Dodaj do ulubionych

Refleksje malkontenta.

11.06.12, 20:07
Mam nadzieje, że ten wątek nie zostanie usuniety, bo tylko pozornie dotyczy Euro.

Krążą opinie (również na tym forum), że Polacy kojarzeni są w Europie głównie z pijaństwem i kradzieżami samochodów. Rosjanie natomiast to właściciele willi w Londynie i nad Morzem Śródziemnym, którzy przy okazji są klientami najdroższych sklepów w Mediolanie. A generalnie to są zamożni intelektualiści, kultura, szyk itp.

A teraz mamy Euro i Rosjanie przyjechali do Polski. I co? I okazuje się, potrafią zachowac się tak jak Polacy. No może prawie tak jak Polacy. :)
Obserwuj wątek
    • melord Re: Refleksje malkontenta. 11.06.12, 20:31
      refleksje troche wybiorcze
      kibice pilkarscy(i nie tylko) przewaznie mlodzi ,lacza kibicowanie ,przed w czasie i glownie po z alkoholem na calym swiecie (piwo sprzedaja w czasie gry)
    • amg10 Re: Refleksje malkontenta. 11.06.12, 20:35
      Widze, ze masz oczy szeroko otwarte.

Ale co teraz maja powiedzic ci ktorzy spodziewali sie, ze rosyjscy kibice beda pytac Polakow jak np. korzystac z miejskich toalet albo czy tramwaj to na pewno nie UFO ??
      • malkontent6 Re: Refleksje malkontenta. 11.06.12, 21:11
        amg10 napisał:

> Ale co teraz maja powiedzic ci ktorzy spodziewali sie, ze rosyjscy kibice beda
        > pytac Polakow jak np. korzystac z miejskich toalet albo czy tramwaj to na pewno
        > nie UFO ??

Byli tacy?
        • amg10 Re: Refleksje malkontenta. 11.06.12, 22:05
          malkontent6 napisał:

> Byli tacy?

Wellll, mysle,ze tak !! Np. jeden z forumowiczow wyraza sie o rosyjskich kibicach jako przybyszach ze stepow. Moze ty wiesz ktory to facio ???
    • mara571 Re: Refleksje malkontenta. 11.06.12, 23:12
      malkontent6 napisał:

> Mam nadzieje, że ten wątek nie zostanie usuniety, bo tylko pozornie dotyczy Eur
      > o.
      >
      > Krążą opinie (również na tym forum), że Polacy kojarzeni są w Europie głównie z
      > pijaństwem i kradzieżami samochodów. Rosjanie natomiast to właściciele willi
      > w Londynie i nad Morzem Śródziemnym, którzy przy okazji są klientami najdroższy
      > ch sklepów w Mediolanie. A generalnie to są zamożni intelektualiści, kultura,
      > szyk itp.

Malkontecie, wytlumacz mi w takim razie, dlaczego niemieckie biura podrozy musza zapewniac swoich klientow, ze wybrany hotel gdzies nad Morzem Srodziemnym bedzie "wolny" od rosyjskich turystow?
      • gosc88 Re: Refleksje malkontenta. 11.06.12, 23:39
        mara571 napisała:

> Malkontecie, wytlumacz mi w takim razie, dlaczego niemieckie biura podrozy musz
        > a zapewniac swoich klientow, ze wybrany hotel gdzies nad Morzem Srodziemnym bed
        > zie "wolny" od rosyjskich turystow?

A ty maro wyjasnij mi czemu pytasz o to osoby 3cie a nie pytasz samego biura podrozy ?

Z biura podozy mialabys informacje z 1szej reki !!!
        • mara571 Re: Refleksje malkontenta. 11.06.12, 23:42
          ostatni raz skorzystalam z uslug biura podrozy w roku 2000.
          My ogranizujemy urlopy inaczej.
          • gosc88 Re: Refleksje malkontenta. 12.06.12, 00:07
            mara571 napisała:

> ostatni raz skorzystalam z uslug biura podrozy w roku 2000.
            > My ogranizujemy urlopy inaczej.

maro, nie o to cie pytalem.

Ciekawym jest jak odpowiedzialoby ci biuro podrozy na pytanie ktore zadalas mlkontentowi ??
            • felusiak1 Re: Refleksje malkontenta. 12.06.12, 00:34
              pudło. biuro podróży nie wie, wiedzieć nie chce i wiedzieć nie musi, dlaczego niemieccy turyści chcą byś w hotelu wolnym od rosjan.
              należaloby o to zapytać samych turystów.
              ciekawe czy rosjanie pytają o hotele wolne od giermancew.
              • eva15 Re: Refleksje malkontenta. 12.06.12, 00:50
                felusiak1 napisał:

> pudło. biuro podróży nie wie, wiedzieć nie chce i wiedzieć nie musi, dlaczego n
                > iemieccy turyści chcą byś w hotelu wolnym od rosjan.
                > należaloby o to zapytać samych turystów.
                > ciekawe czy rosjanie pytają o hotele wolne od giermancew.

Ha, ha, to cię akurat udało. Rosjanie potrafiłą wykupywać całe hotele i bawić się w swoim towarzystwie. Putin rzecz jasna za to płaci!
              • amg10 Re: Refleksje malkontenta. 12.06.12, 01:16
                felusiak1 napisał:

> pudło. biuro podróży nie wie, wiedzieć nie chce i wiedzieć nie musi, dlaczego n
                > iemieccy turyści chcą byś w hotelu wolnym od rosjan.

Ale sama mara napisala, ze ... niemieckie biura podrozy musza zapewniac swoich klientow ....
                Skoro musza to pewnie wiedza. Wiec f1 spudlowales z tym pudlem.

> należaloby o to zapytać samych turystów.

Sure, to tez dobry pomysl.

> ciekawe czy rosjanie pytają o hotele wolne od giermancew.

A to inny i tez ciekawy temat.
                • felusiak1 Re: Refleksje malkontenta. 12.06.12, 15:54
                  z logiką na kakier? nie spudłowałem. wiem, że kowalski chce skoczyć z dziesiątego pietra i wiem, ze chce aby w miejscu ladowania nie było tłumu. zapewniłem go, że tłumu nie bedzie, ale w dalszym ciagu nie wiem dlaczego tego chce.
                  • amg10 Re: Refleksje malkontenta. 12.06.12, 20:20
                    felusiak1 napisał:

> z logiką na kakier? nie spudłowałem. wiem, że kowalski chce skoczyć z dziesiąte
                    > go pietra i wiem, ze chce aby w miejscu ladowania nie było tłumu. zapewniłem go
                    > , że tłumu nie bedzie, ale w dalszym ciagu nie wiem dlaczego tego chce.

I to jest twoja odpowiedz na moj paragraf:

Ale sama mara napisala, ze ... niemieckie biura podrozy musza zapewniac swoich klientow ....
                    Skoro musza to pewnie wiedza. Wiec f1 spudlowales z tym pudlem.

Jesli tak to spudlowales na 100%. A jesli nie to tworzysz cuda na patyku.

A jesli chodzi o moja logike ... to ma sie calkiem dobrze i nie potrzebuje poprawy.
            • mara571 odpowiedz dla goscia88 12.06.12, 19:17
              gosc88 napisał:
              > maro, nie o to cie pytalem.
              >
              > Ciekawym jest jak odpowiedzialoby ci biuro podrozy na pytanie ktore zadalas mlk
              > ontentowi ??
              Zapewne inaczej stalemu klientowi, inaczej osobie przypadkowej.

W gruncie rzeczy w urlopowym konflikcie chodzi o rozne wyobrazenia o dopuszczalnym poziomie halasu i zasadach samoobslugi w hotelowej restauracji.
              Gwoli wyjasnienia: spora czesc Rosjan wypoczywajacych w wakacje to pracownicy jednej firmy.
              Domy wczasowe nad Morzem Czarnym juz dawno zostaly przejete przez sieci hotelowe i bogatych Rosjan i sa zbyt drogie dla normalnych zjadaczy chleba. Dotyczy to tez wybrzezy Krymu.
              Starym zwyczajem rosyjscy goscie wydaja sporo na urlopie, zwlaszcza, ze w Turcji, Grecji czy Hiszpanii odziez, kosmetyki, buty, torby czy odziez skorzana sa duzo tansze niz w ich kraju.
          • eva15 Mądre refleksje mary 12.06.12, 00:45
            mara571 napisała:

> ostatni raz skorzystalam z uslug biura podrozy w roku 2000.

No tak, to cię rzecz jasna upoważnia do wypowiadania się na ten temat w 2012 r.
            Przez 12 lat w Rosji nic się nie zmieniło i ty to słusznie wytropiłaś!
            • walter622 Mądre refleksje mary 12.06.12, 00:56
              eva15 napisała:
              > ty to słusznie wytropiłaś!

Mara kompletnie nie kumata. Najwidoczniej niemieccy turyści chcą się bez skrępowania witać starym, dziarskim pozdrowieniem. W Polsce (dla zmyłki) takie pozdrowienie nazywa się "zamówić pięć piw" i swego czasu było dość popularne w kręgach rządowych.
              • eva15 Re: Mądre refleksje mary 12.06.12, 01:19
                Nawet nie o to chodzi. Mara tkwi najwyraźniej w kilszkach o "nowych Ruskich" z lat 90. Oni byli wtedy faktycznie postrachem zachodnich tuirystów. Tylko - KIEDY to było.....
                • mara571 pamiec cie zawodzi 12.06.12, 19:34
                  w latach 90-tych pojawila sie na Lazurowym Wybrzezu i eksluzywnych kurortach hiszpanskich duza grupa rosyjskich nowobogackich. Placili wszystko gotowka, kupowali najdrozsze ubrania, buty i zegarki. Usmiechy politowania budzily ich sygnety, branzoletki i grube lancuchy na szyji. Tudziez ich towarzyszki: niby ladne, ale jaskrawo ubrane i wymalowane.
                  Te czasy juz dawo minely, gangsterzy albo sie pozabijali albo siedza w lagrach. Zostaly legendy o wyrzucanych do kosza na smieci garniturach Armaniego i sukni Diora z powodu jednej plamki w hotelach w Cannes. Przecietny Rosjanin zastanawial sie czy dostanie nastepna wyplate czy nie.
                  Dzisiaj wizytowka rosyjskiej elity finansowej jest rosyjskie Boze Narodzenie i Nowy rok w St.Morizt lub Davos, najlepszy sezon dla jubilerow, wlascicieli butikow i hotelarzy i malych lotnisk na ktorych parkuja jety.
                  Klasa srednia wie co i gdzie zwiedzac jak nasz Romrus.
            • mara571 dziwne, dziecioly sa aktywne nawet noca... 12.06.12, 19:18
              ale na forum Swiat wszystko jest mozliwe.
      • malkontent6 Re: Refleksje malkontenta. 12.06.12, 14:23
        mara571 napisała:

> Malkontecie, wytlumacz mi w takim razie, dlaczego niemieckie biura podrozy musz
        > a zapewniac swoich klientow, ze wybrany hotel gdzies nad Morzem Srodziemnym bed

To się powoli zmienia. Nada, podczas naszych urlopowych wojaży,l moja żona bezbłędnie rozpoznaje Rosjanki, ale generalnie nie są już tak głośni jak kiedyś.

Musisz pamiętać, że w przeciwieństwie do Polaków, Rosjanie przez kilka dziesięcioleci właściwie nie podróżowali poza granice swojego kraju więc brakowało im obycia w świecie.
        • przyjacielameryki Re: Refleksje malkontenta. 12.06.12, 14:30
          Masz rację, ale mnie Rosjanie turyści w niczym nie przeszkadzają a często ich spotykałem(Grecja, Egipt, Turcja a nawet USA). Fakt, że czasami cieszą się z dobrobytu hotelowo - plażowego jak dzieci które pierwszy raz zobaczyły morze. Ale zawsze byli grzeczni, nigdy nie widziałem pijanych i głośnych Rosjan. Może takie miałem szczęście!!!
          • malkontent6 Re: Refleksje malkontenta. 12.06.12, 14:46
            Mnie też Rosjanie nie przeszkadzają. Z czasów studenckich pamiętam, że najgłosniejsi i najbardziej pijani byli Anglicy.
      • przyjacielameryki Re: Refleksje malkontenta. 12.06.12, 14:40
        mara571 napisała:

>

Mara, niemieccy turyści tez lubią zaszaleć i to właśnie w swoim gronie. Szczególnie upodobali sobie Majorkę, gdzie całymi tłumami balują do rana, są bardzo głośni i dużo piją. Chyba odreagowują swoje stresy i codzienną dyscyplinę w Niemczech. Hi!, hi! Ale są grzeczni i zawsze bez problemu dogadują się z nami - Polakami. Ja wielokrotnie spędzałem czas z Niemcami(we Włoszech, w Grecji, w Austrii . . . ). Raz z w towarzystwie była starsza Niemka spod Frankfurtu(tego zachodniego) która urodziła się Gdańsku. Jak wyjeżdżała z Gdańska jako "wypędzona" miała 14 lat i dokładnie pamięta tamten horror. Prowadziliśmy(przy pomocy innych osób) bardzo ciekawe rozmowy i dyskusje. Zero pretensji do Polaków, cieszyła się z pojednania, ale dużo płakała. Takie rzeczy również . . . . ! Hitler i naziści winni ale to zmienia faktu wielu niemieckich dramatów o czy my często nie chcemy wiedzieć
        • mara571 Re: Refleksje malkontenta. 12.06.12, 19:43
          toz to wiadomo.
          Ale swoich wad sie nie zauwaza. Za to bardzo chetnie podkresla u obcych.
          A tak naprawde wszytko jest kwestia ceny: chcesz spokoju, wysokiego standartu hotelu i uslug musisz sporo zaplacic. Zwlaszcza w sezonie urlopowym.
          A tak na marginiesie: wladze Majorki chca za wszelka cene usunac tania turystyke. Ten slynny Ballermann jest sola w oku tubylcow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka