Dodaj do ulubionych

Zadoopie Europy

18.08.13, 14:53
Zdaje się, że to Lem swego czasu użył określenia naszej Najjaśniejszej Pomrocznej, że to "cywilizacyjne i kulturowe zadupie Europy". W międzyczasie powtórzyło to parę innych znanych osób, m.in. Jerzy Pilch.

Wczoraj odbył się w Zielonej Górze festiwal piosenki rosyjskiej, który w normalnym, chociaż trochę cywilizowanym kraju byłby nagłośniony we wszystkich mediach, zrobiono by reklamę, choćby taką, jaką się robi festiwalowi żydowskiej kultury na krakowskim Kazimierzu. Tak się robi na całym świecie, bo to darmowa reklama, przejaw promieniowania własnej "miękkiej siły", na którą Francuzi, Anglicy czy Hollywood wydają miliardy. Tym bardziej, że nas to bardzo mało kosztowało, bo dużą część kosztów bierze na siebie rosyjskie ministerstwo kultury, a polskie wydatki sfinansowali widzowie za pomocą SMS-ów.

A tu w polskojęzycznych przekaziorach absolutna cisza. Nawet w działach "kultura". W takiej GW o kulturze można przeczytać, "Szpetne niebieskie toi-toie opanowały Trakt Królewski" albo że w Łomiankach był łomot kiboli.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Nie o to chodzi,lubat. 18.08.13, 15:25
      Polska nie jest zadoopiem Europy,po prosty wspolczesna polska elyta ma inne zmartwienia.
      Naprzyklad zajmuja sie pocalunkiem rosyjskich sportsmenek ,55 urodzinami Madony.
      Prawdziwa kultura nie jest na topie dla nich.Jak by na tym festiwalu ktos nasral posrodku sceny,to by napewno festiwal byl by zauwazony i wszysci by doszukiwali sie w tej kupie protestu przeciwko polityki Putina .
    • wojciech.2345 Re: Zadoopie Europy 18.08.13, 15:30
      Lubat,
      dziwisz się? Dużo Polaków jeździ do Izraela na pielgrzymki
      lub na odpoczynek.

Nie jeździmy do Rosji na wczasy i na narty.
      Dla polskiej młodzieży Rosja to tabula rasa.
      • igor_uk Wojtus,jak symbol zadoopia Europy. 18.08.13, 15:43
        To wlasnie takie dziady przynosza wstyd Polsce.Nie wyksztalcone,nie znajace zadnych jezykow obcych,ale pyskate i udajace,ze zjadli wszystkie rozumy swiata.
        • kaszebe12 Ot , Polska... 18.08.13, 16:06
          - Montuje sie wspaniale imprezy zydowskie , by w odpowiedzi byc wysmiewanym ,opluwanym i obrazanym przez zachodnich judaistow. -"To tylko deszcz" i dalej wilizujemy.-Moze Ruscy zaczna tak pluc na Polske ? -Zielona Gora sie naglosni.
        • romrus Re: Wojtus,jak symbol zadoopia Europy. 18.08.13, 16:22
          igor_uk napisał:
          > To wlasnie takie dziady przynosza wstyd Polsce.Nie wyksztalcone,nie znajace zadnych jezykow obcych,ale pyskate i udajace,ze zjadli wszystkie rozumy swiata.

Jest troche.

Polacy marudza na forach, a Czesi placa za to, zeby na MS w lekkiej atletike co 15 minut leciala po rosijsku reklama panstwowej agencji d/s turizmu "Zapraszame na urlop do Czech".
          Dlatego zyja lepiej.
    • borrka Nie przezywaj, Lubacik! 18.08.13, 16:01
      Muzyka rozrywkowa z Rosji, to nawet nie trzecia liga Europy.
      Nieslusznie, bo bywa dobra, ale nie jest znana.

Typowa impreza wakacyjna, w sezonie ogorkowym i wczasowicze nie zawiedli - amfiteatr byl pelny.
      Jesli Rosjanie sami nie sa w stanie promowac swej muzyki, trudno oczekiwac, by robila to Polska.
      Zreszta, transmisja szla na jednym z glownych programow tv, wiec trudno mowic o "dyskryminacji".
    • romrus Szeczerze mowiac, 18.08.13, 16:10
      lubat napisał:
      > Wczoraj odbył się w Zielonej Górze festiwal piosenki rosyjskiej

...myslalem ze tego festiwalu juz dawno nie ma.

Laureat mnie tylko troche zaskoczyl:-)
      • wojciech.2345 Re: Szeczerze mowiac, 18.08.13, 16:15
        romrus napisał:
        > ...myslalem ze tego festiwalu juz dawno nie ma.
        ----------------
        Festiwal został reanimowany.
        Nie oglądałem go nigdy.
        ----------------
        > Laureat mnie tylko troche zaskoczyl:-)
        ----------------
        Papuas?
    • malkontent6 Lubat napisał. 18.08.13, 17:26
      Jak zwykle z wielkim zainteresowaniem zabieram się do czytania kolejnej wypowiedzi mojego forumowego kolegi. O czym dziś napisze?

lubat napisał:

> Zdaje się, że to Lem swego czasu użył określenia naszej Najjaśniejszej Pomroczn
      > ej, że to "cywilizacyjne i kulturowe zadupie Europy".

Jak zwykle, coś negatywnego o Polsce.

> Wczoraj odbył się w Zielonej Górze festiwal piosenki rosyjskiej, który w normal

Jak zwykle...

> A tu w polskojęzycznych przekaziorach absolutna cisza.

Przyjmij szczere wyrazy współczucia.

Lubat, nudny się robisz.

P.S. Lubię rosyjską muzykę. Pisze poważnie, lubię.
      • lubat Re: maruda napisał. 18.08.13, 18:56
        malkontent6 napisał:

> P.S. Lubię rosyjską muzykę. Pisze poważnie, lubię.

Fakt lubienia przez Ciebie rosyjskiej muzyki ma się tak do problemu, który poruszyłem, jak fakt noszenia majtek przez Dodę do muzyki Pendereckiego - mówiąc prościej, tak byś zrozumiał i ty, i borrat - nie ma żadnego związku.

Ja napisałem o polskiej schizofranii, rozdwojeniu i pomieszaniu standardów. Ten festiwal nie jest jakąś odpustową czy parafialną imprezką, ale znaczącym wydarzeniem kulturalnym, organizowanym przez ministerstwa kultury Polski i Rosji + miasto Zielona G
        • mara571 pogubilam sie: czy to dobrze czy zle? 18.08.13, 19:01

• igor_uk Pewnie,ze dobrze,mara. 18.08.13, 19:07
            Po cholere lud polski ma wiedziec o tym,co przygotowalo ministerstwo kultury.Przeciez sa wazniejsze wydarzenia kulturalne
            www.tvn24.pl/kultura-styl,8
        • igor_uk Lubat ma racje,malkontent. 18.08.13, 19:05
          W TVN-24 w rozdziale Kultura wspomina sie o 55 urodzinach Madony,ale a nie slowem o tym wydarzeniu,ktore bylo przygotowywano przez rzadowe struktury RP.
          Ja jestem daleki od tego,zeby posadzac TVN-24 o rusofobie i olewanie Rosji,przeciez na portalu sa kilka informacje,dotyczacych Rosji,miedzy innym i reportaz o dziewczynach,ktore na znak protestu calowali sie.Jestem pewien tego,ze pojecie kultury w Polsce zanika,a to dzieki dziennikarzom,ktore szukaja tylko sensacje.
          • malkontent6 Re: Lubat ma racje,malkontent. 18.08.13, 21:18
            Tak, lubat ma rację krytykując brak informacji o tym festiwalu.

Ja poprostu nie lubię jego głupich prób wyjaśnienia tej sytuacji.
        • malkontent6 Re: maruda napisał. 18.08.13, 21:13
          lubat napisał:

> Ja napisałem o polskiej schizofranii, rozdwojeniu i pomieszaniu standardów.

Napisałem już, że jest me z tego powodu smutno, bo zawsze libiłem rosyjską muzykę.

Brak reklamy? Może nawaliły tu ministerstwa, polskie i wasze.
      • lubat Re: maruda napisał. 18.08.13, 19:03
        malkontent6 napisał:

> P.S. Lubię rosyjską muzykę. Pisze poważnie, lubię.

Fakt lubienia przez Ciebie rosyjskiej muzyki ma się tak do problemu, który poruszyłem, jak fakt noszenia majtek przez Dodę do muzyki Pendereckiego - mówiąc prościej, tak byś zrozumiał i ty, i borrat - nie ma żadnego związku.

Ja napisałem o polskiej schizofranii, rozdwojeniu i pomieszaniu standardów. Ten festiwal nie jest jakąś odpustową czy parafialną imprezką, ale znaczącym wydarzeniem kulturalnym, organizowanym przez ministerstwa kultury Polski i Rosji + miasto Zielona Góra. A z drugiej strony nie tylko nie wykorzystujemy propagandowo tego przedsięwzięcia, ale wręcz jakby wstydliwie zupełnie przemilczamy zarówno przed imprezą (nie było żadnej reklamy nawet w II programie, który był gospodarzem imprezy), ani już po.
    • jackk3 Re: Zadoopie Europy 18.08.13, 18:46
      Myslalem ze o Rosji bedzie wiec sie rozczarowalem. A jesli chodzi o muzyke to ile mozna Okudzawy sluchac? Te czasy juz minely. Macie (mieliscie) muzyke klasyczna. I to by bylo na tyle.
      • lubat Re: Zadoopie Europy 18.08.13, 19:18
        jackk3 napisał:

> Myslalem ze o Rosji bedzie wiec sie rozczarowalem. A jesli chodzi o muzyke to i
        > le mozna Okudzawy sluchac? Te czasy juz minely. Macie (mieliscie) muzyke klasyc
        > zna. I to by bylo na tyle.

Widzę, że temat jest ci tak bliski, jak świni cybernetyka.

Okudżawa jest znany i lubiany bardziej w Polsce, niż w Rosji, a w obydwu krajach też raczej przez snobów. Tak więc nie musisz słuchać:)

Te czasy minęły? One, jak widać, dla ciebie nigdy nie nastąpiły.

"Macie (mieliscie) muzyke ..." - zawsze wzbiera we mnie litość wobec bezradnych ludzików, którzy nie mając żadnych argumentów, usiłują "wypchnąć" dyskutanta do obcych. O tym się mówi w podstawach psychologii zachowania. Ale skąd mają wiedzieć o tym ludziki, którzy uważają, że o kulturze to można i trzeba napisać tylko w sytuacji skandalu?
    • borrka Demagogia. 18.08.13, 20:44
      Czepianie sie slabego naglosnienia imprezy, to typowa demagogia komucha czekisty.
      I odpwiem rownie demagogicznie:
      Czy w Rosji jest analogiczny festiwal polskiej piosenki?
      • lubat Re: Demagogia. 18.08.13, 21:16
        borrka napisał:

> Czepianie sie slabego naglosnienia imprezy, to typowa demagogia komucha czekis
        > ty.
        > I odpwiem rownie demagogicznie:
        > Czy w Rosji jest analogiczny festiwal polskiej piosenki?

Borrat, bez urazy, ale Ty nie odpowiadasz demagogicznie, a głupio. Polska i Rosja, szczególnie w kulturze, nie są równymi partnerami, i to my powinniśmy zabiegać o względy, jeśli mamy tam jakoś zaistnieć. A była by duża szansa przy pewnym wysiłku, bo istnieją jeszcze pewne ukryte pokłady sympatii dla nas z lat 60-70, które zupełnie bezmyślnie straciliśmy. Szanse, jakich przy największych wysiłkach z naszej strony nigdy nie będziemy mieli w Niemczech, Francji czy Anglii - oni patrzą na nas jak na dzikusów, chociaż poprawność nie pozwala im tego powiedzieć wprost.

My urządzamy z wielką pompą różne przystanki Holyłudy czy Alaski, albo festiwale country, mimo że w Imperium Zła (niegdyś Dobra) nie tylko nie ma analogicznych imprez polskich, a 99% tambylców słowo "Polska" z niczym się nie kojarzy, a jeśli już to z "wąsatoswetrowymi" z Jackowa czy gosposiami złodziejkami.
        • borrka Lubacik. 18.08.13, 21:32
          Moze dla Ciebie ma miejsce taka "nierownorzednosc".

Nie od dzis wiadomo, ze interesuje sie kultura rosyjska i jako zywo, nie widze, o co mielibysmy zabiegac w Zielonej Gorze.
          A ja wartosc kultury rosyjskiej doceniam i znam ja pewnie nieporownywalnie lepiej od ciebie.

Niemniej, dla Polski o dosc obojetny kierunek i nalezy sie skupic na promocji w Unii.
          To trudne, ale przyszlosciowe.
          Jakies sentymenty typu Edyta Piecha, sa mocno nieswieze.
          To nikogo dzis nie obchodzi.
          • lubat Re: Lubacik. 18.08.13, 22:05
            borrka napisał:

> Nie od dzis wiadomo, ze interesuje sie kultura rosyjska i jako zywo, nie widze,
            > o co mielibysmy zabiegac w Zielonej Gorze.
            > A ja wartosc kultury rosyjskiej doceniam i znam ja pewnie nieporownywalnie lepi
            > ej od ciebie.
            >
            > Niemniej, dla Polski o dosc obojetny kierunek i nalezy sie skupic na promocji w
            > Unii.
            > To trudne, ale przyszlosciowe.
            > Jakies sentymenty typu Edyta Piecha, sa mocno nieswieze.
            > To nikogo dzis nie obchodzi.

Borrat, jesteś megaloman, a wiedza to u Ciebie mizerniutka, nie tylko zresztą w sferze rosyjskiej kultury. Piecha wśród Rosjan średnio się kojarzy z Polską, ona jest "ich", urodzona we Francji. Tam wśród ważnych i ciągle jeszcze wpływowych ludzi kultury (Konczałowski, Michałkow, Motyl i wielu innych filmowców, pisarzy czy naukowców) tkwią resztki sentymentów do Polski, oni uczyli się języka polskiego, chłonęli polską kulturę. I ciągle pamiętają Tyszkiewicz, Raksę, Szykulską, Wajdę, Cybulskiego a i Olbrychski czy Zanussi są tam miłymi gośćmi.

A słyszałeś coś o kabarecie "Кaбaчoк 13 cтyльев". W czasie emisji ruch na ulicach miast zamierał.

Trochę na ten temat tu, może nie będziesz plótł 3 po 3:

russia.tv/brand/show/brand_id/15367
            • borrka Wczorajszy jestes,Lubacik. 18.08.13, 22:23
              To se ne vrati.
              Passe.
              • yurek11111 Dokladnie borrka,to se ne vrati....:-))))) 18.08.13, 22:40
                Jakie zapotrzebowanie w Polsce,na jak to ten durny propagandzista okreslil ,"rosyjska kulture",taka i reklama.... :-))))
                lubacikowi sie marza czasy PRL-u a to se ne vrati....
                O jego nabytym debilizmie,swiadczy belkot o postrzeganiu Polski i Polakow w Am.Pln.,jestem mile zaskoczony,ilu mieszkancow Ameryki,w podrozach po Europie,decyduje sie odwiedzic Polske, i jakie POZYTYWNE opinie o Polsce wypowiadaja....
                • borrka Warszawa przezywa najazd zachodnich turystow, 18.08.13, 22:50
                  Ktorzy odkryli Polske.
                  Pozno, bo pozno, ale Warszawa (ktora uwielbiam), to nie Wenecja:)
                  A jednak na nowym, wielkim Okeciu trudno przejsc.
            • jabbaryt wybacz Lubat ale 18.08.13, 22:49
              festiwal w Zielonej Górze nie jest po to aby kultywować sympatie do Polski wsród rosyjskiej elity. To jest festiwal dla polskiego widza.
              W Polsce nie ma żywiołowego zainteresowania rosyjską kulturą. Starsi i bardziej wykształceni kojarzą takie nazwiska jak Wysocki, Okudzawa czy Biczewska. Ale nowsi wykonawcy są już raczej nie znani. Dorze że taki festiwal istnieje, szkoda że w Zielonej Górze bo to nie jest miejscowość zbyt turystyczna. Smutna prawda jest taka że rosyjska kultura jest wypierana z Polski przez zachodnią twórczość. Podobnie jest w Rosji. Tam znajomość polskiej kultury też już jest passe.
            • igor_uk Najwierniejszym widzom kabaczka 13 stuljew 18.08.13, 23:16
              Byl Leonid Brezniew.Nie opuscil zadnego odcinku.
              Ech,kiedys Polska w Rosji kojarzyla sie nie tylko ze sztuczna mgla i helem :-(
        • wojciech.2345 Re: Demagogia. 18.08.13, 22:05
          Balet rosyjski jest świetny.
          Ale jak go oglądasz i w przerwie pójdziesz do toalety,
          to nie masz czym podetrzeć kości ogonowej.

Poniał?
        • brat_ramzesa Kulturowa wymiana ma sie dobrze 19.08.13, 08:55
          nie potrzebny do tego huk oficjalnych mediow np Woodstock przyciaga setki tysiecy ludzi, w tym roku zabawial Leningrad, innymi slowy sa miejsca gdzie nie ma miejsca na kompleksy
        • przyjacielameryki Re: Demagogia. 19.08.13, 08:59
          lubat napisał:

>
          > Borrat, bez urazy, ale Ty nie odpowiadasz demagogicznie, a głupio. Polska i Ros
          > ja, szczególnie w kulturze, nie są równymi partnerami, i to my powinniśmy zabie
          > gać o względy, jeśli mamy tam jakoś zaistnieć.
          A była by duża szansa przy pewny
          > m wysiłku, bo istnieją jeszcze pewne ukryte pokłady sympatii dla nas z lat 60-7
          > 0, które zupełnie bezmyślnie straciliśmy.

Ty masz trociny w mózgu? Twierdzisz, że w rozrywkowej, lekkiej piosence nie jesteśmy z Rosją równymi partnerami? No, faktycznie polska piosenka jest dużo ciekawsza i lepsza, . . . . ! A czym wyróżnia się obecnie ta rosyjska piosenka, dlaczego mamy ją promować? Dlaczego mamy promować rosyjski język? To przecież język niedawnego okupanta! Borka zadał pytanie - a czy w Rosji jest festiwal polskiej piosenki? A ponoć twoim zdaniem, powinniśmy się starać o zaistnienie w Rosji bo w Niemczech i we Francji nie mamy szans, więc dlaczego nie ma takiego festiwalu w Rosji. To promowaniem piosenki rosyjskiej w Polsce mamy z polską piosenką wejść na rynek rosyjski? Cha!, cha! Przecież tobie chodzi tylko i wyłącznie o promocję Rosji w Polsce a nie odwrotnie. Przecież Rosja to potęga i mocarstwo i to jej muzyki trzeba słuchać chociaż jest do niczego. Cha!, cha!

Człowieku, bolszewizm z Polsce skończył się w 1989 r. Beznadziejny, żenujący festiwal piosenki radzieckiej z Zielonej Górze(przedmiot niekończących się kpin i żartów Polaków) ku chwale ojczyzny - zakończył swój żywot. Ten obecny festiwal piosenki rosyjskiej został reaktywowany odgórnie przez ministrów spraw zagranicznych Polski i Rosji ale zupełnie bez sensu bo w Polsce nikt nie słucha marnej piosenki rosyjskiej. W Polsce koncertują obecnie na okrągło światowe gwiazdy muzyki - Elton John, Shade, Madonna, Paul McCartney, Depeche Mode, Georg Michael, Road Stewart, Nelly Furtado, . . . . . . . . . .. , i mnóstwo innych. W Polsce jest organizowanych wiele różnych festiwali od muzyki elektronicznej( na terenach średniowiecznych zamków ) jazzowej po zwykła rozrywkową na które są zapraszane światowe gwiazdy. Oczywiście Rosja i rosyjskie zespoły nie istnieją w tym świecie a dlaczego to odpowiedz sobie sam.
          A najbardziej komiczne jest stwierdzenie, że jesteśmy zadoopiem skoro nie chcemy słuchać tej marnej, nic nie znaczącej i nie liczącej się w świecie rozrywkowej muzyki rosyjskiej pomimo, że w każdym miesiącu występują u nas jakieś światowe gwiazdy.
          Zadupiem staje się Rosja pomimo olbrzymich terenów i jest już po zawodach. Ale pracowaliście na to intensywnie przez całe lata i zdaje się dalej pracujecie.
    • kylax1 Zajmij się putlerowskim zadupiem. 18.08.13, 20:47
      Bo korupcja u Was na poziomie Rwandy i Etiopii. Władza boi się jakiejkolwiek krytyki jak za najlepszych czasów Breżniewa, a mniejszości seksualne nie mają praw jak w Ugandzie.
    • jk2007 szkoda chlopakow z zaglowca Cuauhtemoc 18.08.13, 22:05
      trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,14456274,Pseudokibice_Ruchu_Chorzow_pobili_zaloge_meksykanskiego.html#MT
      w S.Petersburgu odwiedzilem Cuauhtemoc. Atmosfera byla mila i goscina.
      • 5magna Re: szkoda chlopakow z zaglowca Cuauhtemoc 19.08.13, 07:43
        Ty J-K jestes lucky guy. Mozesz do Polski jechac. Masz pampers I nawet jak ci do dupy nakopia to I tak nic nie poczujesz....Ja juz sie skladam od 5 lat aby Polske odwiedzic I zawsze cos na przeszkodzie. Ostatnio to ze ci pluja do jedzenia. Ostatecznie to moge restaurascje omijac ale z dupa to gorzej. Chyba poczekam jak ja tez bede mial pampers.....
      • jabbaryt Re: szkoda chlopakow z zaglowca Cuauhtemoc 19.08.13, 19:42
        Mi nie do końca. Zachowywali się bardzo nieelegancko wobec pewnej kobiety, którą jeden z Meksykanów najpierw klepnął w tyłek a potem uderzył. Zachował sie jak cham. Niestety na plaży było inna liczniejsza grupa chamów, którzy znależli pretekst aby 'oklepać' dzielnych marynarzy. Nie chwalę zachowania polskich kiboli, ganie je, ale gdyby Meksykanie zachowywali się jak dżentelmeni to by pewnie mieli nadal pełne uzębienie.
    • malkontent6 A jednak! 19.08.13, 03:11
      Lubaciku, popatrz, jest informacja o festiwalu. Polskie media nie ignorują jednak waszej kultury:

muzyka.onet.pl/pop/festiwal-piosenki-rosyjskiej-w-zielonej-gorze-dzialo-sie-zobacz-zdjecia/9zv4j
      • yurek11111 lubat,Michasia wygrala festiwal w ZG...:-)))) 19.08.13, 04:38
        Niezle znowu zakpili z zurawia.....:-))))))

Zwyciezczyni w calej krasie....

www.youtube.com/watch?v=HOZINww5mZU
        • 5magna Re: lubat,Michasia wygrala festiwal w ZG...:-)))) 19.08.13, 05:49
          Po co Rosjanie sobie zawracaja dupe jakas zasyfiala Polska gdzie zebracy pluja ludziom do jedzenia. Niech przyjada I zrobia festiwal w Kanadzie. Bedzie to w kazdej gazecie I TV. Wiele razy Kanada porownuje sie z Rosja. Klimat, obszar, bogactwa naturalne. Kanadyjskie firmy nie maja zadnych problemow w Rosji. Rosyjskie helikoptery z najwiekszym udzwigiem przewoza ciezki sprzet po pustkowiach Kanady....
        • romrus Re: lubat,Michasia wygrala festiwal w ZG...:-)))) 19.08.13, 15:37
          yurek11111 napisał:
          > Niezle znowu zakpili z zurawia.....:-))))))
          > Zwyciezczyni w calej krasie....
          > www.youtube.com/watch?v=HOZINww5mZU

Jak na mnie, to to kpina z Polski:-)
    • walter622 Towar ekskluzywny 19.08.13, 09:23
      lubat napisał:
      > "cywilizacyjne i kulturowe zadupie Europy".

No cóż się dziwić, kultura zawsze była towarem ekskluzywnym, adresowanym dla
      wybrańców. Gawiedzi pozostało cieszyć się reprodukcją "słoneczników" van Gogha
      (swego czasu coś takiego za przysłowiowe grosze można było kupić w empikach)
      lub makatką z jeleniem. Przyczyn tego siermiężnego stanu rzeczy jest wiele.

W zakresie podatkowym, od tego roku, artyści zostali zrównani z producentami guzików
      i gwoździ - to taki patent fiskusa na rozwiązanie obecnych problemów finansowych,
      a jak wiadomo "artyści są bogaci".
      W zakresie lokalowym - podobnie. Pracownie artystyczne podlegają tym samym zasadom
      co lokale użytkowe. Tak więc nikt w tych pracowniach nie maluje, rzeźbi i tworzy, tylko
      co najwyżej klepie guziki. Po prostu malarzy na wynajęcie pracowni artystycznej nie stać.
      Wynajęcie sali repetycyjnej - to wydatek minimum ca. 1-2 tys. złotych za godzinę.
      W zakresie reklamy i informacji medialnej - podobnie. Wiadomo - reklama napędza zysk,
      więc z tego powodu za nią się płaci i to sporo. Dla przykładu - na otwarciu wystaw w
      w sali wystawowej Mazowieckiego Centrum Kultury (Warszawa, ul.Senatorska) praktycznie zawsze jest obecna ekipa z TVP - filmują, biorą wywiady z autorami i zaproszonymi na otwarcie osobami. No, a po tym zaczynają się przysłowiowe schody - negocjacje finansowe odnośnie kosztów wyemitowania w TVP takiego materiału. Wydatek rzędu 40-60 tys. złotych za jednorazową, dwu-minutową wzmiankę o otwarciu wystawy jest ponad możliwości artystów, wystawiających się w tej sali wystawowej - dla przypomnienia - finansowanej ze środków publicznych. Tak więc opowieści o jakiejś tam "misji" telewizji publicznej można schować między bajki.
      Czemu się za tym dziwić, że na wystawach w Zachęcie jest cicho i pustawo ???
      By w jakiś sposób przyciągnąć widza, organizatorzy chwytają się rozpaczliwych sposobów - np. Muzeum w Gdańsku, na wystawie holenderskiego malarstwa w zbiorach polskich eksponowało .... dwie striptizerki. Sztuczka się udała - media temacik podchwyciły i przed muzeum ustawiła się sporawa kolejeczka, żądnych zapoznania się z holenderskimi "martwymi naturami".
      To o galeriach publicznych. Natomiast w galeriach prywatnych kompletna katastrofa - padają
      jak muchy, bowiem podlegają najwyższej stawce najmu. Tak więc polskie współczesne malarstwo sprzedaje się generalnie kiepsko i na dodatek drogo, przy tym autor za sprzedane
      dzieło dostaje ca. 40-50% , resztę "zjadają" koszta. Tak więc jedyny ratunek dla tych komercyjnych galerii pozostaje w sprzedaży ckliwych widoczków Wilanowa, Łazienek i Starówki, malowanych hurtowo przez ... ukraińskich i wietnamskich "artystów" - w hurcie
      takie "dzieła" kupuje się po ca. 10-15 dolarów za metr.

Tak na marginesie - w Rosji odbywa się co roku, organizowany przez jakąś polską prywatną
      firmę, festiwal polskich filmów. O tej największej, organizowanej poza polskimi granicami imprezie, kulturalnej w polskich mediach również cichutko -:))))
      • malkontent6 Re: Towar ekskluzywny 19.08.13, 15:31
        Wołodia, ładnie piszesz i z pasją, ale brakuje mi w tym wszystkim sugestii jak poprawić tę złą, twoim zdaniem, sytuację.
        • igor_uk malkontent,na to jest tylko jedna rada. 19.08.13, 16:04
          potrzebna jest kasa ,duza kasa.Wysoka sztuka nie jest wstanie utrzymac sie sama."Dziadka do orzechow" nie da sie wystawic na 100 000 stadionie ,a i aria Mefistofela z "Fausta" Charles Gounod nie sprzeda sie na plytach w milionowym nakladzie.
          Kase moze dac panstwo,lub bogaci ludzi.
          W Rosji,naprzyklad,mecenasostwo ma bardzo dlugie tradycje ,moze by Polsce warto by skorzystac z tego doswiadczenia?
          • malkontent6 Re: malkontent,na to jest tylko jedna rada. 19.08.13, 19:09
            igor_uk napisał:

> Kase moze dac panstwo,lub bogaci ludzi.

Państwo może sponsorować edukację artystyczną, ale nie powinno chyba utrzemywać twórców.
            • igor_uk Re: malkontent,na to jest tylko jedna rada. 19.08.13, 19:55
              Chyba nie mowimy o tym samym,malkontent.
      • wojciech.2345 Re: Towar ekskluzywny 19.08.13, 16:24
        W Polsce nie ma zapotrzebowania na jakikolwiek festiwal
        piosenkarski dla robotników i chłopów poza Opolem i Sopotami.

Po co reanimowano tego trupa?
        • igor_uk wojtus,przyglupie ty nasz kartoflany. 19.08.13, 16:42
          Dla ciebie wystarcze festiwalu kartofle
          jest taki w Polsce?
          • wojciech.2345 Re: wojtus,przyglupie ty nasz kartoflany. 19.08.13, 16:52
            igor_uk napisał:
            > Dla ciebie wystarcze festiwalu kartofle
            > jest taki w Polsce?
            ---------------
            Tak. Nazywa się to dożynkami.

PS. Polska osiąga sukcesy w sadownictwie.
            Nasze jabłka walczą o 2 pozycję na świecie.
        • malkontent6 Re: Towar ekskluzywny 19.08.13, 19:11
          wojciech.2345 napisał:

> W Polsce nie ma zapotrzebowania na jakikolwiek festiwal

Tego nie wiemy.
      • jk2007 e tam ekskluzywny 19.08.13, 17:00
        walter622 napisał:
        > Tak na marginesie - w Rosji odbywa się co roku, organizowany przez jakąś polską
        prywatną firmę, festiwal polskich filmów.

Konsulat RP rozdaje chetnym bilety za darmo. Ale przyznam, ze wspolczesne polskie kino jest nudne.
        • wojciech.2345 Re: e tam ekskluzywny 19.08.13, 17:16
          jk2007 napisał:
          > Konsulat RP rozdaje chetnym bilety za darmo. Ale przyznam, ze wspolczesne polsk
          > ie kino jest nudne.
          -----------
          Teraz polskie kino jest nędzne.
          Ale jeśli masz czas i możliwości to możesz oglądać serial
          pl.wikipedia.org/wiki/Ranczo_(serial_telewizyjny)
          A z filmów:
          www.google.pl/#bav=on.2,or.r_qf.&fp=56ab20afb738edb3&psj=1&q=u+pana+boga+w+ogr%C3%B3dku+ca%C5%82y+film&tbm=vid
          • 5magna Re: e tam ekskluzywny 19.08.13, 18:16
            Wojtus na dozynkach sie dorznie i wystrzeli dupa kartofla. Tym przejdzie do historii i bedzie pochowany na Wawelu......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka