to ja cie zapraszam na watek pod tytulem "nowy watek". tak za
                        jekies 10 minut, zeby zdazyla napisac. ale ostgrzegam: to watek nie do bluzgow
                        i obrazan. tam milo. przyjemnie i wesolo. tak ze jak po przeczytaniu zechcesz
                        bluzgnac, to idz na inny watek, deal? ide ci pisac :)
              • fredzio54 Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka 15.06.04, 07:18

> no jasne Danus, popatrz sama na tego STRASZY WOJEK,wiem że to lapsus,ale ile
                > radości,i te pradziadki versus Chmielnicki.Ktoś musi powiedzieć Fredziowi,ze
                > ludzie tak długo nie żyją,bo merytorycznie co było pod Ołyką w 1648 to można
                by
                >
                > długo,ale czy warto?:)
                kochanie moj starszy wojek szimon byl chaluc w erec Israel(po sluzbie WP)
                i onslozyl ksiaszke o olyky mozesz ja po angielsku znalez na Internet
                Jestem dumne o moich wolynskich korzen
                czy nie wolno mi sie nabijac na polakow dumeny narod ?
      • rattler Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka 14.06.04, 23:36
        Nie zapomnij zajrzec tu jutro , napewno bedzie weselej - Fredzio jak wstanie
        jutro i jak wezmie co mu doktor przepisal to sie dowiesz , ze fredzia babcia to
        Napoleon Bonaparte a nie kto inny , dzis zabraklo mu tylko pol wieku , albo pol
        godziny bo przyszla godzina i pora w piora :-)

narazie

>>>>>>>>>>>>>>>>>

moje predziatki olyke i Luck w 1647 przeciwko chmelnickiego bronili
        a kosaki uciekli. wiem Ze kolo 1000 Zydow wojowali na Bresteczko w 1649
        wiem ze moj Straszy wojek oddal Olyke Polaka jako dowdca Zydowskich strzelcow a
        polacy podziekowali nam progromy halerczykow !
        • Gość: rachelka Re: ale tu u was wesoło,wreszcie czysta rozrywka IP: *.twcny.rr.com 15.06.04, 00:56
          fredzio zawsze po poludniu dostaje w czambuch od felczera i musi w nocy
          dochodzic do siebie,zeby nowe brednie paplac z samego rana.Na razie spi snem
          spokojnym,sniac o tych bezkresnych polach i stepach ,gdzie tylko wybrani
          mieszkaja,a wstretni Polacy im owce pasa i nie szczekaja w GW skoro swit.
          Dobranocka
    • bigobserver Re: Dla Fredzia 14.06.04, 15:30
      Fredziu!!

Okazuje sie, ze ja dobrze znam twojego TATE.
      Jestescie podobni jak dwie krople wody.

Teraz juz wiem, ze swoje mestwo wyssales z mlekiem ojca.

Jeszcze dzisiaj dzwiecza mi w uszach slowa twojego szanownego rodziciela.
      Mowil:

"Jestem TATE, lew Północy,
      Rotmistrz sławny i kawaler
      - Tak, siak, tedy i owędy...
      Mądry w radzie, dzielny w boju,
      Dusza wojny, wróg pokoju. -
      Znają Szwedy, muzułmany,
      Sasy, Włochy i Hiszpany
      Artemizy ostrze sławne
      I nim władać ramię wprawne -
      Jednym słowem, krótko mówiąc,
      Kula ziemska zna TATEGO -
      Teraz, bratku, daj mi wina.

Wiem chyba rowniez skad wzielo sie twoje "Fredzio"

• Gość: dana33 Re: Dla Fredzia IP: *.bb.netvision.net.il 14.06.04, 15:34
        :)
        tez mi dzwieczy w uszach, ale zebys mnie zabil, nie moge sobie przypomniec...
        • bigobserver Re: Dla Fredzia 14.06.04, 15:37

> :)
          > tez mi dzwieczy w uszach, ale zebys mnie zabil, nie moge sobie przypomniec...

Mowil rowniez

Jak sąsiada TATE zdusi?

Jak mu kulą łeb przewierci,

Jak na bigos go posieka,

Któż natenczas sprawcą śmierci?

Kogóż za to kara czeka

• bigobserver Re: Dla Fredzia 14.06.04, 15:39
            ale poslem byc nie chcial

"Ale nazbyt jestem srogi -

Zamiast zgody wojnę wzbudzę,

Bo do rycerskiego dzieła

Matka w łonie mnie poczęła;

A z powicia ślub uniosłem:

Nigdy w życiu nie być posłem"
            • Gość: wszystkojednokto Re: Dla Fredzia IP: *.chello.pl 14.06.04, 15:42
              Posły poszli do Brukseli
              Papkina na Bagdad wzieli
              • bigobserver Re: Dla Fredzia 14.06.04, 15:44

> Posły poszli do Brukseli
                > Papkina na Bagdad wzieli

A z Fredzia taki sam czolgista jak TATE byl kawalerzysta

"Ach, co każesz, wszystko zrobię.

Byłbym zaraz dopadł konia...

Bom jest jeździec doskonały...

Niechaj będzie wzięty z błonia,

Dzik to dziki, lew to śmiały,

W moim ręku - jak owieczka...

Bom jest jeździec doskonały."

• Gość: wszystkojednokto Re: Dla Fredzia IP: *.chello.pl 14.06.04, 15:51
                  no wiesz
                  Pierwsza konna Budionnego
                  zwycięzała dla tate'go
                  Dojechała do Raszyna
                  Tam wybiła jej godzina
                  Ale teraz czas na Fredzia
                  By nam znów cos opowiedział

• Gość: rachelka Re: Dla Fredzia IP: *.twcny.rr.com 14.06.04, 15:54
                    fredzio poszedl sie douczyc,zeby nowe cytaty wypocic,jakos nie chce
                    odszczepieniec czytac po hebrajsku,ciagle wraca do polskiego,wot problem,tatus
                    nie dopatrzyl
        • dritte_dame Re: Dla Fredzia 14.06.04, 18:23

> :)
          > ... ale zebys mnie zabil, ...

Ależ, az tak żądny zemsty to bigobserver nie jest! :))

• Gość: dana33 Re: Dla Fredzia IP: *.broadband.actcom.net.il 14.06.04, 19:26
            tak, to sie zgadza, ale on z ktosiem plodza tu jakies poematy, biora skads
            jakies slowko znane, dorabiaja wlasne, nu, robia znany kogiel mogiel, a mnie
            skolowali zupelnie, to ladnie tak robic z polska zydowka lodzko-jerozolimska,
            ja sie ciebie pytam, dame, dritte i vierte?
            • bigobserver Do Pani Dany 14.06.04, 21:35

> tak, to sie zgadza, ale on z ktosiem plodza tu jakies poematy, biora skads
              > jakies slowko znane, dorabiaja wlasne, nu, robia znany kogiel mogiel, a mnie
              > skolowali zupelnie, to ladnie tak robic z polska zydowka lodzko-jerozolimska,
              > ja sie ciebie pytam, dame, dritte i vierte?

Wie Pani, Pani Dano, ze nic sie od poprzedniego razu nie zmienilo.
              Nadal obowiazuje to co powiedzial Jose Ben Jochanan człowiek z Jerozolimy.

"Nie rozmawiaj za dużo z kobietą......."

Nalezy sie Pani jednak wyjasnienie wiec biore na siebie ryzyko, ze sciagne na
              siebie zlo.

Jehoszua Ben Perachja mówi:

ustanów sobie nauczyciela i nabądź sobie przyjaciela.
              I osądzaj każdego człowieka według jego zasług.

Idac za ta rada wybralem kilku kandydatow na "nauczyciela"
              Fredzio znalazl sie na tej liscie jako jeden z kilku.

Gdy jednak przeczytalem:

Raban Szymon Ben Gamliel mówił:

na trzech rzeczach świat jest ustanowiony:

na sprawiedliwości,
              na prawdzie
              i na pokoju

Wiedzialem, ze tylko Fredzio spelnia warunki, by byc nauczycielem.
              Moze jest rabinem ?

Kiedy sie ta swietlana postacia, ktora wczesniej jakos mnie nie zafascynowala
              (moze wyczulem podswiadomie, ze jest dla mnie powazna konkurencja w kontaktach
              z niezapomniana E ) blizej zainteresowalem, stwierdzilem, ze to musi byc
              potomek Papkina- bohatera z Fredrowskiej "Zemsty".

• Gość: dana33 Re: Do Pani Dany IP: *.broadband.actcom.net.il 14.06.04, 21:57
                nu, nigdy bym na to nie wpadla.... to juz tyle lat, jak to czytalam....
                ale nic, mam i przeczytam sobie jeszze raz. dzieki... :)
                • bigobserver Re: Do Pani Dany 14.06.04, 22:16

> nu, nigdy bym na to nie wpadla.... to juz tyle lat, jak to czytalam....
                  > ale nic, mam i przeczytam sobie jeszze raz. dzieki... :)

Dritte_dame dawala wskazowke ale ona robi wszystko z ta fantastyczna
                  delikatnoscia milosniczki muzyki "Niemca".
                  Ja tak nie potrafie (niestety) dlatego wlasnie czesciej niz "Niemca" slucham
                  ostatnio Astora Piazzoli.
                  Polecam i Pani. Harmonizowac bedzie z Pani temperamentem.
                  • Gość: dana33 Re: Do Pani Dany IP: *.broadband.actcom.net.il 14.06.04, 22:28
                    aha..... ok, ja poslucham i sprawdze, czys mial racje. znaczy sie co do
                    temperamentu. ja to sie przynaje do grzechu, moj ish mowi, ze sie ze mna nie
                    nudzi... :)
                    • bigobserver Re: Do Pani Dany 14.06.04, 22:45

> aha..... ok, ja poslucham i sprawdze, czys mial racje. znaczy sie co do
                      > temperamentu. ja to sie przynaje do grzechu, moj ish mowi, ze sie ze mna nie
                      > nudzi... :)

Jezeli lubi Pani gorace tango to bedzie sie Pani zadowolona.
                      Co do "Ish" to juz sam fakt, ze "mowi" swiadczy o jego mocnej osobowosci.
                      • Gość: dana33 Re: Do Pani Dany IP: *.broadband.actcom.net.il 14.06.04, 23:04
                        ja mu to przetlumacze jak wroci z kina. ale ja cie juz moge zapewnic, ze
                        zdobyles sobie przyjaciela do smierci :)
    • fredzio54 Re: Dla Fredzia 15.06.04, 07:35
      chcialem polak potwierdzic
      Z IDF jest najlepszy wojsko na swiecie
      Dywizaja Generala Szarona( bylem jej bojownik) byla najlepsza w IDF
      Pancerna Brygada 7 jest najlepsza na swiecie(bylem tam wyszkolowany)
      General Mosze Bryl( urodzeny w Polsce) zanany jako Gneral Bar Kochava
      inspirowal mnien na bitwie 56 sinaiu reuefa kiedy z ostanim pnacernym wozem
      zlamal egipcianow powtarzy " ein macawin noaszim, jesz anashim noashim"
      nasza dana napewno wytlumaczy dla was
      • Gość: dana33 Re: Dla Fredzia IP: 192.117.117.* 15.06.04, 08:23
        nu, to tlumacze: "nie ma rozpaczliwych sytuacji, sa rozpaczliwi ludzie"
        to tak z grubsza.. :)
        • bigobserver Re: Dla Fredzia 15.06.04, 08:40

> nu, to tlumacze: "nie ma rozpaczliwych sytuacji, sa rozpaczliwi ludzie"
          > to tak z grubsza.. :)

Nic dodac, nic ujac.
          Nasz dzielny Rabe Papkin jest na to najlepszym przykladem.
          • fredzio54 Re: Dla Fredzia 15.06.04, 09:14
            bigobserver napisał:

> Gość portalu: dana33 napisał(a):
            >
            > > nu, to tlumacze: "nie ma rozpaczliwych sytuacji, sa rozpaczliwi ludzie"
            > > to tak z grubsza.. :)
            >
            >
            > Nic dodac, nic ujac.
            > Nasz dzielny Rabe Papkin jest na to najlepszym przykladem.
            jak ma na imie ten ksiadz walesa z kosciala sw.brigyta
            dostal organ od zydow i jest antysemita
            • bigobserver Re: Dla Fredzia 15.06.04, 09:35
              fredzio54 napisał:

> jak ma na imie ten ksiadz walesa z kosciala sw.brigyta
              > dostal organ od zydow i jest antysemita

Nie wiem Fredziu jak sie ksiadz nazywa ale tym organem to mnie zainteresowales.
              To jak to bylo ?
              Dostal juz kompletnie po waszemu przyciety i sie przyjal ?

Fredziu ty nie tylko jestes wojak dzielny ale i kopalnia sensacji.
            • buka7 Re: Dla Fredzia 15.06.04, 09:48
              Jankowski, chyba Henryk(?)
              • fredzio54 Re: Dla Fredzia 15.06.04, 09:58
                buka7 napisała:

> Jankowski, chyba Henryk(?)
                tak ten facet nawet poznalismy sei w 93 ,byl zdziwiony ze rozmawjam po polsku
                zabrisil mnie do kosciala a potem w TV polonia twierdzil ze zydy rzadza cala
                polske ale organ zapomnil
                AL rosz ganaw boer a kowa
        • Gość: mirex Re: Dla Fredzia IP: *.abhsia.telus.net 15.06.04, 10:17

> nu, to tlumacze: "nie ma rozpaczliwych sytuacji, sa rozpaczliwi ludzie"
          > to tak z grubsza.. :)
          nu, to tumacze "oswiecim to przeszlosc, sa zdychajace palestynczyki"
          to tak z grubsza
    • bigobserver Re: Dla Fredzia 15.06.04, 09:50
      fredzio54 napisał:

> bigobserver napisał:
      >
      > > fredzio54 napisał:
      > >
      > > > jak ma na imie ten ksiadz walesa z kosciala sw.brigyta
      > > > dostal organ od zydow i jest antysemita
      > >
      > > Nie wiem Fredziu jak sie ksiadz nazywa ale tym organem to mnie
      > zainteresowales.
      > > To jak to bylo ?
      > > Dostal juz kompletnie po waszemu przyciety i sie przyjal ?
      > >
      > > Fredziu ty nie tylko jestes wojak dzielny ale i kopalnia sensacji.
      > od Fundacij zydowskiej rodz. Nissenbaumow ale dalej drze morde
      > na zydow

To masz racje.

Majac funkcjonujacy organ Nissbauma jeszcze "drzec morde" to nie jest calkiem
      ladnie.
      Chyba, ze z tym organem jest cos nie calkiem OK.
      Znasz jakies szczegoly ?

• fredzio54 Re: Dla Fredzia 15.06.04, 09:55
        ale ten kaplan dostal nowy niemiecki organ za darama nawet jego Boze w nazaretu
        nie mnial taki aparat
        • bigobserver Re: Dla Fredzia 15.06.04, 10:08
          fredzio54 napisał:

> ale ten kaplan dostal nowy niemiecki organ za darama nawet jego Boze w
          nazaretu
          >
          > nie mnial taki aparat

Martwie sie tylko troche o Nissbauma.
          Jak on teraz sobie radzi bez organu ?
    • Gość: rachelka Re: Dla Fredzia IP: *.twcny.rr.com 15.06.04, 13:30
      fredek zamiast paplac tyle idz sie ucz jakiegos jezyka,bo juz ci cwierka w
      glowie.wczoraj moze felczer ci walnal za duza dawke lekow i gadasz od rzeczy juz
      z samego rana.idz sie naucz esperanto to was wymyslil,zeby tacy jak ty mogli sie
      porozumiec w swiecie.
      • fredzio54 Re: Dla Fredzia 15.06.04, 14:07

> fredek zamiast paplac tyle idz sie ucz jakiegos jezyka,bo juz ci cwierka w
        > glowie.wczoraj moze felczer ci walnal za duza dawke lekow i gadasz od rzeczy
        ju
        > z
        > z samego rana.idz sie naucz esperanto to was wymyslil,zeby tacy jak ty mogli
        si
        > e
        > porozumiec w swiecie.
        chtnie bym ja z toba przyczytal wierszy erotyczne bo hebrajsku ale nie stety
        nie wyglodasz jak kasia figura albo Izbaela Trojonowska a moj polski dokladnie
        rozumisz nawet ze pisze pledami

• Gość: rachelka Re: Dla Fredzia IP: *.twcny.rr.com 15.06.04, 14:26
          fredzio wez se na wstrzymanie,znam lepsze rozrywki niz czytanie z toba wierszy
          erotycznych po hebrajsku,to juz naprawde trzeba byc stuknietym,zeby to
          strawic,co do wygladu fredek i tak lepiej sie prezentuje niz ty
          • fredzio54 Re: Dla Fredzia 15.06.04, 14:41

> fredzio wez se na wstrzymanie,znam lepsze rozrywki niz czytanie z toba wierszy
            > erotycznych po hebrajsku,to juz naprawde trzeba byc stuknietym,zeby to
            > strawic,co do wygladu fredek i tak lepiej sie prezentuje niz ty
            nie jestem pewne, co cos w glowie pokrecili uzywasz hebrajskie imie nawet ze
            jestes sziksa napewno nie moj ideal polski
            • Gość: rachelka Re: Dla Fredzia IP: *.twcny.rr.com 15.06.04, 14:52
              fredek ja nie mieszkam u ciebie,moge sobie uzywac imie jakie chce a i ty cos za
              bardzo polskie imionko przybrales,chociaz z ciebie zaden polak.ze nie jestem
              twoim idealem to komplement,bo trudno aby ktos taki jak ty odpowiadal komus co
              ma wszystkie klepki w glowie.zawsze ci mowilam idz do swoich pisac bo to
              najlepiej dla ciebie slyszec te sama melodie w swoim szwargotaniu
              • Gość: dana33 Re: Dla Fredzia IP: 192.117.117.* 15.06.04, 17:31
                fredziu, ona sie nazywa rachelka szmachelka, mozna tez odmienic rachelka
                szmatelka, moze nawet lepiej pasuje... :)
                • Gość: rachelka Re: Dla Fredzia IP: *.twcny.rr.com 15.06.04, 18:07
                  hej fredek a ta twoja kumpelka to sie nazywa dana troche w glowe rabana,albo
                  lepiej dana troche ecie pecie poplatana.....:)
                  • Gość: dana33 Re: Dla Fredzia IP: 192.117.117.* 15.06.04, 19:19
                    widzisz, rachelko szmatelko, lepiej poroaban i ecie pecie poplatana, ale nigdy
                    z nienawiscia do innych. moze z ironia, moze z francuskim usmieszkiem, moze
                    ciut pogardy, ale nie z nienawiscia. nawet nie jak wyciagalam corcie z miejsca
                    zamachu.
                    • Gość: rachelka Re: Dla Fredzia IP: *.twcny.rr.com 15.06.04, 19:34
                      ot i wyjelas mi moje mysli,jako,ze i ja usmiechu i ironi w dobrym stylu nie
                      szczedze jak ty na tym forum,czas isc sie czyms innym zajac
              • fredzio54 Re: Dla Fredzia 16.06.04, 06:54

> fredek ja nie mieszkam u ciebie,moge sobie uzywac imie jakie chce a i ty cos
                za
                > bardzo polskie imionko przybrales,chociaz z ciebie zaden polak.ze nie jestem
                > twoim idealem to komplement,bo trudno aby ktos taki jak ty odpowiadal komus co
                > ma wszystkie klepki w glowie.zawsze ci mowilam idz do swoich pisac bo to
                > najlepiej dla ciebie slyszec te sama melodie w swoim szwargotaniu
                wiem ze zylas w PRL i zwiczyj zostal a co do mojego polskiegi imie mam polska
                mtaryke, bede pisal gdzie mi sie chce a z wami polakami sa jeszcze odwarte
                rachunki, narod bandziorow co morduje kradnie a potem oskarza kogos innego i
                czesto ofiary zydowskie
                • bigobserver Re: Dla Fredzia 16.06.04, 07:23
                  fredzio54 napisał:

> wiem ze zylas w PRL i zwiczyj zostal a co do mojego polskiegi imie mam polska
                  > mtaryke,

Fredziu ze zmaina nazwiska do historia stara jak swiat.
                  Nie wiem czy juz o tym slyszales, ze np odkrywca szeroko znany jako Vasco da
                  Gama nazywal sie naprawde Motek da Gimel.

Zreszta prawie wszystkich odkryc geograficznych dokonali Zydzi.
                  • fredzio54 Re: Dla Fredzia 17.06.04, 06:43
                    bigobserver napisał:

> fredzio54 napisał:
                    >
                    > > wiem ze zylas w PRL i zwiczyj zostal a co do mojego polskiegi imie mam pol
                    > ska
                    > > mtaryke,
                    >
                    > Fredziu ze zmaina nazwiska do historia stara jak swiat.
                    > Nie wiem czy juz o tym slyszales, ze np odkrywca szeroko znany jako Vasco da
                    > Gama nazywal sie naprawde Motek da Gimel.
                    >
                    > Zreszta prawie wszystkich odkryc geograficznych dokonali Zydzi.
                    masz racje nawet Polske Krola Mieszka odkrywalismy w 966 rocku poslalismy
                    delgeacje z hiszpani
                • Gość: rachelka Re: Dla Fredzia IP: *.twcny.rr.com 16.06.04, 16:35
                  >fredzio54 napisał:
                  > narod bandziorow co morduje kradnie a potem oskarza kogos innego
                  fredek jak trafnie mowisz o swoich,nic dodac nic ujac,co do mego prl to skucha
                  nie pierwsza i nie ostatnia u ciebie
                  pisz gdzie chcesz ja tobie nie zabraniam,tylko logiki nie widze wodzu dzielny

• bigobserver Wlasciwie 15.06.04, 20:10
      to myslalem, ze sobie troche pozartujemy.
      Czy wszedzie potrzebna jest agresja ?

Czy nie lepiej ja rozladowac biegajac po lesie niz klepiac w klawisze ?
      Po bieganiu swiat wyglada sympatyczniej.
      • Gość: dana33 Re: Wlasciwie IP: 192.117.117.* 15.06.04, 20:14
        wlasnie. ale jako ze ty madry czlowiek, to moze ty mi wyjasnisz, bo ja nikak
        nie ponimaju: zawsze, jak sie otwiera watek taki do pozartowania, do bycia
        milym jeden dla drugiego, i to nawet idzie jakis dzien a czasem i dwa, to nagle
        wpycha sie jakis gosci co to wszystko psuje.... ty znajesz dlaczego? przeciez
        moga pluc na nas na tylu watkach ilu chca, to dlaczego nie zostawia jednego
        ludziom normalnym? to ty farsztejst?
      • Gość: rachelka Re: Wlasciwie IP: *.twcny.rr.com 15.06.04, 20:59
        nie martw sie bigobserver nikt nikomu szkody tu nie robi,jak sobie pogadamy przy
        jedzeniu to nikt plakac nie bedzie.Forum tak sie samo napedza,ze powoli zlosc z
        wszystkich wychodzi,przechodzi na klawisze i znika bezpowrotnie,lepsze to niz
        prawdziwe zabijanie, a gdzie sie to dzieje wiemy wszyscy.
        Postaram sie poprawic i byc bardzo poprawna,chyba,ze mnie ktos ruszy to
        odpowiem, poza tym nic we mnie nie ma zlosliwego,ani zlego.
        Uszanowanie dla wszystkich
        • fredzio54 Re: Wlasciwie 17.06.04, 06:49

> nie martw sie bigobserver nikt nikomu szkody tu nie robi,jak sobie pogadamy
          prz
          > y
          > jedzeniu to nikt plakac nie bedzie.Forum tak sie samo napedza,ze powoli zlosc
          z
          > wszystkich wychodzi,przechodzi na klawisze i znika bezpowrotnie,lepsze to niz
          > prawdziwe zabijanie, a gdzie sie to dzieje wiemy wszyscy.
          > Postaram sie poprawic i byc bardzo poprawna,chyba,ze mnie ktos ruszy to
          > odpowiem, poza tym nic we mnie nie ma zlosliwego,ani zlego.
          > Uszanowanie dla wszystkich
          Jestes prototyp polek i polakow co ostatnie 700 lat swoich zydowskich
          mieszkancow nie akceptowali nawet z uzywalismy ich jezyk i wielu poswiecylismy
          polska kultuta, bo tych latch zbrzydlo nam z tymi glubkami zyc pojechalismy
          do izraela i zostawilsmy im cala polske dalej nie sa zadowoloni i zawsze o ans
          nazekaja. Bo hebrajsku mow i sie "am Dafuk barosh" narod kopniety w glowie
          Chce polka powturzyc ze polska jest moja piersza ojczyzna i traktowala nasz
          jako maciocha Izrael jest nasza wybrana Ojczyzna co mi ja kochamy u siebie w
          domu mamy wszystkich gojow w nosie, nie jestesmy zalezni an nich jak w polsce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka