Dodaj do ulubionych

Skutki pewnego listu do KE i wiary w globalne

15.01.13, 19:38
"ocipi..."
List napisal w roku 2007 Sigmar Gabriel, wtedy minister ochrony srodowiska Bundesrepubliki.
Minister zachecal do podjecia inicjatywy wycofania klasycznych zarowek enrgooszczednymi zarowkami zawierajacymi rtec.
W czasie niemieckiej prezydencji A. Merkel forsowala ta idee, KE wydal odpowiednie dyrektywy nie dajac mozliwosci wypowiedzenia sie nawet Parlamentowi Europejskiemu.
Firma Vito dostarczyla "naukowej ekspertyzy".

Trafil mi sie na innym forum link do filmu, ktory wyjasnia jak do tego doszlo.
www.youtube.com/watch?v=mcCJ8rTDUc8
Obserwuj wątek
    • kaszebe12 Re: Skutki pewnego listu do KE i wiary w globalne 15.01.13, 20:21
      Jakos nie widac specjalnych reakcji na Twoj watek , Mara. -Nic dziwnego;-tu homosluby , tam jakas kolonialna wojenka, gdzie indziej "kryzys" sprowokowany przez "greckie lenistwo" i "hiszpanskie balaganiarstwo" , he,he,he...normalka.-Oby nie myslec ! -A przeciez to jest nasza codziennoscia ! Wole nie myslec o przyszlosci...
      • igor_uk A o czym tu gadac,kaszebe? 15.01.13, 20:25
        O "ocipieniu" juz tyle gadali,jak i p tym,jak z ludzi robia jeleni.
        A oprocz tego wszysci sie boja,ze zjawi sie felus,i zjebie za niepoprawne mysli.
        Mare i mnie on juz dzis zjebal.
        • kaszebe12 Re: A o czym tu gadac,kaszebe? 15.01.13, 20:34
          Chyba jest o czym...ze piloci Rafale bawia sie joy-stickami nad Mali -to jedno.-Ale jak wytlumaczyc lemingom cos tak namacalnego , tak obecnego i bliskiego nam wszystkim ? -Jak wytlumaczyc lemingom , ze rzadza nami zaslepieni wladza i pieniedzmi kryminalisci ? -Jak zmusic lemingi do lektury , do informowania sie,do MYSLENIA ? -Wczoraj sciema z zarowkami i prostowaniem bananow,dzisiaj homosluby albo GMO , a co jutro ? -Palmy w piecach ksiazkami -oszczedzimy lasy ?
          • igor_uk Re: A o czym tu gadac,kaszebe? 15.01.13, 20:40
            Wierzysz w to,ze przyglup proamerykanski bedzie tym zainteresowany? A moze wojtus kartoflany?O felusiu nie wspomne.
            Ich ruszy tylko jedno,jak im do kiszeni reke wsadza,A i to beda sprawdzac,czy to nie reka Putina.
        • polski_francuz Orgiastyczny Wanka 16.01.13, 09:01
          "Mare i mnie on juz dzis zjebal"

Marzy mu sie SM? Ale zeby od razu o tym pisac na publicznym forum. Kto zrozumie Rosjan?

PF
    • polski_francuz Rteciowych produktow coraz mniej 15.01.13, 20:39
      W latach 80 uzywalem jeszcze MIP (mercury intrusion porosimetry). W latach 2000+ juz nie ma takich porozymetrow. Podobnie z termometrami rteciowymi i tysiacem innych rzeczy. To ze pozostaly lampy z parami rteci sa karygodnym zampomnieniem.

I mam nadzieje, ze winni kare poniesli. Filmu do konca nie obejrze bo trwa blisko godzine.

We Francji jest instytut badan srodowiskowych INRS, ktory zajmuje sie badanie szkodliwosci roznych produktow i kazdy prodult ma swoje fiszke. Wiele nowych chemikaliow okazao sie szkodliwuch do zdrowia. M.in. chrom na 6-tym stopniu utlenienia. Coraz bardziej zajmuja sie sady winnymi zatruc srodowiska sady.

Ale zaden system nie jest szczelny przeciwko bledow zawinionym i niezawinionym.

Europy tu malo grzeszy.

PF
      • kaszebe12 Re: Rteciowych produktow coraz mniej 15.01.13, 20:54
        Zlituj sie ! -Dlaczego udajesz az tak naiwnego ?-Robisz to specjalnie !-Jakie karygodne zapomnienie ? -Przestepczy przymus , ktorego jestesmy wszyscy ofiarami , ty i twoja Rodzina ! -Nie bedzie zadnych "winnych" !
        -Chyba nie zwrociles uwagi na dyskusje o instytucjach UE i ich arcyskorumpowaniu.-A ostatnie skandale produktow firm farmaceutycznych ? -Tu wytkniemy pana Servier,tam wytkniemy Sanofi i ...raczki umyte .- Tylko nikt sie nie zastanawia nad tym , ze ktos mial analizowac to wszystko , ktos wydal pozwolenia i patenty.-Kto ? -Specjalisci wszelakich komisji UE.-Afera prof.Seralini to nie tylko afera GMO , to afera korupcji calej agencji EFSA !
        • polski_francuz Forse 15.01.13, 21:03
          kazdy chce robic, normalna kolej rzeczy. Podobnie bylo i jest z papierosami do ktorych dodawano amoniaku by stworzyc przyzwyczajenie.

I jak sie wielkie pieniadze, to sie swoich dochodow broni jak moze. Tak czynil Phlipp Morris, Servier i inni.

Afera Serviera ma swoja bohaterke paniaIrene Frachon , ktroz praktycznie sama wydala walke Mediatorowi. Prze takimi kobietami mozna tylko czapke zdjac.

Ale dzisiaj ta walka jest w trakcie bycia wygrana przez tych co srodowiska bronia: partie polityczne, media, instytuty naukowe im sluza.

Czasem nawet za bardzo.

Ale to temat na inny watek.

PF

PF
          • kaszebe12 Re: Forse 15.01.13, 21:19
            Nie wiem , czy dobrze zrozumialem slowa o partiach , mediach i instytutach...Oczywiscie , ze nalezy czapke zdjac przed Frachon , Seralinim ,(jeszcze)uczciwymi adwokatami ,dziennikarzami...ale temat watku tkwi wlasnie w calym systemie , partiach politycznych , w instytutach "naukowych", w lobby...bo to nie oni zauwazaja , co sie z nami wyprawia, oni spokojnie zatwierdzaja i dopuszczaja do konsumpcji.-Przeciez to oni dali ,m.in.,zezwolenia panu Servier, to oni zdecydowali o wpuszczeniu na rynek Cruiser'a... -Przypomnij sobie , w jaki sposob zleciala z wygodnego europejskiego stolka pani Diana Banati....media jakos o tym "zapomnialy".
            • polski_francuz To ze 15.01.13, 21:22
              sa i byli nieuczciwi nie zwalnia z obowiazku bycia uczciwym.

Coz wiecej mozna dodac?

PF
              • mara571 Re: To ze 15.01.13, 21:27
                a nie wsciekasz sie, ze jesli juz jednych zlapia na oszustwach, klamstwach, malwersacjych, naduzywaniu wladzy i ich wyrzuca, to przychodza nastepni tego samego chowu i historia sie powtarza?
                • polski_francuz Warto 15.01.13, 21:32
                  sie zajmowac tym na co sie ma wplyw. A rzeczy na ktore wplywu sie nie ma zostawic w spokoju.

Jesli chodzi o polityke to mam wokol siebie ludzi o wiele bardziej politycznie uzdolnionych niz ja sam. Zreszta zdolnosci polityczne jakby wzrastaly im bardziej sie na poludnie Europy zjezdza...i zostawiam im te polityke.

Ja sam glosuje w wyborach i na tym sie moja "polityka" konczy.

PF
              • kaszebe12 Re: To ze 15.01.13, 21:32
                Swieta mysl , franky , swieta mysl...chyle czola....-Co mozna dodac ? -Rozpieprzyc , po prostu , ten zgnily system.-Wywalono dziwke Banati, i co ? -Cala reszta zostala.-Moge tobie podac cala serie nazwisk wysokich urzednikow UE i wielkich "naukowcow" zasiadajacych nadal w EFSA.-Wszyscy zwiazani z Monsanto , Syngenta , Nestle i innymi Unileverami.
                -Jak myslisz ? -Dlaczego autorom nowej islandzkiej konstytucji narzucono podstawowy warunek - nieprzynaleznosc do jakiejkolwiek formacji politycznej ?
                • polski_francuz Re: To ze 15.01.13, 21:37
                  Od rozpieprzania systemu masz na forum zlota manke, pimpusia i innch. W moim matuzalemowym wieku jest sie na ogol konserwatysta.

Dobranoc

PF
                  • kaszebe12 Re: To ze 15.01.13, 21:45
                    W matuzalemowym wieku mozna zostac demokrata...dobranoc.
                  • mara571 nie zauwazyles, ze wlasnie 15.01.13, 21:52
                    likwiduje sie podstawe konserwatywnego zycia: klasyczna rodzine?
                    Otwarcie mowi o eutanazji ludzi starych i kalekich dzieci?
                    • eva15 Re: nie zauwazyles, ze wlasnie 15.01.13, 22:14
                      Nie zauważył, bo Spiegel tego nikomu nie uświadamia.
                      • polski_francuz Je za malo 16.01.13, 08:50
                        zurawiny, o wiele za malo. Powinna jesc wiecej...

PF
                    • polski_francuz Dekadencja 16.01.13, 08:49
                      dotknela juz starozytni Rzym, dotknie i Polske kiedys. Co do eutanzazji to widze to jako zemste mlodych, ze im taki swiat zostawiamy.

PF
      • mara571 moja rada: zapisz link 15.01.13, 21:03
        i obejrzyj kiedy bedziesz mial czas.
        W filmie swietnie pokazano mechanizm podejmowania decyzji w Unii, prowadzacych do absurdalnych dyrektyw ograniczajacych nasza wolnosc.
        Co do rteci: przeciez to jest recydywa, jesli uwzgledni historie z Minamata. Ludzie maja krotka pamiec, od tamtych czasow nie minelo 60 lat.
        Tych zarowek nikt nawet w Niemczech nie oddaje do specjalnych punktow. Zreszta dokument komisji potwierdza, ze oni ZALOZYLI iz 80% tych "ratujacych klimat zarowek" nie bedzie poddane recyklingowi. Te 80% trafi na wysypiska smieci, do gleby i wod gruntowych.
        Nie uwazasz, ze to smieszne, ze ruguje sie rtec z aparatury pomiarowej, ktora obsluguja ludzie odpowiednio wyksztalceni i swiadomi niebezpieczenstwa a wprowadza sie ja do kazdego domu?
        Jak wyglada recykling w Wielkiej Brytanii i w Indiach tez mozna zobaczyc.
        I jeszcze jedno: zaoszczedzimy w Europie 15mln ton CO2 dzieki zarowkom rteciowym. Przyrost emisji CO2 w samych Chinach wynosi 15 mdr ton rocznie.
        • polski_francuz Ano 15.01.13, 21:12
          o Chinach wlasnie myslalem piszac o Europie. Tam produkcja zaslepia wszystko inne.

Mialem kilka lat wyklad z chemicznych zagrozen i sporo jeszcze ksiazek w bibliotece pozostalo. Jak zaczalem go miec w 2000 roku czy cos, zadnych ksiazek jeszcze nie bylo.

Dzisiaj cala chemia stala sie srodowiskowa i juz nie ma innego wzrostu niz "sustainable growth". Ci co mieli zrobic na tym kariery - zrobili. M.in. Sachs kiedys pomocnik przemiany ekonomii polskiej a obecnie*) felietonista Scientific American d/s "sustainabl growth".

PF

*) W kazdy razi kilka lat temu jak Sci. Amer. jeszcze czytalem.
          • ubiquitousghost88 Re: Ano, ano, ano! 16.01.13, 09:06
            Co za kretyn toto wymyślił i kiedy?
            Chamskie po prostu nadużywanie słowa "sustainable" wszędzie, gdzie się w kontekście pojawia "growth" pojawiło się w poprzedniej dekadzie, jak mi się wydaje.
            To jest taki sam gwałt lingwistyczny, jak niezdolność do wymówienia słowa "efficiency" bez natychmiastowego użycia "...and efficacy"...
        • j-k mnie jusz sie nie chce :) 15.01.13, 21:57
          mara571 napisała:
          I jeszcze jedno: zaoszczedzimy w Europie 15mln ton CO2 dzieki zarowkom rteciowym. Przyrost emisji CO2 w samych Chinach wynosi 15 mdr ton rocznie.

Mnie jusz sie nie chce. Bo ilez mozna klepac to samo ?
          Namowie syna , der inzwischen reif für die Diskussionen hier zu Lande ist :)

Buenas Noches
          J.K.
          chemik i ekonomista.
          • kaszebe12 "Oddychaj" 16.01.13, 18:33
            Youtube , Mickey3D, "respire" -polecam...nic dodac ,nic ujac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka