15.09.12, 07:03
But, then, in 2011, the Forces of Good, under new administration, decided it was time to bury the oh so passe "war on terra" and dance to a new, more popular groove; humanitarian intervention, also characterized as "kinetic military action."

So al-Libi was back from the dead
Obserwuj wątek
    • elka-sulzer Re: blowback 15.09.12, 17:57
      Nieslychane!
      A szpece od bliskiego wschodu na fauxnewsie i cnnie nie ukrywaja swojego oburzenia ze te arabstwo takie niewdzieczne jest. USA im "wolnosc i demokracje" niesie a arabstwo sie im tak odplaca:D

Zeby mnie bola juz od tego korporacyjnego belkotu.
      Anis slowa o dziesiecileciach krwawego ustanawiania, finansowania, zbrojenia szachow, mubarakow czy innych sulejmanow po to tylko by glos lokalnego motlochu zmarginalizowac podczas gdy ich panstwo jest systematycznie ograbiane.
    • bogo200 blowback 15.09.12, 18:19
      tu link do orginalu(...)
      atimes.com/atimes/Global_Economy/NI14Dj01.html
      zlotamajka napisała:

> Tu link do ciekawego artykulu:(....)
      • jackk3 the guy is full of bullshit 15.09.12, 18:52
        czyli propaganda na calego.
        en.wikipedia.org/wiki/Pepe_Escobar
        • jackk3 Re: the guy is full of bullshit 15.09.12, 18:58
          Facet niezle chalturzy, rozumiem pieniadz nie smierdzi ale...
          en.wikipedia.org/wiki/The_Voice_of_Russia
        • elka-sulzer Re: a ty nie jestes? 15.09.12, 18:58
          wpisujesz puste frazesy i oczekujesz, ze bedziesz brany serio?
          • jackk3 Re: a ty nie jestes? 15.09.12, 19:19
            Ja nie oczekuje niczego i nie o mnie tu chodzi.
            Na razie takie sa fakty:
            www.cbc.ca/news/world/story/2012/09/15/muhammad-filmmaker.html
            A subiektywne opinie tego dziennikarza pisujacego m.in. dla Aljazeera, rosyjskich stacji, chinskiej prasy itd. mnie nie interesuja.
            • elka-sulzer Re: a ty nie jestes? 15.09.12, 20:35
              jackk3 napisał:

> A subiektywne opinie tego dziennikarza pisujacego m.in. dla Aljazeera, rosyjski
              > ch stacji, chinskiej prasy itd. mnie nie interesuja.

Opinie to jedno
              Dziennikarstwo to zupelnie inna sprawa. To jedno.

Tak tak, ma sie rozumiec gdyby te swoje "subiektywne opinie" pisywal dla korporacyjnego njujorktajmsa czy waszingtonposta, tak jak wielu innych co to propagandyzowali o broni masowego razenia sadama czy o jego powiazaniach z 9-11, to uznalbys go za wiarygodnego. A ze dla zachodnich korporacji nie pisze tylko je pokazuje w niedobrym swietle wiec juz dla ciebie nie jest wiarygodny, hahahaha. Skad my to znamy?
    • mara571 Re: blowback 15.09.12, 19:23
      zlotamajka napisała:

Abu Yahya al-Libi
      • zlotamajka Re: blowback 15.09.12, 19:41
        Mara, poczytaj calosc cytatu. Przeciez Escobar wyraznie pisze ze zabicie al-Libi a raczej film o zabiciu spowodowal te zamieszki.
        • igor_uk majka. 15.09.12, 19:54
          Praktycznie nikt z protestujacych nie ogladal a nie jednego,a nie drugiego filmu.Dla tluma wazne sa hasla.Rzucili ,ze proroka zniewazyli,to i protestuja,napewno nic do tego nie ma smierc Al Libi.
          • zlotamajka Re: igor 15.09.12, 20:07
            To ze tlum ani jednego ani drugie filmu nie goladal to sie zgadzam. Ten filmik z prorokiem to jawna prowokacja CIA. Zastanawiam sie czy nie celowe. Podkreslam, zastanawiam sie. Patrz co Panetta oglosil: wysylaja wojsko by bronic ambasad. Gdyby nie rozroby to tych swoich marines nigdy by tam nie byli wstanie wsadzic.

rt.com/news/panetta-troops-deployment-riots-192/
            • igor_uk Re: igor 15.09.12, 20:14
              CIA raczej nie,ja by bardziej stawialem na Republikanow,ktore tym chcieli pokazac,ze polityka Obamy(soft power) doprowadzila do katastrofy.
              • zlotamajka Re: igor 15.09.12, 20:18
                Tu mysle ze to wiecej niz zagrywki wyborcze. Do takich zagrywek zagranicznych by sie nie chwytali. W koncu obie partie sa kontrolowane przez te same sily. A jak wyborcy sie nie zgodza z opinia elit to zawsze mozna zwrocic sie do sadu o odpowiedni wyrok. Tu nie trzeba takich zagrywek. Powtarzam ze zwroc uwage na to ze wysylaja marines do krajow gdzie wczesniej ich nie bylo.
                • igor_uk Re: igor 15.09.12, 20:28
                  majka,nie zartuj.USA nie potrzebowala zadnego pretekstu,zeby wyslac marines do Libii.
                  • zlotamajka Re: igor 15.09.12, 20:34
                    The US has deployed military teams to respond to unrest in 17 or 18 locations in Muslim nations that are of strategic interest to Pentagon.

Do Libi nie ale do Yemen, Tunesi Egiptu .... to juz tak. Mubarak powiedzial NIE na amerykanskie oddzialy. A tu masz.
                    • igor_uk Re: igor 15.09.12, 20:50
                      majka,wszystkie placowki dyplomatyczne USA na calym Swiecie sa bronione przez marines.Teraz idzie o zwiekszenie ochrony,nie o czym wiecej. Czy naprawde uwazasz,ze dzieki kilkudziesieciu marines USA zawojuje BW?
                      • zlotamajka Re: igor 15.09.12, 21:04
                        Alez naturalnie ze kilku marines nie zwojuje BW. Myslalam ze to moze poczatek bo ze stu moze byc tysiac i baza. Ale nie upieram sie przy tym bo sama jestem konfused. Filmik o proroku to jakas wyrazna prowokacja. 1. Po co? Wybory jakos wydaja mi sie zbyt prostym wytlumaczeniem. Moze byc czescia ale wydaje mi sie ze za tym stoi wiecej.
                        2. Czy te filmiki lub slogany do filmikow naprawde wywolaly te protesty? Tez trudno powiedziec. Gniew na USA jest. To fakt. Ale te filmiki nawet nie byly opublikowane. No i kto protestuje? Lud czy ugrupowania fanatyczne? Nie wiemy.
                        Mam wiecej pytan niz odpowiedzi. Nie mamy tez wystqrczajaco info a z tego co mamy trudno cos wywnioskowac.
                        • elka-sulzer Re: igor 15.09.12, 21:06
                          Tylko czekac jak uwiaza to wszystko na szyi Iranu ....
                          • zlotamajka Re: igor 15.09.12, 21:09
                            To jest calkiem mozliwe. Tez przeszlo mi to przez mysl.
                        • igor_uk Re: igor 15.09.12, 21:12
                          1. Amerykanie trzymaja caly czas na BW bardzo potezne zgrupowanie wojsk.
                          2.Juz pisalem,ze sam filmik nie mogl sprowokowac zamiezki. Oni byli zorganizowane,fil jest tylko pretekstem.jak by nie bylo pod reka tego filmu,to by znalezli jakies zdjecie,na ktorym amerykanski psychol leje na wizerunek Proroka.
                          3.Gniew muzulmanow wobec Ameryki ma dlugi tradycje,ale nigdy nie byl tak smialo eksponowany.Stany stracili reszte autorytetu w Swiecie.
                          • elka-sulzer Re: igor 15.09.12, 21:18
                            Calkowita zgoda we wszystkich punktach, Igor.

• zlotamajka Re: igor 15.09.12, 22:49
                            Zgoda Igor ze wszystkimi punktami. Tylko po co ten filmik wypuszac i takie prowokacje szykowac? Wiem ze US maja duze sily militarne w BW ale nie moga stacjonowac w niektorych miejscach. Jak ponizej pisales Sudan im odmowil. To poczesci potwierdza co pisalam. Te zamieszki moga byc pretekstem by tu i owdzie wejsc z wojskiem. Z checia bombardowania Iranu tez.
                            • igor_uk majka. 16.09.12, 00:25
                              Moja droga,nie chodzi o wpowadzeniu wojsk,a tylko o wzmocnienie obrony amerykanskich placowek dyplomatycznych.
                              marines bronia ambasade USA i w Moskwie,a czy to znaczy,ze Stany wprowadzili swoi wojska do Rosji?
                              • zlotamajka Re: majka. 16.09.12, 00:43
                                Moze masz racje. Nie upieram sie.
                        • elka-sulzer Re: igor 15.09.12, 21:14
                          Nie tylko marines wysylaja ... plyna rowniez dwa wojenne okrety wyposazone w demokracje niosace tomahawki ....
                          • igor_uk Elka. 15.09.12, 21:18
                            To tylko dodatkowe zelastwo,ktorego Amerykanie maja w regionie od groma.
                            Przeciez moj przyjaciel musial jakas zareagowac.A jak Stany zawsze reaguja? Wysylaja lotniskowce,a poniewaz oni juz sa tam,to wysylaja to,co bylo pod reka.Ja by z tego nie robilem problemu.
        • mara571 Re: blowback 15.09.12, 20:21
          media mowia o innym filmie, tym z Kalifornii, jako o przyczynie zajsc w krajach arabskich, nie odrozniajac wydarzen w Libii od innych.
          Znalas ten program Kadaffiego?
          • zlotamajka Re: blowback 15.09.12, 20:49
            Mara, przeczytaj dokladnie ten tekst. Przeciez nie Kadafi finansowal LIFG. LIFG bylo finanoswane PRZECIW Kadafiemu.
            • mara571 Re: blowback 15.09.12, 22:26
              mnie chodzi o ich wypuszczenie na wolnosc ...
              • zlotamajka Re: blowback 15.09.12, 22:43
                A czy to tak dobrowolnie czy pod presja (i czyja) ich wypuscil? Dla wlasnej zguby ale widac myslal ze da rade. Przeliczyl sie.
                • mara571 Re: blowback 16.09.12, 10:41
                  nie sadze., ze sie przeliczyl. Saif al-Islam doskonale wiedzial, ze Al-Kaida bedzie walczyc z nowa "demokracja".
          • elka-sulzer Re: blowback 15.09.12, 20:54
            mara571 napisała:

> media mowia o innym filmie, tym z Kalifornii, jako o przyczynie zajsc w krajach
            > arabskich, nie odrozniajac wydarzen w Libii od innych.

Media juz od dawna ulozyly sie w jednym lozu z elitami i z namaszczeniem powielaja "informacje" podane im przez elity. Czy informacje sa wiarygodne? Nikt nie sprawdza. Z cala pewnoscia nie oglupieni odbiorcy tych informacji. I o to chodzi - totalne oglupienie motlochu tak by nie wiedzial z ktorej strony dostanie po glowie.
      • elka-sulzer Re: blowback 15.09.12, 20:45
        Mara, przeczytaj jeszcze raz to co gosc pisze w carnegieendowment z dystansem.

Gosciu jakos nie moze sie zdobyc na to by choc raz wspomniec kto ta libijska "opozycje" finansowal. No przeciez nie Kadafi! Wspomina cos o Jemenie ... A Jemen to na czyjej smyczy chodzi? No przeciez nie Kadafiego a tym bardziej Ruskich.
        • igor_uk A tym czasem w Afganistanie 15.09.12, 21:31
          Miejscowy policjant znow zastrzelil dwoch zolnierze NATO,sam rowniez zginal.
          • igor_uk Tymczasem. 15.09.12, 21:32
            Wiem ,ze pisze sie razem.
            • elka-sulzer Re: A to niewdzieczniki 15.09.12, 21:53
              ci Afganie, tak okupanta (wyzwoliciela) traktowac.
              • igor_uk Sudanczyki rowniez sa nie w porzadku. 15.09.12, 22:18
                Odrzucili dzis prosbe Amerykanow:
                Sudan has rejected a U.S. request to send a platoon of Marines to bolster security at the U.S. embassy outside Khartoum
    • zlotamajka Igor, artykul ktory potwierdza Twoja teze 15.09.12, 23:40
      ze to prowokacja republikanow by pokazac ze polityka zagraniczna Obamy jest slaba i nie efektywna.

Lubie Tarpley. Czy sie zgadzam z teza na 100% nie wiem. Ale jest ciekawe i warte uwagi.
      www.voltairenet.org/October-surprise-to-Carterize
      • igor_uk Bo to pierwsze.. 16.09.12, 00:16
        co mnie przyszlo do glowy.Widac nie tylko mnie.
        Obama ,wbrew temu co wy tu wszysci o nim wypisujecie,jest figura dosc wyrozniajaca sie na tle poprzednich Prezydentow USA.On udowodnil to,ze rola lobby zydowskiego w USA jest mocno zawyzona w stosunku do rzeczywistosci.Media,ktore sa kontrolowane przez Zydow,caly czas wmawiaja ludziam,ze to Zydzi decyduja o wszystkim,ze to od poparcia Zydow zalezy,kto bedzie wybrany na nastepna kadencje.Obama,tak mi sie wydaje,postanowil nie bac sie Zydow,czym niewatpliwie zdbedzie sporo dodatkowych glosow od innych grup narodowosciowych w Stanach.
        Republikanie,podjudzane przez Zydow,musieli wymyslic jakas prowokacje.Moze wlasnie i ta,o ktorej caly czas dyskutujemy.
        • elka-sulzer Re: Bo to pierwsze.. 16.09.12, 00:31
          Republikanska prowokacja?
          Niee... Nie pasuje.
          Demokraci i republikanie w niczym sie nie roznia. Sa czlonkami tej samej parti - The Money Party. I to money party decyduje kto bedzie gdzie zasiadal.
          • igor_uk Re: Bo to pierwsze.. 16.09.12, 00:33
            Elka,w kazdej partii sa frakcje.Niech bedzie tak,ze zwalczaja sie frakcji tej samej partii.
          • zlotamajka Re: Bo to pierwsze.. 16.09.12, 00:38
            Zgadzam sie z Igorem. To nie jest jednostka. W tej parti sa rozne fakcje. I teraz podczas wyborow mamy do czynienia z walka miedzy tymi fakcjami. Calkiem prawdopodobne z stworzyli ta prowokacje. Na pewno nigdy chyba sie nie dowiemy.
            • elka-sulzer Re: Bo to pierwsze.. 16.09.12, 00:58
              Tez mysle ze sie frakcje tra ze soba. Ale nie partyjne. Te partie to tylko pic dla motlochu. Gra jest ponadpartyjna.
              • zlotamajka Re: Bo to pierwsze.. 16.09.12, 01:07
                Alez naturalnie ze gra jest ponad partyjna. Ale te partje w pewien sposob rprezentuja te fakcje lub sa przez nie reprezentowane. Juz kilka razy pisalam ze zdaje mi sie ze fakcja ktora reprezentuje Romney zdobywa na sile. A moze inaczej: elity stawiaja na neokonow i Romney. Co bedzie to trudno powiedziec.
              • eva15 Awantura, jak to w rodzinie 16.09.12, 01:10
                No, możliwe, że bracia starsi i mądrzejsi targają się między sobą za łby i za brody:-)))
                Inaczej wyglądają interesy z perspektywy USA, a inaczej z azjatyckiej perspektywy....
                Wot - awantura w rodzinie rozsianej po świecie...
                • tomek_13 Re: Awantura, jak to w rodzinie 16.09.12, 01:28
                  Reprezentanci nacji wybranej pomagaja R-owi dostac sie na swiecznik.

• misterpee Re:Koniec Romansu USA z Zio... 16.09.12, 02:57
      Tak wydaje sie ze ta tragedia w Libi i demonstracje na BW pokazuja ze AmerykA NIE jest przygotowana i zdolna prowadzic z sukcesem nastepny atak na Iran. W takim wypadku nie bedzie juz demonstracji jak w Libi, bedzie oglny zryw, wojna totalna, Ameryka bedzie musiala wtedy uzyc bomby nuklearnej przeciwko wszystkim Arabom. Rzad w Arabi Saudyjskiej moze byc rowniez obalony. Jezeli to byla prowakacja zio, al bo CIA - nie widze w tym zadnej kozysci dla obu tych organizacji. Ameryka jest potezna ze swoja technika i Star War, ale lediw zipie. I wszyscy wiedza gdzie jest pieta achillesowa tego kolosa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka