Dodaj do ulubionych

Czy USA jest efektywnym panstwem.

22.06.13, 16:54
Trafil sie mnie dosc ciekawy artykul :

The 10 Most Powerful Militaries In The World

Z niego wynika,ze najwiekszymi potegami wojskowymi na swiecie sa Stany,jako pierwsi i Rosja na drugim miejscu (Chiny sa na trzecim).
Co zwrocilo moja uwage?

Stany -
Power Index: 0.2475

Defense Budget: $689,591,000,000

Active Military Personnel: 1,477,896

Labor Force: 153,600,000

Total Aircraft: 15,293

Rosja

Power Index: 0.2618

Defense Budget: $64,000,000,000

Active Military Personnel: 1,200,000

Labor Force: 75,330,000

Total Aircraft: 4,498

Indeksy mocy USA i Rosji praktycznie sa jednakowe (0.26 i 0.24 ).Wydatki na obrone w Stanach sa 10 - krotnie wyzsze ,aparatow letajacych w Hameryce jest wprawie 4,5 razy wiecej. Pracujacych w Hameryce jest dwukrotnie wiecej,niz w Rosji,a potencjal militarny,pomijajac wszystko,jest praktycznie taki sam. Co to znaczy? A nu tylko to,ze w Hameryce albo kradna sporo wiecej,niz w Rosji,lub Amerykanie nie potrafia efektywnie gospodorowac funduszami,na ktore sklada sie przewazajaca czesc swiata.

Chiny rowniez wydaja na obrone dwukrotnie wiecej od Rosji ,potecjal ludzki wogole nie da sie porownywac,a wskaznik mocy (0.33) jest o wiele slabszy od rosyjskiego.

p.s. Jak by ktos zaczal cos wspominac o tym,ze Rosja odziedziczyla po ZSRR bron atomowa i stad wysoki wskaznik mocy,to radze zwrocic swoja uwage na te slowa:
Note: Nuclear capabilities are not included in this calculation — but Russia and the United States far outpace the rest of the world in nuclear armament, with 8,500 and 7,700 nuclear weapons, respectively.

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • kylax1 Czy wszystkie rosyjskie statki i samoloty są 22.06.13, 16:59
      w takim stanie, jak amerykańskie? Przecież 3/4 rosyjskiej marynarki i lotnictwa to dosłowny złom. Na papierze może i wygląda to nie najgorzej, ale w rzeczywistości, siły zbrojne USA są znacznie bardziej zaawansowane technologicznie i logistycznie. O utrzymywaniu sprzętu w dobrym stanie technicznym i regularnej jego wymianie, nie wspomnę.
      • igor_uk kylax . 22.06.13, 17:04
        Wiem,ze to co pisze sie w zalinkowanym tekscie,tobie bardzo nie pasuje.Ale ja nic na to nie poradze.

p.s. Mam nadzieje,ze stan rosyjskiej marynarki i lotnictwa nie jest taki,jak amerykanski,ktory jest w dosc oplakanym stanie .
        • kylax1 Masz rację. Nie pasuje mi ten artykuł. 22.06.13, 17:16
          Choćby dlatego, że bazuje na czystych liczbach. Chiny mają, liczbowo, znacznie więcej okrętów, niż USA, ale nic nie pisze o tym, że to głównie małe kutry rakietowe do działań przybrzeżnych.

Chinom brakuje możliwości logistycznych i przerzucania sił w dowolne miejsce globu.

Dlatego ten artykuł jest niezbyt wiarygodny...
          • igor_uk kylax,masz problem. 22.06.13, 18:01
            Nie potrafisz zrozumiec dosc prosty tekst.
            Przeciez ,niezaleznie od liczby chinskich jednostek plywajacych ,indeks mocy Chin jest sporo nizszy od amerykanskiego i rosyjskiego. Moze nie znasz angielskiego?
            • kylax1 Właśnie o tym piszę. 22.06.13, 18:19
              Rosja nie ma siły wojskowej na równi z USA. Może jedynie pod kątem broni nuklearnej. W każdej innej dziedzinie USA ma totalną dominację.

Ten artykuł bazuje na czystych liczbach. Z takim podejściem, jak dobrze ustawimy liczby, to nawet rdzenni mieszkańcy dżungli amazońskiej mogą mieć potęgę jak USA.
              • igor_uk Tylko udowodniasz to,ze nie potrafisz ... 22.06.13, 18:24
                zrozumiec dosc prostego tekstu.
                Ten artykul nie bazuje sie na liczbach,bo wbrew podanym liczbom Rosja jest na 2 miejscu.
                kylax,co raz bardziej upewniam sie w tym,ze pedalstwo to choroba.Ty,swoim zachowaniem,mnie do tego przekonujesz :-).

p.s. Tylko nie pisz po raz kolejny,ze nie jestes pedalem .
                • kylax1 Igor, znowu masz fantazję. 22.06.13, 19:09
                  Ale tak to już bywa, że najwięksi przeciwnicy czegokolwiek, sami mają ku temu skłonności, ale obarczają tym innych.
                  • igor_uk kylax,naucz sie czytac teksty ze zrozumieniem. 22.06.13, 19:34
                    Nic wiecej od ciebie nie chce.

p.s. Chyba juz zrozumiales,ze ja nie jestem z tych,kogo ty tak bronisz:-)
                    • kylax1 Przecież każdy widzi, jakie masz fantazję. 22.06.13, 23:51
                      Cały czas wciskasz mi (bez skojarzeń) gejostwo. Zatem musisz mieć w tym jakiś interes....
                      • igor_uk ja tobie wciskam gejostwo? 22.06.13, 23:56
                        Przeciez to ty sam oglosil sie,jako gejowski aktywista.
                        • kylax1 Daj mi linka, gdzie tak napisałem. 23.06.13, 01:24
                          No, czekam.....
                          • igor_uk Kylax,znow o droge pytasz? 23.06.13, 12:26
                            Wszystkie twoi wypowiedzi na temat pedalstwa udowodniaja to,ze jestes pedalskim aktywistom.
    • kaszebe12 Re: Czy USA jest efektywnym panstwem. 22.06.13, 17:02
      Farmazony godosz , Igor...-Mnie wlasnie kylax , j-k i ktos tam jeszcze uswiadomil.- Tam tylko brakuje miodu i mleka w rzekach - tak jest cacy pod opieka rzadzacego wieloglowia !-Tam nawet wszyscy majom awtamaszyny i drapacze chmur ! -Pelnia szczescia -mowie Ci !
      • igor_uk To jie ja godom,kaszebe :-) 22.06.13, 17:08
        To jakis agent Putina w Ameryce tak goda :-)
    • wojciech.2345 Re: Czy USA jest efektywnym panstwem. 22.06.13, 17:16
      Igorku,
      z linku wynika, że Matuszka ma okręty.
      Ja myślałem, że wszystkie się potopiły.

Jestem zaskoczony.
      • 5magna Re: Czy USA jest efektywnym panstwem. 22.06.13, 18:01
        www.ubm1.org/?page=preparations
    • felusiak1 najefektywniejsza jest rosja 22.06.13, 18:36
      z tym, że rosyjscy niedoczytują
      ale na pomoc przyszedł felusiak.
      The folks at Global Firepower have figured out a way to rank who has the most powerful military. They measure 40 different stats about a country. 40 różnych rzeczy brano pod uwagę aby wykalkulować kto jest najbardziej mocarny
      a tu są te rzeczy: www.globalfirepower.com/gfp-factors.asp

Read more: www.businessinsider.com/10-most-powerful-militaries-in-the-world-2013-6?op=1#ixzz2Wxnn9kXp
      • igor_uk felus,nie wymadrzaj sie. 22.06.13, 18:44
        Ty,jak zwykle,wywarzasz otwarte drzwi.
        • wojciech.2345 Re: felus,nie wymadrzaj sie. 22.06.13, 18:48
          igor_uk napisał:
          > Ty,jak zwykle,wywarzasz otwarte drzwi.
          ----------
          Igorku,
          nie mogę znaleźć w tych statystykach ilości reniferów.
          Nie używacie ich w wojsku?
          • 5magna Re: felus,nie wymadrzaj sie. 22.06.13, 19:11
            Te lotniskowce to sa "siedzace kaczki" na wodzie. Pare hipersonic rakiet i taki idzie na dno z 5000 zalogi. Rosjanie maja takie co leca Mach 4 zygzakiem a Chiny pracuja nad Mach 10. To bylo dobre ale podczas II Wojny Swiatowej.....
            • 5magna Re: felus,nie wymadrzaj sie. 22.06.13, 19:25
              en.rian.ru/video/20100617/159463214.html
            • felusiak1 Re: felus,nie wymadrzaj sie. 22.06.13, 19:39
              a te chińskie też potrafią zygzakiem czy tylko prosto?
              • 5magna Re: felus,nie wymadrzaj sie. 22.06.13, 20:07
                www.google.ca/search?q=chinese+supersonic+anti+ship+missiles&sa=N&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=WefFUZT8FYLFigLZkYGADw&ved=0CD8QsAQ4Cg&biw=1024&bih=735
                • felusiak1 ale rakety 22.06.13, 21:33
                  same chinskie i wszystkie zygzakiem lecą z predkością światła.
                  fdrnepal.files.wordpress.com/2008/08/idiot.jpg
                  • eva15 A czy F-ileś tam potrafią tak latać??? 22.06.13, 21:56
                    Pytam serio, bo to zupełnie niesamowite, co wyprawia Su-35:

www.youtube.com/watch?v=r3h2PIo0tt0&feature=youtu.be

Ciekawe, czy są podobne linki do F-36 (tych beztlenowych:-))))

• igor_uk Ewa. 22.06.13, 22:01
                      beztlenowe to F-22 :-)
                      • eva15 Re: Ewa. 22.06.13, 22:11
                        A F-35 tlen już mają?:-)))
                        • igor_uk Re: Ewa. 22.06.13, 22:14
                          F-35 tlen maja,ale nie moga zrzucac bombe. To im szkodzi.
                          • eva15 Re: Ewa. 22.06.13, 22:36
                            Właśnie konsultowałam przez telefon ten film z pilotem. On twierdzi, że Su-35 i rosyjscy piloci to jest extra-klasa i że Amis tak nie potrafią. .
                            • 1blueelvic Spokojnie ... 22.06.13, 23:29
                              Kilka rewelacji rosyjskich juz zostalo sprawdzonych w praktyce ... Ale lepiej zeby nie.

img63.imageshack.us/img63/2580/fa37newplane1it7.jpg
                              Pospiech jest potrzebny przy lapaniu pchel. Tak wiec, pozyjemy, zobaczymy.
                  • 5magna Re: ale rakety 23.06.13, 01:17
                    www.youtube.com/watch?v=Ki17673d_Qk
    • 1blueelvic A jak ten index obliczamy ... 22.06.13, 19:26
      i co bierzemy pod uwage?
      • igor_uk W zalinkowanym artykule jest wszystko. 22.06.13, 19:35
        Radze go przestudiowac uwazniej.Felus tak wlasnie i zrobil.
        • 1blueelvic Przestudiowalem i nic ... 22.06.13, 19:39
          na temat obliczania tegoz indexu nie znalazlem.

Podpowiedz prosze.
        • 1blueelvic Juz wiem co bierzemy pod uwage i ... 22.06.13, 19:54
          wiem jak go obliczyc.
    • 1blueelvic Musze tobie cos powiedziec ... 22.06.13, 20:03
      Zawsze lubilem ludzi rozsadnych, mimo, ze czesto z nimi bylo i ostro.
      • misterpee Re: Statystyki swoje, a rzeczywistosc swoje 22.06.13, 23:06
        obojetnie co statystyki mowia, zabic mozna nawet nozem , co nic nie kosztuje. Amerykanskie operacje wojenne kosztuja olbrzymie sumy , poniewaz Ameryka walczy nie na swoim terytorium, ale na 2 polkuli i zaskarbia sobie coraz wiecej wrogow. Wojna w zacofanym i wyniszczonym poprzednimi wojnami Afganistanie toczy sie od 10 lat i konca nie widac. Afganistan jest krajem okupowanym , a nie wyzwolonym. Codziennie sa ofiary wsrod okupujacych i dziesieciokrotnie wieksze wsrod okupowanych. To samo jest w Iraku i kazdym INNYM KRAJU. Ameryka nigdzie nie wprowadzila porzadku, demokracji i funkcjonujacej ekonomi. Brzezinki napisal - nie sztuka kraj zbombardowac, trzeba go jeszcze zdobyc. Tymczasem, Ameryka nie moze zdobyc zaufania ludnosci, nie ma nawet planu co dalej.
        Rosja walczy na swoim terytorium , albo w poblizu i ma plan. Czy to jest Poludniowa Osetia, Czecznia, Syria, to jest w Rosji, albo krajach w poblizu Rosji. Rosja rowniez nie wystepuje jako napastnik, ale jako bardzo sprawny obronca. Wyglada na to ze Rosyjska strategia jest logiczna i skuteczna. Rosyjska startegia zaczyna zdobywac zrozumieniae w krajach atakowanych. Tak bylo w czasie 2 wojny , tak jest juz obecnie. Po katastrofie Kurska Rosja wyciagnela wnioski. Byc moze ze Rosja nie posiada supertechniki wojennej, posiada jednak wystarczajacy odstraszacz atomowy, ktory kazdy na atak nieprzyjaciela moze odpowiedziec totanym zniszczeniem. Taka jest moja ocena i zapewne Amerykanie wiedza to sami. To tylko wrogowie Ameryki chca koniecznie wojny, zniszczenia swiata, stworzenia nowego supermocarstwa na pustyni, ktora moze wyparowac , jezeli dojdzie do wojny.
        • igor_uk A moze problem w tym, 22.06.13, 23:32
          ze Amerykanie wiecej jedza niz pracuja ? :-)

The New Normal America: A Country Where Eating And Drinking Is The New Manufacturing
          • 1blueelvic Zarabiasz? Daj i innym zarobic. 22.06.13, 23:43
            Piwo, steki, koncerty i mecze ... To jest to, co kochaja w Ameryce wszyscy.

Dzis w Chicago mecz Nr. 5 ... Trzymam kciuki za Boston Bruins, ... oczywiscie przy piwie i stekach.
            • elka-sulzer Re: Tak, tak modrowitz 23.06.13, 03:15
              Rzymianom wiecej igrzysk potrzeba!
              Mafie trza w spokoju zostawic by mogla spokojnie grabic :D
        • 1blueelvic Tam, gdzie potrzeba jestem krytyczny rowniez. 22.06.13, 23:33
          W odpowiedzi na to co napisalas odpowiem tak: kazdy ma swoja racje.

Zamiescilem dzisiaj, moim zdaniem ciekawy, watek o Bliskim Wschodzie. Warto przeczytac, on pare rzeczy wyjasnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka