Dodaj do ulubionych

wydano 20 mld $ (680 mld rubli) i wtopa...

24.08.12, 19:52
Rosja przygotowuje się do organizacji szczytu państw APEC łączącego kraje położone nad brzegami Pacyfiku. Organizacja tej imprezy pochłonęła już bajońską kwotę 20 mld $ i jak donoszą rosyjskie media okazało się ich za mało na dokończenie tej potiomkinowskiej wioski. Skąd się biorą takie koszty? Wygląda na to, że wszystko zostało wycenione wielokrotnie drożej niż podobne rzeczy na Zachodzie. Dla przykładu droga o długości paru kilometrów prowadząca z lotniska kosztowała 21 mld rubli czyli jakieś 700 mln $, przy czym jeden jej odcinek został w czerwcu rozmyty przez bynajmniej nie tropikalną ulewę. Szczegóły można znaleźć tutaj:

vz.ru/top/
Obserwuj wątek
    • igor_uk herr. 24.08.12, 20:07
      pamjetasz swoj watek o trzech medalach dla Rosji.
      Napisalem do ciebie wtedy,ze jeszcze nie wieczor i mialem racje.Wystep rosyjskiej "sbornoj" mozno uznac za dosc udany.
      tak i w tym przypadku.Moze zaczekasz do zakonczenia szczytu,bo tak moze byc u ciebie przedwczesny wytrysk.
      Artykul,zalinkowany przez ciebie,jest bardzo jednostronny,nie wspomina nic o tym,co udalo sie.
      A udalo sie bardzo wiele,jeden tylko ten most jest wiele wart,miedzy innymi i kasy:

www.rusmost.ru/panoramas/
      A teraz pomysl,jak potrafisz.Po cholere sa potrzebne katamarany,jak gosci mozno wozic szybko i bardzo wygodnie mosteem w limuzynach,nie patrzac na to,jaka jest pogoda.
      Takich glupot w artykule jest wiecej.

p.s. Mozez nie odpisywac na moj post.mnie dyskusja z toba nie jest interesujaca.

• br0fl0vski Re: wydano 20 mld $ (680 mld rubli) i wtopa... 24.08.12, 20:16
      nie przesadzaj herr
      na g20 w toronto zbudowano sztuczne jezioro cala nasza rzeczywistosc jest budowana na nasz rachunek.
      • przyjacielameryki Re: wydano 20 mld $ (680 mld rubli) i wtopa... 24.08.12, 23:29
        br0fl0vski napisał:

> nie przesadzaj herr
        > na g20 w toronto zbudowano sztuczne jezioro cala nasza rzeczywistosc jest budowan
        > a na nasz rachunek.

Czyli w wypadku Rosji wszystko w porządku. Cha!, cha!, cha! A gdzie chamy?? W Rosji nie ma chamów??? Hi!, hi! Ale kino Broff!!!

Rosja walczy o pozycję Imperium, o pozycję ważnego gracza światowego. Ale czy ma jakiekolwiek szanse??, Czy te działania są absurdalne czy też w interesie rosyjskim, w interesie zwyczajnych Rosjan??
        Czy Rosja nie powinna raczej skoncentrować się na budowaniu nowoczesnego państwa obywatelskiego, państwa prawa, państwa z dynamicznie rozwijającą się gospodarką, przedsiębiorczością . . . . . etc. !!!

Ps. Widać, że Polacy mają rację twierdząc, że Rosja stara się odbudować Imperium i że należy niezwykle ostrożnie podchodzić do wszelkich rosyjskich inicjatyw w Europie!!!!!!!! Dla Europy Imperium Rosyjskie to wielkie zagrożenie utraty naszych wartości i musimy się przed tym bronić!! Nie wszyscy to rozumieją w Europie, Amerykanie świetnie to odczytują!!!

• br0fl0vski Re: wydano 20 mld $ (680 mld rubli) i wtopa... 24.08.12, 23:40
          "wartosci" sa tloczone chamom w glowy odgornie prosto z ekranow tv. dlatego swiat sie upodabnia zeby bylo latwiej zbudowac plantacje. i chamy sa wszedzie zawrza rzadzone przez ludzi. jest tylko jeden system kontroli. dramaturgia tylko odwraca uwage od natury rzeczy
        • herr7 Rosja imperium? 25.08.12, 08:18
          A to dobre! Nie znam z historii takiego przypadku, żeby imperium można było stworzyć lub choćby utrzymać w warunkach gdy rządząca kasta zajęta jest jedynie rabowaniem swojego kraju. Wydatki poniesione na przygotowanie tego szczytu są przynajmniej dwukrotnie zawyżone i okazuje się, że brakuje pieniędzy. Złodziejstwo na taką skalę jest możliwe jedynie wówczas, gdy owi złodzieje są na trwałe zrośnięci z rządzącą kastą. To dlatego piszę, że Rosją rządzą gangsterzy.
          • br0fl0vski Re: Rosja imperium? 25.08.12, 08:24
            alez taka jest logika tworzenia imperium. buduje sie po to by kase uskubac i przeniesc do nowego imperium gdy stare sie rozlatuje
            • herr7 Re: Rosja imperium? 25.08.12, 09:06
              To że imperium zwycięskie rabuje skarby pokonanego imperium to oczywiście jest prawda. Mamy więc taką sytuację, że narzucono Rosji system który wysysa z niej wszystkie soki, a Igor, Eva15 i Ty staracie się udowodnić, że tak właśnie powinno być. Igor to podobno Rosjanin, Eva chyba reprezentuje "opcję niemiecką", a Ty "anglosaską"?
              • br0fl0vski Re: Rosja imperium? 25.08.12, 09:31
                herr przeciez mnie wszystko jedno, plan byl prosty pod nadzorem ekspertow rozkrasc rosje reformujac ja w wolny rynek. wyglada na to ze lokalni dosli do wniosku ze moga zgarnac wiecej dla siebie. stad ta pantomima , podobnie jak walki miedzy gangami. masy nic nie kontroluja i tu i tam i wszedzie. tak wiec na gorze sa przepychanki. w koncu i tak wszyscy beda mieszkac na tej samej plantacji. ja czesto pisze o tym jak jest w usa nie dlatego ze ich mniej lubie tylko dlatego ze wszystko jest lepiej dokumentowane i oni graja pierwsze skrzypce i to co u nich dzis jutro lub po jutrze bedzie wszedzie. herr ruscy tak jak i inni (ludzie) nie maja szans w tej wielkiej internacjonalnej machinie. nie wiem jak rosja ci sie marzy ale przeciez sam pisalez ze demokracja jest iluzja (calkowicie sie zgadzam) to czego oczekiwales?
                • herr7 znowu piszesz bzdury... 25.08.12, 09:59
                  Niby wszędzie masy nie mają nic do gadania, ale w jednych krajach tym masom się całkiem nieźle powodzi, a w innych traktowani są jak bydło. Nie ma więc sensu relatywizować wszystkiego do absurdu. Taka Australia to kraj żyjący przede wszystkim ze sprzedaży surowców, ale poziom życia Australijczyków jest nieporównanie wyższy niż poziom życia Rosjan. Wyłączam z tego rosyjskich oligarchów, którzy s.ają diamentami...
                  Rosjanie mogą się zresztą przekonać, że na sąsiedniej Białorusi ludzie żyją znacznie lepiej pomimo tego, że kraj ten nie posiada żadnych bogactw naturalnych. Ale tam też nie ma takich nierówności społecznych, a rząd nie marnotrawi dziesiątków miliardów dolarów na organizację nikomu nie potrzebnych imprez. Tyle że rosyjska elita bije rekordy cynizmu i arogancji. A to się zawsze kończy rewolucją...
      • herr7 i jeszcze powiesz, że wydano 20 mld dolarów? 25.08.12, 08:08
        Nie bredź. Pisanie że "chamy" łykną wszystko nie jest prawdą nawet w takim kraju jak Rosja.
        • br0fl0vski Re: i jeszcze powiesz, że wydano 20 mld dolarów? 25.08.12, 08:16
          zdecydowana wiekszosc lyka. sporo z niewiedzi czasc dla komfortu psychicznego. ta skromna minejszosc co nie daje sie nabrac nic zmienic nie moze nawet jak by chciala to otlumaniona wiekszosc na zmiane nie pozwoli bo obawia sie nieznanego. tak jest od poczatku
          • br0fl0vski Re: i jeszcze powiesz, że wydano 20 mld dolarów? 25.08.12, 08:22
            troche o kosztach miedzynarodowych pantomim przeznaczonych dla mas

g20.torontomobilize.org/node/173
            www.theglobeandmail.com/news/world/billion-dollar-g20-security-cost-not-a-blank-cheque-security-czar-argues/article4321102/
            www.thestar.com/news/gta/torontog20summit/article/828308--g20-canada-s-billion-dollar-summit-mystery
    • herr7 most nad Sundem... 25.08.12, 08:26
      kosztował ok. 6.5 mld $. Jest dwukrotnie dłuższy od mostu zbudowanego we Władywostoku i wybudowali go Duńczycy i Szwedzi, gdzie siła robocza jest najdroższa w Europie a podatki największe.

pl.wikipedia.org/wiki/Most_nad_Sundem
      • br0fl0vski Re: most nad Sundem... 25.08.12, 08:28
        w jakim kraju mieszkasz herr?
        • herr7 Re: most nad Sundem... 25.08.12, 08:45
          w Australii..
          • br0fl0vski Re: most nad Sundem... 25.08.12, 08:56
            myslalem ze gdzies w niemczech , skandynawii
          • przyjacielameryki Re: most nad Sundem... 25.08.12, 10:03
            herr7 napisał:

> w Australii..

Ty herr mieszkasz w Australii?? Ja byłem pewien, że w Polsce!!!
            • herr7 Re: most nad Sundem... 25.08.12, 10:04
              Mieszkałem w Polsce, Meksyku, a teraz w Australii.
              • przyjacielameryki Re: most nad Sundem... 25.08.12, 11:02
                herr7 napisał:

> Mieszkałem w Polsce, Meksyku, a teraz w Australii.

No to masz pojęcie o świecie. Ja mieszkam w Polsce ale sporo podróżuję. Generalnie nie podzielam Twoich negatywnych opinii n/t współczesnej Polski. Odwrotnie, uważam że w okresie 1000 lat nie mieliśmy tak dobrej koniunktury politycznej, gospodarczej i społecznej jak obecnie. Oczywiście wszystko można zawsze lepiej robić, można popełniać mniej błędów itd. Jednak Polska rozwija się dynamicznie i z wyjątkiem Rosji z pozostałymi sąsiadami łącznie z tym najważniejszym - Niemcami mamy świetne stosunki. Ja to wszystko obserwuję z bliska, dużo podróżuję do Niemiec, na Słowację, do Chorwacji itd. mam wielu przyjaciół i znajomych w Niemczech i w Holandii. Wszyscy oni potwierdzają moje opinie!!!!!!!
                • herr7 tu się różnimy... 25.08.12, 11:39
                  Mam bliskie kontakty z krajem i wiem, że nie jest tak różowo jakby Pan chciał. Polska gospodarka jest słaba, populacja się starzeje a młodzi ludzie wyjechali z kraju. Byłem niedawno w Polsce i to co mnie uderzyło to chwasty rosnące tam, gdzie wcześniej były pola uprawne.

Polska elita postawiła całkowicie na Zachód i wierzy że on nas zawsze wybawi z opresji, czy to gospodarczych czy militarnych, a ja na tyle znam życie, że wiem iż darmowych obiadów nie ma oraz, że "nikt nigdy nie będzie umierać za Gdańsk".

Twierdzenie, że nigdy w ciągu 1000 lat nie mieliśmy tak dobrej koniunktury brzmi nieco ahistorycznie. Zgodziłbym się jedynie z tym, że były czasu, gdy koniunktura dla Polski była gorsza, natomiast obecną polskie elity nie potrafiły należycie wykorzystać. Stąd ucieczka młodzieży, która jest największą stratą dla Polski, a której negatywne skutki nasza elita odrzuca.
                  • superspec Ale młodzi wyjechali w wiekszości do krajów UE 25.08.12, 11:59
                    której to Polska jest członkiem.A to jest imperium europejskie i daleko nie uciekli.

Dla mnie lepiej byłoby jakby państw nie było.Ale jak już jest UE to niech będzie silna.Trzeba ją budować od podstaw czyli moim zdaniem wspólnej armii.A Rosja da sobie radę w końcu ma wojsko.Oczywiście takich imprez za miliardy dolarów nie popieram.Ale co mam do gadania?
    • mara571 Re: wydano 20 mld $ (680 mld rubli) i wtopa... 26.08.12, 11:14
      twoj link Herr prowadzi dzisiaj do katastrofy w wenezuelskiej rafinerii.
      Znalazlam inny artykul o tych problemach:
      rbth.ru/articles/2012/03/22/long_way_to_san_francisco_15143.html
      I tez zadaje sobie pytanie, komu potrzebny jest ten most w przyszlosci?
      • herr7 Re: wydano 20 mld $ (680 mld rubli) i wtopa... 26.08.12, 11:28
        Być może tekst został usunięty. FSB coraz częściej ingeruje w internet, który najbardziej zagraża rządzącej elicie.

W 2008 lub 2009 r oglądałem informację w rosyjskiej telewizji o jednym miasteczku na Dalekim Wschodzie, w którym ludzie głodowali po tym gdy jedyne przedsiębiorstwo jakie w nim funkcjonowało zostało zamknięte. Rosyjska prokuratura bezskutecznie usiłowała odszukać jego właścicieli, gdyż było ono zarejestrowane na Seszelach. Dziennikarze bardzo szybko ich znaleźli, gdyż jak się okazało jeden z nich zasiadał w rosyjskiej Dumie. Mamy więc z jednej strony budowanie potiomkinowskich wiosek po cenie znacznie wyższej niż cena realna a z drugiej strony nędzę milionów Rosjan, którzy nie mają żadnych szans na poprawę swego losu. Sama olimpiada w Soczi pochłonęła już ponad 30 mld $ a eksperci stwierdzają tam takie nadużycia, że głowa mała. Żeby to ukryć reżim będzie musiał narzucić cenzurę w internecie, ale czy uda się w ten sposób powstrzymać falę niezadowolenia?
        • marko125 Re: wydano 20 mld $ (680 mld rubli) i wtopa... 26.08.12, 12:20
          >wiosek po cenie znacznie wyższej niż cena realna a z drugiej strony nędzę milionów Rosjan

Jak na razie za czasów reżimu życie Rosjan znacznie się polepszyło. Znacząco wzrosła klasa średnia itp. Może porównaj ile ludzi żyło w nędzy w latach Jelcyna a ile obecnie. Ile wzrosły pensje itp ile wzrosła gospodarka, ile wzrosły rezerwy, ile inwestycje zagraniczne, produkcja przemysłowa itp
          • herr7 Re: wydano 20 mld $ (680 mld rubli) i wtopa... 27.08.12, 10:13
            To prawda, ale miało to miejsce w pierwszych latach rządów Putina, kiedy wyjściowy poziom był bardzo niski a ceny ropy na świecie rosły. Ale w tym czasie inflacja skutecznie zjadała znaczną część wzrostu zarobków i pensji, a te są nadal bardzo niskie w stosunku do cen w Rosji, które z kolei są wyższe niż na Zachodzie - mam tu na myśli choćby ceny żywności. Jeżeli przeciętna emerytura wynosi równowartość 200-300 $ to jest za nią bardzo trudno przeżyć.

Kryzys roku 2008 dotknął Rosję najbardziej pośród państw z grupy G-20. Skutki tego kryzysu nie zostały do tej pory przezwyciężone. Pomimo spadku PKB największymi beneficjentami stała się grupka oligarchów powiązanych z Putinem i jego klanem. To ich majątek wzrósł najbardziej (o >50% w latach 2009-2010), pomimo tego że wzrost PKB w Rosji był nieznaczny.

Bogacenie się oligarchii, marnotrawstwo pieniędzy na igrzyska i związane z tym mega-złodziejstwo to cechy szczególne obecnej sytuacji w Rosji. Niech pan do tego doda rażącą niesprawiedliwość, konflikty na tle narodowym i religijnym, panujące bezprawie i arogancję elity i mamy mieszankę wybuchową. Cały reżim trzyma się na Putinie, a ten sprawia człowieka coraz bardziej zagubionego i wystraszonego sytuacją do jakiej po części sam doprowadził, a w jaką też jego samego wrobiono.
    • mara571 link dla Herra 26.08.12, 16:21
      do Rzepy, nie na temat, ale ze dwa tygodnie temu pisalismy o losach czlonkow naszych rodzin po 45r.
      www.tv.rp.pl/artykul/873550,927319-Rozmowa-Ziemkiewicza--cz-1--Nieukarani-mordercy-Polakow.html
    • jk2007 20 mld $ na rosyjskie warunki 01.09.12, 20:31
      to 6 800 przedszkola, 290 nowych szpitali albo 3 600 km autostrady
      mila-belik.livejournal.com/212858.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka