Dodaj do ulubionych

Chiny uciekaja z Afryki (aby na pewno?)

26.03.13, 20:15
Osobiscie nie jestem goracym zwolennikiem swiatowej ekspansji Chin,ale fakty sa takie,ze ta ekspansja nabiera obroty i Zachod (czytaj USA z przydupasami) nic na to poradzic nie moze.
W jednej z dyskusji przewinal sie wlasnie ten watek.Ja twierdzilem,ze zachodu nie udaje sie wypchnac Chiny z Afryki,moj adwersaz wrecz przeciwnie,ze Chiny w poplochu uciekli z Libii.

Otoz,Chiny nigdzie nie uciekli .W tym miejscu najbardziej pasowal by ten cytat :
" Китaй же ведет cебя дoвoльнo cтрaннo c еврoпейcкoй тoчки зрения — oн мoлчa yхoдит. Однaкo yхoдит тaк, чтo чем бoльше ycилий предпринимaют фрaнцyзы, тем бoлее верoятным cтaнoвитcя вoзврaщение китaйцев. Мaлo тoгo — зa вoзврaщение китaйцы требyют еще и кoмпенcaции, кaк этo прoизoшлo к примерy, c тoй же Ливией."
Wiecej : Ливийcкaя нефть: нoвые рынки cбытa oпределены
--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Chiny uciekaja z Afryki (aby na pewno?) 26.03.13, 20:22
      Igorku,
      nie cytuj po rosyjsku.
      Cyrylicę źle się czyta.

Mnie się nie chce.
    • polski_francuz Ekspansja Chin 26.03.13, 20:32
      ma jakis sens (zabepieczenie surowcow glownie) w odroznieniu od durnowatej ekspansji Rosji. Nigdy nie zrozumialem czego oni szukaja za granicami. U siebie nie potrafia gospodarowac a chca innych uczyc.

Podobnie jak jeden malogramotny wanka na tym forum.

Czego on tu szuka?

PF
      • lubat Re: Ekspansja Chin 26.03.13, 20:53
        polski_francuz napisał:

> ma jakis sens (zabepieczenie surowcow glownie) w odroznieniu od durnowatej eksp
        > ansji Rosji.
        Nigdy nie zrozumialem czego oni szukaja za granicami. U siebie nie
        > potrafia gospodarowac a chca innych uczyc.

To tylko twoja francowata opinia, która tak się ma do rzeczywistości, jak ty do wiedzy o "durnowatej ekspansji Rosji".
        • wojciech.2345 Re: Ekspansja Chin 26.03.13, 20:57
          Widzimy ekspansję Rosji. Obwód kaliningradzki.
          No i rezultaty - pola pokrzyw.

LOL.

• igor_uk Lubat,trzeba bylo olac tego psychola. 26.03.13, 21:03
          To maly szowinista i mitoman. We wszystkich swoich niepowodzeniach wini Rosje.
        • eva15 Dla Rosjan na forum wykład o "francy" 27.03.13, 00:25
          lubat napisał:

> To tylko twoja francowata opinia, która tak się ma do rzeczywistości, jak ty do
          > wiedzy o "durnowatej ekspansji Rosji".

Sama używam często określenia "francowaty" w stosunku do naszego "myśliciela" z Francji. Myślę, że sytuacja dojrzała, by naszym forumowym Rosjanom wyjaśnić etymologię potocznego używania tego zwrotu w j. polskim, otóż:

"franca" to potocznym języku polskim brzydka choroba weneryczna - kiła, syf (syfilis) i "mogiła", gorzej być nie może.
          • przyjacielameryki Re: Dla Rosjan na forum wykład o "francy" 27.03.13, 10:57
            eva15 napisała:

> "franca" to potocznym języku polskim brzydka choroba weneryczna - kiła, syf (sy
            > filis) i "mogiła", gorzej być nie może.

A ty to doskonale wiesz z własnych, osobistych doświadczeń. Gdzie to złapałaś? W koszarach rosyjskich w Polsce przed 1993 r.?
          • polski_francuz Ta uwaga 27.03.13, 15:15
            ma charakter osobisty i bardzo obrazliwy. I ja sobie zakonotuje do ewentualnego uzycia, jak jakas Wanka mnie oskarzy ze jestem niegrzeczny dla gwiazdy Web-Kreml-brygady - Evy.

PF
            • przyjacielameryki Re: Ta uwaga 27.03.13, 15:59
              polski_francuz napisał:

> ma charakter osobisty i bardzo obrazliwy. I ja sobie zakonotuje do ewentualnego
              > uzycia, jak jakas Wanka mnie oskarzy ze jestem niegrzeczny dla gwiazdy Web-Kre
              > ml-brygady - Evy.
              >
              > PF

No właśnie widzę, że jesteś grzeczny do przesady. Z hołotą komsomolską tak się nie da, trzeba walczyć ich bronią ale oczywiście rozważnie.
            • eva15 Re: Ta uwaga 27.03.13, 16:18
              Wyjaśniłam Rosjanom etymologię potocznego użycia słowa "franca". To są fakty językowe, a nie moje oceny.
              • igor_uk Dzieki,Ewa. 27.03.13, 17:33
                Nigdy nie spotkalem sie z tym slowem wczesniej w swoim zyciu,zreszta nigdy nie spotkalem na swojej drodze zyciowej podobnej francy,jak ta forumowa.
                Trzeba przyznac,ze do niego to slowo pasuje ,jak ulal.
                • polski_francuz Nie dziekuj 27.03.13, 19:15
                  Wania. To ja dziekuje. Dzieki tobie ujrzalem prawdziwa twarz Rosjan. Te twarz o ktorej moi Rodzice nie chcieli mi mowic.

Ja moje dzieci uprzedze.

PF
                • eva15 Re: Dzieki,Ewa. 27.03.13, 19:35
                  W dawnej Polsce uważano, że choroby weneryczne przywlekli do Polski Francuzi (armia Napoleona) - stąd "franca" na określenie tych chorób. Podobno z kolei we Francji mówią na to "choroba angielska" :-))))
              • polski_francuz Gadzina i Zmudzin 27.03.13, 19:10
                Radze uwazac bo Zmudzini sa pamietliwi. I jak mawial moj Tata: Jesli gadzina ugryzie Zmudzina zginie gadzina od jadu Zmudzina.

PF
                • igor_uk Ewa. 27.03.13, 19:28
                  Francowaty udowodnil,ze jest franca .
      • krzysiozboj Re: Ekspansja Chin 26.03.13, 21:23
        Rosja jako takiej ekspansji nie uprawiała raczej, no chyba że za takową uznamy najazdy na sąsiadów, w tym i na nas ;) Robił to ZSRR ale ten twór głównie ideologię bolszewicką eksportował a ta nawet w miejscu narodzin padła :D

A Chiny tak jak pisze lubat robią to całkiem sensownie, nieco inaczej niż biali kolonizatorzy kiedyś, powiedziałbym że mniej "grabieżco".
    • lubat Re: Chiny uciekaja z Afryki (aby na pewno?) 26.03.13, 20:49
      Kilka dni temu wrzuciłem tu tekst o toksycznej symbiozie między Chinami i US$. Przypomnę fragmenty:

Zachód zalewany jest tą konsumpcyjną masą, zaś np. Pekin dolarami, czyli ostatecznie pokolorowanym papierem, który zasadniczo jako skarb nie ma rzeczywistej wartości. W związku z tym Państwo Środka nie chcąc grać roli drugorzędnego rynkowego gracza, próbuje z tej góry makulatury uczynić polityczną broń, skierowaną głównie w stronę Ameryki. Chińczycy przy pomocy nowoczesnych rynkowych narzędzi usiłują na powrót wpompować ten walutowy nadmiar w światowy ekonomiczny krwioobieg. W różnych miejscach świata kupują u biedniejszych ich złoża metali, inwestują w przemysł, uprawiają handel. Swoje dolarowe nadwyżki w zamian za polityczne wpływy kierują do Europy.

Z tego powodu Stany Zjednoczone znalazły się w pewnym potrzasku, prawie że bez dobrego wyjścia. Z jednej strony nie mogą dopuścić do tego, by ich waluta posłużyła ChRL do zbudowania międzykontynentalnego imperium; z drugiej zaś nie mogą grać na zbytnie osłabienie dolara, gdyż straci on status światowej waluty, w zasadzie jak dotąd jedynej o takim zasięgu. Amerykańska morska potęga opiera się na handlu, a ten na narodowym środku płatniczym.

sol.myslpolska.pl/2013/01/toksyczna-symbioza/
      Amerykańskie dolary produkowane najwydajniej ze wszystkich produktów made in USA stają się narzędziem Chińczyków do zdobywania nie tylko rynków światowych, także polityków daje się łatwo kupić, dziennikarzy jeszcze łatwiej.

PS. Obiło mi się o uszy, że gruzińskie wina i wody mineralne straciły swoje trujące właściwości wobec Rosjan i Gruzja może już je oficjalnie eksportować do Rosji;)
      • igor_uk Bardzo dobry tekst,lubat. 26.03.13, 21:01
        Dodam tylko,ze Stany z kazdej strony w tej chwile maja "doope".A jak dodac do tego bardzo nieudolne kierownictwo tego panstwa,to perspektywy na przyszlosc nie sa zbyt optymistyczne dla Amerykanow.
        • wojciech.2345 Re: Bardzo dobry tekst,lubat. 26.03.13, 21:05
          igor_uk napisał:
          > Dodam tylko,ze Stany z kazdej strony w tej chwile maja "doope".A jak dodac do
          > tego bardzo nieudolne kierownictwo tego panstwa,to perspektywy na przyszlosc n
          > ie sa zbyt optymistyczne dla Amerykanow.
          -------------
          Igorku,
          od momentu jak się urodziłem, to uczeni CCCP bezustannie wieszczyli upadek USA.
          Ty także.

Idź wydoić renifery.
          • 5magna Re: Bardzo dobry tekst,lubat. 26.03.13, 21:21
            Przyglupie co masz kartofla w dupie nikt tu cie nie slucha. Nawet PA gdzies wyparowal.....
            • igor_uk magna. 26.03.13, 21:46
              Zostaw przyglupa kartoflanego.On robi tylko to,co umie najlepiej ,czyli sluzyc za uzytecznego idiote.
              • wojciech.2345 Re: magna. 26.03.13, 21:48
                Igorku,
                Bercika wygasiłem. Jak Gazprom będzie na kolanach to Ciebie
                chyba też wygaszę.
                • igor_uk Jak na razie,wojtus. 26.03.13, 22:36
                  Robisz dobra robote. Moi watki,dzieki Tobie,nie gina na dole listy.
                  • polski_francuz Bardzo slusznie 26.03.13, 22:45
                    wasza watek jest pasjonujacy i zasluguje na szerokie poparcie.

Doloze sie i ja. Niech wasza watek rosnie w sile.

PF
      • eva15 Re: Chiny uciekaja z Afryki (aby na pewno?) 27.03.13, 13:47
        Artykuł jest dobry i to co podaje, to prawda. Ale jest jeszcze jeden aspekt:
        w krajach afrykańskich potrafią się nagle wydarzać demokratyczne rewolucje, po których nic już nie jest jak dawniej.
        • przyjacielameryki Re: Chiny uciekaja z Afryki (aby na pewno?) 27.03.13, 14:01
          eva15 napisała:

> Artykuł jest dobry i to co podaje, to prawda. Ale jest jeszcze jeden aspekt:
          > w krajach afrykańskich potrafią się nagle wydarzać demokratyczne rewolucje, po
          > których nic już nie jest jak dawniej.

To gdzie tego syfa podłapałaś? W rosyjskich koszarach przed 1993 r.?
        • igor_uk Oczywiscie,ze moga. 27.03.13, 19:30
          Ale to o czym pisze sie ,w zalinkowanym przez mnie artykule,dzieje sie wlasnie po takiej rewolucji.
          • eva15 Re: Oczywiscie,ze moga. 27.03.13, 19:46
            Igor, nie jestem w stanie czytać wszystkich artykułów, czasem mały skrót by się jednak przydał.
            Co do czasów po rewolucji: w "zdemokratyzownaych" krajach panuje chaos, upadek, mord i grabież. Trudno w takich warunkach planować poważne, długofalowe inwestycje.
            • igor_uk Re: Oczywiscie,ze moga. 27.03.13, 20:44
              I Chiny,i Rosja zreszta rowniez,maja czas.
              Chinczyk potrafi przezyc dzien na misce ryzu.Rosjaninu wystarcze kasza. Jak dlugo Yankee ,czy Brytol wytryma takie warunki?
              • ubiquitousghost88 Zamiast tu już drugi dzień pieprzyć 3 po 3... 27.03.13, 22:29
                ...wysil mózg i powiedz nam jasno dlaczego ż to "Osobiscie nie jesteś goracym zwolennikiem swiatowej ekspansji Chin"?
                Co, starszy brat niesympatyczny palantowi Igruszce?
                • igor_uk ubludok. 27.03.13, 22:32
                  Znow zapomniales umyc zeby.
                  • ubiquitousghost88 Ja nie twoja "łagodna Polka", nie wprowadzaj... 28.03.13, 10:06
                    ...na forum swoich domowych manier zza Buga... gawno ukraińskie!
                    Co, o Chinach potrafisz tylko sr.ać?
                    Paura, paura? Sempre con le spalle alla Grande Muraglia, you central-european shit?
                    Zakompleksiony śmieć polsko-rosyjski, wyrzucony przez wiatr historii na bruk angielski!
                    Co, wizy nie dają ani młodsi bracia rusi, ani starsi, kitajczyki?
    • przyjacielameryki Re: Chiny uciekaja z Afryki (aby na pewno?) 27.03.13, 11:06
      Co ty się martwisz o Chiny, popatrz jak UE wyrolowała Rosję na Cyprze! A ściślej Niemcy, które zastosowały wobec Rosji blitzkrieg:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13631321,_Financial_Times___Rosjanie_chca_obejsc_ograniczenia.html
      A podskakujecie do góry z radości, że tworzy się jakieś partnerstwo rosyjsko-niemieckie. Cha!, cha! Niemcy chcą tylko waszych surowców i waszego rynku ale jak pojawia się trudniejsza sytuacja to nie mają żadnych wątpliwości co robić. Podoba mi się ta polityka niemiecka, dużo lepsza i skuteczniejsza od tej którą uprawiał Hitler a cele te same. Polska zamiast krzyku i obrażania się na Rosję powinna dołączyć do niemieckiej polityki wobec Rosji.
      • 5magna Re: Chiny uciekaja z Afryki (aby na pewno?) 27.03.13, 12:10
        Cos tu nie widze ani Polski ani polskiego zlota. Kto wyrolowal Polske ze zlota?

news.goldseek.com/GoldSeek/1364328360.php
        • przyjacielameryki Re: Chiny uciekaja z Afryki (aby na pewno?) 27.03.13, 12:54
          5magna napisał(a):

> Cos tu nie widze ani Polski ani polskiego zlota. Kto wyrolowal Polske ze zlota?
          >
          > news.goldseek.com/GoldSeek/1364328360.php

Polska ma srebro, dużo srebra. O tym nie wiedziałeś?
          • 5magna Re: Chiny uciekaja z Afryki (aby na pewno?) 27.03.13, 14:09
            Cos ci sie zloto ze srebrem myli. Polska miala duzo zlota podobno w bardzo bezpiecznym miejscu w Londynie. Teraz ma tyle co Moldova. Rosja czy Chiny tylko za minimalna czesc swoich rezerw mogly by kupic cale polskie srebro.....
    • wojciech.2345 Shell zainwestuje miliard $ w chińskie (g)łupki 27.03.13, 17:37
      Shell zainwestuje miliard dolarów w chiński gaz łupkowy

Dyrektor Generalny naftowego giganta Shell Peter Voser, zakomunikował na konferencji prasowej w Pekinie, iż Shell zainwestuje miliard dolarów w chiński gaz łupkowy.

W ten sposób odniósł się on do zgody jaką wydał rząd w Pekinie na współpracę Shell’a z chińskim koncernem CNPC (China National Petroleum Corporation), w zakresie rozwoju projektu Fushun. Peter Voser oświadczył również, iż Shell jest w trakcie przygotowań do wykonywania odwiertów, nie podał jednak dokładnie ich terminu. Jak podkreślił jeden z rzeczników Shell’a Li Lusha: „ jest to pierwszy raz, gdy władze Pekinu akceptują umowę tego typu.” Shell i chińskie Petroleum będą pracować nad projektem eksploatacji złóż gazu łupkowego w rejonie Fushun-Yongchuan – dorzecze Sichuan – na przestrzeni 3.500 kilometrów.

gazlupkowy.pl/shell-zainwestuje-miliard-dolarow-w-chinski-gaz-lupkowy/
      • przyjacielameryki Re: Shell zainwestuje miliard $ w chińskie (g)łup 27.03.13, 17:54
        Wojtek, to chyba efekt tej słynnej wspólnej polityki BRICS.

Chiny tylko czekają, żeby wyrolować Rosję i cały czas to robią ale Kreml jest dumny ze współpracy z Chinami. Brawo!
        No widzisz, jakie ciekawe czasy!
        • wojciech.2345 Re: Shell zainwestuje miliard $ w chińskie (g)łup 27.03.13, 18:01
          No jak możesz pisać "wyrolować"?
          Rosja pozwoliła Chinom i Shellowi na współpracę.

Forumowe Czeka nam to zaraz dokładnie wytłumaczy.
          • 5magna Re: Shell zainwestuje miliard $ w chińskie (g)łup 27.03.13, 18:42
            Poczytaj Energy Bulletin. Sprawa prosta Chiny chca sie dostac do technologii. Tego nie maja jeszcze opracowane. Miliard dolarow to jest nic "0". Chiny kupily kanadyjski Nexen za $15 miliardow tez po to aby dostac sie do technologii bo ropa z tego szybko nie poplynie do Chin.

metronews.ca/news/canada/476706/nexen-deal-shook-oilpatch-ottawa-in-2012/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka