Dodaj do ulubionych

Aleksander Rahr bardzo mądrze o Rosji

06.02.13, 23:55
www.odnako.org/magazine/material/show_23580/
Polecam (długi) artykuł Saszy Rahra o "ruskich" i stosunkach UE - Rosja opublikowany niestety w "totalitarnych" wschodnich mediach elektronicznych.
Niestety - jęz. artykułu jest równie "zbrodniczy" :) jak jego treść. Niektórzy polscy wybitni znawcy stosunków meta-globalnych będą mieli problem z ogarnięciem całości, uprzedzam.

Teraz jestem już przekonany, że naprawdę inteligentny niemiecki znawca Rosji A. Rahr przed powiedzeniem czego-kolowiek czyta mądre wpisy evy15 na forum "wolnego" GazWybu.

Tyle ciekawych wątków zostało poruszonych... Nawet nie wiem od czego zacząć...

1 akapit - niemieccy biznesmeni lubią Rosję, a szczególnie kontakty handlowe z tym krajem, Deutsch elyta - nie!

Potem - dogmatyczny unijny "eksport zachodnich wartości". Mesjanizm - prawie jak w Polsce! :) - i tępe poczucie wielkości, pogarda wobec innych "niedorozwiniętych", a tymczasem gospodarka kuleje...

Historyczne i histEryczne przekłamania Zachodu. Dowartościowywanie siebie.

Kryzys. W Zawualowany sposób ekspert Rahr mówi to co eva15 na forum :).

I tak dalej...

"Зaпąд пo-прежнемy вдoхнoвляетcя aмерикaнcким oбрaзoм жизни, oт кoтoрoгo, кaк y нac cчитaют, веет cвoбoдoй. И пocле oкoнчaния хoлoднoй вoйны Зaпąд yверен, чтo этим дyхoм cвoбoды нąдo ocчacтливить вcе ocтaльнoе челoвечеcтвo. Мне этa идеoлoгия нaпoминaет Ленинa и Трoцкoгo."

Przecież to eva15 pierwsza powiedziała... :)

O niemieckim wspieraniu waluty euro:
"— Рядoвые грaждaне — прoтив, элиты — зa."

Azalić to też eva15 mówiła! :)

Pełno innych ciekawych myśli. Nie chodzi o to, że odkrywczych, ale w jakimś stopniu...

Dwa pytania - autorzy interview pod koniec dochodzą do wniosku, że "ruskie" oprócz wartości materialnych (których obecnie im nie brak - za "przebrzydłego" Putina :) ), potrzebują czegoś więcej... nądrzędnej idei łączącej... coś w tym stylu? Żeby móc normalnie funkcjonować.

Co o tym myślicie?

No i tak ogólnie? Czemu "ruskie" i UE nie realizują założeń obiecywanego przez wszystkich partnerstwa strategicznego?
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Aleksander Rahr bardzo mądrze o Rosji 07.02.13, 00:20
      czlowiek_ksiazka napisała:
      > Nawet nie wiem od czego zacząć...
      ----------------------
      To może już skończ.
      Tak jak Miller - nie zaczął, a skończył.
      • wojciech.2345 jeszcze jedno 07.02.13, 00:25
        Piszesz: "...permanentnej narodowowyzwoleńczej patryjotycznej konspiracji solidarnościowej".
        Dołóż jeszcze ze trzy-cztery przymiotniki będzie ciekawiej.

Kto Cię uczył myślenia?
        • czlowiek_ksiazka Re: jeszcze jedno 07.02.13, 00:54
          A ciebie kto gramatyki jęzora polskiego, szczwany i elytarny myślicielu-mędrcze z europejskiego Ciechanowa? :))

Pewnie ta sama osoba!? :)
          • wojciech.2345 Re: jeszcze jedno 07.02.13, 01:03
            Ciekawe jakbyś pisał, gdyby Ci zabronić używania przymiotników?
            Umiałbyś cokolwiek napisać?
            • czlowiek_ksiazka Re: jeszcze jedno 07.02.13, 01:06
              he he komusza natura lezie "zabraniać" od razu gramatycznie... :)

Polacy, a raczej ziemkiewiczowskie "polaki" - ciebie to trzeba od korytka "rządu dusz" od-spawać... :)
        • malkontent6 Re: jeszcze jedno 07.02.13, 02:27
          wojciech.2345 napisał:

> Kto Cię uczył myślenia?

On się kształcił na takich specjalnych kursach...

www.plakaty.poszukiwania.pl/displayimage.php?album=1&pid=4230#top_display_media
    • eva15 Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 00:45
      Uderzasz w stół, więc nożyce się odzywają. Na pewno przeczytam uważnie ten artykuł, ale już nie dziś, jest duży a ja po rosyjsku dukam nieco wolniej niż po polsku.

W ostatnim czasie Igor porzucił wypowiedzi Rahra o Rosji, które były rozczarowujące, takie "po linii i na bazie". Miałam wrażenie, że Rahr musi zawierać zgniłe kompromisy, by zawodowo przetrwać (on nie jest z rozdania Merklowej).

Niedługo później odnalazłam go na niemainstreamowym forum intelektualistów "Compact" , które zadziera z obecnym miłościwie nam panującym systemem....
      • czlowiek_ksiazka Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 00:52
        Najdroższa evo15 - jak coś znajdziesz mądrego od Rahra, proszę wrzucaj na "wolne" forum GazWybu...

toć to "totalitarny" "rusek", ale często gęsto ma rację...

Odnoszę wrażenie, że Rarzysko mówi zachodnim to co trzeba, a wschodnim "totalitarnym" to co naprawdę myśli... Nie są to myśli odkrywcze - powiela ciebie, ale jak na polskie warunki przystało mędrzec z niego prawie taki jak prof. Łagowski...

bez krztyny sarkazmu to mówię...

Może "na gorąco" odpowiesz na moje dwa pytania tylko pod koniec wywodów...?
        • eva15 Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:05
          C_k, mnie zdziwiło, że on nie tylko w Rosji mówi prawdę, ale i w Niemczech zaczyna się udzielać w grupach/na forach, które mimo, albo raczej dlatego, że inteligentne, mądre są sekowane.
          Znaleźć jego wypowiedzi na takich forach jest łatwo, ale są niestety po niemiecku. Ten ruski gad gada po niemiecku, jakby się w Niemczech a nie w Chinach urodził!
          • czlowiek_ksiazka Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:09
            To poważny człek - na pewno wie, że czasami na "ruskiego" warknąć musi, żeby się w kanon "poprawności politycznej" wpisać!

Członek wielu poważnych zrzeszeń.

Może go wypierdzi...lą w końcu, nie wiem?

W końcu za bardzo ruski jest na pewno! :)
          • eva15 Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:13
            daję linka do konferencji grupy "Compact". Wredne Ruskie z tego, co widzę, wrzuciły fragmenty na RT, demokratycznym Niemcom takie tv-bezeceństwa nie przyszłyby do głowy:

www.compact-magazin.com/videos-der-referenten/
            • czlowiek_ksiazka Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:17
              Ohydne "ruski" nie to co trza poprzez RT do główek zachodnich wypoczętych mądrych wrzucają - wiem, że ta zniewaga krwi wymaga! :)

Co będe mógł, to se ze szwabskiego przetłumaczę, dzięki...
              • eva15 Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:24
                Igor dał gdzieś niedawno linka do video z tłumaczeniem na rosyjski. Może się odezwie i podrzuci...
                • czlowiek_ksiazka Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:28
                  Anyway, polecam artykuł "ruskiego" Rahra - jutro, na spokojnie, po "rusku", bo długi, wiem...

• pimpus18 Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:12
          Wierzę, że to wszystko ze szczerego serca.

Nie czujesz się tam nieco samotny?
        • eva15 Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:20
          > Może "na gorąco" odpowiesz na moje dwa pytania tylko pod koniec wywodów...?

Jakie masz na myśli, jestem najwyraźniej nieco przytępiona po nocy...
          • czlowiek_ksiazka Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:27
            Cytuję:

"Dwa pytania - autorzy interview pod koniec dochodzą do wniosku, że "ruskie" oprócz wartości materialnych (których obecnie im nie brak - za "przebrzydłego" Putina :) ), potrzebują czegoś więcej... nądrzędnej idei łączącej... coś w tym stylu? Żeby móc normalnie funkcjonować.

Co o tym myślicie?

No i tak ogólnie? Czemu "ruskie" i UE nie realizują założeń obiecywanego przez wszystkich partnerstwa strategicznego?"

Chodzi o to, że jakbyś "ruska" nie ugryzła - on ci zawsze powie, że nieszczęśliwy, ze czegoś mu brakuje, czegoś potrzebuje! Nawet taki Bierioza, spróbuj, powaga! :)

Wartości materialne - to dla przeciętnego "ruska" nie jest koniec marzeń... spytaj igora - żeby tylko nie zaczął antysemicko kląć, bo nie zdzierżę...

Oraz - dlaczego "ruskie" nie maja z UE partnerstwa strategicznego? Oprócz rusofobii europejskiej - jakie są tego przyczyny? Z Hamerykanami mają, a ci przecież karę śmierci popierają...
            • pimpus18 Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:31
              1. Czy Ruscy potrzebują nowych ideii?

2. Co o tym myślisz?
            • eva15 c_k odpowiedź na te 2 pytania 07.02.13, 16:23
              1) Wartości inne niż tylko materialne.
              Te wnioski autorów to nic innego, jak przeanalizowanie słów Putina, na które i ja zwróciłam uwagę. Putin powiedział niedawno, że Rosjanom potrzebna jest nośna i spajająca naród idea, coś takiego jak niegdyś "człowiek radziecki" i wyraził niepokój, że dziś tego brak. Zaraz po tym niepokoju wewnętrznym wziął się do roboty i nakazał czynownikom z pionu oświaty rozwijać w szkołachwartości patriotyczne, obywatelskie i historyczne (świadomość tradycji i historii). Podręczniki robione dla szkół przez zachodnich neoliberalnych doradców trafiły najwyraźniej już wcześniej na makulaturę.

2. co do kontaktów Rojsa- EU (Niemcy) odpowiedziałam w poprzednim poście.
          • pimpus18 Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:28
            Policz dwa pytania od końca.

Bo robi się późno.
            • czlowiek_ksiazka Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:30
              kazałem ci się podmyć, niepokorny?!

świerzbiąc jątrzysz? :)
              • pimpus18 Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:34
                Kazać to ty sobie możesz... jak się nie domyślisz, to mogę dokończyć.

Nawet ciebie już zacząłem lubić, ale teraz widzę, że z ciebie...

Nie zaczynaj, bo się zawiedziesz.
      • wojciech.2345 Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 00:52
        eva15 napisała:
        > Uderzasz w stół, więc nożyce się odzywają.
        --------------
        A o czym ten wątek jest?
        Doczytałem post wprowadzający do miejsca
        "skończyłem nim zacząłem".
        No i ten cymes ostania fraza rzeczownikowa.

PS. Effciu, dlaczemu w z Łupinki jesteście tacy tępi?
      • el_matador9 Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:05
        oburzające tezy typowego tępego, zadufanego w sobie , przeżartego gnuśnym dobrobytem i obżarstwem ohydnego Niemca, zapomniał iż Rosja ma tak wielki potencjał, iż wcale nie musi kupować na gwałt i po trupach i na tysiące sztuk, numerycznych obrabiarek CNC made in Deutschland z Niemiec.

Była już pierwsza, choć nieudana próba budowy własnego, gigantycznego rosyjskiego przemysłu elektromaszynowego za Gorbaczowa i jego zastępcy d/s przemysłu elektromasynowego, chyba Ryżkowie i przy pomocy kooperacji przemysłowej z gigantycznymi, rozbudowanymi do monstrualnych rozmiarów, kombinatami obrabiarkowymi byłej ukochanej i pochowanej w nieutulonej żałobie raz na zawsze, NRD, jak Fritz Heckert z Karl Marxstadt[Chemnitz] i Microma Praezisionsmikrowerkzeugmaschinenbau Dresden VEB oraz cięzkiej maszynówki Magdeburger Maschinenbau STEAG DDR - z pełną robotyzacją i automatyzacją wszystkich rosyjskich procesów produkcyjnych, która raz na zawsze wyzwoliła by Rosję z obecnego bezczelnego niemieckiego terroru przemysłowo-gospodarczego i gadania nadętym, mentorskim, napasionym, szwabskim tonem do Polaków, Czechów, Białorusinów, Ukraińców, Serbów, Bułgarów, Słowaków i Rosjan
        z pozycji gospodarczej siły.
      • pimpus18 Re: Zgłaszają się nożyce po uderzeniu w stół 07.02.13, 01:06
        Czego oczekiwać od współpracownika amerykańskich propagandowych szczekaczek?

Nie wiedzieli, kogo biorą?

Poza tym już na tym poziomie ogólności ma tak wielu wielbicieli.
    • pimpus18 Re: Aleksander Rahr bardzo mądrze o Rosji 07.02.13, 01:09
      Nie wiem jak Eva, ale od takiej końskiej dawki wazeliniarstwa, nawet ja się rumienię.

Weź to pod uwagę.

Jesteśmy już w końcu dorośli.
      • czlowiek_ksiazka Re: Aleksander Rahr bardzo mądrze o Rosji 07.02.13, 01:11
        Rumień to alergia - podmyj się oburącz, mędrcze, i choróbsko minie!
        • pimpus18 Re: Aleksander Rahr bardzo mądrze o Rosji 07.02.13, 01:19
          Kiedyś zwróciło moją uwagę, jak się myją lekarze i weszło mi w krew, robić tak samo.

Nie pamiętam, kiedy byłem chory.

Postaraj się, bo okrutnie przeginasz pałę. Przyjacielska rada.

Pomyśl o Evie.
    • wojciech.2345 ukochane czekistki 07.02.13, 01:10
      Papatki.
    • malkontent6 Re: Aleksander Rahr bardzo mądrze o Rosji 07.02.13, 02:23
      czlowiek_ksiazka napisała:

> Co o tym myślicie?

Ja na temat tego artykułu wypowiem się za mniej więcej 2 lata, gdy już przetrawię tezy zawarte w twoim streszczeniu.

Na razie powiem tylko, że jako twój forumowy kolega, jestem bardzo szczęśliwy, że nareszcie znalazłeś wypowiedź na temat Rosji, która wprawiła cię w dobry nastrój. Rozumiem twoją radość, mnie też jest miło gdy czytam pozytywne wypowiedzi na temat Polski.
    • borrka Rahr jezykoznawca. 07.02.13, 07:05
      Od czasu. gdy Effcia dala przyklad Rahra, jako Niemca, ktory swietnie "nauczyl sie" niemieckiego, w odroznieniu od Polakow oczywiscie. mam sporo uznania dla jego zdolnosci jezykowych i analitycznych:)

Ale tym razem i Bukwar, i Rahr maja racje.
      Niemiecki biznes, po licznych wpadkach, nauczyl sie doic matuszkanska gospodarke i powaza w tym sensie Rosje.
      Przecietny Helmut traktuje NSBzTiT jako dzikawych tambylcow, siedzacych na jodle syberyjskiej w towarzystwie niedzwiedzi, lub swojskich Rusakow z Rajchu, odbiorcow Hartz IV.
      Taki jest obraz Matuszki w Rajchu i w rajchowych mass mediach.

Zanim uslysze tradycyjne "a u was murzynow bija", dodam:
      Polski tubylec, jest ostatnio tym udomowionym murzynem.
      • herr7 Re: Rahr jezykoznawca. 07.02.13, 08:48
        Ja też sądzę, że Rahr wyraża niemieckie interesy, a obecna słaba, skorumpowana Rosją rządzona przez oderwaną od życia elitę spełnia wszystkie niemieckie marzenia. Czego się nie udało Hitlerowi przy pomocy czołgów to Niemcy osiągają teraz środkami pokojowymi. W końcu zabezpieczyli sobie dostęp do surowców i mają rynek zbytu. A to że Rahr nie krytykuje rosyjskich kacyków nie przeszkadza robić to innym.
        Niemcy liczą się z Chińczykami i dlatego Merkel nie krytykuje Chin, ale na Rosji może już jeździć jak na łysej kobyle. W końcu Niemcy sobie prędzej poradzą bez Rosji niż Rosja bez Niemiec.
    • johnny-kalesony Re: Aleksander Rahr bardzo mądrze o Rosji 07.02.13, 12:23
      Cóż - skoro zestawiasz Rahra z Ewą, to najwyraźniej jest to miarodajna rekomendacja ...
      Żeby zrozumieć, czym jest Rosja nie potrzeba moim zdaniem wiele. Wystarczy poświęcić około 1,5 h na obejrzenie filmu "Złodziejski kodeks", który wiele wyjaśnia na temat rosyjskiej (a może bardziej - sowieckiej?) mentalności. Filmu, który naprawdę otwiera oczy ...

youtu.be/V25eGlXnzuY
      Piszesz następnie o eksporcie zachodniej wolności. Istotnie - tutaj jest coś na rzeczy, bo zachodnia wolność nie jest tym samym, co rosyjska "swoboda". Swoboda jest wtedy, kiedy możesz w pijackim amoku pędzić samochodem 150 km/h przez miasto, swoboda jest wtedy, kiedy w tym samym stanie możesz wymiotować na chodnik i rozbijać butelki. To jest swoboda. Jak mi kiedyś powiedział pewien Rosjanin - te całe Stany Zjednoczone to jest policyjny kraj niewoli ... Tam nawet wódki nie można się napić na ulicy!

A strategiczna współpraca? W imię czego, jakich korzyści UE miałaby strategicznie współpracować z Rosją? UE (a raczej - poszczególne kraje UE bardziej) mają już strategicznego partnera, którym były i są USA. Dzięki temu mamy na rynku sporo tańszego, skroplonego gazu, co już skłoniło Gazprom do obniżek cen w tym roku.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
    • eva15 Mój komentarz dla C_k 07.02.13, 14:11
      W Niemczech wraz z pogłębiającym się kryzysem euro zony i jej zależności od międzynarodówki finansowej narasta wewnętrzny konflikt między interesami niemieckiego przemysłu a postawą rządu. W dawnej RFN, z jej zdrowymi finansami i brakiem uwikłań w płacenie za cudze długi, ton bońskiej polityce nadawały niemieckie koncerny i w ich orszaku duże MSP (małe i średnie przedsiębiorstwa) działające zagranicą. Obecnie Niemcy jako część kryzysowego eurolandu bardziej zależne są od zewnętrznych decyzji US-agencji ratingowych, MFW, EZB, ESM – wszystko instytucje ze świata finansów- niż od swoich elit produkcyjnych. To elity międzynarodówki finansowej trzymają euroland za twarz, obok tego euroland zacieśnia wspólną politykę, w tym zagraniczną i gospodarczą, kierując się przy tym anglosaskim podejściem do Rosji. Ta sytuacja coraz silniej znajduje odbicie w zachowaniach rządu niemieckiego wobec Rosji. Jest obiektywnym faktem, że wcześniejsza relatywna samodzielność Niemiec w polityce zagranicznej, w tym gospodarczej, spadła w ostatnich latach.

Rahr nie może tego tak otwarcie nazwać po imieniu więc mówi tylko o wewnętrznym konflikcie elit niemieckich i nazywa to różnicami w widzeniu Rosji jakie istnieją między biznesem i społeczeństwem a „wartościami liberalnymi” polityków niemieckich. Tymczasem tak naprawdę te „wartości liberalne” to w gruncie rzeczy sztandary pod jakimi Anglosasi atakują Rosję i jej brak „praw człowieka”. EU i euroland je przejęły niczym swoje własne. I tak to teraz Europa zajmuje sią eksportem „wartości” zamiast towarów – tych produkuje coraz mniej i szybko podupada gospodarczo. (Niemcy i 2-3 małe kraje to już wyjątki).
      Spodobała mi się jego uwaga, że EU co prawda przegrywa coraz bardziej gospodarczo, ale jest dumna, bo wygrywa moralnie. Ha, ha, zdaje się, że EU się polonizuje. To bardzo polskie przegrać wojnę/bitwę/powstanie, ale wygrać moralnie.

Rahr słusznie porównuje ten eksport wartości to eksportu rewolucji Trockiego i Lenina (ja , jak sam zauważyłeś, robię to od dość dawna).

Co do uwag Rahra, że Niemcy uważają, że uratowały ich i w 1945 r. (Niemcy Zachodnie) i w 1991 r. (Niemcy Wsch.) to trudno mi się zgodzić. Niemcy w wieku średnim i starszym mają bardzo krytyczny stosunek do USA, oczywiście dzielą się tym tylko w zaufanym gronie. Nieco inaczej jest faktycznie z młodymi – oni niewiele już wiedzą, są kształceni w sposób płytki, bardziej wg haseł propagandowych niż pogłębionych analiz.

Jego uwag o kryzysie w eurolandzie komentować nie będę, bo zaserwował spostrzeżenia zgodne z linią rządu i mainstreamu, więc mało odkrywcze.
      Natomiast słusznie zauważył, że brak wyższych, wartości, fermentu intelektualnego i alternatywnych idei bardzo ułatwił międzynarodówce kapitału narzucenie swego systemu. Faktycznie - najpierw musiała nastąpić urawniłowka w myśleniu (elity intelektualne oraz młodzi myślą tylko o kasie i karierze, nie o ulepszaniu zastanego świata) by mogło nastąpić to, co mamy.
      • eva15 Re: Mój komentarz dla C_k 07.02.13, 14:21
        Korekta:

1. Co do uwag Rahra, że Niemcy uważają, że to USA uratowały ich i w 1945 r. (Niemcy Zachodnie) i w 1991 r. (Niemcy Wsch.) to trudno mi się zgodzić.

2. Natomiast słusznie zauważył, że brak wyższych wartości, fermentu intelektualnego i alternatywnych idei bardzo ułatwił międzynarodówce kapitału narzucenie swego systemu.
        • wojciech.2345 Re: Mój komentarz dla C_k 07.02.13, 14:26
          eva15 napisała:
          > 2. Natomiast słusznie zauważył, że brak wyższych wartości, fermentu intelektua
          > lnego i alternatywnych idei bardzo ułatwił międzynarodówce kapitału narzucenie
          > swego systemu.
          --------------
          Napisz to po rosyjsku.
          Automatycznym tłumaczem od cyfrujemy ten tekst.
          • eva15 Re: Mój komentarz dla C_k 07.02.13, 14:37
            wojciech.2345 napisał:

> Napisz to po rosyjsku.
            > Automatycznym tłumaczem od cyfrujemy ten tekst.

Odcyfrujemy, bystrzaku, odcyfrujemy.

• wojciech.2345 masz rację 07.02.13, 14:39
              eva15 napisała:

> wojciech.2345 napisał:
              >
              > > Napisz to po rosyjsku.
              > > Automatycznym tłumaczem od cyfrujemy ten tekst.
              >
              > Odcyfrujemy, bystrzaku, odcyfrujemy.
              ---------------
              W trakcie wysyłania to postu zauważyłem
              Mea culpa.

• wojciech.2345 też błąd - odwrócony szyk /bt 07.02.13, 14:40
              • eva15 Re: masz rację 07.02.13, 14:44
                wojciech.2345 napisał:

> W trakcie wysyłania to postu zauważyłem
                > Mea culpa.

W trakcie wysyłania tego postu to zauważyłem.
                Bystrzaku, sto pociech z tobą.

• wojciech.2345 Re: masz rację 07.02.13, 14:46
                  eva15 napisała:

> wojciech.2345 napisał:
                  >
                  > > W trakcie wysyłania to postu zauważyłem
                  > > Mea culpa.
                  >
                  > W trakcie wysyłania tego postu to zauważyłem.
                  > Bystrzaku, sto pociech z tobą.
                  -----------
                  Effciu,
                  post niżej.
      • wojciech.2345 Re: Mój komentarz dla C_k 07.02.13, 14:24
        Darmozjady z UE eksploatują Giermańców.
        Giermańce nie mówią o tym.
        Zapewne " dzielą się tym tylko w zaufanym gronie".
        Podoba mi się takie pisanie.

No i ten anglosaski sztandar ("prawa człowieka"), którym chcom zrobić kuku
        Matuszce. Cymes.
      • malkontent6 Re: Mój komentarz dla C_k 07.02.13, 14:46
        eva15 napisała:

> Rahr nie może tego tak otwarcie nazwać po imieniu

Ewciu, czy ty znasz tego pana osobiście?
        • wojciech.2345 Re: Mój komentarz dla C_k 07.02.13, 14:52
          malkontent6 napisał:

> eva15 napisała:
          >
          > > Rahr nie może tego tak otwarcie nazwać po imieniu
          >
          > Ewciu, czy ty znasz tego pana osobiście?
          --------------------
          Effcia dedykuje.
          A dedukcja to proces poznawczy niedostępny
          dla byszczaków.

Siedź cicho.
      • czlowiek_ksiazka Re: Mój komentarz dla C_k 07.02.13, 14:52
        Dzięki za uwagi, evo15.
        Jak zawsze - bardzo mądre spostrzeżenia.

Pomyślę i ustosunkuję się - jakie piękne słowo :) - do nich.

Chodzi mi też o przyszłość stosunków UE - Rosja.
        Anglosaskie myślenie będzie dominować coraz bardziej? Nie ma szans, że się strategicznie zbliżą.
        Chyba tak. Elyty - swoje, biznes - swoje.
        • johnny-kalesony Re: Mój komentarz dla C_k 08.02.13, 11:45
          topforeignstocks.com/wp-content/uploads/2012/11/Germany-Trading-Partners-2011.png
          Biznes idzie tam, gdzie może lepiej zarobić.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
      • mara571 Re: Mój komentarz dla C_k 07.02.13, 15:06
        eva15 napisała:

> W Niemczech wraz z pogłębiającym się kryzysem euro zony i jej zależności od mię
        > dzynarodówki finansowej narasta wewnętrzny konflikt między interesami niemiecki
        > ego przemysłu a postawą rządu. W dawnej RFN, z jej zdrowymi finansami i brakiem
        > uwikłań w płacenie za cudze długi,
        Finanse Niemiec nie sa zdrowe od roku 1990, kiedy zaczal sie projekt "kwitnacych krajobrazow na terenie bylej DDR.

>ton bońskiej polityce nadawały niemieckie k
        > oncerny i w ich orszaku duże MSP (małe i średnie przedsiębiorstwa) działające z
        > agranicą.
        Szeregi MSP sie zmiejszyly, po sprzedaniu wielu firm przez spadkobiercow, a koncerny niemieckie dzialaja globanie w konkurecji z amerykanskimi, japonskimi, fracuskimi, koreanskimi i od niedawna z chinskimi.
        Spadkobiercy zasili szeregi elit finansowych, stali sie kosmopolitami i czysto niemiecki interes ich juz nie obchodzi.
        • mara571 ciag dalszy 07.02.13, 15:23
          eva15 napisala:
          "Co do uwag Rahra, że Niemcy uważają, że to USA uratowały ich i w 1945 r. (Niemcy Zachodnie) i w 1991 r. (Niemcy Wsch.) to trudno mi się zgodzić.
          Niemcy w wieku średnim i starszym mają bardzo krytyczny stosunek do USA, oczywiście dzielą się tym tylko w zaufanym gronie. Nieco inaczej jest faktycznie z młodymi – oni niewiele już wiedzą, są kształceni w sposób płytki, bardziej wg haseł propagandowych niż pogłębionych analiz. "
          Krytyczny stosunek do USA najstarszego pokolenia wynika z upokorzenia jakiego doznali po przegranej wojnie. To z jednej strony, z drugiej przyznaja, ze to Amerykanom zawdzieczaja mozliwosc odbudowy kraju i odtworzenie niemieckiej potegi gospodarczej. Wiadomo, ze zwyciezcy sporo z Niemiec wywiezli, ale pozwolili na zachowanie wlasnosci prywatnej, po kilku latach oddali wielkie firmy wlascicielom mimo ich ewidentnych zwiazkow z hitelrowskim rezimem. Niemcy nie musieli tym razem zaplacic reparacji wojennych, przez 10 lat nie byli obciazeni utrzymaniem armii, co pozwolilo przeznaczac wiecej srodkow na odbudowe infrastruktury i zniszczonych miast.
          Dzisiejsze srednie pokolenie wyksztaltowalo sie w roku 1968, jego antyamerykanizm wynikal z protestow przeciwko wojnie wietnamskiej.
          To pokolenie dokonalo rewolucji obyczajowej, laicyzacji wszystkich dziedzin zycia i zastapienie chrzescijanstwa zielona religia.
          • eva15 Re: ciag dalszy 07.02.13, 15:41
            Nie zauważyłaś, że pokolenie 1968 r. - dzisiejsi Zieleni po dokonaniu volty to dziś najwięksi apologeci USA i wojen militarnych "o demokrację".
            To oni, dawni pacyfiści, wysłali jako pierwsi (J. Fischer) wojska niemieckie do Jugosławii, oni poparli wojnę w Afganistanie, oni udzielają się w US-think-tankach (znów Fischer) oni jeżdzą tam na szkolenia (np. Trittin).
            • mara571 Re: ciag dalszy 07.02.13, 15:50
              Fischer poszedl tam gdzie dobrze placa.
              Niestety zzielenie mozgow jego wyznawcow pozostalo, ba nawet dzieki skutecznej propagandzie udalo sie je zaszczepic w dolnych sferach klasy sredniej.
              • eva15 Zieloni a USA 07.02.13, 16:03
                Nie, cała wierchuszka Zielonych pielgrzymuje do USA na różne szkolenia ideologiczne. Ty nie dostrzegłaś, jak oni zostali prrzechwyceni/zgospodarowani po upadku komuny. Powoli ale konsekwentnie. Dziś z ich dawnych pomysłów - ekologia, antyamerykanizm, pacyfizm, obrona interesów Palestyńczyków pozostała już tylko ekologia. I to taka w najbardzie wściekłej fundamentalistycznej formie, tym faktycznie zatruwają umysły. Jak kiedyś powiedział jeden z polityków bawarskich - to są eko-staliniści. Pomylił się tylko co do przymiotnika, to są eko-trockiści.
    • eva15 Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 15:36
      Bystrzaki, teraz coś dla was, przetłumaczę wam fragment wypowiedzi Rahra, byście choć trochę pojęli, jak ten świat się kręci:

— Зa пocледние 12 лет в Рoccии прoизoшли гигaнтcкие изменения. И cредний клacc в Рoccии живет дейcтвительнo гoрaздo лyчше, чем cредний клacc в Греции или Иcпaнии. Никoгдa рoccияне не жили c тaким дocтaткoм, кaк cегoдня. Кoнечнo, дaлекo не вcе, нo дocтaтoчнo мнoгие. Мoи рyccкие дрyзья cчитaют, чтo мы дoлжны жить нaмнoгo лyчше, пoтoмy чтo в Еврoпе выше зaрплaты, — нo еврoпейцы oтдaют треть дoхoдa зa жилье, дo пoлoвины нoминaльнoй зaрплaты yхoдит нa нaлoги, вcе вынyждены oплaчивaть oбязaтельные cтрaхoвки — медицинcкyю и т.п. А в Рoccии людям пoдaрили квaртиры, зa кoммyнaльные плaтежи oни oтдaют пo cрaвнению c нaми — кoпейки. Нaлoги для хoрoшo зaрaбaтывaющих грaждaн в Гермaнии — 42%, вo Фрaнции — 75%, a y вac для вcех — 13%. Рoccийcкие тyриcты живyт в гocтиницaх, кoтoрые не вcякий рядoвoй немец мoжет cебе пoзвoлить. И тем не менее рyccкие жaлyютcя.

Czyli:

- W ciągu ostatnich 12 lat Rosja przeszła ogromne zmiany. Klasa średnia w Rosji żyje dziś doprawdy dużo lepiej niż w klasa średnia w Grecji czy Hiszpanii. Rosjanie nigdy nie żyli w takim dostatku, jak to jest dzisiaj. Oczywiście, daleko nie wszyscy, ale wystarczająco wielu. Moi rosyjscy przyjaciele uważają, że tmyo musimy żyć znacznie lepiej, bo w Europie są wyższe płace - ale Europejczycy wydają 1/3 dochodów na mieszkanie, do połowy miesięcznego wynagrodzenia idzie na podatki, każdy musi zapłacić za obowiązkowe ubezpieczenie - medyczne, itp. A w Rosji, ludziom podarowano mieszkania na własność, opłaty bieżące (komunalne, media etc.) są w porównaniu z naszymi groszowe. Podatki od dobrze zarabiających osób w Niemczech - 42%, Francja - 75%, a u was dla wszystkich - 13%. Rosyjscy turyści mieszkają w hotelach, na które zwykli Niemcy mogą sobie pozwolić. Jednak Rosjanie narzekają
      • wojciech.2345 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 15:45
        Brakuje mi opisu zmian w głubince.

Opis tego co się dzieje w Moskwie, Petersburgu i otoczeniu
        tych aglomeracji jest mało wiarygodny.
      • mara571 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 15:47
        zarobki to nie wszystko Evciu.
        Zawsze trzeba je odniesc do cen w danym kraju. Ostatni raz bylam w Pitrze przed 5 laty i powiem szczerze, ze cany dobr konsupcyjnych mnie szokowaly.
        Rzecza jeszcze wazniejsza od poziomu zarobkow i relacji cen jest jakosc zycia. I w tej dziedzinie Rosjanie odczuwaja znaczny dyskomfort.
        • eva15 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 15:53
          Rosjanie wydają znacznie mniej na mieszkanie i PODATKI, za to więcej na żywność.
          Podatki i mieszkanie (plus woda, energia) kosztują niemieckiego podatka ca 2/3- 3/4 jego dochodu. Nie sądzę, by wydatki Rosjan na jedzenie zżerały porównywalnie lwią część ich dochodów. Nie mieliby za co jeździć jak opętani po świecie.
          • malkontent6 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 16:17
            eva15 napisała:

> Nie mieliby za co jeździć jak opętani po świecie.

Ewciu, jaki procent rosyjskiego społeczeństwa stanowią ci opęntani turyści?
            • eva15 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 16:32
              Czemu ja mam za ciebie to sprawdzać?
              • malkontent6 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 16:37
                Zadaję ci pytania, bo wygląda na to, że wiesz o Rosji dużo więcej niż ja.

Taki jest sens istnienia forum dyskusyjnego.
                • eva15 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 16:42
                  To mozolna sprawa podsumować w danym sezonie wszystkich turystów rosyjskich rozsianych po świecie. Trzeba by było zebrać statystyki z kilkudziesiąciu krajów. Sorry, ja się nie podejmuję.
            • igor_uk malkontent,specjalnie dla ciebie. 07.02.13, 17:07
              W roku 2012 (zaznaczam,dane nie sa pelne) , wprawie 8 mln Rosjan wypoczywalo za granica ( Krym i temu podobne do tego nie wliczono,tylko wyjazdy do "dalnie zagranicy") w sposob zorganizowany,czyli turnusy byli wykupione przez biura turystyczne. Szacunkowo do 2 mln Rosjan wyjechalo na wypoczynek za granice "na dziko",czyli samodzielnie rezerwujac hotele,domy ,apartamenty .
              Wprawie 32 mln Rosjan wypoczywalo w sposob zorganizowany wewnatrz Rosji,jak i w "blizniej zagranice" ,duza czesc korzystala z zakladowych osrodkow wypoczynkowych (okazuje sie,ze cos takiego tam istnieje nadal!!).
              Jak cie jeszcze cos interesuje,to daj znac.

p.s. Wyjazdy goscinne,jak i na zakupy,o ktorych wspomina mara,zadnej statystyki nie poddaje sie.Za czasow ZSRR,kiedy paszport wydawal sie na jeden wyjazd, bylo wiadomo,gdzie i po cholere czlowiek radziecki jedzie.
              teraz,to nikogo nie obchodzi.
              • malkontent6 Re: malkontent,specjalnie dla ciebie. 07.02.13, 17:09
                Dziękuję. :)
              • eva15 Re: malkontent,specjalnie dla ciebie. 07.02.13, 17:27
                Skąd te dane, Igor?
                • igor-z-uk Re: malkontent,specjalnie dla ciebie. 07.02.13, 17:40
                  Zebrane z roznych zrodel.

--
                  ===================
                  Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
          • mara571 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 16:19
            Dobrze, ze jezdza, bo nawet mieszkancy Syberii czy uralskich miast maja okazje przekonac sie, ze powietrze moze byc czyste, chodniki rowne, ludzie nie musza mieszkac w wielkich blokowiskach, moga sie usmiechac, byc uprzejmi dla wobec obcych.
            Co do czynszow, badz realistyczna. Wiekszosc budynkow z epoki Brezniewa wymaga kapitalnych remontow. A za te wlasciciele musza sami zaplacic. W Polsce pietrza sie tego typu problemy, zwlaszcza w wielkich budynkach, gdzie wiekszosc wlascicieli/czlonkow spoldzielni zyje z rent i emerytur.
            • eva15 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 16:31
              mara571 napisała:

> Dobrze, ze jezdza, bo nawet mieszkancy Syberii czy uralskich miast maja okazje
              > przekonac sie, ze powietrze moze byc czyste, chodniki rowne, ludzie nie musza m
              > ieszkac w wielkich blokowiskach, moga sie usmiechac, byc uprzejmi dla wobec obcych.

Ttak, tak, najlepiej się o tym przekonają jaak pojadą np. do Neapolu (Darek dał niedawno relację z takiej wycieczki) albo do Kreuzberga lu innego Neukölln.

Obawiam się, że jeśli u nas się nic nie zmieni, to powoli będzie odwrotnie niż piszesz. Rosjanie-malkontenci DZIEKI podróżom zagranicznych zaczną wreszcie doceniać swój własny kraj i jego rozwój. Na razie oni ciągle jeszcze chyba nie wierzą, że u nich mogłoy być lepiej na Zachodzie. Mit Zachodu powstały przez dziesięciolecia komuny i żelaznej kurtyny jest nadal silny.

> Co do czynszow, badz realistyczna. Wiekszosc budynkow z epoki Brezniewa wymaga
              > kapitalnych remontow. A za te wlasciciele musza sami zaplacic. W Polsce pietrza
              > sie tego typu problemy, zwlaszcza w wielkich budynkach, gdzie wiekszosc wlasci
              > cieli/czlonkow spoldzielni zyje z rent i emerytur.

Nie wiem, jak ten problem jest/będzie rozwiązywanyw Rosji, ale być może niekoniecznie tak samo jak w Polsce, gdzie każdy jest zdany tylko na siebie.
              • malkontent6 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 16:41
                eva15 napisała:

> Mit Zachodu powstały przez dzies
                > ięciolecia komuny i żelaznej kurtyny jest nadal silny.

Mam tylko nadzieję, że Rosjanie zdają sobie sprawę z tego, że pretensje za dziesięciolecia komuny i żelaznej kurtyuny mogą mieć tylko do siebie.
                • mongolszuudan Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 09:42
                  Nie wiem jakie ty masz doswiadczenia od tej rzekomi zalaznej kurtyny, lecz zaden Rosjanin twojego doswiadczenia nie ma. 1. Nie byla ta kurtyna zadnej zelaznej - kazdy Rosjanin kto chcial spokojnie mogl jezdzic za granice - naprzyklad moja nauczycielka rosyjskiego jezyka i literatury w uralskiej szkole w 1970-poczatku 1980-ch lat jezdzila za granice jak turystka kazdy rok i byla przyjmniej w 20 krajach, polowa z ktorych - kapitalistyczne (oprocz europiejskich krajow byla tak samo w Egyptu, Indii), nauczycelnicy angielskiego jezdzili na stazyrowke do Anglii. 2. Jednak 9 z 10 Rosjan jak nigdzie za granicy nie jezdzili przy Sowietach, tak nie jezdza i teraz (z mojej rodziny poza granicami ZRSR bywali tylko brat dziadka i drugi dziad - jencami w nazistowskich obozach w Germanii i Francji) - nie dla tego ze nia ma na to kasy, ale dla tego ze nie ma takiej tradycji szkoda pieniedzi i czasu na take glupa zabawe. Nie po co. Ja rozumiem jak to panicznie strasznie dla mieszkanca jakiegokolwiek starego malutkiego ciasnego europiejskiego panstwa okazac sie zamknietym w granicach swojego kraja - natychmiast bedzisz miec ostry atak klaustrofobii - lęk przed przebywaniem w zamkniętych, niedużych pomieszczeniach, np. małych pokojach, windach, jakby zywymi byc zamknietym w trumnie. Alez skad ten lek moze byc u Rosjan? Raczej Rosjanom nalezy straszy sie innego psychozu - agorafobii, lęku przed przebywaniem na otwartej przestrzeni. Wiekszosc Rosjan jednak nie ma zadnego strachu przed naszymi przestworzami. Ale jest nieduza grupa takich, ktorych te nasze przestworze strasza, oni boja sie, nie rozumieja, i nawet nienawidza obca dla nich - karzelow olbrzyma bezkresowa Rosje, i wlasnie dla tego biegna z jej jak karaluchy - przewaznie w malutkie kraja Europy, kazdy z ktorych nie bardziej jakiegokolwiek rosyjskiego obwodu. Te wloczegi, ktorym zawsze zle w kraju ojczystym cale zycie wlocza, szukaja po swietu gdzie zyc dobre. I nienawidza swoj kraj i swoj lud za swoj strach przed nimi, lecz i nie moga zyc bez nich, czuja siebie oderwanymi od rodzonego gruntu. Nieszczesni schyzofrenicy. Chore ludzie, jak tacy ze nie wiedzaja kim oni urodzili sie - mezczyznami czy kobietami. Nie mozna zmienic Ojczyzny, jak nie zmienisz swojej pleci. Kogos innego mozesz oszukac na krotki moment - sam siebie, nature nie oszukasz. Kto takim bastardam bedzie zazdroscic? 3. Jak ja rozumiem niech nie 9 z 10, jednak 3/4 Polakow choc i pobywali napewno kazdy choc raz za granicami Polski nigdzie i nigdy nie emigruja ze swojego kraju. I wlasnie dzieki im - bezmozgiemu i bezrekiemu glupiemu nieuczonemu motlochowi wiejskiemu (w rozumieniu tej cwierci ludnosci Polski, ktore rzeczewiscie chore czujali siebie poza zelazowej kutrynie, bo ona przeszkadzala im - prawdziwym polskim patriotom natychmiast spier..c nach.. i na zawsze z przekletego i nie potrzebnego dla nich polskiego kraja), Polska ma szans przetrwac, i jesli cos zmieni sie w swiecie - nawet odrodzic sie jak wolny i niepodlegly kraj. Nie odrodza jego rozumnijsi sprytniejsi emigranci, co uciecka swoja, rzuciwszy w Ojczyznie glupych, zacowanych, nieuczonych, prawie skazali swoj kraj na smierc. Nie ma zadnego prawa ten, ktory uciekl ze swojego kraja, nawet mowic od lica swoich bylych krajowcow, nie mowiac o tym, zeby brac udzial w wyborach naprzyklad prezydenta tego kraju, w wyborie przyszlego losu zdradzonej prez niego Ojczyzny. Nie ma Rosjan poza Rosja, nie ma Polakow poza Polska.
                  • mongolszuudan Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 10:01
                    To odpowiedz na:

malkontent6 napisał:

> Mam tylko nadzieję, że Rosjanie zdają sobie sprawę z tego, że pretensje za dziesięciolecia komuny i żelaznej kurtyuny mogą mieć tylko do siebie.

Krociej mowiac - 9 z 10 Rosjan zadna żelazna czy papierowa czy wyobrazana kurtyna nigdy nie przeszkadzala, nie przeszkadza nie bedzie przeszkadzac. Za granice ich mozna odprawadzic chyba tylko przemoca, bo sami dobrowolnie za nic tam nie pojada. Bo w ich rozumieniu turystem jezdzic za granice moze tylko jakis dziwak (hobby takie dziwne) czy zlodziej-nuworisz, ktory nie wie gdzie wyrzucic nie zarobiona wlasnym trudem, lecz nagrabiona kase, a wyjechac zyc tam na zawsze - jedenie chory, nie normalny albo bardzo nieszczesliwy czlowiek, pogardzony przez wszyskich wloczega, odszczepieniec, zdrajca.
                    • malkontent6 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 14:05
                      A Ewcia pisze, że bardzo dużo Rosjan jeździ za granicę. I komu wierzyć?
                      • mongolszuudan Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 15:12
                        Okolo 1/10 czesci Rosjan jezdzi stale - to 1/3 ludnosci Polski albo cala ludnosc Moskwy i Peterburga razem wzietych. Naturalnie nie cala ludnosc tych 2 stolic wyjezdza coroczne za granice, lecz z tych co jezdza stale - napewno 80 procentow to mieszkance tych 2 miast. Pozostali 20 procentow - cala pozostala Rosja, ktora jednak 90 procentow ludnosci kraja.
                        • mongolszuudan Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 15:27
                          Kasa tu nie ma zasadniczego znaczenia. Poza Moskwa i Peterburgem mieszkaja dziesiatki milionow ludzi, czyje dochody nie mniej niz w Moskwie i Peterburgu. Jednak wiekszosc z nich jezdza za granice tylko kiedy rzeczewiscie ma taka konecznoc (sprawy biznesa) i moze - nie obowiazkowie ze kazdy rok z cala rodzina na tydzien gdzies na poludnie (czesciej w zime) - do Tajlandii, Egyptu, Turcji. Na weekend do jakiegos kraja europiejskiego czy na shopping do Europy albo na jakies tam kretynskie imrezy, mistrzostwa, jak mieszkance stolic, napewno, nie jezdza.
              • mara571 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 16:48
                nie ma sie o co bic: wiekszosc masowych wyjazdow to zakladowy urlop na morzami poludniowymi. Czas na plazy, na zakupach (kiedys widzialam takie szalenstwo zakupowe w Barcelonie, akurat zaczly sie letnie wysprzedaze) i jedna, dwie wycieczki na zwiedzanie tego czy owego.
                Do Niemiec przylatuje sie na zakupy i do lekarza ( zamozniejsi) lub w odwiedziny do rodziny, znajomych, ktorzy tu juz od lat mieszkaja. Mozesz zapytac jak sie gosciom z Rosji tutaj podobalo.
                • eva15 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 16:55
                  No popatrz, popatrz - to u nich pażstwoe i prywatne zakłady MASOWO wysyłają pracowników na urlopy na morzach południowych. Toś to żyć nie umierać, nie to co u nas czy w Hameryce..

Na wyjazdy na zakupy trzeba mieć kasą na przelot i kas na te zakupy, plus hotele, restauracje etc. Czy dla ciebie taki rodzaj wyjazdów jest darmowy?
                • igor_uk mara. 07.02.13, 16:56
                  Daj juz spokoj z tymi zakladowymi wyjazdami za granice.Osmieszasz sie.
                  • eva15 Re: mara. 07.02.13, 17:00
                    Ale przynajmniej jest wesoło. Już widzę jak Deripieska albo inny Abramowicz wysyłają swych pracowników masowo na urlopy na morzach południowych.
                    • igor_uk Re: mara. 07.02.13, 17:10
                      Napisalem post do malkontenta,tam co nie co wyjasnilem.Ale mara i tak bedzie wiedziec swoje - Rosjanie wyjezdzaja, w sposob zorganizowany, do zakladowych osrodkow wypoczynkowych gdzies w Tajlandii,z oficerem KGB ,jako kierownikiem grupy.
                      • eva15 Re: mara. 07.02.13, 17:26
                        Ha, ha, mniej więcej tak. No ale wyraźnie widać, że jednak im się poprawiło. Kiedyś wyjeżdzali z oficerem KGB do lagrów na Sybir, a teraz do hoteli w Tajlandii:-)
                    • mara571 a kto twierdzi, ze za darmo? 07.02.13, 17:16
                      nawet w zakladowych domach wczasowych nie bylo urlopu za darmo!
                      To tanej niz nad Mozem Czarnym. Cale wybrzeze Krymu jest wykupione przez Rosjan i dostepne tylko dla tych z zasobniejszymi kieszeniami.
                      W Turcji, Hiszpanii czy Grecji jest po prostu taniej.
                      • igor_uk Re: a kto twierdzi, ze za darmo? 07.02.13, 17:22
                        mara571 napisała:Cale wybrzeze Krymu jest wykupione przez Rosjan i dostepne tylko dla tych z zasobniejszymi kieszeniami.

Mamy kolejnego eksperta od Rosji. Zenada.
                        • wojciech.2345 Re: a kto twierdzi, ze za darmo? 07.02.13, 17:25
                          igor_uk napisał:

> mara571 napisała:Cale wybrzeze Krymu jest wykupione przez Rosjan i dostepne
                          > tylko dla tych z zasobniejszymi kieszeniami
                          .
                          >
                          > Mamy kolejnego eksperta od Rosji. Zenada.
                          ----------------
                          A tak może być?

Cale wybrzeze Krymu jest wykupione przez WORY i dostepne
                          tylko dla tych z zasobniejszymi kieszeniami
                        • eva15 Re: a kto twierdzi, ze za darmo? 07.02.13, 17:30
                          Igor, nic nie poradzisz, jak się ktoś propagandy naczyta.
                        • mara571 do Rosji? Na Krymie? 07.02.13, 17:46

• mongolszuudan Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 10:23
                Oto wy tu wszysci duzo jezdzicie po swietu. I jaki z tego sens? Nic wy nie tam nie widzicie i nie rozumiecie. Bo ogladacie swiat swoimi polskimi oczami i myslicie ze inne ludy mysla i widza ja wy. Nie ma wiekszego bladu. A co wziec z narodu ktory urodzil sie w jednonarodowym kraje, w dodatek takiego narodu, ktory nigdy nie tylko nie szanowal, w ogole - nie dostrzegal dookolo siebe innych kultur, ktory mieszkajac 500 lat na podbitych ruskich ziemiach, nie potrafil zauwazyc ze mieszka nie w Polsce, nie w mityczych Kresach polskich, a w starozytnych ziemiach Rusi, kraja i naroda przynajmniej nie mniej kulturnego i cywilizowanego niz Polska i Polacy. Nie umiecie widziec swiat nie polskimi oczami, rozumiec jego nie polskimi mozgami, nawet wyobrazic sobie nie mozecie ze obok was inne narody widza wszystko inaczej, rozumieja wszystko po-swojemu. Nie nieslusznie, po prostu inaczej niz wy. A kto dal prawo Polakom uwazac swoi poglady, swoj obraz myslenia za wzorowy dla wszystkiej ostaniej ludzkosci. Malym narodem jestescie, ktory o rachunek Rusi tymczasowe wzrosl nie po zaslugom, i jeszcze bystriej upadl, kiedy Rus zrozumiela, ze ma w Polakach nie nauczyciela, nie misjonerza, nie protekrora, lecz zwyczajnego pasozyta.
                • johnny-kalesony Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 12:02
                  mongolszuudan napisał:

> Malym narodem jestesc
                  > ie, ktory o rachunek Rusi tymczasowe wzrosl nie po zaslugom, i jeszcze bystriej
                  > upadl, kiedy Rus zrozumiela, ze ma w Polakach nie nauczyciela, nie misjonerza,
                  > nie protekrora, lecz zwyczajnego pasozyta.

Nie za bardzo jestem w stanie tę wypowiedź zrozumieć, ale z kontekstu wynika mniej więcej to, że Polska rozwinęła się na koszt i dzięki Rosji, prawda?
                  Prosiłbym o szczegółowe rozwinięcie tego wątku, tego tematu. Bo o ile mi wiadomo było raczej odwrotnie. Rosji weszło w krew pasożytowanie na organizmie Polski. Akurat co nieco na ten temat wiem.

Pozdrawiam
                  Keep Rockin'
                  • mongolszuudan Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 12:42
                    Nie odrozniasz slow Rus i Rosja? Twoi problemy. Do przylaczenia ruskich ziem Polska byla nic i po utracie ich znow zostalo nic. Bo wlasnie wszystka moc, bogactwo Polski bylo w jej wschodnich (ruskich) ziemiach.
                    • johnny-kalesony Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 14:49
                      Kurczę, nie widziałem, że Gdańsk, Kraków i Poznań leżą na wschodzie ...

Pozdrawiam
                      Keep Rockin'
                      • mongolszuudan Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 15:32
                        Gdansk, Krakow, Poznan razem wziete byli mniej nie tylko Kyjowa, lecz Pskowa czy Smolenska. Zesrana wies. Bez Kresow Polska - kupa gnoju byla, jest i bedzie. Sam to wspaniale wiesz. Nie mocarstwo , a nikczemnosc.
                        • johnny-kalesony Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 16:37
                          Bzdury pleciesz. To były zamożne miasta, będące ośrodkami handlu o znaczeniu europejskim (Kraków był miastem hanzy, uniwersytetu i stolicą Polski), Gdańsk był jednym z najbogatszych miast ówczesnej Europy (nie wiem czy wiesz, ale działał tam Shakespearowski teatr The Globe. Poznań również był dosyć zamożny. Wschód, czyli kresy to były jedynie tereny rolnicze, które zawsze w Rzeczypospolitej były cywilizacyjnie opóźnione, co niestety trwa do dzisiaj.
                          Nic nie wiesz o Polsce.
                          Aha - w Krakowie wydrukowano pierwszą książkę w języku rosyjskim. ; )

Pozdrawiam
                          Keep Rockin'
                          • borrka Ostrzegam. 08.02.13, 20:07
                            Dyskusja z Mongolczikiem jest nieco jalowa - kiedy w psychuszce w Jekaterinburgu dziala internet, to znaczy, ze jest prad.
                            Prad jest, wiec lekarze korzystaja z rzadkiej okazji i biora sie za elekrowstrzasy, a skutkiem ubocznym moga byc zaburzenia swiadomosci.

Ale kultury Rusi bym nie lekcewazyl - ona mocno podupadla po najazdach tatarskich, ale i tak byla o niebo wyzsza, niz Moskowii.
                            Uniwersytet w Rosji powstal chyba 350 lat po krakowskim.
                            Mowie z pamieci, wiec drodzy czekisci, nie rzucajcie sie od razu na mnie, jesili bylo to o 2.5 tygodnia mniej !
                            • mongolszuudan Re: Ostrzegam. 08.02.13, 20:25
                              A ty, chu...u banderowskie nie wstrzewaj w rozmowe Polakow i Rosjan. Jestes primitywem, podludzem, dziecko zdrady, nie jestes ani Ruskim, ani Polakem, ani Niemcem, ani Wiegrem, ani Rumunem, ani Turkem, po prostu mutantem, sp..j nach.., kupa gnoju nazistowskiego, twoj doktor zaczekal sie ciebie z twoimi elektrowstrzasami i zastrzykami.
                          • mongolszuudan Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 20:19
                            A przy czomu ty wyscie Polacy?? To wyscie wynalezli Uniwersytet? Drukarstwo ksieg to wasz wynaleazek? Czym wyscie tacy dumni? Ze was Niemcy z Wlochami troche nauczyli niemieckiej i Lacynskiej kulturze? To wiadome ze kultura rusko-byzantyjska dla was po prostu nie istniala. Inna ona BYLA I JEST NIZ (nie-)WASZA. Wschod (jak ogromny teren miedzy wami i walecznymi ludami Azji) wam dal mozliwosc istnienia w pokoju, dal wam wojsko, bez ktorego was zmiazdzili by Niemcy i Turcy, no i Moskwa tez, karmil was, dal wam miliony i miliony niewolnikow, ktorych wy za ludzi nie uwazali. Krew piliscie ruska w przeciagu 500 lat. A jak pozbawili was jej, zostali nikim i niczym. Co takie wasza europiejskosc? Parodia na prawdziwa europiejskosc prawdziwych europiejskich krajow. Sami jestescie intelektualne dno. Troche samobytniej kulturnosci, lecz cywilizacyjnie zero.
                            • jabbaryt Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 21:02
                              Primo Polską z Rusią nie wojowała.
                              Polska zajęła Rus Halicką kiedy wymordowano lokalna dynastię a potem Bolesława Trojdenowicza. Zajęliśmy te terytorium bo w przeciwnym razie mielibyśmy ordę 50 km od Krakowa. Później Polska nie prowadziła podboju Rusi a raczej Złotej ordy, tylko weszliśmy w unie z Litwą, która podbiła ogromne ziemie ruskie. Rzeczywiście szlachta ruska szybko się polonizowała, choć trochę powierzchownie. Polski król Michał Wisniowiecki, hetman Chodkiewicz, Kościuszko ród Czartoryskich to przecież spolonizowani Rusini. Ogromna część polskiej arystokracji i szlachty jest pochodzenie rusińskiego. To szlachta ruska rozpoczęła unie brzeską. A fakt że Rusini polonizowali sie na potęgę wynikało nie tylko z atrakcyjności polskiej kultury ale i przerażenia i obrzydzenia jakie budziło mongoło-moskalstwo barbarzyństwo.
                              • mongolszuudan Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 23:12
                                przerażenia i obrzydzenia jakie budziło mongoło-moskalstwo barbarzyństwo. - jestes brudnym nazistem, oprocz tego ze klamiec.
                                • jabbaryt mongolczik jestes jak james bond :) 09.02.13, 11:42
                                  elektrowstrząsnięty ale nie zmieszany.
                                  jak ktos nie ma argumentów to sięga po "inwiektywy"
                                  W sumie to cie powinienem zignorować, ale myślę że ty jestes taki ateistyczny jurodiwy, po polsku znaczy się stuknięty. I wciąż gadam Tobą bo kontakt z ludźmi może mieć pozytywny skutek na twoja terapię
                            • johnny-kalesony Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 22:17
                              Nie będę z tobą przerzucać się inwektywami, bo jesteś Rosjaninem, więc w tej materii trudno znaleźć kogoś lepszego od ciebie. Powiem yeno, że o rzut beretem od mojego domu znajduje się monumentalna katedra, która liczy sobie ponad 1000 lat. Jej potężne, grube, kamienne mury mówią więcej na temat naszej spuścizny niż histeryczny bełkot mieszkańca jakiejś tam tundry ... Albo innej tajgi.

Pozdrawiam
                              Keep Rockin'
                              • mongolszuudan Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 23:10
                                Chciesz powidziec ze na Ukrainie i w Rosji nie ma kamiennych budynkow niew mniej starozytnych, przyglupie?
                                • johnny-kalesony Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 09.02.13, 14:54
                                  Są, burku z szałasu, jednakowoż w znacznie mniejszej liczbie i mniej okazałe.

Pozdrawiam
                                  Keep Rockin'
                • malkontent6 Mongoł komunista. 08.02.13, 14:45
                  mongolszuudan napisał:

> Oto wy tu wszysci duzo jezdzicie po swietu. I jaki z tego sens?

Komuniści w Polsce tak kiedyś mówili. Po co jeździć za granicę?
                  • mongolszuudan Re: Mongoł komunista. 08.02.13, 15:54
                    Slusznie mowili wasze komunisci. Bo wiedziali, ze kto rwie sie za granice, ten nigdy nie wroci do Polski, bo jemu Polska smierdzi, naprawde on nienawidzi ten kraj przy kazdym ustroju, kazdej wladzie, nie Ojczyzna jemu Polska, lecz wiezienie. Tak i stalo sie, kiedy odkryli granicy. A turystami Polakom poza granicy jezdzic wcale nie po co. Ten, kto w stanie zrozumiec i zobaczyc obca kulture, do Polski nigdy nie wroci, pozostali zas i za granica nic nie potrafia zobaczyc, bo nic oprocz Polski im nie znane, nie ciekawie i zawczesnie obrzydliwie i nie slusznie. Takim turystom dostarczy glupoty uczyc tubylcow, ze oni zyja nieslusznie z polskiego punktu widzienia, po czym ma zbyt wielka wiarygodnosc, ze polski turysta wroci do Ojczyzny jesli nie w trumnie, to w inwalidzkim wozku.
                    • mongolszuudan Re: Mongoł komunista. 08.02.13, 16:04
                      Jesli masz zamiast zdrowej ciekawosci, interesu chore uprzedzenia, przesady w stosunku innych narodow - lepiej nie jezdz nigdzie, siedzi sobie w domie, nie hanbij swojej Ojczyzny i swojego narodu za granica. Nie po co nigdzie ciebie jechac - jesli bez tego wszystko zawczesnie i doskonale wiesz, jesli uwazasz ze wiesz o innym narodzie wieciej, niz on sam wie o siebie, jesli czujesz w siebie bezczelnosc i glupote taka, ze nie potrafisz nie uczyc tubylcow polskiej najprawdziwej prawdzie o nich.
                      • malkontent6 Re: Mongoł komunista. 08.02.13, 16:39
                        Myslałem, że jesteś trochę mądrzejszy.
                        • mongolszuudan Re: Mongoł komunista. 08.02.13, 16:59
                          Ja analogicznie o ciebie. A propos nie jestem komunista. Po prostu nie zadazylem. Jesli by ZRSR przetrwal by jeszcze pare-trojke-piec lat, napewno bylby, bo uczylem sie na ideologicznym fakulciecie, gdzie po prostu musial by wstapic do partii. Lecz nie stalo sie tak. A z terazniejszymi klaunami z KPRF zaden normalny czlowiek zadnych spraw miec nie bedzie.
            • mongolszuudan Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 08:31
              mara571 napisała:

> Dobrze, ze jezdza, bo nawet mieszkancy Syberii czy uralskich miast maja okazje
              > przekonac sie, ze powietrze moze byc czyste, chodniki rowne, ludzie nie musza m
              > ieszkac w wielkich blokowiskach, moga sie usmiechac, byc uprzejmi dla wobec obc
              > ych.

Rosjanie z Syberii i Uralu musza jechac po czyste powietrze za granice?????? Cha-cha-cha!!!!! Nie ma zadnego innego kraja w swiecie gdzie na takich terenach powietrze bylo by czysciej a przyroda bardziej nie dotkneta prez ludzka dzialnosc. Mieszkance Syberii i Uralu nie wisziali rownych chodnikow i nic oprocz wielkich blokowisk??? I na Uralu i w Syberii ma milionowe miasta - zwyczajnie obwodowe centry (Jekaterinburg, Nowosibirsk), ktore niczym nie gorzej innych europiejskich stolic (takich jak Warszawa) ani komfortem zycia, ani transportowa siecia (w tej liczbie metro lepiej za warszawskiego, a liczba auto na 1000 osob naprzyklad w Jekaterynburgu - 1 miejsce w Rosji, wyziej niz w Moskwie i S-Pb, bardziej 500 auto na 1000 osob - to nie jakas tam ruchliad') ani najmodernowa architektura (skyscrapers), w dodatek to centry nauki, przemyslu, miedzynarodowego handlu, w ktorych ma kilku dziesiatkow konsulstw roznych krajow i gdzie coroczne odbywaja sie dziesiatki miedzynarodowych politycznych, ekonomicznych spotkan na najwyzszym poziomu reprezentantow. Boje sie, ze przynajmniej w waszej tak zwanej Europie Srodkowiej Rosjanom choc z Syberii w ogole nic ogladac. Stolica wasza niczym nie lepiej ich wlasnych centrow obwodowych, a prowincja taka sama zesrana wies jak wszedzie w Rosji, jesli nie gorzej. Chociaz, gorzej. Nigdzie nie da sie u was odszukac takiego czystego powietrza, piekniej dziekiej przyrody jak w prowincji rosyjskiej. Waszy kupy gnoju z widlami za stodola moze dla was samych to do bolu rodzone, mile, wspaniale widowisko, lecz dla Rosjan to tylko kupy gnoju za stodola.
              • johnny-kalesony Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 08.02.13, 11:43
                mongolszuudan napisał:

> Rosjanie z Syberii i Uralu musza jechac po czyste powietrze za granice?????? Ch
                > a-cha-cha!!!!! Nie ma zadnego innego kraja w swiecie gdzie na takich terenach
                > powietrze bylo by czysciej a przyroda bardziej nie dotkneta prez ludzka dzialno
                > sc.

youtu.be/i9QoFaMkIX8

Cóż, ktoś robić to musi ... Padło na Chiny i Rosję.

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
      • lubat Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 16:33
        eva15 napisała:

Forumowe bystroty na ogół nie bardzo kumają, co się pisze, ale czasami nawet ślepej kurze uda się znaleźć ziarno, więc spieszę odebrać im ewentualny powód, by w czambuł odrzucić cały tok rozumowania Rahra, a i Twój.

Rahr napisał, że "rosyjscy turyści mieszkają w hotelach, na które nie każdy przeciętny Niemiec może sobie pozwolić".
        • eva15 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 16:38
          Fakt, zauważyłam później, że połknęłam jeden wyraz zmieniając trochę sens wypowiedzi, ale nie chciało mi się tego poprawiać, bo kompletnie nie wierzę, że jakikolwiek bystrzak wgłębi się w wersję rosyjską i to zauważy. Oni mają wystarczająco dużo problemów z polskim:-)
        • wojciech.2345 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 17:11
          lubat napisał:
          > Rahr napisał, że "rosyjscy turyści mieszkają w hotelach, na które nie każdy prz
          > eciętny Niemiec może sobie pozwolić".
          ------------------
          To są chyba jakieś luksusowe igloo.
        • malkontent6 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 17:13
          lubat napisał:

> Forumowe bystroty na ogół nie bardzo kumają,

Na szczęście mamy na forum aktywistów komsomołu, którzy nam wszystko łopatologicznie wyjaśnią.
          • lubat Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 18:13
            malkontent6 napisał:

> lubat napisał:
            >
            > > Forumowe bystroty na ogół nie bardzo kumają,
            >
            > Na szczęście mamy na forum aktywistów komsomołu, którzy nam wszystko łopatologi
            > cznie wyjaśnią.

Zawsze do usług inteligentnych specjalnej troski:)
            • malkontent6 Re: Fragment z Rahra dla bystrzaków 07.02.13, 18:48
              Dziękuję.

Jak się Putin dzisiaj czuje?
    • wojciech.2345 Ofiary? Jakie ofiary? 08.02.13, 12:49
      O niewinnie represjonowanych i zamordowanych ani słowa - no prawie. Zapytany, dlaczego uroczystość ma taki, a nie inny charakter, Jerofiejew odpowiedział: "Nie, byłych więźniów nie zapraszaliśmy. Wszyscy więźniowie polityczni, których szanowaliśmy, już dawno zmarli. A ci, którzy wciąż żyją, to kryminaliści - nie szanujemy ich".

(ten sam link)
      • mongolszuudan Re: Ofiary? Jakie ofiary? 08.02.13, 16:21
        Masz dane, ze w tym lageru byl chociazby jeden niewinne represowany i zamordowany? Czy to tylko twoi chore fantazje?
        • mongolszuudan Re: Ofiary? Jakie ofiary? 08.02.13, 16:28
          I nawet jesli para takich bylo w przeciagu 75 lat istnienia lagera, napewno siwetowanie rocznicy lagera nie jest wlasciwym powodem dla takich wspomnien. Dla tego napewno jest jakis specjalny dzien ofiar politycznych represji. I swietowac jego musza ci, kogo jakos obchodza te ofiary, lecz nie ochona lagera, ktora nikogo niewinnego nie aresztowywala, w stosunku nikogo niesprawiedliwego sledztwa nie prowadzila, nikogo nie sadzila, tylko musiala strzec tych, kogo wysylali do lagera inne. Ochrona pojecia nie ma kto winny a kto nie winny, i nie musi tego wiedziec.
          • mongolszuudan Re: Ofiary? Jakie ofiary? 08.02.13, 16:35
            Przeciwne mozna tylko wspolczyc tym zolnierzom, ktore rzeczewiscie bez wszelkiej winy powinni byli zyc i pracowac w jakims piekelnym zadupiu w nieludzkich warunkach z powodu tego ze jakas gnusna swolocz kradzie u innych obywatelow, morduje ich, nie lubi rzadu i nawet podle zdradza ojczyzne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka