Dodaj do ulubionych

Czekistka German ?

06.04.13, 09:42
Ogladam tak co trzeci odcinek.
Z rosnacym niesmakiem:
Z ladnego tematu, z ikony (watpliwej, co prawda) wspolnoty kulturowej ostbloku, zrobiono propagandowke godna Czterech Pancernych, czy Klosa Mikulskiego.

Do serialu o Annie German , jak ulal pasuje mi powiedzenie "nie moj cyrk, nie moje malpy", to znaczy nie moje pokolenie, nie moje upodobania muzyczne, nawet seriali nie lubie.

Niemniej, gdy patrze, jak Germanowa niczym lwica broni PRL na konferecji prasowej we Wloszech, odbija mi sie Rozą Luksemburg i Pawlikiem Morozowem.
Tyko patrzec, a wstapi do komsomolu na wychodztwie i zacznie miewac sny antycypujace krola zurawi !

Tandeta.
Obserwuj wątek
    • borrka Co prawda... 06.04.13, 09:54
      Znalem paru obywateli sowieckich, mieszkajacych na stale w Polsce.
      Zachowywali sie podobnie.
      Bardziej papiescy od papieza w sprawach politycznych i z wiecznym strachem w oczach, ze "ambasada" nakaze powrot na lono Matuszki CCCP.
      Bali sie tego, jak ognia i w ten sposob, dosc mili w sumie ludzie, stawali sie nieznosnymi propagandystami slaniajacego sie juz, sowieckiego komunizmu.
      • polski_francuz Cyrk i malpy 06.04.13, 11:45
        W latach 80 pracowalem w Berlinie Zachodnim i mialem szefa, ktory czesto ze mna rozmawial na tematy ogolne. Firma byla mala ale dobrze kierowana. A szef byl urodzony w latach 20, byl w Wehrmachcie i w niewoli rosyjskiej dobrych kilka lat.

W jego oczach przeszlosc hitlerowska to byla jego mlodosc i tej mlodosci, jak lew, bronil. Dla niego to byly dobre czasy, bledy popelniono i owszem i wszystko sie bardzo zle skonczylo.

Kazdy z nas przy swoich pogladach pozostal, ale jego przywiazanie do przyszlosci wydalo mi sie przywiazaniem do pewnej czesci swojego zycia.

Tak tez rozumiem wypowiedzi pani German. Co wiecej, sam sie rzadko krytycznie wypowiadam o PRL. Tam byla moja mlodosc i nie widze zadnego powodu by ja odrzucac.

Innymi slowy rozsadek i inteligencja powinny powodowac, zeby jakos sie z przeszloscia pogodzic, przeszloscia zywic i by pomagala ona w budowaniu przyszlosci.

PF
    • br0fl0vski Re: Czekistka German ? 06.04.13, 10:21
      www.youtube.com/watch?v=bxI1skgga1U
      • edek_vilola Re: Ciekawy film, ale... 06.04.13, 12:01
        br0fl0vski napisał:

> www.youtube.com/watch?v=bxI1skgga1U

Ludzkosc jest praktycznie taka sama od zarania swojego istnienia. "Naprawiacze ludzkosci" pragnacy ja "uszczesliwic" i wprowadzic "wyzszy ustroj" okazywali sie czesto jeszcze gorsi od tych, ktorych zwalczali. Chcieli "wygonic diabla belzebubem". Niejeden czlowiek znalazl ukojenie i spokoj ducha jedynie w wierze w Boga, a nie w ludzi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        "Du suchst die Liebe auf den Gassen und auf den Strassen dierser Welt,
        doch diese Welt wird dich nur hassen - sie sucht nicht dich sondern dein Geld".

(jeden z "songow" amerykanskich, tlumaczonych na niemiecki, nie pamietam autora)
        • edek_vilola Re: Errata 06.04.13, 12:03
          ... dieser Welt
      • malkontent6 Re: Czekistka German ? 06.04.13, 17:47
        Ten filmik jest jeszcze bardziej przerażąjcy, to już chyba koniec świata:

www.youtube.com/watch?v=qZlApgkT9fU
    • przyjacielameryki Re: Czekistka German ? 06.04.13, 12:02
      Cała moja rodzina ogląda ten serial z wielkim zainteresowaniem(innych seriali w ogóle nie oglądamy). Dla nas kwestie polityczne są w tym filmie drugoplanowe i nie istotne. Najciekawsza jest droga do kariery A.German, to jej zaskoczenie, jej skromność i sposób jej odkrywania. Pózniej te Włochy, . . . . . . . . , ona faktycznie miała wielkie szanse na karierę światową, gdyby nie ten wypadek. Jednak Polska miała ten Festiwal Piosenki w Opolu który był faktycznym miejscem robienia kariery. Ja systematycznie oglądałem Opole gdzieś od roku 1966. Niebiesko Czarni, Czerwono Czarni, Czerwone Gitary, No To Co, Trubadurzy, Skaldowie, Niemen, K. Stanek, Sipińska, Rodowicz, Brekaut, S.Borys, . . . . . . . etc.! To był w latach 60-tych olbrzymi wysyp talentów i to był ewenement w bloku sowieckim. Droga artystyczna A. German pokazuje pena cząstkę rzeczywistości artystycznej tamtych lat. Dla mnie jest to bardzo ciekawe.
    • borrka Rajsk ogrod Stalina i Gomulki ? 06.04.13, 12:33
      Serial nie jest ani wierny faktograficznie, ani nie oddaje atmosfery lat "minionych".

Co to jest, jakis musical z amerykanskiego Brygadoon, gdzie czekisci entuzjastycznie sluchaja dziewczynki stepujacej przed biurem szeryfa?
      To najokrutniejsze lata, najokrutniejszego systemu, a nie Kraina Oz .
      Czy Beria, to jakis Gene Kelly, a mala Germanowa ... Judy Garland?

Kolejna proba propagandowego relatywizowania tragedii trzech pokolen i w Rosji, i w bratnich krajach.
      Wam Panowie (PF, PA) kojarzy sie sympatycznie z latami pacholecymi, ale swoje i tak wiecie.
      A co zrozumieja dzisiejsze malolaty ?
      "Sciezka kariery" sowieckiej dziewczynki ?

Być jak Steiner ...
      • borrka PS. Moj "zwierzecy" antykomunizm... 06.04.13, 12:51
        Domaga sie zelaznej konsekwncji:)))
        fc09.deviantart.net/fs17/f/2007/200/2/4/Kill_A_Commie_by_Toterot.jpg
      • edek_vilola Bardziej Regina Pisarek niz Anna German 06.04.13, 13:28
        kojarzy mi sie z "kultem" "Czterech pancernych" i owym okresem w historii Polski. Spiewala piosenki bardziej "na czasie", do dzis potrafie zanucic niektore z tych melodii:

"Hej Wolodia, Wolodia, gdzie jest twoja melodia?"
        "Tak dlugo was chlopcy nie bylo"
        "Gdyby nie oni nie bylbys tu... wiec twoje jest, wiec twoje jest zwyciestwo tych pamietnych dni"
        "Jest Warszawa, po prostu jest" itd.

P.S.
        Dopiero dzis dowiedzialem sie z Wikipedii, ze Regina Pisarek juz nie zyje i ze zginela w wypadku w roku 1998. Nie mialem o tym zupelnie pojecia, mieszkajac poza Polska.
    • wojciech.2345 Re: Czekistka German ? 06.04.13, 14:01
      borrka napisał:
      > Niemniej, gdy patrze, jak Germanowa niczym lwica broni PRL na konferecji prasow
      > ej we Wloszech, odbija mi sie Rozą Luksemburg i Pawlikiem Morozowem.
      > Tyko patrzec, a wstapi do komsomolu na wychodztwie i zacznie miewac sny antycyp
      > ujace krola zurawi !
      >
      > Tandeta.
      ---------------
      Nie oglądałem tego odcinka, ale spróbuję wczuć się w jej sposób myślenia. Dla Polaków, którym udało się wyjechać, uciec z rosyjskiego piekła nawet PRL był rajem. Poza tym dla wielu Polaków nawet Polska jakaś tam była Ojczyzną.

Dla mnie PRL był koszmarem zawsze.
      • borrka Dwuznaczny stosunek do czerwonego... 06.04.13, 19:52
        Zawsze jest godny potepienia.
        Nie ma usprawiedliwienia.
        Ta wypowiedz Germanowej, zapewne z palca wyssana, nie pasuje do pozytywnej w sumie poostaci.
        • wojciech.2345 Re: Dwuznaczny stosunek do czerwonego... 06.04.13, 20:55
          To były trudne czasy. Często przed wyjazdem na Zachód smutny osobnik z NKWD tłumaczył wyjeżdżającemu by zachowywał się "przyzwoicie". Paleta możliwości perswazji była duża.

Ale to tylko moje spekulacje.
    • lubat Re: Czekistka German ? 06.04.13, 20:46
      borrka napisał:

> Ogladam tak co trzeci odcinek.
      > Z rosnacym niesmakiem:
      > Z ladnego tematu, z ikony (watpliwej, co prawda) wspolnoty kulturowej ostbloku,
      > zrobiono propagandowke godna Czterech Pancernych, czy Klosa Mikulskiego.

Twoje zachowanie bardzo mi przypomina gościa, który wlazł do wychodka, po czym wszystkim wokół opowiada, jaki to strasznie śmierdzący przybytek i jak on tego nie lubi.

Dosyć zabawnie by było zobaczyć reakcję reżysera filmu, Krzystka, czołowego polskiego antykomunisty pośród filmowców, na porównanie jego genialnego dzieła z jakimiś "propagandowke godna Czterech Pancernych, czy Klosa Mikulskiego".
      Chyba by się pochlastał.

Jego wywiad (niecały):
      www.polityka.pl/kraj/wywiady/1538297,1,anna-german-laczy-polakow-i-rosjan-rozmowa-z-rezyserem-serialu-o-piosenkarce.read

i pełna wersja:
      www.inoforum.ru/inostrannaya_pressa/fenomen_anny_german/

> Niemniej, gdy patrze, jak Germanowa[u] niczym lwica broni PRL[/u] na konferecji prasow
      > ej we Wloszech, odbija mi sie Rozą Luksemburg i Pawlikiem Morozowem.
      > Tyko patrzec, a wstapi do komsomolu na wychodztwie i zacznie miewac sny antycyp
      > ujace krola zurawi !

Borrat, łżesz jak bura suka. Ona nie broniła PRL! Ona tylko odpowiedziała z pewnym oburzeniem na insynuację, że oto z narażeniem życia (pewnie pod ostrzałem z karabinów maszynowych) uciekła z Polski.
      W tym epizodzie Krzystek akurat trzyma się ściśle rzeczywistych faktów, z przyczyn osobistych German nie chciała wyjeżdżać i trzeba było aż nacisku ministra, by ją do tego "przekonać".

• borrka Nie korzystam z archiwow sluzb, jak ty, Lubacik:) 06.04.13, 23:32
        Moze i bylo, jak mowisz.
        Obojetne.
        Scena robi wrazenie czekistowskiej opery mydlanej.
        • eva15 Brzydko się chwytasz, borrcia 07.04.13, 01:17
          To bardzo bezczelne, mało wiedząc, co sam przyznajesz, tak głośno pyskować i obrażać pamięć tych, którzyj uż nie mogą się bronić.
          • borrka Autor scenariusza nie zyje !? 07.04.13, 01:25
            Czy moze rezyser do bozi wyemigrowal ?
            • eva15 Re: Autor scenariusza nie zyje !? 07.04.13, 01:37
              Miałam na myśli twoją interpretację A. German.
              • borrka Moja ? 07.04.13, 08:03
                A jak ja niby "ja interpretuje"?
                Nigdy mnie specjalnie nie interesowala - muzyka innego pokolenia - ale uwazalem za pozytywne zjawisko na granicy kultur.
                Krytykuje sposob przedstawienia jej w filmie, jesli nie zrozumialas , Effciu.
                Chyba znowu musze zaczac pisac do Ciebie wolniej i duzymi literami :)))
    • gosc_ze_smolenska Re: Czekistka German ? 07.04.13, 16:06
      Czego Ty oczekujesz od seriali? Prawdy historycznej? Prawdziwych refleksji Anny German? Ale chyba nie jestes zbyt naiwny. Nawet filmy dokumentalne sa tylko odzwierciedleniem osobistych wrazen i koncepcji rezyserow i producentow na poszczegolne wydarzenia.

> Niemniej, gdy patrze, jak Germanowa niczym lwica broni PRL na konferecji prasowej we Wloszech, odbija mi sie Rozą Luksemburg i Pawlikiem Morozowem. Tyko patrzec, a wstapi do komsomolu na wychodztwie i zacznie miewac sny antycypujace krola zurawi !
      Nie ogladalem tego serialu, w ogole prawie nie ogladam seriali (chyba ze ze wzgledow jezykoznawczych), dlatego nie wiem, co konkretnie tam mowila Anna German, ale napewno nie chwalila i nie bronila jak "lwica" Marksizmu-Leninizmu i komunizmu. Byc moze jest to Ci trudno zrozumiec, ale mozna kochac swoj kraj i nie koniecznie kochac systemu.
      • borrka Trudno dyskutowac... 07.04.13, 18:23
        Gdy nie widziales serialu.

Dla (przecietnego) Polaka , PRL stanowi symbol zmarnowanych lat i zaklamania.
        Okey, wielu widzi w tym swa mlodosc i jakies pozytywne reminiscencje, ale trudno mi wyobrazic sobie takie "utozsamianie sie" z sowieckim bantustanem.

Tak, jakby powiedziec:
        Tak, to ciasna klatka, ale NASZA klatka i stanowi chlubny dorobek :)))
        • przyjacielameryki Re: Trudno dyskutowac... 07.04.13, 18:43
          borrka napisał:

> Gdy nie widziales serialu.
          >
          > Dla (przecietnego) Polaka , PRL stanowi symbol zmarnowanych lat i zaklamania.
          > Okey, wielu widzi w tym swa mlodosc i jakies pozytywne reminiscencje, ale trudn
          > o mi wyobrazic sobie takie "utozsamianie sie" z sowieckim bantustanem.
          >
          > Tak, jakby powiedziec:
          > Tak, to ciasna klatka, ale NASZA klatka i stanowi chlubny dorobek :)))

Sprawa jest trudna. Oczywiście komunizm to absurd i zło ale w tamtych czasach żyli i tworzyli prawdziwi genialni artyści. Oni tez musieli się jakoś uporać z systemem ale nie mogli w proteście przestać być artystami. Dobrze, że był Niemen, Nalepa, S.Krajewski, . . . . . . etc! Oni pisali i śpiewali piękne piosenki, utwory. To było ważne dla wszystkich ludzi dla których ważna jest muzyka a ja zaliczam się do takich właśnie osób. Oczywiście serial w żaden sposób nie odzwierciedla charakteru lat 60-tych ale to chyba nie było jego celem.
          Dla mnie w serialu o A.German najważniejsza jest jej osoba i jej droga do kariery co z grubsza odpowiada prawdzie.
          Ja również zawsze słuchałem innej muzyki ale miałem świadomość, że German dysponuje fantastycznym głosem. Zmarła zbyt wcześnie, w wieku 46 lat. Jej historia to historia dramatyczna i przez to ciekawa.

• borrka Nic przeciw German... 07.04.13, 18:47
            Ale to chyba pierwszy rosyjski serial w duzym stopniu o PRL i dlatego ciekawia mnie ich wyobrazenia o "Polsce" w tych czasach.
            • przyjacielameryki Re: Nic przeciw German... 07.04.13, 18:59
              borrka napisał:

> Ale to chyba pierwszy rosyjski serial w duzym stopniu o PRL i dlatego ciekawia
              > mnie ich wyobrazenia o "Polsce" w tych czasach.

Oczywiście borka. Twoje uwagi są absolutnie zasadne i ja też je dostrzegam. Tyle, że postać A. German i jej droga artystyczna dla mnie są w tym momencie ważniejsze. Co nie kłóci się z trafnością Twoich uwag!
          • igor_uk Syn kucharki znow bredzi. 07.04.13, 18:50
            Czasy PRL "pozytywnie" ocenia połowa Polaków

To tyle mozno dodac do slow prowokatora banderoskiego:
            "Dla (przecietnego) Polaka , PRL stanowi symbol zmarnowanych lat i zaklamania. "
        • gosc_ze_smolenska Re: Trudno dyskutowac... 07.04.13, 19:03
          owszem, klatka nieraz byla ciasna, a lodowka nie zawsze byla pelna zarcia. Ale nie mozesz przeciez sprowadzac wszystko do chaty i zarcia. Kto wtedy chcial, ten uprawial sporty, chodzil do teatrow i na wystawy, ale rownierz do kawiaren i restauracji, prowadzil bardzo ciekawe zycie towarzyskie, smiem twierdzic, ze byc moze a moze nawet napewno nie rzadziej niz teraz. Ale nawet te towarzyskie pogawedki i paczki napewno urzadzano nie mniej niz teraz. Co najciekawsze, dyskutowano na mniej wiecej te same tematy: przewaznie chodzilo o rozne hobby, sporty i baby, i tylko pozniej o polityke. Zrozum, nie jestem i nigdy nie bylem obronca komuny, ale Twoje urojenia: co sowieckie = bantustanskie = zle jest delikatnie mowiac duza przesada i dalekie od rzeczywistosci.
          • borrka Czy sadzisz... 07.04.13, 19:42
            Ze w "normalnych" krajach ludzie nie prowadzili zycia towarzyskiego, nie spotykali sie, nie uprawiali sportu itd.?

Oni to wszystko mieli, plus wolnosc podrozowania, wolnosc zmiany kraju zamieszkania, wolnosc slowa i szybko rosnacy dobrobyt w powojennej Europie.
            Mysmy mieli slepa uliczke komuny.
            Nie bede uprawial rodzinnej martyrologii, ale sporo mialbym do "podziekowania" wladzy ludowej.

Być jak Steiner ...
            • borrka I jeszcze jedno: 07.04.13, 19:55
              U Was, dziadostwo komunizmu troche kompensowala mocarstwowosc CCCP.
              Nam dane bylo tylko dziadostwo :)
              • edek_vilola Re: Dokladnie tak 08.04.13, 13:32
                borrka napisał:

> U Was, dziadostwo komunizmu troche kompensowala mocarstwowosc CCCP.
                > Nam dane bylo tylko dziadostwo :)

My za to brak mocarswowosci kompensowalismy sobie dowcipem, np:.

"PRL to jest ten sam 'oboz' co ZSRR, tylko w naszym 'baraku' jest weselej."

"ZSRR przypomina 'amorka' - zupelnie nagi, ale uzbrojony", itp.
    • johnny-kalesony Re: Czekistka German ? 07.04.13, 17:17
      Oglądam ten serial z czystej ciekawości i zauważam z rosnącym zniechęceniem, jak z odcinka na odcinek staje się coraz bardziej niestrawny.
      Ton, tempo narracji, infantylne, pozbawione rytmu dialogi, naiwnie skomponowane ujęcia i obraz Polski z lat 60' całkowicie odbiegający od tego, który znam ze zdjęć oraz rodzimych filmów. Postaci oraz otoczenie wystylizowani są raczej według poetyki o dobrą dekadę wcześniejszej ... A to były przecież lata eksplozji polskiej szkoły awangardowego modernizmu, która szybko stała się powszechna i dostępna.
      Twórcy serialu zdają się ten fakt całkowicie ignorować, uparcie tkwiąc na początku lat 50-tych.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
    • lubat Re: Czekistka German ? 07.04.13, 20:39
      borrka napisał:

> U Was, dziadostwo komunizmu troche kompensowala mocarstwowosc CCCP.
      > Nam dane bylo tylko dziadostwo :)

Borrat, dziadostwo to stan umysłu, nie konta. Mam wrażenie - wynika to z twoich postów - że i wtedy byłeś dziadostwem, i dzisiaj nim jesteś.
    • polski_francuz Rezyser z Legnicy 08.04.13, 07:48
      Interesujacy wywiad z panem Krzystkiem w Polityce.

PF
      • borrka Mala Moskwa... 08.04.13, 09:17
        Swietny film, troche "Schnulze", jak mawiaja Giermancy, ale jakze prawdziwy.
        Moim zdaniem, lepszy od serialu o German.
        • borrka Nawiasem mowiac... 08.04.13, 09:22
          Po serialu widac, kto decydowal o wydzwieku filmu.
          Ten, kto placil - nawet logiczne.
          • polski_francuz I tez 08.04.13, 10:26
            pani German i epoka PRL moglaby byc baza do przeszlosci, jesli by sie powiedzialo: my zesmy cierpieli od komuny wy tez. Tyle, ze trzeba by zapomniec wielkomocarstwowe tony. A z tym troche trudniej...

PF
            • borrka To nie tak. 08.04.13, 10:39
              Oni te komune popierali i promowali u innych.
              Wielki szacunek dla tych, co z komunistyczna psiarnia walczyli.
              Ale Biali nie sa bez winy - ich slepy szowinizm uniemozliwil wspolne wypalenie czerwonego liszaja.
              • polski_francuz Re: To nie tak. 08.04.13, 10:54
                Zgoda, dlatego tez mowie baza czyli poczatkiem do budowy przyjacielskiej przyszlosci. Nic wiecej i nic mniej. Do rozliczenia zostalo duzo. Duzo za duzo nawet.

PF
                • zeitgeist2010 Pamietam Anne German 08.04.13, 12:38
                  ale nowe jest dla mnie, ze byla ona jakąś wspolną idolka Polakow i Rosjan.

W PRLu bylo tez TPPR / towarzycho przyjazni polsko radzieckiej. Autentycznie chcialoby sie wiedziec, czym oni sie zajmowali :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka