Dodaj do ulubionych

Komitet Noblowski a G. Grass

10.04.12, 17:47
Komitet literackiego Nobla skonfrontowany z żądaniami z Izraela, by odebrać G. Grassowi Nobla wydał właśnie oświadczenie pokazając środkowy palec. Sekretarz Szwedzkiej Akademii oświadczył, że G. Grass, jak każdy inny nagrodzony autor, dostał Nobla za wybitne osiągnięcia literackie i nikt mu tego Noba ani teraz ani w przyszłości nie odbierze. Nie istnieje żaden powód do dyskusji na ten temat.

Związek hebrajskich pisarzy wystąpił nie tylko do komitetu literackiego Nobla ale także do PEN i do wszystkich pisarzy na świecie, by się zdystansowali od Grassa.

www.dw.de/dw/article/0,,15869618,00.html?maca=de-aa-top-856-rdf
Obserwuj wątek
    • astragallus cala uczciwa ludzkosc za G. Grassem 10.04.12, 17:51
      i brawa dla komitetu Noblowskiego, nareszcie sie rehabilituje.
      • igor_uk Nikt tyle nie robi... 10.04.12, 17:55
        dla szerzenia sie antysemityzmu na Swiecie,jak same Zydzi.
        • astragallus Re: Nikt tyle nie robi... 10.04.12, 18:04
          alez naturalnie, aroganckie, rasistowskie, mafijne, zlodziejskie, wyzyskujace, oszukancze, chamskie i ludobojcze zachowanie wielu zydow (choc na pewno nie wszystkich) jest zrodlem antysemityzmu. kazda akcja rodzi reakcje. Szkoda, ze przyzwoici zydzi (ktorych jest wielu) nie zwalaczaja tych negatywnych cech i zachowan u swoich pobratymcow, tylko najczesciej ich bronia.
        • globalny.podzegacz.wojenny Re: Nikt tyle nie robi... 10.04.12, 18:08
          Dlaczego antysemityzm jest w Polsce karalny?
          Jesteśmy świętymi bogami na tej planecie. Różnimy się od niższych ras ponieważ wywodzą się one od insektów. Faktycznie porównując je do naszej rasy, inne rasy to bestie i zwierzęta, owce w najlepszym przypadku. Inne rasy są uważane jako ludzkie odchody. Naszym przeznaczeniem jest rządzenie ponad niższymi rasami. Nasze ziemskie królestwo będzie rządzone poprzez naszych liderów za pomocą rózgi żelaznej. Masy będą lizać nasze stopy i służyć nam jako nasi niewolnicy."
          - Menachem Begin, były premier Izraela, laureat "pokojowej nagrody Nobla.
          -
          Autor: blazare 24.01.07, 05:26
          A np. antyniemieckość, antyrosyjskość czy antyamerykanizm nie są? Przecież to zwykły rasizm [faworyzowanie jednego narodu kosztem innych] usankcjonowany prawem. I dlaczego antysemityzm nie dotyczy narodu arabskiego, skoro składają się nań semici?
          Nie ma sensu wnikać w intencje tych, którzy te przepisy układali. Sęk w tym, że są one niezgodne z konstytucją, podobnie jak wszelka forma dyskryminacji lub faworyzowania jakiejkolwiek grupy społecznej.
          - -

W czasie wojny prawda jest tak cenna, że powinna się zawsze poruszać w towarzystwie ochrony złożonej z kłamstw.
          (Churchil do Stalina na konferencji w Teheranie)
    • pimpus18 Re: Komitet Noblowski a G. Grass 10.04.12, 17:54
      żydki z tym noblem mocno przesadzili - a jakby Grass dostał nobla z fizyki czy chemii to też mieliby mu go odebrać?

Czy Obamie pokojowego nobla też można będzie odebrać?

Wychodzi na to, że nie wszystkie żydki są tak przebiegłe jak starotestamentowy Józef.

Co to się porobiło.
      • igor_uk Nic nie porobilo sie. 10.04.12, 17:58
        Ja zawsze pisze,ze Zydzi sa genialne w podkradaniu innym wynalazkow i w szukaniu jeleni,poza tym,to dosc tepawy Narod,co wlasnie w tej chwile i udowodniaja.
        • pimpus18 Re: Nic nie porobilo sie. 10.04.12, 18:13
          Igor, to ty też jesteś antysemitą?

A to już czytał?

en.wikipedia.org/wiki/Letters_from_the_Earth
          • igor_uk Nie. 10.04.12, 18:32
            Nie jestem antysemitem.
            • swiblowo Nie?! 10.04.12, 18:34
              Jest, jest...krypto :)
              • igor_uk Nie 10.04.12, 18:42
                Stwierdzenie,ze Zydzi nie sa narodem wybranym,nie jest antysemityzmem,a tylko stwierdzeniem faktu.
                • astra.gallus Re: Nie 10.04.12, 18:46
                  zydzi sa narodem samo-wybranym, podobnie jak Polacy, Amerykanie, Sumerowie, Persowie, Aztekowie, Niemcy etc. kazdy narod wybiera siebie.
            • pimpus18 Re: Nie. 10.04.12, 18:41
              To fajnie.
              Ja też nie - żydki są fajne i takie miłe.

Na bankowości się znają.
              • swiblowo Re: Nie. 10.04.12, 18:50
                No da i nie tylko. Nagrody wiedza komu dawac...
              • igor_uk Re: Nie. 10.04.12, 18:50
                Jak by bylem antysemitem,to by dodalem,ze sa bardzo cieple,w tym sensie,ze sa wysokokaloryczne.
                • swiblowo Re: Nie. 10.04.12, 18:53
                  Jestes ludozerca??!!
                  • igor_uk Re: Nie. 10.04.12, 18:58
                    Nie przesadzaj swiblowo.Jak czlowiek nie uwaza Zydow za cos wyjakowego,to odrazu z niego robia antysemiete i do tego ludozerce.
                    • swiblowo Re: Nie. 10.04.12, 19:01
                      Jak bedziesz dalej tak uwazal, to schowaj wszystkie nagrody...
    • eva15 Mądry król a król głupi 10.04.12, 18:56
      Tja, a wystarczyło poczytać "Małego Księcia" , by pojąć, że mądry król absolutny powinien wydawać tylko takie reozkazy, co do których jest pewien, że zostaną wykonane:

- Jeśli rozkażę generałowi, aby jak motyl przeleciał z jednego kwiatka na drugi, albo rozkażę mu napisać tragedię, albo zmienić się w morskiego ptaka, a generał nie wykona otrzymanego rozkazu, kto z nas nie będzie miał racji: ja czy on?

- Jego Królewska Mość - odpowiedział stanowczo Mały Książę.

- Słusznie. Należy wymagać tego, co można otrzymać. Autorytet opiera się na rozsądku. Jeśli rozkażesz twemu ludowi rzucić się do morza, lud się zbuntuje. Ja mam prawo żądać posłuszeństwa, ponieważ moje rozkazy są rozsądne..

leadership.blox.pl/2010/01/Krol-wladza-i-Maly-Ksiaze.html
      • swiblowo Re: Mądry król a król głupi 10.04.12, 18:59
        Czy ksiaze kocha jeszcze swoja roze?
        • eva15 Re: Mądry król a król głupi 10.04.12, 19:01
          A kto to może wiedzieć? Książę zniknął, została bajka...
          • swiblowo Re: Mądry król a król głupi 10.04.12, 19:06
            Nie wiem, o jakie rozkazy krola Ci chodzilo wzgledem Grassa, ale sporo mondrych moze byc wykonanych.

nczas.com/wiadomosci/polska/michalkiewicz-sa-przeslanki-aby-sadzic-tusk-po-cichu-zwraca-tzw-mienie-zydowskie/
            • eva15 Re: Mądry król a król głupi 10.04.12, 19:10
              Chodziło mi o rozkazy króla wobec Komitetu Nobla.

Cóż, polscy pddani są pewnie bardziej posłuszni...
      • pimpus18 Re: Mądry król a król głupi 10.04.12, 19:08
        www.iablis.de/grabbeau/raum2/vojnov/serie12/vojnov12/3dv_belesenesmaedchen.jpeg.html
        • eva15 Re: Mądry król a król głupi 10.04.12, 19:11
          Ha, ha, lustig!
          • pimpus18 Re: Mądry król a król głupi 10.04.12, 19:27
            Kunst.

Przez Szaleństwo Majki Skowron zacząłem się interesować sztuką (nowoczesną):

vimeo.com/15734981
    • sowietolog Grass zasiał ziarno, które zaczęło kiełkować... 10.04.12, 19:58
      Choćby w postaci PolandLoveIran... ;-) Natomiast syjoniści strzelili sobie tą antygrassową akcją samobója, w kolano bądż stopę... ;-P

Tu sporo informacji:
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,134977388,134977388,PolandLovesIran_USS_Enterprise_oraz_False_Flag_.html
      wyborcza.pl/1,75248,11499070,Izrael_kocha_Iran__Na_Facebooku.html
      www.facebook.com/PolandLovesIran
    • eva15 Synagoga gdańska a G. Grass 10.04.12, 21:42
      Grass dostał bana na wejście do synagogi w Gdańsku. Będzie się musiał pomodlić w domu.

Ciekawe, czy do Gdańska będzie wolno mu wjechać, na razie rzecznik prezydenta miast amówi, że tak.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11510595,Reakcje_na_wiersz__Gdanska_synagoga_zamknieta_dla.html
      • bywszy1 Re: wcale nie musi do synagogi+ 11.04.12, 12:17
        moze sie udac w goscine do burej suki.
        Chociaz nie wiem co to jest.
        W wikipedii nie znalazlem.
        A pani Ewa,ktora uknula ten termin,nie chce wytlumaczyc.
    • bywszy1 Re: a ja nie zawsze+ 11.04.12, 12:00
      a tylko czasami przypominam,
      ze nie tepawy,a jak najbardziej zidiocialy kacap.
      Trudno.
      Musi pan z tym przeswiadczeniem jakos zyc.
    • bywszy1 Re: no,wlasnie+ 11.04.12, 12:03
      polaczek
      ma sluszna uwage.
    • bywszy1 Re: panie ajgor+ 11.04.12, 12:07
      stwierdzeniee panski jest bardzo sluszne.
      I dlatego "zarubi siebie na nosu"
      Znaj swoje miejsce.
      I nie szczekaj nadaremnie.
    • bywszy1 Re: tak+ 11.04.12, 12:09
      polaczki
      sa niemile.
      Na niczym sie nie znaja.
    • bywszy1 Re: panie a,pan sie pomylil+ 11.04.12, 12:14
      ludozerca to moze byc czlowiek,lew,tygrys.
      Pan jest gow..zerca - z toalet angielskich.
    • mrs.courvoisier Szwedzi podkreslili swoj antysemityzm 11.04.12, 13:09
      wiele wody w baltyku ubylo od czasu kiedy wallenberg ratowal Zydow ;)
      • bywszy1 Re: Szwedzi nie lubia katolikow+ 11.04.12, 16:39
        papieza wysmiali.
      • bywszy1 Re: no,wlasnie+ 11.04.12, 16:40
        Zyda na archibiskupa wybrali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka