Dodaj do ulubionych

Rosjanie chcą cenzury

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 19:23
ten wynik to chyba policzek dla Rosjan, czy się mylę?
Obserwuj wątek
    • Gość: to ja Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 19:28
      taki wynik to chyba policzek dla Rosjan, czy się mylę? :)
    • Gość: Sceptyk2 Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.artnet.com.pl / *.artnet.com.pl 28.07.04, 19:35
      Oj, wygląda na to, że Putin będzie rządził wiele, wiele kadencji.
      • Gość: to ja Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 19:38
        nie, nie to raczej ludzie w tym kraju będą rządzeni przez tych, którzy nimi
        rządzą, a może się mylę? :))
        • Gość: sasza Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.admin.pk.edu.pl 29.07.04, 08:01
          Bardzo trafna uwaga. Niby tacy sami, a jednak inni. Europa jako pojęcie
          geograficzne nie przystaje do innych rozważań. Baron Custine kłania się zza
          grobu. Pzdr.
      • Gość: kolo Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 19:39
        Car Putin - chciales powiedziec.. hehehe... Rosja MUSI miec cara - ot tak, dla
        zachowania ciaglosci historycznej, hehehe
    • Gość: Pol Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 19:37
      Obawiam sie, ze sie mylisz.. Juz w poczatku lat 90-tych slyszalem od Rosjan
      (wyksztalconych, akademikow... i bynajmniej nie komunistow) takie proste
      pytanie : " a po ch... nam demokracja?"
      • Gość: to ja Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 19:39
        a widzisz, mnie chodziło o uczucie zakłopotania tej 1/3, a może się mylę? :)))
    • Gość: 308 Zupelnie jak LPR i Samabrona ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 19:41
      No wlasnie...
    • Gość: Behemot Mscislawa Rostropowicza GW juz lubic nie bedzie IP: *.lobnya.ru 28.07.04, 19:52
      Czy nadal wierzy pan w moc słowa?

Ostatnio słowo w Rosji się zdewaluowało. Dlaczego? Dlatego że dzisiaj wszystko
      jest możliwe. Mówi się, że w Rosji nie ma wolności słowa. To bzdura. Kilka
      miesięcy temu przeczytałem w jednej z wysokonakładowych gazet list
      Bieriezowskiego (Borys Bieriezowski – wpływowy oligarcha epoki Jelcyna, od
      kilku lat na emigracji w Londynie – przyp. FORUM) wymierzony w prezydenta,
      krytykujący jego politykę. Czy publikacja takiego listu byłaby możliwa, gdyby
      nie było wolności słowa? Jest wolność, tylko nie zwykła, prosta, a chamska.
      Brakuje w niej szacunku dla ludzi, dla narodu. Jeśli ktoś ma gazetę, to może w
      niej drukować, co mu się żywnie podoba, bez oglądania się na innych, na dobry
      smak czy na to, czy w ogóle ma rację.

Czy w takim razie należałoby wprowadzić cenzurę?

Nie cenzurę, tylko odpowiedzialność. Redaktorzy muszą ponosić odpowiedzialność
      za słowo. Kiedy wolno wszystko, bez żadnych ograniczeń, a opinie są rozbieżne i
      jest ich wiele – społeczeństwo jest zdezorientowane. Jedna gazeta się zachwyca:
      geniusz! A druga jest pełna oburzenia: co za beztalencie! Na Zachodzie też
      oczywiście są różne opinie, ale nie tak skrajne. Białe jest tam na ogół białe,
      a czarne – na ogół czarne. A w naszych gazetach recenzje piszą bardzo często
      nie profesjonalni krytycy, a pismacy, którzy chcą skoncentrować uwagę na
      własnej osobie. Jakiś tam Puśkin pisze sobie bezkarnie, że Szostakowicz to
      przeciętny kompozytor. I wszyscy myślą: niezły ten Puśkin, ma łeb na karku,
      odkrył wstydliwą prawdę o Szostakowiczu. A jak każdy może bezkarnie mówić, co
      mu ślina na język przyniesie, to upadają autorytety. Nikt ich nie wspiera.
      • Gość: to ja kotu behemotu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 21:00
        a ty kocie siedż na płocie,
        pan załatwi wszystkie sprawy,
        pan jest dobry, pan łaskawy,
        z panem lepiej nie zadzierać,
        ty masz mruczeć,
        bo car każe
        i karze)
        a może się mylę? :(
        • Gość: Behemot Re: kotu behemotu IP: *.lobnya.ru 28.07.04, 21:18
          Troche ci sie rzeczywiscie popierdolilo. Wypowiedz, ktora przytoczylem nalezy
          do Mscislawa Roztropowicza. Moze wiesz kto to jest? I blagam nie ukladaj tych
          rymow (chyba, ze to dzielo pieciolatka - wtedy bede pod wrazeniem).
          • maaac Re: kotu behemotu 28.07.04, 21:29
            Jeżeli to powiedział Mscisław Roztropowicz to źle z nim. W demokracji każdy ma
            prawo mówić co chce (po za nawoływaniem do mordów - tu działa cenzura
            prewencyjna). Jeżeli zaś skłamie i w ten sposób kogoś obrazi - to sądownie
            nakazuje się mu odszczekać. Wystarczy odpowiedzialność za słowo - ale bez
            przesady - nikt poważny nie będzie sądził gazety "Nie z tej ziemi" za to, że
            napisała, że UFO porwało panią Edytę Górniak. Żeby podchodzić z dystansem do
            takich informacji wystarczy zdrowy rozsądek. Zdrowy rozsądek i własny gust
            wybierze, który z recenzentów ma racje, a który jest hucpiarzem. Źle z
            Rosjanami jeśli już sami (a może jeszcze nie?) w gazecie nie potrafią odróżnić
            mądrości od głupoty.
            • Gość: to ja Re: kotu behemotu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:45
              to mu (kotu) powinno uświadomić, że daleka jest droga przed sowieckimi 2/3, na
              szczęście (bez cienia ironii) mózgi ludzkie są bardzo plastyczne, a może nie
              mam racji? :)))
              • Gość: eof nudzisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:53
                Gość portalu: to ja napisał(a):

> to mu (kotu) powinno uświadomić, że daleka jest droga przed sowieckimi 2/3, na
                > szczęście (bez cienia ironii) mózgi ludzkie są bardzo plastyczne, a może nie
                > mam racji? :)))

po pierwsze, męczące jest twoje upewnianie się na okrągło w swej racji. jeśli to chwyt retoryczny, to jego powtarzanie przy każdej wypowiedzi trąci intelektualną mizerią.

po drugie, jakbyś posiadł(a) w szkole umiejętność czytania ze zrozumieniem, wiedział(a)byś, że behemot tylko przytacza - było nawet wyjaśnienie. więc owszem - nie masz racji i milcz już wreszcie.
                • Gość: to ja Re: nudzisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:58
                  hej nauczycielu, naprawiaczu świata: czuj się znudzony i przetrącony, ale do
                  zamykania ust, to masz prawo własnemu dziecku (jeśli taka twoja wola), a może
                  się mylę?
                  • Gość: eof Re: nudzisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:00
                    Gość portalu: to ja napisał(a):

> hej nauczycielu, naprawiaczu świata: czuj się znudzony i przetrącony, ale do
                    > zamykania ust, to masz prawo własnemu dziecku (jeśli taka twoja wola), a może
                    > się mylę?

mam prawo czuć pogardę do prostaczków, którym wydaje się iż wznieśli się na wyżyny oryginalności stylu, podczas gdy zwyczajnie bełkocą trzy po trzy.
                    • Gość: to ja Re: nudzisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:03
                      dobra sowiecka szkoła, a może nie mam racji?
                      • Gość: eof Re: nudzisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:05
                        nie masz nawet na pewno. ja zaś nie mam dalszej wątpliwej przyjemności udzielania ci wyjaśnień, skoro wyraźnie sam nie radzisz sobie z wnioskami, które nie dowodzą tylko przez ciebie przyjętych tez. trudno.
                        • Gość: to ja Re: nudzisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:13
                          odsyłam cię ćwierciu do słownika etymologicznego, ćwierciu! Mam rację :)
          • Gość: eof no właśnie, kto to jest hmm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:58
            Gość portalu: Behemot napisał(a):

> Troche ci sie rzeczywiscie popierdolilo. Wypowiedz, ktora przytoczylem nalezy
            > do Mscislawa Roztropowicza. Moze wiesz kto to jest? I blagam nie ukladaj tych
            > rymow (chyba, ze to dzielo pieciolatka - wtedy bede pod wrazeniem).

podpisuję się pod prośbami błagalnymi, ale do rzeczy. któż powiedział, że pan rostropowicz (a propos, nie śmiałbym się na twoim miejscu, robiąc błędy ortograficzne w tak dobrze znanym ci nazwisku) musi mieć coś sensownego do powiedzenia hmm? lider opinii, to jeszcze nie znaczy politolog... owszem, on tylko reprezentuje opinie szerokiej rzeszy rosjan.
            • Gość: to ja Re: no właśnie, kto to jest hmm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:01
              Rosjan przez duże "r", a może nie mam racji?
            • Gość: Behemot Re: no właśnie, kto to jest hmm? IP: *.dialup.mtu-net.ru 29.07.04, 10:07
              Gość portalu: eof napisał(a):

> podpisuję się pod prośbami błagalnymi, ale do rzeczy. któż powiedział, że pan
              r
              > ostropowicz (a propos, nie śmiałbym się na twoim miejscu, robiąc błędy
              ortograf
              > iczne w tak dobrze znanym ci nazwisku) musi mieć coś sensownego do
              powiedzenia
              > hmm? lider opinii, to jeszcze nie znaczy politolog... owszem, on tylko
              reprezen
              > tuje opinie szerokiej rzeszy rosjan.
              Nie jest mi dobrze znany. Jego tworczosc wogole mnie nie interesuje. Ale jego
              postac kazdy chyba kojarzy. Mysle, ze w kontekscie rozmowy o cenzurze jego
              opinia jest jak bardziej na miejscu. Nie trzeba byc przeciez politologiem, zeby
              trafnie ocenic jakosc prasy i jej swobode. Wystarczy ja czytac. Z drugiej
              strony w Wyborczej cytuje sie wypowiedzi i komentarze postaci ale tylko tych
              wygodnych dla prezentowanej w Wyborczej wizji Rosji. Ten sam Rostropowicz bylby
              bardzo czesto cytowany w Wyborczej, gdyby mial inny poglad. No wlasnie. Ten sam
              ale z niewygodnymi opiniami (niewygodnymi dla obrazu Rosji w Wyborczej). Takie
              sa moje spostrzezenia. A jezeli tacy ludzi jak on nie maja jak twierdzisz nic
              sensownego do powiedzenia to kto ma? Np dziennikarz, ktory napisal ten artykul?
              • Gość: eof Re: no właśnie, kto to jest hmm? IP: *.argo.grey.com.pl 29.07.04, 10:57
                > trafnie ocenic jakosc prasy i jej swobode. Wystarczy ja czytac. Z drugiej
                > strony w Wyborczej cytuje sie wypowiedzi i komentarze postaci ale tylko tych
                > wygodnych dla prezentowanej w Wyborczej wizji Rosji. Ten sam Rostropowicz bylby
                >
                > bardzo czesto cytowany w Wyborczej, gdyby mial inny poglad. No wlasnie. Ten sam
                >
                > ale z niewygodnymi opiniami (niewygodnymi dla obrazu Rosji w Wyborczej). Takie
                > sa moje spostrzezenia. A jezeli tacy ludzi jak on nie maja jak twierdzisz nic
                > sensownego do powiedzenia to kto ma? Np dziennikarz, ktory napisal ten artykul?

chwila moment. gazecie wolno zamieszczać teksty zgodne z opinią światopoglądową
                dziennikarzy. owszem lubię czytywać forum, bo tam można odnaleźć opinie różnych
                stron barykady. ale mnie interesuje trochę co innego - jaka jest TWOJA teza w
                kwestii przedmiotowej, albo raczej - czy zgadzasz się ze zdaniem muzyka?
                • Gość: Behemot Re: no właśnie, kto to jest hmm? IP: *.dialup.mtu-net.ru 29.07.04, 12:27
                  > chwila moment. gazecie wolno zamieszczać teksty zgodne z opinią
                  światopoglądową
                  > dziennikarzy. owszem lubię czytywać forum, bo tam można odnaleźć opinie
                  różnych
                  > stron barykady. ale mnie interesuje trochę co innego - jaka jest TWOJA teza w
                  > kwestii przedmiotowej, albo raczej - czy zgadzasz się ze zdaniem muzyka?

Sklamalbym, gdybym powiedzial, ze czytam namietnie rosyjska prase i ogladam
                  telewizje. Ale mam tu kontakt z rzeczywistoscia.
                  Przegladam "Polityke", "Wyborcza", "Rzeczpospolita" i nie moge powiedziec, ze
                  dowiaduje sie z nich czegos nowego czego bym nie dowiedzial sie z mediow
                  rosyjskich. Nawiasem mowiac "Polityka jest najbardziej pluralistyczna
                  wewnetrznie. Owszem, interpretacje sa juz rozne. Te same wydarzenia w Iraku
                  beda napewno inaczej komentowane. Jesli ktos oglada rosyjska telewizje NTB, to
                  chyba przyzna, ze ma wysoki poziom i robiona jest profesjonalnie. Analizy na
                  temat Jukosu, taktyki Putina, mozliwych scenariuszy sa nawet ciekawsze niz w
                  naszej prasie. Tak wiec nie jest tak, ze biedni, zahukani Rosjanie nic nie
                  wiedza. Zalujemy ich na wyrost.
                  Co do linii swiatopogladowej dziennikarzy to mam inne zdanie. Napewno jest to
                  linia swiatopogladowa glownego dowodztwa Wyborczej, glownie Michnika. Bo to nie
                  jest tak, jak sugerujesz, ze do Wyborczej przychodzi dziennikarz i pisze
                  zgodnie ze swoja swiatopogladowa linia, tylko przyjety zostaje taki, ktorego
                  swiatopogladowa linia pasuje do Wyborczej. A to roznica. A pokusie pracy w
                  takim medialnym gigancie malo ktory dziennikarz sie oprze. Wiec zaczyna myslec
                  i pojmowac swiat "slusznie". I to raczej ten problem wystepuje w Rosji, ale nie
                  tylko tu. Nawiasem mowiac to w Polsce brakuje silnej przeciwwagi dla Wyborczej.
                  Pamietasz sprawe Parfionowa w NTW? Zostawmy sprawe slusznosci postawy jednej i
                  drugiej strony. Faktem jest, ze Parfionow mocno sie postawil, zrobil szum. Jak
                  myslisz, gdyby tak w Wyborczej jakis dziennikarz postawil sie Michnikowi i
                  pisal "pod prad", to czy dlugo by tam popracowal, najlepszy przyklad, ze takich
                  tam nie ma. Ogladalem wywiad z Parfionowem (w rosyjskiej "jedynce") i rzecz
                  ciekawa, ze on sam nie przedstawial calej sprawy tak jak Wyborcza. Jego
                  zarzuty: wspolpraca sie nie ukladala, jego prace i materialy wykorzystywali
                  inni dziennikarze stacji a on na nie pracowal, ze juz tymi przepychankami sie
                  zmeczyl i tak naprawde troche sam ta sytuacje sprowokowal. Zreszta taki
                  dziennikarz z praca problemow mial nie bedzie co zreszta on sam podkreslal. W
                  Polsce takiego wywiadu napewno bys nie uslyszal. Wiec zartem zapytam co z ta
                  cenzura w Polsce?
                  A co ty sadzisz o mediach rosyjskich?
                  • Gość: eof rosyjskie dziennikarstwo IP: *.argo.grey.com.pl 29.07.04, 15:30
                    > A co ty sadzisz o mediach rosyjskich?

nie roszczę sobie nawet minimalnych pretensji do głębokiej wiedzy nt.
                    rosyjskiego rynku mediów, ale o ile mi wiadomo, jest to jedno z niewielu państw
                    na świecie, gdzie od paru lat systematycznie knebluje się dziennikarzy, a ci co
                    bardziej krnąbrni znikają "w niewyjaśnionych okolicznościach". czy nieprawdą są
                    informacje z gw na temat braku ogólnokrajowych, wysokonakładowych gazet o
                    niezależnych od putina poglądach? czy nieprawdą jest nękanie redakcji?
                    zwalnianie niewygodnych dziennikarzy? jeśli coś z tego jest nieprawdą, chętnie
                    skonfrontuję swój stan wiedzy (wynikający z lektury polskiej prasy) z czyimś -
                    kogoś lepiej zorientowanego w sprawie.
              • Gość: dago Re: no własnie, kim sa Rosjanie, hmm? IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 29.07.04, 11:21
                Rostropowicz, niezaleznie od gloszonych przez niego pogladow na sytuacje w
                Rosji, nie reprezentuje niestety spoleczenstwa wspolczesnej RUS - od lat
                mieszka na Zachodzie i jest Rosjaninem "Zachodnim", czy sie do tego przyznaje
                czy nie - holduje tzw. zachodnim wartosciom, o ktorych wiekszosc spoleczenstwa
                Rosji ma raczej blade pojecie, lub wrecz ustosunkowuje sie do nich w sposob
                nieprzyjazny i nihilistyczny. 90% wspolczesnych Rosjan to tzw. "sowki", ktorych
                sposob myslenia i odbierania rzeczywistosci ksztaltuje swiadomosc z poprzedniej
                epoki. Nie potrafia (i nie chca) sie tego wyzbyc. Coz, umysl zniewolony sie
                klania... Stad wlasnie takie, a nie inne rozumowania o prasie, cenzurze wladzy
                etc.
      • Gość: Sasza Re: Mscislawa Rostropowicza GW juz lubic nie bedz IP: *.admin.pk.edu.pl 29.07.04, 08:05
        To co teraz przeczytałem, brzmi mniej więcej tak:,,Łubianka orzekła - causa
        finita".
      • Gość: meerkat SZOSTAKOWICZA tez nielubimy, bo juz nie musimy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:38
        Niestety Szostkowicz to NAPRAWDE przecietny kompozytor.
        Kuuudy mu tam do Prokofiewa! Ale przynajmniej byl POLTYCZNIE SLUSZNY!

A wolnosc slowa, Behamocie, w zachodniej wersji polega na tym , ze jesli ktos
        napisze dobrze uzasadniony artykul dowodzacy, ze J.S. Bach. i L. v. Beethoven
        sa mocno przechwaleni, to OCZYWISCIE tez mu to wydrukuja, bo za wiele jest
        peanow pisanych o nich na kleczkach.

P.S. Czy mozesz mi pokazac lub zacytowac chocby JEDEN artykul w rosyjskiej
        prasie czy komentarz w rosyjkiej telewizji ujawniajacy ile setek milionow $$$
        maja na zagranicznych cyfrowych kontach Wladimir PUTIN i jewo komanda(FSB)??

Albo odslaniajacy kulisy atakow na Chodorkowskiego, ktorego jak krnabrnego
        wyzuto w milairdow, by zawlaszczyc czesc, a Yukos pozwolic nabyc za cwierc
        ceny poslusznemu Putinowi ABRAMOWICZOWI???

Czekam na odpowiedz!
        • Gość: Behemot Re: SZOSTAKOWICZA tez nielubimy, bo juz nie musim IP: *.dialup.mtu-net.ru 29.07.04, 12:48
          > P.S. Czy mozesz mi pokazac lub zacytowac chocby JEDEN artykul w rosyjskiej
          > prasie czy komentarz w rosyjkiej telewizji ujawniajacy ile setek milionow $$$
          > maja na zagranicznych cyfrowych kontach Wladimir PUTIN i jewo komanda(FSB)??

Nie nie moge. Byc moze maja takie konta, kto ich nie ma, jesli u nas nawet taka
          plotka jak Nauman ma. Ale w polskiej prasie tez nie czytalem. Ale chetnie
          poczytam, daj namiary.

> Albo odslaniajacy kulisy atakow na Chodorkowskiego, ktorego jak krnabrnego
          > wyzuto w milairdow, by zawlaszczyc czesc, a Yukos pozwolic nabyc za cwierc
          > ceny poslusznemu Putinowi ABRAMOWICZOWI???

Mowi sie o tym szeroko. Wypowiadaja sie jego adwokaci z ostrymi wypowiedziami.
          Analizuje sie powody.
          Napisz konkretnie taki a taki atak. Wtedy bede mogl odpowiedziec konkretnie. To
          naprawde nie jest swiat z Orwell'a.
          A dla mnie Abramowicz i Chodorkowski sa siebie warci.
      • Gość: J.K.2 Behemot - masz racje! IP: 195.70.208.* 29.07.04, 09:46
        Odpowiedzialnosc powina byc! Bo jest za duzo chamstwa i przemocy. I to bardzo
        negatywnie dziala na mlodziez.
      • Gość: J.K. Behemot, z jakiego kabaretu wziales ten tekst? n/t IP: *.arcor-ip.net 29.07.04, 11:34
        robisz jakis program satyryczny o socrealizmie?
        faktycznie jak wolno wszystko powidziec, to sie ludziskom w glowach przewraca...
        • Gość: Behemot Re: Behemot, z jakiego kabaretu wziales ten tekst IP: *.dialup.mtu-net.ru 29.07.04, 13:31
          Z tygodnika forum. Tam sa przedruki z prasy swiatowej. Ten jest bodajze z pisma
          Itogi.
          > faktycznie jak wolno wszystko powidziec, to sie ludziskom w glowach
          przewraca..
          No to wolno czy nie wolno w Rosji wszystko powiedziec?
    • Gość: SABAŁA DAĆ IM CENZURĘ, BĘDĄ SZCZĘŚLIWI ! IP: *.cg.shawcable.net 28.07.04, 19:58
      • Gość: SABAŁA DAC IM GŁAWNOJE UPRAWLENIE PA ŁAGIERIAM ! IP: *.cg.shawcable.net 28.07.04, 20:00
        • Gość: SABAŁA KAŻDEMU WEDŁUG POTRZEB ! IP: *.cg.shawcable.net 28.07.04, 20:02
        • Gość: **WSZYSTKO JASNE** ROSJA- WIADOMO OD WIEKOW- WWW.PANSTWOZLA!!!! IP: *.dynamic.mts.net 28.07.04, 23:52
      • Gość: Niepewien Re: DAĆ IM CENZURĘ, BĘDĄ SZCZĘŚLIWI ! IP: *.atldial1.hawkcommunications.com 28.07.04, 22:58
        Tylko część Rosjan będzie uszczęsliwiona cenzurą. Czy może mylę się?
    • Gość: KubaRo Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 21:21
      Rosjanie zawsze byli trzymani krotko wiec wcale sie nie dziwie ze w cenzurze
      nie widza nic zlego. Taka mentalnosc. Wielowiekowy "zamordyzm" daje o sobie
      znac.
    • Gość: tomek 1 Re: Rosjanie chcą cenzury IP: 5.5D* / 213.40.3.* 28.07.04, 21:22
      Trudno się dziwić. Cenzura to społeczne przyzwolenie na biedę opartą i na
      zakłamaniu władz i na bierności społeczeństwa. Przed chwilą ręka mi zadrżała bo
      chciałem napisać coś o atrofii motywacji w społeczeństwie. Ale to dotyczy na
      przykład wysiłku komunistów w Polsce.

Motywacja w Polsce ku doświadczeniom z przeszłości, choć bardzo jak na oko
      dzisiejsze skromnych, Polski 20-lecia międzywojennego - choć bardzo z kolei dla
      czasów powojennych specjalnych - jest inna od motywacji narodu, który nie może
      cofnąć się pamięcią swoją społeczną ku modelowi i doświadczeniom lepszym
      bardziej światłym. Putin żeruje na carskości i na staliniźmie, odrzucając
      myślenie liberalne oparte na szacunku dla godności osoby ludzkiej. Myślenie,
      które jest nieodwołalnie spójne z wizerunkiem tradycji europejskich, a które z
      punktu widzenia tradycji polskich jest związane z dziką leninowską Azją.

Rzecz w tym, że Putin nie reprezentuje poglądów Rosjan światłych, dążących do
      demokracji. Kojarzenie Putina z Rosją to błąd. dzisiaj ci swiatli sa w
      mniejszości. Dynamika życia gospodarczego i swobodnej wymieny myśli zlikwiduje
      Putina dosyć szybko, jako człowieka zakłamanego i niepodatnego na
      zaakceptowanie kutury wolności słowa.
      • Gość: to ja Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 21:25
        a czy po Putinie nie nastanie Putin? A może się mylę? :(
      • Gość: tomek 1 Re: Rosjanie chcą cenzury IP: 5.5D* / 213.40.3.* 28.07.04, 21:27
        Trudno się dziwić. Cenzura to społeczne przyzwolenie na biedę opartą i na
        zakłamaniu władz i na bierności społeczeństwa. Przed chwilą ręka mi zadrżała bo
        chciałem napisać coś o atrofii motywacji w społeczeństwie. Ale to dotyczy na
        przykład wysiłku komunistów w Polsce.

Motywacja w Polsce ku doświadczeniom z przeszłości, choć bardzo jak na oko
        dzisiejsze skromnych, Polski 20-lecia międzywojennego - choć bardzo z kolei dla
        czasów powojennych specjalnych - jest inna od motywacji narodu, który nie może
        cofnąć się pamięcią swoją społeczną ku modelowi i doświadczeniom lepszym
        bardziej światłym. Putin żeruje na carskości i na staliniźmie, odrzucając
        myślenie liberalne oparte na szacunku dla godności osoby ludzkiej. Myślenie,
        spójne z wizerunkiem tradycji europejskich jest Putinowi obce, myślenie Putina
        z punktu widzenia tradycji polskich jest związane z dziką leninowską Azją.

demokracji. Kojarzenie Putina z Rosją to błąd. dzisiaj ci swiatli sa w
        mniejszości. Dynamika życia gospodarczego i swobodnej wymieny myśli zlikwiduje
        Putina dosyć szybko, jako człowieka zakłamanego i niepodatnego na
        zaakceptowanie kutury wolności słowa.

--------------------------------------------------------------------------------
      • Gość: Misza PYTANIE IP: *.cab0.lsn.starman.ee 29.07.04, 18:20
        > demokracji. Kojarzenie Putina z Rosją to błąd.

Stop! Wg. Ciebie "swiatli" to so ROsjanie ktorzy sa przeciw Putinow ? Ciekawa teoria. POzostali ponad 70% to wg. Ciebie sa "ciemni", zgadza sie?

No to ja jestem w takim razie tym "Ciemnym" ROsjaninem, ktorzy chce zeby w Rosji nie bylo takich Berezowskich, Chodorkowskich, Basajewych itd.
        Chce zeby w Rosji byl porzadek i stabilnosc.
        • Gość: dago Re: PYTANIE IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 30.07.04, 11:09
          Tak-tak, Miszenka. Porzadek i stabilnosc a la Andropov, przeciez do tego
          dazycie na czele z waszym ukochanym przywodca? Oligarchow, "cziornozopych" i
          wolnodumcow von z Rosji, prasa i TV musza glosci "prawde" (w stylu
          gazety "Pravda"), musi panowac "poriadok", "vor dolzen sidet' v tiurme" oraz
          najlepiej "vsio podelit'" Vsio putiom?
    • Gość: Lukasz Rosjanie jako Narod nie dorosli do demokracji tam IP: 195.116.133.* 28.07.04, 21:26
      jest spoleeczne przyzwolenie i zapotrzebowanie na silnego wladce.Poczytac
      wystarczy historie Rosji by zobaczyc dlaczego tak jest.Wywodu nie bede pisal -
      ale najkrocej, w Rosji nigdy nie bylo wolnosci dla jednostki,wogole pojecie
      praw jednostki najogoleniej rzecz biorac nie istnieje
      • Gość: Kris Re: Rosjanie jako Narod nie dorosli do demokracji IP: *.cab18.mus.starman.ee 29.07.04, 00:50
        Gość portalu: Lukasz napisał(a):

> jest spoleeczne przyzwolenie i zapotrzebowanie na silnego wladce.Poczytac
        > wystarczy historie Rosji by zobaczyc dlaczego tak jest.Wywodu nie bede pisal -

> ale najkrocej, w Rosji nigdy nie bylo wolnosci dla jednostki,wogole pojecie
        > praw jednostki najogoleniej rzecz biorac nie istnieje

Kazde spoleczenstwo teskni za silnym wladca(czytaj rzadem)nie tylko
        Rosjanie,problem w tym ze nie kazde jego ma!W Polskiej historii bylo paru i tez
        ich wspominamy jako tworcow panstwa Polskiego,bez wzgladu na to jakiego
        zdania byli nasi sasiedzi,wazne ze dla nas utozsamial sie z Polska silna,nie
        obowiazkowo demokratyczna.Ostatnia taka osobowoscia byl ,o ile sie nie myle
        Pilsudzki ,po nim pustka,a to wyznacznik naszej pozycji w swiecie.
        Rosja miala i ma wiecej takich mocnych wladcow,czego im wiekszosc zazdrosci ,i
        stad ta nienawisc,bo pozycja takiego panstwa tylko rosnie i umacnia sie
        znaczenie jego na arenie miedzynarodowej. To co tutaj wypisuja zwykli zjadacze
        chleba nijak sie ma do pozycji jaka zajmuje Putin w polityce miedzynarodowej i
        Rosja dzieki niemu.
        Nie mozna stosowac jednakowe podejscie w dwoch roznych spoleczenstwach,roznych
        realiach zycia.
        Rosja byla potega i bedzie ,jezeli ludzie chca cenzury,znaczy sie wiedza czego
        chca,w USA rowniez spoleczenstwo zgodzilo sie na ograniczenie swobod,i co
        koniec demokracji?A moze oni nie dorosli do demokracji?Nie pieprzcie
        glupot,rusofoby!
        • Gość: jast Re: Rosjanie jako Narod nie dorosli do demokracji IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 29.07.04, 08:45
          > Rosja byla potega i bedzie

Bzdura. Jesli byla "potega" to tylko dzieki swym atomowkom. Odejmiesz atomowki
          i zostaje kraj 3-ciego swiata ktoremy nawet brak wszechstronnej kanalizacji.
          • Gość: Kris Re: Rosjanie jako Narod nie dorosli do demokracji IP: *.cab18.mus.starman.ee 29.07.04, 17:58
            Gość portalu: jast napisał(a):

> > Rosja byla potega i bedzie
            >
            > Bzdura. Jesli byla "potega" to tylko dzieki swym atomowkom. Odejmiesz
            atomowki
            > i zostaje kraj 3-ciego swiata ktoremy nawet brak wszechstronnej kanalizacji

ZABIERZ TE ZABAWKI AMERYCE,TEZ BEDZIE TYM SAMYM!
            PO PROSTU KOMUNISCI SWOJA TEPA POLITYKA DOPROWADZILI PANSTWO NA SKRAJ
            PRZEPASCI.ROSJA MA WSZYSTKO CO JEST NIEZBEDNE DO PRAWIDLOWEGO ISTNIENIA
            KRAJU,A JESZCZE WIECEJ MOGA SPRZEDAC,WYSTARCZY TYLKO UMIEJETNIE RZADZIC TYM
            WSZYSTKIM.KONKURENCI ROSJI BOJA SIE TEGO,WIEC WYMYSLAJA WSZELKIE PROBLEMY ABY
            ODDALIC TEN CZAS X!JUZ WIELE RAZY NA FORUM POWTARZALEM,JEST GRUPA PANSTW,KTORE
            NALEPIEJ WIDZIELIBY ROSJE WLASNIE JAKO PANSTWO 3-GO SWIATA,ONI SIE PO PROSTU
            PANICZNIE BOJA ZE UTRACA SWOJA ROLE NA RZECZ ROSJI WLASNIE.
            • Gość: jast Re: Rosjanie jako Narod nie dorosli do demokracji IP: *.arc.nasa.gov 29.07.04, 19:11
              > WYSTARCZY TYLKO UMIEJETNIE RZADZIC TYM

no tak, "Wystraczy", wystarczy jak babcia bedzie miala wasy to bedzie dziadkiem.
              Tego "wystarczy" nigdy dotad nie bylo w historii Rosji.

> NALEPIEJ WIDZIELIBY ROSJE WLASNIE JAKO PANSTWO 3-GO SWIATA,

Baranie glupi, nikt nie musi WIDZIEC skoro tak jest obecnie. Widocznie Rosji
              samej nie zalezy aby byc potega swiatowa. To kraj durnii rzadzonych przez
              durnie. Niech zaczna od zalozenia kanalizaji - jakis poczatek.
        • Gość: dago Re: Rosjanie jako Narod nie dorosli do demokracji IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 29.07.04, 11:47
          Tak potega, rzeczywiscie:) - potega trzeciego swiatu:), potega nedzarzy i ludzi
          zniewolonych i nie potrfiacych samodzielnie myslec i zdrowo oceniac otaczajacy
          ich swiat. Potega bezdrozy i umierajacych, opustoszalych setek miast i tysiecy
          wsi. Potega, ktora ma ogromne przestrzenie, ktore do dzis sa niezbadane.
          Rzeczywiscie potega, ale na jaka miare? Raczej juz Brazylii niz USA, z calym
          szacunkiem dla Brazylii. I rusofobia nie ma tu nic do rzeczy. Wystarczy po
          prostu znac Rosje, nie z opowiesci GW i nie z persepktywy wylacznie Moskwy i
          tzrezwo oceniac sytuacje.
          • Gość: Kris Re: Rosjanie jako Narod nie dorosli do demokracji IP: *.cab18.mus.starman.ee 29.07.04, 18:06
            Gość portalu: dago napisał(a):

> Tak potega, rzeczywiscie:) - potega trzeciego swiatu:), potega nedzarzy i
            ludzi
            >
            > zniewolonych i nie potrfiacych samodzielnie myslec i zdrowo oceniac
            otaczajacy
            > ich swiat. Potega bezdrozy i umierajacych, opustoszalych setek miast i
            tysiecy
            > wsi. Potega, ktora ma ogromne przestrzenie, ktore do dzis sa niezbadane.
            > Rzeczywiscie potega, ale na jaka miare? Raczej juz Brazylii niz USA, z calym
            > szacunkiem dla Brazylii.

GLUPSTWA WYPISUJESZ!PATRZAC TWOIMI OCZAMI,TO MP. TAKIE CHINY JUZ DAWNO POWINNY
            PRZESTAC ISTNIEC,BIORAC POD UWAGE TO CZYM BYLY.CZY TEZ PRZYKLAD JAPONII,SAM
            PAMIETAM JAK SIE SMIELISMY ZE WSZYSTKIEGO CO JAPONSKIE,ZE TO JEDNORAZOWKI(OD
            JEDNORAZOWYCH ZAPALNICZEK)

I rusofobia nie ma tu nic do rzeczy. Wystarczy po
            > prostu znac Rosje, nie z opowiesci GW i nie z persepktywy wylacznie Moskwy i
            > tzrezwo oceniac sytuacje.

NO WLASNIE!

--------------------------------------------------------------------------------
            • Gość: dago Re: Rosjanie jako Narod nie dorosli do demokracji IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 30.07.04, 11:25
              Pozwolisz kolego, ze sie z Toba nie zgodze w kwestii "wypisywania glupstw".
              Co do Chin - to sadze, ze doskonale wiesz, ze jest to kraj o zupelnie innej
              podstawie kulturowej niz Rosja, innych wartosciach i innej drodze rozwoju. Nie
              musze chyba pisac takich rzeczy ktore sa oczywiste, nie musze chyba wymieniac
              procent produkcji chinskiej i rosyjskiej na rynku swiatowym. Nie musze chyba
              takze wspominac, ze Chiny tworza swoja polityke z mysla o stuleciach, Rosjanie
              z kolei nie potrafia nawet spojrzec realistycznie w dzien jutrzejszy. Obecne
              spoleczenstwo Rosji jest puste w srodku - nie ma zadnej ideologii (oprocz post-
              sowieckiej), nie posiada zadnej realnej wizji przyszlosci dla swojego kraju i
              narodu, ktory i tak jest zbyt maly i slaby jak na ogromne obszary ktore
              zajmuje. Badania rosyjskich socjologow wskazuja, ze jezeli obecna sytuacja
              demograficzna bedzie sie utrzymywac, za 50 lat populacja Rosji spadnie jeszcze
              conajmniej o 11%. Tereny na rosyjskim Dalekim Wschodzie juz teraz sa stopniowo
              coraz bardziej opanowywane przez Chinczykow. Zwaz sobie spokojnie to wszystko i
              powiedz mi czy taki kraj moze w tej chwili pretendowac na miano potegi? Jezeli
              juz to jest to raczej kolos na glinianych nogach.
              Pzdr.
    • Gość: zenek Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.autocom.pl 28.07.04, 21:53
      To straszne. Nie do pojęcia. Coraz bardziej się obawiam tego co się dzieje w
      Rosji, na Białorusi i Ukrainie. To wszystko się cofa. To przecież nie możliwe
      żeby ludzie nie chcieli wolności. Może im się wydaje, że wtedy były lepsze
      czasy? U nas wiele osób z utęsknieniem wspomina czasy Gierka, co również mnie
      dziwi, bo to nie sztuka pożyczać pieniądze i być dobrym wujkiem narodu. Sztuką
      jest nie pożyczać i dawać sobie radę. Szkoda że nikt nie może pomóc
      Białorusinom, których władza trzyma krótko i aresztuje za protesty.
      • Gość: hanys Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.04, 22:54
        po co pomagac, niech sie wladza ostro wezmie za bialorusow,zobacz jak rosja
        popuscila i jakie mafie ruskie powstaly,wieczorem niema nikogo na ulicy,tego
        chcesz?krotko za ryj trzymac.
    • Gość: Dan To jeszcze nie mają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 22:34
      Z artykułu wynika że ta cenzura już prawie jest!
      • Gość: hanys Re: To jeszcze nie mają? IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.04, 22:49
        czytac nie potrafisz cymbale jeden
    • Gość: romeo Przywracają normalność IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.07.04, 22:42
      Polsce również coraz bliżej do normalności. Przypomnę że z tym hasłem na ustach
      do wyborów szło ukochane sld. Po następnych wyborach znajdą się następni którzy
      zechcą przywrócić normalność. Tylko tym razemnie popełnią tych samych błędów i
      na początku kadencji zapobiegną wyciekowi informacji.
      • Gość: hanys Re: Przywracają normalność IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.04, 22:47
        jestem za tym zeby w polsce znowu wrucila komuna,granice zamknac,wprowadzic
        godzine policyjna,przymusowa praca.O to bede walczyl.
    • Gość: revire Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.itpp.pl 28.07.04, 23:59
      To już drugi "sondaż" w ciągu tego miesiąca, który ma przekonać świat, że
      Rosjanie to "ćwierćmózgi" i społeczeństwo niechętne demokracji. Poprzedni
      dotyczył najważniejszych postaci dla Rosjan w ostatnim stuleciu. Wygrał Putin
      przed Stalinem. Obraz dla międzynarodowej publiczności i wypływające z niego
      wnioski jednoznaczne, nieprawdaż?
      Komu zależy na tym żeby wszystcy myśleli, że tak myśli społeczeństwo rosyjskie?
      Odpowiedź prosta - zwycięzca rankingu (bo drugi już nie żyje). Po co mu to
      potrzebne? Odpowiedź jeszcze łatwiejsza. Żeby myślano, że demokracji w Rosji i
      tak być nie może bo ludzie do niej nie dorośli i jednym rozsądnym rozwiązaniem
      jest popieranie "przewidywalnego" autokraty.
      Przy okazji towarzysze analitycy z KGB - życzę miłej lektury i możecie mnie
      pocałować w d.. .
      • Gość: to ja Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 00:02
        czy jest możliwy w Rosji rządzący demokrata? Może jest możliwy, ale jeszcze
        takiego nie było, a może się mylę?
        • Gość: to ja ps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 00:04
          Chyba Rosjanie czują demokrację jak ja Szwecję: czysto teoretycznie, a może się
          mylę?
    • Gość: MLachowicz ['] Dla Jandarbijewa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 00:08
      świeczka dla Jandarbijewa
    • Gość: Waldek PPECZ Z KAPITALIZMEM!!! IP: *.158.42.30.Dial1.Chicago1.Level3.net 29.07.04, 00:28
      Jesli wszystkie prawdziwe wiadomosci sa negatywne i pokazuja wyzysk i
      bezwzglednosc "wolnego rynku" ....to je tez chcialbym cenzury.
      Mysle ze Rosjanie tesknia za zyciem w ZSSR gdzie co prawda nie bylo wolnosci
      ale dalo sie zyc.
      Wedlug mediow Sowieckich wszystko szlo na dobre, wszyscy mieli po rowno. Nie
      bylo korupcji, przestepczosci, wladza dbala o ludzi tylko jesli Ci siedieli
      cicho.
      • Gość: to ja Re: PPECZ Z KAPITALIZMEM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 00:32
        a to już jest mentalność gnidy (takie jest powiedzenie), bo człowik potrzebuje
        ciut więcej, mylę się? :)))
        • Gość: to ja na koniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 00:42
          powiem dobranoc, trzeba iść spać, :))) do zobaczenia w Moskwie
    • Gość: Gringo Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.local.ksk / *.ksk.net.pl 29.07.04, 05:06
      I kto to pisze!. Tak jakby u nas nie było cenzury, tylko o innym ideologicznym
      nachyleniu. Szpakowski powiedział kiedyś, że Pan Prezydent przyniósł pecha
      naszej reprezentacji (pożal się Boże!) W PIŁCE, TO NATYCHMIAST USTANOWIONO na
      niego ZAPIS i znikł z anteny na dwa lata. A teraz w Portugalii uprawiał
      lizusostwo że hej!. Panowie i Panie z tzw. wolnej prasy więcej oleju w głowie!
    • Gość: sasza Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.admin.pk.edu.pl 29.07.04, 06:50
      Setki lat nieustającego alkoholizowania się prawdopodobnie wytworzyły taki
      sposób pojmowania rzeczywistości, w którym to co nie nazwane, napisane czy w
      jakikolwiek inny sposób nie wyartykułowane - NIE ISTNIEJE! A zatem: na
      zdarowie!!!
      • Gość: Kasparov Patjefon IP: *.telia.com 29.07.04, 07:24
        Misza, Grisza i Anton nadjelali w patjefon. kancierta nie budiet. paszli w
        kibiniumac.
        • Gość: Grisza Kretynie nie masz lepszego tekstu IP: 64.28.22.* 29.07.04, 08:43
          Tibie to kto ni bud s utra tarachnul?
    • Gość: macio Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.polfa.lublin.pl / *.devs.futuro.pl 29.07.04, 08:41
      W Rosji i w CCCP nigdy nie bylo demokracji i sadze, ze w dajacej sie
      przewidziec przyszlosci nie bedzie. Lubia byc trzymani "krotko przy pysku" i
      dobrze im z tym.
    • Gość: DOKTOR MUREK WOLE USA NIZ RUSA IP: 195.205.132.* 29.07.04, 09:11
    • Gość: oleg No to tak jak w Polszy IP: 4.2.* / *.kuleuven.ac.be 29.07.04, 09:44
      "Za to w telewizji jest coraz więcej ideologii, którą dyskretnie przemyca się
      nawet w serialach". To mi przypomina US - kinematografię a takze wojenną
      politykę polskich masmediów, w tym Wyborczej. O cudzym piszecie a swego nie
      znacie.....
      A na marginesie - ciewkawe ile czasu w Polsce pokazywał by się program tv, który
      chwali terrorystów?
    • Gość: F.E. Dzierzynski Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.wplus.net / *.wplus.net 29.07.04, 10:24
      Kilka w Rosji gazet i co one pisza ze wzgledu wolnosci slowa i stosunku do
      Rzadu, Polsce to sie nie snilo. Placa im rozne polityczne, promyslowe i
      finansowe (w tej liczbie oligarchiczne) grupy, a kto kobiecie placi ten jej
      tanczy... Juz bylo i jest dosyc kilerow od dzienninkarstwa. Wspolczesne
      dzienninkarze w Rosje sa "realisty" i dlatego, czasem, nie mowia prawdy. To
      widza ludzi i to juz zaczyna im dokuczac, poniewaz jak mowil jeden Polak "okno
      na swiat mozna zaslonic gazeta"...
      Ale sa watpliwosci ze wzgledu objektywnosci tego badania. Co tyczy takich tzw.
      ekspertow jak Pasko (widze ze to dobry przyjaciol Wojcechowskiego) to pytam
      jaka reakcja byla by w Polskim Rzadu (czy w Amerykanskim) gdyby dzienninkarz
      wojskowej gazety prodal innemu panstwu wiadomosci, ktore on mogl dostac tylko
      jak oficer marynarki?
      • Gość: oszołomobójca Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.04, 11:04
        > jaka reakcja byla by w Polskim Rzadu (czy w Amerykanskim) gdyby dzienninkarz
        > wojskowej gazety prodal innemu panstwu wiadomosci, ktore on mogl dostac tylko
        > jak oficer marynarki?

Pasko dostal te informacje od przelozonych zeby je opublikowac !!! Nie sprzedal
        zadnych tajemnic wojskowych.

Niezlego masz nicka, panie "F.E.Dzierzynski". Czemu by nie podpisywac
        sie "A.Hitler"? Jak to jest, ze tego drugiego kazdy sie wstydzi, a tego
        pierwszego (z tej samej półki) jeszcze nie?
        • Gość: J.K.2 Re: Rosjanie chcą cenzury IP: 195.70.208.* 29.07.04, 11:09
          Pasko za opublikowanie panstwowej tajemnicy otrzymal grube pieniedzy. GW
          uznaje to za dzienikarstwo zas sad okreslil to jako zdrade.
      • Gość: meerkat Rosjanie lubia byc zawsze trzymani ZA MORDE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 11:56
        Komandor(byly) Pasko nic nie "ujawnil", tylko podczas wywadiu dla telewiji
        japonskiej (NHK) na pytanie, czy poza oglnonym skazaniem Pacyfiku oraz Morza
        Japonskiego rosyjska marynarka wojenna wyrzuca rowniez don odpady RADIOATYWNE:
        odpowiedzial, zgodnie z prawda, ze tak, i wie o tym kazdy rosyjski rybak
        lowiacy ryby w rejonie Wladywostoku, gdzie miejscowa baza topi w Oceanie
        Spokojnym (haha!) cale zuzyte REAKTORY ,a Kreml. choc o tym doskonale wie (
        podobnie jak o zatapianiu reaktorow w rejomie Murmanska) przymyka na to oko.

NB Pasko dopiero niedawno wyszedl z wiezienia. Fajna wolnosc slowa!!! :-(((

P.S. Gdyby nie zdjecia jakie przywiozl znad Czarnobyla najszybszy i najwyzej
        latajacy samolot swiata, amerykanski SR-71 Blackbird, to glowny
        promotor "glasnosti"(HAHA!) Michail Gorabaczow, jeszcze dlugo lgalby calemu
        swiatu, ze nie bylo tm zadnej katastrofy, a tylko "niewielka awaria
        techniczna", ktora juz jest likwidowana.

I to miala byc tajemnica WOJSKOWA? Zlituj ze ze sie chlopie!!
        • Gość: J.K.2 Re: Rosjanie lubia byc zawsze trzymani ZA MORDE! IP: 195.70.208.* 29.07.04, 12:32
          rosyjskie gienieraly wykorzystali Pasko zeby wycjagnac jak najwiecej pieniedzy
          od organizacji ekologicznych. Kiedy zaszli zadaleko - Pasko za wszystkich
          odpowiedzial.
    • Gość: Abc Re: Rosjanie chcą cenzury IP: 213.199.206.* 29.07.04, 11:17
      oj , jak patrzę na działania tzw. mediów w Polsce i na to jak niewartościowe
      (delikatnie mówiąc) programy są nam serwowane,to też myślę ,że cenzura byłaby
      mile widziana. Tylko , kto miałby się tym zająć? Etycy?
    • Gość: F.Dzierzynski Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.wplus.net / *.wplus.net 29.07.04, 11:23
      Dobrze wiem o czym mowie w stosunku Pasko, o ile wiem o tym z prawomocnego
      wyroku sadu.
      • Gość: meerkat "PRAWOMOCNY WYROK RUSKIEGO SADU":-)))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:11
        Feliksie Edmundowiczu, izwienitie mienia, ale przeciez WY sami zainicjowaliscie
        instutucje procesow pokazowych.

Kazdy biezprizorny (jest ich coraz wiecej) wie, ze w Rosji ANI JEDEN sad nie
        jest niezalezny, a wyroki w sprawach politycznych przynosi sie dalej, jak za
        Waszych godnych nastepcow (Jezowa, Jagody, Berii, Andropowa )- w TECZCE!

A jesli Wasza wladza (Mafia FSB) tak meznie broni praworzadnosci, to jak to
        sie dzieje, ze Chodorkowski siedzi (bez wyroku) a Abramowicz dalej kradnie?

Odpowiem Wam, Feliksie Edmundowiczu, bo bacznie sledzi te sprawe.
        Chodorkowski przekazal miliony rubli partiom opozycyjnym, a Abramowicz dawal (
        i daje nadal) miliony Putinowi i jewo komandie. Nie zdziwcie sie, pozalsta,
        jesli za kilka miesiecy uslyszycie ze Kreml, po przejeciu akcji Jukosu, sprzeda
        ich znaczna czesc Abramowiczowi i to za cwierc ceny!
        Ja proszu was, nakazcie sledczym Waszej Czeki, zeby "przesluchali" kogo trzeba
        na te okolicznosc- tak po Waszemu, delikatnie! :-)))))))))))))))))))))))))))))
        Bolszoje spasibo!
    • Gość: F.D. Re: Rosjanie chcą cenzury IP: *.wplus.net / *.wplus.net 29.07.04, 12:11
      By the way, co do pseudonimu "Dzierzynski" to tlumacze twoim wyrazem, ze
      Hitliera kazdy sie wstydzi, a Dzierzynskiego jeszcze nie...
      • Gość: meerkat Co to znaczy "JESZCZE nie"???????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:13
        Czyzbys nie wiedzail , ze Krwawy Felek jest ZNOWU w laskach, a jego, obalony za
        Jelcyna ogromny spizowy pomnik, powrocil niedawno na swoj tradycyjny cokol
        przed LUBIANKA????????? Wot zalko! :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka